FI90148C - Automatiskt styrningssystem foer fartyg - Google Patents

Automatiskt styrningssystem foer fartyg Download PDF

Info

Publication number
FI90148C
FI90148C FI871435A FI871435A FI90148C FI 90148 C FI90148 C FI 90148C FI 871435 A FI871435 A FI 871435A FI 871435 A FI871435 A FI 871435A FI 90148 C FI90148 C FI 90148C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
ship
control
switches
switch
synchronization generator
Prior art date
Application number
FI871435A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI871435A0 (fi
FI90148B (fi
FI871435A (fi
Inventor
Masami Ohsugi
Mamoru Akimoto
Original Assignee
Tokimec Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tokimec Inc filed Critical Tokimec Inc
Publication of FI871435A0 publication Critical patent/FI871435A0/fi
Publication of FI871435A publication Critical patent/FI871435A/fi
Publication of FI90148B publication Critical patent/FI90148B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI90148C publication Critical patent/FI90148C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63HMARINE PROPULSION OR STEERING
    • B63H25/00Steering; Slowing-down otherwise than by use of propulsive elements; Dynamic anchoring, i.e. positioning vessels by means of main or auxiliary propulsive elements
    • B63H25/02Initiating means for steering, for slowing down, otherwise than by use of propulsive elements, or for dynamic anchoring
    • B63H25/04Initiating means for steering, for slowing down, otherwise than by use of propulsive elements, or for dynamic anchoring automatic, e.g. reacting to compass

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Control Of Position, Course, Altitude, Or Attitude Of Moving Bodies (AREA)
  • Position Fixing By Use Of Radio Waves (AREA)
  • Engine Equipment That Uses Special Cycles (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
  • Control Of Vehicle Engines Or Engines For Specific Uses (AREA)
  • Control Of Eletrric Generators (AREA)

Description

1 90148
Automaattinen ohjausjärjestelmä aluksia varten Tämä keksintö liittyy yleisesti alusten automaattisiin ohjausjärjestelmiin, ja vielä erityisemmin se kohdistuu sellaiseen alusten automaattiseen ohjausjärjestelmään, joka tekee mahdolliseksi laivan purjehtimisen automaattisesti vaihtokyt-kimellä tehdyllä valinnalla joko hyrräkompassin tai magneet-tikompassin mukaan.
Aikaisemman tyyppinen alusten automaattinen ohjausjärjestelmä, joka havaitsee poikkeamasignaalista poikkeaman laivan asetetun suuntakulman ja sen hetkisen suuntakulman välillä, on eri tavoin riippuvainen niiden kompassien laadusta, joita siinä käytetään. Tunnetun alusten automaattisen ohjausjärjestelmän rakenne ja toiminta kuvataan viitaten kuvioon 1, joka on järjestelmällinen 1ohkoavaruuskaavio tunnetusta automaattisesta ohjausjärjestelmästä. Yksinkertaisuuden vuoksi ei kuviossa 1 ole esitetty ruorin säätökoneistoa, perä sinkulman rajoitusko-neistoa ja niin edelleen, koska ne eivät suoraan koske tätä keksintöä.
Kuviossa 1 esitetyssä alusten automaattisessa ohjausjärjestelmässä, käytettäessä laivan suuntakulmaan magneetti kompassi a (ei ole esitetty), avataan (käännetään pois päältä) hyrräkompassin (ei ole esitetty) kytkin SW1, kun taas magneetti kompassin kytkin SW2 suljetaan (käännetään päälle), ja täten päästetään vaihtojännitelähteestä E2 tuleva, esimerkiksi 2 KHz:n vaihtovirta kytkimen SW2 läpi laivan magneetti kompassiin asennettuun magnetometriin, jota käytetään laivan suuntakulman asettamista varten, ja jonka avulla vaihtojännitepoikkeama-signaali, joka vastaa suuntakulmassa olevaa poikkeamaa magnetometrissä 7, joka on asetettu haluttuun suuntakulmaan, ja laivan sen hetkisen, magneettikompassin havaitseman suuntakulman välillä. Havaittu vaihtojännitepoikkeamasignaali syö- 2 90148 tetään kytkimen SW2 läpi ilmaisimeen 8, jossa se ilmaistaan tasajännitepoikkeamasignaalina . Ilmaisimesta 8 tuleva tasa-jännitepoikkeamasignaali syötetään laskinosan 4 läpi käytön säätöosaan 5, joka käyttää laivan peräsintä, ja sallii sen siten purjehtia automaattisesti.
Kun taas toisaalta käytetään laivan hyrräkompassin suuntakulmaa, suljetaan (käännetään päälle) kytkin SW1, kun taas kytkin SW2 avataan (käännetään pois päältä), ja päästetään vaihto-jännitelähteestä El tuleva, esimerkiksi 400 Hz:n vaihtojännite kulkemaan liitinten Rl ja R2 läpi käämiin, joka on käämitty siirtotahdistingeneraattorin 1 roottoriin, joka on kytketty hyrräkompassiin (ei ole esitetty). Laivan senhetkinen hyrräkompassin suuntakulma muutetaan siten vaih tojännitesignaalik -si. Tämä vaihtojännitesignaali johdetaan kolmen tähteen kytketyn, siirtotahdistusgeneraattorin 1 staattorille käämityn käämin liitinten SI, S2 ja S3 kautta liittimiin SI, S2 ja S3, jotka kuuluvat kolmeen tähteen kytkettyyn käämiin, jotka on käämitty ohjausmuuntajan 2 staattoriin, joka toimii vastaan-ottotahdistusgeneraattorina. Yleensä voidaan laivan suuntakulma lukea tavallisesti hyrräkompassiin 6 asennetusta kompassiruususta (ei ole esitetty). Sitten hyrräkompassista havaittua laivan suuntakulmaa, joka on syötetty siirtotahdistusgeneraattori n 1 läpi, verrataan ohjausmuuntajassa ohjausmuuntajan roottoriin asetettuun ennalta määrättyyn suuntakulmaan, jotta sillä tavoin saadaan vaihtovirtasignaali, joka vastaa kahden edellä mainitun suuntakulman poikkeamaa ohjausmuuntajan roottorille käämittyjen käämien päätteiden Rl ja R2 välillä. Tämä suuntakulman poikkeaman vaihtovirtasignaali johdetaan ilmaisimeen 3, jossa se ilmaistaan suuntakulman poikkeaman tasavirtasignaalina. Tämä suuntakulman poikkeaman tasavirta-si gnaali syötetään suljetun kytkimen SW1 läpi laskinosan 4 kautta käytön säätöosaan 5, joka käyttää laivan peräsintä, ja sallii laivan siten purjehtia automaattisesti.
Laskentaosa 4 on sovitettu tasaamaan laivan ohjausominaisuuk-sia, ja sen muodostaa yleensä PID-järjestelmä (proportional integral and differential).
Il 3 90148 Tällainen tavanomainen, edellä kuvatun kaltainen alusten automaattinen ohjausjärjestelmä vaatii sekä magneettikompas-sin että hyrräkompassin, ja kaksi osaa laivan suuntakulman asettamiseksi erillisesti sijoitettuina niin, että laiva voi purjehtia automaattisesti. Lisäksi tämä tekee laivan ohjauksen, instrumentoinnin ja huollon erittäin vaivalloiseksi.
Niinpä tämän keksinnön tehtävänä on siis antaa käyttöön parannettu alusten automaattinen ohjausjärjestelmä.
Tämän keksinnön toinen tarkoitus on antaa käyttöön alusten automaattinen ohjausjärjestelmä, joka tekee laivalle mahdolliseksi purjehtia automaattisesti yhdellä laivan suuntakulman asetuksella silloinkin kun laivan magneettikompassia tai hyrräkompassia käytetään havaitsemaan laivan senhetkistä suuntakulmaa.
Edelleen on tämän keksinnön tarkoituksena tarjota sellainen alusten automaattinen ohjausjärjestelmä, joka voi tehdä laivan instrumentoinnin ja huollon helpoksi.
Keksintö kohdistuu siten alusten automaattiohjausjärjestel-mään, joka käsittää laivaan asennettuun hyrräkompassiin kytketyn tahdistusgeneraattorin, laivaan asennettuun magneetti-kompassiin kytketyn magneettianturin ja ohjausmuuntajan, joka toimii vastaanottopuolella tahdistusgeneraattorina laivan halutun suuntakulman asettamista varten.
Järjestelmälle on tunnusomaista se, että kytkinvälineet on järjestetty syöttämään laivan suuntakulmasignaali valinnaisesti joko tahdistusgeneraattorista tai magneettianturista säätömuuntajaan, joka sitten vertaa laivan senhetkistä tahdistusgeneraattorista tai magneettianturista saatua suunta-kulmasignaalia ohjausmuuntajaan asetettuun haluttuun suuntakulmaan, jotta siten havaitaan niiden välinen poikkeama-signaali, ja siten valvotaan laivan peräsintä joko ensimmäisellä tai toisella demodulaattorilla havaitun mainitun poik-keamasignaalin perusteella sekä ohjauksen käyttöosan avulla.
4 90148 Tämä ja muut tämän keksinnön edut, ominaisuudet ja kohteet selviävät seuraavasta edullisen rakennemuodon kuvauksesta, joka on luettava oheisten piirrosten yhteydessä, joissa samat viitenumerot samaistavat samanlaiset yksiköt ja osat.
Kuvio 1 on järjestelmällinen lohkoavaruuskaavio, joka esittää esimerkin tavanomaisesta alusten automaattisesta ohjausjärjestelmästä; ja kuvio 2 on järjestelmällinen lohkoavaruuskaavio, joka esittää tämän keksinnön mukaisen rakenne-muodon alusten automaattisesta ohjausjärjestelmästä.
Tämän keksinnön mukaisen alusten automaattisen ohjausjärjestelmän eräs rakennemuoto kuvataan nyt jäljempänä yksityiskohtaisesti kuvioon 2 viitaten. Kuvio 2 on järjestelmällinen avaruuslohkokaavio, joka esittää erään tämän keksinnön mukaisen alusten automaattisen ohjausjärjestelmän rakennemuodon.
Viitaten kuvioon 2 tahdistusgeneraattori (IX vaihtosuh-teinen tahdistusgeneraattori) 11 on sovitettu välittämään laivan senhetkinen suuntakulmasignaali, ja roottorin akseli tai roottori, joka on kytketty hyrräkompassiin (ei ole esitetty), magneettisella tuntoelimellä 17, joka on asennettu laivan magneettiseen kompassiin (ei ole esitetty) välittämään laivan suuntakulmasignaali, ja ohjausmuuntaja 12a, jota käytetään vastaanotintahdistusgeneraattorina. Tahdistusgeneraattori 11, magneettinen tuntoelin 17 ja ohjausmuuntaja 21a ovat kukin kolmen tähteen kytketyn käämin muodostamia, ja yksi käämi on kiedottu roottorin ympäri siten, että näiden kolmen tähteen kytketyn käämin vapaat päät tai päätteet on kukin merkitty vastaavasti viitenumeroilla SI, S2 ja S3, ja yhden roottorin ympäri käämityn käämin molemmat päät on merkitty viitenumeroilla Rl ja R2. Siihen on sijoitettu vaihtokytkin SW13, johon kuuluu kolme kytkintä 13A, 13B ja 13C, jotka sallivat laivan
II
s 90148 magneetti kompassista tai hyrräkompassista toimitetun suuntakulmasi gnaalin kulkea niiden läpi. Näitä kolmea kytkintä 13A, 13B ja 13C käytetään yhtäaikaisesti suhteessa toisiinsa, ja jokaiseen kytkimeen 13A, 13B ja 13C sisältyy kaksi kiinteää kosketinta G ja M, ja yksi liikkuva kosketin D. Tahdistusge-neraattorin 11 päätteet SI, S2 ja S3 on kytketty yhteen kiinteään koskettimeen G, magneettisen tuntoelimen 17 päätteet SI, 52 ja S3 on kytketty toiseen kiinteään kytkimien 13A, 13B ja 13C koskettimeen M, ja ohjausmuuntajän 12a päätteet SI, S2 ja 53 on kytketty kytkimien 13A, 13B ja 13C liikkuvaan koskettimeen D.
Ohjausmuuntajan 12a roottori tai roottorin akseli, joka toimii tahdistusgeneraattorina, on kytketty laivan suuntakulman o asetuslevyyn 12b, joka on jaettu 360 reen, ja jota käytetään asetettaessa laivan halutun kurssin suuntakulma. Tämä laivan suuntakulman asetuslevy 12b ja ohjausmuuntaja 12a muodostavat yhdessä yksinään laivan suuntakulman asetuslaitteen 12. Tämän ohjausmuuntajan 12a roottorin ympärille käämityn käämin molemmista päistä Rl ja R2 havaitaan vaihtovirtasig-naalina laivan suuntakulman poikkeama joko hyrräkompassista tai magneetti kompassista laivan senhetkisen suuntakulman ja asetuslaitteeseen asetetun suuntakulman välillä.
Se on varustettu kytkimellä SW11, joka koostuu kolmesta on-ei -kytkimestä 11A, 11B ja 11C, joita käytetään yhtäaikaisesti toistensa suhteen. Kahden kytkimen 11A ja 11B liikkuva kosketin D on vastaavasti kytketty ohjausmuuntajan 12a roottorin ympärille kierretyn käämin kumpaankin päätteeseen Rl ja R2, ja kytkimien 11A ja 11B kiinteät koskettimet G on kytketty ilmaisimen 13 sisäänmenoon. Jäljelle jäävän kytkimen 11C liikkuva kosketin D on kytketty ilmaisimen 13 ulostuloon, ja sen kiinteä kosketin G on kytketty laskinosan 4 s isäänme noon. Laskinosan 4 ulostulosignaali johdetaan käytön säätöosaan 5, joka sitten käyttää laivan peräsintä tunnetulla tavalla.
6 90148
Kytkin SW12 koostuu kolmesta on-ei -kytkimestä 12A, 12B ja 12C, joita käytetään yhtäaikaisesti toistensa suhteen. Kytkinten 12A ja 12B liikkuva kosketin D on vastaavasti kytketty ohjausmuuntajan 12a roottorin ympärille kierretyn käämin kumpaankin päätteeseen Rl ja R2, kun taas kytkinten 12A ja 12B kiinteät koskettimet M on kytketty ilmaisimen 18 sisäänme-noon. Jäljelle jäävän kytkimen 12C liikkuva kosketin D on kytketty ilmaisimen 18 ulostuloon, kun taas sen kiinteä kosketin M on kytketty laskinosan 4 sisäänmenoon. Edelleen on siihen sovitettu värähtelypiiri 19 poistamaan tahdistusgene-raattori 11 (poistamaan käämi, joka on kierretty sen roottorille), ja jota käytetään vaihtojännitteen vertai 1 uiähteenä syöttämään vertai 1ujännitettä ilmaisimeen 13. Samalla värähtelypiiri 20 on sovitettu poistamaan magneettinen tuntoelin 17 (poistamaan sen ensiökäämi, jolla on päätteet Rl ja R2), ja jota käytetään vertailuvai htojännitelähteenä syöttämään vertai 1 ujänni tettä ilmaisimeen 18.
Magneettinen tuntoelin 17 voi olla muotoiltu renkaan muotoiseksi rautasydämeksi (ei ole esitetty), renkaan muotoisen rautasydämen ympärille on kierretty ensiökäämi ennalta määrättyyn suuntaan päätteistä Rl ja R2 ja kolmesta sarjasta tähteen kytkettyjä toisiokäämejä, joista sarjoista jokainen muodostuu käämi parista, joilla on sama käämin numero, ja jotka on sijoitettu samalle renkaan muotoiselle rautasydämel1 e samoin keskinäisin etäisyyksin muodostamaan yhteenliitetyn magneettivuon tai -vuoketjun, joka tulee pääasiallisesti nollaksi suhteessa ensiökäämin herättämään magneettivuohon, ja joka on kytketty vastakkaiseen napaisuuteen herätetyn magneettivuon suhteen.
Tässä tapauksessa on tarpeetonta sanoa, että kolme sarjaa toisiokäämejä on kytketty kolmioon tähti kytkennän asemesta.
Il 7 90148
Magneettinen tuntoelin 17 on vielä lisäksi mieluummin varustettu korjauskäämei11ä, joilla kullakin on sama käämin numero, ja jotka on sijoitettu pääosin keskiosaan vierekkäisten toisi okäämi sarj ojen väliin (katso JP-patenttihakemus no 60-123905). Tämäntyyppinen magneettinen tuntoelin kuvataan tarkemmin.
Jos nyt edellä mainitussa renkaan muotoisessa rautasydämessä asetetaan magneettikenttä määrättyyn halkaisijan suuntaan, syntyy toisiokäämien molempien päiden välille harmoninen korkeampi toisi ojännite, joka vastaa suuruudeltaan ja suunnaltaan magneettivuon osia, jotka ovat syntyneet rautasydämessä siihen sovitetun magneettikentän vaikutuksesta sisäänsyöttöakselin suunnassa. Tällä hetkellä, jos kolme sarjaa toisiokäämejä on sijoitettu rautasydämel1 e siten, että niillä on eri sisäänme-noakselit ja ne ovat samalla etäisyydellä toisistaan, voidaan asetetun magneettikentän suunta, tai magneettinen suuntakulma havaita toisiojännitteestä (korkeammasta harmonisesta toisio-jännitteestä), joka esiintyy jokaisessa toisiokäämisarjassa.
Sen mukaisesti siis, jos koi me sarjaa toisiokäämejä on kytketty toisiinsa, ja niiden ulostulopäät ovat SI, S2 ja S3, tämä magneettinen tuntoelin 17 voidaan vastaavasti käsitellä tahdistusgeneraattorin tarkistuslähettimenä. Siksi tämä magneettinen tuntoelin voi käytännössä olla yhdistetty ohjaus-muuntajaan vastaanottopuoleli e.
Seuraavassa selitetään tämän keksinnön alusten automaattisen ohjausjärjestelmän toiminta viitaten kuvioon 2.
Kun käytetään laivan hyrräkompassista tulevaa suuntakulmasig-naalia, vaihtokytkimen SW13 kaikkien kytkimien 13A - 13C liikkuvat koskettimet D kytkeytyvät niiden kiinteisiin koskettimiin G, kaikki kytkimen SW11 kytkimet 11A - 11C ovat kytkettyinä, ja kytkimen SW12 kytkimet 12A - 12C ovat irrotettuina. Silloin värähtelypiiristä 19 tuleva, esimerkiksi β 90148 400 Hz:n vaihtojännite syötetään välitystahdistusgeneraatto-rin 11 roottorin käämille, joka on kytketty hyrräkompassiin (ei ole esitetty) päätteiden Rl ja R2 kautta, jolloin laivan hyrräkompassista tuleva senhetkinen suuntakulmasignaali muuttuu sähköiseksi vaihtovirtasignaaliksi. Tämä tahdistusge-neraattorin 11 staattorin puolelle sijoitettujen käämien päätteistä SI, S2 ja S3 tuleva sähköinen vai h tovi rtasi gnaali syötetään vai htokytkimel1ä SW13 ohjausmuuntajan staattorin puolelle sijoitettujen käämien vastaaviin päätteisiin SI, S2 ja S3 käytettäväksi vastaanottotahdistusgeneraattorissa. Tätä laivan suuntakulmasignaalia verrataan asetettuun suuntakulmaan (laivan asetettuun suuntaan) ohjausmuuntajan 12a pyörivällä akselilla, joka on laitettu laivan suuntakulman asetus-laitteeseen 12. Niiden välinen poikkeama voidaan havaita ohjausmuuntajan roottorille kierretyn käämin molemmista päätteistä Rl ja R2 laivan suuntakulman poikkeaman vaihtojännite-signaalina. Tämä vaihtojännitepoikkeamasignaal i syötetään kytkimen SW11 kytkimien 11A ja 11B kautta ilmaisimeen 13, jossa se ilmaistaan laivan suuntakulman tasajännitesignaalina värähtelypiirin 19 vertai 1utaajuussignaalin perusteella. Ilmaisimesta 13 tuleva laivan suuntakulman poikkeaman tasajän-nitesignaali syötetään laskinosan 4 kautta käytön valvonta-osaan 5, joka sitten käyttää laivan peräsintä, ja sallii laivan siten purjehtia automaattisesti.
Kun sitten taas toisaalta käytetään laivan magneettikompassi n antamaa suuntakulmasignaalia, kytkeytyvät vaihtokytkimen SW13 kaikkien kytkimien 13A - 13C liikkuvat koskettimet D niiden kiinteisiin koskettimiin M, kytkimen SW11 kaikki kytkimet 11A - 11C avautuvat (kytkeytyvät pois) ja vaihtokytkimen SW12 kytkimet 12A - 12C sulkeutuvat (kytkeytyvät päälle). Sitten värähtelypiiristä 20 tuleva, esimerkiksi 400 Hz:n vaihtojän-nitesignaali syötetään päätteiden Rl ja R2 kautta magneettisen tuntoelimen 17 ensiökäämiin, joka on kiinnitetty magneet-tikompassiin (ei ole esitetty), ja jossa laivan senhetkinen suuntakulmasignaali muutetaan magneettisen tuntoelimen 17
II
9 90148 avulla vaihtojännitteiseksi sähköiseksi signaaliksi. Tämä sähköinen vaihtojännitesignaali syötetään magneettisen tuntoelimen 17 toisiokäämien päätteistä SI, S2 ja S3 vaihtokyt-kimen SW13 kautta vastaanottotahdistusgeneraattorina käytettävän ohjausmuuntajan 12a staattorin puolen käämien päätteisiin SI, S2 ja S3. Samalla tavoin kuin siinä tapauksessa, jolloin laiva saattaa purjehtia automaattisesti verrattaessa laivan suuntakulmaa hyrräkompassiin, kuten edellä on kuvattu, verrataan laivan tämänhetkistä suuntakulmasignaalia ohjaus-muuntajaan 12a asetettuun suuntakulmaan. Sitten laivan suuntakulman poikkeaman vaihtojännitesignaali havaitaan roottorin puoleisten käämien päätteistä Rl ja R2. Tämä laivan vaihto-jännitesignaali syötetään kytkimien 12A ja 12B kautta ilmaisimeen 18, jossa se ilmaistaan laivan suuntakulman poikkeaman tasajännitesignaalina ilmaisimen 18 saadessa vertai 1usignaa-lin värähtelypiiristä 20. Tämä laivan suuntakulman poikkeaman tasajännitesignaali syötetään kytkimen 12C ja laskentaosan 4 kautta käytön ohjausosaan 5, joka käyttää laivan peräsintä sallien laivan siten purjehtia automaattisesti. Tässä tapauksessa vertai 1ujännitteen taajuus, joka syötetään ilmaisimeen 18 värähtelypiiristä 20, on nostettu kaksinkertaiseksi herä-tevirtaan verrattuna, esimerkiksi 800 Hz:iin, koska magneettisen tuntoelimen havaitsema suuntakulmasignaali on seuraa-vaksi korkein herätevirran taajuuden harmoni nen jännite.
Siirtotahdistusgeneraattori 11 ja ohjausmuuntaja 12a on edullista tehdä samanlaisiksi ja samantyyppisiksi syötettävä taajuus mukaan lukien. Jos ne on tehty erilaisiksi ja erityyppisiksi, saadaan niiden välille käytännössä vähemmän eroa kuin jos niiden suunnittelu on otettu harkitusti huomioon.
Tämän keksinnön mukaisessa alusten automaattisessa ohjausjärjestelmässä, kuten edellä on esitetty, annettaessa laivan purjehtia automaattisesti joko hyrräkompassin tai magneetti-kompassin suuntakulman mukaan, ei ole välttämätöntä varustaa laivan suuntakulman asetusosaa aikaisemman tavan mukaan kah- 10 901 48 della erillisellä järjestelmällä. Kuitenkin vain yksi suuntakulman asetuslaite, joka muodostuu ohjausmuuntajasta 12a ja laivan suuntakulman asetuslevystä 12b, joka on kytketty oh-jausmuuntajän 12a pyörivään akseliin, voi huolehtia laivan suuntakulman asetuksen kytkennästä alusten automaattisessa ohjausjärjestelmässä. Täten laivaa voidaan ohjata helposti. Lisäksi laivan suuntakulman asetuslaite 12a voidaan sijoittaa kauas kompasseista, laivan instrumentointi ja huolto tulevat hei pommi k si.
Edellä oleva kuvaus on annettu yhtenä keksinnön edullisena rakenne-esimerkkinä, mutta on selvää, että alan ammattimies voi tehdä siihen monia muunnoksia ja vaihteluita poikkeamatta uuden keksinnön hengestä tai rajoista, joten keksinnön rajoja määräävät vain oheen liitetyt patenttivaatimukset.
tl

Claims (7)

1. Alusten automaattiohjausjärjestelmä, joka käsittää laivaan asennettuun hyrräkompassiin kytketyn tahdistusgeneraat-torin (11), laivaan asennettuun magneettikompassiin kytketyn magneettianturin (17) ja ohjausmuuntajan (12a), joka toimii vastaanottopuolella tahdistusgeneraattorina laivan halutun suuntakulman asettamista varten, tunnettu siitä, että kyt-kinvälineet (SW13, SW12, SW11) on järjestetty syöttämään laivan suuntakulmaaignaali valinnaisesti joko tahdistus -generaattorista (11) tai magneettianturista (17) säätömuun-tajaan (12a), joka sitten vertaa laivan senhetkistä tahdis-tusgeneraattorista (11) tai magneettianturista (17) saatua suuntakulmasignaalia ohjausmuuntajaan asetettuun haluttuun suuntakulmaan, jotta siten havaitaan niiden välinen poikkeamaa ignaali, ja siten valvotaan laivan peräsintä joko ensimmäisellä tai toisella demodulaattorilla (13, 18) havaitun mainitun poikkeamaaignaalin perusteella sekä ohjauksen käyt-töosan (5) avulla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen alusten automaattioh-jausjärjestelmä, tunnettu siitä, että kytkinvälineet (SW13, SW12, SW11) sisältävät kolmesta yhteenkytketystä vaihtokyt-kimestä (13A, 13B, 13C) muodostuvan ensimmäisen asetelman, joihin jokaiseen kytkimeen kuuluu ensimmäinen (G) ja toinen (M) kiinteä kosketin sekä yksi liikkuva kosketin (D).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen alusten automaattioh-jausjärjestelmä, tunnettu siitä, että jokainen ensimmäisistä kiinteistä koskettimista (G) on kytketty tahdistusgeneraat-torin (11) lähtöpuolelle, jokainen toisista kiinteistä koskettimista (M) on kytketty magneettianturin (17) lähtöpuolelle, ja jokainen liikkuvista koskettimista (D) on kytketty mainitun säätömuuntajan (12a) tulopuolelle.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen alusten automaattioh-jausjärjestelmä, tunnettu siitä, että kytkinvä)ineisiin 12 901 48 (SW13, SW12, SW11) kuuluu edelleen kolmesta yhteen kytketystä kytkimestä (12A, 12B, 12C) muodostuva toinen asetelma, joihin jokaiseen kytkimeen kuuluu kiinteä kosketin ja liikkuva kosketin.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen alusten automaattioh-jausjärjestelmä, tunnettu siitä, että kaksi (12A, 12B) toisen asetelman kolmesta yhteenkytketystä kytkimestä on liitetty säätömuuntajan (12a) lähtöpuolen ja ensimmäisen demo-dulaattorin (18) tulopuolen väliin, ja että jäljelle jäävä kytkin (12C) on liitetty ensimmäisen demodulaattorin (18) lähtöpuolen ja ohjauksen käyttöosan (5) tulopuolen väliin.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen alusten automaattioh-jausjärjestelmä, tunnettu siitä, että kytkinvälineisiin (SW13, SW12, SW11) kuuluu edelleen kolmesta yhteenkytketystä kytkimestä (11A, 11B, 11C) muodostuva kolmas asetelma, joista jokaiseen kytkimeen kuuluu kiinteä kosketin (Q) ja liikkuva kosketin (D).
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen alusten automaattioh-jausjärjestelmä, tunnettu siitä, että kaksi (11A, 11B) kolmannen asetelman kolmesta yhteenkytketystä kytkimestä on liitetty säätömuuntajan (12a) lähtöpuolen ja toisen demodulaattorin (13) tulopuolen väliin, ja että jäljelle jäävä kytkin (11C) on liitetty toisen demodulaattorin (13) lähtö-puolen ja ohjauksen käyttöosan (5) tulopuolen väliin.
FI871435A 1986-04-02 1987-04-01 Automatiskt styrningssystem foer fartyg FI90148C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP4908986 1986-04-02
JP1986049089U JPH0423757Y2 (fi) 1986-04-02 1986-04-02

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI871435A0 FI871435A0 (fi) 1987-04-01
FI871435A FI871435A (fi) 1987-10-03
FI90148B FI90148B (fi) 1993-09-15
FI90148C true FI90148C (fi) 1993-12-27

Family

ID=12821369

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI871435A FI90148C (fi) 1986-04-02 1987-04-01 Automatiskt styrningssystem foer fartyg

Country Status (5)

Country Link
JP (1) JPH0423757Y2 (fi)
DK (1) DK166815B1 (fi)
FI (1) FI90148C (fi)
NO (1) NO173154C (fi)
SE (1) SE465316B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
DK166815B1 (da) 1993-07-19
FI871435A0 (fi) 1987-04-01
SE8701352D0 (sv) 1987-04-01
NO173154C (no) 1993-11-03
SE465316B (sv) 1991-08-26
SE8701352L (sv) 1987-10-03
FI90148B (fi) 1993-09-15
NO871356L (no) 1987-10-05
FI871435A (fi) 1987-10-03
NO871356D0 (no) 1987-04-01
JPS62172698U (fi) 1987-11-02
NO173154B (no) 1993-07-26
JPH0423757Y2 (fi) 1992-06-03
DK166487D0 (da) 1987-04-01
DK166487A (da) 1987-10-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20150115762A1 (en) Rotating transformers for electrical machines
US20170310164A1 (en) Inverter for inductive power transmitter
WO2018084724A1 (en) Inductive power transmitter, receiver and method of operation
US5160886A (en) Permanent magnet resolver for producing a resolver-to-digital converter compatible output
FI90148C (fi) Automatiskt styrningssystem foer fartyg
JPS5770406A (en) Rotating angle detecting apparatus
US3679960A (en) Electric power source system for gyroscopic instrument
US5304876A (en) Electromagnetic bearing
US2429612A (en) Gyroscope
US20030038609A1 (en) High frequency induction motor for use in conjunction with speed control device
US3396321A (en) Synchro system having single and multiple speed transmitters and receivers
JPS61184807A (ja) 三相変圧器
JPH11313470A (ja) 2入出力の非干渉巻線を有する角度検出装置
US2879671A (en) schulte
EP0110561B1 (en) Rotary machine system having an electric motor controlled by a modulated exciting voltage
US2306225A (en) Frequency converter
GB911355A (en) Magnetohydrodynamic gyroscope
US2456430A (en) Telemetering apparatus
SU838886A1 (ru) Устройство дл св зи двух энергосистем
JPH0219908Y2 (fi)
SU972646A1 (ru) Устройство дл управлени вентильным электродвигателем
SU1742948A1 (ru) Электромашинный кольцевой датчик угла
SU1361697A1 (ru) Бесконтактный регулируемый электропривод
SU103757A2 (ru) Трехфазное индукционное реле
SU538468A1 (ru) Устройство дл ограничени минимального возбуждени синхронной машины

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: TOKIMEC INC.

BB Publication of examined application
MM Patent lapsed

Owner name: TOKIMEC INC.