FI89833B - Tudelad metallisk klaemfoerbindning - Google Patents

Tudelad metallisk klaemfoerbindning Download PDF

Info

Publication number
FI89833B
FI89833B FI900546A FI900546A FI89833B FI 89833 B FI89833 B FI 89833B FI 900546 A FI900546 A FI 900546A FI 900546 A FI900546 A FI 900546A FI 89833 B FI89833 B FI 89833B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sleeve
pipe
push
hose
flange
Prior art date
Application number
FI900546A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI900546A0 (fi
FI900546A (fi
FI89833C (fi
Inventor
Siegfried Hopperdietzel
Original Assignee
Rehau Ag & Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rehau Ag & Co filed Critical Rehau Ag & Co
Priority to FI900546A priority Critical patent/FI89833C/fi
Publication of FI900546A0 publication Critical patent/FI900546A0/fi
Publication of FI900546A publication Critical patent/FI900546A/fi
Publication of FI89833B publication Critical patent/FI89833B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI89833C publication Critical patent/FI89833C/fi

Links

Landscapes

  • Quick-Acting Or Multi-Walled Pipe Joints (AREA)
  • Mutual Connection Of Rods And Tubes (AREA)

Description

' 11 1 Kaksiosainen metallinen kiristysliitin Tudelad metallisk klämförbindning 5
Keksinnön kohteena on kaksiosainen metallinen kiristysliitin polymeerisestä materiaalista valmistettuja putkia ja letkuja varten, joka on varustettu putkihylsyksi muodostetulla 1iitoskappaleella, jolla on putkenpäähän asetettava, kehärivoilla varustettu pistoalue, ja aksi-1q aalisesti putkiakseliin nähden liikutettava työntöholkki, joka on kiristysliitosta tehtäessä työnnettävissä sisääntyönnetyltä pisto-alueelta putkenpään yli.
Patentista DE-PS 36 08 843 tunnetaan menetelmä kiristys!iitoksen Ί5 valmistamiseksi polymeerisestä materiaalista valmistettuja putkia ja letkuja varten. Tämän menetelmän mukaan lieriömäiseksi putkihylsyksi muodostettu liitoskappale asetetaan ulkokehältään rivoitetulta pisto-alueelta putken- tai letkunpäähän. Tämän jälkeen aksiaalisesti putki-akseliin nähden liikutettava lieriömäinen työntöhylsy puristetaan 2q kiristysliitoksen aikaansaamiseksi putken- tai letkunpään yli sisään-työnnetyltä pistoalueelta. Tämän tekniikan tunnetun tason perusteella käy ilmi, että putken- tai letkunpää laajenee ennen kuin pistoalue asetetaan sen ulkokehälle. Tällöin työntöhylsyn tuottaman puristusvoiman lisäksi laajentuneen polymeerisen materiaalin kutistumisvoimaa 25 käytetään lisäksi pitämään putken- tai letkunpäätä pistoalueella.
Patentista DD-PS 128 216 tunnetaan lisäksi toinen menetelmä kiristys-liitoksen muodostamiseksi polymeerisistä materiaaleista muodostettuja putkia ja letkuja varten. Tässä menetelmässä pistoalue ajetaan voimaa 2Q käyttämällä laajentumattomaan putken- tai letkunpäähän.
Tätä työntämistä helpotetaan teroittamalla putkihylsy avoimesta päästään ja pyöristämällä tai viistoamalla kehäripoja ainakin puristus suuntaan.
Tämän tekniikan tason mukaisilla kehärivoilla on sama korkeus kuin pistoalueen rivoittamattomalla liitoksella. Kehäripojen väliset urat: 35 S Q Λ 7. ' 2 ^ on pidetty Iitteinä ja niin leveinä, että polymeeriputki voi pisto-aluetta puristettaessa taipua luontaisen elastisuutensa ansiosta ennen seuraavan kehärivan tuloa uran pohjaan.
5 Pistoalueen sisäänpuristamisen jälkeen työntyhylsy puristetaan putken-tai letkunpään yli vastakkaiseen suuntaan pistoalueen puristussuuntaan nähden. Koska työntöhylsy on muodostettu sisäkehältään pienemmäksi kuin letkun- tai putkenpään ulkokehä sisäänpuristetulta pistoalueelta, putkihylsyn urien täyttymisen jälkeen ylijäävä materiaali siirtyy 10 työntöhylsyä päällepuristettaessa letkun- tai putkenpään vapaan pään suuntaan. Tämä materiaaliylijäämä siirtyy mukana ennen työntöhylsyn vapaata päätä sen päätyvasteeseen asti ja jää kiertäväksi ylityönty-väksi materiaaliksi sen jälkeen, kun työntöhylsy on saavuttanut päätyvasteensa.
15
Polymeerisen putken- tai letkunpään ja metalliosien väliin syntyvien toleranssien vuoksi tämä ilmiö voi johtaa negatiivisessa tapauksessa siihen, että putki- ja letkuseinämämateriaali puristuu metallisen pistoalueen tietyn vektorin alueelta työntöhylsyä päälletyönnettäessä 20 sen päästä näkyvästi ulos, kun taas vastapäisen vektorin alueella tällaista ulospuristumista ei tapahdu tai sitä tapahtuu vain vähäisessä määrin. Koska näitä puristusliitoksia käytetään yleensä silloin, kun yksittäisiä elementtejä on yhdistettävä suurilla toleransseilla, tätä haitallista ilmiötä esiintyy tekniikan tason yhteydessä erityisen 25 usein.
Kysymys ei tällöin ole ainoastaan optisesta haitasta, vaan tällaiset puristusalueilla olevat materiaalierot muodostavat tartuntapintoja ulkoisille vaikutteille, jotka voivat vaikuttaa negatiivisesti val-30 mistettavan puristusliitoksen tiiviyteen.
Keksinnön tavoitteena on välttää tekniikan tunnetun tason negatiiviset vaikutukset ja saada aikaan työntöhylsyliitos polymeerisistä aineista valmistetuille putkille ja letkuille kaksiosaisen metallinen kiristys-35 liittimen muodossa, joka tarjoaa sekä optisten vaikutusten että teknisen rakenteen kannalta virheettömän liitosmahdollisuuden.
3 b 9 8 3 3 1 Keksinnön mukaisesti ehdotetaan, että laippavasteeseen päin käännetty ripa ulottuu sen edellä olevien ripojen yläpuolelle ja on muodostuttu näihin ripoihin päin käännetyltä ulkokyljeltään vasteeksi päälle-työnnetyn putken otsapinnalle ja että tämä korkea ripa sisäkylkineen, g ulkokehäseinämä, laippavaste sisäkylkineen, laippavasteessa oleva vapaa pääty muodostavat vastaanottokammion työntöholkin päällepuris-tuksen yhteydessä puristuneelle seinämämateriaalille.
Tämän rakenteen etuna katsotaan olevan, että laippavasteeseen muodos-jO tettu vastaanottokammio on täysin suljettu ulospäin. Tämän optisena etuna on, että epätasaisesti puristunut putki- tai letkuseinämämate-riaali ei näy suurempien toleransien yhteydessä ulospäin, vaan se otetaan toleranssikoon mukaan enemmän tai vähemmän vastaan vastaan -ottokammioon. Tämän vastaanottokammion ensisijaisena tehtävänä on j5 siis ottaa vastaan työntyhylsyn valittujen toleranssien mukaisesti tapahtuneen päällepuristamisen siirtämä putki- tai letkuseinämä-materiaali.
Toisena etuna on, että asennuksen päättyminen määrittyy selvästi, 20 koska työntöhylsy puristetaan laipan vasteeseen asti. Tämän lisäksi ulospuristuneen materiaalin muovaustyö vähenee, koska materiaali etenee keksinnön mukaisesti vastaanottokammioon. Työntöhylsyn pääl-lepuristamiseen tarvittava voima tuotetaan ennalta laskettavissa olevaan suuruuteen, mikä on erittäin merkityksellistä puristustyökalun 25 rakenteelle ja asennukselle. Tämän lisäksi työstettyjen putkien seinämäpaksuuksien toleranssialuetta voidaan laajentaa keksinnön mukaisilla toimenpiteillä.
Vastaanottokammion tilavuuteen voidaan vaikuttaa keksinnön mukaisesti 30 siten, että korkealla rivalla on sisäkylki, joka rajoittaa vastaan-ottokammiota pistoalueen puolelta yhdessä laippavasteen sisäkyljen ja sen välissä olevan, pistoalueen ulkokehäseinämän kanssa. Vastaan-ottokammiota on tässä tapauksessa suurennettu pistoalueella olevalla uralla kehämäisesti sen sisään. Sen vastaanottotilavuutta voidaan 35 tällä alueella säätää korkean rivan etäisyydellä laippavasteen sisä Laipasta.
4 b 9 8 3 6 1 Toisessa suoritusmuodossa korkea ripa on yhdistetty rinnan pistoalueen akseliin nähden ulkoiselta kehäpinnaltaan laippavasteen sisäkylkeen.
Tätä sovellusta voidaan käyttää, kun yhdistettävissä putkissa tai letkuissa käytetään pienempiä toleransseja, koska vastaanottokammion 5 tilavuus muodostetaan tällöin ilman pistoalueen urasyvennystä ainoastaan korkean rivan ulkokehästä ja työntyhylsyn sisäkehästä yhdessä laippavasteen sisäkyljen kanssa.
Piirustuksessa esitetään kaaviomaisesti keksinnön mukaisen kiristys-1Q liittimen suoritusmuotoesimerkkejä seuraavasti:
Kuvio 1 esittää pistoaluetta ja päällevedettyä, muhvitettua putken-päätä.
Ί5 Kuvio la esittää kuvion 1 pistoaluetta ja osittain päällepuristettua työntöhylsyä.
Kuvio Ib esittää kuvion 1 pistoaluetta ja täysin päällepuristettua työntöhylsyä.
20
Kuvio 2 esittää kuvion 1 pistoaluetta, jossa korkea ripa on muodostettu toisella tavalla.
Kuvio 2a esittää kuvion 2 pistoaluetta ja osittain päällepuristettua 25 työntöhylsyä.
Kuvio 2b esittää kuvion 2 pistoaluetta ja täysin päällepuristettua työntöhylsyä.
30 Kuviossa 1 esitetään pistoalue 11 ja päälletyönnetty putki tai letku 2. Putki tai letku 2 on ennen päälletyöntämistä laajennettu pisto-alueen 11 ulkokehältä siten, että päällevetäminen voi tapahtua suurempia voimia käyttämättä.
35 Putken tai letkun 2 muhvitettu alue on johdettu työntämisen yhteydessä ripojen 12,13,14,15 yli ja sijaitsee korkean rivan 16 ulkokyljellä sen ala-alueella. Ripojen 12,13,14,15,16 väliin jäävät urat 121,131, li 5 b 9 8 3 3 1 141,151 lähtevät tässä esityksessä putken tai letkun 2 muhvitetulta alueelta. Korkea ripa 16 ylittää korkeudellaan H huomattavasti ripojen 12,13,14,15 korkeuden siten, että se voi toimia kehävasteena putken tai letkun 2 päälletyönnetyn muhvin otsapinnalle 21.
5
Korkean rivan 16 sisäkylki 162 sekä laippavasteen 110 sisäkylki 111 ja niiden välissä oleva pistoalueen 11 ulkokehäseinämä 113 muodostavat tässä esityksessä vastaanottokammion 3 alaosan.
Ί0 Kuviossa la työntöhylsy 4 on puristettu osittain putken tai letkun 2 muhvitetun osan yli. Ripojen 12,13,14 välissä olevat urat 121,131 ovat täyttyneet tämän puristuksen välityksellä putken tai letkun 2 seinämämateriaalilla. Tässä esityksestä voidaan havaita selvästi, että työntöhylsyn 4 vapaan pään 41 alueelle työntyy päällepuristuksen Ί5 vaikutuksesta laippavasteen 110 sisäkyljen 111 suuntaan letkun tai putken 2 seinämämateriaalin kasautuma 21.
Kuviossa Ib esitetään kuvion 1 pistoalue 11 sekä täysin päällepuris-tettu työntöhylsy 4. Työntöhylsyn 4 vapaa pää 41 on tällöin puristus-20 kosketuksessa laippavasteen 110 sisäkyljellä 111. Työntöhylsyn 4 vapaan pään 41, laippavasteen 110 sisäkyljen 111, pistoalueen 11 kehäseinämän 113 ja korkean rivan 16 sisäkyljen 162 väliin syntyy tällöin vastaanottokammio 3 letkun tai putken 2 seinämämateriaalin kasautumaa 21 varten.
25 Näin on valmistettu keksinnön mukainen metallinen kiristysliitos 1. Esitys osoittaa, että vastaanottokammioon 3 puristunut putken tai letkun 2 seinämämateriaalin kasautuma 21 on tunkeutunut osalta 22 laippavasteen 110 sisäkyljen 111 ja korkean rivan 16 sisäkyljen 162 30 väliselle alueelle. Toinen alue 23 on tunkeutunut työntöhylsyn 4 vapaan pään 41 ja laippavasteen 110 sisäkyljen 111 rajoittamalle vastaanottokammion 3 osa-alueelle.
Metalliselle kiristysliittimelle 1 saadaan näin aikaan optimaalinen 35 sulku työntöhylsyn 4 ylipuristuksen päähän putken tai letkun 2 pisu>-alueella 11 varustetun, muhvitetun seinämän välityksellä. Tälle optimaaliselle sululle on ominaista optisesti virheetön liitos sekä b 9 8 3 5 6 1 pistoalueen 11 pysyvästi neste- ja kaasutiivls asennus putken tai letkun 2 keskiosassa.
Kuviossa 2 kuvattu metallinen puristusliitin eroaa kuviosta 1 siten, g että korkea ripa 16 on työnnetty korkeudessaan H rinnan pistoalueen 11 akseliin nähden laippavasteen 110 sisäkylkeen 111 asti. Vastaan-ottokammio 3 pienenee tällöin, kun vastaanottokammion 3 kuviossa 1 esitetty osa-alue täyttyy pistoalueen 11 metallisella materiaalilla. Korkea ripa 16 toimii myös tässä esityksessä ulkokyljeltään 161 jQ rajoitusvasteenä muhvitetun putken tai letkun 2 otsapinnalle 21.
Samoja kohtia on merkitty tässä kuviossa samoilla viitenumeroilla kuin kuviossa 1.
Kuviossa 2a esitetään työntöhylsyn 4 päällepuristuksen sama väli-Ί5 tilanne kuin kuviossa la.
Kuviosta 2b voidaan nähdä keksinnön mukaisen kiristysliittimen 1 pääteasento työntöhylsyn 4 ollessa täysin päällepuristettuna. Myös tässä työntöhylsyn 4 vapaa pää 41 sijaitsee puristusliitoksen muodossa 20 laippavasteen 110 sisäkyljellä 111. Vastaanottokammion 3 muodostavat työntöhylsyn 4 vapaa pää 41, laippavasteen 110 sisäkylki 111 ja korkean rivan 16 pinta 114.
Puristuspaineen siirtämä putken tai letkun seimämämateriaali 24 on 25 tunkeutunut vastaanottokammioon ja täyttää tässä esityksessä osittain vastaanottokammion. Tätä sovellusmahdollisuutta voidaan käyttää pienemmillä valmistustoleransseilla varustetuissa putkissa tai letkuissa samoin optimaalisin tuloksin kuin kuvion 1 suoritusmuodon yhteydessä.
30 tl 35

Claims (2)

7 b 9 8 3 3 ^ Patenttivaatimukset
1. Kaksiosainen metallinen kiristysliitin polymeerisestä materiaalista valmistettuja putkia ja letkuja varten, joka on varustettu putkihyl- 5 syksi muodostetulla liitoskappaleella, jolla on putkenpäätyyn asetettava, kehärivoilla varustettu pistoalue, ja aksiaalisesti putkiakse-liin nähden liikutettava työntöholkki, joka on kiristysliitosta tehtäessä työnnettävissä sisääntyönnetyltä pistoalueelta putkenpään yli, tunnettu siitä, että laippavasteeseen (111) päin käännetty 10 ripa (16) ulottuu ripojen (12,13,14,15) yläpuolelle korkeudessa (H) ja on muodostettu ripoihin (12,13,14,15) päin käännetyltä ulkokyljeltään (161) vasteeksi päälletyönnetyn putken (2) otsapinnalle, ja että ripa (16) sisäkylkineen (162), ulkokehäseinämä (113), laippavaste (110) sisäkylkineen (111) sekä työntöholkin (4) laippavasteessa (110) oleva 15 vapaa pääty (41) muodostavat vastaanottokammion (3) työntöholkin (4) päällepuristuksen yhteydessä puristuneelle seinämämateriaalille.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kiristysliitin, tunnettu siitä, että ripa (16) etenee korkeudessa (H) rinnan pistoalueen (11) 20 aksel in kanssa laippavasteen (110) sisälaippaan (111) asti. 25 30 35 8 89 8 33 ^ Patentkrav
FI900546A 1990-02-02 1990-02-02 Tudelad metallisk klaemfoerbindning FI89833C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI900546A FI89833C (fi) 1990-02-02 1990-02-02 Tudelad metallisk klaemfoerbindning

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI900546A FI89833C (fi) 1990-02-02 1990-02-02 Tudelad metallisk klaemfoerbindning
FI900546 1990-02-02

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI900546A0 FI900546A0 (fi) 1990-02-02
FI900546A FI900546A (fi) 1991-08-03
FI89833B true FI89833B (fi) 1993-08-13
FI89833C FI89833C (fi) 1993-11-25

Family

ID=8529826

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI900546A FI89833C (fi) 1990-02-02 1990-02-02 Tudelad metallisk klaemfoerbindning

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI89833C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI900546A0 (fi) 1990-02-02
FI900546A (fi) 1991-08-03
FI89833C (fi) 1993-11-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI109826B (fi) Menetelmä putkiliitoksen tekemiseksi sekä työkalu ja putkiliitoskappale menetelmän toteuttamiseksi
FI65478C (fi) Foerbindningsstycke foer roer
US3521912A (en) Tube coupling having deformable gripping means
ES2167774T3 (es) Union de tuberia.
FI102635B (fi) Menetelmä putkiliitoksen tekemiseksi ja putkiliitos
FI91989C (fi) Putkien muhviliitos
US4474726A (en) Method of producing a channeled plastic pipe with closed channel ends
US6726256B2 (en) Fitting or mounting part for establishing a pressed connection with an inserted tube end
KR100245543B1 (ko) 클램핑연결기
HU214995B (hu) Csőkarmantyú
FI89626B (fi) Tvaodelad klaemkoppling av metall
FI89833B (fi) Tudelad metallisk klaemfoerbindning
FI66245C (fi) Foerfarande foer att faesta en flaenshylsa med en slang i synnerhet i aenden av en duschslang
US3917325A (en) Joints for pipes in a socket
CA1315140C (en) Manufacture of bags
US3602945A (en) Apparatus for making a plastic expansion joint
KR100259027B1 (ko) 두개이상의 플라스틱 요소를 방수 및 /또는 기밀상태로 접합하는 접합방법 및 접합장치
FI56958C (fi) Foerpackning jaemte saett att framstaella en saodan
EP1257759A1 (en) Pipe joint
JPS54110962A (en) Shaping of pipe ends
KR0169105B1 (ko) 클램프 커플러
HU212395B (en) Spigot-and-socket joint with packing piece
JPH03234998A (ja) 締め付け結合部材
JPH0356789A (ja) 冷凍サイクルにおける溝付管材の接合方法
FI66069B (fi) I en plastroersmuff belaeget spaor foer taetningsring

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: REHAU AG + CO

BB Publication of examined application
FG Patent granted

Owner name: REHAU AG + CO.