FI89810C - Foerfarande foer rening av foergasningsgas fraon kvaeve- och svavelfoereningar samt organiska foeroreningar - Google Patents

Foerfarande foer rening av foergasningsgas fraon kvaeve- och svavelfoereningar samt organiska foeroreningar Download PDF

Info

Publication number
FI89810C
FI89810C FI904697A FI904697A FI89810C FI 89810 C FI89810 C FI 89810C FI 904697 A FI904697 A FI 904697A FI 904697 A FI904697 A FI 904697A FI 89810 C FI89810 C FI 89810C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
oxide
gas
gasification gas
sulfur compounds
iron
Prior art date
Application number
FI904697A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI904697A0 (fi
FI904697A (fi
FI89810B (fi
Inventor
Pekka Simell
Jukka Leppaelahti
Original Assignee
Valtion Teknillinen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valtion Teknillinen filed Critical Valtion Teknillinen
Priority to FI904697A priority Critical patent/FI89810C/fi
Publication of FI904697A0 publication Critical patent/FI904697A0/fi
Publication of FI904697A publication Critical patent/FI904697A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI89810B publication Critical patent/FI89810B/fi
Publication of FI89810C publication Critical patent/FI89810C/fi

Links

Landscapes

  • Industrial Gases (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Catalysts (AREA)

Description

S 9 C 1 O
Menetelmä kaasutuskaasun puhdistamiseksi epäorgaanisista typpi- ja rikkiyhdisteistä sekä orgaanisista epäpuhtauksista - Förfarande för rening av förgasningsgas frän kväve- och svavelföreningar samt organiska föroreningar 5
Keksintö koskee menetelmää kaasutuskaasun puhdistamiseksi epäorgaanisista typpi- ja rikkiyhdisteistä sekä orgaanisista epäpuhtauksista saattamalla se kosketukseen katalyyttisen 10 adsorptiomateriaalin kanssa. Kiinteän polttoaineen kaasutuksessa muodostuva kaasu sisältää epäpuhtauksina typpiyhdisteitä, kuten ammoniakkia ja syaanivetyä sekä rikkiyhdisteitä, kuten rikkivetyä ja karbonyylisulfidia, joista muodostuu kaasun poltossa ympäristölle haitallisia typen ja 15 rikin oksideja. Orgaaniset epäpuhtaudet kuten tervat aiheuttavat kaasun eri käyttövaiheissa ongelmia kondensoitumalla tai muodostaessaan hajotessaan kiinteää hiiltä.
Sähköä tuottavissa laitoksissa, joissa käytetään hiilipi-20 toista materiaalia kuten hiiltä, turvetta, puujätettä tai talousjätettä, energiaa säästetään parhaiten polttamalla em. materiaaleista valmistettua kaasumaista polttoainetta korotetussa lämpötilassa kaasu- ja höyryturbiinin pyörittämiseksi. Tällaisen ns. KKV-laitoksen polttoainekulutus 25 on nykyisiä konventionaalisia voimalaitoksia jopa noin 15 % pienempi samalla kun sen päästöt pienenevät murto-osaan nykytekniikan vastaavista päästöistä. Koska tällaisen laitoksen kaasutuskaasun sisältämät typpi- ja rikkiyhdisteet sekä orgaaniset epäpuhtaudet aiheuttavat haittoja sekä 30 ympäristölle että laitoksen prosessikoneistolle, tarvitaan halpa ja tehokas menetelmä epäpuhtauksien poistamiseksi kaasutuskaasusta.
Tunnetuissa menetelmissä kaasutuskaasun puhdistamiseksi 35 kaasu on saatettu kosketukseen katalyyttisen adsorptiomateriaalin kanssa. Aikaisemmissa patenteissa mainittuja tai yleisesti tiedossa olevia kaasutuskaasun epäpuhtauksiin tehoavia katalyyttimateriaaleja ovat:
2 b 9 81 O
1. dolomiitti- ja kalkkipitoiset materiaalit tervojen hajotukseen ja rikin poistoon, 2. raudan oksidit ammoniakin hajotukseen ja rikin poistoon, sekä 5 3. nikkeliyhdisteet tervojen hajotukseen.
SE-kuulutusjulkaisu 459 584 esittää hiilipitoisesta aineesta valmistetun raakakaasun jalostamista toisiovaiheen avulla, jossa käytetään katalyyttistä adsorptiomateriaalia leijut-10 tavaa pyörreleijupetiä, joka korkeassa lämpötilassa hajottaa raakakaasussa olevaa tervaa ja ammoniakkia. Katalyyttisenä adsorptiomateriaalina käytetään magnesiumkarbonaattipitoista materiaalia, kuten dolomiittia, tai vastaavaa kalsinoitua materiaalia. Julkaisu esittää siis, että dolomiitin tapainen 15 katalyyttinen adsorptiomateriaali soveltuu parhaiten juuri tervan ja ammoniakin poistamiseen kaasutuskaasusta. Kyseisen materiaalin tehokkuutta rikin poistamisessa ei käsitellä lähemmin.
20 DE-kuulutusjulkaisu 2 824 534 esittää menetelmää rikkivetyä ja ammoniakkia sisältävien kuumien kaasujen puhdistamiseksi, jossa rautaoksidia sisältävä katalysaattori ensin saatetaan kosketukseen kaasun kanssa rikkivedyn poistamiseksi ja sitten pelkistetään pelkistysaineella raudan muuttamiseksi 25 pelkistettyyn muotoon, minkä yhteydessä kuuma kaasu saatetaan kosketukseen pelkistetyn katalysaattorin kanssa ammoniakin poistamiseksi kaasusta. Julkaisu perustuu havaintoon, että rikkivety, joka tasapainoreaktion takia aina on läsnä kaasussa, estää ammoniakin hajottamista rautaoksidil-30 la. Jos sen sijaan prosessiin liitetään vaihe, jossa rautaoksidi pelkistetään raudaksi ja kaasu saatetaan kosketuksiin raudan kanssa, kaasussa oleva ammoniakki hajoaa typeksi ja vedyksi. Menetelmä edellyttää kuitenkin kahden erillisen reaktiovaiheen ja vastaavien laitteistojen käyttöä ja li-35 saksi ylimääräisen vaiheen mukaanottamista prosessiin, jossa rautaoksidi pelkistetään vetykaasulla.
3
h 9 Π O
JP-hakemusjulkaisu 55161837 esittää hiilikaasun korkea-molekulaarisen polykondensaatin (esim. tervan) hajottamista saattamalla se kosketukseen alkali- tai maa-alkalimetalliok-sidin kanssa. Prosessi voidaan suorittaa siten, että kaasut-5 timeen syötetään hiilen kanssa myös rautamalmia, jolloin rautamalmi pelkistyy samalla kun hiili kaasuuntuu.
DD-hakemusjulkaisussa 242818 esitetään menetelmää rikkiyhdisteitä ja hiilivetyjä sisältävien kuumien raakakaasujen 10 hajottamiseksi termokatalyyttisesti, jolloin kaasut johdetaan rikille herkän krakkauskatalysaattoripetin läpi. Krak-kauskatalysaattori sisältää edullisesti nikkeliä. Olosuhteet säädetään mielellään sellaisiksi, että nikkelin, hiilen, vedyn, hapen ja rikin termodynaaminen systeemi tuottaa me-15 tallista nikkeliä. Tämä julkaisu esittää siis, että nikkelipitoinen katalysaattori hajottaa kaasutuskaasussa olevia rikkiyhdisteitä ja hiilivetyjä.
Edellisestä ilmenee, ettei mistään tähän asti julkaistusta 20 aineistosta ole löytynyt mainintaa katalyyttisestä adsorp-tiomateriaalista, joka tehoaisi samanaikaisesti ja samassa prosessiyksikössä sekä typpiyhdisteisiin, rikkiyhdisteisiin että orgaanisiin epäpuhtauksiin. On päinvastoin havaittu, että sekä rikkivedyn että ammoniakin poistaminen kaasutus-25 kaasusta on hyvin työläs ja monivaiheinen prosessi.
Eo. keksinnön tarkoituksena on aikaansaada entistä yksinkertaisempi ja halvempi menetelmä kaasutuskaasun puhdistamiseksi epäorgaanisista typpi- ja rikkiyhdisteistä sekä orgaani-30 sista epäpuhtauksista. Tarkemmin sanottuna tavoitteena on aikaansaada kaasutuskaasun yksivaiheinen puhdistusmenetelmä, jossa myös käytetään katalyyttisenä adsorptiomateriaalina halpaa ja mieluummin luonnossa esiintyvää tai sivutuotteena saatavaa ainetta. Nämä tavoitteet on nyt saavutettu menetel-35 mällä, jolle pääasiassa on tunnusomaista se, mitä sanotaan patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
b 9 O 1 ΰ 4
On siis oivallettu, että kaasutuskaasu voidaan puhdistaa epäorgaanisista typpi- ja rikkiyhdisteistä sekä orgaanisista epäpuhtauksista saattamalla se kosketukseen sellaisen kata-lyyttisen adsorptiomateriaalin kanssa, joka käsittää jaksoi-5 lisen järjestelmän ryhmän VIII neljännen jakson metallin oksidin ja alkali- tai maa-alkalimetallin yhdisteen seoksen tai yhdisteen.
Eo. keksinnön mukainen menetelmä sopii sekä yksi- että moni-10 vaiheisiin prosesseihin, joissa voidaan käyttää yhtä tai useampaa reaktoria. On kuitenkin edullista saattaa kaasutus-kaasu kosketukseen katalyyttisen adsorptiomateriaalin kanssa oleellisesti yhdessä reaktiovaiheessa käyttäen mielellään vain yhtä kaasunpuhdistusreaktoria.
15
Kaasutuskaasua puhdistava reaktori voi olla esim. kiintope-tireaktori tai em. julkaisujen SE-459 584 ja DE-28 24 534 mukainen pyörreleijupetireaktori. Pääreaktorien lisäksi voidaan käyttää jälkireaktoreita tai kaasun pesureita, mutta 20 eo. keksintö mahdollistaa nimenomaan kaasun puhdistamisen oleellisesti yhdessä vaiheessci. Kaasunpuhdistusreaktoriin voidaan syöttää ilmaa ja/tai happea oikeiden hajoamis- ja adsorptio-olosuhteiden aikaanEiaamiseksi.
25 Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan kaasutuskaasu saatetaan kosketukseen katalyyttisen adsorptiomateriaalin kanssa lämpötilassa 600-1200°C, edullisesti lämpötilassa 850-1000°C.
30 Katalyyttisenä adsorptiomateriaalina käytetään edullisesti jaksollisen järjestelmän ryhmän VIII neljännen jakson metallin (Fe, Co, Ni) oksidin ja alkali- tai maa-alkalimetallin karbonaatin tai oksidin muodostamaa seosta tai yhdistettä. Adsorptiomateriaali on tässä tapauksessa ainakin alussa ok-35 sidina ja mahdollisesti karbonaattina, mutta se saattaa absorptio-olosuhteissa muuttaa muotoaan, jolloin keksintö itse asiassa kohdistuu oksidi/oksidi(karbonaatti)seokseen tai -yhdisteeseen tai siitä peräisin olevaan seokseen tai yhdis- _ b 9 r 1 0 5 teeseen. Seos voi sisältää muitakin materiaaleja, esim. sintrauksen estoaineita ja laimentimia, mutta mainitut komponentit muodostavat adsorptiomateriaalin varsinaisen aktiivisen osan.
5
Ryhmän VIII neljännen jakson metallin oksidina käytetään mielellään raudan ja/tai nikkelin oksidia, edullisesti rautaoksidia. Alkali- tai maa-aikaiimetalIin karbonaattina tai oksidina käytetään edullisesti kalsiumin ja/tai magnesiumin 10 karbonaattia tai oksidia, edullisimmin kalsiumoksidia. Kaa-sutuskaasun puhdistaminen suoritetaan yleensä sellaisessa lämpötilassa, että käytetty alkali- tai maa-aikaiimetalIin karbonaatti yleensä kalsinoituu vastaavaksi oksidiksi.
15 Katalyyttisen adsorptiomateriaalin vaikuttavien komponenttien pitoisuudet voivat vaihdella laajalla alueella. Ryhmän VIII neljännen jakson metallin yhdisteen pitoisuus voi esim. vaihdella välillä 1-70 paino-% ja edullisesti välillä 1-40 paino-%. Alkali- tai maa-alkalimetallin yhdisteen pitoisuus 20 voi esim. vaihdella välillä 3-40 paino-%. Kun käytetään raudan jalostuksesta saatua rikastesintteriä, raudan yhdisteen pitoisuus on siinä tyypillisesti noin 60 paino-% ja kalsium-yhdisteen pitoisuus tyypillisesti noin 6 paino-%. Rautapitoisessa maaperämineraalissa ankeriitissa pitoisuudet ovat 25 vastaavasti noin 5 paino-% (Fe) ja noin 20 paino-% (Ca).
Materiaali, jossa on yhdistettynä rauta- tai nikkelioksidi ja kalsiumoksidi, vaikuttaa samanaikaisesti kaikkiin kaasu-tuskaasun em. epäpuhtausryhmiin. Tämän vuoksi materiaalia 30 voidaan käyttää yhdessä reaktorissa. Vaikutus perustuu siihen, että rauta tai nikke:li hajottaa ammoniakin tai orgaaniset yhdisteet lähes täysin korkeassa lämpötilassa. Katalyytin sisältämä kalsium ja/tai magnesium adsorboi puolestaan kaasutusolosuhteissa korkeassa lämpötilassa rikkiä huomatta-35 vasti rauta- tai nikkelioksideja paremmin. Kalsium katalysoi myös tervojen hajoamisreaktioita ja katalyyttiin kertyvän hiilen kaasuuntumista. Eo. keksinnön mukainen menetelmä so- 6 b 9 G1 ΰ veltuu parhaiten käytettäväksi ns. kaasutuskombivoima- eli KKV-laitoksissa.
Seos tai yhdiste, joka käsittää ainakin jaksollisen järjes-5 telmän ryhmän Vili neljännen jakson metallin oksidia ja alkali- tai maa-aikaiimetalIin karbonaattia tai oksidia, voidaan eristää maaperästä mineraalin kuten ankeriitin muodossa tai ottaa talteen metallien jalostuksessa käytettävistä tai muodostuvista tuotteista, kuten rikastesintteristä tai kuo-10 nasta. Seos tai yhdiste voidaan myös valmistaa erikseen esim. yhteensulattamalla valmistettu oksidiseos tai sekoittamalla pelkästään yhteen eri metallioksidikomponentit.
Seuraavassa on esitetty muutama esimerkki, joiden tehtävänä 15 on pelkästään valaista esillä olevaa keksintöä.
Esimerkki 1
Koe aloitettiin kaatamalla tutkittava patjamateriaali, joka tässä kokeessa oli ankeriitti, sellaisen putkireaktorin ari-20 nan päälle, jonka pituus oli .‘550 mm ja sisähalkaisija 25 mm. Putkireaktori asennettiin uunielementtien sisään, suljettiin ja liitettiin ohituslinjaan, ja laitteiston tiiviys tarkistettiin imemällä siihen pumpulla alipaine ja tarkkailemalla alipaineen säilymistä. Kun reaktori oli lämmennyt koelämpö-25 tilaan 900°C, se kytkettiin tuotekaasuputkeen asennettuun lämmitettyyn sondiin.
Seuraavassa vaiheessa aloitettiin näytekaasuvirran imu lämpölaitoskäytössä olevasta kaasuttimesta. Reaktorin sisäläm-30 pötilojen asettumista seurattiin piirturilta. Uunielementtien lämpötilaa ja niiden korkeutta reaktorin ympärillä säädettiin halutun lämpötilaprofiilin aikaansaamiseksi. Kaasun virtausnopeutta säädettiin halutun kontaktiajän (0,1-0,5 s) mukaan.
Reaktorin toiminnan stabiloiduttua krakatusta kaasusta otet-tiin tervanäyte. Sen jälkeen kaasuvirta ohjattiin ohituslinjaan, ja siitä otettiin kaksi rinnakkaista kaasunäytettä 35 S 9 O 1 ö 7 kaasukyvetteihin. Olosuhteiden tasoittumisen jälkeen näytteenotto uusittiin.
Reaktiolämpötilan ollessa mainitut 900°C kaasutuskaasun si-5 sältämästä ammoniakista hajosi 75 %. Tervamaisten yhdisteiden pitoisuus kaasutuskaa3ussa oli alussa noin 100 g/m3n, josta pitoisuus aleni arvoon 0,1 g/m3n. Rikkiyhdisteiden pitoisuuksia ei mitattu, mutta kirjallisuuden perusteella on tunnettua, että kalsium voimakkaasti adsorboi rikkiyhdistei-10 tä korkeassa lämpötilassa.
Esimerkki 2
Toistettiin esimerkki 1, mutta katalyyttimateriaalina käytettiin rautarikastesintteriä. Reaktiolämpötilan ollessa 15 900°C kaasutuskaasun sisältämästä ammoniakista hajosi 90 %.
Tervamaisten yhdisteiden pitoisuus kaasutuskaasussa oli alussa noin 100 g/m3n, josta pitoisuus aleni sintterillä arvoon 3,6 g/m3n. Rikkiyhdisteiden pitoisuuksia ei mitattu, mutta kirjallisuuden perusteella on tunnettua, että kalsium 20 adsorboi rikkiyhdisteitä korkeassa lämpötilassa.

Claims (5)

8 S 9 81 Ο
1. Menetelmä kaasutuskaasun puhdistamiseksi epäorgaanisista typpi- ja rikkiyhdisteistä sekä orgaanisista epäpuhtauksista saattamalla se kosketukseen katalyyttisen adsorptio- 5 materiaalin kanssa, tunnettu siitä, että katalyyttisenä ad-sorptiomateriaalina käytetään jaksollisen järjestelmän ryhmän VIII neljännen jakson metallin oksidin ja alkali- tai maa-alkalimetallin karbonaatin tai oksidin muodostamaa seosta tai yhdistettä. 10
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kaasutuskaasu saatetaan kosketukseen katalyyttisen adsorptiomateriaalin kanssa oleellisesti yhdessä reaktiovai-heessa käyttäen edullisesti vain yhtä kaasunpuhdistusreakto- 15 ria.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ryhmän VIII neljännen jakson metallin oksidina käytetään raudan ja/tai nikkelin oksidia, edullisesti 20 rautaoksidia.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alkali- tai. maa-alkalimetallin karbonaattina tai oksidina käytetään kalsiumin ja/tai magnesiumin 25 karbonaattia tai oksidia, edullisesti kalsiumoksidia.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kaasutuskaasu saatetaan kosketukseen katalyyttisen adsorptiomateriaalin kanssa lämpötilassa 30 600-1200eC. 9 ^9810
FI904697A 1990-09-24 1990-09-24 Foerfarande foer rening av foergasningsgas fraon kvaeve- och svavelfoereningar samt organiska foeroreningar FI89810C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI904697A FI89810C (fi) 1990-09-24 1990-09-24 Foerfarande foer rening av foergasningsgas fraon kvaeve- och svavelfoereningar samt organiska foeroreningar

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI904697 1990-09-24
FI904697A FI89810C (fi) 1990-09-24 1990-09-24 Foerfarande foer rening av foergasningsgas fraon kvaeve- och svavelfoereningar samt organiska foeroreningar

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI904697A0 FI904697A0 (fi) 1990-09-24
FI904697A FI904697A (fi) 1992-03-25
FI89810B FI89810B (fi) 1993-08-13
FI89810C true FI89810C (fi) 1993-11-25

Family

ID=8531107

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI904697A FI89810C (fi) 1990-09-24 1990-09-24 Foerfarande foer rening av foergasningsgas fraon kvaeve- och svavelfoereningar samt organiska foeroreningar

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI89810C (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8337793B2 (en) 2007-10-19 2012-12-25 Ecocat Oy Removal of ammonia from fluids

Also Published As

Publication number Publication date
FI904697A0 (fi) 1990-09-24
FI904697A (fi) 1992-03-25
FI89810B (fi) 1993-08-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU2009308404B2 (en) Process for decontaminating syngas
CA1059927A (en) Gas purification method and apparatus
EP2167613B1 (en) Process for production of biofuels
GB2196641A (en) Process for the reduction of pollutant emissions from power stations
CN108137943B (zh) 用于从工艺废气流中去除颗粒物质的方法和系统
US6217839B1 (en) Removal of sulfur compounds from gaseous waste streams
US3939250A (en) Method of treating residual gases containing various compounds of sulphur
US4302218A (en) Process for controlling sulfur oxides in coal gasification
CA2661719A1 (en) Wet gas scrubbing process
FI76707B (fi) Foerfarande foer rening av gaser innehaollande kondenserbara komponenter.
US4060589A (en) Process for reducing NOx and/or SOx in feed gas streams
CN101193690A (zh) 燃料气体的处理
KR101527028B1 (ko) 활성화된 탄소 촉매
US4073862A (en) Process for removing ammonia, hydrogen sulfide and hydrocyanic acid from gases
EP0804520B1 (en) Process for removing ammonia from gasification gas
FI89810C (fi) Foerfarande foer rening av foergasningsgas fraon kvaeve- och svavelfoereningar samt organiska foeroreningar
US4011299A (en) Process for removing sulfur dioxide and nitrogen oxides from gases
US4609541A (en) Method of processing coal gas
US4693883A (en) Ammonia utilization process
JPS63159496A (ja) 原料ガス処理方法及びその装置
US4755372A (en) Catalytic sulfur degassing
GB2180850A (en) Producing clean pyrolysis gas
US4748141A (en) Metal sulfide catalyst preparation
KR20200054245A (ko) 코크스 오븐 연도 가스의 선택적 촉매 환원을 수행하기 위한 방법
RU2525012C2 (ru) Способ использования конвертерного газа для производства топлива

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: VALTION TEKNILLINEN TUTKIMUSKESKUS

BB Publication of examined application
MM Patent lapsed

Owner name: VALTION TEKNILLINEN TUTKIMUSKESKUS