FI85784C - Foerfarande och anordning foer oevervakning av hoegfrekvensfoerstaerkarens kondition. - Google Patents

Foerfarande och anordning foer oevervakning av hoegfrekvensfoerstaerkarens kondition. Download PDF

Info

Publication number
FI85784C
FI85784C FI904711A FI904711A FI85784C FI 85784 C FI85784 C FI 85784C FI 904711 A FI904711 A FI 904711A FI 904711 A FI904711 A FI 904711A FI 85784 C FI85784 C FI 85784C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
amplifier
signal
gain
input
frequency amplifier
Prior art date
Application number
FI904711A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI904711A0 (fi
FI85784B (fi
FI904711A (fi
Inventor
Esko Prokkola
Original Assignee
Telenokia Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Telenokia Oy filed Critical Telenokia Oy
Priority to FI904711A priority Critical patent/FI85784C/fi
Publication of FI904711A0 publication Critical patent/FI904711A0/fi
Priority to AU85165/91A priority patent/AU8516591A/en
Priority to PCT/FI1991/000291 priority patent/WO1992005630A1/en
Application granted granted Critical
Publication of FI85784B publication Critical patent/FI85784B/fi
Publication of FI904711A publication Critical patent/FI904711A/fi
Publication of FI85784C publication Critical patent/FI85784C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03GCONTROL OF AMPLIFICATION
    • H03G3/00Gain control in amplifiers or frequency changers
    • H03G3/20Automatic control
    • H03G3/30Automatic control in amplifiers having semiconductor devices
    • H03G3/3036Automatic control in amplifiers having semiconductor devices in high-frequency amplifiers or in frequency-changers
    • H03G3/3042Automatic control in amplifiers having semiconductor devices in high-frequency amplifiers or in frequency-changers in modulators, frequency-changers, transmitters or power amplifiers

Landscapes

  • Transmitters (AREA)
  • Amplifiers (AREA)

Description

1 85784
Menetelmä ja järjestely suurtaajuusvahvistimen kunnon valvomiseksi
Keksinnön kohteena on menetelmä ja järjestely suur-5 taajuusvahvistimen kunnon valvomiseksi.
Radiolähettimissä, erityisesti monikanavaisissa radiolähettimissä, modulaattorilta saatavat lähetystaajui-set signaalit yleensä vahvistetaan erillisellä laajakaistaisella suurtaajuustehovahvistimella. Tällöin on tärkeää 10 pystyä valvomaan suurtaajuustehovahvistimien kuntoa ja erityisesti sen vahvistusta, niin että saadaan tieto suurtaaj uustehovahvistimen rikkoutumisesta. Tämän tiedon perusteella voidaan esimerkiksi nostaa tai laskea suurtaa-juustehovahvistimelle edeltäviltä vahvistinasteilta syö-15 tettävän signaalin tasoa.
Tyypillisesti suurtaajuusvahvistimen kunnon valvonta on perustunut vahvistimen tehotransistorin kollektori-virran mittaamiseen pienen resistanssin omaavan sarjavas-tuksen avulla. Tällöin on kuitenkin vaikeutena se, että 20 täytyy käyttää suuren tehonkeston omaavaa vastusta ja suorittaa kelluva jännitteen mittaus tällaisen vastuksen yli.
Keksinnön päämääränä on aikaansaada uudentyyppinen menetelmä ja järjestely suurtaajuustehovahvistimen kunnon valvomiseksi.
25 Tämä saavutetaan keksinnön mukaisella menetelmällä, ____ jolle on tunnusomaista, että valvotaan vahvistimen vahvistusta vahvistimen sisääntulo- ja ulostulosignaaleista otettujen näytteiden perusteella.
Päämäärä saavutetaan myös keksinnön mukaisella jär-30 jestelyllä, jolle on tunnusomaista, että järjestely käsittää ensimmäisen näytteenottovälineen näytesignaalin muodostamiseksi suurtaaj uusvahvistimen sisääntulosignaalista, toisen näytteenottovälineen näytesignaalin muodostamiseksi : : : suurtaajuusvahvistimen ulostulosignaalista, ja välineet .'- 35 suurtaajuusvahvistimen vahvistuksen valvomiseksi mainit- 2 85784 tujen näytesignaalien perusteella.
Keksinnössä otetaan suurtaajuusvahvistimen suurtaajuisesta sisääntulosignaalista ja vahvistetusta suurtaajuisesta ulostulosignaalista näytesignaalit, joista vah-5 vistimen ulostulosta saatava näytesignaali on verrannollinen vahvistimen vahvistukseen, jolloin näytesignaalien avulla voidaan mitata vahvistimen vahvistusta ja sitä kautta vahvistimen kuntoa vertaamalla näytesignaaleja toisiinsa tai johonkin vertailuarvoon. Keksinnön mukaisessa 10 näytteenottoon perustuvassa kunnonvalvontamenetelmässä ei tarvita suuren tehonkeston omaavia vastuksia ja mittaus-kytkentä on yksinkertainen ja helppo toteuttaa. Lisäksi mittauskytkennät saadaan pienikokoisiksi, koska näytteenotto voidaan toteuttaa piirilevyllä mikroliuskasuuntakyt-15 kimillä, jolloin myös skaalaus voidaan suorittaa jo näytteenoton yhteydessä.
Keksintöä selitetään nyt yksityiskohtaisemmin suo-ritusesimerkin avulla viitaten oheiseen kuvioon, joka esittää lohkokaavion eräästä keksinnön mukaisesta järjes-20 telystä suurtaajuusvahvistimen kunnon valvomiseksi.
Kuviossa 1 esitetty keksinnön ensisijainen suoritusmuoto käsittää suurtaajuusvahvistimen 1, edullisesti suurtaajuustehovahvistimen, joka toimii esimerkiksi AB-luokassa. Vahvistin 1 on lisäksi kytketty käyttöjännit-—: 25 teeseen +VCC. Vahvistin 1 käsittää suurtaajuussignaalisi- ____: sääntulon, johon syötetään vahvistettava radiotaajuinen sisääntulosignaali RF IN, sekä suurtaajuussignaali ulostulon 18, jossa esiintyy vahvistettu ulostulosignaali RF OUT. Vahvistimen 1 signaalisisääntuloon liittyy mikrolius-30 kasuuntakytkin 2, joka muodostaa sisääntulevan signaalin voimakkuuteen verrannollisen näytesignaalin 11, joka ilmaistaan ilmaisinpiirillä ja alipäästösuodatetaan alipääs-'·**· tösuodattimella 5 ennenkuin se syötetään vertailijapiirin : 8 sisääntuloon. Vastaavasti vahvistimen 1 signaaliulostu- . 35 loon 18 liittyy mikroliuskasuuntakytkin 3, joka muodostaa 3 85784 vahvistimen ulostulosignaalista ulostulosignaalin voimakkuuteen verrannollisen näytesignaalin 12, joka ilmaistaan ilmaisinpiirillä 6 ja suodatetaan alipäästösuodattimella 7 ennen syöttämistä vertailijän 8 toiseen sisääntuloon 14.
5 Vertailija 8 valvoo vahvistimen 1 vahvistusta sisääntuloissaan 13 ja 14 esiintyvien näytesignaalien perusteella vertaamalla näytesignaaleja toisiinsa ja/tai yhteen tai useampaan ennaltamäärättyyn referenssiarvoon. Vertailija 8 generoi hälytyssignaalin ALARM kun vertailtujen näytesig-10 naalien voimakkuudet muuttuvat siten, että ne täyttävät ennalta määrätyn hälytyskriteerin. Hälytyskriteeri voi olla esimerkiksi sellainen, että hälytyssignaali ALARM generoidaan, kun ulostulosignaalista otetun näytesignaalin voimakkuus pienenee sisääntulosignaalista otetun näytesig-15 naalin voimakkuuden pysyessä vakiona eli vahvistimen vahvistuksen pienentyessä. Hälytys voidaan generoida myös esimerkiksi silloin, kun näytesignaalien perusteella määritelty vahvistus pienenee ennalta määrätyn referenssiar-von alapuolelle.
20 Näytteenottoelimien 2 ja 3 toteuttaminen mikrolius- kasuuntakytkimellä on edullista niiden yksinkertaisuuden ja mikroliuskatekniikan tarjoaman hyvän toistettavuuden vuoksi. Suuntakytkimen mitoituksella voidaan myös helposti skaalata näytesignaalit jo näytteenottovaiheessa vertailua 25 varten. Näytteenottoeliminä voidaan kuitenkin käyttää mitä .. tahansa muutakin suuntakytkintä tai vastaavaa induktiivi sen ja /tai kapasitiivisen kytkennän aikaansaavaa elintä, kuten erillinen sieppauslanka tai sieppauskondensaattori.
Tehonilmaisun suorittavat ilmaisuelimet 4 ja 6 ovat 30 edullisesti diodilla toteutettuja puoliaaltotasasuuntaajia - ja suodattimet 5 ja 7 voidaan toteuttaa millä tahansa so pivalla alipäästösuodatustekniikalla. Vertailijapiiri voi-v" daan yksinkertaisimmillaan toteuttaa differentiaalivahvis- : timeksi kytketyllä operaatiovahvistimella, joka vertaa : 35 sisääntuloissa 13 ja 14 olevia signaaleja keskenään antaen * 85784 tuloksena suoraan vahvistukseen verrannollisen signaalin. Differentiaalivahvistimen ulostulossa voi lisäksi olla komparaattoripiiri differentiaalivahvistimen ulostulosignaalin tason vertaamiseksi yhteen tai useampaan referens-5 siarvoon ja hälytyssignaalin ALARM kehittämiseksi ennalta määrätyn hälytyskriteerin täyttyessä.
Osa tai kaikki edellä esitetyt toiminteet on mahdollista toteuttaa myös digitaalisesti, mikä saattaa kuitenkin johtaa monimutkaisempaan ja kalliimpaan rakentee-10 seen.
Vertailijän 8 synnyttämät hälytyssignaalit voidaan syöttää mille tahansa radiolähettimen tai vahvistimen toimintaa valvovalle ja ohjaavalle yksikölle.
Oheinen kuvio ja siihen liittyvä selitys on tarkoi-15 tettu vain havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä.
Yksityiskohdiltaan keksinnön mukaiset menetelmä ja järjestely voivat vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.
i,

Claims (10)

1. Menetelmä suurtaajuusvahvistimen kunnon valvomiseksi, tunnettu siitä, että valvotaan vahvistimen 5 vahvistusta vahvistimen sisääntulo- ja ulostulosignaaleista otettujen näytteiden perusteella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vahvistusta valvotaan vertaamalla sisääntulosignaalista ja ulostulosignaalista otettuja 10 näytteitä toisiinsa.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vahvistusta valvotaan vertaamalla sisääntulosignaalista ja ulostulosignaalista otettuja näytteitä yhteen tai useampaan ennalta määrättyyn refe-15 renssiarvoon.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen mene telmä, tunnettu siitä, että näytteet skaalataan ennen vertailua.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen 20 menetelmä, tunnettu siitä, että generoidaan häly- tyssignaali, kun vahvistus pienenee sisääntulosignaalin tason pysyessä vakiona.
5 85784
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että generoidaan häly- 25 tyssignaali, kun vahvistus pienenee ennalta määrätyn refe- renssiarvon alapuolelle.
7. Järjestely suurtaajuusvahvistimen kunnon valvomiseksi, tunnettu siitä, että järjestely käsittää ensimmäisen näytteenottovälineen (2) näytesignaalin 30 (11) muodostamiseksi suurtaajuusvahvistimen (1) sisääntu losignaalista, toisen näytteenottovälineen (3) näytesignaalin (12) '· " muodostamiseksi suurtaajuusvahvistimen (1) ulostulosig- naalista, .*. : 35 välineet (8) suurtaajuusvahvistimen (1) vahvistuk- 6 85784 sen valvomiseksi mainittujen näytesignaalien perusteella.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että mainitut näytteenottovälineet (2,3) on kytketty vahvistimen (1) sisääntuloon (17) ja 5 ulostuloon (18) induktiivisesti ja/tai kapasitiivisesti.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että mainitut ensimmäinen ja toinen näytteenottoväline (2,3) muodostuvat suuntakytkimistä, edullisesti mikroliuskasuuntakytkimistä.
10 l! 7 85784
FI904711A 1990-09-25 1990-09-25 Foerfarande och anordning foer oevervakning av hoegfrekvensfoerstaerkarens kondition. FI85784C (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI904711A FI85784C (fi) 1990-09-25 1990-09-25 Foerfarande och anordning foer oevervakning av hoegfrekvensfoerstaerkarens kondition.
AU85165/91A AU8516591A (en) 1990-09-25 1991-09-23 Method and arrangement for supervising the condition of a radio-frequency amplifier
PCT/FI1991/000291 WO1992005630A1 (en) 1990-09-25 1991-09-23 Method and arrangement for supervising the condition of a radio-frequency amplifier

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI904711 1990-09-25
FI904711A FI85784C (fi) 1990-09-25 1990-09-25 Foerfarande och anordning foer oevervakning av hoegfrekvensfoerstaerkarens kondition.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI904711A0 FI904711A0 (fi) 1990-09-25
FI85784B FI85784B (fi) 1992-02-14
FI904711A FI904711A (fi) 1992-02-14
FI85784C true FI85784C (fi) 1992-05-25

Family

ID=8531111

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI904711A FI85784C (fi) 1990-09-25 1990-09-25 Foerfarande och anordning foer oevervakning av hoegfrekvensfoerstaerkarens kondition.

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU8516591A (fi)
FI (1) FI85784C (fi)
WO (1) WO1992005630A1 (fi)

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2213099A (en) * 1935-12-11 1940-08-27 Rediffusion Ltd Distortion indicator for electrical amplifying systems
US3495179A (en) * 1966-06-23 1970-02-10 Hewlett Packard Co Amplifier overload indicator
US3833856A (en) * 1973-11-15 1974-09-03 Us Navy Apparatus for testing an amplifier
US4048573A (en) * 1976-10-15 1977-09-13 Mcintosh Laboratory, Incorporated Amplifier improvements for limiting clipping
US4032853A (en) * 1976-10-28 1977-06-28 Hibbs Jr Eugene B Overdrive detector for radio frequency amplifier
US4406923A (en) * 1981-10-28 1983-09-27 Cbs Inc. Automatic loudness controller
US4574248A (en) * 1984-05-07 1986-03-04 Rockwell International Corporation RF Power amplifier for use with VHF transceivers
GB2163311A (en) * 1984-08-17 1986-02-19 Philips Electronic Associated Bipolar transistor rf power amplifier
US4709215A (en) * 1985-12-30 1987-11-24 Hughes Aircraft Company Traveling wave tube drive controller
US4694258A (en) * 1986-03-14 1987-09-15 General Instrument Corporation Method and system of enhancing performance of feedforward amplifiers
JPS62216511A (ja) * 1986-03-18 1987-09-24 Nec Corp 自動利得制御装置
US4797627A (en) * 1988-03-31 1989-01-10 Hewlett-Packard Company Programmatically generated in-circuit test for general purpose operational amplifiers
US4926134A (en) * 1988-12-29 1990-05-15 Westinghouse Electric Corp. Gain monitoring of distortion cancellation amplifiers in a feedforward linear amplifier

Also Published As

Publication number Publication date
WO1992005630A1 (en) 1992-04-02
FI904711A0 (fi) 1990-09-25
FI85784B (fi) 1992-02-14
FI904711A (fi) 1992-02-14
AU8516591A (en) 1992-04-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5434537A (en) Circuit for measuring the output power from an amplifier
US5862458A (en) Impedance matching circuit in transmitter circuit and control method thereof
US5392317A (en) Method and apparatus extracting pulse signal
JP6074116B2 (ja) 無損失周波数依存性ディッケスイッチ型ラジオメータ
FI85784C (fi) Foerfarande och anordning foer oevervakning av hoegfrekvensfoerstaerkarens kondition.
FI86350B (fi) Foerfarande och anordning foer automatisk foerstaerkningsreglering i hoegfrekvensfoerstaerkaren.
US4110635A (en) Amplifying circuit
US6774720B2 (en) Electric field intensity detecting circuit and limiter amplifier
JP3105846B2 (ja) 広帯域電力増幅器
KR102012233B1 (ko) 무선 전압감지회로
KR960014217B1 (ko) 스테레오와 듀얼 음성 인식 회로
US6556050B2 (en) High speed signal window detection
CN116559513B (zh) 一种积分电路及电流传感器
KR100383746B1 (ko) 자동 이득 제어기능을 이용한 전계강도 측정기의 측정범위 자동 제어방법
SU1538257A1 (ru) Приемник амплитудно-модулированных сигналов
CN112462123A (zh) 一种宽输入交直流电压隔离采集电路
JPH06260859A (ja) 電子回路の出力における電力を検出するためのデバイス
CN114609029A (zh) 一种腐蚀监测系统用主控电路板
JPH0346418A (ja) スケルチ検出回路
JPH0442636B2 (fi)
US4001694A (en) Automatic gain control circuit arrangements having a plurality of stages of amplification
KR860000757A (ko) 단일 주파수 검출기
Raina et al. Design and fabrication of a low noise amplifier for a microwave receiver
JPS6331965B2 (fi)
JPH02164112A (ja) 光受信装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: TELENOKIA OY