FI85195C - Optisk formfaeltstransformator. - Google Patents

Optisk formfaeltstransformator. Download PDF

Info

Publication number
FI85195C
FI85195C FI891439A FI891439A FI85195C FI 85195 C FI85195 C FI 85195C FI 891439 A FI891439 A FI 891439A FI 891439 A FI891439 A FI 891439A FI 85195 C FI85195 C FI 85195C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
refractive index
shape
core
central part
transducer
Prior art date
Application number
FI891439A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI891439A0 (fi
FI85195B (fi
FI891439A (fi
Inventor
Simo Tammela
Original Assignee
Valtion Teknillinen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valtion Teknillinen filed Critical Valtion Teknillinen
Priority to FI891439A priority Critical patent/FI85195C/fi
Publication of FI891439A0 publication Critical patent/FI891439A0/fi
Priority to FI895830A priority patent/FI83708C/fi
Publication of FI891439A publication Critical patent/FI891439A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI85195B publication Critical patent/FI85195B/fi
Publication of FI85195C publication Critical patent/FI85195C/fi

Links

Landscapes

  • Optical Couplings Of Light Guides (AREA)

Description

85195
Optinen muotokentän muunnin Tämän keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 mukainen muotokentän muunnin.
Taperointi, eli kuidun ohentaminen on yleisesti tunnettu menetelmä muuttaa yksimuotokuidun ytimessä etenevän muodon (valon) poikittaista jakaumaa. Perinteisissä ohentamalla valmistetuissa muotokentän muuntimissa, tapereissa, on esimerkiksi vetämällä pienennetty muuntimen halkaisijaa siten, että muunnin muodostuu muodoltaan katkaistuksi kartioksi. Samassa yhteydessä voidaan muuttaa myös muuntimen osien geometriaa muuntimen eri päissä. Kuituhaaroittimet ovat esimerkkinä komponenteista, jotka perustuvat tähän ilmiöön. Tunnetut muuntimet ovat ns. askeltaitekertoimisia muuntimia, toisin sanoen muuntimia, joissa on vain yksi taitekertoimel-taan perusmateriaalista poikkeava alue.
Mikäli tavallista askeltaitekertoimista yksimuotokuitua ohennetaan, tulee kuidun ytimestä "liian pieni", jotta valo olisi pelkästään rajoittunut ytimen alueelle. Tämä jakauman leviäminen on helposti voimakkaampi ilmiö kuin ytimen koon pieneneminen, joten ohennettaessa yksimuotokuitua kuidussa etenevän muodon koko kasvaa.
Käytettäessä taperissa pelkästään askeltaitekertoimista profiilia ei muotokentän jakauma ole kuidun ohentamisen jälkeen gaussinen, vaan se on lähempänä eksponentiaalista jakaumaa. Tämä aiheuttaa kytkentähäviöitä taperin ohennetusta päästä aaltoputkeen, koska aaltoputkien muotokenttien jakauma on yleensä gaussinen. Myös kentän leveys kasvaa voimakkaasti ohentamisen mukana, jolloin toleranssit ohentamisen suhteen ovat tiukat. Samaten askeltaitekertoimisen muotokentän muuntimen valmistusmenetelmä ei salli juurikaan ei-ympyräsymmet-risen ja ympyräsymmetrisen aaltojohteen sovittamista toisiinsa, koska ytimen ohentaminen ei vaikuta merkittävästi muotokentän epäsymmetriaan.
2 85195 Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä kuvatussa tekniikassa esiintyvät haitat ja saada aikaan aivan uuden-tyyppinen muotokentän muunnin.
Keksintö perustuu siihen, että taperoidun muotokentän muun-timen ydin koostuu kolmen erilaisen taitekertoimen omaavasta kerroksesta siten, että ytimen keskiosalla on suurin taitekerroin, kuorikerroksella toiseksi suurin taitekerroin ja keskiosan ja kuorikerroksen väliin jäävällä välikerroksella on pienin taitekerroin.
Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle muotokentän muuntimelle on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja.
Muotokenttäjakauman koko ja muoto taperin eri päissä voidaan muokata toisistaan lähes riippumatta, ja siten saada aikaan hyvä kytkentähyötysuhde kahden hyvinkin erilaisen (sekä muodoltaan että kooltaan) valokanavan välillä.
Keksintöä ryhdytään seuraavassa lähemmin tarkastelemaan oheisten piirustusten mukaisten sovellusesimerkkien avulla.
Kuvio 1 esittää yhden keksinnön mukaisen muotokentän muunti-men ohentamatonta päätä.
Kuvio 2 esittää kenttäjakautuman laskennallista arvoa kuvion 1 mukaisen muuntimen ohentamattomassa päässä.
Kuvio 3 esittää kenttäjakautuman laskennallista arvoa kuvion 1 mukaisen muuntimen ohennetussa päässä.
Kuvio 4 esittää perspektiivikuvantona kuvion 1 mukaista muotokentän muunninta.
Kuvion 1 esittämällä tavalla keksinnön mukaisessa ratkaisussa ytimen taitekerroinprofiili koostuu kolmesta oleellisen koaksiaalisestia osasta. Sisimmän, keskiosan 1 taitekerroin 3 85195 on suurin. Seuraavalla, välialueella 2 on profiilin alhaisin taitekerroinarvo, ts. se on hauta ja kolmannella, kuoriosalla 3 on keskiosaa 1 pienempi, mutta välialuetta 2 suurempi taitekerroinarvo. Kun kuitu on paksu, rajoittuu perusmuodon kenttä lähes pelkästään keskiosan 1 alueelle, joka täten määrää muotokentän koon ja jakauman. Kun kuitu on ohennettu esim. puoleen alkuperäisestä halkaisijastaan, ei keskiosan 1 koko riitä enää pitämään kenttää sisällään (mikä on tilanne myös tavallisessa askeltaitekertoimisessa tapauksessakin), vaan kenttä "karkaa" muuntimen muihin alueisiin. Koska ytimen kuoriosalla 3 on positiivinen taitekerroinero väliosaan 2 nähden, alkaa se toimia kentän rajoittavana osana. Täten muuntimen ohuessa päässä muotokentän jakauman koon ja muodon määrää lähinnä ytimen uloimman osan 3 muoto ja koko. Niinpä uloimman osan 3 muotoa voidaan vaihdella muuntimen eri päissä aina muuntimeen liitettävän kuidun mukaan.
Kuvion 1 mukaisessa ratkaisussa taitekerroinerot ympäröivää, kvartsilasisen kuorirakenteen taitekertoimeen no nähden (Δηη = nn - no) ovat seuraavat: Δη^ = 29,5*10“3, Δη£ = -4,83*10-3 ja Δη 3 * 6,43*10-3. LiNbC>3 valokanaviin sopiva keksinnön mukainen muunnin voidaan valmistaa esimerkiksi seostamalla kvartsia GeC>2:lla ja fluorilla. Positiivinen taitekerroinero (Δη^, Δη3) saavutetaan seostamalla kvartsia esimerkiksi germaniumoksidillä ja negatiivinen taitekerroinero (Δη2) puolestaan seostamalla kvartsia esimerkiksi fluorilla. Keskiosan 1 poikkileikkaus on kuvion 1 mukaisessa ratkaisussa ellipsimäinen. Ellipsin akseleiden suhde on n. 3 ja maksimiulottuvuus ohentamattomassa päässsä n. 6 ym. Keskiosaa 1 välittömästi ympäröivän väliosan 2 ulkopinnan poikkileikkaus on ympyränmuotoinen ja ulkohalkaisija on n. 7 ym. Väliosaa 2 välittömästi ympäröivän kuoriosan 3 ulkopinnan poikkileikkaus on myös ympyränmuotoinen ja ulkohalkaisija on n. 15 ym.
Kuviossa 4 on esitetty katsomissuuntaan taivutettu muunnin siten, että ohentamaton pää 4 on vasemmalla puolella ja 4 85195 ohennettu pää 5 oikealla puolella. Ohennetun pään 5 halkaisija on n. 50 % ohentamattoman pään 4 halkaisijasta. Ydintä ympäröivän kvartsilasisen kuorirakenteen 6 halkaisijaa on kuviossa piirustusteknisistä syistä pienennetty. Substraat-tiputken ulkohalkaisija 6 on tyypillisesti n. 100 pm.
Tässä yhteydessä on matemaattisesti mallitettu keksinnön mukaisen profiilin mahdollisuuksia. Kyseinen mallitus suoritettiin A. Tervosen kehittämällä Beam Propagation-menetel-mään perustuvalla tietokoneohjelmalla. Kuvion 1 ja 4 mukaisen esimerkkitapauksen muotokentän koot on esitetty kuvioissa 2 ja 3, kun taperointisuhde on 2 (= muuntimen päiden halkaisijoiden suhde). Kuten kuviosta 2 voidaan nähdä, pysyy kenttä kuvion 4 mukaisen muuntimen ohentamattomassa päässä 4 likimain ellipsimäisen keskiosan 1 alueella. Ohennetussa päässä 4 kenttä on kuvion 3 mukaisesti levinnyt koko ytimen alueelle, jonka ulkohalkaisija on n. 7,5 pm ja kenttä on samalla muuttunut ellipsimäisestä ympyränmuotoiseksi.
Keksinnön mukaisella ratkaisulla kentän muoto voidaan muuntimen ohentamattomassa päässä määritellä keskiosan 1 muodolla ja ohennetussa päässä puolestaan uloimman osan 3 muodolla. Esitetyn ellipsi-ympyrämuunnoksen lisäksi keksinnön mukainen ratkaisu mahdollistaa periaatteessa kentänmuotomuun-nokset kaikkien tunnettujen optisten komponenttien välillä. Käytetyt taitekertoimet samoin kuin profiilin muodot määräytyvät käytännössä aina sovelluskohteen mukaan.

Claims (5)

1. Kavennettu, pitkänomainen optinen muotokentän muunnin, joka käsittää ensimmäisen, kaventamattoman pään (4) ja toisen, kavennetun pään (5), jolloin muotokentän muunnin oleellisen tasaisesti kapenee kaventamattomasta päästä (4) kavennettuun päähän (5), ja muunnin käsittää - ydinosan (1, 2 ,3) ja - ydinosaa (1, 2, 3) välittömästi ja oleellisen koaksiaalisesti ympäröivän kuorirakenteen (6), jonka materiaalin taitekerroin (no) on pienempi kuin ydinosan (1, 2, 3) kuorirakenteeseen (6) rajoittuvan materiaalin taitekerroin (n3), tunnettu siitä, että ydinosa (1, 2, 3) käsittää - keskiosan (1), jonka materiaalin taitekerroin (ni) on muuntimessa suurin, - keskiosaa (1) välittömästi ympäröivän väliosan (2) , jonka materiaalin taitekerroin (n2) ydinosassa on pienin, ja - väliosaa (2) välittömästi ympäröivän kuoriosan (3) , jonka materiaalin taitekerroin (n3) on pienempi kuin keskiosan (1) materiaalin taitekerroin (ni) ja suurempi kuin väliosan (2) materiaalin taitekerroin (n2).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen muotokentän muunnin, tunnettu siitä, että väliosan (2) materiaalin taitekerroin (n2) on pienempi kuin kuorirakenteen (6) materiaalin taitekerroin (ng).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen muotokentän muunnin, tunnettu siitä, että keskiosan (1) poikkileikkaus- 6 85195 muoto on ellipsi.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen muotokentSn muunnin, tunnettu siitä, että kuoriosan (3) poikki-leikkausmuoto on ympyrä.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen muotokentän muunnin, tunnettu siitä, että keskiosan (1) materiaali on germaniumoksidillalla seostettua kvartsilasia, väli-osa (2) on fluorilla seostettua kvartsilasia ja kuoriosa (3) on germaniumoksidilla seostettua kvartsilasia. 7 85195
FI891439A 1989-03-23 1989-03-23 Optisk formfaeltstransformator. FI85195C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI891439A FI85195C (fi) 1989-03-23 1989-03-23 Optisk formfaeltstransformator.
FI895830A FI83708C (fi) 1989-03-23 1989-12-05 Leserad optisk formfaeltstransformerande fiber.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI891439 1989-03-23
FI891439A FI85195C (fi) 1989-03-23 1989-03-23 Optisk formfaeltstransformator.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI891439A0 FI891439A0 (fi) 1989-03-23
FI891439A FI891439A (fi) 1990-09-24
FI85195B FI85195B (fi) 1991-11-29
FI85195C true FI85195C (fi) 1992-03-10

Family

ID=8528117

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI891439A FI85195C (fi) 1989-03-23 1989-03-23 Optisk formfaeltstransformator.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI85195C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI891439A0 (fi) 1989-03-23
FI85195B (fi) 1991-11-29
FI891439A (fi) 1990-09-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100333900B1 (ko) 모드모양 변환기, 그 제작 방법 및 이를 구비한 집적광학 소자
US7088890B2 (en) Dual “cheese wedge” silicon taper waveguide
US7668416B2 (en) Single mode photonic circuit architecture and a new optical splitter design based on parallel waveguide mode conversion
JP5782104B2 (ja) マルチコアファイバへの低損失でモードフィールドが整合された結合のための方法、および装置
JP5764776B2 (ja) 光学変換素子
JP2004503800A (ja) 低インデックス差導波路と高インデックス差導波路との間に設けられるモード変成器
US20050031266A1 (en) Mode multiplexing optical coupling device
US6640037B2 (en) Thin walled core band-gap waveguides
US20070031083A1 (en) Planar waveguide structure with tightly curved waveguides
US5757995A (en) Optical coupler
US6934446B2 (en) Optical waveguiding apparatus having reduced crossover losses
US6614961B2 (en) Method of fabricating a fused-type mode-selective directional coupler
JP3403327B2 (ja) 界分布変換光ファイバおよびその界分布変換光ファイバを用いたレーザダイオードモジュール
CN114252955A (zh) 一种绝热模式连接器的高效设计方法
FI85195C (fi) Optisk formfaeltstransformator.
EP1491924A1 (en) Optical coupler
CN1180284C (zh) 一种基于脊型光波导的多模干涉耦合器
JP3224106B2 (ja) レーザ入力用光ファイバ
CN104849811A (zh) 高密度波导超晶格的耦合装置
JP2002311267A (ja) 接続型光導波路
JPS60154215A (ja) フアイバ形方向性結合器
JPH0886926A (ja) 光分岐ディバイス
JPS60129711A (ja) 光導波路形成方法
US7001789B2 (en) Method for fabricating a tapered optical coupling into a slab waveguide
US6999645B2 (en) Waveguide crossing

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: VALTION TEKNILLINEN TUTKIMUSKESKUS