FI84924C - Saett och anordning foer upptining av igenisade vaegtrummor. - Google Patents

Saett och anordning foer upptining av igenisade vaegtrummor. Download PDF

Info

Publication number
FI84924C
FI84924C FI873561A FI873561A FI84924C FI 84924 C FI84924 C FI 84924C FI 873561 A FI873561 A FI 873561A FI 873561 A FI873561 A FI 873561A FI 84924 C FI84924 C FI 84924C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
rope
drum
road
pulled
ice
Prior art date
Application number
FI873561A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI873561A0 (fi
FI873561A (fi
FI84924B (fi
Inventor
Lars-Uno Olsson
Original Assignee
Olsson Lars Uno
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Olsson Lars Uno filed Critical Olsson Lars Uno
Publication of FI873561A0 publication Critical patent/FI873561A0/fi
Publication of FI873561A publication Critical patent/FI873561A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI84924B publication Critical patent/FI84924B/fi
Publication of FI84924C publication Critical patent/FI84924C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01FADDITIONAL WORK, SUCH AS EQUIPPING ROADS OR THE CONSTRUCTION OF PLATFORMS, HELICOPTER LANDING STAGES, SIGNS, SNOW FENCES, OR THE LIKE
    • E01F5/00Draining the sub-base, i.e. subgrade or ground-work, e.g. embankment of roads or of the ballastway of railways or draining-off road surface or ballastway drainage by trenches, culverts, or conduits or other specially adapted means
    • E01F5/005Culverts ; Head-structures for culverts, or for drainage-conduit outlets in slopes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Road Paving Structures (AREA)
  • Ropes Or Cables (AREA)
  • Road Repair (AREA)
  • Devices Affording Protection Of Roads Or Walls For Sound Insulation (AREA)
  • Sewage (AREA)
  • Disintegrating Or Milling (AREA)
  • Crushing And Grinding (AREA)

Description

84924
MENETELMÄ JA LAITE UMPEEN JÄÄTYNEIDEN TIERUMPUJEN SUUTTAMISEKSI - SÄTT OOH ANORDNING FÖR UPPTINING AV IGENISADE VÄGTRUMMOR
5 Tämän keksinnön kohteena on menetelmä umpeen jäätyneiden tierumpujen sulattamiseksi ja laite menetelmän toteuttamiseksi.
10 Tavallinen ongelma talvikunnossapidossa on, että tierummut jäätyvät täysin umpeen, mikä tekee mahdottomaksi viemäröidä sulanut jää tierumpujen läpi lämpimällä säällä, ja erityisesti kevätulvien aikana. Jos sellaista tierumpua, joka on täysin umpeen jäätynyt, ei sulateta ennen kevättulvaa, voi 15 aiheutua vaikeita tulvaongelmia ja osia tiestä peittyy kokonaan veden alle.
Edellä mainittujen vakavien, tierummun jäätymisestä aiheutuvien seurausten välttämiseksi on nykyisin tavallista jatku-20 vasti tarkistaa ne tierummut, joiden kokemuksesta tiedetään aiheuttavan vaikeuksia. Kun tällaisen tarkastuksen yhteydessä löydetään tierumpu, joka on jäätynyt umpeen, lähetetään nykyisin puhdistuspartio, yleensä kaksi henkilöä, autolla sulattamaan kyseinen tierumpu. Nykyisin käytetään enimmäk-25 seen höyrynkehittimiä tierumpujen sulattamiseksi tällä tavalla, vaikka on myös yritetty käyttää konventionaalisia ra-kennuskuivattimia. Jo edellä olevan perusteella on selvää, että tierummun sulattaminen konventionaalisella tavalla aiheuttaa suhteellisen korkeat kustannukset, jotka muodostuvat :3'Ö paitsi kuljetuskustannuksista myös kahden henkilön palkkakustannukset ja höyrynkehittimen kustannukset.
Paitsi että edellä selitetty konventionaalinen puhdistusmenetelmä on suhteellisen kallis, siinä on myös useita muita : enemmän tai vähemmän vakavia haittoja, jotka selviävät seu- raavasta, nykyisin käytettävän höyrysulatusmenetelmän yleisestä selostuksesta. Kuten edellä on osoitettu, kuljetetaan 2 84924 höyrynkehitin tyskentelypaikalle kuorma-autolla tai vastaavalla, ja kun tierummun päät on saatu esiin, käynnistetään höyrynkehitin ja liitetään se letkujen välityksellä höyry-putkiin, joita käytetään sulatukseen. Tietyissä tapauksissa 5 tarvitsee vain sulattaa pieni kanava rummun läpi, minkä jälkeen vesivirta tämän pienen kanavan läpi jatkaa kanavan leventämistä, kunnes rumpu on täysin auki. Tällaisessa tapauksessa on, parhaan tuloksen saavuttamiseksi, aivan välttämätöntä, että pienen kanavan sulattaminen tapahtuu suh-10 teellisen lähelle tierummun yläosaa, koska vesi syö itseään alaspäin kohti rummun pohjaa. Koska tierummut voivat olla 15-20 metriä pitkiä, riippuen tien leveydestä, on tällainen ensimmäisen pienen kanavan sulattaminen koko tierummun pituudelle erittäin vaikeata aikaansaada tyydyttävästi höyry-15 putkella. Syy tähän on se, että jos höyryputki on niin pitkä, että se voi ulottua koko tierummun läpi, ei ole mahdollista pitää sitä koko tierummun pituudelta lähellä rummun yläosaa. Pahimmassa tapauksessa höyryputki taipuu niin, että se tulee ulos läheltä rummun pohjaa. Lisäksi voi tapahtua, 20 että höyryputki pysähtyy eikä sitä saada koko tierummun läpi, jos tierumpuun on pudonnut kiviä, jotka ovat jääneet pohjalle.
Muissa tapauksissa ei riitä, että tulvan välttämiseksi tie-25 rumpuun sulatetaan vain pieni kanava, jolloin on avattava koko rumpu, jotta vältetään vaara, että pieni kanava jäätyy uudelleen. On myös ymmärrettävä, että edellä selitetyssä tilanteessa, jossa osoittautuu mahdottomaksi jopa sulattaa pieni kanava tierumpuun höyryputkella, voi tulla väittämätkö: tömäksi puhdistaa koko rumpu. Sellaisessa tapauksessa, jossa koko rumpu on puhdistettava, on prosessi sellainen, että useita rei1ittämättömiä höyryputkia, jotka ovat avonaisia ulkopäästä ja noin 3 metriä pitkiä, työnnetään vuoronperään tierummun ulostulopäähän. Kun nämä rei'ittämättömät putket 35: ovat koko pituudeltaan jään sisällä, ne vedetään pois ja vaihdetaa tilalle rei'itetyt höyryputket, jotka kiinnitetään paikalleen. Sen jälkeen käännetään höyry päälle, joka suo- li 3 84924 rittaa sulatuksen, kunnes rumpu voidaan tältä pituudelta puhdistaa. Tämä proseduuri toistetaan kunnes rumpu on puhdistettu koko pituudeltaan. Rummun pituuden viimeinen osa puhdistetaan yleensä sen sisäänmenopäästä, mutta on ymmär-5 rettävää, että jos rumpu on 10-15 ja mahdollisesti jopa 20 metriä pitkä, on puhdistusta suorittavan henkilöstön pakko ryömiä rumpuun voidakseen suorittaa suurimman osan työstä. Vaikka työ ei olekaan erityisen vaarallista, se on kylmää ja kosteaa ja yleisesti epämiellyttävää. Luonnollisesti tällai-10 nen kokonaisen rummun puhdistaminen on erittäin aikaa vievää, erityisesti suuriläpimittaisissa ja pitkissä rummuissa.
Lisäksi julkaisusta SU-A-836271 tunnetaan menetelmä, jossa rumpuun, ennenkuin se tukkeutuu jäistä, on asetettu putki-15 johto, jota käytetään johtamaan sulanut jää tukkeutuneen rummun läpi. Julkaisun mukaisesti menetelmä on alunperin tarkoitettu johtamaan sulanut jää tukkeutuneen rummun läpi eikä siis rummun aukaisemiseen kokonaan. Vaikka teoriassa saattaakin olla mahdollista vetää putkijohto pois jäästä 20 jonkin ajan kuluttua, se ei ilmeisesti ole tarkoituksena. On lisäksi myös kyseenalaista olisiko se käytännössä edes mahdollista. Kyseisen tunnetun menetelmän mukainen putkijohto on vain niin joustava, että putkijohdon päät voidaan taivuttaa. Ennemminkin sen täytyy olla riittävän jäykkä kestääk-25 seen sen sivuille vaikuttavat voimat, koska muussa tapauksessa putkijohdon kanava voi tukkeutua kun rummussa oleva vesi jäätyy. Kyseisen julkaisun piirustuksen kuvioista nähdään myös selvästi, että putkijohtoon on muodostettu liitokset, jotka sallivat putkijohdon taivuttamisen. Nämä liitok-30 set tekevät putkijohdon ulkopinnan epätasaiseksi siten, että se tarttuu tiukasti jäähän kiinni. Kun otetaan huomioon, että normaalisti tierumpu saattaa olla 15 - 20 metrin pituinen havaitaan, että tällaista ei-pidentyvää putkijohtoa, jolla on epätasainen ulkopinta, on miltei mahdotonta vetää 35 pois jäästä ainakaan käsin.
4 84924 Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada menetelmä ja laite, jolla edellä esitetyt, konventionaalisiin menetelmiin liittyvät epäkohdat voidaan mahdollisimman pitkälle eliminoida.
5 Tämä tarkoitus on toteutettu oheisten patenttivaatimusten mukaisella menetelmällä ja laitteella. Patenttivaatimuksista käyvät ilmi keksinnön tunnusmerkit.
10 Seuraavassa keksintöä selitetään yksityiskohtaisesti edullisten sovellutusmuotoesimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa
Kuv. 1 esittää kaaviomaista poikkileikkausta keksinnön mu-15 kaisista periaatteista tiepengerryksen ja tierummun yhteydessä.
Kuv. 2 esittää keksinnön mukaisen laitteen määkiinnikettä.
20 Kuv. 3 esittää keksinnön mukaisen laitteen rumpukiinni-kettä.
Kuv. 4a esittää reunapäällyksen köyden ollessa kuormittamattomassa tilassa.
25
Kuv. 4b esittää reunapäällyksen köyden ollessa kuormitetussa tilassa.
Kuv. 5 esittää modifioidun sovellutusmuodon, jossa useita 30 keksinnön mukaisia laitteita on sijoitettu tierumpuun.
Kuv. 6 esittää vaihtoehtoisen poikkileikkauksen omaavan köyden erään toisen sovellutusmuodon.
-35: Vaikka keksintöä nyt selitetään viittaamalla ainoastaan tierummun puhdistukseen, tulisi olla ilmeistä, että keksintöä voidaan samat edut säilyttäen käyttää myös muun tyyp- li 5 84924 pisten, sulaneen jään ja/tai sadeveden viemäröintiin käytettävien rumpujen sulattamiseen. Eräs esimerkki tästä ovat maanviljelijöiden pelloilla käyttämät salaojaputket peltojen tulvimisen estämiseksi.
5
Kuvio 1 esittää kaaviomaisesti keksinnön käyttämistä tie-rummussa 1, joka on ulotettu tiepengerryksen 2 läpi sulaneen jään ja/tai sadeveden johtamiseksi sisäänmenopuolelta la ulostulopuolelle Ib. Useimmiten rummun ulostulopuoli Ib on 10 suhteellisen helposti luoksepäästävissä vaikka tierumpu 1 olisi jäätynyt täysin umpeen, ja siten, jäljempänä selitettävistä syistä, on rumpukiinnike 3 on sijoitettu rummun ulostulopään Ib yhteyteen. Rumpukiinnikkeen 3 eräs sovellu-tusmuoto on havainnollistettu yksityiskohtaisemmin kuviossa 15 3, josta ilmenee, että rumpukiinnikkeessä on ensimmäinen osa 3a, joka on tarkoitettu kiinnitettäväksi rumpuun. Esitetyssä sovellutusmuodossa ensimmäinen osa 3a käsittää sisähaaran 4 ja ulkohaaran 5, joiden väliin rumpu 1 jää ja kiinnitetään pultilla 6, joka liittyy ulkohaarassa 5 olevaan, kierteellä 20 varustettuun poraukseen. Rumpukiinnikkeen toinen osa 3b on muodostettu integraalisesti ensimmäisen osan 3a kanssa ja on ulommasta päästään liitetty irrotettavasti kiinnityslaittee-seen 8, esimerkiksi ruuvi-mutteri-liitoksella 8a. Esitetyssä sovellutusmuodossa kiinnityslaite 8 koostuu litteästä tan-25 gosta, joka on taivutettu vapaasta päästään spiraalimuotoon tullakseen nivelöidysti liitetyksi tappiin 9, joka on kiinteästi liitetty levyyn, joka on kiinnitetty rumpukiinnikkee-seen olennaisesti keskelle kiinnikkeen päiden väliä. Koska kiinnityslaite 8 on nivelöity tappiin 9, voidaan köysi 10, 30 jota selitetään jäljempänä tarkemmin, vapauttaa ja kiinnittää kiinnityslaitteen 8 spiraalimaisen pään ja rumpukiinnikkeen keskikohdan lähellä olevan osan väliin kääntämällä kiinnityslaitetta 8 ylöspäin ja alaspäin tapin ympäri.
:35: Tierummun 1 sisäänmenopuolen la yhteyteen tietylle etäisyy delle tästä on kiinnitetty maakiinnike 11 tiepengerrykseen 2 tai johonkin muuhun sopivaan paikkaan sen mukaisesti mitä 6 84924 jäljempänä selitetään. Kuviossa 2 on esitetty määkiinnikkeen 11 eräs sopiva sovellutusmuoto, jossa sen yksi pää on varustettu tapilla 12, jonka yksi pää on terävä ja joka on tarkoitettu pakotettavaksi maahan maakiinnikkeen kiinnittä-5 miseksi. Toisessa päässään maakiinnike 11 on varustettu levyllä 13, joka olennaisesti vastaa kuv.3 mukaisen rumpu-kiinnikkeen levyä 7 ja joka on vastaavasti varustettu tapilla 14 kiinnityslaitteen 15 yhden pään asentamiseksi nivelöi-dysti, joka kiinnityslaite vuorostaan vastaa kuv.3 kiinni-10 tyslaitetta 8. Niinpä kiinnityslaitteessa 15 on spiraali-maisesti muotoiltu pää tappiin 14 asentamista varten, ja vastakkaisesta päästään se on irrotettavasti kiinnitetty maakiinnikkeeseen 11, edullisesti mutterilla 15a, joka on kierretty kiinnitystapin 12 kierteellä varustettuun ylä-15 osaan. Sen perusteella, mitä edellä on esitetty kuvioon 3 liittyen, on kiinnityslaite 15 tarkoitettu kiinnittämään köyden 10 irrotettavasti spiraalimaisen päänsä ja maakiinnikkeen 11 osan väliin.
20 Kuviossa 11 esitetyssä tapauksessa, jossa maakiinnike on kiinnitetty tiepengerryksen 2 yhteyteen, tulee myös välttämättömäksi järjestää reunapäällys 16 rummun sisäänmenopäähän la, jonka päällyksen tarkoituksena on paitsi ohjata köysi 10 suhteellisen terävän taivutuksen ympäri, myös samanaikaises-25 ti suojella köyttä. Kuten kuvioista 4a ja 4b ilmenee, muodostuu reunapäällys 16 sopivassa sovellutusmuodossa ensimmäisestä osasta 16a, joka suuressa määrin vastaa rumpukiin-nikkeen 3 ensimmäistä osaa 3a ja käsittää siten sisähaaran 17 ja ulkohaaran 18, joiden väliin rumpu 1 kiinnittyy pul-30 tiliä 19, joka on ruuvattu ulkohaarassa 18 olevaan kierteellä varustettuun poraukseen. Reunapäällyksen toinen osa 16b aikaansaa ohjaimen köyttä 10 varten, ja tätä tarkoitusta varten on sisältää ylöspäin taivutetun ohjauskiskon 20, jonka kaarevuus on tasainen köyden 10 suunaan muuttamiseksi 35 välillä 90-180°, esitetyssä sovellutusmuodossa noin 135°. Parhaan mahdollisen ohjauksen aikaansaamiseksi on ohjauskis-kossa 20 sisempi, pitkänomainen ura, jonka muoto olennaises- li 7 84924 ti vastaa köyttä 10. Edelleen köyden 10 kiinnittämiseksi ja ohjaamiseksi ohjauskiskossa 20, on viimeksi mainittu varustettu myös usealla ohjaussilmukalla 21, jotka on jaettu tasaisesti ohjauskiskon koko pituudelle, ja näiden silmukoiden 5 läpi köysi kierretään.
Selvyyssyistä on mainittava, että vaikka pitkänomaisella elimellä, joka keksinnön mukaisesti on tarkoitettu ulotettavaksi tierummun läpi, tässä viitataan köyteen, ei tämän 10 termin tarkoitus ole rajoittaa keksintöä mitä tulee pitkänomaisen elimen poikkileikkaus- tai pinnanmuotoon. Vaikka köyden poikkileikkaus esitetyissä sovellutusmuodoissa on ympyrämäinen, on selvää, että termin köysi tulee myös kattaa suorakaiteenmuotoiset, kolmikulmaiset tai muut sopivat poik-15 kileikkausmuodot.
Kuten edellä mainittiin, on köysi 10 tarkoitettu ulotettavaksi tierummun 1 läpi ja kiinnitettäväksi rumpukiinnikkee-seen 3 sekä maakiinnikkeeseen 11. Köysi on olennaisesti 20 kiinteä tai homogeeninen (materiaalissa on mahdollisesti il makuplia) ja esitetyissä sovellutusmuodoissa sen poikkileikkaus on olennaiseti ympyrämäinen. Köysi on leikattu sopivaan pituuteen, joka vastaa sen tierummun pituutta, johon se kiinnitetään. Luonteenomaista köydelle on, että se val-25 mistetaan materiaalista, joka ainakin jossain määrin on palautuvasta pidentyvää, eli materiaalista, jonka poikkileikkaus köyden olleessa vetojännityksen alaisena pienenee tietyssä määrin, mutta ei pysyvästi. Niinpä kun vetojännitys lakkaa, palautuu köysi alkuperäiseen muotoonsa. Keksinnön 30 eräässä sovellutusmuodossa, jossa tierummussa olevan jään läpi aikaansaadaan vapaa kanava vetämällä yksinkertaisesti köysi pois rummusta, riittää kun köydellä on suhteellisen alhainen palautuva pidentyvyys, joka riittää pienentämään köyden poikkileikkauspinta-alan siinä määrin, että se vai-35 keuksitta irtoaa ympäröivästä jäästä. Eräässä toisessa sovellutusmuodossa, jossa kanava jään läpi syntyy vaikka köysi jää rumpuun, köyttä pidennetään siinä määrin, että sen poik- 8 84924 kileikkausala pienenee huomattavasti. Toisaalta materiaaliin on voitava kohdistaa sellainen vetojännitys, että sen poikkileikkauspinta-ala pienenee olennaisesti puoleen ilman vaaraa, että materiaali rikkoutuu tai repeää. Eräs materiaali, 5 jonka on havaittu oleva sopiva tähän tarkoitukseen, on synteettinen EPDM (SIS 1626-70).
Toisessa tai molemmissa köyden päissä on koukku 22, jonka toimintaa selitetään myöhemmin. Tietyissä tapauksissa voi 10 myös olla edullista varustaa köyden vapaat päät kankaalla tai sukalla (ei esitetty kuvioissa), jonka tarkoitus on suojata köyttä ulkoisilta vaurioilta, kuten soran tai kivien aiheuttamilta.
15 Keksinnön erään sovellutusmuodon mukaisesti tierummun puh distus ja sulatus tapahtuu seuraavasti:
Hyvissä ajoin ennen talvea, kun rumpu on auki, asennetaan edellä kuvattu laite, ja kun se on asennettu se voi olla 20 paikoillaan vuoden toisensa jälkeen eikä sitä tarvitse purkaa ellei jokin osa siitä vahingoitu. Asennus suoritetaan siten, että edellä esitetyn kaltainen rumpukiinnike 3 kiinnitetään rummun 1 ulostulopuoleen Ib. Maakiinnike 11 voidaan kiinnittää pakottamalla ankkuritappi 12 maahan millä tahansa ;Z5 sopivalla työkalulla, niin että se kiinnittyy tiukasti, ja kiinnittäminen voidaan suorittaa vaihtelevissa paikoissa riippuen ympäristöstä. Tärkeintä on, että maakiinnike kiinnitetään kohtaan, jossa ei ole vaaraa, että jää peittää sen talven aikana. Syy tähän on luonnollisesti se, että on olta-30 va helppoa saada ote kiinnikkeen yhteyteen sijoitetun köyden 10 päästä ilman, että tarvitsee ensin raapia jäät sen päältä. Sijoituksen kannalta on myös merkitystä sillä, että kiinnityskohta on mahdollisimman lähellä rummun sisäänmeno-päätä la, niin että köyden pituutta voidaan pienentää. Tätä 3-5 silmälläpitäen tuntuu kuviossa 1 ehyillä viivoilla esitetty sijainti olevan useimmissa tapauksissa edullinen, mutta on myös mahdollista sijoittaa maakiiinnike kuviossa 1 katko- li 9 84924 viivoilla esitettyyn paikkaan, jolloin köysi ulottuu vinosti ylöspäin kuviossa 1.
Kuten edellä mainittiin, tekee maakiinnikkeen 11 sijoitta-5 minen kuviossa 1 ehyillä viivoilla esitetyllä tavalla välttämättömäksi reunapäällys 16 rummun sisäänmenopäässä la köyden 10 suunnan muuttamiseksi ja ohjaamiseksi. Vaihtoehtoisessa sijainnissa, joka on esitetty katkoviivoilla, olisi mahdollista tulla toimeen ilman reunapäällystettä tai yksin-10 kertaisemmalla reunapäällysteellä. Kun rumpukiinnike, maa-kiinnike ja mahdollinen reunapäällys on asennettu, järjestetään köysi 10 rummun läpi ja, jos tarpeen, kierretään köysi reunapäällyksen läpi, ja sen päät kiinnitetään rumpu-kiinnikkeeseen ja määkiinnikkeeseen. Kiinnitys tapahtuu si-15 ten, että kiinnityslaitteet 8 ja 15 avataan ja käännetään tapin 9 ja 14 ympäri, jonka jälkeen köysi asennetaan vastaavaan kiinnikkeeseen ja kiinnitetään paikalleen kiinnitys-laitteilla, jotka kiristetään mutterilla 8a ja 15a. Köysi 10 kiinnitetään kiinnikkeisiin olennaisesti kuormittamattomassa 20 tilassa, eli ilman että siihen kohdistuu olennaista vetojännitystä. Kuitenkin erityisesti pidemmissä tierummuissa, voi olla välttämätöntä kiinnittää köysi sen olleessa tietyn, pienen vetojännityksen alaisena, jotta voidaan varmistaa, että köysi ei riipu keskeltä, vaan kulkee lähellä rummun 1 25 yläreunaa koko pituudellaan, ja kuten alussa esitettiin, tämä on tarpeen siksi, että vesi voi syödä itsensä jään läpi ylhäältä alas, jolloin jää voidaan tehokkaasti poistaa. Köy-si pysyy tässä asennossa ja kun huomataan alussa selitetyssä rutiinitarkastuksessa, että rumpu on täysin umpeen jäätynyt, 30 niin että sulanutta jäätä ei voida viemäröidä sen kautta, ei enää, keksinnön mukaisesti, ole tarpeen lähettää erityistä partiota puhdistamaan rumpua, vaan useimmissa tapauksissa tarkastuksen suorittava henkilö voi suorittaa puhdistuksen itse. Menetelmän eräs sovellutusmuoto on sellainen, että 35 köysi irrotetaan rumpukiinnikkeestä 3 rummun ulostulopuo-lella Ib, mahdollisessti sen jälkeen kun tämä puoli on paljastettu poistamalla lumi, avataan kiiinnityslaite 8 ja 10 84924 käännetään sitä tapin 9 ympäri. Köyttä, jolla tässä sovel-lutusmuodossa tulisi olla hyvä reversiibeli pidentyvyys, venytetään ja vedetään käsin ulostulopuolelta Ib köyden ollessa edeleen kiinni maakiinnikkeessä 11, ja vetokuormituk-5 sen ja materiaalin venymiskyvyn johdosta köysi 10 irtoaa välittömästi jäästä, koska sen poikkileikkauspinta-ala pienenee huomattavasti. Tällöin syntyy vapaa kanava sulaneelle jäälle köyden ympärille ja kun tämä on aikaansaatu, kiinnitetään köysi jälleen rumpukiinnikkeeseen 3, nyt kuor-10 mitetussa tilassa, niin että veden virtaus jatkuu kanavassa, jolloin se kuluttaa itsensä jään läpi ja avaa lopulta koko rummun. Kun rumpu on puhdistunut, vapautetaan köysi jälleen rumpukiinnikkeestä 3 ja poistetaan vetojännitys, jolloin se palaa alkuperäiseen muotoonsa, ja kiinnitetään lopuksi jäl-15 leen, jolloin käsittely voidaan toistaa, jos rumpu uudelleen jäätyy umpeen. Kuten aiemmin on mainittu, on selvää, että köydellä 10 tässä sovellutusmuodossa tulisi olla niin hyvä reversiibeli pidentyvyys kuin mahdollist, jotta voitaisiin aikaansaada mahdollisimman suuri kanava sulanutta jäätä var-20 ten, kun köyttä venytetään tai jännitetään. Tässä sovellutusmuodossa voi myös olla sopivaa, että köyden poikkileik-kausmuoto on suorakulmainen, jotta kanava sulaa jäätä varten tulee niin suureksi kuin mahdollista, mikä varmistaa koko rummun tehokkaan puhdistumisen.
25
Kun maakiinnike on sijoitettu kuviossa 1 katkoviivoilla esitetyllä tavalla, on olemassa vaara, että köyden poikkileikkauksen pienentyminen maakiinnikettä lähellä olevassa köyden päässä, johtuen suuresta etäisyydestä kohtaan, jossa veto-30 jännitys aikaansaadaan, tapahtuu niin hitaasti, että vesi, joka alkaa virrata, jäätyy ennenkuin virta on riittävän voimakas pitämään kanavan auki. Tästä syystä voi olla kaikissa tapauksissa suositeltavaa käyttää kuviossa 1 ehyillä viivoilla esitettyä sovellutusmuotoa, jossa on reunapäällys 16. 35 Syy tähän on, että kun köyttä venytetään reunapäällyksen ympäri, kanava voidaan avata nopeammin suorittamalla venytys kahdessa eri vaiheessa. Kuviossa 4a köysi on esitetty ohjat- li 11 84924 tuna reunapäällyksen ympäri kuormittamattomassa tilassa, mutta kuviossa 4b katkoviivat esittävät, miten köyden pidentymisen estää reunapäällyksen ohjauskisko 20, niin että köyden poikkileikkauspinta-alan pienentyminen on, kun köysi on 5 normaalisti jännitetty, on täysin saavutettu ohjauskis-koon asti ja mahdollisesti sen ympäri, kun taas köyden muu osa säilyttää edelleen täyden poikkileikkausalansa, niin että yläpuolelta ei tule sulanutta jäätä tai lunta. Tässä vaiheessa köysi kiinnitetään rumpukiinnikkeeseen 3 sen ollessa 10 kuormitettuna, ja työntekijä siirtyy määkiinnikkeelle 11 ja paljastaa myös sen, jos tarpeen. Sen jälkeen köysi iirote-taan maakiinnikkeestä ja koska vain suhteellisen lyhyt osa köyttä reunapäällyksestä 16 maakinnikkeeseen on kuormittamaton, voidaa köyden tämä osa nopeasti venyttää tai jännittää, 15 niin että syntyneen kanavan läpi aikaansaadaan välittömästi voimakas virtaus, mikä eliminoi edellä esitetyn jäätymisvaa-ran.
Tietyissä tierummuissa, joiden kokemuksesta tiedetään ai-20 heuttavan vakavia ongelmia, tai tierummuissa, joilla on suuri halkaisija, voi olla sopivaa järjestää useita köysiä 10 tietylle etäisyydelle toisistaan rummun yläosan yhteyteen, ja esimerkiksi siten kuin on kaaviomaisesti kuviossa 5. Toinen vaihtoehto, jota voidaan harkita suurissa tierummuissa, 25 on käyttää paksumpia köysiä, mutta siinä tapauksessa voi olla tarpeen järjestää jonkinlainen lisälaite (ei esitetty kuvioissa), jossa on käyttömekanismi köyden jännittämiseksi tai venyttämiseksi.
30 Kuviossa 6 on esitetty köysi 10', jolla on vaihtoehtoinen poikkileikkausmuoto, jossa on pitkänomaisia uria tai kanavia. Tätä köyttä on tarkoitus kiertää venytyksen tai jännityksen yhteydessä, niin että urat tulevat ruuvimaiseen muotoon köyden ympäri. Paitsi että tämä konfiguraatio aikaansaa 35 hieman suuremman kanavan sulanutta jäätä varten, se myös antaa jäälle epätasaisen pinnan, niin että sulanut jää te- i2 84924 hokkaammin kuluttaa jäätä. Tämä korostuu vielä enemmän, jos köyden urat tai kanavat ovat alunperin spiraalimaiset.
Erityisen vaikeissa tilanteissa, joissa edellä esitetty me* 5 netelmä ei riitä tai tapauksissa, joissa on toivottavaa avata rumpu huolimatta siitä, että paikalla ei ole vettä, esim. sulanutta jäätä tai lunta, joka kuluttaisi itsensä jään läpi virratessaan rummun läpi, on keksinnön erään toisen sovellutusmuodon mukaan myös mahdollista käyttää keksin-10 töä yhdessä konventionaalisen höyry-yksikön kanssa tai mahdollisesti yhdessä kuumailmayksikön, kuten rakennuskuivat-timen, kanssa. Tätä tarkoitusta varten on köyden yhteen tai mahdollisesti molempiin päihin järjestetty koukku 22. Yhdistämällä erityinen höyryputki (mahdollisesti joustava höyry-15 letku), joka on suljettu yhdestä päästä ja samassa päässä varustettu silmukalla koukun 22 kiinnittämiseksi, ja joka on rei'itetty osalla pituuttaan, höyry-yksikköön, voidaan koko rumpu puhdistaa yhdeltä puolelta ilman, että tarvitsee ryömiä rumpuun. Tämä on aikaansaatu ripustamalla höyryputken 20 silmukka köyden koukkuun 22, jonka jälkeen höyryputki, vedettäessä köysi pois, vetäytyy vaiheittain rummun läpi, kun tätä sulatetaan. Koska höyryputki vedetään köyden tekemän kanavan läpi, ei ole tarpeen tehdä erillisiä reikiä revitettyjä höyryputkia varten ja lisäksi koko rumpu voi-25 daan sulattaa yhdellä toimenpiteellä riippumatta rummun pituudesta. Tätä työtä nopeuttaa luonnollisesti edelleen, jos rumpuun asennetaan useita köysiä kuv.5 mukaisesti, jolloin voidaan käyttää vastaavaa määrää höyryputkia. On ymmärrettävä, että tässä sovellutusmuodossa riittää, kuten mainit-30 tiin, että köydellä on vain tietty reversiibeli pidenty-vyys, koska se on tarkoitettu aikaansaamaan kanava jään läpi vetämällä köysi kokonaan pois rummusta. Niinpä poikkileikkauspinta-alan pienentymisen tarvitsee vain olla riittävä varmistamaan, että köysi irtoaa jäästä.
.3-5
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei ole rajoittunut edelläesitettyihin sovellutusmuotoesimerkkeihin, vaan i3 84924 sitä voidaan vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä on mahdollista käyttää vaihtoehtoisia muotoja rumpukiinnikkeessä, maakiinnikkeessä ja reunapäällyksessä, liittyen niiden edulliseen kiinnittämiseen rumpuun, ankku-5 rointiin maahan ja köyden kiinnittämiseen.

Claims (10)

1. Menetelmä umpeen jäätyneiden tierumpujen (1) tai vastaa-5 vien avaamiseksi, tunnettu siitä, että vedetään ainakin tietyn reversiibelin pidentyvyyden omaavaa materiaalia oleva olennaisesti homogeeninen köysi (10; 10') rummun läpi sisäänmenopuolelta (la) ulostulopuolelle (Ib) ennen rummun umpeen jäätymistä, että kiinnitetään köysi kuormittamatto- 10 massa tilassa ulostulopuolen ja vastaavasti sisäänmenopuolen yhteyteen siten, että köysi ulottuu rummun läpi, ja että vapaan kanavan muodostamiseksi rummun läpi sen jälkeen kun rumpu on umpeen jäätynyt, köyden molemmat päät irrotetaan vastaavista kiinnityskohdista, jonka jälkeen vedetään köysi 15 ulos rummusta tai vaihtoehtoisesti irrotetaan köysi kiinnityksestään rummun ulostulopuolella, jonka jälkeen kohdistetaan köyteen vetokuormitus irrotetusta päästä köyden poikkipinta-alan pienentämiseksi, minkä jälkeen köysi kiinnitetään jälleen kuormitetussa, jännityneessä tilassa. 20
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että ennen köyden ulosvetämistä liitetään köyden yhteen päähän höyryputki, joka on yhdistetty höyry-yksikköön ja rei'itetty osalla pituuttaan, minkä jälkeen höyryputki 25 vedetään jäässä olevaan kanavaan vedettäessä köysi pois toisesta päästä, ja että kun rummun sulatus on suoritettu, vedetään köysi takaisin rumpuun höyryputkella tai sen liitoksella höyry-yksikköön ja kiinnitetään jälleen paikalleen rumpuun kuormittamattomassa tilassa. 30
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että köysi vedetään kokonaan pois rummusta, että rummun yksi pää suljetaan ja että rummun ulompaan päähän liitetään kuumailmayksikkö. 35
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään köyttä, jolla on hyvä reversii- is 8 4 924 beli pidentyvyys, ja että köysi kiinnitetään lähelle rummun yläosaa.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnet-5 t u siitä, että rummun sisäänmenopuolen yhteydessä köyden suuntaa muutetaan sen suunnasta rummun sisällä reunapääl-lyksellä, että köyden vastaava pää kiinnitetään etäisyyden päähän rummun sisäänmenopuolesta ja että köyden molemmat päät vuorotellen irrotetaan kiinnityksestä, jännitetään tai 10 pidennetään ja kiinnitetään jälleen.
6. Laite umpeen jäätyneiden tierumpujen tai vastaavien avaamiseski, tunnettu olennaisesti homogeenisestä köydestä (10), joka on materiaalia, jolla on ainakin tietty 15 reversiibeli pidentyvyys ja joka köysi on tarkoitettu vedettäväksi tierummun (1) läpi sisäänmenopuolelta (la) ulostulo-puolelle (Ib) , rumpukiinnikkeestä (3) , joka on kiinnitetty rummun ulostulopuolen (Ib) yhteyteen ja käsittää kiinnitys-laitteen (8)köyden yhden pään kiinnittämiseksi irrotetta-20 vasti ja maakiinnikkeestä (11), joka on tarkoitettu ankkuroitavaksi (tappi 12) maahan rummun (1) sisäänmenopuolen (la) yhteyteen ja käsittää kiinnityslaitteen (15) köyden (10) toisen pään kiinnittämiseksi irrotettavasta. :2b
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että köyden (10) poikkileikkaus on olennaisesti ympyrämäinen tai vaihtoehtoisesti suorakulmainen.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu 30 siitä, että köysi (10) on pitkin kehäänsä varustettu pitkänomaisilla tai spiraalimaisilla urilla tai kanavilla.
9. Jonkin patenttivaatimuksista 6-8 mukainen laite, tunnettu siitä, että köydellä (10; 10') on hyvä reversii- 35 beli pidentyvyys ja on valmistettu esimerkiksi EPDM-synteet-tisestä kumista. ie 8 4 924
10. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista mukainen laite, tunnettu siitä, että köysi (10; 10') on ainakin yhdessä päässään varustettu liitoselimellä (22) höyry-putken kiinnittämistä varten. Il i7 84924
FI873561A 1985-02-25 1987-08-17 Saett och anordning foer upptining av igenisade vaegtrummor. FI84924C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8500914 1985-02-25
SE8500914A SE446547B (sv) 1985-02-25 1985-02-25 Sett och anordning for upptining av vegtrummor, varvid ett tenjbart rep er fest vid trummans endar och loper genom trumman
SE8600080 1986-02-24
PCT/SE1986/000080 WO1986004939A1 (en) 1985-02-25 1986-02-24 Method and apparatus for thawing out road culverts choked with ice

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI873561A0 FI873561A0 (fi) 1987-08-17
FI873561A FI873561A (fi) 1987-08-17
FI84924B FI84924B (fi) 1991-10-31
FI84924C true FI84924C (fi) 1992-02-10

Family

ID=20359260

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI873561A FI84924C (fi) 1985-02-25 1987-08-17 Saett och anordning foer upptining av igenisade vaegtrummor.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4770211A (fi)
EP (1) EP0246240B1 (fi)
CA (1) CA1244663A (fi)
DE (1) DE3672830D1 (fi)
FI (1) FI84924C (fi)
SE (1) SE446547B (fi)
WO (1) WO1986004939A1 (fi)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5538043A (en) * 1994-06-29 1996-07-23 Salazar; Dennis R. Method and apparatus for preventing pipe damage
US6009906A (en) * 1994-06-29 2000-01-04 Salazar; Dennis R. Method and apparatus for preventing pipe damage
US6082409A (en) * 1997-07-07 2000-07-04 Sagar; Robert Thawing tube guide for a culvert
US8986253B2 (en) 2008-01-25 2015-03-24 Tandem Diabetes Care, Inc. Two chamber pumps and related methods
US8408421B2 (en) 2008-09-16 2013-04-02 Tandem Diabetes Care, Inc. Flow regulating stopcocks and related methods
EP2334234A4 (en) 2008-09-19 2013-03-20 Tandem Diabetes Care Inc DEVICE FOR MEASURING THE CONCENTRATION OF A SOLVED SUBSTANCE AND CORRESPONDING METHOD
EP2932994B1 (en) 2009-07-30 2017-11-08 Tandem Diabetes Care, Inc. New o-ring seal, and delivery mechanism and portable infusion pump system related thereto
US9180242B2 (en) 2012-05-17 2015-11-10 Tandem Diabetes Care, Inc. Methods and devices for multiple fluid transfer
US9173998B2 (en) 2013-03-14 2015-11-03 Tandem Diabetes Care, Inc. System and method for detecting occlusions in an infusion pump

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US596062A (en) * 1897-12-28 Device for preventing bursting of freezing pipes
US926092A (en) * 1909-06-29 William H Bright Water-pipe.
US678118A (en) * 1900-07-24 1901-07-09 Herman O Kruschke Heating attachment for culverts, &c.
US2029630A (en) * 1934-08-13 1936-02-04 Rachel C Smith Water pipe
US2676607A (en) * 1950-08-16 1954-04-27 Crane Co Frostproof hydrant
FR1219487A (fr) * 1959-03-26 1960-05-18 Para-gel contre l'éclatement des conduites d'eau
GB1288677A (fi) * 1970-06-09 1972-09-13
CA1122877A (en) * 1978-10-31 1982-05-04 Arthur J. Gauthier Frost free liquid transfer system
SU836271A1 (ru) * 1979-06-06 1981-06-07 Всесоюзный Научно-Исследовательскийинститут По Применению Полимерныхматериалов B Мелиорации И Водномхозяйстве Способ борьбы с лед ными пробкамиВ ВОдОпРОпуСКНОМ СООРужЕНии
FR2478161A1 (fr) * 1980-03-11 1981-09-18 Fabre Jean Perfectionnements apportes aux conduits, enceintes, ou recipients pour fluides, et en particulier pour les liquides
SU901427A1 (ru) * 1980-04-15 1982-01-30 Коми филиал Всесоюзного научно-исследовательского института природных газов Способ предохранени трубопровода от разрушени при замерзании в нем жидкости

Also Published As

Publication number Publication date
FI873561A0 (fi) 1987-08-17
US4770211A (en) 1988-09-13
CA1244663A (en) 1988-11-15
DE3672830D1 (de) 1990-08-23
FI873561A (fi) 1987-08-17
SE446547B (sv) 1986-09-22
SE8500914L (sv) 1986-08-26
EP0246240A1 (en) 1987-11-25
EP0246240B1 (en) 1990-07-18
SE8500914D0 (sv) 1985-02-25
FI84924B (fi) 1991-10-31
WO1986004939A1 (en) 1986-08-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI84924C (fi) Saett och anordning foer upptining av igenisade vaegtrummor.
US5809701A (en) Drainage system for retractable roof
US5819477A (en) Apparatus and methods for securing a building
US5538043A (en) Method and apparatus for preventing pipe damage
US20170204582A1 (en) Apparatuses and Methods for Fiber Rolls
US20230043060A1 (en) Fence system and method of use
US20020108317A1 (en) Clarifier cover
US4300857A (en) Marine barrier
US5804001A (en) Snow chains for vehicles
US6009906A (en) Method and apparatus for preventing pipe damage
US7438243B1 (en) Tie-down anchor for a self-propelled irrigation system
KR100803762B1 (ko) 분기관
JP2542967Y2 (ja) 洋上敷設いけすのフロート足場用スタンション
GB2407105A (en) Gutter comprising flexible member
JP2863741B2 (ja) 積雪用ポケット式落石防護網
US10472851B1 (en) Fence anchor device
RU2774252C1 (ru) Захват для стержневой арматуры с неравномерным натяжением по длине
RU2808239C1 (ru) Способ установки бонового заграждения
GB2343061A (en) Protective device for use in replacement of overhead cables
RU2068914C1 (ru) Дренажное устройство
RU2135684C1 (ru) Мост
JP4100768B2 (ja) 浮体係留装置
JP2024104956A (ja) 被覆材展張装置及びこれを用いた被覆材展張方法
JP3517658B1 (ja) 屋根用落雪防止装置
EP4213613A1 (en) Covering device for silage in a silo and method for covering a silo filled with silage

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: OLSSON, LARS-UNO