FI84534C - Distributionsarrangemang foer el- och informationsledningar foer ett rumsutrymme. - Google Patents

Distributionsarrangemang foer el- och informationsledningar foer ett rumsutrymme. Download PDF

Info

Publication number
FI84534C
FI84534C FI896254A FI896254A FI84534C FI 84534 C FI84534 C FI 84534C FI 896254 A FI896254 A FI 896254A FI 896254 A FI896254 A FI 896254A FI 84534 C FI84534 C FI 84534C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
suspended ceiling
roof
distribution system
rod
communication
Prior art date
Application number
FI896254A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI896254A0 (fi
FI896254A (fi
FI84534B (fi
Inventor
Rainer Ilkka Tapio Valtonen
Original Assignee
Nokia Kaapeli Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Kaapeli Oy filed Critical Nokia Kaapeli Oy
Priority to FI896254A priority Critical patent/FI84534C/fi
Publication of FI896254A0 publication Critical patent/FI896254A0/fi
Priority to SE9004093A priority patent/SE504836C2/sv
Publication of FI896254A publication Critical patent/FI896254A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI84534B publication Critical patent/FI84534B/fi
Publication of FI84534C publication Critical patent/FI84534C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02GINSTALLATION OF ELECTRIC CABLES OR LINES, OR OF COMBINED OPTICAL AND ELECTRIC CABLES OR LINES
    • H02G3/00Installations of electric cables or lines or protective tubing therefor in or on buildings, equivalent structures or vehicles

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Installation Of Indoor Wiring (AREA)
  • Details Of Indoor Wiring (AREA)

Description

1 84534 Sähkö- ja viestintäjohtojen jakelujärjestelmä huonetilaa varten Tämän keksinnön kohteena on sähkö- ja viestiniäjoh-5 tojen jakelujärjestelmä alakatolla varustettua huonetilaa varten, jossa on alakaton yläpuolelle asennettuja liitän-tärasioita sähkö- ja viestintäjohtoja varten sekä vähintään yksi alasvientitanko huonetilan poistorasioita varten, jotka ovat liitettävissä alakaton liitäntärasioihin, 10 jolloin alakatto koostuu kannatinlistojen varaan asennettavista kattolevyelementeistä.
On aikaisemmin tunnettu tuoda kaikkien toimistohuoneessa tarvittavien sähkökojeiden edellyttämät sähköjohdot ja viestintälaitteiden vaatimat johdot huoneen alakatosta 15 yhden tai useamman alasvientitangon kautta toimistohuoneen käyttöpaikoille.
Eräissä tällaisissa jakelujärjestelmissä on yleistä, että sähkö- ja viestintäjohdot tuodaan alakaton yläpuolella alakaton kannatinlistoihin kiinnitettyihin vas-20 taaviin liitäntärasioihin, joista alasvientitanko jatkaa johtoja alas esim. toimistopöydän kohdalle. (Esim. OMEGA-ALAKATTOJÄRJESTELMÄ ja Fl-patentti nr 67 921 NOKIA). Tällaisten järjestelmien epäkohtana on kuitenkin se, että liitäntärasioiden asentaminen ja niiden johtojen vetäminen 25 huonetilaan tulevista kiinteistä sähkö- ja viestintäjohdoista alakaton mainittuihin liitäntärasioihin ja liittäminen niihin suoritetaan aina yksilöllisesti, mikä kulloinkin vaatii sähköammattimiehen käyttöä liitäntätöitä varten. Lisäksi on epäkohtana se, että johtoja voidaan 30 tuoda alas alakatosta vain alakaton kannatinlistojen kohdalla. Mikäli kannatinlistojen välinen etäisyys on suuri, jää huoneeseen melkoisia alueita, joihin johtoja ei voida tuoda suoraan alas alakatosta.
Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada alaka-35 ton jakelujärjestelmä, joka välttää edellä mainitut epä- 2 84534 kohdat ja mahdollistaa johtojen alasviemisen käytännöllisesti katsoen alakaton mistä kohdasta tahansa ilman sähkömiehen tarvetta. Tämä tarkoitus saavutetaan keksinnön mukaisella jakelujärjestelmällä, jolle on tunnusomaista se, 5 että järjestelmään kuuluu - alakaton yläpuolelle kiinteästi asennettava kote-loryhmä, johon rakennuksen kiinteät sähkö- ja viestintä-johdot on liitetty, ja - vähintään yksi siirrettävillä johdoilla kotelo- 10 ryhmään liitettävissä oleva kattojohtokanava, johon kaikki huonetilan määrättyä työskentelykohdetta varten tarkoitetut liitäntärasiat on koottu ja jonka siirrettävät johdot ovat riittävän pitkiä ulottuakseen koteloryhmästä alakaton halutun alueen yli, 15 - jolloin kattojohtokanava on mitoitettu asennetta vaksi kahden kannatinlistan väliin kattolevyelementin tai sen osan tilalle.
Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että sähkö- Ja viestintäjohtojen tarvitsemat liitäntärasiat asennetaan 20 kaikki kattojohtokanavaan, joka liitetään kiinteiden johtojen koteloryhmään puolikiinteästi niin pitkillä johdoilla, että kattojohtokanava ylettyy alakaton mihin kohtaan tahansa. Tämän jälkeen ei sähkömiestä tarvita vaan kattojohtokanava on siirrettävissä paikasta toiseen ilman säh-25 köliitäntätöitä. Kun kattojohtokanava mitoitetaan yhden kattolevyelementin tai sen osan kokoiseksi, voidaan kattojohtokanava aina asentaa alakaton kahden kannatinlistan väliin kattolevyelementin tai sen osan tilalle alakaton missä kohdassa tahansa, joten kattojohtokanavan asentami-30 nen paikalleen alakattoon ei sekään vaadi ammattimiehen apua. Jos huonetila on hyvin suuri ja/tai huonetilaan todennäköisesti tarvitaan useampia johtojen alasvientikoh-tia, liitetään kiinteään koteloryhmään valmiiksi useampia johtokanavia. Joista esim. toinen ulottuu alakaton toisen 35 puolikkaan yli ja toinen ulottuu alakaton jäljellä olevan 3 84534 osan yli jne. Tarvittaessa asennetaan alakaton yläpuolelle useampia kiinteitä koteloryhmiä, joista ulotutaan koko alakaton yli yhdellä tai useammalla kattojohtokanavalla.
On edullista, että kiinteä koteloryhmä sijaitsee 5 alakaton keskellä, mutta joissakin tapauksissa voi olla tarkoituksenmukaisempaa asentaa koteloryhmä alakaton reunalle tai huonetilan ulkopuolelle. Sijainti riippuu usein huonetilan kiinteiden sähkö-ja viestintäjohtojen kulusta rakennuksessa.
10 On myös edullista, että alasvientitanko käsittää painavan jalan, jossa on sähkö- ja viestintäjohtopisto-rasiat, ja jalan kannattaman putkimaisen pystysauvan, jonka sisässä on jalan pistorasioihin kytketyt sähkö- ja viestintäjohdot, jotka ulkonevat sauvan yläpäästä ja on 15 liitetty pistotulppiin, jolloin sauvan pituus on sellainen, että sauva ulottuu huonetilan lattialla seisten vapaasti kattojohtokanavan sisään. Alasvientitanko ei täten vaadi mitään kiinnittämistä yläpäästään kattojohtokanavaan vaan tangon sijainti voi vaihdella kanavan koko pituudel-20 la. Tanko voidaan kylläkin tarvittaessa kiinnittää katto-j ohtokanavaan.
Keksintöä selitetään lähemmin seuraavassa viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää perspektiivisesti keksinnön mukais-25 ta jakelujärjestelmää toimistohuoneeseen sovellettuna, kuviot 2 ja 3 esittävät kaavamaisesti toimistohuonetta nähtynä alakaton yläpuolelta ja jakelujärjestelmän kahta eri toteutusmuotoa, ja kuvio 4 esittää perspektiivisesti jakelujärjestel-30 mään kuuluvaa kattojohtokanavan erästä toteutusmuotoa.
Piirustuksissa esitetty jakelujärjestelmä käsittää pääosiltaan koteloryhmän 1, kattojohtokanavan 2 ja alas-vientitangon 3. Toimistohuoneessa 4 on alaslaskettu katto 5, joka koostuu yhdensuuntaisista kannatinlistoista 6 ja 35 niiden varaan asennettavista kattolevyelementeistä 7.
4 84534
Huoneen kiinteät sähkö-, puhelin- ja tiedonsiirto-johdot 8 kulkevat huoneen alakaton toista laitaa pitkin ja on liitetty johdoilla 9 alakaton keskelle kannatinlistojen varaan kiinteästi asennettuun koteloryhmään 1. Näissä ko-5 teloissa on myös ohjatut pistorasiat loistevalaisimia varten. Kattojohtokanava 2 on vuorostaan liitetty johdoilla 10 puolikiinteästi koteloryhmään. Johtokanavan ja kotelo-ryhmän väliset johdot ovat niin pitkiä, että kattojohtokanava on asennettavissa alakaton mihin kohtaan tahansa. 10 Johdot 10 on liitetty kattojohtokanavaan asennettuihin vastaaviin pistorasioihin 11.
Kattojohtokanava on esitetyssä tapauksessa V-muo-toisen, alaspäin aukeavan kourun 12 muodostama, joka on varustettu esittämättä jätetyillä päätylaipoilla ja jonka 15 sivulevyyn 12a pistorasiat on kiinnitetty irrotettavissa olevan kansilevyn taakse. Kattojohtokanavan mitoitus on valittu siten, että se on asennettavissa pituussuunnassaan alakaton kahden kannatinlistan väliin kattolevyelementin tai sen osan, esim. kattolevyn puolikkaan tilalle. Katto-20 johtokanava voi olla mitoiltaan esim. 300 mm x 1200 mm.
Alasvientitanko 3 käsittää painavan jalan 13, johon on upotettu pistorasiat 14, ja onton, 2-lokeroisen pysty-sauvan 15, jossa on johdot 16. Nämä johdot on alapäästään liitetty jalan poistorasioihin ja yläpäästään varustettu 25 pistotulpilla 17, jotka on kytkettävissä kattojohtokanavan pistorasioihin 11. Alasvientitanko on painavan jalan ansiosta vapaasti seisova ja on tehty pituudeltaan sellaiseksi, että sen yläpää ulottuu kattojohtokanavan V-aukon sisään. Tangon yläpään ei välttämättä tarvitse tukeutua 30 kattojohtokanavaan.
Huomataan, että keksinnön mukaisessa jakelujärjestelmässä tarvitaan sähkömiestä vain kerran, kun koteloryh-mä 1 liitetään kiinteisiin johtoihin 8 ja kattojohtokanavan 2 johdot 10 liitetään koteloryhmään. Tämän jälkeen 35 voidaan kattojohtokanavan paikkaa alakatossa vaihtaa ja 5 84534 alasvientitangon sijaintia lattialla muuttaa vapaasti ilman ammattimiehen tarvetta. Kattojohtokanavan siirtämiseksi alakaton toiseen kohtaan on vain yksinkertaisesti vaihdettava kattolevyelementtien paikkoja ja kiinnitettävä 5 kattojohtokanava uudessa kohdassa kannatinlistoihin. Tämän jälkeen pystytetään alasvientitanko uuteen kohtaan ja kytketään pistotulpat kattojohtokanavan pistorasioihin. Alasvientitangon pistorasiat ovat nyt käyttövalmiita.
Kuviossa 3 esitetty toteutusmuoto poikkeaa kuviossa 10 2 esitetystä vain siinä, että järjestelmään kuuluu kaksi koteloryhmää 1, jotka on liitetty kiinteisiin johtoihin 8 ja asennettu alakaton toiselle reunalle. Kumpikin kotelo-ryhmä on varustettu omalla kattojohtokanavalla 2, joista kumpikin ulottuu oman alakattopuolikkaan yli.
15 Piirustukset ja niihin liittyvä selitys on vain tarkoitettu havainnollistamaan keksinnön ajatusta. Yksityiskohdiltaan voi keksinnön mukainen jakelujärjestelmä vaihdella patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä voidaan koteloryhmä 1 tarvittaessa varustaa useammallakin siirret-20 tävällä kattojohtokanavalla 1.

Claims (6)

6 84534
1. Sähkö- ja viestintäjohtojen jakelujärjestelmä alakatolla (5) varustettua huonetilaa (4) varten, jossa on 5 alakaton yläpuolelle asennettuja liitäntärasioita (11) sähkö- ja viestintäjohtoja (8) varten sekä vähintään yksi alasvientitanko (3) huonetilan poistorasioita (14) varten, jotka ovat liitettävissä alakaton liitäntärasioihin, jolloin alakatto koostuu kannatinlistojen (6) varaan asennet-10 tavista kattolevyelementeistä (7), tunnettu siitä, että järjestelmään kuuluu - alakaton (5) yläpuolelle kiinteästi asennettava koteloryhmä (1), johon rakennuksen kiinteät sähkö- ja viestintäjohdot (8) on liitetty, ja 15. vähintään yksi siirrettävillä johdoilla kotelo- ryhmään liitettävissä oleva kattojohtokanava (2), johon kaikki huonetilan määrättyä työskentelykohdetta varten tarkoitetut liitäntärasiat (11) on koottu ja jonka siirrettävät johdot ovat riittävän pitkiä ulottuakseen kotelo-20 ryhmästä alakaton halutun alueen yli, - jolloin kattojohtokanava (2) on mitoitettu asennettavaksi kahden kannatinlistan (6) väliin kattolevyele-mentin (7) tai sen osan tilalle.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen jakelujärjestel-25 mä, tunnettu siitä, että kiinteä koteloryhmä (1) sijaitsee alakaton (5) keskellä.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen jakelujärjestelmä, tunnettu siitä, että koteloryhmä (1) sijaitsee alakaton (5) reunalla.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen jakelujärjestel mä, tunnettu siitä, että alasvientitanko (3) käsittää painavan jalan (13), jossa on sähkö- ja viestintä-johtopistorasiat (14), ja jalan kannattaman putkimaisen pystysauvan (15), jonka sisässä on jalan pistorasioihin 35 kytketyt sähkö- ja viestintäjohdot (16), jotka ulkonevat 7 84534 sauvan yläpäästä ja on liitetty pistotulppiin (17), jolloin sauvan pituus on sellainen, että sauva ulottuu huonetilan (4) lattialla seisten vapaasti kattojohtokanavan (2) sisään.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen jakelujärjestelmä, tunnettu siitä, että kattojoh-tokanava (2) muodostaa alaspäin aukeavan, sopivimmin V-muotoisen kourun (12), joka on suljettu päätylaipoilla ja jonka sivulevyyn (12a) on asennettu pistorasiat (11) säh-10 kö- ja viestintäjohtoja (10) varten.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen jakelujärjestelmä, tunnettu siitä, että kattojohtokanavan (2) sivulevy (12a) on tehty avattavalla kannella vahvistetuksi johtokanavakoteloksi pistorasioita (11) varten. 8 84534
FI896254A 1989-12-22 1989-12-22 Distributionsarrangemang foer el- och informationsledningar foer ett rumsutrymme. FI84534C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI896254A FI84534C (fi) 1989-12-22 1989-12-22 Distributionsarrangemang foer el- och informationsledningar foer ett rumsutrymme.
SE9004093A SE504836C2 (sv) 1989-12-22 1990-12-21 Distributionssystem för el- och informationsledningar för ett rumsutrymme

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI896254 1989-12-22
FI896254A FI84534C (fi) 1989-12-22 1989-12-22 Distributionsarrangemang foer el- och informationsledningar foer ett rumsutrymme.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI896254A0 FI896254A0 (fi) 1989-12-22
FI896254A FI896254A (fi) 1991-06-23
FI84534B FI84534B (fi) 1991-08-30
FI84534C true FI84534C (fi) 1991-12-10

Family

ID=8529588

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI896254A FI84534C (fi) 1989-12-22 1989-12-22 Distributionsarrangemang foer el- och informationsledningar foer ett rumsutrymme.

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI84534C (fi)
SE (1) SE504836C2 (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI896254A0 (fi) 1989-12-22
SE9004093L (sv) 1991-06-23
FI896254A (fi) 1991-06-23
SE9004093D0 (sv) 1990-12-21
FI84534B (fi) 1991-08-30
SE504836C2 (sv) 1997-05-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4596095A (en) Underfloor cable tray assembly
US4286419A (en) Building structure and coupling profile associated therewith
CN100472130C (zh) 模块服务装置
US6220721B1 (en) Multi-lyte channel lighting system
KR20070121056A (ko) 케이블 덕트
US6364678B1 (en) Power column
US5901512A (en) Hardwiring race for office partitions
US3316624A (en) Method of installing utility outlet in movable partitions
KR102240222B1 (ko) 건축용 다단식 배전 케이블 트레이
KR102369917B1 (ko) 배관배선기구 일체형 덕트 조립체
EP0933855B1 (en) Prefabricated tubular busbar element
US3243754A (en) Supporting and feeding system for pendant fluorescent lighting fixtures and the like
FI84534C (fi) Distributionsarrangemang foer el- och informationsledningar foer ett rumsutrymme.
US3415018A (en) Grid supported ceiling lighting fixture
US3436537A (en) Fluorescent lighting fixture with wireways on the reflector
KR100863265B1 (ko) 배선 덕트의 연결구
FI85074B (fi) Hoernstycke foer ett ledningskanalsystem.
JPH07101970B2 (ja) 天井配線システム
DE10121366B4 (de) Aufputz-Installationssystem für ein etagenweises Verlegen technischer Medien in Gebäuden
RU1791888C (ru) Электропроводка цеха с переставл емым технологическим оборудованием
JP2010206879A (ja) 配線ダクト
FI71970C (fi) Mellanvaeggselement och rambalk foer ett dylikt mellanvaeggselement samt ny anvaendning av en ledningskanal.
US3687056A (en) Ceiling structure ii
JPH11289640A (ja) 天井からの配線立下げ装置
NL1018573C2 (nl) Installatiedrager.

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: NOKIA KAAPELI OY