FI84249B - Segelfoersett fartyg. - Google Patents

Segelfoersett fartyg. Download PDF

Info

Publication number
FI84249B
FI84249B FI881536A FI881536A FI84249B FI 84249 B FI84249 B FI 84249B FI 881536 A FI881536 A FI 881536A FI 881536 A FI881536 A FI 881536A FI 84249 B FI84249 B FI 84249B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sail
sails
ship
sailboat
steering system
Prior art date
Application number
FI881536A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI881536A (fi
FI84249C (fi
FI881536A0 (fi
Inventor
Risto Salo
Pekka Tammi
Timo Rintala
A V Ponomarev
V N Treschevski
A A Rusetski
M D Dmitrochenko
V I Jushin
V V Shaidarov
B N Zaharov
B G Mordvinov
J J Zhitkovski
A A Novikov
V L Lebedev
Original Assignee
Hollming Oy
Nii Im Akademika A N Krylova
Inst Okeanologii Im P P Sirsov
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hollming Oy, Nii Im Akademika A N Krylova, Inst Okeanologii Im P P Sirsov filed Critical Hollming Oy
Priority to FI881536A priority Critical patent/FI84249C/fi
Publication of FI881536A0 publication Critical patent/FI881536A0/fi
Publication of FI881536A publication Critical patent/FI881536A/fi
Publication of FI84249B publication Critical patent/FI84249B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI84249C publication Critical patent/FI84249C/fi

Links

Landscapes

  • Wind Motors (AREA)
  • Butt Welding And Welding Of Specific Article (AREA)

Description

84249
Purjeilla varustettu laiva Tämän keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen purjeilla varustettu laiva.
Keksintö liittyy laivanrakennukseen, tarkasti sanoen laivoihin, jotka on varustettu joko pää- tai apupurjeella.
Tunnetaan ulokepurjeella (Krjurchov Ju.S., Prestjuk I.E., Krylja okeana, L, 1983) varustettu laiva, jolla on muutamia aluksen halkaisijatasoon kiinnitettyjä purjeita sekä ohjausjärjestelmällä varustettuja erillisiä pehmeitä purjeita. Tällaisen rakenten haittoja ovat alhainen aerodynaaminen teho (nostovoiman kerroin on Cy max =1) ja ohjailun vaikeus.
Tunnetaan myös Ju.S. Krjuchkovin (Krjuchkov Ju.S., Perestjuk I.E., Krylja okeana, L, 1983) esittämät rakenteet, jotka käsittävät kannelle sijoitetuilla purjeilla varustetun laivan. Purjeina käytetään muutamaa lujaa pystysuuntaisten akseleiden ympäri kääntyvää siipeä. Krjuchkovin mukaisella rakenteella saavutetaan tarpeeksi suuri teho. Rakenteella on myös puutteita: alentunut työntö täydellä kurssilla purjehdittaessa, asentamisen ja purkamisen hankaluus sekä alhainen luotettavuus myrskyolosuhteissa.
Tunnetaan myös Aqua City-alukseen asennetut purjeet, jotka koostuvat kahdesta pystysuorasta mastosta, jotka on asennettu aluksen kummallekin laidalle kannelle siten, että ne voivat kääntyä pystyakseleidensa ympäri. Mastoon on kiinnitetty kovat, kaarevat purjeet. Mastoissa on käyttölaite, joka kääntää purjetta ja korjaa sen optimaaliseen kulmaan puhaltavaan tuuleen nähden. Nämä käyttölaiteet ovat sähköisesti yhteydessä automaattiseen purjeiden ohjailujärjestelmään, johon kuuluu laivalla oleva ohjailutietokone, automaattinen säähavaintoasema ja navigointilaitteisto ("Sudostronie za rubezhom", 1985 n:o 6, 1986 n:o 12).
2 84249
Purjein varustetun Aqua City-aluksen teho on kuitenkin melko alhainen. Tämä aiheutuu kunkin purjeen huonoista työntöomi-naisuuksista (nostovoiman kerroin on Cy max = 1,5) sekä tuulen alapuoleisen purjeen alueella olevasta aerodynaamisesta katvealueesta, joka laskee purjeiden yhteistehoa.
Lisäksi purjeilla ja erilaisilla hinausjärjestelmillä varustetun, hinaajana käytettävän laivan ohjaus ohjaustietokoneen, navigointilaitteiden ja automaattisen ohjausjärjestelmän avulla ei saavuteta purje- tai moottoripurjelaivalla optimaalisia kulkuominaisuuksia. Tämä aiheutuu järjestelmän yhteistoiminnan mutkikkuudesta (alus-hinaus järjestelmä <-> ulkoinen ympäristö), t.s. tuuli- ja aaltokuormitusten muutoksista, merivirroista ja hinauslaitteiden ja laivan hydrodynaamisten kuormitusten ominaisuuksista.
Tällöin laivan ohjailtavuus vaikeutuu huomattavasti, koska laidoille sijoitettu purje on hyvin herkkä tuulikulman muutoksille ja vastaavasti purjeiden työntöominaisuudet muuttuvat jyrkästi tuulen suunnan tai voimakkuuden muuttuessa satunnaisesti .
Tämän keksinnön tarkoituksena on purjeella varustetun laivan tehon lisääminen kulkuominaisuuksia parantamalla ja sen toimintamahdollisuuksia laajentamalla.
Niinpä keksinnön mukainen ratkaisu voi käsittää seuraavat Aqua City-aluksesta poikkeavat ratkaisut: - mastoissa on nivelkiinnitys, joka mahdollistaa niiden poikkeamisen pystytasosta, - mastot on varustettu lisälaitteella, - mastoissa on kiinnityslaite, - mastot on asennetu kulmaan pystysuoran suhteen, - kulma pystysuoran suhteen on enintään 30°, 3 84249 - vasemman ja oikean purjeen pystyakseleiden välinen kulma on välillä 0-30°, - purjeissa on päätylevyt, - päätylevyt on tarvittaessa tehty moniosaisiksi, - päätylevyn eri osat voivat liikkua suhteessa ainakin yhteen lohkoon, - päätylevy on varustettu lohkoa siirtävällä lisälaitteella, - laiva on varustettu lisäpurjeella, - lisäpurje on varustettu tulokulman asennusmekanismilla, joka on yhteydessä automaattiseen ohjausjärjestelmään, - automaattinen ohjausjärjestelmä on yhteydessä peräsinko-neeseen, - automaattiseen ohjausjärjestelmään kuuluu kuormitusantu-rit, jotka on asennettu hinattavien laitteiden kaapelivai-jerin kiinnityskohtaan, - automaattinen ohjausjärjestelmä on sähköisesti yhteydessä hinattavien laitteiden käyttövinttureihin.
Keksintö perustuu siihen, että mastot asennetaan laivan runkoon nivelillä, jotta ne voivat poiketa pystytasosta, ja ne varustetaan automaattiseen ohjausjärjestelmään sähköisesti yhteydessä olevalla lisäkiinnityslaitteella. Purjeet varustetaan päätytasoilla ja asennetaan enintään 30°:n kulmaan pystysuoran suhteen, jolloin vasemman ja oikean purjeen pystyakseleiden välinen kulma on 0-30°. Purjeiden päätylevyt on tehty moniosaisiksi, jotta osia voidaan siirtää suhteessa .ainakin yhteen lohkoon, ja ne on varustettu lisälaitteella, 4 84249 joka siirtää tai kääntää lohkoa. Laivan keulaan tai päätyyn asennetaan lisäpurje, esim. haruspurje, jossa on varusteena automaattiseen ohjausjärjestelmään liittyvä tulokulman asen-nusmekan ismi.
Purjeilla varustetun laivan käyttämiseksi vedenalaisten laitteiden hinaajana, esim. hinattavilla antenneilla ja su-kelluspalloi11a varustettuna tutkimusaluksena, automaattinen ohjausjärjestelmä sisältää lisäksi hinattavien laitteiden kaapelivaijerin kiinnityskohtaan asennetut kuormitusanturit, ja automaattinen ohjausjärjestelmä on sähköisesti yhteydessä kaapelivaijereiden käyttövinttureihin ja peräsinkoneeseen.
Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle purjeilla varustetulle laivalle on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja.
Tuulen tullessa laivan poikkiviivan keulapuolelta, esim. myrskyssä, tyynellä säällä tai oltaessa satamassa, purjeet voidaan keksinnön mukaisessa aluksessa koota tai (kun kyseessä on kova purje) laskea kannelle (kuvio 2).
Käytettäessä purjetta esim. moniosaisena siipipurjeena, purjeen teho kasvaa tunnettuun tekniikkaan verrattuna koetulosten mukaan 20-50 % aina tuulen suunnan mukaan.
Tällöin myös laivan käyttötehokkuus kasvaa. Aluksen taloudellisuus kohoaa ja kulkuominaisuudet paranevat. Etukäteis-laskelmien mukaan laiva, jonka uppouma on 7000 t ja purje-pinta-ala 160 m^, saavuttaa 5-6 solmun nopeuden, mikä vastaa moottoripurjelaivan ollessa kyseesä polttoainekulutuksen vähenemistä 20-30 %:lla.
Keksintöä ryhdytään seuraavassa lähemmin tarkastelemaan oheisten piirustusten mukaisten sovellutusesimerkkien avulla.
Kuviot la ja Ib esittävät sivu- ja yläkuvantoina yhtä keksinnön mukaista alusta.
s 84249
Kuviot 2a - 2e esittävät ylä- ja takakuvantoina toista keksinnön mukaista alusta ja erityisesti purjeiden asentoa eri tuulen suunnilla .
Kuvio 3 on esittää graafisesti purjeen työntökertoimen Ct riippuvuutta tuulen suunnasta ja purjeiden pitkittäisakseleiden välisestä kulmasta.
Kuvio 4 esittää graafisesti työntökertoimen Ct riippuvuutta pääty-levyn pinta-alasta.
Kuvio 5 on esittää automaattisen ohjausjärjestelmän lohkokaaviota.
Kuviossa 1 on esitetty purjeilla varustettu laiva: laivan runko 1, purje, esim. luja halkaistu siipi 2, päätylevy 3, vaakasuora kier-toakseli 4, pystysuora kiertoakseli 5, kallistuskäyttölaite 6, kiertokäyttölaite 7, päätylevyn lisäosa 8, lisäosan käyttölaite 9, hinattava laite 10, lisäpurje 11, peräsin 12 ja peräsinkone 13.
Kuviossa 2 on esitetty purjeilla varustettu laiva sekä purjeiden asento seuraavissa tilanteissa: a) myötätuuli, b) sivumyötäinen (oikea purje kallistettuna) c) sivuvastainen (oikea purje kannelle laskettuna) d) sivutuuli (oikea purje kallistettuna) e) laiva kannelle lasketuin purjein. Kuvioiden 2b - 2e mukaisesti purjeet ovat tyvestään nivelletyt aluksen runkoon. Kuvion mukaisesti vasen purje on vasenkätinen ja tämän viereinen oikea purje oikeakätinen. Purje voidaan muodostaa myös siten, että samassa purjeyksikössä on sekä oikea- että vasenkätinen purje-elementti päällekkäin.
Kuviossa 3 on esitetty kaavio keksinnön mukaisen purjeen työntökertoimen Ct riippuvuudesta tuulen kulmasta ja purjeiden pystyak-seleiden välisestä kulmasta. Vaakä-akselilla on tuulen suunta ilmoitettu kulmalla p. Katkoviivoitetut käyrät a - e kuvaavat työntökertoimen Ct arvoja vasemman ja oikean purjeen pystyakseleiden välisen kulman Θ eri arvoilla.
Kuviossa 4 on esitetty kaavio työntökertoimen Ct:n riippuvuu desta päätylevyn pinta-alasta. Kuviossa päätylevyn 3 s 84249 pinta-alaa on kasvatettu lisäosalla 8, jolloin päätylevy-lisäosan kokonaispinta-ala kasvaa vasemmalta oikealle.
Kuviossa 5 on esitetty automaattisen ohjausjärjestelmän lohkokaavio: tietokone 14, automaatinen säähavaintoasema 15, navigointilaitt^isto 16, kuormitusanturit 17, peräsinkone 13, kallistava käyttölaite 6, kiertokäyttölaite 7, vintturien käyttölaite 18. Kuormitusanturit 17 on asennettu hinattavan laitteiston kaapelivaijerin kiinnityskohtaan.
Purjeilla varustettua laivaa käytetään seuraavasti:
Automaattiselta säähavaintoasemalta 15, navigointilaitteis-tolta 16 ja kuormitusantureilta 17 hinattavan laitteiston 10 ollessa alhaalla laivan tietokoneeseen 14 tulevien tietojen perusteella automaattinen järjestelmä antaa ohjauskäskyjä peräsinkoneelle 13, joka kääntää peräsimen 12 tarvittavaan kulmaan, sekä kiertokäyttölaitteille 7, jotka asettavat purjeen optimaaliseen tulokulmaan tuuleen nähden, sekä kallistaville käyttölaitteille 6, jotka asettavat purjemastot sellaisiin optimaalisiin kulmiin pystysuoran suhteen, jotka takaavat työntöominaisuuksien maksimiarvot. Keulapurje 11, joka on asetettu automaattisen ohjausjärjestelmän ja tulokulman optimikulmaan asettavan mekanismin avulla, kompensoi aerodynaamisen momentin, joka syntyy aluksen kulkukulman muuttuessa tuuleen nähden. Laidoille asennettujen purjeiden kaltevan asennon vuoksi aerodynaaminen katvealue puuttuu. Tämä johtaa yhteistyöntöominaisuuksien huomattavaan lisääntymiseen ja aiheuttaa näiden yhtäaikaisen muuttumisen. Tällöin jopa tuulen suunnan hetkellinen muutos aiheuttaa alusta kääntävien pienempien lisämomenttien ilmaantumisen. Lisämo-mentit aiheutuvat purjeiden työntöominaisuuksien muuttumisesta .
Hinattava laitteisto vaikuttaa olennaisesti ulkoiseen kuormitukseen, ja sitä voidaan käyttää laivan lisäohjausjärjestelmänä .
Purjeiden työntöominaisuudet riipuvat paljolti päätylevyjen 3 muodosta ja alasta. Päätylevyjen 3 puuttuminen tai pieni 7 84249 koko alentaisi purjeen tehoa, mikä on erityisen tyypillistä kyseiselle tekniselle ratkaisulle, ja näin ollen myös laivan käyttöteho alenisi. Purjeiden sijoittaminen laidoille asettaa kuitenkin tiukkoja rajoituksia päätylevyjen muodolle ja koolle. Purjeen tehoa voidaan nostaa asentamalla päätyosiin 3 lisäosat 8, joita voidaan siirtää päätylevyjen 3 ja mahdollisesti muiden osien suhteen ja näin säätää päätylevyn 3 tehollista pinta-alaa (kuvio 4).
Purjeen poiketessa pystysuorasta yli 30° työntö vähenee huomattavasti; kuitenkaan purjeiden pituusakseleiden välisen kulman kasvu yli 30° ei kohota purjeiden yhteisvetoa. Purjeen maksimiveto esim. sivumyötäisellä tuulella saavutetaan purjeiden välisen kulman ollessa noin 20° (kuvio 3).
Ehdotettu tekninen ratkaisu takaa alukselle tarvittavat kul-kuominaisuudet ja ohjailtavuuden ja mahdollistaa purjeilla varustetun laivan käytön laadullisesti uudessa tieteelisessä tutkimusjärjestelmässä, jolla saadaan luotettavia tietoja meren hydrologiasta. Onnistumisen mahdollistaa erityisesti aluksen hiljaisuus moottorialuksiin nähden.

Claims (4)

8 84249
1. Purjeilla varustettu, ohjausjärjestelmän käsittävä laiva, joka käsittää rungon (1), ainakin kaksi runkoon (l) sovite-tua purjemastoa (2), jotka käsittävät jäykät purjeet ja ovat kallistettavissa pystysuunnassa sekä kierrettävissä pituus-akseleidensa (5) ympäri sellaisten käyttölaitteiden (6, 7) avulla, jotka ovat kytkettävissä laivan automaattiseen ohjausjärjestelmään, tunnettu siitä, että vierekkäiset purjemastot (2) on kallistusta varten asennettu tyvestään runkoon (1) nivelillä, ja purjemastot (2) on varustettu päätylevyillä (3) ja asennettu enintään 30°:n kulmaan pystysuoran suhteen, jolloin purjeiden pystyakseleiden välinen kulma on normaalitilassa säädeltävissä välillä 0 - 30°.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen purjeilla varustettu laiva, tunnettu siitä, että päätylevyt (3) on tehty moniosaisiksi, jotta ainakin yksi osa (8) voi liikkua suhteessa muihin osiin käyttölaitteiden (9) avulla.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen purjeilla varustettu laiva, tunnettu siitä, että laivan päädyssä on vakauttava lisäpurje (11), esim. haruspurje, joka käsittää automaattiseen ohjailujärjestelmään sähköisesti kytkettävissä olevan tulokulman asetusmekanismin.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen purjeilla varustettu laiva, tunnettu siitä, että purjeet (2) koostuvat vähintään kahdesta päällekkäin asetetusta purje-elementistä, joista toinen on vasen- ja toinen oikeakätinen. 9 84249
FI881536A 1988-03-31 1988-03-31 Segelfoersett fartyg. FI84249C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI881536A FI84249C (fi) 1988-03-31 1988-03-31 Segelfoersett fartyg.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI881536 1988-03-31
FI881536A FI84249C (fi) 1988-03-31 1988-03-31 Segelfoersett fartyg.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI881536A0 FI881536A0 (fi) 1988-03-31
FI881536A FI881536A (fi) 1989-10-01
FI84249B true FI84249B (fi) 1991-07-31
FI84249C FI84249C (fi) 1991-11-11

Family

ID=8526196

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI881536A FI84249C (fi) 1988-03-31 1988-03-31 Segelfoersett fartyg.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI84249C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI881536A (fi) 1989-10-01
FI84249C (fi) 1991-11-11
FI881536A0 (fi) 1988-03-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6698374B1 (en) Design for tugboat
US4867089A (en) Structural system for inclining sailboat masts to windward
US4556005A (en) Boat with auxiliary steering apparatus
US4934295A (en) Sailing vessel
US7762204B2 (en) Retractable bowsprit for a sailing vessel
US6189472B1 (en) Craft with tilting sail
CA2472250C (en) Wind driven sailing craft
FI84249B (fi) Segelfoersett fartyg.
US3986473A (en) Removable boat steering and sail propulsion unit
RU2200684C2 (ru) Устройство для придания направления поставленной на якорь плавучей конструкции против направления течения и/или волн
US5088431A (en) Sailing vessels
US8887652B1 (en) Sail propulsion device for cargo and tanker vessels
US4799443A (en) Swing sail boat
US5724905A (en) Sailboats
EP0695684A1 (en) Rig arrangement for a sailboat
CA1279529C (en) Swing sail boat
SU1625779A1 (ru) Судно
US6435118B1 (en) Pawley sailboat and rigging design
WO2020070526A1 (en) Revolving sailing catamaran watercraft
GB2255541A (en) A rig for a wind propelled vessel
CN110667770B (zh) 一种可适用于多海域航行的三体船
GB2389093A (en) Twin mast sail rig
RU2048387C1 (ru) Гидроаэродинамическое судно &#34;ветроволноход&#34;
RU2178756C2 (ru) Парусное судно
FI97352B (fi) Tuuli- ja/tai sähkövoimalla kulkeva alus

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: INSTITUT OKEANOLOGII IM. P.P. SIRSOVA

Owner name: HOLLMING OY

Owner name: NAUCHNO-ISSLEDOVATELSKIJ INSTITUT IM.