FI84090C - Skyddsbeslag foer anvaendning byggnader. - Google Patents

Skyddsbeslag foer anvaendning byggnader. Download PDF

Info

Publication number
FI84090C
FI84090C FI872130A FI872130A FI84090C FI 84090 C FI84090 C FI 84090C FI 872130 A FI872130 A FI 872130A FI 872130 A FI872130 A FI 872130A FI 84090 C FI84090 C FI 84090C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
strip
edge portion
protective
metal
outer edge
Prior art date
Application number
FI872130A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI872130A0 (fi
FI84090B (fi
FI872130A (fi
Inventor
Alistair Kenyon Bodycomb
Original Assignee
Deks John Australia
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Deks John Australia filed Critical Deks John Australia
Priority to FI872130A priority Critical patent/FI84090C/fi
Publication of FI872130A0 publication Critical patent/FI872130A0/fi
Publication of FI872130A publication Critical patent/FI872130A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI84090B publication Critical patent/FI84090B/fi
Publication of FI84090C publication Critical patent/FI84090C/fi

Links

Landscapes

  • Building Environments (AREA)

Description

1 84090
Rakennuksissa käytettävä suojalevy
Keksinnön kohteena on rakennuksissa käytettävä suojalevy, joka käsittää joustavaa, elastisesti muovautuvaa 5 materiaalia olevan osan ja muovautuvaa materiaalia olevan osan. Suojalevyllä voidaan saada aikaan tiivistys pinnan ja siitä ulkonevan rakenneosan välille. Keksinnön kohteena on myös rakennuksien katoissa tai seinälevyissä käytettävä suojalevy lämpöä kestävän tiivisteen muodostamiseksi pit-10 känomaisen elimen ja ei-tasomaisen pinnan välille, jonka lävitse pitkänomainen elin työntyy, joka tiiviste käsittää aukolla varustetun pohjakappaleen, joka on elastisesti muovautuvaa materiaalia, elastisesti muovautuvaa materiaalia olevan muhvin, joka on muodostettu yhtenä kappaleena 15 pohjakappaleen kanssa ja joka ulkonee sen yhdeltä puolelta, jolloin muhvi sulkee sisäänsä pohjakappaleessa olevan aukon, jolloin pitkänomainen elin käytössä työntyy aukon ja muhvin lävitse, ja muhvin pohjakappaleeseen nähden vastakkainen pää liittyy käytössä tiivistyvästä pitkänomaisen 20 elimen ulkopintaan, ja pohjakappaleessa on ulompi reunaosa, joka käytössä sijaitsee ei-tasomaisen pinnan päällä. Tällainen suojalevy soveltuu erityisesti käytettäväksi kun halutaan muodostaa tiivistys rakennuksen kattorakenteen tai seinän ja sen lävitse kulkevan, siitä ulkonevan tai •/ . 25 sen vieressä sijaitsevan rakenneosan välille.
Perinteisesti rakennusten suojalevymateriaalina on käytetty lyijyä tai pehmeitä, taottavia metalleja, koska näitä materiaaleja on helppo muotoilla noudattamaan niitä epäsäännöllisiä muotoja, joita yleensä esiintyy kateainei-30 den pinnassa, ja lyijyä on käytetty siitä syystä, että sitä voidaan tarvittaessa helposti venyttää asennuspaikalla. Suojalevyn muotoileminen asennuspaikalla kuhunkin käyttökohteeseen sopivaksi edellyttää työntekijältä suurta ammattitaitoa, jotta tiivistyksestä saadaan kunnollinen, ja 35 se on verrattain pitkällinen ja siten kallis toimenpide.
2 84090
Viime aikoina on lyijyn sijasta ruvettu käyttämään kumia tms. joustavasti muovautuvia materiaaleja ja valmistamaan suojalevyä tehtaalla tällaisista materiaaleista, jotta voidaan vähentää niiden asennuksen edellyttämää am-5 mattitaitoa ja työmäärää. Näihin materiaaleihin liittyy kuitenkin sellainen epäkohta, että ne eivät joustavuutensa takia helposti mukaudu katon pintaan tms. kohteeseen, johon niitä on tarkoitus kiinnittää, eivätkä pysy siinä kiinni ilman erillisten joustamatonta materiaalia olevien 10 rakenneosien käyttöä.
EP-hakemusjulkaisussa 123 141 on esitetty laminoi-dun rakenteen tiivistyspaneeli, johon rakenteeseen sisältyy kumikerrosten väliin sovitettu metalliverkko. Metalli-verkko on sitä varten, että paneelia voidaan muovata tai-15 vuttamalla sitä. Metalliverkko ei kuitenkaan salli min käänlaista sellaista venyttämistä tai puristamista, että paneelin pituutta voitaisiin muuttaa. Tämä tunnettu rakenne ei siis omaa niitä erikoispiirteitä ja -ominaisuuksia, jotka ovat tunnusomaisia esillä olevalle suojalevylle, 20 jossa metalliosaa voidaan (plastisesti) venyttää tai puristaa pituussuunnassa siten, että joustava, elastisesti muovautuva materiaali jää vastaavaan venytettyyn tai puristettuun muotoon.
Vastaavasti kuten esillä olevassa hakemuksessa SE-.25 kuulutusjulkaisussa 457 888 on esitetty tiivistävä tuote, jossa metallinauha on liitetty kumimateriaaliin. Tämä tunnettu tuote ei kuitenkaan ole venytettävissä pituussuunnassa, vaikkakin se valmistuksen jälkeen on muotoiltavissa jälkeenpäin eri muotoihin. Sanotun johdosta sen asentami-30 nen kohteisiin, joissa asennuksessa edellytetään tiivistävän tuotteen pysyvää venymistä, ei onnistu.
Keksinnön tarkoituksena on sen vuoksi saada aikaan entistä parempi suojalevy, erityisesti rakennuskäyttöön, joka on tehokas toimivuudeltaan, helppo asentaa ja vaatii 35 asennettaessa vähemmän ammattitaitoa ja työtä.
3 84090
Keksinnön mukaisesti tässä tarkoituksessa suojale-vyn joustava, elastinen osa muodostuu pitkänomaisesta elimestä ja muovautuva osa muodostuu olennaisesti tasomaisesta elastisesta olennaisesti muovautumatonta mutta käsin 5 plastisesta muovautuvaa materiaalia olevasta suikaleesta, joka ulottuu pitkin pitkänomaisen elimen pituussuuntaista reunaosaa ja on läheisesti kiinnitetty tähän pitkin suikaleen koko pituutta, joka suikale on muodostettu siten, että se käytössä sallii elimen mainitun reunaosan käsin 10 suoritettavan venytyksen siten, että venytetyssä tilassa oleva suikale pitää elimen mainitun reunaosan vastaavasti venytettynä. Keksinnön mukaisen suojalevyn suositeltavat suoritusmuodot on esitetty oheistettavissa patenttivaatimuksissa 2-14.
15 Yhteen suuntaan venytettävän vahvikkeen rakenne on edullisesti sellainen, että sitä voidaan myös puristaa kokoon. Vahvikkeen rakenne voi erityisesti olla sellainen, että sitä voidaan venyttää yhdestä reunasta ja puristaa kokoon vastakkaisesta reunasta. Tämän ansiosta osaa vah-20 vikkeesta voidaan muotoilla käsin sen tasossa kaarimaiseen tai käyräviivaiseen muotoon. Vahviketta tai vahvikkeita voidaan muotoilla käsin myös kohtisuorassa suunnassa niiden tasoa vastaan siten, että ne voivat olla muotoiltuja koko pituudeltaan. Tämä vahvikkeen muotoilu voidaan suo-.25 rittaa erikseen tai yhdessä sen venytyksen tai puristuksen kanssa.
Vahvike on edullista varustaa useilla lovilla, jotka sijaitsevat vähintään yhdessä reunassa, joka ulottuu halutun venytyksen suuntaan, jolloin vahviketta venytetään 30 kasvattamalla loven leveyttä ainakin osalla vahvikkeen pituudesta. Lovet on edullista järjestää vahvikkeen kummallekin vastakkaiselle sivulle siten, että lovet ulottuvat vuorotellen vahvikkeen vastakkaisista reunoista. Lovet ulottuvat vastakkaisista reunoista edullisesti yli puolen 35 välin vahvikkeen leveydestä tai ainakin limittyvät keske- # 4 84090 nään vahvikkeen leveyssuunnassa. Lovet ulottuvat edullisesti suurimmalle osalle vahvikkeen leveydestä eli 75 - 90 prosenttiin sen leveydestä.
Lovi on muodoltaan edullisesti leveämpi siitä reu-5 nasta, josta se alkaa, esim. V-muotoinen.
Joustamaton vahvike voi olla pehmeää metallia, joka on käsin muotoiltavissa, kuten alumiinia, sinkkilevyä tai terästä, ja teräs on sopivimmin galvanoitu tai pinnoitettu korroosiota kestäväksi. Vahvike muodostuu edullisesti sui-10 kaleesta, jonka paksuus on luokkaa 0,5-2 mm, sopivimmin n. 1 mm, jotta se on riittävän jäykkää pitämään joustavan materiaalin venytetyssä tai kokoon puristetussa tilassa.
Joustamaton vahvike voidaan kiinnittää muovautuvaan, joustavaan materiaaliin liimaamalla sen yhdelle puo-15 lelle joko materiaalin päälle tai upotetusti siten, että vahvikkeen yksi sivu on paljaana. Vaihtoehtoisesti vahvike voidaan sovittaa joustavan materiaalin sisään. Kun vahvike sovitetaan joustavan materiaalin sisään, on edullista liimata ainakin vahvikkeen yksi sivu joustavaan materiaaliin. 20 Vahvike tai vahvikkeet voivat muodostua metallisui kaleista, joiden yhdestä tai molemmista pitkittäisreunois-ta ulottuu sisäänpäin rakoja, koloja tai lovia. Se määrä, jonka vahvike kestää venytystä vaurioitumatta, kasvaa siinä olevien rakojen, kolojen tai lovien pituuden ja luku-25 määrän kasvaessa.
Kun kaistaleen tai levyn pituutta halutaan kasvattaa siitä kohdasta, johon vahvike tai vahvikkeet on kiinnitetty, sen vetäminen vahvikkeen pituussuunnassa saa raot tai lovet avautumaan, jolloin niiden leveys kasvaa ja nii-30 den kohdalla oleva joustava materiaali venyy. Koska vahvikkeen tai vahvikkeiden materiaali on yleisesti ottaen joustamatonta, vahvike tai vahvikkeet säilyttävät venytetyn tilansa, kun vetojännitys poistetaan.
Monissa suojalevyissä joustamaton vahvike tai vah-'35 vikkeet kiinnitetään levyn sivureunaan siten, että reuna- 5 84090 osa voidaan muotoilla tarkasti sen pinnan mukaiseksi, johon suojalevy kiinnitetään. Tällaisissa levyissä sivureu-nan tulee liittyä tiiviisti pintaan, johon se sovitetaan, ja näin ollen reunaosan sopivan muotoilun jälkeen ne kiin-5 nitetään sopivilla kiinnityselimillä, esim. pulteilla, ruuveilla tai niiteillä, yhteen siten, että joustava materiaali puristuu joustamattoman vahvikkeen ja sen pinnan väliin, johon suojalevy kiinnitetään.
Kun raot tai lovet ulottuvat sisäänpäin vahvikkeen 10 tai vahvikkeiden molemmista reunoista ja niitä venytetään yhtäläisesti, suikaleen reuna pysyy olennaisesti suorana suikaleen tasossa. Suikaleen reunaa voidaan kuitenkin taivuttaa venyttämällä vahvikkeen yhtä reunaa enemmän kuin toista tai venyttämällä yhtä reunaa ja puristamalla toista 15 kokoon.
Eräässä edullisessa sovellutusmuodossa joustamattomat vahvikkeet muodostuvat polvekkeisesta tai aaltomaisesta suikaleesta. Suikaleet on edullista asettaa sisäkkäin mutta siten, että vierekkäisten suikaleiden välillä ei ole 20 varsinaista kosketusta, kun ne kiinnitetään joustavaan materiaaliin. Mitä suurempi vahvikkeiden välinen etäisyys on, sitä suurempi on maksimaalinen venytysaste, mutta muodonmuutoksen pysyvyys voi jonkin verran heikentyä.
Polvekkeisen tai aaltomaisen muodon käyttö useissa 25 vahvikkeissa, jotka on kiinnitetty yhteen joustavaa mate riaalia olevaan levyyn tai kaistaleeseen sallii venytyksen ja muotoilun useisiin suuntiin.
Eräässä sovellutusmuodossa suojalevy muodostuu suo-jakaistaleesta, joka käsittää pitkänomaisen kumia tms. 30 joustavaa materiaalia olevan kaistaleen, jonka vastakkaisissa pitkittäisreunoissa on metallisuikaleet. Kummassakin metallisuikaleessa on rakoja tai lovia, jotka ulottuvat sen poikittaissuunnassa siten, että raot tai lovet ulottuvat vuorotellen suikaleen vastakkaisilta reunoilta. Metal-35 lisuikaleet ovat leveydeltään edullisesti 25 - 35 mm ja paksuudeltaan 0,75 - 1,5 mm ja ne on sovitettu kumin si sään.
6 84090
Suojakaistaleella voidaan tiivistää liitoskohta olennaisesti tasaisen ja ei-tasomaisen pinnan välillä, 5 kuten liitoskohta katon ja seinän tai muun rakenneosan pystysuoran pinnan välillä. Raoilla tai lovilla varustetun metallisuikaleen ansiosta reunaosaa, johon se on sovitettu, voidaan venyttää pituussuunnassa ja/tai muotoilla siten, että reuna asettuu tarkasti katon muotoiseksi eikä 10 suojalevyyn muodostu turhia poimuja tai laskoksia.
Keksinnön mukaiselle, rakennuksien katoissa tai seinälevyissä käytettävälle suojalevylle lämpöä kestävän tiivisteen muodostamiseksi pitkänomaisen elimen ja ei-tasomaisen pinnan välille, on tunnusomaista, että ulompaan 15 reunaosaan on kiinnitetty elastisesti olennaisesti muova-utumatonta materiaalia oleva suikale, jota voidaan käsin venyttää ulomman reunaosan suunnassa ja joka näin venytettynä pystyy pitämään ulomman reunaosan vastaavasti venytettynä. Tällaisen suojalevyn suositeltavat suoritusmuo-20 dot on esitetty oheistetuissa patenttivaatimuksissa 16-18.
Keksintö tulee paremmin ymmärretyksi seuraavasta kuvauksesta, jossa selostetaan useita oheisten piirustusten esittämiä sovellutusesimerkkejä keksinnöstä.
Kuvio 1 esittää päältä nähtyä kuvantoa suojalevyn :25 osasta.
Kuvio 2 esittää kuvantoa sellaisen metallisuikaleen osasta, jota käytetään kuvion 1 esittämässä suojalevyssä.
Kuvio 3 esittää suurennettua kuvantoa kuvion 1 mukaisen suojalevyn osasta, joka on muotoiltu kaarevaksi.
30 Kuvio 4 esittää perspektiivikuvantoa tunnetun tyyp pisestä tiivisteestä, johon on sovellettu keksinnön mukaista ratkaisua.
Kuvio 5 esittää perspektiivikuvantoa toisesta tunnetun tyyppisestä tiivisteestä, johon on sovellettu myös 35 keksinnön mukaista ratkaisua.
7 84090
Kuvio 6 esittää perspektiivikuvantoa kattoikkunara-kenteesta, jossa on käytetty suojalevyä.
Kuvio 7 esittää vielä yhtä sovellutusmuotoa keksinnöstä .
5 Aluksi tarkastellaan kuviota 1, jossa on esitetty suojalevy, jolla voidaan muodostaa tiivistys kahden toisiaan leikkaavan pinnan, kuten katon ja seinän tai siitä ulkonevan rakenteen välille. Suojalevy 10 käsittää pitkänomaisen levyn tai kaistaleen 20, joka on valmistettu ku-10 mistä tms. joustavasta materiaalista, jolla on ulkokäyttöön, erityisesti pitkäaikaiseen auringonpaisteeseen, soveltuvat fysikaaliset ominaisuudet. Levyn 20 molemmissa pituussuuntaisissa sivureunoissa 22 on metallisuikaleet 21, jotka on liimattu levyn pintaan samalle puolelle. Mo-15 lemmissa metallisuikaleissa 21 on joukko rakoja tai lovia 23, 24, jotka ulottuvat sisäänpäin suikaleen reunoista 25, 26. Suikaleen 21 rakenne on selvemmin esitetty kuviossa 2, jossa on käytetty samoja viitenumerolta kuin kuviossa 1.
Suikale 21 on valmistettu jatkuvana nauhana ja raot 20 tai lovet 23 ja 24 ulottuvat vuorotellen sen vastakkaisilta reunoilta. Rakojen ja suikaleen reunojen yhtymäkohdissa 30 kulmat on pyöristetty, jotta voidaan pienentää vaaraa, että kulmat puhkaisisivat kumilevyn ja aiheuttaisivat siten vuodon tai jopa helpottaisivat kumilevyn repeytymistä.
- 25 Myös rakojen 23 ja 24 pohjat on pyöritetty kohdista 31, jotta metallisuikaleen repeytyrnisvaara venytettäessä pienenee.
Suojalevyn 10 tyypillisessä sovellutusmuodossa suikaleet 21 on valmistettu paksuudeltaan 1 mm ja leveydel-30 tään 25 mm olevasta alumiinilejeeringistä. Raot 23, 25 ovat leveydeltään 1,5 mm ja pituudeltaan 18 mm. Kumi, josta levy 20 on valmistettu, on sopivimmin EPDM-kumia, jonka kovuus on edullisesti alle 40 Durometer-yksikköä.
Kuvion 1 mukaisessa suojalevyssä 10 suikaleet 21 on 35 liimattu kumilevyn 20 pintaan ja tämä on tehty levittämäl- β 84090 lä kerros liimaa ainakin suikaleen siihen pintaan, joka tulee levyä 20 vasten, ja saattamalla sitten suikaleiden liimalla varustetut pinnat kosketukseen levyn 20 kanssa, joka on vulkanoimattomassa tilassa. Levy ja suikaleet pu-5 ristetään sopivimmin yhteen johtamalla ne telojen lävitse, jolloin suikaleet uppoavat levyyn ja kumi täyttää suikaleen raot 23, 24. Tämän jälkeen aikaansaatu rakennekoko-naisuus vulkanoidaan.
Tulee huomata, että kuviossa 1 esitetty suojalevy 10 voidaan konstruoida myös sellaiseksi, että metallisuikaleet 23 ja 24 sijaitsevat kokonaisuudessaan kumilevyn 20 sivureunojen sisällä. Tämä rakenne on erityisen edullinen ulkonäön kannalta. Monissa suojalevyn 10 käyttökohteissa metallisuikaleen venytysaste voi vaihdella sen eri kohdis-15 sa ja metallisuikaleiden epäsäännöllistä ulkomuotoa, joka näkyisi kuvion 1 mukaisella rakenteella, saatetaan pitää epäedullisena. Tämä epäsäännöllisyys jää näkymättömiin, kun suikaleet 23 ja 24 sovitetaan kokonaisuudessaan kumi-levyn sisään.
20 Suojalevy 10, jossa metallisuikaleet 21 on sovitet tu levyn sisään, voidaan valmistaa siten, että liimalla päällystetyt metallisuikaleet 21 asetetaan vulkanoimatto-mien kumikerrosten väliin ja niitä puristetaan kokonaisuutena yhteen ja kuumennetaan vulkanoinnin aikaansaamiseksi. '25 Vaihtoehtoinen menetelmä on valmistaa kumilevy 20 suulake-puristamalla siten, että metallisuikaleet 23 ja 24 tulevat suulakepuristetun levyn sivureunojen sisään, ja vulkanoida näin syntyvä rakennekokonaisuus. Suulakepuristettu rakenne voidaan valssata ja vulkanoida autoklaavissa ja tämä val-30 mistusmenetelmä soveltuu siten hyvin suurtuotantoon.
Kuten edellä on todettu, suojalevyn 20 kummassakin sivureunassa on lovettu metallisuikale 21, mutta joissakin sovellutuksissa lovettu metallisuikale voidaan asettaa ainoastaan yhteen sivureunaan ja toinen sivureuna voi olla 35 kokonaan kumia tai siinä voi olla loveamaton metallisuika- 9 84090 le. Loveamaton suikale voidaan liimata kumilevyn pintaan tai sovittaa sen sisään edellä lovettujen suikaleiden yhteydessä selostetulla menetelmällä.
Käytettäessä edellä kuvioiden 1 ja 2 avulla selos-5 tettua suojalevyä 10 joudutaan osaa toisesta sivureunasta usein venyttämään pituussuunnassa, kuten siinä tapauksessa, että suojalevyn tulee ulottua katosta ulkonevan rakenteen, esim. kattoikkunan, kulman ympäri. Tämä suojalevyn sovellutus on esitetty oheisten piirustusten kuviossa 6. 10 Kattoikkunarakenne 35 (vain osa esitetty) ulkonee pelti-katosta 36, jossa on joukko jäykisteripoja 37, jotka kulkevat ylöspäin kaltevalla kattopinnalla. Tulee huomata, että kuviossa 6 on esitetty ainoastaan osa kattoikkunara-kenteesta eli rakenteen yksi kulma.
15 Suojalevyn 40 sivureunassa 38 on jatkuva loveamaton metallisuikale 41, joka on liimattu siihen, sillä reunaosaa 38 ei tarvitse venyttää tai puristaa kokoon, kun se sovitetaan kattoikkunarakenteen ympärille. Sivureuna 38 on kiinnitetty kattorakenteeseen 35 säännöllisin välein ruu-20 veilla siten, että kumi puristuu suikaleen 41 ja kattorakenteen 35 väliin ja muodostaa säänkestävän tiivistyksen.
Suojalevyn kumilevyosa 43 kaareutuu ulospäin ja alaspäin sivureunasta 38 kohti vastakkaista sivureunaa 45, joka lepää kattopellin 36 pintaa vasten. Reunaosassa 45 :25 sijaitsevan metallisuikaleen 44 sisäreunaan 47 on muodostettu joukko lovia 46 ja ulkoreunaan 49 myös joukko lovia 48. Lovet 46 ja 48 ovat muodoltaan ja sijainniltaan samanlaisia kuin edellä kuvioiden 1 ja 2 yhteydessä selostetut lovet 23 ja 24. Reunaosan 45 niissä kohdissa, jotka ovat 30 suoria ja nojaavat tasaisesti kattopeltiä vasten, kuten kohdassa 50, lovia 46 ja 48 ei ole venytetty tai puristettu kokoon ja lovet ovat siten koko pituudeltaan tasalevyisiä eli alkuperäisen muotoisia.
Kulma-alueella 51 sivureunan 45 pituutta tulee kas-35 vattaa, jotta se saadaan kaaren muotoiseksi, jota pitkin ιο 84090 sen tulee kulkea kattorakenteen kulman ympäri pysyen samalla tasaisena kattopellin pintaa vasten. Tämä pituuden lisäys saadaan aikaan venyttämällä metallisuikaletta 44, jolloin lovet 46 ja 48 avautuvat ja ulommat lovet 48 avau-5 tuvat enemmän kuin sisemmät lovet 46, jotta muodosta tulee kaareva. Metallisuikaleen 44 ja kumilevyn 43 verrattain suuren lujuuden ansiosta suikale 44 pysyy venytettynä ja pitää myös siihen kiinnitetyn osan kumilevystä venytetyssä tilassa, kun metallisuikale 44 ja siihen kiinnitetty osa 10 kumilevystä on kerran venytetty.
Jotta sivureuna 45 pääsee kulkemaan rivan 37 ylitse, sivureunan 45 pituutta tulee kasvattaa myös kohdasta 52 metallisuikaletta 44 venyttämällä. Kun suikaleen ei tässä kohdassa tarvitse kulkea kaarevaa reittiä, sisemmät 15 ja ulommat lovet 46 ja 48 avautuvat olennaisesti yhtä paljon.
Kun metallisuikaletta 46 venytetään ja taivutetaan edellä esitetyllä tavalla, sivureuna 45 voidaan muotoilla kulkemaan kulmien ympäri ja ripojen ylitse tai syvennysten 20 kautta ja pysymään silti tiiviissä tasokosketuksessa kattopellin 36 kanssa. Kun sivureuna 45 kiinnitetään sopivin välein sijaitsevilla ruuveilla 54 kattopeltiin, kumi pu- · ristuu suikaleen 44 ja kattopellin 36 väliin muodostaen säänkestävän tiivistyksen niiden välille.
25 Koska suojalevyn sivureunan pituutta voidaan kas vattaa halutusta kohdasta ja halutussa määrin, suojalevy voidaan sovittaa ei-tasomaiselle ja epäsäännölliselle pinnalle, ja saadaan tällöin tehokas tiivistys niiden kesken. Suojalevyä voidaan lisäksi venyttää ja taivuttaa aiheutta-30 matta kumilevyyn suuria poimuja tai laskoksia, joihin pääsisi kertymään vettä ja jotka tekisivät ulkonäöstä epäsiistin.
Piirustusten kuvio 4 esittää tiivistettä, joka on erityisesti suunniteltu muodostamaan tiivistyksen rivoite-: 35 tusta katosta ulkonevaa putkea tai kanavaa varten. Tiivis- n 84090 te käsittää laipan 9, joka on joustavaa, helposti muovautuvaa materiaalia, kuten luonnon kumia tai synteettistä kumia, ja laipan yläpinnalta ulkonee siihen kiinteästi liittyvä muhvi 11. Muhvi 11 käsittää kartiomaisen osan 18, 5 joka suippenee vapaata yläpäätä 12 kohti, ja sen alapäässä on olennaisesti lieriömäinen osa 13, joka yhdistää kartiomaisen osan 18 laippaan 9. Laipassa 9 on aukko (ei esitetty), joka sijaitsee samanakselisesti muhvin 11 reiän kanssa ja on yhteydessä siihen. Käytössä putki tai kanava kul-10 kee aukon ja muhvin lävitse.
Lieriömäisen osan seinä on edullisesti jonkin verran paksumpi kuin viereinen osa laipasta 9 ja kartiomainen osa 18, jotta se kestää käytössä paremmin vääntymistä.
Lieriömäisen osan 13 ja laipan 9 ja kartiomaisen 15 osan 19 väliset yhtymäkohdat ovat riittävän taipuisia, jotta ne antavat myöten lieriömäisen osan ja tiivisteen muiden osien välisille suuntapoikkeamille, mikä voi olla tarpeen normaalikäytössä. Kartiomaisessa osassa 19 on tietyin välein joukko ulkopuolisia ripoja 14, jotka osoitta-20 vat, mistä muhvi voidaan katkaista halkaisijaltaan erisuuriin pitkänomaisiin kappaleisiin sopivaksi. Rivat vahvistavat myös näin muodostuvan muhvin avoimen pään reunaa.
Toisenlaiseen laippaan liitettynä muhvin 11 perusrakenne on esitetty US-patenttihakemuksessa nro 723 035 ja 25 se on kehitetty samassa yhtiössä kuin esillä oleva keksintö.
Laipan 9 vastakkaisiin sivureunoihin 15 ja 16 on liimattu metallisuikaleet 17, jotka ulottuvat laipan pituussuuntaan. Kumpikin metallisuikale 17 vastaa rakenteel-30 taan suikaletta 21, jota selostettiin edellä viitaten piirustusten kuvioihin 1 ja 2, ja niitä voidaan venyttää, puristaa kokoon ja muotoilla samalla tavalla.
Metallisuikaleet 17 on liimattu esitetyssä sovellu-tusmuodossa laipan 9 yläpintaan, mutta ne voidaan halut-: 35 taessa sovittaa myös laipan sisään, kuten edellä on muiden sovellutusmuotojen yhteydessä esitetty.
i2 84090 Käytössä kuvion 4 esittämä tiiviste sovitetaan putkeen tai kanavaan, joka työntyy kattolevyn lävitse, leikkaamalla muhvi 11 poikki putken tai kanavan kokoa vastaavan rivan 14 kohdalta ja työntämällä putki tai kanava lai-5 pan 9 ja muhvin 11 lävitse siten, että laippa lepää katto-levyn yläpinnalla. Kuten tunnettua, kattolevyissä on tietyin välein sijaitsevia pitkittäisiä ripoja tai harjanteita levyjen vahvistamiseksi ja tiivisteen 9 laippa on kiinnitettävä niihin tiivisti. Metallisuikaleita 17, jotka 10 ulottuvat näiden ripojen poikki, kun tiiviste yhdistetään putkeen tai kanavaan, voidaan venyttää ja muotoilla siten, että laipan 9 reunaosat 15 ja 16 noudattavat tarkasti katon muotoa aiheuttamatta olennaisia taitoksia tai poikkeamia laipan alueelle reunojen 15 ja 16 ja muhvin 11 väliin. 15 Reunaosat kiinnitetään ruuveilla, niiteillä tms. kiinnit-timillä kattolevyyn siten, että laipan 9 kumimateriaali puristuu asianomaisen suikaleen 17 ja kattolevyn väliin ja muodostaa niiden välille säänkestävän tiivistyksen.
Laipan 9 reunoihin 7 ja 8 ei ole kiinnitetty me-20 tallisuikaleita, jotta vaippamateriaali pääsee vapaasti liikkumaan ja vältytään poimuilta asennuksen yhteydessä. Erillisillä metallisuikaleilla, joita ei ole esitetty, on kuitenkin edullista sopivia kiinnityselimiä käyttäen puristaa reunat 7 ja 8 kiinni kattolevyyn, kun metalli-25 suikaleet 17 on kiinnitetty ensin kattolevyyn.
Kuviossa 5 on esitetty tiivisteen vaihtoehtoinen sovellutusmuoto, joka vastaa kuvion 4 yhteydessä selostettua tiivistettä mutta jossa on suhteellisen kapea rengasmainen laippa 55 ja jossa keksintöä on sovellettu US-pa-30 tentin nro 4 333 660 mukaiseen tiivisteeseen. Muhvi 56 on perusmuodoltaan kuviossa 4 esitetyn kaltainen eikä sitä selosteta enää uudestaan. Muhvin 56 alapään ja laipan 55 välissä on sisäänpistävä vaippa 57, joka antaa huomattavasti joustovaraa muhvin ja laipan välille, jotta ne pys-35 tyvät mukautumaan suuntapoikkeamiin, joita tulee eteen asennettaessa tiivistettä katon lävitse työntyvään put- 13 84090 keen. Tämä jousto vähentää muhvin ja laipan vääntymistä, mikä saattaisi muuten olla tarpeen tällaisen suuntapoik-keaman myötäilemiseksi.
Rengaslaipassa 55 on kuminen alaosa 59, joka on sa-5 maa kappaletta vaipan 57 kanssa, ja yläpuolinen metalli-suikale 58, joka on liimattu alaosan 59 yläpintaan. Vaihtoehtoisessa rakenteessa metallisuikale 58 voi sijaita alaosan kumimateriaalin sisällä. Metallisuikale 58 on muodoltaan alaosaa 59 vastaavalla tavalla rengasmainen ja 10 siinä on sisä- ja ulkoreunoista ulottuvia lovia 60. Lovien 60 muoto ja sijainti on samanlainen kuin edellä kuvioiden 1 ja 2 esittämien metallisuikaleiden yhteydessä selostettiin ja ne ovat samalla tavoin venytettävissä tai kokoon puristettavissa, kun laipalle 55 halutaan antaa tietty 15 muoto asennettaessa sitä ei-tasomaiseen kattoon tai muuhun pintaan. Laippa on kiinnitetty paikalleen sopivasti sijaitsevilla kiinnityselimillä, kuten ruuveilla, pulteilla tai niiteillä, jotka kulkevat laipan 55 lävitse.
Kuvion 5 esittämässä tiivisteessä käytettävä metal-20 lisuikale 58 voidaan valmistaa meistämällä tasomaisesta metallilevystä siten, että lovet 60 muodostetaan samassa työvaiheessa kuin suora metalliprofiili ja taivuttamalla edelleen rengasmaiseksi. Metallisuikale 58 voidaan liimata kumilaippaan eri työvaiheessa laipan lopullisen muotoilun 25 jälkeen tai metallisuikale 58 voidaan asettaa rengasmaisena muottiin ja laippa 55 ja muhvi voidaan valaa sitten tähän muottiin, jolloin metallisuikale kiinnittyy laippaan.
Edellä selostettu metallisuikale 21 voidaan valmistaa meistämällä tai sopivilla valsseilla, jotka saavat 30 aikaan joukon rakoja tai lovia, jotka ovat muodoltaan ja sijainniltaan edellä esitetyn kaltaisia. Vaihtoehtoisesti voidaan sopivaa metallia oleva lanka tai tanko muotoilla polvekkeiseksi ja puristaa sitten tämä lanka tai tanko litteäksi johtamalla valssien lävitse, jolloin muodostuu 35 kuvion 2 yhteydessä selostettu suikale. Polvekkeiden välinen etäisyys ja niiden korkeus valitaan langan tai tangon 14 84090 halkaisijan huomioon ottaen sellaiseksi, että litistyksen jälkeen syntyy vaaditun muotoisia ja sopivalla etäisyydellä toisistaan sijaitsevia lovia. Joissakin rakenteissa polvekkeista lankaa tai tankoa voidaan käyttää litistämät-5 tömässä tilassa.
Tulee huomata, että metallisuikale voidaan valmistaa muillakin tunnetuilla metallintyöstömenetelmillä eikä keksintö rajoitu nimenomaan edellä mainittuihin menetelmiin. Suikale ja siinä olevat lovet voivat myös olla eri-10 muotoisia kuin edellä on esitetty, kunhan ne tekevät suikaleen joustamattomasti muotoiltavaksi siten, että sitä voidaan venyttää tai puristaa käsin kokoon.
Piirustusten kuvio 7 esittää kumilevyä 65, jonka yhteen pintaan on liimattu kaksi joustamatonta materiaalia 15 olevaa suikaletta 66. Suikaleet 66 ovat muodoltaan polvekkeista ja ne on sovitettu sisäkkäin, mutta sellaiselle etäisyydelle toisistaan, että ne eivät ole kosketuksessa keskenään, jolloin näiden kahden polvekkeisen metallisuikaleen 66 väliin muodostuu polvekkeinen kumikaista 67. 20 Tällä rakenteella voidaan kummankin suikaleen 66 pituussuuntaisen venytyksen lisäksi muuttaa kumikaistan 65 poikkeamaa poikittaissuunnassa vaihtelemalla sopivasti kummankin suikaleen 66 muotoa. Tulee myös huomata, että sisäkkäin sovitettujen metallisuikaleiden lukumäärää voidaan 25 suurentaa, jotta saadaan aikaan kumilevy pikemminkin kuin -kaistale, jota voidaan käsin muotoilla ja joka säilyttää muotoillun olotilansa.

Claims (18)

1. Rakennuksissa käytettävä suojalevy (10; 40), joka käsittää joustavaa, elastisesti muovautuvaa materiaa- 5 lia olevan osan (20; 43) ja muovautuvaa materiaalia olevan osan (21; 44), tunnettu siitä, että joustava, elastinen osa muodostuu pitkänomaisesta elimestä (20; 43) ja muovautuva osa muodostuu olennaisesti tasomaisesta elastisesti olennaisesti muovautumatonta mutta käsin plas-10 tisesti muovautuvaa materiaalia olevasta suikaleesta (21; 44), joka ulottuu pitkin pitkänomaisen elimen (20; 43) pituussuuntaista reunaosaa (22) ja on läheisesti kiinnitetty tähän pitkin suikaleen (21; 44) koko pituutta, joka suikale (21; 44) on muodostettu siten, että se käytössä sallii 15 elimen (20; 43) mainitun reunaosan (22) käsin suoritettavan venytyksen siten, että venytetyssä tilassa oleva suikale (21; 44) pitää elimen (20; 43) mainitun reunaosan (22) vastaavasti venytettynä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suojalevy, t u n- 20. e t t u siitä, että suikale (21; 44) on plastisesti muovautuvaa suunnassa, joka on olennaisesti kohtisuoraan suikaleen tasoon nähden siten, että elimen (20; 43) reunaosalle (22) saadaan käyrä muoto.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suojalevy, t u n- 25. e t t u siitä, että suikale (21; 44) on plastisesti muovautuvaa omassa tasossaan suunnassa, joka on olennaisesti kohtisuoraan suikaleen pituussuuntaiseen venytys-suuntaan niin, että elimen (20; 43) reunaosalle (22) saadaan käyrä muoto.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suojalevy, tun nettu siitä, että suikale (21; 44) on upotettu elimen (20; 43) sisään ja on siihen kiinnitetty.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suojalevy, tunnettu siitä, että suikale (21; 44) on plastisesti .. 35 muovautuvaa suunnassa, joka on olennaisesti kohtisuoraan 16 84090 suikaleen tasoon nähden ja suunnassa, joka on olennaisesti kohtisuoraan suikaleen pituussuuntaiseen venytyssuuntaan niin, että elimen (20; 43) reunaosalle (22) saadaan käyrä muoto molemmissa mainituista suunnista.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen suoja- levy, tunnettu siitä, että suikale on metallisuikale (21; 44), johon on muodostettu rakoja (23, 24; 46, 48), jotka ulottuvat kohtisuoraan metallisuikaleen venytyssuuntaan.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen suoja- levy, tunnettu siitä, että suikale on metalli-suikale (21; 44), jossa on raot (23, 24; 46, 48), jotka ulottuvat metallisuikaleen (21; 44) kummastakin vastakkaisesta reunasta (25, 26; 47, 49) kohtisuoraan metallisuika- 15 leeseen nähden, jolloin jokainen toisesta reunasta (25; 47. ulottuva rako (23; 46) on sijoitettu metallisuikaleen pituussuunnassa eri kohtaan kuin vierekkäiset raot (24; 48) , jotka ulottuvat metallisuikaleen (21; 44) toisesta reunasta (26; 49).
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen suojalevy, tun nettu siitä, että rakojen (23, 24; 46, 48) ulottuvuus metallisuikaleen (21; 44) poikki on suurempi kuin puolet metallisuikaleen leveydestä.
9. Patenttivaatimuksen 7 mukainen suojalevy, t u n- . 25 n e t t u siitä, että rakojen (23, 24; 46, 48) ulottuvuus metallisuikaleen (21; 44) poikki on suurempi kuin 75 % metallisuikaleen leveydestä.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen suojalevy, tunnettu siitä, että suikaleen muodostaa 30 taivutettu tai polveileva metallivaijeri (66).
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen suojalevy, tunnettu siitä, että elimen (20; 65) molempiin vastakkaisiin pituussuuntaisiin reunaosiin (22) on kiinnitetty suikaleet (21; 66). : 35
12. Patenttivaatimuksen 7 mukainen suojalevy, tunnettu siitä, että elimen (20; 43) molempiin i7 84090 vastakkaisiin ulompiin pituussuuntaisiin reunaosiin (22) on kiinnitetty suikaleet (21; 44).
13. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen suo-jalevy, tunnettu siitä, että elimen (20) vastak-5 kaisella reunaosalla (22) on plastisesti muovautuvaa materiaalia oleva tasomainen lisäsuikale (21), joka on kiinnitetty tähän pitkin suikaleen koko pituutta ja ulottuu elimen (20) pituussuunnassa, joka lisäsuikale (21) on venytettävissä elimen (20) pituussuunnassa.
14. Patenttivaatimuksen 7 mukainen suojalevy, tunnettu siitä, että elimen (43) vastakkaisella ulommalla reunaosalla (38) on plastisesti muovautuvaa materiaalia oleva tasomainen lisäsuikale (41), joka on kiinnitetty tähän pitkin suikaleen pituutta, joka lisäsuikale 15 (41) ei ole plastisesti venytettävissä suikaleen pituus suunnassa.
15. Rakennuksien katoissa tai seinälevyissä käytettävä suojalevy lämpöä kestävän tiivisteen muodostamiseksi pitkänomaisen elimen ja ei-tasomaisen pinnan (36, 37) vä-20 lille, jonka lävitse pitkänomainen elin työntyy, joka tiiviste käsittää aukolla varustetun pöhjakappaleen (9; 55), joka on elastisesti muovautuvaa materiaalia, elastisesti muovautuvaa materiaalia olevan muhvin (11; 56), joka on muodostettu yhtenä kappaleena pöhjakappaleen (9; 55) kans-. .25 sa ja joka ulkonee sen yhdeltä puolelta, jolloin muhvi (11; 56) sulkee sisäänsä pohjakappaleessa (9; 55) olevan aukon, jolloin pitkänomainen elin käytössä työntyy aukon ja muhvin (11; 56) lävitse, ja muhvin (11; 56) pohjakappa-leeseen (9; 55) nähden vastakkainen pää liittyy käytössä 30 tiivistyvästi pitkänomaisen elimen ulkopintaan, ja pohja-kappaleessa (9; 55) on ulompi reunaosa (15, 16; 59), joka käytössä sijaitsee ei-tasomaisen pinnan (36, 37) päällä, tunnettu siitä, että ulompaan reunaosaan (15, 16; 59) on kiinnitetty elastisesti olennaisesti muovautumaton-35 ta materiaalia oleva suikale (17; 58), jota voidaan käsin venyttää ulomman reunaosan suunnassa ja joka näin venytet- 18 84090 tynä pystyy pitämään ulomman reunaosan vastaavasti venytettynä.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen suojalevy, tunnettu siitä, että pohjakappale on rengasmainen 5 laippa (55), joka on sama-akselinen muhvin (56) kanssa, ja että suikale (58) on muodoltaan rengasmainen ja ulottuu rengasmaisen laipan (55) ulompaa reunaosaa (59) pitkin.
17. Patenttivaatimuksen 15 mukainen suojalevy, tunnettu siitä, että pohjakappale (9) on olennai- 10 sesti suorakulmion muotoinen ja että suikale (17) ulottuu suorakulmaisen pohjakappaleen (9) ainakin yhtä sivua (15, 16) pitkin.
18. Patenttivaatimuksen 16 mukainen suojalevy, tunnettu siitä, että pohjakappale (9) on olennai- 15 sesti suorakulmion muotoinen ja että suikale (17) ulottuu pohjakappaleen (9) kahden vastakkaisen sivun kumpaakin ulompaa reunaosaa pitkin. i9 84090
FI872130A 1987-05-14 1987-05-14 Skyddsbeslag foer anvaendning byggnader. FI84090C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI872130A FI84090C (fi) 1987-05-14 1987-05-14 Skyddsbeslag foer anvaendning byggnader.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI872130A FI84090C (fi) 1987-05-14 1987-05-14 Skyddsbeslag foer anvaendning byggnader.
FI872130 1987-05-14

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI872130A0 FI872130A0 (fi) 1987-05-14
FI872130A FI872130A (fi) 1988-11-15
FI84090B FI84090B (fi) 1991-06-28
FI84090C true FI84090C (fi) 1991-10-10

Family

ID=8524485

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI872130A FI84090C (fi) 1987-05-14 1987-05-14 Skyddsbeslag foer anvaendning byggnader.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI84090C (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI3983U1 (fi) 1998-12-08 1999-06-15 Ketolainen Oy K Tiivistyslaippa

Also Published As

Publication number Publication date
FI872130A0 (fi) 1987-05-14
FI84090B (fi) 1991-06-28
FI872130A (fi) 1988-11-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5414964A (en) Flashing for buildings
US4664390A (en) Weather seal device for conduit extending through ridged surface
US5605020A (en) Roofing termination device
US2853330A (en) Multi-ribbed sealing strip
EP3135973B1 (en) Sealing gland
JPS5815670B2 (ja) シ−ル機構
KR19990081988A (ko) 단단한 성형 지지체를 갖는 가요성 유리 작동부
JPH0755625B2 (ja) ガラスをシール及びガイドするための装置
US5291705A (en) Encased skylight framework
US5317845A (en) Flashing for buildings
FI84090C (fi) Skyddsbeslag foer anvaendning byggnader.
EP0248826B1 (en) Improvements relating to flashing for buildings
US4678696A (en) Weather strip
JPS5951463B2 (ja) シ−ル帯状体およびその製作法
US4312166A (en) Wall assemblies
CN109429480B (zh) 组装式温室结构物
GB2146368A (en) Gutters
EP0713039A1 (en) Fixing bracket for pipes, and method for the production thereof
US5704176A (en) Snap-on coping holddown
GB2156919A (en) Improved sealing device
US5605018A (en) Flexible roof end cap
EP0747265B1 (en) Retaining, sealing or finishing strips
MXPA04009417A (es) Sistema de cierre de cumbrera.
EP0512135B1 (de) Bewehrungs- oder Tragplatte
EP0101284A2 (en) Assembly for preventing ingress

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: JOHN DEKS HOLDINGS PTY. LIMITED