FI83466C - Stroemskensystem. - Google Patents
Stroemskensystem. Download PDFInfo
- Publication number
- FI83466C FI83466C FI891733A FI891733A FI83466C FI 83466 C FI83466 C FI 83466C FI 891733 A FI891733 A FI 891733A FI 891733 A FI891733 A FI 891733A FI 83466 C FI83466 C FI 83466C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- rail
- connector
- busbar
- groove
- slot
- Prior art date
Links
Landscapes
- Installation Of Bus-Bars (AREA)
- Multi-Conductor Connections (AREA)
Description
1 83466
Virtakiskosto
Esillä olevan keksinnön kohteena on virtakiskosto sähkönjakelujärjestelmiä varten, joka virtakiskosto käsit-5 tää ainakin kaksi sähköä hyvin johtavaa virtakiskoa, jotka on eristetty toisistaan, ja liitinelimet tulo- ja/tai läh-töjohtimien liittämiseksi mainittuihin virtakiskoihin. Keksinnön mukainen kiskosto on tarkoitettu erityisesti pienivirtaisten jekokeskusten kokoomakiskoksi ja haaroi-10 tuskiskoksi erilaisten lähtöyksikoiden virransyöttöä varten.
Käytännössä kiskoston nimellisvirta on 250 A, eli se on lähinnä pienivirtainen. Keksinnön mukaisella rakenteella saavutetaan kuitenkin niin hyvä kotelointi, että 15 oikosulun syntyminen normaalin käytön aikana on käytännössä mahdotonta ennen sulakesuojausta, joten kiskostoa voidaan käyttää myös sellaisissa keskuksissa, joissa on mahdollista esiintyä suuria oikosulkuvirtoja.
Virtakiskot muodostuvat yleensä profiloiduista kis-20 koista, joissa on oleellisesti kiinteät liitinelimet johtimien liittämiseksi kiskoon. Kiskoliitokset on suunniteltava ottaen huomioon mahdollisten oikosulkuvoimien aiheuttamat rasitukset. Liitokset ovat joko kiskon lämpöliikkeen sallivia joustavia liitoksia tai täysin kiinteitä liitok-25 siä, ja ne on tehty joko hitsi-, kovajuotos- tai pultti-liitoksena. Kiskoliitokset ovat kuitenkin yleensä omilla kiinteillä paikoillaan siten, ettei liitospaikkaa voi siirtää kiskon pituussuunnassa. Tällainen kiskorakenne on tunnettu esim. EP-patentista 3289, jonka esittämässä . 30 kiskossa on johdinpinteiden liuskat meistetty virtakiskon runkolaippaan noin 45°:een kulmaan siihen nähden.
Nykyisin ei ole mahdollista sijoittaa johdinta portaattomasti virtakiskoon muuten kuin käyttämällä erilaisia sankamekanismeja, jotka kulkevat kiskon ympäri. Sankame-35 kanismit ovat kuitenkin sangen monimutkaisia, eikä niitä 2 83466 ei voida erottaa yhdellä eristysseinällä.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena onkin saada aikaan parannus edellä mainituissa epäkohdissa. Alussa kuvatun kaltaisella virtakiskostolla tämä saavutetaan si-5 ten, että kuhunkin virtakiskoon on muodostettu sen pituussuuntainen ura, kunkin kiskouran pohjan yläpuolelle on muodostettu uran suuntainen hahlo, ja ainakin hahloon on sovitettu liukuvia ja paikalleen lukittavia liitineli-miä.
10 Keksinnön mukaisena perusajatuksena on siten muo dostaa kiskoon ura ja hahlo ja varustaa ainakin hahlo liukuvilla ja lukittavilla liitinelimillä, jolloin hahlossa olevat liitinelimet voivat lukita urassa olevan elementin paikoilleen. Tällainen elementti voi olla joko uraan sovi-15 tettu johdin tai urassa liukuva liitin.
Liitospaikan portaaton valintamahdollisuus helpottaa kiskostoon liittyvien asennustöiden suoritusta. Kiskot voidaan myös eristää yhdellä väliseinällä ja muodostaa helposti moninapaisia kiskopaketteja. Keksinnön mukaisen 20 rakenteen ansiosta kiskosto on myös luotettavasti ja taloudellisesti koteloitavissa luokkaan IP 20, mikä yleensä riittää koteloitujen keskuksien sisäisessä suojauksessa. Kotelointiluokka IP 20 varmistaa myös sen, että oikosulun syntyminen kiskostossa on käytännössä lähes raah-25 dotonta.
Seuraavassa keksintöä selitetään tarkemmin viitaten oheisten piirustusten mukaiseen esimerkkiin, jossa kuvio 1 esittää keksinnön mukaista kiskostoa pers-pekti ivikuvantona, .30 kuvio 2 esittää yksittäisen kiskon poikkileikkaus ta, kuvio 3a esittää kuvion 1 kiskostoon sovitettua liitintä sivusta päin nähtynä, kuvio 3b esittää liitintä päädystä eli kuvion 3a 35 viivan I-I suunnasta nähtynä, 3 83466 kuvio 4a esittää liittimeen sovitettavaa ruuvia sivusta päin nähtynä, kuvio 4b esittää ruuvia kuvion 4a viivan II-II suunnasta nähtynä,
5 kuvio 4c esittää ruuvia kuvion 4a viivan III-III
suunnasta nähtynä, kuvio 5a esittää kuvion 1 kiskostossa olevaa mutte-rilevyä päältäpäin nähtynä, kuvio 5b esittää mutterilevyä sivulta eli kuvion 4a 10 viivan IV-IV suunnasta nähtynä, kuvio 6a esittää kahden kiskoston liitosta ylhäältä päin nähtynä, kuvio 6b esittää kuvion 6a mukaista liitosta sivulta päin nähtynä, 15 kuvio 7a esittää kuvioissa 6a ja 6b esiintyvää yh- dysliitintä ylhäältä päin nähtynä yhdysliittimen ollessa taivuttamattomassa tilassaan, ja kuvio 7b esittää kuvion 7a yhdysliitintä sivulta päin sen ollessa taivutetussa tilassaan.
20 Kuviossa 1 esitetty keksinnön mukainen kiskosto käsittää kolme vaihetta ja nolla/suojakiskon (PEN, yhdistetty N- ja PE-kisko). Kukin vaihe tai nolla/suojakisko käsittää virtakiskon 1, johon lähtö-ja tulojohtimet voidaan liittää. Tässä tapauksessa tulojohtimena on syöttö-25 kisko 7 ja lähtöjohtimena johdin 4. Kiskot on sovitettu päällekkäin ja ne on koteloitu eristeprofiilin 2 sisään, jonka edullinen valmistusmateriaali on kova PVC-muovi. Eristeprofiilissa on päällekkäiset ontelot 3 kutakin vir-takiskoa 1 varten, jolloin kahden vierekkäisen ontelon 30 välinen yhteinen väliseinä 2a eristää kyseiset virtakiskot toisistaan. Kukin väliseinä kääntyy kiskon reunan etupuolelle ja jatkuu ulospäin työntyvänä laippaosana 2b, joka suojaa jännitteellisiä osia. Kuvion mukaisessa esimerkissä on ylimpään virtakiskoon kiinnitetty johdin 4 kiristysruu-35 villa 15 varustetun mutterilevyn 5 avulla, ja lisäksi kis- 4 8 3 4 66 kossa on syöttökiskoon 7 tehtävää liitäntää varten liitin 6, joka on molemmilta puoliltaan lukittu kiskoon 1 vastaavanlaisten mutterilevyjen 5 avulla. Mutterilevyillä 5 tapahtuva lukitseminen saa aikaan virtaa johtavan liitoksen 5 liittimen 6 ja kiskon 1 välillä sekä johtimen 4 ja kiskon 1 välillä. Syöttökisko 7 liitetään kiskostoon liittimen 6 ja ruuvin 8 avulla tavalla, jota kuvataan tarkemmin jäljempänä.
Kuviossa 2 on esitetty yksittäisen virtakiskon 1 10 poikkileikkausprofiili. Kiskossa on ensinnäkin pituussuuntainen ura 10, jonka pohjaa on merkitty viitenumerolla lOa. Uran syvyys dx eli kohtisuora etäisyys kiskon etureunasta la uran pohjaan 10a on noin 4/5 kiskon koko syvyydestä d2. Uran yläosaan on muodostettu pituussuuntainen 15 hahlo 11, joka on leveydeltään 10 noin kaksinkertainen verrattuna uran 10 leveyteen lt. Uran ja hahlon pituussuuntaiset keskiviivat yhtyvät, joten hahlo ulottuu saman verran uran molemmille sivuille. Hahlon korkeutta on merkitty viitemerkillä h.
20 Syöttökiskoon 7 tehtävää liitäntää varten on kis kostoon sovitettu kuvioissa 3a ja 3b esitetty liitin 6, jonka paksuus d3 vastaa olennaisesti uran 10 leveyttä llr joten liitin 6 voidaan asettaa kuvion 1 mukaisesti uran 10 pohjalle ja sitä voidaan liu’uttaa uraa pitkin. Liitti-25 messä on matalat päätyosat 6a ja niistä ylöspäin nousevat keskiosat 6b, jotka kääntyvät yläosassaan toisiaan kohti muodostaen väliinsä ylösalaisin olevan T:n muotoisen aukon 6c. Liittimen keskiosat 6b työntyvät ulos kiskourasta kuvion 1 mukaisesti. Keskiosien yläpintoja on merkitty vii-.30 temerkillä 6d. Liitin on valmistettu esim. kovasta kupari-levystä. Eristeprofiilin (kuvio 1) laippaosat 2b ulottuvat liittimen yläpintojen 6d tasalle.
Kuvioissa 4a-4c on esitetty tarkemmin kuvion 1 mukainen ruuvi 8. Ruuvi käsittää T:n muotoisen alaosan 8a, 35 joka vastaa oleellisesti mitoiltaan liittimessä 6 olevaa 5 8 3 4 6 6 aukkoa 6c. Näin ruuvi voidaan asettaa ko. aukkoon, jolloin siis sen kierteellä varustettu karaosa 8b työntyy liittimen keskiosien 6b välistä yläpintojen 6d määräämän tason ulkopuolelle (kuvio 1).
5 Liitin 6 lukitaan kiskoon 1 mutterilevyllä 5, joka on esitetty kuvioissa 5a ja 5b. Mutterilevyn leveys 15 vastaa olennaisesti hahlon 11 leveyttä 10 ja sen paksuus d5 vastaa olennaisesti hahlon korkeutta h siten, että mut-terilevyä voidaan liu'uttaa hahloa 11 pitkin kiskon pi-10 tuussuunnassa. Mutterilevyn keskellä on kierteillä varustettu reikä mutterilevyn kiristämiseksi paikalleen kiris-tysruuvin 15 (kuvio 1) avulla. Mutterilevyt tuodaan urassa 10 olevan kiskoliittimen molemmille puolille niin, että ne asettuvat liittimen keskiosien 6b reunoja vasten, minkä 15 jälkeen kiristysruuvit kiristetään päätyosia 6a vasten, jolloin liitin 6 painuu kiskouran 10 pohjaa 10a vasten ja mutterilevyt lukittuvat hahloon 11 lukiten samalla liittimen paikoilleen kiskouraan. Edellä kuvatulla lukitustoi-minnalla saadaan aikaan virtaa johtava liitos liittimen 20 ja kiskon välille.
Vastaavalla tavalla lukitaan kuviossa 1 esitetty johdin 4 mutterilevyn 5 avulla kiskoon, toisin sanoen ki-ristysruuvi 15 kierretään kiinni kiskouran 10 pohjalle 10a asetettuun johtimeen, jolloin johdin lukittuu kiristysruu-25 vin alle ja mutterilevy lukittuu reunoistaan hahloon 11.
Näin saadaan aikaan virtaa johtava liitos johtimen ja kiskon välille.
Kuviossa 1 esitetty syöttökisko 7 (kuvio 1) liitetään kiskostoon työntämällä se reiästään 7a ruuvin 8 30 läpi ja kiristämällä se kiristysmutterilla 16 (kuvio 1) liittimen 6 keskiosien 6b yläpintoja 6d vasten.
Seuraavaksi selitetään kiskostojen T- ja kulma-liitostekniikkaa viitaten kuvioihin 6a ja 6b sekä 7a ja 7b. Kiskoston A yhdistämiseksi toiseen vastaavanlaiseen 35 kiskostoon B voidaan kiskouraan 10 sijoittaa kuvioissa 6a 6 8 3 4 6 6 ja 6b esitetyllä tavalla yhdysliitin 20, joka on esitetty tarkemmin kuvioissa 7a ja 7b. Kuviossa 7a yhdysliitin on esitetty suorana ja kuviossa 7b lopulliseen muotoonsa taivutettuna. Yhdysliitin 20, joka on valmistettu esim. ko-5 vasta kuparilevystä, käsittää pitkänomaisen varren 21, jonka toisessa päässä on poikkisuuntaiset päätyosat 22, jotka vastaavat mitoiltaan liittimen 6 päätyosla 6a. Yh-dysliittimen varsi on taivutettu oleellisesti 90.:een kulmaan valitsemalla taivutuskohta 23 siten, että varren 21 10 pää 24 asettuu oleellisesti kiskostossa B olevan liittimen 6 keskiosien yläpintojen 6d tasalle, kun yhdysliitin on päätyosistaan 22 kiinnitetty kiskoston A kiskouraan. Yhdysliitin kiinnitetään kiskostoon B työntämällä se varren 24 päässä olevasta reiästään 25 ruuvin 8 läpi ja ki-15 ristämällä se kiristysmutterilla 16 liittimen 6 keskiosien 6b yläpintoja 6d vasten. Vastakkaisesta päästään yhdysliitin lukitaan kiskostoon A tuomalla mutterilevyt 5 urassa 10 olevan yhdysliittimen molemmille puolille siten, että ne asettuvat varren 21 reunoja vasten, minkä jälkeen 20 kiristysruuvit 15 kiristetään päätyosia 22 vasten, jolloin yhdysliitin painuu kiskouran 10 pohjaa vasten ja mutteri-levyt lukittuvat hahloon 11 lukiten samalla yhdysliittimen paikoilleen kiskouraan. Virtaa johtava liitos saadaan siis toisessa päässä aikaan samalla tavalla kuin liittimen 6 ja 25 kiskon välillä ja vastakkaisessa päässä samalla tavalla kuin liittimen 6 ja syöttökiskon 7 välillä.
Vaikka keksintöä on edellä selostettu viitaten oheisten piirustusten mukaiseen esimerkkiin, on selvää, ettei keksintö ole rajoittunut siihen, vaan sitä voidaan 30 muunnella monin tavoin edellä esitetyn keksinnöllisen ajatuksen puitteissa. Niinpä voi esimerkiksi kiskostossa olevien virtakiskojen lukumäärä vaihdella. Myös eri osien muoto ja mitat voivat vaihdella monin tavoin, esim. mutte-rilevy voi olla pitkänomainen ja varustettu vaikkapa kah-35 della kiristysruuvilla. Erityisesti tulee vielä huomata, 7 8 3 4 66 että liittimet 6 ja 20 voidaan jättää pois, mikäli kiskos-toa ei liitetä ulkopuoliseen kiskoon 7 tai toiseen kiskos-toon B. Kiskouraan voidaan asentaa myös ruuvittomia liittimiä eli jousipaineliittimiä, joita käytetään johtimien 5 liitäntään.
Claims (7)
1. Virtakiskosto sähkönjakelujärjestelmiä varten, joka virtakiskosto käsittää 5. ainakin kaksi sähköä hyvin johtavaa virtakiskoa (1), jotka on eristetty toisistaan, ja - liitinelimet tulo- ja/tai lähtöjohtimien (4,7) liittämiseksi mainittuihin virtakiskoihin (1), tunnettu siitä, että 10. kuhunkin virtakiskoon (1) on muodostettu sen pi tuussuuntainen ura (10), - kunkin kiskouran (10) pohjan (10a) yläpuolelle on muodostettu uran suuntainen hahlo (11), ja - ainakin hahloon (11) on sovitettu liukuvia ja 15 paikalleen lukittavia liitinelimiä (5,15).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen virtakiskosto, tunnettu siitä, että myös kiskouraan (10) on sovitettu liukuvia ja lukittavia liitinelimiä (6,8,20).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen virtakis-20 kosto, tunnettu siitä, että liitinelimet käsittävät hahlossa (11) liukuvan mutterilevyn (5), joka on varustettu kiristysruuvilla (15) johtimen (4) tai toisen liitinelimen (6,20) lukitsemiseksi kiskouran (10) pohjalle (10a).
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen virtakiskosto, tunnettu siitä, että kiskouraan (10) on sovitettu ainakin yksi liitin (6; 20) ulkopuolisiin kiskoihin (7; B) tehtävää liitäntää varten.
5. Patenttivaatimuksen 2 ja 3 mukainen virtakis-30 kosto, tunnettu siitä, että liittimessä (6;20) on hahlon (11) ja kiskouran (10) pohjan (10a) väliin sovit-tuvat päätyosat (6a; 22), joita vasten mutterilevyjen (5) kiristysruuvit (15) kiristetään.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen virtakiskosto, 35 tunnettu siitä, että liittimeen (6) on sovitettu 9 83466 siitä ja kiskosta ulkoneva ruuvi (8), joka on varustettu kiristysmutterilla (16) ulkopuolisen kiskon (7) liittämiseksi liittimeen (6).
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen virtakiskosto, 5 tunnettu siitä, että liitin (20) käsittää taivutetun varren (21), jonka päässä on reikä (25) sen liittämiseksi toisessa kiskostossa (B) olevan liittimen (6) ruuviin (8). 10 83466
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI891733A FI83466C (fi) | 1989-04-12 | 1989-04-12 | Stroemskensystem. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI891733A FI83466C (fi) | 1989-04-12 | 1989-04-12 | Stroemskensystem. |
FI891733 | 1989-04-12 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI891733A0 FI891733A0 (fi) | 1989-04-12 |
FI891733A FI891733A (fi) | 1990-10-13 |
FI83466B FI83466B (fi) | 1991-03-28 |
FI83466C true FI83466C (fi) | 1991-07-10 |
Family
ID=8528228
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI891733A FI83466C (fi) | 1989-04-12 | 1989-04-12 | Stroemskensystem. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI83466C (fi) |
-
1989
- 1989-04-12 FI FI891733A patent/FI83466C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI83466B (fi) | 1991-03-28 |
FI891733A0 (fi) | 1989-04-12 |
FI891733A (fi) | 1990-10-13 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
KR100543965B1 (ko) | 분,배전반용 모선부스바와 자선부스바의 접속 고정장치 | |
US4783718A (en) | Lighting circuit breaker panelboard modular assembly | |
US6616465B1 (en) | Bus bar for electrical power distribution | |
WO2000027008A1 (en) | Device for supporting and fixing bus-bars | |
KR100309322B1 (ko) | 배전반 | |
US4631634A (en) | Lighting circuit breaker panelboard modular assembly | |
US4093970A (en) | Main lug assembly for circuit breaker load centers | |
FI83466C (fi) | Stroemskensystem. | |
FI72622C (fi) | Stroemanslutningsanordning foer aostadkommande av elektrisk anslutning mellan ledningar. | |
GB1560168A (en) | Electrical terminal block | |
KR101885709B1 (ko) | 전원 분배장치 | |
KR100735862B1 (ko) | 전력장치용 접속 고정부를 구비한 자선부스바 | |
US5777849A (en) | Power semiconductor module having elongate plug contacts | |
US4832627A (en) | Input adapter for a bus bar system | |
US4679120A (en) | Lighting circuit breaker panelboard modular assembly including circuit breaker indicating clips | |
CA1116709A (en) | Busway ground bus joint | |
EP1131867B1 (en) | Device for connecting bus bars | |
KR100518791B1 (ko) | 분배전반 | |
JP3015143B2 (ja) | 分電盤の分岐装置 | |
JPS6330169Y2 (fi) | ||
KR102498767B1 (ko) | 분전반 | |
CN219040761U (zh) | 一种连接端子及其导电结构 | |
JPH0455423Y2 (fi) | ||
EP1215789A1 (en) | Busbar device for electrical power | |
CN217062858U (zh) | 母排结构和配电系统 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Owner name: ABB STROEMBERG |
|
MA | Patent expired |