FI83362C - Laosarrangemang foer skruv. - Google Patents

Laosarrangemang foer skruv. Download PDF

Info

Publication number
FI83362C
FI83362C FI882533A FI882533A FI83362C FI 83362 C FI83362 C FI 83362C FI 882533 A FI882533 A FI 882533A FI 882533 A FI882533 A FI 882533A FI 83362 C FI83362 C FI 83362C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
screw
nut member
opening
locking
locking arrangement
Prior art date
Application number
FI882533A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI882533A (fi
FI83362B (fi
FI882533A0 (fi
Inventor
Sven Jansson
Original Assignee
Waertsilae Diesel Int
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI872416A external-priority patent/FI872416A0/fi
Application filed by Waertsilae Diesel Int filed Critical Waertsilae Diesel Int
Priority to FI882533A priority Critical patent/FI83362C/fi
Publication of FI882533A0 publication Critical patent/FI882533A0/fi
Publication of FI882533A publication Critical patent/FI882533A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI83362B publication Critical patent/FI83362B/fi
Publication of FI83362C publication Critical patent/FI83362C/fi

Links

Landscapes

  • Connection Of Plates (AREA)

Description

83362
RUUVIN LUKITUSJÄRJESTELY - LÄSARRANGEMANG FÖR SKRUV
Keksintö kohdistuu patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukaiseen ruuvin lukitusjärjestelyyn.
Koneissa ja rakenteissa, jotka joutuvat toimimaan tärinän, iskujen ja heilahduksien alaisena, esiintyy usein tarve 5 ruuviliitosten lukitsemiseen. Ruuviliitosten kiinnipysymisen varmistamiseen on useiden erilaisten menetelmien käyttö tunnettu. Rakenteeltaan yksinkertaisin on nk. pistevarmis-tus, jossa esim. kiila ajetaan ruuvin ja mutterin väliin muodostettuun esivalmistettuun koloon. Sokkavarmistuksessa 10 asennetaan sokka ruuvin läpi menevään reikään juuri mutterin yläpuolella. Käytössä on myös jousialuslaattoja ja lehtialus-laattoja, jossa aluslaatan ja mutterin väliin muodostuu lukitsemista aikaansaavaa voimavaikutusta.
Edellämainittuja lukitusmenetelmiä varmatoimisempi menetelmä 15 on nk. vastamutterivarmennus, jossa ruuviin kierretään kaksi mutteria päällekkäin siten, että muttereiden väliin syntyy ruuvia lukitseva voimavaikutus. Tämä menetelmä on käytössä erityisesti sellaisissa kone-elinten säätöelimissä, joissa esiintyy tarve lukita säätöruuveja eri syvyysasentöihin. 20 Vastamuttereiden tai lukkomuttereiden haittapuolena on etenkin lukitusjärjestelyn edellyttämä suuri tilantarve. Varma-toiminen lukitus edellyttää varsin suuren vääntömomentin käyttöä ruuveja kiristettäessä, jolloin mutteriavainten on oltava suurikokoisia ja tilaavieviä. Itse lukituselementti 25 muodostuu niinikään suureksi ja painavaksi. Lukitusmenetelmän edellyttämä suuri vääntömomentti aiheuttaa myös ruuville lisärasituksia, joita on huomioitava ruuvielimen mitoituksessa.
Julkaisuissa SE 431011, GB 2144819, DE 1675685 ja DE 3521563 30 on esitetty em. vastamutteriratkaisusta edelleen kehitettyjä ratkaisuja, jossa mutterit lukitaan toisiinsa ja siten estetään niiden kiertäminen akselin tai tangon suhteen. Kahdessa ensin mainitussa tapauksessa käytetään erillistä säätöruuvia, 2 83362 jolla aikaansaadaan muttereiden välille vääntöä, joka pyrkii taivuttamaan niitä toisiinsa nähden. Kahdessa jälkimmäisessä tapauksessa mutterit puolestaan kiinnitetään toisiinsa useammalla kiinnitysruuvilla, jolloin samalla muttereiden erikoi-5 sesta rakenteesta johtuen tapahtuu muttereiden keskinäistä taipumista. Tällöin tarkoituksena on samalla säätää muttereiden ja niiden alustan välistä välystä.
Keksinnön tarkoituksena on poistaa tunnetun tekniikan haitat luomalla uusi ja entistä tehokkaampi lukitusjärjestely ruu-10 veille, etenkin koneiden ja muiden kone-elinten säätöruuvien lukitsemiseksi säätötoimenpiteiden edellyttämään asentoon. Tarkoituksena on aikaansaada lukitusjärjestely, joka on rakenteeltaan yksinkertainen, jonka tilantarve ja paino on entistä pienempi ja jonka asentamiseen tarvittavat työkalut 15 niinikään ovat pienempiä kuin tunnetussa tekniikassa. Tarkoituksena on lisäksi aikaansaada lukituselementti, jonka kiristämiseen tarvittava vääntömomentti on minimoitu tunnettuun tekniikkaan nähden.
Keksinnön tarkoitus saavutetaan patenttivaatimuksen 1 tunnus-20 merkkiosassa kuvatulla lukitusjärjestelyllä. Uudessa lukitus järjestelyssä käytetään ulokkeella tai vastaavalla varustettua ohuehkoa mutterielintä, joka kierretään lukittavaan ruuviin pienen etäisyyden päähän alustasta, jonka jälkeen uloke kiristetään kiinnitysruuvilla alustaan siten, että 25 sanottu mutterielin vääntyy aikaansaaden täten lukitsevan voimavaikutuksen tai muodonmuutoksen mutterielimen ja lukittavan ruuvin kierteiden väliin. Mahdollinen muodonmuutos tulisi edullisesti olla elinten plastisen muodonmuutoksen alueella. Yhden kiinnitysruuvin sijasta voidaan käyttää kahta 30 tai useampaa kiinnitysruuvia, jotka sijaitsevat edullisesti joskaan ei välttämättä symmetrisesti lukittavaan ruuviin nähden. Lukituselementti voi keksinnön osoittamalla tavalla aikaansaada joko nostavan tai painavan vaikutuksen lukittavaan ruuviin nähden.
3 83362
Keksinnön mukaisen lukitusjärjestelyn asentamiseen ei näin ollen tarvita ruuvitalttaa tai pienikokoista mutteriavainta suurikokoisempaa työkalua, sillä varsinainen mutterielin voidaan kiertää käsin haluttuun asentoon, jossa kiinnitysruu-5 vi kierretään kiinni alustaan.
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää erästä keksinnön sovellusmuotoa, jossa käytetään yhtä kiinnitysruuvia, ja 10 - kuvio 2 esittää erästä toista keksinnön sovellusmuotoa, jossa käytetään kahta kiinnitysruuvia.
Kuvio 1 esittää dieselkoneiston venttiilivälyksen säätämisessä käytetyn keinuvivun säätöruuvin lukituselementtiä. Viitenumero 1 tarkoittaa säätöruuvia, jonka yläpää on tehty 15 kuusiomutterin muotoon. Säätötoimenpiteessä säätöruuvi kierretään kuusiokannasta optimaalisen säädön edellyttämään syvyyteen. Viitenumero 2 tarkoittaa mutterielintä, jolla aikaansaadaan säätöruuvin lukitseminen toivottuun asentoon. Mutterielin 2 käsittää ulokkeen, jossa on aukko kiinnitys-20 ruuvia 3 varten. Alustassa on kierteillä varustettu reikä sanottua kiinnitysruuvia varten, mutterielimen 2 aukon edellyttämällä paikalla. Mutterielin 2 kierretään esim. käsin säätöruuviin siten, että mutterielimen 2 ja alustan väliin jää pienehkö etäisyys ulokkeen aukon ollessa alustassa olevan 25 reiän kohdalla. Tämän jälkeen kiinnitysruuvi 3 kierretään kiinni alustassa olevaan reikään siten, että mutterielin 2 painautuu tai vääntyy alaspäin. Tämän väännön myötä mutterielimen 2 kierteet ajautuvat kiinni säätöruuvin kierteisiin. Mutterielimen ulokkeessa ja mutterielimen sekä säätöruuvin 30 kierteissä voi edullisesti esiintyä pientä plastista muodonmuutosta, joka varmistaa lukituksen kiinnipysymisen.
Mutterielimen 2 ulokkeen aukko voi kuvion esittämällä tavalla olla vinossa asennossa mutterielimen tasoon nähden ja varustettuna kierteillä. Toisessa sovellusmuodossa aukko on ilman 35 kierteitä, jolloin kiinnitysruuvin 3 kanta aikaansaa mutte- 4 83362 rielimen 2 vääntymisen kiinnitysruuvia 3 kierrettäessä kiinni alustaan. Kolmannessa sovellusmuodossa mutterielimen 2 ulokkeen aukkoon on järjestetty kierteitä siten, että kiinnitys-ruuvi kierretään aukkoon kunnes ruuvi törmää alustaan, jonka 5 jälkeen kiinnitysruuvin kiristäminen aikaansaa mutterielintä 2 nostavan vaikutuksen (tässä sovelluksessa mutterielintä voidaan kiertää alustaan kiinni saakka). On myös mahdollista järjestää mutterielimen 2 uloke suuntautumaan kaarevasti ylöspäin, jolloin myös vältytään tarpeesta jättää etäisyys 10 mutterielimen ja alustan väliin. Oleellista kaikissa mahdollisissa sovellusmuodoissa on kuitenkin se seikka, että kiinnitysruuvin 3 asentaminen paikalleen ja sen kiristäminen aikaansaa vääntymistä, nostamista tai alaspäin painamista mutterielimessä 2.
15 Kuvio 2 esittää dieselkoneiston ruiskutuspumpun nostimen säätöruuvin 4 lukitsemisen säätöasentoonsa. Viite 5 tarkoittaa mutterielintä, joka tässä sovellutuksessa on varustettu kahdella ulokkeella, jossa kummassakin on aukko kiinnitysruuvia 6 varten. Toiminta ja asennusmenetelmä vastaavat pääosin 20 kuvion 1 tilannetta. Erona on lähinnä mutterielimen 5 vääntyminen tai painuminen alaspäin säätöruuvin 4 molemmilla puolilla, jolloin luonnollisesti voimavaikutukset mutterielimen 5 ja säätöruuvin 4 välillä vastaavasti muuttuvat.
Mutterielinten 2 ja 5 kuvatut ulokkeet voivat ulottua koko 25 mutterielimen ympärille, eli mutterielimet voivat toisin sanoen olla symmetrisiä. Sanalla "uloke" tarkoitetaan siis patenttihakemuksen selostuksessa ja patenttivaatimuksissa sellaista mielivaltaisen muotoista sivusuuntaista ulottuvuutta mutterielimissä, joka sallii aukon järjestämisen 30 mutterielimeen kiinnitysruuvia varten.
Keksintö ei rajoitu esitettyihin sovellusmuotöihin, vaan useita muunnelmia on ajateltavissa oheisten patenttivaatimusten puitteissa. Useampia kiinnitysruuveja käytettäessä on esim. mahdollista järjestää näitä aikaansaamaan osittain 35 nostavan ja osittain alaspäin painavan voimavaikutuksen.

Claims (6)

1. Ruuvin lukitusjärjestely, jonka tarkoituksena on varmistaa ruuvin, esimerkiksi koneistoon kuuluvan säätöruuvin (1;4), kiinnipysyminen asennetussa asennossa asennusalus- 5 taansa nähden ja johon kuuluu ruuviin kierteillä tuettu lukituselementti sekä ainakin yksi kiinnitysruuvi (3;6) lukituselementtiä varten, tunnettu siitä, että lukituselementti käsittää säätöruuviin (1;4) kierrettävän mutterieli-men (2;5), jossa on aukolla varustettu uloke, johon aukkoon 10 asennetaan säätöruuvin asennusalustaan tuettu kiinnitysruuvi (3;6) siten, että sanottua kiinnitysruuvia (3;6) kiristettäessä tämä aikaansaa mutterielimeen (2;5) vääntävän, nostavan tai alaspäin painavan voimavaikutuksen, jonka ansiosta mutte-rielin (2,5) lukitsee säätöruuvin (1;4) tämän asennusalus- 15 taan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lukitusjärjestely, tunnettu siitä, että sanottu vääntävä, nostava tai alaspäin painava voimavaikutus aikaansaa mutterielimessä (2;5) ja/tai säätö-ruuvissa (1;4) muodonmuutoksen, joka edullisesti on ko. 20 elinten plastisen muodonmuutoksen alueella.
3. Jonkin ylläolevan patenttivaatimuksen mukainen lukitusjärjestely, tunnettu siitä, että mutterielin (5) käsittää kaksi tai useampia, mieluimmin symmetrisesti sijoitettuja aukkoja kiinnitysruuveja (6) varten.
4. Jonkin ylläolevan patenttivaatimuksen mukainen lukitusjär jestely, tunnettu siitä, että mutterielimen (2;5) sanottu aukko on varustettu kierteillä kiinnitysruuvia (3;6) varten siten, että kiinnitysruuvin kiristäminen alustaa kohti aikaansaa mutterielintä (2;5) nostavan voimavaikutuksen.
5. Jonkin ylläolevan patenttivaatimuksen 1-3 mukainen luki tusjärjestely, tunnettu siitä, että kiinnitysruuvia (3; 6) varten on alustassa kierteillä varustettu reikä mutterielimen 83362 (2; 5) aukon edellyttämällä palkalla siten, että kiinnitysruu-via (3;6) kiristämällä tämän kanta aikaansaa alaspäin painavan voimavaikutuksen.
5 83362
6. Jonkin ylläolevan patenttivaatimuksen 1-3 mukainen luki-5 tusjärjestely, tunnettu siitä, että kiinnitysruuvia (3;6) varten on alustassa kierteillä varustettu reikä mutterielimen (2; 5) aukon edellyttämällä paikalla ja että mutterielimen (2;5) aukko on elimen tasoon nähden vinosti järjestetty ja varustettu kierteillä siten, että kiinnitysruuvia (3;6) 10 kiristämällä sanotun aukon kautta sanottuun reikään aikaan saadaan mutterielintä (2;5) taivuttava voimavaikutus.
FI882533A 1987-05-29 1988-05-30 Laosarrangemang foer skruv. FI83362C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI882533A FI83362C (fi) 1987-05-29 1988-05-30 Laosarrangemang foer skruv.

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI872416A FI872416A0 (fi) 1987-05-29 1987-05-29 Laoselement foer skruv.
FI872416 1987-05-29
FI882533A FI83362C (fi) 1987-05-29 1988-05-30 Laosarrangemang foer skruv.
FI882533 1988-05-30

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI882533A0 FI882533A0 (fi) 1988-05-30
FI882533A FI882533A (fi) 1988-11-30
FI83362B FI83362B (fi) 1991-03-15
FI83362C true FI83362C (fi) 1991-06-25

Family

ID=26158162

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI882533A FI83362C (fi) 1987-05-29 1988-05-30 Laosarrangemang foer skruv.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI83362C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI882533A (fi) 1988-11-30
FI83362B (fi) 1991-03-15
FI882533A0 (fi) 1988-05-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2234582C2 (ru) Устройство подвески
CN1089843C (zh) 一种紧固板
US6761463B2 (en) Ceiling fixture
CA2441041A1 (en) Tub valve having versatile mounting structure
FI83362C (fi) Laosarrangemang foer skruv.
US6070299A (en) Furniture hinge
RU2099215C1 (ru) Ручка управления для тормозного рычага транспортного средства
KR200376612Y1 (ko) 사다리의 고정 구조
KR200160183Y1 (ko) 건축물 외장용 대리석재의 앵커플레이트
KR200234157Y1 (ko) 방화문용 힌지
KR100417021B1 (ko) 건축물 외벽 치장용 석재 고정장치
KR960001015Y1 (ko) 지 승(支承)
JPS58501044A (ja) 内燃機関用弁操作レバ−
CN220575019U (zh) 一种冲压零件支架
JPH1113736A (ja) 内燃機関のクランクシャフトへの板物プレート部品の締結構造
KR20060068283A (ko) 폐단면 내에서 체결이 가능한 스터드 볼트 체결 구조
KR900002505B1 (ko) 와이어 보빈 크기에 따른 가변 보빈축
KR100380937B1 (ko) 파킹레버 체결부의 보강구조
KR200309403Y1 (ko) 경첩
JPH017806Y2 (fi)
SU1648751A1 (ru) Устройство дл установки и стопорени байонетно-резьбовых элементов
KR100430177B1 (ko) 커튼걸이봉 지지구
KR200262838Y1 (ko) 플로어 힌지 조립체
KR100489464B1 (ko) 자동차의 다이내믹 댐퍼 취부구조
KR200295810Y1 (ko) 차량용 도어풀핸들의 마운팅구조

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: OY WARTSILA DIESEL INTERNATIONAL LTD.

MA Patent expired