FI82956C - Foerfarande och anordning foer kontroll av nyptrycksprofilen i presspartiet av en pappersmaskin. - Google Patents
Foerfarande och anordning foer kontroll av nyptrycksprofilen i presspartiet av en pappersmaskin. Download PDFInfo
- Publication number
- FI82956C FI82956C FI892757A FI892757A FI82956C FI 82956 C FI82956 C FI 82956C FI 892757 A FI892757 A FI 892757A FI 892757 A FI892757 A FI 892757A FI 82956 C FI82956 C FI 82956C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- press
- nip
- temperature
- roll
- profile
- Prior art date
Links
Landscapes
- Paper (AREA)
Description
82956
Menetelmä ja laite paperikoneen puristinosassa nippipaineprofii1in hallitsemiseksi Förfarande och anordning för kontroll av nyptrycks-profilen i presspartiet av en pappersmaskin 5
Keksinnön kohteena on menetelmä paperikoneen puristinosassa sen nipin 10 tai nippien aksiaalisuuntaisten viivapaineprofiilien säätämiseksi, jossa menetelmässä puristintelan tai telojen ulkovaipan aksiaalisuun-täistä lämpötilaprofiilia säädetään ja täten hallitaan lämpölaajenemiseen perustuen puristintelan halkaisijajakautumaa aksiaalisuunnassa, millä puolestaan vaikutetaan puristintelan tai -telojen muodostaman 15 puristusnipin tai -nippien koneen poikkisuuntaiseen viivapainejakautumaan.
Lisäksi keksinnön kohteena on paperikoneen puristinosa, joka käsittää ainakin kaksi, sopivimmin useampia, puristusteloja, jotka muodostavat 20 keskenään puristusnipin tai -nippejä, joiden kautta on johdettu yksi tai useampi puristushuopa.
Veden poistamiseksi paperi- ja kartonkirainasta käytetään yleisesti puristinnippejä, jotka muodostuvat kahden vastakkaisen puristintelan ja 25 niiden välitse kulkevan puristinhuovan tai -huopien välille. Puris- tinnipissä huopa ja paperi puristuvat siten, että niiden sisältämä vesi täyttää lähes kokonaan avoimen tilan. Puristusvyöhykkeellä ja mahdollisesti myös jossain määrin sen jälkeen rainasta poistuva vesi pakenee puristintelojen onsipintaan kuten uriin tai reikiin. Tämän vuoksi pu-30 ristusnippiin tulevan huovan tai huopien kosteusprofiili ei juurikaan vaikuta samasta nipistä poistuvan paperin tai kartongin kosteusprofii-liin. Puristusnippi tasaakin rainan sekä huovan kosteusprofiilin nipin poikittaisen viivapainejakautuman mukaiseksi.
35 Puristinnipissä vallitseva paperikoneen poikkisuuntainen viivapaine-profiili vaikuttaa suoraan nipissä puristetun rainan vastaavaan kosteusprofiili in niin, että mitä suurempi nipin viivapaine on, sitä suuremmaksi muodostuu samalla kohtaa juoksevan rainan kuiva-ainepitoisuus.
2 82956
Nipin viivapaine tulee pitää tietyn rajan alapuolella, jotta puristus-prosessi tapahtuisi ilman rainan kuiturakenteen rikkoutumista.
Ennestään tunnetusti puristusnippien poikittaiseen viivapainejakautu-5 maan pyritään vaikuttamaan taipumakompensoiduilla tai -säädetyillä teloilla (tk-telat), joissa telavaipan sisällä on useita vierekkäisiä hydraulisesti kuormitettuja liukukenkiä. Tk-teloilla ei kuitenkaan voida nipin viivapainejakautumaa kovin paikallisesti ja jyrkästi muuttaa. Vyöhykesäädettävillä teloilla voidaan säätää myös paikallisia 10 viivapainejakautuman virheitä, mitä ei voida tehdä normaaleilla ns. uivilla tk-teloilla.
On ennestään tunnettua käyttää puristinteloissa ja kalanteriteloissa sisäpuolista vaipan lämpötilaprofilointia siten, että tela on aksiaali- 15 suunnassa jaettu eri vyöhykkeisiin, joihin johdetaan eri lämpötilan omaavaa väliainetta ja täten muutetaan telan sädettä lämpölaajenemiseen perustuen. Tällä tavoin voidaan varsin jyrkästikin vaikuttaa puristin-nipin tai kalanteroimisnipin viivapaineprofiiliin.
20 Ennestään tunnetaan myös kalanteroimistelojen ulkopuolisia profiloin-tilaitteita, jotka perustuvat joko kuumailmapuhalluksiin tai induktiiviseen kuumennukseen. Näiden ratkaisujen osalta viitataan esimerkkinä US-patentteihin 3 489 344 ja 3 770 578.
25 Keksinnön tekniikan tason osalta viitataan myös US-patenttiin 4 738 752, josta ovat ennestään tunnetut puristintelan vaipan ulkopuoliset lämpötilaprofilointilaitteet. Tältä osin viitataan erityisesti viimemainitun US-patentin kuvioon 2A ja sitä koskevaan selitykseen.
30 Ennestään tunnetuissa telapuristimissa on yleisesti tiedostettuna epäkohtana se, että telavaipan lämpötilaprofiili aksiaalisuunnassa ei ole läheskään tasainen. Puristintelojen vaipan reuna-alueet ovat kylmemmät tai kuumemmat (tk-telat) kuin keskialue. Puristintelan vaipan aksiaali-suuntainen lämpötilagradientti voi olla niinkin suuri kuin n. 20°C/m.
35 Tätä luokkaa olevat ja pienemmätkin lämpötilagradientit aiheuttavat niin jyrkkiä muutoksia telanipin viivapaineprofiilissa, ettei niitä l 3 82956 yleensä voide ennestään tunnetuilla taipumasäädetyillä teloilla tai muillakaan tunnetuilla keinoilla täysin hallita.
Telavaipan lämpötilagradientti syntyy puristushuovan kunnostuksessa, 5 ilmavirtojen vaikutuksesta, telojen erilaisista ominaisuuksista, kuten tk-telan päätylaakerien synnyttämästä lämpöenergiasta ja radan tuomasta lämpöenergias ta.
Mainittu telavaipan lämpötilagradientti syntyy osaltaan myös puristus-10 huovan kunnostuksen yhteydessä, koska huopaimurit tuottavat epätasaisen huovarikosteusprofiilin niin, että huopa on rauna-alueeltaan kosteampi kuin keskialueelta. Tämä puristushuovan kosteusprofiili "kopioituu" telan lämpötilaprofUliksi siten, että mitä kosteampi huovan tietty kohta on, sitä kylmemmäksi sen kanssa välittömässä kosketuksessa samal-15 la kohtaa oleva puristintela jäähtyy.
Viimeaikoina on pyritty kehittämään paperikoneen kiviteloja korvaavia erilaisia teloja kuten metalliteloja, joiden yhteydessä rainan profi-lointiongelmat ovat entisestään korostuneet.
20
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena, on aikaansaada uusi menetelmä, jolla edellä kosketellut epäkohdat voidaan pääasiallisesti välttää.
Esillä olevan keksinnön lisätarkoituksena on aikaansaada sellainen 25 telanipin viivapaineprofitiin säätömenetelmä ja -laite, joka on rakenteeltaan ja toiminnaltaan yksinkertainen Ja jolla voidaan saada aikaan tarpeeksi jyrkkiä muutoksia telan aksiaalisuuntaiseen lämpötilaprofii-liin ja lämpölaajenemisen kautta myös saman telan muodostaman puristus -nipin viivapaineprofiiliin.
30
Edellä esitettyihin ja myöhemmin selviäviin päämääriin pääsemiseksi keksinnön menetelmälle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että puris-tintelan tai -telojen ulkovaipan lämpötilaprofiilin säätäminen tapahtuu kohdistamalla kyseisen telan muodostaman puristusnipin tai -nippien 35 kautta kulkevaan puristushuopaan tai -huopiin telan aksiaalisuunnassa profiilisäädetty lämmitys/jäähdytysvaikutus ja/tai suoraan puristin- 4 82956 telan ja -telojen ulkovaipalle veslsuihkusto, jonka määräjakautumaa ja/tai lämpötilajakautumaa säädetään halutun nippipaineprofiilin aikaansaamiseksi .
5 Keksinnön ensimmäiselle laitetoteutukselle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että puristushuovan tuntumaan ennen sen puristusnippiä on sovitettu olennaisesti koko sen leveydelle ulottuva profiloiva lämmi-tyslaite, kuten säteilylaite, suihkuputki tai vastaava lämpötilaprofi-lointijärjestelmä, joka käsittää sarjan suihkusuuttiraia, joiden kautta 10 on kohdistettavissa tuntumassa olevaan huopaan määrä- ja/tai lämpötila-profUliltaan säädetty lämmitysvaikutus.
Keksinnön toiselle laitetoteutukselle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että että yhden tai useamman mainitun puristustelan vaipan yh-15 teyteen on sovitettu suihkuputki, jonka kautta kohdistetaan suoraan mainitulle telapinnalle määrä- ja/tai lämpötilaprofiililtaan säädetty vesisuihkusto.
Kun keksinnön mukaisessa menetelmässä puristintelaa profiloidaan sen 20 yli kulkevan huovan välityksellä, voidaan vesisuihkuston lisäksi tai asemesta käyttää myös muita lämmitys-jäähdytysväliaineitä kuten ilmaa tai sinänsä tunnettuja säteilykuumennusmenetelmiä kuten eri sähkömagneettisia säteilyjä kuten mikroaaltoja ja/tai infrapunaa. Ilmapuhalluk-sia käytettäessä saattaa eräissä paikoin puristusosaa ilmetä vaikeuksia : 25 sen vuoksi, että tarvitaan niin suuria ilmamääriä, että ne aiheuttavat häiriöitä huopien tai rainan kulkuun. Vesisuihkustoja käytettäessä voidaan tarvittavat lämpömäärät siirtää verraten pienillä vesimäärillä, jotka voivat olla vain luokkaa 10-20 g/s/huovan leveys m. Vesisuihkus-toja ja vastaavasti ilmaa käytettäessä voidaan profiloinnissa käyttää 30 hyväksi myös jäähdytystä, mikä ei ole mahdollista sätelyilykuumennusta käytettäessä.
Keksintö voidaan toteuttaa myös käyttäen hyväksi suoraan telan pintaan kohdistettavaa lämpötilaprofilointia, mutta se ei yksinomaisesti käy-35 tettynä ole keksinnön edullisin sovellusmuoto. Suoraan puristintela-vaippaan kohdistetussa lämpötilaprofiloinnissa käytetään tämän kek- 3 82956 sinnön puitteissa nimenomaan vesisuihkustoa, jonka määrä- ja/tai lämpö-tilaprofiilia säädetään.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla 5 oheisen piirustuksen kuvioissa esitettyihin keksinnön eräisiin sovel-lusesimerkkeihin, joiden yksityiskohtiin keksintöä ei ole ahtaasti rajoitettu.
Kuvio 1 esittää kaaviollisena sivukuvana ja osittain lohkokaavioesi-10 tyksenä kompaktista puristimesta, jossa on sovellettu keksinnön mukaista säätömenetelmää ja -laitetta.
Kuvio 2 esittää kuviossa 1 sovelletun säätömenetelmän ja laitteen toteutusta paperikoneen poikkisuuntaisessa tasossa.
15
Kuvio 3 esittää kuviossa 1 esitetyn puristimen keskitelan ja taipuma-kompensoidun telan tyypillisiä pintalämpötilaprofiileja ilman keksinnön mukaista säätömenetelmää.
20 Kuvio 4 esittää tyypillisiä puristinhuovan kosteusprofiileja ennen nippiä ja nipin jälkeen ennen keksinnön mukaisen menetelmän käyttöönottoa.
Kuvio 5 esittää kuvion 6 mukaisen taipumakompensoidun puristintelan 25 tyypillistä lämpötilaprofiilia ilman keksinnön mukaista säätömenetelmää ja -laitetta.
Kuvio 7 esittää kuvion 6 mukaista puristintelaa varustettuna keksinnön mukaisella, suoraan telan sylinterivaippaan vaikuttavalla lämpötila-30 profilointilaitteella.
Kuviossa 1 esitetty telasovitelma on ennestään tunnettu. Tätä kompaktia puristinosaa hakija markkinoi tavaramerkillä "SYM-PRESS II". Kuviossa 1 esitetty puristin käsittää kolme peräkkäistä puristinnippiä 35 N,,N2,N,, joista ensimmäinen nippi N, muodostuu onsipinnalla 13’ varuste tun alatelan 13 ja lmutelan 11 välille. Ensimmäinen nippi N, on kaksi- , 82956 huopainen ja sen kautta kulkee ylähuopa 10 ja alahuopa 14, joka on johtotelojen 15 ohjaama. Ylähuopa 10 toimii myös pick-up-huopana tuoden rainan W alapinnallaan ensimmäiseen nippiin N, ja siirtäen rainan W siitä edelleen imutelan 11 imuvyöhykkeen 11a yli toiseen nippiin N2.
5 Imutelella 11 on rei'itetty vaippa 11'. Toinen nippi N2 muodostuu imutelan 11 ja sileällä pinnalla 16' varustetun keskitelan 16 välille. Kes-kitelan 16 yhteyteen muodostuu kolmas nippi N3 yhdessä puristintelan 17 kanssa, jolla on onsipinta 17'. Kolmannen nipin N3 huopa 18 on johtotelojen 19 ohjaama.
10
Kolmannen nipin N3 jälkeen raina W irrotetaan keskitelan 16 sileältä pinnalta 16' ja siirretään esim. kuivatusviiralle (ei esitetty). Keski-tela 16 on esim. kivitela tai sitä korvaava pinnoitettu metallirunkoinen tela. Imutelan 11 imuvyöhykkeen 11a kohdalla on höyrylaatikko 12, 15 jolla rainan W lämpötilatasoa nostetaan ja täten tehostetaan veden poistoa toisessa ja kolmannessa nipissä N2,N3. Edellä selostettu puris-tintelarakenne on ennestään tunnettuja se on tässä yhteydessä esitetty vain keksinnön taustan ymmärtämiseksi ja keksinnön erään sovellusesimerkin pohjaksi.
20
Kuvion 1 mukaisesti puristinhuovan 10 silmukan sisälle on tämän keksinnön toteuttamiseksi sovitettu suihkuputki 21, joka on kuvion 2 mukaisesti jaettu poikkisuunnassa lohkoihin 21,...21N, joita täten on N kpl. Suihkuputken 21 eri lohkoissa on suutin 27 ja kukin lohko on yh-25 distetty omalla putkellaan 26,...26N virtauksen syöttö- ja säätöyksik-köön 20. Yksiköllä 20 voidaan hallita kunkin suuttimen 27 kautta tulevan veden virtausmääräprofiilia F,...FN ja/tai lämpötilaprofiilia T,...T„. Suuttimien 21 sarjan kautta kohdistetaan ennen nippiä N, huovan 10 sisäpintaan vesisuihkusto, jonka lämpötilaprofiili T,...TN ja/tai 30 virtausmääräprofiili F,-FN voidaan keksinnön mukaisesti säätää. Tällä tavoin voidaan hallita nippiin N, tulevan huovan 10 kosteus- ja lämpöti-laprofiilia niin, että saadaan huovan 10 kanssa välittömässä kosketuksessa olevan telan 11 vaipan 11' aksiaalilämpötilaprofiili ja sitä kautta halkaisijaprofiili sellaiseksi, että sekä nipissä N, että nipissä 35 N2 toteutuu tavoiteltu poikittainen viivapainejakautuma. Keksinnössä on yleensä asetusarvona tasainen puristintelavaipan lämpötilaprofiili, 7 82956 jolloin nipin N, nippipaineprofiilin lopullinen säätö voidaan toteuttaa tarkasti ja häiriöittä esim. käyttämällä nipin N, alatelana 13 taipuma-säädettyä telaa, jonka säätövoima on tällöin täysin käytettävissä.
5 Kuvion 1 mukaisesti on myös ensimmäisen nipin N, alahuovan 14 silmukan sisälle sovitettu edellä selostettua suihkuputkea 21 vastaava suihku-putki 22, jonka suutinsarjan 27 kautta on syötettävissä määrä- ja/tai lämpötilaprofUliltaan säädettävä vesisuihkusto huovan 14 sisäpintaan ja tällä säädöllä voidaan vaikuttaa telan 13 vaipan 13’ lämpötilapro-10 fiiliin ja täten myös nipin N, viivapaineprofiiliin edellä selostetulla tavalla.
Kuviossa 1 on lisäksi huovan 18 silmukan sisälle sovitettu kolmas suih-kuputki 23, joka toimii suihkuputkia 21 ja 22 vastaavalla tavalla sää-13 täen kolmannen nipin N, puristintelan 17 vaipan 17' lämpötilaprofiilia ja täten myös nipin N, viivapainejakautumaa.
Korostettakoon jo tässä yhteydessä, että vaikka edellä ja seuraavassa keksintöä selostetaan vain viittaamalla vesisuihkustolla aikaansaatuun 20 lämpötilaprofilointiin voidaan veden asemesta käyttää muitakin läm-mitys/jäähdytysväliaineita kuten ilmaa. Väliaineella tai väliaineilla tapahtuvan puristinhuovan lämpötilaprofiloinnin lisäksi tai asemesta voidaan käyttä myös erilaisia säteilylämmitystapoja kuten mikroaalto-ja/tai infrapunakuumennusta, joilla on helposti toteutettavissa sähköi-25 sesti säädetty huovan poikkisuuntainen lämpötilaprofilointi. Vesi on kuitenkin yleensä edullisin lämmönsiirtoväliaine, koska sitä tarvitaan verraten vähän ja sitä käytettäessä voidaan säädössä soveltaa myös jäähdytystä. Jos keksinnössä sovelletaan yksinomaan, tai kuten sopivinta on, yhdessä huovan profiloinnin kanssa suoraan puristintelavaip-30 paan vaikuttavaa lämpötilaprofilointia, käytetään viimemainitussa profiloinnissa nimenomaan vesisuihkustoa.
Kuviossa 1 on esitetty se keksinnön vaihtoehtoinen sovellustapa tai sopivimmin vain sen lisäpiirre, jonka mukaisesti toimivat suihkuputket 35 24 ja 25, joiden suutinsarjan 27 kautta on syötettävissä määrä- ja/tai lämpötilaprof!ililtaan säädettävä vesisuihkusto F nimenomaan suoraan 8 82956 telan 13;17 vaipalle 13';17' ja täten voidaan yksinomaan tai yhdessä suihkuputkien 21,22 ja/tai 23 kanssa hallita kyseisen telan 13,17 vaipan aksiaalisuuntaista lämpötilaprofiilia ja nippipainejakautumia.
5 Kuviossa 1 esitettyjä suihkuputkia 21,22,23,24,25 ei yleensä kaikkia tarvita yhtäaikaa ja keksinnön erään edullisen sovellusmuodon mukaan käytetään vain ensimmäisen ja toisen nipin N,,N2 yhteiseen huopaan 10 ja kolmannen nipin N, huopaan 18 suihkuttavia suihkuputkia 21,23.
10 Kuvion 1 mukaisesti telojen 11,13,17 vaippojen 11',13',17' yhteyteen tai tuntumaan on sijoitettu aksiaalisen lämpötilaprofiilin mittauslaite, joka kuvion 1 mukaisesti käsittää anturisarjan tai traversoivan anturin 29, joka antaa yhteen tai yhteiden 31 kautta mittausviestin yksikölle 20. Yksikkö 20 on asetettu tai ohjelmoitu toteuttamaan ennal-15 ta määrätty, sopivimmin tasainen telojen 11,13,17 vaipan lämpötilapro-fiili.
Keksinnön mukaisen säätöjärjestelmän yhteyteen voidaan tarvittaessa sovittaa myös puristimesta tulevan rainan W kosteusprofiilin mittaus-20 järjestely. Tätä järjestelyä esittää kaaviollisesti kuviossa 1 ja 2 lohko ja siihen liittyvä kosteusprofiilin mittausanturisarja 33 tai traversoiva kosteusanturi. Kosteusprofiilimittausjärjestelmä 30, joka ei aina ole tarpeellinen, voi olla apuna muodostettaessa säätöjärjestelmän asetusarvoja niin, että puristimelta tulevalle rainalle W toteu-25 tuu ennalta asetettu yleensä mahdollisimman tasainen kosteusprofiili.
Kuviossa 3 on esitetty puristintelojen tyypillisiä pintalämpötilapro-fiileja ilman keksinnön mukaista säätömenetelmää. Profiili P, esittää kuviossa 1 esitetyn kaltaisen keskitelan 16 ulkopinnan 16' tyypillistä 30 lämpötilaprofiilia telavaipan koko pituudella L. Telan 11 sekä hoito-puolella pituudella 1, ja käyttöpuolella pituudella 12 on varsin jyrkkä lämpötilagradientti. Profiili P2 on kuviossa 1 esitetyn kaltaisen puristimen taipumakompensoidun alatelan 13 vaipan 13’ tyypillinen lämpötila-profiili. Profiili P2 osoittaa, että telavaipan lämpötila on n. 10° 35 suurempi käyttöpuolella kuin hoitopuolella. Tällä keksinnöllä yleensä i; , 82956 tavoitellaan tasaista telavaipan lämpötilaproflilla, jota kuviossa 3 on esitetty katkoviivalla profiilina Pe.
Kuvio 4 havainnollistaa kuvion 1 esitetyn tapaisen puristimen tyypil-S lisiä kosteusprofiileja ilman keksinnön menetelmän vaikutusta. Kuviossa 4 profiili P4 esittää puristinhuovan 10 kosteusprofiilia H ennen nippiä N, ja profiili P3 vastaavaa huovan 10 kosteusprofiilia nipin N, jälkeen. Havaitaan, että nippiln N, tuleva huopa 10 on reuna-alueiltaan kosteampi kuin keskeltä ja että telan 11 reuna- alueilla kosteusprofiili putoaa 10 nipissä N, huomattavasti enemmän keskialueella. Tätä kosteusprofiilin putomista on merkitty kuviossa 4 merkitty AH:lla.
Keksinnössä voidaan tarvittaessa käyttää huovan tai huopien välityksellä tapahtuvan profiloinnin asemesta tai sopivimmin sen lisäksi suo-15 raan puristintelan vaipalle kohdistettavaa vesisuihkustoa, joka jakauma on lämpötilaltaan ja/tai määrältään telan aksiaalisuunnassa säädetty. Tätä sovellustapaa havainnollistavat kuviot 5,6 ja 7. Kuviossa 5 on esitetty kuvion 6 mukaisen tk-telan 13A vaipan 13' lämpötilaprofiili T„ telavaipan pituudella L. Kuvion 5 mukaisesti on taipumakompensoidussa 20 telassa 13A sen päätyjen läheisyydessä alueella 1, ja 12 huomattavat lämpötilagradientit niin, että aivan telapäätyjen läheisyydessä lämpötila on korkeampi kuin telan 13A keskialueella. Koska tk-telan 13A reuna-alueet pyrkivät lämpenemään vaipan laakereiden (ei esitetty) lämpenemisen vuoksi. Tätä lämpötilaprofiilin T„ anomaliaa ja muita ano-25 malioita voidaan keksinnön mukaisesti hallita ja säätää suihkuttamalla suihkuputken 24 suuttimiston 27 kautta lämpötilaprofiililtaan T,...T4 ja/tai määräprofiililtaan F,...F4 säädettävät vesisuihkut suoraan telan 13 pinnalle 13'. Säädön vaikutustapa voi olla esim. sen tapainen, että kylmempää vettä suihkutetaan telan 13 reuna-alueille 1, ja 12, jolloin 30 vesi vaipan onsipintaan 13 tunkeutuessaan tehokkaasti jäähdyttää reuna-alueita ja kuvion 5 lämpötilaprofiili T0 oikenee olennaisesti vaakasuoraksi .
Suoraan puristintelavaippaan kohdistettavassa lämpötilaprofiloinnissa 35 käytetään nimenomaan vesisuihkustoja, koska veden avulla saadaan etenkin telan onsipinnassa tehokas ldmmönvaihto, vettä tarvitaan suhteelli- 10 82956 sen vähän ja vettä käyttäen voidaan profiloinnissa käyttää myös jäähdytystä.
Seuraavassa esitetään patenttivaatimukset, joiden määrittelemän kek-5 sinnöllisen ajatuksen puitteissa keksinnön eri yksityiskohdat voivat vaihdella ja poiketa edellä vain esimerkinomaisesti esitetystä.
Claims (11)
1. Menetelmä paperikoneen puristinosassa sen nipin tai nippien (N,,Nj,Nj) aksiaalisuuntaisten viivapaineproftilien säätämiseksi, jossa 5 menetelmässä puristintelan tai telojen (11,13,16,17) ulkovaipan aksiaa-lisuuntaista lämpötilaprofiilia säädetään ja täten hallitaan lämpölaajenemiseen perustuen puristintelan halkaisijajakautumaa aksiaalisuun-nassa, millä puolestaan vaikutetaan puristintelan tai -telojen (11,13,16,17) muodostaman puristusnipin tai -nippien (N,,N2,N}) koneen 10 poikkisuuntaiseen viivapainejakautumaan, tunnettu siitä, että puristintelan tai -telojen (11,13,17) ulkovaipan (11',13',17') lämpötilaprof iilin säätäminen tapahtuu kohdistamalla kyseisen telan muodostaman puristusnipin tai -nippien (N,,N2,N3) kautta kulkevaan puristus-huopaan tai -huopiin (10,14,18) telan aksiaalisuunnassa profiilisäädet-15 ty lämmitys/ jäähdytysvaikutus ja/tai suoraan puristintelan ja -telojen ulkovaipalle vesisuihkusto (F), jonka määräjakautumaa (F,...FN) ja/tai lämpötilajakautumaa (T,...TN) säädetään halutun nippipaineprofiilin aikaansaamiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että puristinhuovan lämpötilaprofilointi suoritetaan ennen profiloitavaa puristusnippiä käyttäen hyväksi vesisuihkustoa (F) ja sen määrä-ja/tal lämpötilaprofilointia, millä aikaansaadaan profiloitavaan puris-tusnippiin menevälle huovalle tietty lämpötilaprofiili, joka "kopioi -25 tuu" profiloidun puristushuovan kanssa kosketuksessa olevan puristuste-lan vaipan lämpötilaprofiiliksi ja että menetelmässä mahdollisesti käytettävässä telavaippaan suoraan kohdistetussa lämpötilaprofiloinnis-sa käytetään määrä- ja/tai lämpötilaprofiloituja vesisuihkustoja (F).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä lämpötilaprofiililtaan (T,...TN) ja/tai määrä-profiililtaan (F,...Fn) säädetty vesisuihkusto (F) kohdistetaan puristinhuovan (10) tai -huopien (10,14,18) silmukan uiko- ja/tai sisäpinnalle ennen sitä nlppiä, Jonka viivapaineprofiilia säädetään. 35 ---- I i2 82956
4. Patenttivaatimuksen 1,2 tai 3 mukainen menetelmä, jota sovelletaan sellaisessa puristinosassa, joka käsittää kompaktin puristintelasovi-telman (11,13,16,17), johon muodostuu ainakin kaksi, sopivimmin kolme, nippiä (N,,N2,Nj) mainittujen puristintelojen kesken, joiden nippien 5 (N,,N2,N3) välillä raina (W) kulkee telapinnan tai puristinhuovan tukema na, tunnettu siitä, että menetelmää sovelletaan puristinosan ensimmäisen ylähuovan (10) yhteydessä suihkuttamalla sen sisäpinnalle ennen ensimmäistä nippiä (N,) lämpötila- ja/tai määräprofiililtaan säädetty vesisuihkusto (F) ja/tai että menetelmässä ensimmäisen nipin (N,) 10 alahuovan (14) sisäpinnalle suihkutetaan lämpötila- ja/tai määräprofiililtaan säädetty vesisuihkusto (F) ennen ensimmäistä nippiä (N,) ja/tai että kolmannen nipin (N3) huovan (18) sisäpinnalle suihkutetaan määrä-ja/tai lämpötilaprofiililtaan säädetty vesisuihkusto (F).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että puristimen ensimmäisen nipin (N,) alatelan (13), jona sopivimmin käytetään taipumasäädettyä telaa, ulkovaipalle (13') suoraan suihkutetaan määrä- ja/tai lämpötilaprofiililtaan säädetty vesisuihkusto (F) ja/tai että kolmannen nipin (N3) ylätelan (17) ulkopinnalle (17') suo-20 raan suihkutetaan määrä- ja tai lämpötilaprofiililtaan säädetty vesisuihkusto (F) kolmannen nipin (N3) puristuspaineprofiilin hallitsemista varten.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu 25 siitä, että menetelmässä mitataan lämpötilaprofiililtaan säädetyn pu- ristintelan ulkovaipan lämpötilaprofiilia anturisarjalla tai traver-soivalla lämpötila-anturilla (29) ja että näin saatu lämpötilaviesti syötetään järjestelmään (20), jolla säädetään lämmitysvaikutusta kuten vesisuihkuston (F) määrä- ja/tai lämpötilaprofiilia (F,...FN, T,...TN). 30
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä mitataan puristimelta tulevan rainan (W) poikittaista kosteusprofiilia ja näin aikaansaatua mittasignaalia käytetään takaisinkytkentäsignaalina tai apusignaalina säätöjärjestelmän 35 asetusarvosignaalisarjan muodostuksessa. i3 82956
8. Paperikoneen puristinosa, joka käsittää ainakin kaksi, sopivinunin useampia, puristusteloja (11,13,16,17), jotka muodostavat keskenään puristusnipin tai -nippejä (N|(N2,N,), joiden kautta on johdettu yksi tai useampi puristushuopa (10,14,18), tunnettu siitä, että puris- 5 tushuovan tuntuinaan ennen sen puristusnippiä on sovitettu olennaisesti koko sen leveydelle ulottuva profiloiva lämmityslaite, kuten säteily-laite, suihkuputki (21,22,23,24,25) tai vastaava lämpötilaprofilointi-järjestelmä, joka käsittää sarjan suihkusuuttimia (27), joiden kautta on kohdistettavissa tuntumassa olevaan huopaan (10,14,18) määrä- ja/tai 10 lämpötilaprofiililtaan (F,...FN, T,...TN) säädetty lämmitysvaikutus.
9. Paperikoneen puristinosa, joka käsittää ainakin kaksi, sopivinunin useampia, puristinteloja (11,13,16,17), jotka muodostavat keskenään puristinnipin tai puristinnippejä (N,,N,,N,), joiden kautta on johdettu 15 yksi tai useampi puristushuopa (10,14,18), tunnettu siitä, että yhden tai useamman mainitun puristustelan (11,13,17) vaipan (11',13',17') yhteyteen on sovitettu suihkuputki (24,25), jonka kautta kohdistetaan suoraan mainitulle telapinnalle (13',17') määrä- ja/tai lämpötilaprofiililtaan säädetty vesisuihkusto (F). 20
10. Patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen puristinosa, tunnettu siitä, että puristinosassa käytetään sekä puristushuopaan vaikuttavia lämpötilaprofilointilaitteita (21,22,23), että vesisuihkulaitteita, jotka kohdistavat lämpötilaprofiloinnin suoraan puristustelan tai - 25 telojen (13,17) ulkovaipalle (13',17').
11. Patenttivaatimuksen 8,9 tai 10 mukainen puristinosa, tunnet-t u siitä, että puristinosaan kuuluu lämpötilaprofiloidun puristus-telan tai -telojen pinnan poikittaisen lämpötilaprofiilin traversoiva 30 mittausanturi (29) tai vastaava anturisarja ja yhteet (31), joilla manitusta anturista (29) tai anturisarjasta saatava mittausviesti on johdettavissa lämpötilaprofiloinnin säätöjärjestelmään (20) ja/tai että laitteistoon kuuluu puristimelta tulevan rainan (U) poikittaisen kos-teusprofiilin traversoiva mittausanturi tai anturisarja (33) ja yhde 35 (32) tai yhteet, joilla mainittu mittausviesti on johdettavissa puris tustelan vaipan lämpötilaprofiloinnin säätöjärjestelmään (20). i4 82956
Priority Applications (3)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI892757A FI82956C (fi) | 1989-06-06 | 1989-06-06 | Foerfarande och anordning foer kontroll av nyptrycksprofilen i presspartiet av en pappersmaskin. |
CA 2018317 CA2018317C (en) | 1989-06-06 | 1990-06-05 | Method and device in the press section of a paper machine for the control of the nip-pressure profile |
US07/844,723 US5240564A (en) | 1989-06-06 | 1992-03-02 | Method for the control of the nip-pressure profile in a paper making machine |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI892757A FI82956C (fi) | 1989-06-06 | 1989-06-06 | Foerfarande och anordning foer kontroll av nyptrycksprofilen i presspartiet av en pappersmaskin. |
FI892757 | 1989-06-06 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI892757A0 FI892757A0 (fi) | 1989-06-06 |
FI892757A FI892757A (fi) | 1990-12-07 |
FI82956B FI82956B (fi) | 1991-01-31 |
FI82956C true FI82956C (fi) | 1991-05-10 |
Family
ID=8528578
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI892757A FI82956C (fi) | 1989-06-06 | 1989-06-06 | Foerfarande och anordning foer kontroll av nyptrycksprofilen i presspartiet av en pappersmaskin. |
Country Status (2)
Country | Link |
---|---|
CA (1) | CA2018317C (fi) |
FI (1) | FI82956C (fi) |
-
1989
- 1989-06-06 FI FI892757A patent/FI82956C/fi not_active IP Right Cessation
-
1990
- 1990-06-05 CA CA 2018317 patent/CA2018317C/en not_active Expired - Fee Related
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
CA2018317C (en) | 1998-11-17 |
CA2018317A1 (en) | 1990-12-06 |
FI82956B (fi) | 1991-01-31 |
FI892757A (fi) | 1990-12-07 |
FI892757A0 (fi) | 1989-06-06 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI91900B (fi) | Menetelmä paperikoneen kuivatusosalla paperin käyristymistaipumuksen vähentämiseksi ja menetelmän toteuttamiseen tarkoitettu kuivatusosa | |
JP3078463B2 (ja) | 紙ウエブの乾燥における方法と抄紙機の乾燥部 | |
FI71374C (fi) | Foerfarande och anordning vid kalandrering av en bana | |
FI95061B (fi) | Menetelmä paperiradan kalanteroinnissa ja menetelmää soveltava kalanteri | |
FI92942B (fi) | Puristinlaite | |
KR100289091B1 (ko) | 확장닙 프레스가 사용되는 제지기계의 프레스부 | |
US5556511A (en) | Process for drying paper webs | |
CA1131011A (en) | Steam distribution apparatus for the nip of two rolls | |
EP0943034B1 (en) | Method for drying of paper and dry end of a paper machine | |
US6994771B1 (en) | Method and apparatus for handling a paper or board web | |
EP2369053B1 (en) | Belt assembly and paper- or board making machine comprising the belt assembly | |
US4378639A (en) | Method and apparatus for uniformly drying a continuous web of cellulosic fibers | |
US5771603A (en) | Dryer section | |
US6490813B1 (en) | Drying and smoothing unit for webs of fibrous material | |
US6440271B1 (en) | Method and apparatus in moistening of a web | |
EP0168464B1 (en) | A method and apparatus for drying a moist fibre web | |
EP1012383B1 (en) | Method for control of the curl of paper in the dryer section of a paper machine and paper or board machine | |
US5240564A (en) | Method for the control of the nip-pressure profile in a paper making machine | |
FI82956C (fi) | Foerfarande och anordning foer kontroll av nyptrycksprofilen i presspartiet av en pappersmaskin. | |
US7249424B2 (en) | Method and device for controlling the moisture or coating quantity profile in a paper web | |
EP0966566B1 (en) | Method of and arrangement for treating a fiber web | |
CA1116844A (en) | Method and apparatus for uniformly drying a continuous web of cellulosic fibers | |
US5493790A (en) | Sheet transfer apparatus | |
US3359643A (en) | Production of paper | |
WO2000000696A1 (en) | Method and apparatus for moistening the paper web in the drying section |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: VALMET PAPER MACHINERY INC |