FI82770B - Geodetiskt fixpunktsystem samt motsvarande markoer foer underjordisk markering. - Google Patents

Geodetiskt fixpunktsystem samt motsvarande markoer foer underjordisk markering. Download PDF

Info

Publication number
FI82770B
FI82770B FI832021A FI832021A FI82770B FI 82770 B FI82770 B FI 82770B FI 832021 A FI832021 A FI 832021A FI 832021 A FI832021 A FI 832021A FI 82770 B FI82770 B FI 82770B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
coil
marker
markers
fixed point
bore
Prior art date
Application number
FI832021A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI82770C (fi
FI832021A0 (fi
FI832021L (fi
Inventor
Willy Palle Pedersen
Original Assignee
Willy Palle Pedersen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Willy Palle Pedersen filed Critical Willy Palle Pedersen
Publication of FI832021A0 publication Critical patent/FI832021A0/fi
Publication of FI832021L publication Critical patent/FI832021L/fi
Publication of FI82770B publication Critical patent/FI82770B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI82770C publication Critical patent/FI82770C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01CMEASURING DISTANCES, LEVELS OR BEARINGS; SURVEYING; NAVIGATION; GYROSCOPIC INSTRUMENTS; PHOTOGRAMMETRY OR VIDEOGRAMMETRY
    • G01C15/00Surveying instruments or accessories not provided for in groups G01C1/00 - G01C13/00
    • G01C15/02Means for marking measuring points
    • G01C15/04Permanent marks; Boundary markers
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01VGEOPHYSICS; GRAVITATIONAL MEASUREMENTS; DETECTING MASSES OR OBJECTS; TAGS
    • G01V15/00Tags attached to, or associated with, an object, in order to enable detection of the object

Landscapes

  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Radar, Positioning & Navigation (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geophysics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)
  • Road Signs Or Road Markings (AREA)
  • Inks, Pencil-Leads, Or Crayons (AREA)
  • Paints Or Removers (AREA)
  • Measurement Of Length, Angles, Or The Like Using Electric Or Magnetic Means (AREA)

Description

1 82770
Geodeettinen kiintopistejärjestelmä ja vastaava merkki maanalaista merkitsemistä varten. - Geodetiskt fixpunktsystem samt mots-varande markör för underjordisk markering.
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen geodeettinen kiintopistejärjestelmä sekä patenttivaatimuksen 3 johdanto-osan mukainen merkki maanalaista merkitsemistä varten.
On tunnettua, että maanalaiset esineet tai tietyt kohdat maassa, esimerkiksi kaapeliliitosten kohdat, voidaan merkitä näkymättömällä ja häiritsemättömällä tavalla asettamalla tai kaivamalla maahan merkki ns. maakelayksikön muodossa, esim. litteä kotelo, joka sisältää suuruusluokaltaan 50 cm halkaisijaltaan olevan kelan ja joka on liitetty kondesaattoriin muodostamaan annetun resomanssitaajuuden, esim. 80 kHz omaava resonanssipiiri. Tällainen maakela, joka voidaan sijoittaa noin 1 m syvyydelle, voidaan havaita erikoisetsintälaitteen avulla, joka laite muodostuu kannettavasta tutkaa muistuttavasta laitteesta, joka lähettää alaspäin suunnattuja tietyn taajuisia pulsseja ja joka voidaan kytkeä vastaanotolle pulssien väliseksi ajaksi, jolloin se reagoi vastaaviin signaaleihin, jotka ilmenevät energian heijastumisena maakelasta, kun laitteen antenni on sijoitettu kelan yläpuolelle.
Mainitut maakelat ovat suhteellisen helposti asennettavissa paikalleen siellä, missä maata on jo valmiiksi kaivettu, mutta muuten niiden asentaminen on kallista, koska ne vaativat todellista kaivuutyötä. Tähän saakka maakeloja on käytetty ainoastaan pienessä määrin erikoisasennusten, kuten liitoskaivojen ja puhelinkaapeleiden karkeaa merkitsemistä varten.
·'··' Myös maakelojen käyttö keskenään erilaisilla resonanssitaa-juuksilla, esim. 80 kHz ja 100 kHz, on tunnettua, jolloin •f selektiivinen merkintä voidaan saada aikaan erityyppisiä asennuksia varten. 80 kHz:n kelan etsintä voidaan suorittaa etsintälaitteella, joka työskentelee taajuudella 80 kHz 2 82770 ilman, että etsintää häiritsevät sellaiset 100 kHz: n kelat, jotka sattuvat olemaan etsintäa1uee11 a.
Keksinnön tarkoituksena on tarjota maakelatyyppinen merkki, joka on sekä yksinkertainen rakenteeltaan että helppo asentaa maahan ja myös siten, että se täyttää kohonneet paikantamis-tarkkuusvaatimukset, jolloin merkin käytännön soveltamismahdollisuudet laajenevat huomattavasti.
Keksintö lähtee havainnosta, että käytännössä on mahdollista suunnitella mainitut maakelat siten, että niiden halkaisijaa pienennetään siinä määrin, että niitä voidaan pitää pikemmin pystysuorasti suunnattuina tankoina kuin vaakasuorina levyinä, jolloin ne voidaan asentaa maahan huomattavasti yksinkertaisemmalla tavalla, esim. ne voidaan laskea porattuun reikään ja näin ollen ilman varsinaista kaivuutyötä. Tämä havainto perustuu kokeisiin, jotka ovat todistaneet maakelojen vähintään säilyttävän tehokkuutensa, kun ne kierretään pienihalkaisi-jaisten ferriittiytimien ympärille, jolloin kelakotelo voi olla sylinterimäisenä yksikkönä, jonka halkaisija on suuruusluokaltaan 5 cm ja pituus esimerkiksi 15 - 20 cm. Tällaiset kelayksiköt ovat asennettavissa tarkasti suunnattuina maassa oleviin kapeisiin reikiin ja koska kapeat reiät on erittäin helppo tehdä verrattuna leveiden kelayksiköiden vaatimiin kaivauksiin, ferriittiydinkelayksiköiden käytännön käyttökelpoisuus ylittää laajasti tunnettujen litteiden maakelojen käyttökelpoisuuden.
Siten keksintö mahdollistaa maakelojen laajan käytön merkit-semistarkoituksiin yleisesti, ts. sekä tiettyjen esineiden ja linjojen merkitsemiseen että - keksinnön mukaisesti -koordinaattipisteiden merkitsemiseen ilman erityistä yhteenkuuluvuutta materiaalisiin esineisiin, esim. karakterisoiviin maarekisterijärjestelmän rajapisteisiin, tällaisen käytön toteutuessa lisääntyvässä määrin ja tarkkuuden lisääntyessä, jolla keksinnön mukaiset merkit ovat asennettavissa ja havaittavissa.
3 82770
Siinä määrin kuin keksintö siten mahdollistaa maanalaisten merkkien käytön huomattavan lisääntymisen, myös virallisiin tarkoituksiin, on erityisen tärkeätä, että merkit omaavat suuren mekaanisen ja sähköisen stabiilisuuden ja että merkit standardituotteina ovat asennettavissa erilaisten ulkoisten dielektristen olosuhteiden vallittaessa ilman, että nämä erot vaikuttavat merkkien resonanssitaajuuteen merkittävässä määrin. Jotkut merkit on asennettava kuivaan maahan ja toiset maassa olevaan veteen, jolloin vallitsee täysin erilaiset dielektriset olosuhteet, jotka helposti voivat aiheuttaa huomattavia muutoksia resonanssitaajuudessa. Edelleen on otettava huomioon, että merkkien tulee säilyä maassa asennettuina ja toimivina epätavanomaisen pitkä aika, esim. 50 - 100 vuotta tai pidempään, ja merkit on sen vuoksi tiivistettävä veden tunkeutumista vastaan, jotta dielektriset olosuhteet merkin sisällä eivät muutu.
Keksinnön mukaiselle järjestelmälle on tunnusomaista patenttivaatimuksen 1 tunnusosassa esitetyt piirteet ja merkille patenttivaatimuksen 3 tunnusosassa eisitety piirteet. Tällä merkillä on suurempi käyttökelpoisuus ja stabiliteetti verrattuna tunnet-• ' tuihin litteisiin maakeloihin, erityisesti koska se voidaan valmistaa halvemmalla ja asentaminen on paljon halvempaa kuin : tunnettujen kelojen ja osittain koska sen resonanssitaajuus on käytännössä riippumaton jopa asennusympäristön dielektrisyysomi-naisuuksien äärimmäisistä muutoksista. Lisäksi puikkomainen merkki on asennettavissa tarkalleen pystysuoraan maahan paljon helpommin kuin litteä kelayksikkö on asennettavissa tarkalleen vaakasuorasti, ts. keksinnön mukainen merkki voidaan helposti asentaa siten, että se aikaansaa maapinnan pisteen tai kapean alueen todella tarkan merkitsemisen, mikä ei edes ole ollut tavoitteena tunnetuilla litteillä keloilla.
Keksinnön mukaisen merkin etuna on vielä, että se on täysin tehokas myös silloin, kun se asennetaan aivan maassa olevan ferromagneettisen esineen, esim. rautaisen kaivonkannen * 82770 tai jonkin satunnaisen rautaesineen yläpuolelle.
Keksinnön mukaisten merkkien lisääntynyttä käyttökelpoisuutta voi edelleen tukea se tosiasia, että kukin piste voidaan merkitä selektiivisellä tavalla kahden tai useamman erilaisen kelan tai resonanssipiirin avulla, esim. yhden vastatessa yleiseen standardihakutaajuuteen ja yhden tai useamman vastatessa erikoisidentifiointitaajuuksiin merkintäpisteiden erityietyypeissä. Keksinnön yhteydessä tällaiset erilaiset kelat tai resonanssipiirit voidaan asentaa tai rakentaa yhdessä välittömästi toistensa viereen ferriittiytimen suunnassa.
Keksinnön mukaiset merkit eivät ole ylivoimaisia ainoastaan mainittuihin litteisiin maakeloihin verrattuna, vaan myös esimerkiksi kestomagneettisiin merkintätarkoituksiin käytettyihin tankoihin nähden, joita jo alalla on esitetty, vaikka tällaiset tangot luonnollisesti ovat helppoja asentaa maahan; magneettiset tangot voivat menettää magneettisuutensa ulkopuolisen vaikutuksen vuoksi ja satunnaiset rautaesineet voivat olla tai tulla magneettisiksi, esim. salaman aiheuttamien virtojen vaikutuksesta, jolloin merkintä tulee erittäin epäluotettavaksi.
Koska oheiset merkit ovat edullisia sekä tuotanto- että asennuskustannusten, tarkkuuden, selektiivisyyden ja luotettavuuden suhteen, ne ovat käyttökelpoisia paljon suuremmassa määrin kuin tähän saakka on osattu odottaa. On mahdollista merkitä suurempi määrä esineitä myös käyttäen suurempaa määrää merkkejä pitkin pitkänomaisia esineitä, kuten putkia tai kaapeleita. Erittäin tärkeä keksinnön aspekti ei kuitenkaan lainkaan koske esineiden suoraa merkitsemistä, vaan kiintopisteiden merkitsemistä maarekisterisjärjestelmissä. Rajapisteiden merkitseminen, esimerkiksi yksityisten maapalas-ten välillä, on jo mainittu esimerkkinä, mutta huomattavasti suurempi askel keksinnön käytössä tarjoutuu geodeettisten kiintopisteiden merkintään, joka myöhemmin hyvin suuresti 5 82770 helpottaa mitä tahansa maantutkimistyötä kyseisellä alueella, tapahtui se sitten suuressa tai pienessä mittakaavassa.
On jo osoitettu ja yleisesti hyväksytty, että keksinnön mukaiset merkit ovat käyttökelpoisia tällaisiin virallisiin tarkoituksiin.
On ymmärrettävä, että keksinnön uusi sovellutus virallisten geodeettisten kiintopisteiden aikaansaamisen suhteen on erittäin tärkeä ja edullinen siinä, että merkki sinänsä ei ilmaise itseään materiaalisesti ja siten se ei ole este tai se ei haittaa tavanomaisia maanpinnan käsittelytöitä.
Kun kiintopisteiden paikat tunnetaan karkeasti asianmukaisista kartoista, tarkat paikat kentällä ovat löydettävissä asianmukaisten etsintälaitteiden avulla ja kun merkin paikka kerran on löydetty, kohta voidaan väliaikaisesti merkitä visuaalisesti linjapylvään tai vastaavan avulla, jonka jälkeen tutkimustyötä voidaan jatkaa tavanomaisella tavalla.
Seuraavassa keksinnön mukaista merkkiä on selostettu tarkemmin viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa:
Kuvio 1 esittää perspektiivisesti merkin räjäytyskuvaa.
Kuvio 2 esittää poikkileikkausta, jossa merkki on maahan asennettuna.
Kuviossa 1 esitetty merkki käsittää ulomman tangon muotoisen kotelon 2, joka on paksuseinäinen PVC-putki tai se on jostain samanlaisesta materiaalista, jolla on hyvät mekaaniset ja dielektriset ominaisuudet ja joka absorboi vettä erittäin vähän. Kotelo tai putki 2 on suljettu pohjastaan, integraa-lisesti, jos kotelo on ruiskuvalettu, tällöin sopivimmin polyetyleenistä, tai millä tahansa sopivalla tiivistävällä sulkumateriaa1i1la, jos kotelo 2 on puristetusta PVC-mate-riaalista katkaistu putki. Molemmissa tapauksissa kotelossa 2 on keskikanava 4, joka on toisesta päästään avoin ja joka on järjestetty vastaanottamaan ferriittitangon 6, 6 82770 jonka päälle on kierretty sähkökela 8, jonka vastakkaiset päät on yhdistetty kondensaattorin 10 avulla muodostamaan resonanssipiiri, jonka resonanssitaajuus on sopivimmin 50 - 200 kHz. Kela 8 on yksikerroksinen kela, jolloin yleensä kanavan tai reiän 4 halkaisija voi olla vain noin 1 mm suurempi kuin ydintangon 6 halkaisija. Kondensaattori 10 luonnollisesti lisää tangon 6 paksuutta, mutta jotta minimoitaisiin tangon 6 ulkopuolella oleva vapaa tila tangon kanavaan 4 asentamisen jälkeen, kanavan seinä on varustettu syvennyksellä 12 kondensaattoria 10 varten.
Valmistuksen yhteydessä pidetään huoli siitä, että jäljelle jäävä vapaa tila kanavan 4 sisäpuolella tangon 6 asennuksen jälkeen eliminoituu täysin syöttämällä sopivaa vedenkestävää valumateriaalia, esimerkiksi keinohartsiä. Myös kanavan A yläpää täytetään tällaisella materiaalilla asennetun tangon 6 yläpään yläpuolelle asti tai kanavan pää tai päät suljetaan millä tahansa muulla sopivalla tavalla absoluuttisen tiiviisti siten, että veden tunkeutuminen kelan välittömään läheisyyteen on varmasti estetty.
Siten kelaa ympäröi lähes ikuisesti kestävä aine, jolla □n vakiosuuruiset ja hyvät dielektriset ominaisuudet. Putken 2 esitetystä paksuudesta johtuen, kela säilyttää nämä hyvät omineisuutensa käytännöllisesti katsoen riippumatta putken 2 ulkoisen ympäristön dielektrisistä ominaisuuksista ja siten piirin 8, 10 resonanssitaajuus säilyy käytännöllisesti katsoen vakiona merkin kaikissa asennusolosuhteissa, millä on käytännössä erittäin suuri merkitys.
Kuvio 2 esittää merkkiä IA asennettuna kapeaan ja myöhemmin täytettyyn maareikään 16. Vaihtoehtoisena mahdollisuutena on myös esitetty, että merkin päälle sijoitetaan kaksi muuta, lyhyempää merkkiyksikköä 18 ja 20, joissa on ylimääräiset tiivistetyt kotelot, jotka kukin sisältävät tietyn tai valitun resonanssitaajuuden omaavan resonanssipiirin selektiivistä identifiointia varten. Nämä kotelot, joissa 7 82770 ei ole mitään pitkää kelaydintä, ovat täysin toimivia, kun ne sijoitetaan merkin 14 ferriittiytimen akselille. Vaihtoehtoisesti, jos halutaan resonanssi taajuuksien määrättyä yhdistelmää kokonaista merkkien sarjaa varten, nämä merkit voidaan valmistaa samaan ytimeen 6 sijoitetuista erilaisista piireistä.
Keksinnön erityinen etu on siinä, että eri resonanssipiirit, vaikka ne olisi sijoitettu lähekkäin toisiinsa nähden, eivät häiritsevässä määrin vaikuta toistensa resonans-sitaajuuteen ja käytännössä sen vuoksi eri resonanssitaa-juuksien ei tarvitse erota kovin paljon toisistaan, jotta ne voitaisiin varmasti selektiivisesti havaita. Näin ollen eron ei tarvitse olla kuin noin 5-10 kHz, mikä on vähemmän kuin puolet verrattuna mainittuihin tunnetun tyyppisiin kelayksiköihin.
Käytännön esimerkissä koteloputken 2 ulkohalkaisija on 40 mm ja sen pituus on 21 cm. Ferriittitangon 6 halkaisija on 10 mm ja sen pituus 200 mm. Kelassa 8 on 90 kierrosta yhdessä kerroksessa, pituus 60 mm, ja kondensaattorin 10 kapasiteetti on 3,3 nF, joilla arvoilla saadaan resonanssi-taajuus 82 kHz. Ferriittitanko 6 on pitkäaaltotyyppinen ja samanlainen kuin radioiden sisään rakennetuissa antenneissa käytetään. Yleensä tämän materiaalin taajuusalueen alarajana pidetään arvoa 200 kHz, mutta on havaittu sen olevan käyttökelpoinen oheiseen tarkoitukseen myös taajuuksilla alle 100 kHz, jolloin etsintätaajuudet ovat sallittuja, koska ne eivät sekaannu muihin signaaliyhteyksiin.
Tunnetut merkit ovat yleensä palvelleet tarkoitusta kirjaimellisesti sanottuna tulla löydetyksi näyttämällä tien niiden luo sen jälkeen, kun ne on karkeasti havaittu yläpuolelta. Keksinnön mukainen merkki voi luonnollisesti palvella samaa tarkoitusta maahan kaivettujen löydettäväksi tarkoitettujen esineiden merkitsemisessä, mutta keksinnön β 82770 mainitun erityispiirteen mukaan, jolloin merkkiä käytetään geodeettiseen tai vastaavaan merkitsemiseen, on tärkeätä, että merkin tarkoitus on vain ja ainoastaan merkitä pintapis-teen P paikka merkin yläpuolella, kuten kuviossa 2 on esitetty. Virallista käyttöä varten on vaatimuksena, että piste P voidaan paikantaa suurella tarkkuudella siitä huolimatta, vaikka pinnan tasoa on hieman muutettu merkin asentamisen jälkeen, ja kokemukset ovat osoittaneet, että keksinnön mukainen merkki soveltuu hyvin mainitun suuren tarkkuuden saavuttamiseen, kun se on asennettu tarkasti ja sen etsintään käytetään kohtuullisen tarkkoja etsintälaitteita.
On lukuisia mahdollisuuksia saada aikaan erityisiä toimintatapoja tai tapoja vastaanottaa merkkien singaaleja. Esimerkiksi merkit voivat sisältää aktiivisia elementtejä määrättyjen identifointisignaalien tuottamiseksi aktivoidun kelan vaikutuksesta, joka aktivointi voi tapahtua vaaditulla ominaistaajuudella tai muuten karakterisillä signaaleilla, jotka on muodostettu ja lähetetty yläpuolelta, esimerkiksi määrätynlaisina pulssijonoina. Tällaiset aktiivielementit voivat saada jännitteen akusta tai syöttcpiiristä, joka toimii ylhäältä tapahtuvan langattoman energiasäteilyn avulla.
Akut voidaan varata samalla tavoin.
Kun etsintäsignaali perustuu pulsseihin, on mahdollista muodostaa erilaisia vastaussignaaleja passiivisesta kela-piiristä, esimerkiksi taajuusmuuttajan avulla, johon vaikuttaa alkuperäinen resonanssi tai resonanssisignaalin moduloin-tipiirin toiminta. Merkin piiri voidaan myös järjestää siten, että siihen voidaan vaikuttaa vastauksen saamiseksi pelkästään etsintälaitteesta tulevien koodattujen vaiku-tussingaaleiden avulla. Lisäksi merkin vastauspiiri voidaan ohjelmoida tuottamaan yksilöllistä informaatiota, esim. etäisyys ja suunta toiseen merkittyyn pisteeseen, ja tällaiseen ohjelmointiin voidaan vaikuttaa tai uudelleenvaikuttaa ylhäältä sopivalla langattomalla käytöllä. On ymmärrettävä, että kaikkia näitä ja muita asiaan liittyviä mahdollisuuksia 9 82770 ei tarvitse selostaa yksityiskohtaisesti täsä yhteydessä, koska, ne ovat tämän tekniikan alan asiantuntijoille selviä.
Kun merkkejä käytetään geodeettiseen merkitsemiseen, niiden sijoittamista ei ole millään tavoin rajattu neutraaleihin tai suojattuihin paikkoihin, ja siten on aina mahdollista asentaa merkki sellaiseen paikkaan, josta toinen, väliaikaisesti visuaalisesti merkitty piste näkyy, ja hyvin merkittävä tulos tästä on, että mittaukset kentällä voivat perustua tarkkaan yhdistysviivaan kahden tunnetun pisteen välissä ilman, että on mitään ongelmia löytää todellista pöhjoissuuntaa tai muuta ei-merkittyä parametriä. Merkittyjä pisteitä ei välttämättä tarvitse sijoittaa mihinkään varsinaiseen koordinaattijärjestelmään, kun vain niiden absoluuttiset koordinaatit ylemmässä koordinaattijärjestelmässä ovat tunnettuja.
On ymmärrettävä, että keksinnön geodeettinen aspekti on erittäin tärkeä, koska se tarjoaa uusia mahdollisuuksia merkitsemisjärjestelmän luomiseen, joka järjestelmä on paljon yksityiskohtaisempi ja paljon helpompi käyttää kuin tavanomaiset järjestelmät. Pääehtoina näille erinomaisille tuloksille on, että merkkien valmistaminen standardituotteina on halpaa, merkkeihin ei vaikuta asennus eri tyyppisiin ympäristöihin, ne on helppo asentaa tarkasti paikalleen, niitä ei tarvitse vaihtaa vuosiin ja ne vastaavat etsintä-signaaleihin erittäin luotettavasti, tarkasti ja selektiivisellä tavalla. Selostettu keksinnön mukainen merkki täyttää kaikki nämä ehdot, mutta on ymmärrettävä, että keksintö välttämättä käsittää maan merkitsemistarkoituksia varten minkä tahansa tyyppisen merkin käytön vastaavasti täyttämään kaikki nämä ehdot, riippumatta siitä, perustuuko merkin vastaus resonanssipiirin vaikutukseen; siten keksintö käsittää tätä erityiskäyttöä varten minkä tahansa merkin, joka pystyy tuottamaan maanalaisesta asemasta hyvin määritellyn ja hyvin paikallistettavissa olevan syöttökentän lähelle maanpintaa, joka mahdollistaa merkin pinnan paikallistamisen suurella tarkkuudella käyttäen sopivaa etsintälaitetta.
10 82770
Edellä olevassa selityksessä on huomiota kiinnitetty resonans-sipiirin sisältäviin merkkeihin. On ymmärrettävä, että perusvaatimuksena on langaton energian siirtäminen pinnalla olevan laitteen ja merkin välillä ja että tässä päässä resonanssipairin käyttö on tärkeätä energian tuhlaamisen välttämiseksi. Kuitenkaan keksintö ei periaatteessa rajoitu tässä suhteessa ideaaliseen ratkaisuun, ts. muita energian siirtojärjestelmiä voidaan käyttää, riippumatta siitä, perustuvatko ne magneettiseen induktioon tai sähkömagneettisiin aaltoihin. Merkit, joita nimitetään myös sondeiksi, asennetaan tyypillisesti noin 1 m syvyyteen tai tavallisesti syvyyteen välillä 60 cm - 2 m ja erityisesti syvään asennettaessa saattaa olla oleellisen tärkeätä, että energian tuhlaus pidetään minimissään.
Mainittakoon, että keksinnön mukaiset merkit voidaan löytää ei ainoastaan jo selostettujen tutkalaitteiden avulla vaan myös muun tyyppisillä tunnetuilla etsintälaitteilla, joissa on erilliset lähetin- ja vastaanotinantennit jatkuvaa toimintaa varten etsinnän aikana.

Claims (7)

11 82770
1. Geodeettinen kiintopistejärjestelmä, johon kuuluu joukko määkiintopisteita, jotka on merkitty ja määritetty vastaavilla kiintopistemerkeillä, tunnettu siitä, että merkit muodostuvat maanalaisista resonanssityyppisistä merkeistä, jotka on asennettu maahan sen tavanomaisen käsittelysyvyyden alapuolelle, ja ovat tyypiltään sellaisia, että ne paljastavat itsensä tosiasiallisesti pystysuoran akselin avulla, ja ovat etsittävissä pinnalla olevien etsintä- tai havaintoelimien avulla siten, että vastaavat kiintopisteet määrittyvät akselin ja pinnan välisen leikkauspisteen tai -pinnan avulla, jotka merkit on yleisesti asennettu suhteellisen lyhyen matkan päähän toisistaan siten että kiintopiste, kun se on näkyvästi merkitty, on selvästi nähtävissä vähintään yhdestä tai toisesta järjestelmän kiintopisteestä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmään kuuluvat etsintä- tai havaintoelimet voivat aikaansaada ja vastaanottaa vain sellaisia taajuuksia, jotka ovat hyvin lähellä resonanssipiirin nimellistä resonanssi-taaj uutta.
3. Merkki maanalaista merkitsemistä varten osana patenttivaatimuksen 1 ja 2 mukaista järjestelmää, johon merkkiin kuuluu resonanssipiiri, jossa on ferriittiytimen (6) päälle asennettu ja kondensaattorin (10) kanssa yhdistetty sähkökela (8), jotka osat on kapseloitu jäykkään, ei- magneettiseen ja vesitiiviiseen aineeseen, tunnettu siitä, että ferriittiydin (6) siihen kuuluvine resonanssipiireineen on asennettuna reikään (4) etukäteen muodostetussa koteloelimessä (2), jolla reiällä (4) on ;;; halkaisija, joka on ainoastaan hieman suurempi kuin kelan (8) ulkohalkaisija ja jonka reiän seinämässä on aksiaalinen syvennys (12) kondensaattoria (10) varten, joka kondensaattori on liitetty oleellisesti jäykästi kelan (8) kanssa ferriittiytimen (6) lieriömäiselle ulkopinnalle, joka koteloelin (2) on lieriömäinen. 12 82770 pitkänomainen ja sen ulkohalkaisija on vähintään kaksikertaa kelan (8) halkaisija ja se muodostuu aineesta, jolla on hyvät mekaaniset ja dielektriset ominaisuudet, joka reikä (4) on täysin tiivistävästi suljettu molemmista päistään.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen merkki, tunnettu erillisestä merkkikapselista, joka sisältää resonanssipiirin, jolla on poikkeava resonanssitaajuus, ja joka on asennettavissa ensimmäisen merkin päälle.
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen merkki, tunnettu siitä, että koteloelin muodostuu joko ruiskutetusta PVC-putkesta tai vastaavasta muotovaletusta elementistä, joka toisesta päästään on suljettu PEH-elementillä tai vastaavalla.
6. Patenttivaatimuksen 3 mukainen merkki, tunnettu siitä, että reikä 4 on täytetty dielektrisellä täyteaineella.
7. Patenttivaatimuksen 3 mukainen merkki ja sisältäen kaksi tai useampia erilaisia resonanssipiirejä ja/tai aktiivisia elementtejä selektiivisten ulostulosignaalien säteilemiseksi, jotka signaalit ovat havaittavissa ylhäältäpäin. 13 82770
FI832021A 1981-10-08 1983-06-06 Geodetiskt fixpunktsystem samt motsvarande markoer foer underjordisk markering. FI82770C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK445181 1981-10-08
DK445181 1981-10-08
DK8200090 1982-10-07
PCT/DK1982/000090 WO1983001306A1 (en) 1981-10-08 1982-10-07 A marker for subterrenean marking and a novel application for such a marker

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI832021A0 FI832021A0 (fi) 1983-06-06
FI832021L FI832021L (fi) 1983-06-06
FI82770B true FI82770B (fi) 1990-12-31
FI82770C FI82770C (fi) 1991-04-10

Family

ID=8133627

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI832021A FI82770C (fi) 1981-10-08 1983-06-06 Geodetiskt fixpunktsystem samt motsvarande markoer foer underjordisk markering.

Country Status (18)

Country Link
US (1) US4811030A (fi)
EP (1) EP0090021B1 (fi)
JP (1) JPS58501693A (fi)
AU (1) AU564691B2 (fi)
BR (1) BR8207916A (fi)
CA (1) CA1204486A (fi)
DE (2) DE3249105T (fi)
ES (1) ES8404748A1 (fi)
FI (1) FI82770C (fi)
GB (1) GB2120050B (fi)
HU (1) HU192119B (fi)
IE (1) IE53476B1 (fi)
IT (1) IT1191026B (fi)
MX (1) MX152448A (fi)
NO (1) NO832060L (fi)
PL (1) PL238570A1 (fi)
PT (1) PT75655B (fi)
WO (1) WO1983001306A1 (fi)

Families Citing this family (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IE54079B1 (en) * 1982-03-08 1989-06-07 Pedersen Willy Palle Terrestrial localization system
DE3231870C2 (de) * 1982-08-27 1984-06-07 Klaus 5000 Köln Ebinger Unterflurmarke, Verfahren zu deren Herstellung und Verfahren zu deren Einbringung in das Erdreich
WO1985000666A1 (en) * 1983-07-27 1985-02-14 Willy Palle Pedersen A search device for localizing subterranean resonant fixpoint markers
JPS63243897A (ja) * 1987-03-31 1988-10-11 Meisei Electric Co Ltd 埋設物探知装置
US5106175A (en) * 1989-12-28 1992-04-21 At&T Bell Laboratories Locatable object suitable for underground use and methods of locating same
US5057844A (en) * 1990-03-19 1991-10-15 Rothstein Mark B Insulated underground antenna and method for utilizing same
DK202090D0 (da) * 1990-08-23 1990-08-23 Willy Palle Pedersen Markoer af elektromagnetisk resonanstype
WO1993021544A1 (en) * 1992-04-10 1993-10-28 Willy Palle Pedersen A marker system with markers of the electromagnetical type, and a marker and a detector therefor
US5767816A (en) * 1995-02-22 1998-06-16 Minnesota Mining And Manufacturing Company Ferrite core marker
US5771835A (en) * 1995-10-02 1998-06-30 Schneider; Steven Alan Passive marker device for particular points, subsurface items and conditions
US6812707B2 (en) 2001-11-27 2004-11-02 Mitsubishi Materials Corporation Detection element for objects and detection device using the same
WO2010135641A1 (en) * 2009-05-22 2010-11-25 Berntsen International, Inc. System, method and monument for land surveying
US20120325359A1 (en) * 2011-06-27 2012-12-27 3M Innovative Properties Company Flexible magnetic core electronic marker
US9938821B2 (en) 2013-08-29 2018-04-10 Halliburton Energy Services, Inc. Systems and methods for casing detection using resonant structures
US10204298B2 (en) 2016-05-27 2019-02-12 Berntsen International UHF RFID tag for marking underground assets and locations and method of using same
US10646303B1 (en) * 2017-02-04 2020-05-12 S. D. Strano Method and apparatus for delineating the position of a specific tissue

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1249416B (fi) * 1967-09-07
US3836842A (en) * 1973-01-22 1974-09-17 Bell Canada Northern Electric Encapsulated electrically resonant circuit and interrogating apparatus and method for finding same in various locations
US3965474A (en) * 1975-09-26 1976-06-22 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Antenna for receiving VLF/LF transmission in seawater
US4334227A (en) * 1980-09-26 1982-06-08 A.P.C. Industries, Inc. Electronic marker device and method of making same

Also Published As

Publication number Publication date
CA1204486A (en) 1986-05-13
US4811030A (en) 1989-03-07
AU564691B2 (en) 1987-08-20
ES516785A0 (es) 1984-05-16
DE3278939D1 (en) 1988-09-29
IE822337L (en) 1983-04-08
GB8315701D0 (en) 1983-07-13
NO832060L (no) 1983-06-07
IE53476B1 (en) 1988-11-23
PT75655B (fr) 1985-01-02
AU9051682A (en) 1983-04-27
JPS58501693A (ja) 1983-10-06
IT1191026B (it) 1988-02-24
GB2120050B (en) 1985-07-10
EP0090021A1 (en) 1983-10-05
WO1983001306A1 (en) 1983-04-14
DE3249105T (de) 1984-10-18
EP0090021B1 (en) 1988-08-24
MX152448A (es) 1985-07-16
GB2120050A (en) 1983-11-23
FI82770C (fi) 1991-04-10
ES8404748A1 (es) 1984-05-16
HU192119B (en) 1987-05-28
IT8223656A0 (it) 1982-10-07
BR8207916A (pt) 1983-09-13
FI832021A0 (fi) 1983-06-06
FI832021L (fi) 1983-06-06
PL238570A1 (en) 1983-06-06
PT75655A (fr) 1982-11-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI82770B (fi) Geodetiskt fixpunktsystem samt motsvarande markoer foer underjordisk markering.
US11333786B1 (en) Buried utility marker devices, systems, and methods
US10677043B2 (en) External hollow antenna
US3836842A (en) Encapsulated electrically resonant circuit and interrogating apparatus and method for finding same in various locations
CA2469363A1 (en) Methods, apparatus, and systems for obtaining formation information utilizing sensors attached to a casing in a wellbore
EP3805992B1 (en) Method for constructing magnetic marker
US6049279A (en) Detectable transponder conduit end cap
WO2001027658A2 (en) Buried closure guard with electronic marker
EP0729040B1 (en) Ferrite core marker
US10705249B2 (en) Electronic marker with integral level indicator
GB2449650A (en) RFID marker
CN209354847U (zh) 用于地下管线定位的rfid标签方向自稳定装置
CS233741B2 (cs) Značkovač pro podzemní vyznačování
KR101472117B1 (ko) Rfid의 태그효율을 높이는 연장포스트를 갖는 지하매설물식별장치
CN1142095A (zh) 位置标示系统及用于此系统的位置标示器
US6690278B2 (en) Electronic marker for metallic valve box covers
KR102506140B1 (ko) 3차원(3d) 지피알(gpr) 장치의 자동 제어장치
JP2002070062A (ja) 地中埋設配管の検出方法
WO2001055750A1 (en) Detectable transponder conduit end cap
KR20050011380A (ko) 지하매설물의 관리 방법과 위치 추적용 표적
Lee Soil searching
PL131865B1 (en) Radiolocating transmitter for remotely determining positions of boreholes being driven in underground mines
NZ603741B (en) A housing for a wireless marker and method of use

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: PEDERSEN, WILLY PALLE