FI82651B - Fordon foer lastning och transport av laongstraeckta foeremaol. - Google Patents

Fordon foer lastning och transport av laongstraeckta foeremaol. Download PDF

Info

Publication number
FI82651B
FI82651B FI844892A FI844892A FI82651B FI 82651 B FI82651 B FI 82651B FI 844892 A FI844892 A FI 844892A FI 844892 A FI844892 A FI 844892A FI 82651 B FI82651 B FI 82651B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
vehicle
grapple
base
pair
cab
Prior art date
Application number
FI844892A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI844892L (fi
FI82651C (fi
FI844892A0 (fi
Inventor
Per-Gustaf Mellgren
Original Assignee
Forest Eng Res
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Forest Eng Res filed Critical Forest Eng Res
Publication of FI844892A0 publication Critical patent/FI844892A0/fi
Publication of FI844892L publication Critical patent/FI844892L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI82651B publication Critical patent/FI82651B/fi
Publication of FI82651C publication Critical patent/FI82651C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/003Collecting felled trees
    • A01G23/006Log skidders

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Handcart (AREA)
  • Vehicle Body Suspensions (AREA)

Description

1 82651
Ajoneuvo pitkänomaisten esineiden kuormausta ja kuljetusta varten Tämän keksinnön kohteena on maastoajoneuvo tavaroi-5 den kuljetusta varten.
Tarkemmin sanottuna tämän keksinnön kohteena on ajoneuvo pitkänomaisten esineiden kuormausta ja kuljetusta varten, joka ajoneuvo käsittää alustan, alustan ensimmäisellä puolella olevan ensimmäisen käyttöpyöräyksikköparin 10 ja alustan toisella puolella olevan toisen käyttöpyöräyksikköparin, kouran, alustalle asennetut kouran kiinnitys-elimet kouran siirtämiseksi pystysuorassa tasossa sivusuuntaan alustan toisen puolen yli.
Ajoneuvot puiden kuljetusta varten tunnetaan hyvin. 15 Yleisimmin käytettyjen ajoneuvojen, joita kutsutaan juon-tamisvinttureiksi, takapäässä on välineet puunippuun tarttumiseksi ja sen nostamiseksi puiden tyvipäästä. Sen jälkeen laahaavat juontamisvintturit puuniput yhdestä paikasta toiseen jatkokäsittelyä varten. Tunnetuissa juontamis-20 vinttureissa on normaalisti neljä pyörää, joiden kunkin ripustus juontamisvintturin alustalle voi olla erillinen. Tunnettu juontamisvintturi on sen vuoksi varsin vakaa kul-; _ kiessaan epätasaisessakin, yleisesti vaakasuorassa maas tossa, ja se on erittäin ketterä. Lisäksi on tunnettujen ··.: 25 juontamisvinttureiden rakenne varsin yksinkertainen ja niiden käyttö on yksinkertaista, mikä tekee ne kustannuksiltaan edullisiksi ja luotettaviksi.
Tunnetuissa juontamisvinttureissa on kuitenkin varjopuolia. Tavanomaisessa pidätinjuontamisvintturissa vaa-30 tii puiden kuormaaminen ja niiden purkaminen juontamis-vintturista suhteellisen pitkän ajan, verrattuna puiden kuljettamiseen tarvittavaan aikaan. Kuormaus- ja purkaus-aika saattaa käsittää 80-85 % kuormaukseen, kuljetukseen ja purkaukseen kuluvasta kokonaisajasta. Tavanomainen kou-35 rajuontamisvintturi voi kuormata ja purkaa paljon nopeam- * » • · • · • · · 2 82651 min kuin pidätinjuontamisvintturi. Tavanomaisen kourajuon-tamisvintturin kuorman jakautuminen on kuitenkin erittäin huono, koska kuormaa kannatetaan runsaasti juontamisvint-turin taka-akselin takana. Tästä on seurauksena, että kou-5 rajuontamisvintturi on varsin epävakaa, erityisesti toimiessaan rinteillä, joissa sillä on taipumus taittua kokoon. Usein pienennetään hyötykuormaa vakavuuden lisäämiseksi. Tunnetut juontamisvintturit laahaavat tavallisesti puita niiden tyvipäistä. Puita laahattaessa tulevat ne 10 kuitenkin likaisiksi ja lika voi aiheuttaa vaurioita tai liikakulumista puun seuraavissa käsittelyvaiheissa käytetyissä laitteissa. Kun käsitellään puita, varsinkin pienempiä puita, niiden tyvipäistä, putoaa usein yksi tai useampia puita kun puunippua laahataan yhdestä paikasta 15 toiseen. Näiden pudonneiden puiden keräämiseen on kulutettava ylimääräistä aikaa. Kokoamispaikalla pinotaan kuljetetut puut yhteen jatkokäsittelyä varten. Tunnetut juontamisvintturit eivät kuitenkaan helposti pysty kulkemaan korkeilla pinoilla lisätäkseen puukuormansa pinoon, niin 20 että pinon korkeus on rajoitettu, ja tarvitaan enemmän varastotilaa. Juontamisvinttureiden kulkiessa matalammilla puupinoilla ne voivat nippua kuljettaessaan liikkua pinolla vain eteenpäin aloittaen latvapäästä. Sen vuoksi rajoittuu pinon korkeus vielä siihen korkeuteen, jossa juon-25 tovintturit voivat turvallisesti siirtyä pois pinon tyvi-päästä. Jos halutaan korkeampi pino, on käytettävä juon-tamisvintturin etuterää kuormaamattomien puiden työntämiseksi korkeampaan pinoon. Tämä lisää kuitenkin puunkäsit-telyprosessiin yhden vaiheen, mikä nostaa kustannuksia, 30 koska lisävaihe on aikaa kuluttava. Lisäksi rasittaa tämä lisävaihe juontamisvintturia, niin että kunnossapitovälit lyhenevät. Tunnetuilla juontamisvinttureilla on myös vaikeata niputtaa puita hakkuupaikalla kuormaksi, koska normaalisti puut voidaan saada vain vetämällä paikalle. Usein 35 on hakkuupaikalla liian vähän tilaa juontamisvintturin 3 82651 ohjailemista varten kaadettujen puiden vetämiseksi sopivaksi kuormaksi, ja puiden niputtamiseen on käytettävä muita keinoja.
Tämän keksinnön päämääränä on saada aikaan puunkul-5 jetusajoneuvo, jossa säilytetään monia tavanomaisten juon-tamisvinttureiden etuja, samalla kun monet niiden varjopuolista eliminoidaan tai ainakin minimoidaan. Tämän keksinnön päämääränä on tarkemmin sanoen saada aikaan kuljetusajoneuvo, jolla puut voidaan nopeasti kuormata ja pur-10 kaa ja joka on varsin vakaa, mutta kuitenkin varsin ketterä kaikissa toimintaolosuhteissa. Tämän keksinnön eräänä toisena päämääränä on saada aikaan puunkuljetusajoneuvo, joka pystyy helposti keräämään puut hakkuupaikalla sopivaksi kuormaksi, joka pystyy helposti ja turvallisesti 15 kannattamaan kuormaa painopisteessään tai lähellä sitä ja kuljettamaan kuormaa puita vahingoittamatta epätasaisessa ja jopa jyrkässä maastossa ja joka pystyy keräyspaikassa purkamaan puut helposti korkeaan pinoon.
Tämän keksinnön mukainen ajoneuvo on tunnettu sii-20 tä, että ensimmäinen käyttöpyöräyksikköpari alustan ensim-mäisellä puolella on pyörivästi laakeroitu alustan suhteen :‘j’; kiinteille akseleille ja että toinen käyttöpyöräyksikköpa- ri alustan toisella puolella on laakeroitu palkin päihin, joka on kääntyvästi laakeroitu alustaan päittensä välistä. 25 Tämän keksinnön mukaan on käytettävissä puunkulje- tusajoneuvo, jossa on pyörät alustan kummallakin sivulla. Kuljettajan asema tai hytti ja ajoneuvon tehon lähde on sijoitettu ajoneuvon toiselle sivulle, sillä sivulla olevien pyörien yläpuolelle. Suunnilleen ajoneuvon pituus-30 suuntaiseen keskipisteeseen on alustalle kiinnitetty ainakin yhdellä kannattimella kauha. Kannatin voi liikuttaa kauhaa ajoneuvon sivusuunnassa ensimmäisen, ajoneuvon toisella sivulla, lähellä maata olevan, puiden kuormausasen-non ja toisen, vähän alustan yläpuolella, lähellä ohjaamoa 35 olevan, puiden kannatusasennon välillä. Kannattimen muoto 4 82651 on sellainen, että kun koura on toisessa asennossaan, sijaitsee se ainakin osittain kannattimen sisällä.
Ollessaan ensimmäisessä asennossaan nostaa koura läheltä ajoneuvon toista sivua puunipun suunnilleen sen 5 painopisteestä. Ajoneuvo voidaan helposti siirtää puunipun suuntaiseksi ja sijoittaa koura oikeaan kohtaan nostamaan puunippu noin sen painopisteestä. Kun nippu on nostettu, siirtyy koura ajoneuvoon nähden sivusuunnassa toiseen, kannatusasentoonsa, nostaen puunipun ajoneuvon toisella 10 sivulla olevien pyörien yli ajoneuvon alustan yläpuolelle, pyörien väliin. Kouran ollessa kannatusasennossaan sallii kannattimen muoto puunipun olla lähellä alustan yläpintaa ja lähellä ohjaamoa. Tässä asemassa on puunipun painopiste vähän yläpuolella ajoneuvon painopistettä, ja on varsin 15 matalalla, mikä tekee kuormatun ajoneuvon varsin vakaaksi jyrkilläkin rinteillä. Puunippu voidaan helposti viedä paikasta toiseen mahdollisimman vähäisin vaurioin ja likaantumatta .
Sivulta kuormaava ajoneuvo voi nopeasti ja helposti 20 kerätä puunkaatopaikalla yksittäisiä puita nipun muodostamiseksi. Koska pyörät on varustettu veto-ohjauksella, kääntyy se helposti ja voi siirtyä sekä eteen- että taaksepäin kouran sijoittamiseksi. Puiden kokoamispaikalla voi kuormattu ajoneuvo helposti kiivetä puupinolle, aloittaen 25 puiden latvoista, purkaakseen nippunsa sivulta pinon päälle, ja peruuttaa siten pinolta takaisin kohti latvapäätä. Sillä tavoin voidaan kokoamispaikalle muodostaa korkeampi puupino. Kouran käytön sekä ajoneuvon ketteryyden ansiosta voidaan sekä puiden kuormaus että purkaus suorittaa no-30 peasti.
Tämän keksinnön mukaan on puunkuljetusajoneuvo myös mieluummin varustettu yksinkertaistetulla pyöränripustuk-sella, joka madaltaa ajoneuvon painopistettä tehden sen vakaammaksi vähentämättä suurestikaan sen liikkuvuutta. 35 Ajoneuvon yhdellä sivulla, sillä sivulla, johon ohjaamo ja
II
5 82651 tehon lähde on sijoitettu, olevat kaksi pyörää on ripustettu ajoneuvon alustaan palkilla, joka on kiinnitetty alustaan, kun taas ajoneuvon toisella sivulla olevat kaksi pyörää on ripustettu päihin palkissa, joka on kiinnitetty 5 alustaan kääntyvästi. Siten on pyörien ripustus ajoneuvon kuormaussivulla telatyyppinen, jotta kuormaussivun kaikki pyörät pysyisivät maassa, jolloin painon jakautuminen on esteistä riippumatta hyvä. Kiinteä pyörien ripustus ajoneuvon kuljettajan puoleisella sivulla tekee mahdolliseksi 10 sijoittaa ohjaamo ja ajoneuvon tehon lähde matalammalle. Tämä tekee ajoneuvon vakaammaksi. Lisäksi yksinkertaistuu ajoneuvon tuenta. Kuljettaja voi ajaa ajoneuvoa ohjaamalla oman puolensa pyörät esteiden ympäri, mikä osaksi korvaa sen, ettei näitä pyöriä ole paremman jousituksen aikaan-15 saamiseksi ripustettu teliin.
Ajoneuvon kummallakin sivulla olevalla kahdella pyörällä voi paremman ketteryyden vuoksi olla erillinen hydrostaattinen veto. Puiden käsittelemiseen tarvittava hydraulijärjestelmä on varsin yksinkertainen. Kouran avaa-20 miseen ja sulkemiseen tarvitaan yksi ainoa nestekäytin ja kouran asemaan asettamiseen tarvitaan vain kaksi nestekäy-tintä.
Ohjaamon ollessa ajoneuvon yhdellä sivulla ja kuor-mausasemassa olevan kouran ollessa lähellä maata ajoneuvon 25 toisen sivun vieressä voi kuljettajan olla vaikeata nähdä riittävän hyvin tarttuakseen aina täyteen puunippuun. Tämän keksinnön erään toisen suoritusmuodon mukaan on puun-kuljetusajoneuvo varustettu ohjaamolla, joka voidaan siirtää asemaan, jossa kuormausta voidaan paremmin tarkkailla. 30 Sen jälkeen kun kuormaus on saatettu päätökseen, siirretään ohjaamo sivuun antamaan ajoneuvoilla tilaa kuormatuille puille. Ohjaamon liike voidaan haluttaessa synkronoida puita käsittelevän kouran liikkeeseen. Tämä keksintö kohdistuu erityisesti pitkänomaisten tavaroiden kuljetusta 35 varten tarkoitettuun ajoneuvoon, jossa on alusta, alustan 6 82651 yhdellä sivulla oleva ensimmäinen maakosketus- ja vetovä-line ja alustan toisella sivulla oleva toinen maakosketus-ja vetoväline, ensimmäisen maakosketus- ja vetovälineen yläpuolelle alustaan kiinnitetty kuljettajan hytti ja ajo-5 neuvon tehon lähde, koura, väline kouran kiinnittämiseksi alustalle suunnilleen ajoneuvon pitkittäiskeskipisteen kohdalle sekä välineet kouran liikutusvälineen liikuttamiseksi ajoneuvon sivusuunnassa alustan toisella sivulla, lähellä maata olevan ensimmäisen, tavaran kuormausasennon, 10 ja toisen, lähellä alustaa ja sen yläpuolella, ensimmäisen ja toisen maakosketus- ja vetovälineen välissä olevan toisen, tavarankannatusasennon välillä.
Kuvio 1 on etukuva ajoneuvosta, kuvio 2 on oikea sivukuva ajoneuvosta, 15 kuvio 3 on vasen sivukuva ajoneuvosta, kuvio 4 on yläkuva ajoneuvosta, kuvio 5 on osittain leikattu osakuva, joka esittää alustaan liitettyjä kouran kiinnitysvälineitä.
Kuvioissa 1-4 esitetyssä puidenkuljetusajoneuvossa 20 1 on alusta 3. Ensimmäiset maakosketus- ja vetovälineet 5 on kiinnitetty alustan 3 yhteen sivuun 7 ja toiset maakosketus- ja vetovälineet 9 on kiinnitetty alustan 3 toiseen sivuun 11. Ensimmäiset maakosketus- ja vetovälineet 5 käsittävät mieluummin pyöräparin 13, 15, joka on kiinni-25 tetty ensimmäisen kannatuspalkin 17 päihin. Päittensä välillä on ensimmäinen kannatuspalkki 17 kiinnitetty alustan 3 yhteen sivuun 7. Myös toiset maakosketus- ja vetovälineet 9 käsittävät mieluummin pyöräparin 19, 21, joka on kiinnitetty toisen kannatuspalkin 23 päihin. Tämä toinen 30 kannatuspalkki 23 on kiinnitetty suurin piirtein keskikohdastaan laakeritapilla 25 kääntyvästi alustan toiseen sivuun 11. Kumpaakin pyöräparia 13, 15 ja 19, 21 vetää sen oma hydrostaattinen moottori (ei esitetty), jotta ajoneuvo olisi mahdollisimman ketterä. Pyörät 13, 15 ja 19, 21 on 35 myös rengastettu leveillä renkailla 27, jotta veto olisi 7 82651 hyvä ja pyöräkulma pieni, niin että metsä vahingoittuisi mahdollisimman vähän kun ajoneuvolla ajetaan puiden yli. Alustan 3 yhdeltä sivulta 7 on kannatinvarsilla 33 kiinnitetty kapea lava 31. Lava 31 on ajoneuvon tällä puolella 5 vähän pyörien 13, 15 yläpuolella. Lava 31 kulkee ajoneuvon pituussuunnassa alustan 3 rinnalla ja sen etuosalla on ohjaamo 35 ja takaosalla ajoneuvon tehon lähde 37. Koska lavan 31 alla olevat pyörät 13, 15 ovat kiinteitä, voi lava 31 olla suhteellisen alhaalla, mikä madaltaa ajoneu-10 von painopistettä.
Ajoneuvo 1 on varustettu kouralla 41, jolla voidaan tarttua nippuun 43 puita 45 ja pitää sitä. Koura 41 on rakenteeltaan tavanomainen ja siinä on kaksi vastakkaisesti kaarevaa leukaa 47, 49,jotka nestekäytin (ei esitetty) 15 avaa ja sulkee, niin että koura voi tarttua puunippuun 43 ja pitää tai irrottaa sen. Koura 41 kiinnitetään suunnilleen ajoneuvon pitkittäiseen keskipisteeseen laitteella 51. Ajoneuvossa on myös välineet kouran 41 siirtämiseksi ajoneuvon poikittaissuunnassa ensimmäisestä, puiden kuor-20 mausasennosta, jossa koura 41 sijaitsee lähellä maata ‘ alustan 3 toisen sivun vieressä, toiseen, puiden kannatus- asentoon, jossa koura 41 sijaitsee alustan 3 yläpuolella ja vieressä pyörien 13, 15 ja 19, 21 välissä, ja takaisin.
Kouran kiinnityslaite 51 käsittää ainakin ensimmäi-25 sen jäykän kannattimen 53, joka on muodoltaan sellainen, että koura 41 ainakin osittain on sen sisällä ollessaan toisessa, puunippua kannattavassa asennossa. Kiinnitys-laite 51 käsittää mieluummin myös toisen kannattimen 55, joka liittää kouran 41 ensimmäiseen kannattimeen 53, jotta 30 kouran 41 sijainti kiinnityslaitteeseen 51 nähden olisi parempi kouran ensimmäisessä, puunkuormausasennossa.
Ensimmäisessä kannattimessa 53 on pääkannatinosa 57, jonka yhdessä päässä on ulokevarsi 59, sekä kiinnitys-haarat 61, 63, jotka ovat poikittain kannatinosaan 57 näh-. . 35 den sen toisessa päässä. Kiinnityshaarat 61, 63 ovat tois- 8 82651 tensa suuntaisia ja toisistaan erillään pääkannatinosan 57 kummallakin puolella. Kummankin haaran 61, 63 ulkopää on kiinnitetty kääntyvästi laakeritapille 65, 67, vastaavasti ja kumpikin saranaosa 65, 67 on asennettu alustaan 3 kiin-5 nitettyjen korvakeparien 69, 71 väliin, vastaavasti. Laa-keritapit 65, 67 on kohdistettu aksiaalisesti ja ne sijaitsevat suunnilleen alustan pituusakselilla. Ajoneuvon poikittaisakseli on suunnilleen laakeritappien 65, 67 välisen tilan keskellä. Kiinnityshaarojen 61, 63 toiset päät 10 on kiinnitetty vinotukeen 73, joka vuorostaan on kiinnitetty kannattimen 53 pääkannatinosaan 57. Vinotuen 73 muodostavat kolme haaraa 75, 77, 79, joiden päät on liitetty toisiinsa kolmionmuotoisen vinotuen muodostamiseksi. Vino-tuen yksi haara kulkee kiinnityshaarojen 61, 63 välissä, 15 joihin sen päät on liitetty. Vinotuen tämän haaran 75 keskikohta on kiinnitetty kannattimen 53 pääkannatinosaan 57. Vinotuen muut kaksi haaraa 77, 79 lähtevät kiinnityshaaro-jen 61, 63 päistä, vastaavasti, kannattimen 53 pääkanna-tusosan 57 päiden väliin. Kannatin 53 on kiinnitetty kään-20 tyvästi alustalle 3 sen kiinnityshaarojen 61, 63 ja laakeritappien 65, 67 välityksellä. Toisistaan erillään olevat kiinnityshaarat 61, 63 ja vinotuki 73 vahvistavat kanna-tinta 53 sivuttaiskuormia vastaan.
Kiinnityslaitteen 51 toinen kannatin 55 voi käsit-25 tää lyhyen, suoran ja jäykän osan 81, jonka yksi pää on kiinnitetty laakeritapilla 83 kääntyvästi ensimmäisellä kannattimella 53 olevan kannatusvarren 59 vapaaseen päähän. Osan 81 toinen pää yhdistää kouran 41 laakeritappiin 85.
30 Kouran kiinnityslaitteen 51 ollessa toisessa asen nossaan on ensimmäisen kannattimen 53 pääkannatinosa 57 yleisesti pystysuora. Koura 41 riippuu toisen kannattimen 55 osasta 81 kannatinvarren 59 ja kiinnityshaarojen 61, 63 välissä ja siten osittain ensimmäisen kannattimen 53 si-35 säliä.
Il 9 82651
Kiinnityslaitteen 51 liikutusväline kouran 41 siirtämiseksi käsittää ensimmäisen nestekäyttimen 91, joka on yleisesti poikittain ajoneuvon pituusakselin suhteen. Käyttimen 91 yksi pää on laakeritapin 93 välityksellä 5 kiinnitetty korvakkeisiin 95, Jotka ovat alustalla, lähellä sen toista sivua 11, kuten kuviossa 5 esitetään. Käyttimen 91 toinen pää on kiinnitetty laakeritapin 97 välityksellä ensimmäisen kannattimen 53 pääkannatinosalla 57 oleviin korvakkeisiin 99. Korvakkeet 99 sijaitsevat lähel-10 lä osan 57 toista päätä. Liikutusväline käsittää toisen nestekäyttimen 101, jonka yksi pää on kiinnitetty laakeri-tapin 103 avulla lähellä pääkannatinosan 57 päätä oleviin korvakkeisiin 57, kuten kuviossa 1 esitetään. Nestekäyttimen 101 toinen pää on kiinnitetty laakeritapilla 107 15 korvakkeisiin 109, jotka ovat osalla 81, joka muodostaa toisen kannattimen 55 lähellä tämän yhtä päätä. Nestekäyt-timien 91, 101 toiminta siirtää kiinnityslaitetta 51 puun-kuormausasennosta, jossa koura 41 on ajoneuvon toisella sivulla lähellä maata, kuten kuviossa 1 katkoviivoilla 20 esitetään, puunkannatusasentoon alustan 3 yläpuolelle, : kuten kuviossa 1 ehjillä viivoilla esitetään, ja takaisin.
On mahdollista, että kouran 41 kiinnityslaite 51 käsittää yhden ainoan, kouran 41 muotoon sopivan kannattimen, joka on kiinnitetty suoraan sen vapaaseen päähän laakeritapil-25 la. Tässä tapauksessa tarvitaan vain yksi nestekäytin kiinnittimen liikuttamiseen. On kuitenkin suositeltavaa käyttää esitetyllä tavalla kahta kääntyvästi liitettyä kannatinta 53, 55 kiinnityslaitteen 51 muodostamiseksi sekä kahta nestekäytintä 91, 101 kannattimien liikuttami-30 seksi, jotta kouraa 41 voitaisiin paremmin ohjata.
Alustan 3 edessä ja takana voi olla nipunkannatti-met 113, 115 puunippujen 43 kannattamiseksi alustalla 3 juuri nestekäyttimen 91 yläpuolella. Puunippua 43 lasketaan hiukan kannattimille 113, 115 käyttämällä nestekäy-35 tintä 101. Koura 41 pitää puunippua 43, vaikka se lepää 10 82651 kannattimilla 113, 115.
Vaikka selitetty ajoneuvo toimiikin tyydyttävästi, on kuljettajan hiukan vaikeata nähdä selvästi nipussa kerättäviä puita, koska hän on alustan 3 yhdellä sivulla, 5 kun taas puut ovat lähellä toista sivua. Jotta kuljettajan näkyvyys paranisi, voidaan ohjaamo asentaa kiskoille 117 tai muille sopiville ohjaimille, jotka kulkevat lavan 31 ja alustan 3 poikki alustan toiselle sivulle 11. Ohjaamon 35 pohjan 121 kulmiin kiinnitetään pyörät 119 tai muut 10 sopivat kannattimet kiskoilla 117 liikkumista varten. Käytettävissä on välineet ohjaamon 35 liikuttamiseksi kiskoja 117 pitkin lavalla 31 olevan ensimmäisen aseman ja alustalla 3, lähellä sen toista sivua olevan, toisen aseman välillä. Liikutusväline voi käsittää nestekäyttimen 123, 15 jonka yksi pää on laakeritapilla 127 kiinnitetty korvak-keisiin 127, jotka on kiinnitetty lavan 31 ulkosivuun. Käyttimen 123 toinen pää on kiinnitetty laakeritapilla 129 korvakkeisiin 131, jotka on kiinnitetty ohjaamon 35 pohjalle 121, sen sisäsivulle. Käyttimen 123 avulla liikkuu 20 ohjaamo 35 sen ensimmäisestä asemasta lavalla 31, missä ajaja normaalisti ajaa ajoneuvoa, toiseen asemaan alustalla 3, mistä ajaja näkee paremmin nostaa puunipun maasta kouralla 41, ja päinvastoin. Jos halutaan, voidaan ohjaamon liike hoitaa liikutusvälineellä, jota ohjaa kouran 25 kiinnityslaitteen 51 liike. Kun kiinnityslaite 51 liikkuu ensimmäisen ja toisen asentonsa välillä, liikuttaisi kouran kiinnityslaitteen 51 ja ohjaamon 35 väliin liitetty sopiva kaapeli- ja taljajärjestelmä samanaikaisesti ohjaamoa sen ensimmäisen ja toisen aseman välillä.
30 Vaikka ajoneuvoa on selitetty puunkuljetuskäytössä, on selvää, että ajoneuvoa voidaan käyttää myös muiden pitkänomaisten tavaroiden, kuten pylväiden tai putkien kuljetukseen, jotka voidaan kuormata kouralla 41.
Ajoneuvoa voidaan myös käyttää minkä tahansa tyyp-35 pisten tavaroiden kuljetukseen ilman kouraa 41. Koura 41 11 82651 voidaan irroittaa ja tavarat voidaan kuormata ajoneuvolle jollain muulla kuormausvälineellä. Ajoneuvo voi sitten kuljettaa näitä tavaroita vaikeassa maastossa sen ainutlaatuisen pyöränripustuksen ansiosta, jossa ajajan sivulla 5 olevat pyörät on kiinnitetty alustaan ja pyörät toisella sivulla on ripustettu telille. Tämä erikoinen pyöränripus-tusjärjestely tekee mahdolliseksi sijoittaa sivulle siirretty ohjaamo ja voimanlähde mahdollisimman lähelle maata, jolloin ajoneuvosta tulee varsin vakaa. Telipyöräripustus 10 ajoneuvon toisella sivulla tekee mahdolliseksi ajoneuvon kulkea vaikeassa maastossa. Ajaja ohjaa ajoneuvoa siten, että kiinteät pyörät välttävät vaikeimmat esteet.
Lavalla 31 oleva voimanlähde 37 syöttää tehoa ajoneuvon kuljettamiseksi esimerkiksi pyöräpareja vetävillä 15 hydrostaattisilla moottoreilla sekä kouran ja nestekäytti-mien 91, 101 sekä mahdollisesti 123 käyttämiseksi. Neste-käyttimet käsittävät mieluummin hydraulisylinterit.

Claims (7)

  1. 82651
  2. 1. Ajoneuvo pitkänomaisten esineiden kuormausta ja kuljetusta varten, joka ajoneuvo käsittää alustan (3), 5 alustan (3) ensimmäisellä puolella (7) olevan ensimmäisen käyttöpyöräyksikköparin (5) ja alustan (3) toisella puolella (11) olevan toisen käyttöpyöräyksikköparin (9), kouran (41), alustalle (3) asennetut kouran (41) kiinnitys-elimet (51) kouran (41) siirtämiseksi pystysuorassa tasos-10 sa sivusuuntaan alustan (3) toisen puolen (11) yli, tunnettu siitä, että ensimmäinen käyttöpyöräyksikköpari (5) alustan (3) ensimmäisellä puolella (7) on pyörivästi laakeroitu alustan (3) suhteen kiinteille akseleille ja että toinen käyttöpyöräyksikköpari (9) alustan (3) toisel-15 la puolella (11) on laakeroitu palkin (23) päihin, joka on kääntyvästi laakeroitu alustaan (3) päittensä välistä.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ajoneuvo, tunnettu siitä, että kouran (41) kiinnityslaitteet (51) on sovitettu alustalle (3) ajoneuvon (1) keskikohdan ympä- 20 rille tämän pituussuunnassa.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen ajoneuvo, tunnettu siitä, että palkki (23) on kääntyvästi asennettu kääntötapille (25), jonka akseli on vaakasuorassa ja suuntautuu kohtisuoraan ajoneuvon (1) pituusakseliin 25 nähden, jolloin koura (41) käsittää kouranvarsielimen (51) kouran asentamiseksi alustalle (3), nivelelimet (65,67), jotka on kääntyvästi asennettu kouranvarsielimen (51) toiseen päähän suunnilleen alustan (3) keskikohdalle tämän pituussuunnassa, jolloin nivelelinten (65,67) akseli suun-30 tautuu yleisesti yhdensuuntaisesti ajoneuvon (1) pituusak selin kanssa, elimet (85) kouran nivelöimiseksi kouranvarsielimen (51) toiseen päähän, sekä elimet (91) kouranvarsielimen (51) siirtämiseksi ajoneuvon pituusakseliin nähden kohtisuorassa suunnassa kouran siirtämiseksi ensim-35 mäisen, alustan (3) toisen puolen (11) viereisen esineen- i3 82651 kuormausaseman ja toisen, alustan (3) yläpuolella olevan esineenkantoaseman välillä, joka koura (41) liikkuu pystysuorassa tasossa, joka suuntautuu kohtisuoraan alustan (1) pituusakseliin nähden, jolloin toisen, pyöriä kannattavan 5 palkin (23) kääntötappi (25), ajoneuvon painopisteessä, on sovitettu tähän pystytasoon tai sen läheisyyteen.
  5. 4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen ajoneuvo, tunnettu siitä, että alustalle (3) on asennettu ohjaamo (35) ja voimaelimet (37), jolloin ne sijaitio sevat ensimmäisen käyttöpyöräyksikköparin (5) yläpuolella, ja että alustalla (3) olevat kiskot (117) ulottuvat poikittain alustan (3) yli sen toiselta puolelta (11) asettuakseen ensimmäisen käyttöpyöräyksikköparin (5) yläpuolelle, jolloin ohjaamon alla olevat ohjauselimet (119) 15 kulkevat kiskoilla, sekä että alustalle on sovitettu elimet (123) ohjaamon siirtämiseksi ensimmäisen käyttöpyöräyksikköparin (5) yläpuolella olevan ensimmäisen aseman ja alustan (3) toisen puolen (11) vieressä olevan toisen aseman välillä.
  6. 5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen ajoneuvo, tunnettu kullakin pyöriä kannattavalla palkilla (17,23) olevasta hydrostaattisesta käyttöyksiköstä molempaa käyttöpyöräyksikköparia (5,9) varten, jotta ajoneuvo (1) omaisi luisto-ohjausmahdollisuudet. \\ 25 6. Patenttivaatimuksen 3 mukainen ajoneuvo, tun nettu siitä, että kouranvarsielimissä (51) on ensimmäinen tukivarsi (53), jossa on ensimmäinen ja toinen pää, jolla ensimmäisellä tukivarrella (53) on taaksepäin käännetty C-muoto sen sijaitessa toisessa esineenkantoase-30 massa koveran puolen ollessa ajoneuvon ensimmäisellä puolella (7), kourankannatuselimet (55) ensimmäisen tukivarren (53) ensimmäisessä päässä kouran (41) kannattamiseksi yleensä ajoneuvon keskikohdan yläpuolella, jotka niveleli-met (65,67) asentavat ensimmäisen tukivarren (53) toisen 35 pään nivelöidysti alustan (3) päälle ajoneuvon (1) pituus-akselin kanssa yhdensuuntaisen akselin ympäri käämtymistä varten. 82651 14
  7. 7. Patenttivaatimuksen 1 ja 3 mukainen ajoneuvo, tunnettu siitä, että ajoneuvon (1) alustalle (3) on asennettu ohjaamo (35) ja voimaelimet (37) ajoneuvon ensimmäisellä puolella (7) olevan ensimmäisen käyttöpyörä-5 yksikköparin (5) yläpuolelle kuormituksen vastapainoksi. is 82651
FI844892A 1983-12-12 1984-12-11 Fordon foer lastning och transport av laongstraeckta foeremaol. FI82651C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CA000443121A CA1220450A (en) 1983-12-12 1983-12-12 Forwarder
CA443121 1983-12-12

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI844892A0 FI844892A0 (fi) 1984-12-11
FI844892L FI844892L (fi) 1985-06-13
FI82651B true FI82651B (fi) 1990-12-31
FI82651C FI82651C (fi) 1991-04-10

Family

ID=4126735

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI844892A FI82651C (fi) 1983-12-12 1984-12-11 Fordon foer lastning och transport av laongstraeckta foeremaol.

Country Status (4)

Country Link
US (2) US4639186A (fi)
CA (1) CA1220450A (fi)
FI (1) FI82651C (fi)
SE (1) SE460661B (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5788450A (en) * 1996-07-05 1998-08-04 Willis; Allen R. Narrow self-propelled transportation apparatus
FI111350B (fi) * 2002-01-16 2003-07-15 Timberjack Oy Työkoneen kuormatilan dimensioiden muuttaminen
US20090060685A1 (en) * 2007-08-30 2009-03-05 Howard Godfrey All-Terrain Log Forwarder
CH700520A1 (de) * 2009-03-03 2010-09-15 Meinrad Candinas Verfahren und Vorrichtung für den Transport von komprimierbarem Transportgut.
US11713077B2 (en) 2021-03-11 2023-08-01 Vortrex LLC Systems and methods for electric track vehicle control

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA659445A (en) * 1963-03-12 Dowty Equipment Of Canada Limited Self loading articulated pulpwood carrier
US2831544A (en) * 1954-03-23 1958-04-22 Certified Equipment Corp Vehicle with shiftable implement carrying table thereon
US3182605A (en) * 1963-10-07 1965-05-11 Lawrence J Brasher Vehicle control
SE307832B (fi) * 1964-03-02 1969-01-20 Kockum Soederhamn Ab
US3452887A (en) * 1967-08-04 1969-07-01 Beloit Corp Apparatus for loading and transporting tree-length logs
US3452888A (en) * 1967-08-04 1969-07-01 Beloit Corp Apparatus for lifting and forwarding tree-length logs
YU31878B (en) * 1968-12-02 1973-12-31 Interprinderea Montaje Conduct Prikolica sa uredjajem za rukovanje i transport dugih predmeta
US4373856A (en) * 1976-06-11 1983-02-15 Taylor Glenn E Tie butt handler
US4268216A (en) * 1977-07-04 1981-05-19 Fernand Copie Load lifting and carrying machine
US4210219A (en) * 1977-09-22 1980-07-01 Standard Manufacturing Co., Inc. Undercarriage for adverse terrain vehicle
FI77192C (fi) * 1980-03-10 1989-02-10 Konetehdas Norcar Hydraulmotordrivet tvaodelat terraenggaoende fordon.
US4519465A (en) * 1982-03-26 1985-05-28 Triplett Richard A Track type four sprocket wheel drive crawler tractor

Also Published As

Publication number Publication date
FI844892L (fi) 1985-06-13
FI82651C (fi) 1991-04-10
SE8406198L (sv) 1985-06-13
FI844892A0 (fi) 1984-12-11
SE460661B (sv) 1989-11-06
US4761109A (en) 1988-08-02
SE8406198D0 (sv) 1984-12-06
US4639186A (en) 1987-01-27
CA1220450A (en) 1987-04-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2285388C2 (ru) Машина для бесчокерной трелевки деревьев
US3168956A (en) Fork lift trucks
CA1135222A (en) Cantilever straddle carrier
US4417841A (en) Loader and transporter
US2920917A (en) Lifting structure for shipping container
US3362550A (en) Vehicle with boom
US4537548A (en) Combination hay hauler and stock trailer
FI82651B (fi) Fordon foer lastning och transport av laongstraeckta foeremaol.
US6257818B1 (en) Tree transport machine and method of transporting felled trees
US4286915A (en) Straddle carrier
US3999672A (en) Overrunning yoke self-loading carrier
US6223660B1 (en) Timber hauling device
US7798344B2 (en) Tarping system
US4278392A (en) Log skidder with folding arch
US2679938A (en) Loading crane
CA1233789A (en) Forwarder
RU2785391C1 (ru) Навесная трелевочная тележка
US4239439A (en) Log skidder
JP3591072B2 (ja) 管寄せ接続用台車
RU2202877C1 (ru) Лесозаготовительная машина
CN215558432U (zh) 一种用于吊运管道的龙门架
JP3174897B2 (ja) 斜面用懸架型運搬装置
US2728472A (en) Saddle-tractor
RU1794711C (ru) Трелевочна машина
JPH1179409A (ja) コンテナターミナル

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: FOREST ENGINEERING RESEARCH INSTITUTE OF