FI82086C - Viraduk. - Google Patents

Viraduk. Download PDF

Info

Publication number
FI82086C
FI82086C FI842132A FI842132A FI82086C FI 82086 C FI82086 C FI 82086C FI 842132 A FI842132 A FI 842132A FI 842132 A FI842132 A FI 842132A FI 82086 C FI82086 C FI 82086C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
wire
machine direction
yarns
rikkning
polypropylene
Prior art date
Application number
FI842132A
Other languages
English (en)
Other versions
FI842132A0 (fi
FI842132A (fi
FI82086B (fi
Inventor
Marius Huttunen
Varpu Rantanen
Kenneth Nordberg
Original Assignee
Tammet Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tammet Oy filed Critical Tammet Oy
Priority to FI842132A priority Critical patent/FI82086C/fi
Publication of FI842132A0 publication Critical patent/FI842132A0/fi
Publication of FI842132A publication Critical patent/FI842132A/fi
Publication of FI82086B publication Critical patent/FI82086B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI82086C publication Critical patent/FI82086C/fi

Links

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Woven Fabrics (AREA)

Description

1 82086
VIIRAKUDOS
Tämä keksintö kohdistuu viirakudokseen, joka on muodostettu kutomalla yhteen yksi tai useampia koneensuuntai-sia lankakerroksia ja kaksi tai useampia koneen suuntaan nähden poikittaisia lankakerroksia, jossa sekä koneen 5 suuntaiset että koneen suuntaan nähden poikittaiset langat ovat ykeikuitupolypropyleenilankaa ja jossa koneen suuntaisten lankojen poikittaispinta-alojen summa on vähin-2 tään 5.50 mm /viiran leveys cm.
Paperituotteen valmistukseen käytettävän selluloosamassan 10 tuottamiseksi puuainesta joudutaan käsittelemään korkeassa lämpötilassa erilaisilla voimakkailla kemikaaleilla. Prosessissa selluloosakuituja' sitovat puun aineosat liukenevat ja kuidut saadaan erotetuksi toisistaan. Kuitumassaan jäänyt liuotin pestään vedellä pois. Pesu suoritettiin 15 aiemmin pääasiassa ns. rumpupesureilla. Rumpupesureita tehokkaampi ratkaisu on ns. tasoviirasellupesurikone (esim.
US.PA.T. 4.154.644), jossa pesu tapahtuu yleensä horisontaa-litasossa olevalla viiraosalla, joka jossain määrin muistuttaa. paperikoneen märkäviiraosaa. Selluloosamassan tulles-20 aa tasovliTapeeurin viiralle .se sisältää runsaasti kuitujen erotukseen käytettyjä kemikaaleja ja esim. sulfaatti-prosessissa kuitumassan pH voi olla jopa 13, lisäksi massan lämpötila on korkea (80 - 100°C). Tästä johtuen taso-viirapesurin viiralle asetetaan suuret vaatimukset sekä 25 kemiallisen että mekaanisen kestävyyden suhteen. Tasoviira-pesureilla käytetyt, huomattavasti paperikoneiden ajokireyk-si.a"suuremmät ajokireydet (jopa 300 - 400 N/cm), edellyttävät viiralta suurta lujuutta ja venymisvastusta.
Polyesteriä käytetään paljon paperi- ja selluloosakoneiden 30 muodostus-, puristus- jakuivausvyöhykkeissä erilaisina kudoksina, koska polyesteri on kulutuskestävää, lämpöfikseerauksen jälkeen mittapysyvää, kemiallisesti reagoimatonta ja helppoa käsitellä. Polyesteri hydrolysoituu kuitenkin 2 82086 melko helposti lämmön ja kosteuden yhteisvaikutuksesta ja lisäksi polyesteri kestää huonosti alkaleja, mitkä seikat rajoittavat polyesterin käyttöä sulfaattiprosessissa tasoviirapesurien viiroina.
5 Polyamidikudosta on myös käytetty jonkin verran tasoviira- pesureiden viiroina polyesteriä paremman kulutuskestävyytensä vuoksi. Polyamidi kestää myös hyvin aikalisiä olosuhteita. Polyamidin käyttöä kuitenkin rajoittaa huono mittapysyvyys lämpöfikseerauksen jälkeenkin. Erityisesti siinä tapauksessa, että pesuprosessi joudutaan välillä keskeyttämään, saattaa polyamidiviira aiheuttaa ongelmia, koska se venyy kostuessaan johtuen suuresta kosteudenimukyvystään (PA 6:11a 4 - 6 S) ja kutistuu taas kuivuessaan.
Pääasiassa venymisen tai hydrolysoitumisen aiheuttaman 15 vanhenemisen vuoksi sekä polyesteri- että polyamidiviirojen käyttöikä on usein jäänyt lyhyeksi.
» ’
Polyesteriä ja polyamidia kemiallisesti kestävämpi materiaali on esim. polypropyleeni. Yksikerrosrakenteella ei poly-propyleeniviiraan kuitenkaan saada tarpeeksi hyvää mitta-20 pysyvyyttä ja poikittaisjäykkyyttä . Käyttämällä paksumpia lankoja ja kaksi- tai useampikerroksista kudosrakennetta voidaan polypiropyleeniviiraan saada polyesteriviiraan verrattava jäykkyys. Polypropyleenikudoksen (kaksikerros-rakenne) poikittaisjäykkyys on eräissä mittauksissa ollut 25 , lähes kaksinkertainen verrattuna rakenteeltaan samanlaiseen polyamidikudokseen.
Polypropyleeniviirojen mittapysyvyysongelmat johtuvat kuidun huonolta lämpöfikseerautuvuudesta sekä erityisesti suurten larikadimensioiden kohdalla epähomogeenisesta 30 kuituainekseata. Menetelmien kehittäminen niin kuidun- valmiatuksessa kuin lämpöfikseerauksessakin on yhdessä rakenteellisten tekijöiden kanssa auttanut paremman mitta-pysyvyyden saavuttamisessa.
tl 3 82086
Teknisten kankaiden valmistuksessa polypropeenin käyttö on tunnettu pääasiassa kudottujen kankaiden osana ja neulattujen kankaiden sitovana osana tai pohjakankaana, sen sijaan viiroja on valmistettu polypropeenista hyvin vähän ja polypropeeni -5 monofilamenteista valmistettuja kudoksia on käytetty enimmäkseen erilaisissa suodattamissa (rumpu-,kiekko- tai Belt-tyyp-pisissä). Eräissä kuivausviiratyypeissä on käytetty polypro-peenimonofilamenttilankaa yhdessä polyesterimonofilamentin kanssa. 1970-luvun lopulle otettiin USAsssa käyttöön suurite-10 hoiset horisontaalisellupesurit. Tämä uusi konetyyppi vaati myös uusien viiratyyppien kehittämistä. Aluksi sellupesureilla käytettiin paksuista polyesterilangoista (0 0,70-0,80 mm) kudottuja pääosin 4-vartisia kudoksia. Polyesteriviirojen käyntiaika jäi kuitenkin melko lyhyeksi vaativissa kemialli-13 siesa olosuhteissa (pH n. 13) tapahtuvan kuidun nopean vanhenemisen vuoksi.
Polypropeenin.: ke tnielllhemikeätävyys/oli'tunnettu asia, mutta paksujen (0 yli 0,30 mm) polypropeenimonofilamenttien huono saatavuus, ja epätasainen laatu sekä polypropeenin esim. polyesteriin 20 verrattuna huonompi lämpöfikseerautuvuus ovat pitkään rajoit taneet polypropeenin laajempaa käyttöä.
Polyptopeenimonofilamenttilankojen valmistusmenetelmien kehittyminen yhdessä viiranvalmistuksessa tapahtuneen kehityksen £ kanssa on suonut potentiaaliset mahdollisuudet valmistaa poly-23 propeenista sellupesuriviiroja. Ennen kaikkea tarvitaan keksi jä monikerroksisia viirarakenteita, jotta polypropeenista saadaan riittävän lujuuden omaavia viirakudoksia ja samalla saadaan viirasta tarpeeksi avoin (läpäisevä).
Svensk Papperstidning-lehden,nr 10/1978/sivut 303 ja 339, ar-30 tikkelissa käsitellään paperikoneen muodostus- ja kuivatusvii-roja. Horisontaalisellupesuri edustaa kuitenkin täysin uutta konetyyppiä paper ^valmistusteollisuudessa ja sitä varten on kehitetty täysin uudet viiratyypit.
4 · 82086 »
Keksintö, poikkeaa oleellisesti aiemmin tunnetuista polypropyleeni käyttösovellutuksista. Tekemällä keksinnön kohteena oleva viirakudos sellaiseksi kuin patenttivaatimuksissa on ' esitetty, voidaan näin aikaansaatua viirakudosta käyttää taso-5 viiraeellupesurin viirana, mihin eivät aikaisemmat polypropee- nisisältöiset viirat eivät soveltuneet menestyksekkäästi.
Tunnettuihin tasoviirapesurin viiroihin verrattuna on keksinnön mukaisissa viiroissa mittapysyvyyttä parannettu myös lisäämällä lankamateriaalia koneen suuntaisissa lanka-10 kerroksissa. Tyypillinen tasoviirapesurin viira on 1-kerros-viira, jonka loimitiheys 13 lankaa/cm ja loimilankojen halkaisija 0,70 mm. Tällaisessa viirassa on koneensuuntaisten lankojen (loimilankojen) poikittaispinta-alojen summa -5 mm /viiran leveys cm. Toisena esimerkkinä voidaan mainita 15 2-kerrosviira, jonka loimitiheys.on 24 lankaa/cm ja loimen halkaisija 0,50 mm. Tällöin koneensuuntaisten lankojen poikittaispinta-alojen summa on 4,71 mm /viiran leveys cm.
f
Vastaava suure keksinnön mukaisissa edullisissa sovellutuk- 2 sisaa-on vähintään 5,50 mm /cm, jolloin viiran venymistä 20 vastustavat voimat koneen suunnassa ovat vastaavasti suurem mat ja myps kulutuskestävyys parempi.
Ta&ovii rapesgrin viiran rakenteen tulee lisäksi olla sellainen, ettei siitä aiheudu ns. ohjautuvuutta koneella ja samalla kuormittavuuden tulisi olla mahdollisimman vähäinen. Viiran 25 ohjeutuvuutta/voidaan pienentää kudoksen diagonaalisuutta heikentämällä ja kuormittavuutta voidaan alentaa vähentämällä kujiev ai tai suutta viiran alapinnalla.
Kuormittavuuteen vaikuttaa viiran rakenteen ohella myös materiaali jp' sille ominainen liikekitka. Liikekitka on 30 polypropyleenillä ja polyesterillä selvästi pienempi kuin polyamidilla.
Kuviossa 1 on esitetty kaksi sovellutusesimerkkiä patenttivaatimuksen mukaiseen käyttöön tarkoitetusta tasoviirasellupesu-rin viiran rakenteesta.
Il

Claims (1)

  1. s 82086 ; Patenttivaatimus 1.Vlirakudosjoka on muodostettu kutomalla yhteen yksi tai useampia koneensuuntaisia lankakerro-sia ja kaksi tai useampia .Mconeen suuntaan nähden poikittaisia lankakerroksia, jossa sekä koneen suuntaiset että koneen suuntaan nähden poikittaiset langat ·· .ovat yksikuitupolypropyleenilankaa ja jossa koneen suuntaisten lankojen poikittaispinta-alojen summa 2 on vähintään 5.50mm /viiran leveys cm, tunnettu 8 i i t ä, että muodostettu kudos on tarkoitettu käytettäväksi tasoviirasellupesurikoneen viirana. PATENTKflAV Viraduk, som bildats genom att sammanväva ett el-ler flera i maskinens riktning gäende trädskikt och tvä eller flera i förhällande tili maskinens riktning tvärgäende trädskikt, där säväl de i maskinens riktning gäende som i förhällande tili maskinens riktning tvärgäende trädarna är enkelfi-berpolypropylenträd och att summan av de i maskinens riktning gäende trädarnas tvärsnittsytarealer minst är 5,50 mm / virans bredd cm, känneteck-n a d .d ä r a v, att den bildade viraduken är aveedd för användning som planviracellulosatvättar-maskinens vira.
FI842132A 1984-05-28 1984-05-28 Viraduk. FI82086C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI842132A FI82086C (fi) 1984-05-28 1984-05-28 Viraduk.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI842132 1984-05-28
FI842132A FI82086C (fi) 1984-05-28 1984-05-28 Viraduk.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI842132A0 FI842132A0 (fi) 1984-05-28
FI842132A FI842132A (fi) 1985-11-29
FI82086B FI82086B (fi) 1990-09-28
FI82086C true FI82086C (fi) 1991-01-10

Family

ID=8519152

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI842132A FI82086C (fi) 1984-05-28 1984-05-28 Viraduk.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI82086C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI842132A0 (fi) 1984-05-28
FI842132A (fi) 1985-11-29
FI82086B (fi) 1990-09-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2347019C2 (ru) Многослойная формовочная ткань, состоящая из двух систем основных нитей с трехниточным соединением
RU2324781C2 (ru) Трехслойная формирующая ткань с двойной основой, обеспечивающая оптимальные характеристики формирования бумажного полотна
US4989647A (en) Dual warp forming fabric with a diagonal knuckle pattern
RU2397280C2 (ru) Формовочная ткань с устойчивой структурой и улучшенной поддержкой волокна
RU2434090C2 (ru) Многослойная ткань с парными скрепляющими нитями, образующими переплетения по разным профилям
KR19990067578A (ko) 상호접속된바이콤퍼넌트섬유로구성된제지기용클로싱
JP2006512507A (ja) 二重交差平行バインダー布
KR100327847B1 (ko) 프레스패브릭
ZA200502329B (en) High drainage dimensionally stable brownstock washer belt design
RU2330910C2 (ru) Сушильная ткань с воздушными каналами на тыльной стороне
KR101184894B1 (ko) 쌍으로 된 고유 날실 바인더를 갖는 날실 러너 트리플층직물
US4421819A (en) Wear resistant paper machine fabric
JP2005530050A (ja) 摩耗を監視する手段を持つ工業用布
JPS6324120B2 (fi)
JP2006507425A (ja) 撚り合わされた横糸の上部層と横糸の特別中間層を持つ多層構造の形成布
MXPA05004187A (es) Tela de secado con canales de aire.
FI82086C (fi) Viraduk.
US9260819B2 (en) Press felt for papermaking
KR20060073537A (ko) 오염 저항 구조를 갖는 프레스용 직물 및 그 제조 방법
JPH07328354A (ja) 脱水▲ろ▼布
RU2337187C2 (ru) Многослойная ткань
JP4283403B2 (ja) 製紙用二層織物
KR20230110819A (ko) 제지 기계용 연속 직조 건조 직물
JP2002088609A (ja) 新規なプラスチック織物及びその製造方法
KR19990076931A (ko) 확장 ptfe 로 직조된 제지기 클로딩

Legal Events

Date Code Title Description
FC Application refused

Owner name: TAMMET OY