FI81682B - Kabelbrottdetektor. - Google Patents

Kabelbrottdetektor. Download PDF

Info

Publication number
FI81682B
FI81682B FI852542A FI852542A FI81682B FI 81682 B FI81682 B FI 81682B FI 852542 A FI852542 A FI 852542A FI 852542 A FI852542 A FI 852542A FI 81682 B FI81682 B FI 81682B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
faulty
fault
branch
conductor
loop
Prior art date
Application number
FI852542A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI852542A0 (fi
FI81682C (fi
FI852542L (fi
Inventor
Marcus Donner
Original Assignee
Elecid Ab Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Elecid Ab Oy filed Critical Elecid Ab Oy
Publication of FI852542A0 publication Critical patent/FI852542A0/fi
Publication of FI852542L publication Critical patent/FI852542L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI81682B publication Critical patent/FI81682B/fi
Publication of FI81682C publication Critical patent/FI81682C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01RMEASURING ELECTRIC VARIABLES; MEASURING MAGNETIC VARIABLES
    • G01R31/00Arrangements for testing electric properties; Arrangements for locating electric faults; Arrangements for electrical testing characterised by what is being tested not provided for elsewhere
    • G01R31/08Locating faults in cables, transmission lines, or networks
    • G01R31/10Locating faults in cables, transmission lines, or networks by increasing destruction at fault, e.g. burning-in by using a pulse generator operating a special programme

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Locating Faults (AREA)

Description

81 6 β 2
KAAPELIN VIAN ILMAISIN - KABELBROTTDETEKTOR
Menetelmä ja laite kaapelin tai sähköjohtiaen vian, oikosulun, katkoksen tai vuodon ilmaisemiseksi, jossa kahdesta johdinparista, josta toinen sisältää viallisen johtimen, muodostetaan kaksinkertainen johdinsilaukka, ja johon toiseen silmukan haaroihin syötetään vian paikallistamiseksi vikatilanteen mukaan riittävän voimakas jännitepulssi viallisen toiminnan, kuten ylilyönnin, synnyttämiseksi johdin-silmukan vialliseen haaraan.
Liikennöintitiheyden ja -nopeuksien kasvaessa erityisesti tiedonsiirtokaapeleissa on nykyisin kiinnitettävä kaapelien laatuun ja luotettavuuteen paljon huomiota. Eräs tärkeä kiinnostuksen kohde on vian nopea ja varma paikallistaminen.
Nykyisin tunnetaan hyvinkin tarkkoja kaapelivian ilmaisimia, jotka toimivat siten, että ilmaisinlaite kytketään vialliseen johtimeen ja sen kanssa johdinparin muodostavaan toiseen ehjään johtimeen, koska kaapeliviat yleensä johtuvat tietyn johdinparin välisistä purkauksista. Tämän jälkeen johdinsilmukkaan syötetään jännitepulsseja, joiden avulla vikakohteeseeen "poltetaan" pysyvä oikosulku, jonka jälkeen saattamalla esim. Uheatstonen vastussilta, jonka säädettävän vastuksen muodostaa tarkkuuspotentiometri, tasapainoon saadaan yksinkertaisen laskutoimituksen jälkeen viallisen kohdan etäisyys mittalaitteesta, kun tunnetaan johtimen koko pituus.
Johdinparilla tarkoitetaan tässä yhteydessä sekä tavallisista johtimista muodostettua paria että esim. koaksiaalikaapelin johtimesta ja sen johtavasta vaipasta muodostettua paria.
Tämäntyyppisellä menettelyllä saadaan kyllä vika paikallistettua tarkasti, mutta jännitepulssei11a polttamisella on se 2 816ύ2 merkittävä haitta, että samalla riski on melko suuri että tuhotaan myös muita, viallisen tai ehjän paluujohdon läheisyydessä olevia Johtimia, Jolloin suuri osa kaapelista tai koko kaapeli on vaihdettava. Tämäntyyppinen mittausmenetelmä vaatii ammattitaitoa myös siksi, että mittaustuloksen ilmaisin, usein tarkkuuspotentiometri, on osattava kalibroida, nollata Ja sitä on osattava käyttää hyvin tarkasti, Jotta saataisiin oikeita mittaustuloksia.
Tämän keksinnön tarkoituksena on luoda yksinkertainen kaape-livian paikal1istamismenetelmä Ja -laite, Jolla yllämainituista haitoista vältytään. Tämän vaikutuksen aikaansaamiseksi on keksinnön mukaiselle menetelmälle tunnusomaista se, että mainitun jännitepulssin muodostetun johdinsilmukan viallisen haaran päihin muodostuneet virtapulssit ilmaistaan Ja mitataan, joiden arvojen perusteella muodostetaan niiden keskinäinen suhde, joka suhdeluku tulkitaan vastaavaksi vikaetäisyydeksi.
Keksinnön mukanaan tuomat edut ovat mm. yksinkertainen ja kevyt mittauslaite ja -toimenpide ja se että johtimia ei rasiteta pitkillä korkeajännitepulssei11a täydellisen oikosulun polttamiseksi vialliseen johtimeen, vaan korkeajännite syötetään ehjään johdinhaaraan, josta jännitepulssi tekee hyppäyksen vikakohteesta vialliseen johtimeen.
Keksinnön mukaista menetelmää toteuttavalle laitteelle, johon laitteeseen kuuluu korkeajännitepulssin muodostaja sekä mittalaitteet vialliseen johtoon aikaansaatujen virtojen tunnistamiseksi, on tunnusomaista se, että viallisen johtimen sisältävään johdinhaaraan aikaansaadun virtapulssin suuruus on tunnusteltavissa haaran molemmissa päissä jännitteiksi vastusten avulla muunnettuina ilmaisimilla, jotka syöttävät digitaalivolttimittarin sisääntuloja virtapulssien suuruuteen verrannollisilla jännitteillä niiden keskinäisen suhteen ilmaisemiseksi.
3 81682
Keksinnön muille edullisille sovellutusmuodoi1le on tunnusomaista se, mitä jäljempänä olevissa patenttivaatimuksissa on esitetty.
Keksintöä selostetaan jäljempänä yksityiskohtaisemmin esimerkin avulla viittamalla oheiseen piirustukseen, Jossa
Kuv. 1 esittää mitattavan virtapulssin tyypillistä käyrämuotoa,
Kuv. 2 esittää keksinnön mukaisen laitteen periaatekytken-tää.
Kuvion 1 mukaisen, Johdon vikakohteessa ulkoisen korkeajän-nitepulssin avulla synnytetyn virtapulssin laittamisessa voidaan keksinnön mukaisesti käyttää kahta menetelmää: Joko mitataan pulssin huippuarvo imax, tai integroidaan virta ajan suhteen, Jolloin verrattavaksi suureeksi saadaan pulssin varaus, Jota graafisesti edustaa kuvion 1 pulssin pinta-ala iA.
Keksinnön mukainen laite koostuu kuvion 2 mukaisesti pääasiassa korkeajännitepulssigeneraattorista 6, ohjauslogiikasta (mikrotietokone) 10, Jännitteen huippuarvon ilmaisimista 7, digitaalivolttimittarista 8 sekä kaiibrointikytkimestä 9. Resistanssiltaan yhtäsuuret vastukset R pitävät huolen siitä, että kahdelle ilmaisimelle 7 Johdetut Jännitteet Ja Jän-nitemuutokset ovat keskenään vertailukelpoisia.
Keksinnön mukaisen menetelmän mukaisesti muodostetaan viallisen Johtimen 1 sisältävästä Johdinparista 1,2 Ja ehjästä vastaavasta Johdinparista 4,5 kaksinkertainen johdinsi1mukka 1,5 Ja 2,4, Jonka päät esim. lähimmässä Jakelukeskuksessa yhdistetään kuvan osoittamalla tavalla hyppylangoi11a 3.
Mittalaitteen puoleisessa Jakelukeskuksessa, viallisen koh- 4 31602 dan toisella puolella, kytketään keksinnön mukainen laite johdinsilmukan 1,5 ja 2,4 vastaviin päihin myöhemmin tarkemmin selitetyllä tavalla.
Suhdemittarina käytettävää digitaalivolttimittaria 8 kalibroidaan viemällä kytkin 9 kondensaattorin C purkausasen-toon, jolloin vastuksiin R muodostuu yhtäsuuret jännittet. Virran huippuarvoilmaisimet 7 rekisteröivät jännitteeksi muunnetun purkauspulssin huippuarvon ja ilmoittavat tämän arvon jännitteinä UI ja U2 digitaalivolttimittarin 8 sisääntuloihin A ja B. A on mittarin 8 varsinainen mittaussisään-tulo ja B referenssisisääntulo, johon tulee viallisessa haarassa 1,5 kulkevien signaalien summa. Täten U2 tosisäsi-assa on summasignaali. Digitaalivolttimittari 8 kalibroidaan sen omalla potentiometrillä tarvittaessa toistamalla yllä kuvattu kaiibrointipulssitus siten, että mittarin lukema osoittaa jännitteiden UI ja U2 olevan yhtä suuria.
Kun kalibrointi on suoritettu, syötetään johdinhaaraan 2,4 korkeajännitegeneraattori1la 6 vian laadun mukaan riittävän voimakas jännitepulssi. Pulssilla synnytetään johtimen 1 vikakohtaan X vikatoiminta, kuten ylilyönti, jonka jälkeen mitataan vialliseen johdinhaaraan 1,5 syntyneiden virta-pulssien huippuarvoa vastuksien R kautta huippuarvoi1mai-similla 7. Suurjännitteen aiheuttama virta johtimessa 5 tunnustellaan ohjauslogiikalla 10, joka pulssittaa suurjännite-generaattoria 6 tarvittavalla taajuudella. Yleensä riittää yksi oikein mitoitettu jännitepulssi mittauksen suorittamiseksi. Näiden jännitepulssien amplitudi asetetaan esim. manuaalisesti tutkittavien johtimien jännitekestoisuuden mukaan. Muutoin jännitepulssien synnyttämiä signaaleja käsitellään kuten kalibroinnin yhteydessä on kuvattu yllä.
Kun johtimessa 1 on vika, tekee jännitepulssi hyppäyksen esim. valokaaren kautta johdinparin toiseen johtimeen samalla tavalla kuin tekniikan tason kuvauksessa on selvitetty, 5 81602 mutta polttamatta lopullista oikosulkua johtimien välille. Tämä ei ole tarpeen, koska keksinnön mukaisesti rekisteröidään nopeiden virtapulssien ominaisuuksia ilman tarkkoja vastussiltoja, jotka vaativat mekaanista kontaktia oiko-sulkukohdassa ja pitkiä mittauspulsseja, jotta vika olisi paikallistettavissa. Vian paikallistaminen tapahtuu kuten tunnetuissakin menetelmissä ja kuten aikaisemmin on esitetty tarkkailemalla viallisen johdinhaaran 1,5 virtojen suhdetta, koska haaran 1,5 vikakohdasta X eri suuntiin menevät virrat ovat ohmin lain mukaan verrannollisia kohtaamaansa vastukseen (generaattorin 6 syöttämä jännite on vakio pulssin aikana) tai johtimien vastaavaan kapasitanssiin. Jälkimmäinen laskentaperuste soveltuu käytettäväksi silloin, kun vika X on johtimessa 1 oleva katkos; silloin generaattorin jännite-pulssin syöttö on tapahduttava katkojan, esim. sytytystulpan avulla, jotta riittävän nopea sähköinen muutos johdin-kapasitanssin mittaamiseksi saadaan aikaan.
Suhde U1/U2 on sama kuin vikaetäisyys liittimestä 11 jaettuna johdinhaaran 1,5 koko pituudella liittimestä 11 liittimeen 12. Tämän yksinkertaisen suhteen muodostaminen on näissä yhteyksissä sinänsä tunnettua käyttäen johtimien vas-tusarvoja sellaisinaan, eikä sitä tässä selitetä tarkemmin. Lopullinen mittaustulos saadaan toteamalla digitaalivoltti-mittarin 8 poikkeama kaiibrointiarvosta ja tulkitsemalla tämä taulukon tai yksinkertaisen laskukaavan avulla. Voltti-mittariin on edullista liittää logiikkapiiri, joka sille annetun johtimen kokonaispituuden perusteella automaattisesti laskee ja ilmoittaa vikaetäisyyden.
Virtojen huippuarvoilmaisimien 7 sijasta voidaan käyttää pulssien varausta rekisteröiviä, viallisen johdinhaaran päihin kytkettyjä, virtaa ajan suhteen integroivia piirejä, jotka välittävät tiedot pulssien varauksista edelleen digitaali volttimittari n sisääntuloihin.
s 81682
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön eri sovellu* tusmuodot eivät rajoitu yllä esitettyyn esimerkkiin, vaan keksinnön eri sovellutusmuodot voivat vaihdella jäijenipän' esitettävien patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (8)

  1. 7 81682
  2. 1. Menetelmä kaapelin tai sähköjohtimen vian, oikosulun, katkoksen tai vuodon ilmaisemiseksi, jossa kahdesta johdin-parista (1,2 ja 4,5), josta toinen sisältää viallisen johtimen (1), muodostetaan kaksinkertainen Johdinsilmukka (1,5 ja 2,4), ja johon toiseen silmukan haaroihin (2,4) syötetään vian (X) paikallistamiseksi vikatilanteen mukaan riittävän voimakas jännitepulssi viallisen toiminnan, kuten ylilyönnin, synnyttämiseksi johdinsi1mukan vialliseen haaraan (1,5), tunnettu siitä, että mainitun jännite-pulssin muodostetun johdinsi1mukan viallisen haaran (1,5) päihin (11,12) aikaansaamat virtapulssit ilmaistaan ja mitataan, joiden arvojen (im.M;iA) perusteella muodostetaan niiden keskinäinen suhde, joka suhdeluku (Ui/U*) tulkitaan vastaavaksi vikaetäisyydeksi.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että mainitun johdinsi1mukan viallisen haaran (1.5) päihin (11,12) muodostuvien virtapulssien suhdetta muodostetaan niiden huippuarvojen (i*,.„) suhteena.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että mainitun johdinsilaukan viallisen haaran (1.5) päihin (11,12) muodostuvien virtapulssien suhdetta muodostetaan niiden varausten (i*) suhteena.
  5. 4. Patenttivaatimuksen 1 mukaista menetelmää toteuttava laite, johon laitteeseen kuuluu suurjännitepulssin muodostaja (6) sekä mittalaitteet vialliseen johtoon (1) aikaansaatujen virtojen tunnistamiseksi, tunnettu siitä, että viallisen johtimen sisältävään johdinhaaraan (1,5) aikaansaadun virtapulssin suuruus on tunnusteltavissa haaran molemmissa päissä (11,12) jännitteiksi vastusten (R) avulla muunnettuina ilmaisimilla (7), jotka syöttävät digitaali-volttimittarin (8) sisääntuloja (A,B) virtapulssien suuruu- g 81 6 ci 2 teen verrannollisilla jännitteillä (U1,U2) niiden keskinäisen suhteen ilmaisemiseksi.
  6. 5, Patentti vaatimuksen 4 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainitun johdinsi1mukan viallisen haaran (1,5) päihin (11,12) kytketyt ilmaisimet (7) muodostuvat virran huippuarvon (imax) pitoelimistä.
  7. 6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainitun johdinsilmukan viallisen haaran (1,5) päihin (11,12) kytketyt ilmaisimet (7) muodostuvat virta-pulssin varausta (i^) mittaavista elimistä, kuten inte-grointipi ireistä.
  8. 9. I 6 ö 2
FI852542A 1986-12-29 1985-06-27 Kabelbrottdetektor. FI81682C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
PCT/FI1986/000156 WO1988005171A1 (en) 1986-12-29 1986-12-29 Method and device for detecting a fault, e.g. a short circuit, break or leakage, in an electric cable or conductor
FI8600156 1986-12-29

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI852542A0 FI852542A0 (fi) 1985-06-27
FI852542L FI852542L (fi) 1986-12-28
FI81682B true FI81682B (fi) 1990-07-31
FI81682C FI81682C (fi) 1990-11-12

Family

ID=8556412

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI852542A FI81682C (fi) 1986-12-29 1985-06-27 Kabelbrottdetektor.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4896114A (fi)
EP (1) EP0295240A1 (fi)
JP (1) JPH01502391A (fi)
FI (1) FI81682C (fi)
NO (1) NO883835D0 (fi)
WO (1) WO1988005171A1 (fi)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2317278A (en) * 1996-09-11 1998-03-18 Cegelec Controls Ltd Apparatus and method for monitoring an earth-leakage state of a power distribution system
US6154447A (en) * 1997-09-10 2000-11-28 At&T Corp. Methods and apparatus for detecting and locating cable failure in communication systems
FR2783926B1 (fr) * 1998-09-28 2001-10-19 Socrat Procede et dispositif pour la localisation d'un defaut d'isolement d'un cable
CA2312509C (en) * 2000-06-27 2003-11-18 Norscan Instruments Ltd. Open cable locating for sheathed cables
US6995570B2 (en) * 2002-06-26 2006-02-07 Eni Technology, Inc. Method and apparatus for detecting conditions in paralleled DC power cables
US20080123537A1 (en) * 2006-11-29 2008-05-29 Kumhyr David B Method and Apparatus for Facilitating the Detection of Loop-Back Conditions in Computer Networks
US7808247B1 (en) * 2007-02-22 2010-10-05 Marvel International Ltd. Fast cable tester
CN103823155A (zh) * 2014-01-27 2014-05-28 中铁第四勘察设计院集团有限公司 一种at牵引网短路故障测距方法
WO2016114776A1 (en) * 2015-01-14 2016-07-21 Adaptive Spectrum And Signal Alignment, Inc. Systems, methods, and apparatuses for implementing dsl line fault determination and localization via selt, delt, and melt diagnostics
CN111693819B (zh) * 2020-05-25 2023-02-17 北京旋极信息技术股份有限公司 检测方法及装置

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1865687A (en) * 1927-07-16 1932-07-05 Graf Wilhelm Method of locating the fault in the case of multiconductor cables damaged by short-circuiting
US3284704A (en) * 1962-04-10 1966-11-08 Western Electric Co Method for determining the magnitude of an open fault in one of a pair of current carrying conductors by measuring the voltage across a capacitance in series with the capacitance of said pair
US3248646A (en) * 1962-07-19 1966-04-26 Whitney Blake Co Location of cable faults by comparing a section of the faulted cable with a part of the section
EP0003433A1 (en) * 1978-01-27 1979-08-08 The Post Office Improvements in or relating to the location of contact faults on electrically conductive cables
US4241305A (en) * 1978-10-20 1980-12-23 Hughes Aircraft Company Method and apparatus for locating faults in electric cables
US4353081A (en) * 1980-01-29 1982-10-05 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Graded bandgap rectifying semiconductor devices
US4396931A (en) * 1981-06-12 1983-08-02 International Business Machines Corporation Tunnel emitter upper valley transistor
US4446421A (en) * 1981-06-22 1984-05-01 Grumman Aerospace Corporation Apparatus and method for locating faults in cables
US4424479A (en) * 1981-10-05 1984-01-03 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Loop fault location
US4910562A (en) * 1982-04-26 1990-03-20 International Business Machines Corporation Field induced base transistor
US4532533A (en) * 1982-04-27 1985-07-30 International Business Machines Corporation Ballistic conduction semiconductor device

Also Published As

Publication number Publication date
JPH01502391A (ja) 1989-08-17
NO883835L (no) 1988-08-26
FI852542A0 (fi) 1985-06-27
FI81682C (fi) 1990-11-12
FI852542L (fi) 1986-12-28
NO883835D0 (no) 1988-08-26
US4896114A (en) 1990-01-23
EP0295240A1 (en) 1988-12-21
WO1988005171A1 (en) 1988-07-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100618917B1 (ko) 향상된보호용접지점퍼케이블테스터
FI81682B (fi) Kabelbrottdetektor.
EP1306682B1 (en) Circuit tester
US3983476A (en) Defibrillator testing device
CN113359080A (zh) 电缆故障闪测仪故障测试距离误差校准方法
GB2227845A (en) Loop-impedance-tester
US20070273391A1 (en) Loop Resistance Tester
CA1277705C (en) Apparatus for detecting faulty power line insulator
Rynjah et al. Automatic cable fault distance locator using Arduino
KR100241314B1 (ko) 교류 4전압 측정에 의한 활선 케이블 절연열화 진단방법 및 장치
RU2795749C1 (ru) Способ поверки измерителя-регистратора сварочных процессов и стенд для его осуществления
KR101267075B1 (ko) 누설전류 측정장치
CA1307028C (en) Cable fault detector
SU813326A1 (ru) Способ определени мест замыкани НА ОбОлОчКу B КАбЕльНыХ лиНи Х
JPH04235359A (ja) 3相ケーブルの事故点標定方法及びその装置
SU728097A1 (ru) Способ определени рассто ни до места повреждени изол ции проводов кабельных линий
JPS61187671A (ja) 電力ケ−ブルの絶縁試験装置
SU1755216A1 (ru) Устройство дл измерени емкости электрических конденсаторов
ATE106573T1 (de) Messverfahren und schaltungsanordnung zur ueberprüfung von schutzmassnahmen in wechselspannungsnetzen.
JPH01170860A (ja) プリント配線板の試験装置
JPS61288170A (ja) 地絡抵抗検出回路
SU1691785A1 (ru) Устройство дл определени места короткого замыкани электрических цепей
JPH05249158A (ja) 誘導電圧を受けている線路の導体抵抗測定方法
CA1162610A (en) Analyzing electrical circuit boards
Cage et al. Suggested triple-series connection measurement tests of the AC quantized Hall resistance and the AC longitudinal resistance

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: OY ELECID AB