FI81656C - Vindenergi utnyttjande anordning. - Google Patents

Vindenergi utnyttjande anordning. Download PDF

Info

Publication number
FI81656C
FI81656C FI894258A FI894258A FI81656C FI 81656 C FI81656 C FI 81656C FI 894258 A FI894258 A FI 894258A FI 894258 A FI894258 A FI 894258A FI 81656 C FI81656 C FI 81656C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
wing
air flow
rotor
wings
air
Prior art date
Application number
FI894258A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI894258A0 (fi
FI81656B (fi
Inventor
Pekka Vihtori Nieminen
Original Assignee
Pekka Vihtori Nieminen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pekka Vihtori Nieminen filed Critical Pekka Vihtori Nieminen
Priority to FI894258A priority Critical patent/FI81656C/fi
Publication of FI894258A0 publication Critical patent/FI894258A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI81656B publication Critical patent/FI81656B/fi
Publication of FI81656C publication Critical patent/FI81656C/fi

Links

Classifications

    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E10/00Energy generation through renewable energy sources
    • Y02E10/70Wind energy
    • Y02E10/72Wind turbines with rotation axis in wind direction

Landscapes

  • Wind Motors (AREA)

Description

1 81656
Tuulienergiaa hyödyntävä laite
Keksinnön kohteena on tuulienergiaa hyödyntävä laite.
Tuulienergian hyväksikäyttäminen ihmistä palvelevaan 5 energiantuotantoon on ollut kiinnostuksen kohteena lähes koko ihmiskunnan historian. Ennestään tunnetaan tämän ratkaisemiseksi sekä aktiivityyppisiä että passiivityyppisiä tuulienergiamuuntimia.
Aktiivityyppisissä tuulimuuntimissa ns. tuulimyllyis-10 sä on tuulen pyörittämä tavallisesti suurikokoinen potkuri-mainen roottori, johon kuuluu enemmän tai vähemmän sekä muodoltaan että lukumäärältään vaihtelevia roottorin lapoja, ja joka roottori pyöriessään antaa käyttövoiman kulloinkin käytettävälle laitteelle.
15 Tällaisen aktiivityyppisen tuulimuuntimen haittana on, että laite on huomattavan suurikokoinen verrattuna laitteesta saatavissa olevaan tehoon. Nykyisissä huippuunsa kehitetyissä laitteissa pidetään ihanteena roottoria, jossa lapojen pituus on 10...15 m. Näille aktiivityyppi-20 sille laitteille ominaisia huonoja piirteitä ovat myös monimutkaiset roottorin lapojen säätöjärjestelmät.
Ennestään tunnetaan myös, kuten jo edellä todettiin, passiivityyppisiä tuulimuuntimia. Näissä laitteissa tuuleen kosketuksissa oleva osa on liikkumaton ilmavirtauksen oh-25 jäin. Näiden tuulimuunninlaitteiden toiminta perustuu siihen, että ilmavirtauksen ohjaimessa on reikiä, joiden kautta niiden ohivirtaava ilma saa aikaan imuvaikutuksen, joka imee muuntimeen kuuluvan tornirakenteen läpi tornin alaosassa olevien ilman sisääntuloaukkojen kautta ilmaa. Tätä 30 muuntimen sisäistä imuilmavirtausta hyödynnetään sitten sopivan roottorielimen avulla. Passiivityyppinen tuulienergiaa hyödyntävä laite tunnetaan myös suomalaisesta patenttihakemuksesta n:o 3515/72 ja ranskalaisesta patenttijulkaisusta 1,158,898. Edellä mainitun suomalaisen hakemuksen 35 mukaiselle rakenteelle on ominaista, että siihen kuuluu säle-verhomainen ilmavirtaukseen kosketuksissa oleva sälepinta, 2 81656 johon koskettaessaan ilma joutuu pyörteiseen liikkeeseen aikaansaaden imuvaikutuksen, joka on verrattavissa esim. auton liikkuessa sen takana vaikuttavaan imuun, säleraken-teen läpi. Ranskalaisen julkaisun 1,158,989 mukaiselle ra-5 kenteelle ratkaisun toiminta perustuu myös alipaineen ja sen kautta roottoria pyörittävän imuilmavirtauksen synnyttämiseen. Tämän ranskalaisen julkaisun mukaisesti ilmavirtaus jaetaan pisaramaisen ilmavirtauksen jakoelimen avulla kahdeksi kapenevaksi virtaukseksi, jolloin virtausnopeus 10 kasvaa ja aiheuttaa imun vaikutuksesta alipaineen avoimeen putkeen, putkessa olevan roottorin jättöpuolelle, jolloin ympäröivän ilmanpaineen ja putken sisällä vallitsevan alipaineen välisen paine-eron vaikutuksesta syntyy roottoria pyörittävä imuilmavirtaus.
15 Näille passsiivityyppisille tuulienergiamuuntimille on yhteisenä heikkoutena se, että ne vaativat toimiakseen huomattavan suuria tuulinopeuksia, jolloin niiden sijoituspaikat rajoittuvat vain avoimille, tunnetusti kovatuulisil-le rannikkoseuduille.
20 Keksinnön päämääränä on poistaa aikaisemmin tunnettu jen tuulienergiamuuntimien heikkoudet ja haitat ja saada aikaan uudenlainen tuulienergiamuunnin, jota käyttämällä ilman virtausnopeutta roottorin läpi voitaisiin parantaa ja näin tehostaa laitteen kykyä muuntaa tuulienergiaa sopivak-25 si sähkö- tai mekaaniseksi energiaksi.
Nämä päämäärät on saavutettu keksinnön avulla siten, että laite on aktiivi-passiivi-tyyppinen tuulienergiamuunnin, jossa on aktiivisena osana tuulivirtauksen mukana pyörivä koteloitu roottori ja passiivisena osana roottorin 30 kanssa yhteistoiminnassa oleva, roottoria ympäröivään koteloon siten kiinnitetty, liikkumaton siivistö, jonka siivet ovat onttoja ja varustettu siiven onttoon sisätilaan ulottuvilla ilman ulosvirtausaukoilla, että roottorikotelon sisäpuolinen, suljettu roottorin poistotila on ilmavirtaus-35 yhteydessä ulkoilmaan siipien onttojen sisätilojen ja sii-pipinnoissa olevien ilman ulosvirtausaukkojen kautta.
Il 3 81656
Keksinnön edullisen sovellutusmuodon mukaisesti sii-vistön siivillä on sellainen muoto ja/tai asetuskulma, että ilman virtausnopeus ilman ulosvirtausaukkojen puoleisella siipipinnalla on suurempi kuin toisella pinnalla.
5 Keksinnön etuina on mainittava, että sen avulla, eri tyisesti siiven kehittämän nostovoiman synnyttämän roottorin poistotilaan vaikuttavan alipaineen ansiosta on saatu aikaan huomattavan suuri paine-^ro roottorin tulo- ja jättöpuolen välillä, jolloin ilman virtausnopeus roottorin läpi on saa-10 tu kasvatettua moninkertaiseksi. Kun lisäksi tiedetään, että tuuliroottorista saatava teho on verrannollinen ilman virtausnopeuden kolmanteen potenssiin, on laitteen ansiosta voitu kasvattaa olennaisesti laitteen teho/painosuhdetta. Keksinnön aerodynaamisen rakenteen ja aikaisempaa olennai-15 sesti pienemmän koon vuoksi ei laitteessa tarvita myöskään vahvoja tukirakenteita, joten myös laitteen rakennuskustannukset ovat huomattavan edulliset vastaavantehoiseen aikaisempaan tuulimuunninkonstruktioon verrattuna.
Keksinnön edullisen sovellutusmuodon mukaisesti sii-20 vistö muodostuu siipiparista, joka muodostaa väliinsä ilma-virtausraon, johon roottorin poistotila on yhteydessä. Tämän rakenteen ansiosta voidaan edelleen pienentää paitsi siipien laitteen tukirakenteisiin aiheuttamaa kuormitusta myös huomattavasti parantaa ilmavirtausraossa vallitsevaa 25 ilman virtausnopeutta ja näin kasvattaa siiven nostovoimasta aiheutuvaa imuvaikutusta roottorin poistopuolella, mistä on seurauksena olennaisesti edelleen kasvanut paine-ero roottorin eri puolilla.
Käyttämällä roottorina monivyöhykkeistä turbiinisii-30 vistöä ja tähän roottorisiivistöön virtausta ohjaavia joh-tosiipiä sekä suppilomaisesti kapenevaa ilman sisäänvirtaus-osaa voidaan parantaa tehontuoton hyötysuhdetta ja minimoida ohivirtaushäviöt roottorissa.
Keksinnön edullisen sovellutusmuodon mukaisesti 35 liikkumattoman siivistön siivet on yhdistetty ilmavirtaus-yhteyteen toistensa kanssa ontoilla poikittaisilla pääty- 4 81656 siivillä, joissa on ilmavirtausraon puoleisella siipipinnal-la ilman ulosvirtausraot. Näiden poikittaisten päätysiipien ansiosta voidaan eliminoida haitalliset siipien kärkipyör-teet.
5 Keksintöä kuvataan seuraavassa sen edullisen sovel- lutusmuodon avulla esimerkinomaisesti oheisiin piirustuksiin viittaamalla, joissa kuvio 1 esittää edestäpäin nähtynä keksinnön mukaista tuulienergiaa hyödyntävää laitetta, 10 kuvio 2 esittää leikkausta kuvion 1 mukaisesta lait teesta pitkin kuvion linjaa II-II, kuvio 3 esittää leikkausta kuvion 1 mukaisesta laitteesta pitkin kuvion 1 linjaa III-III, kuvio 4 esittää toista edullista keksinnön mukaisen 15 tuulienergian sovellutusmuotoa, kuvio 5 esittää erään edullisen keksinnön mukaisessa laitteessa käytettävän siiven poikkileikkausta ja kuvio 6 esittää kolmatta edullista keksinnön mukaisen tuulienergiaa hyödyntävän laitteen sovellutusmuotoa.
20 Kuvioissa 1, 2 ja 3 esitetyissä esimerkkitapauksissa keksinnön mukainen tuulienergiaa hyödyntävä laite on hit-sauskonstruktiona kokoonpantu aktiivi-passiivi-tyyppinen tuulienergiamuunnin.
Tähän tuulienergiamuuntimeen kuuluu aktiivisena osa-25 na tuulivirtausta pyörimiseensä käyttävä, koteloitu roottori 10 ja passiivisena osana roottorin 10 kanssa yhteistoiminnassa oleva, liikkumaton ja tarvittaessa tuuleen käännettävä siivistö 20, joka on kiinnitetty roottoria ympäröivään koteloon 11. Tässä esimerkkitapauksessa tuulienergia-30 muuntimen siivistö 20 koostuu siipiparista, jonka siivet 21, 22 muodostavat väliinsä ilman virtausnopeutta kasvattavan ilmavirtausraon 25, ja jotka siivet ovat onttoja sekä varustettu siipien onttoihin sisätiloihin 23 ja mainittuun virtausrakojen 25 yhteydessä olevilla ilman ulosvirtausau-35 koilla 24, ja tuulienergiamuuntimen roottorista 10, jota ympäröivä avoimella ilman sisäänvirtausaukolla 13 varusti 5 81656 tettu roottorikotelo 11 on kiinnitetty siipiparin väliin siten, että roottorikotelon 11 sisäpuolinen roottorin 10 suljettu poistotila 12 on ilinavirtausyhteydessä siipiparin siipien 21, 22 väliseen ilmavirtausrakoon 25 siipien onttojen 5 sisätilojen 23 ja ilmavirtausraon 25 puoleisilla siipipin-noilla 26, 27 olevien ilman ulosvirtausaukkojen 24 kautta.
Tämän esimerkkitapauksen mukaisen siipiparin siivet 21, 22 ovat epäsymmetrisiä ja sovitettu kulmaan ilman vir-taussuuntaan so. tuuleen nähden, jolloin ilmavirtausrako 25 10 on ilman virtaussuunnassa ensin kapeneva ja sitten levenevä, niin että suppilovaikutuksella on voitu tehostaa siipivai-kutusta eli kasvattaa siiven 21 tai 22 eri siipipinnoilla 26, 28 tai 27, 29 tapahtuvien ilmavirtausten nopeuseroa ja näin lisätä ilmavirtausraossa 25 vaikuttavaa alipainetta.
15 Kuten kuvioista 2 ja 3 ilmenee, roottorikotelo on kiinnitetty siipiparin siipien 21, 22 väliin, jolloin il-mavirtausaukkojen 24 puoleiset siipipinnat 26, 27 ja roottorikotelo 11 on varustettu kohdakkain olevilla aukoilla, joiden kautta tapahtuu roottorin 10 poistoilman virtaus sii-20 pien 21, 22 sisään ja sieltä edelleen ilman ulosvirtausaukkojen 24 kautta ilmavirtausrakoon 25. Vuotoilman pääsyn estämiseksi roottorin 10 alipaineiseen poistotilaan 12 on siipien 21, 22 ja roottorin vastinpinnat liitetty tiiviisti toisiinsa.
25 Kuviossa 4 on esitetty toinen keksinnön edullinen sovellutusmuoto. Tässä esimerkkitapauksessa siivistön 20 kukin siipi 21, 22 on kiinnitetty siiven 21, 22 onttoon sisätilaan 23 avoimena olevasta päädystään roottorikotelon 11 seinämässä olevaan aukkoon, jonka muoto vastaa siiven 30 21, 22 profiilia. Samoinkuin edellä roottorikotelon 11 ja siiven 21, 22 välinen liitos on tehty tiiviiksi ilmavuoto-jen eliminoimiseksi. Tämän toisen sovellutusmuodon etuina on mainittava, että siivet 21, 22 tai siipiparit voidaan sovittaa tähtimäisesti roottorikoteloon alipainetta kehit-35 tävän siipipinnan lisäämiseksi.
Roottorin poistotilaan vaikuttavan alipaineen säätä- 6 81 656 miseksi ja sen kautta tuulienergiamuuntimen tehonannon säätämiseksi ja maksimoimiseksi siivistön 20 siivet 21, 22 on kiinnitetty roottorikoteloon 11 siten, että niiden asetus-kulma on säädettävä. Tämä voidaan toteuttaa esim. kierret-5 tävällä ja haluttuun asentoon lukittavalla putkiakselilii-toksella, jolloin ilman virtaus roottorikotelosta 11 tapahtuu putkiakseliliitoksen putkielimen läpi.
Käytettäessä tuulienergiamuuntimessa siipiparia on roottorilta 10 saatavan tehonsaannin kannalta edullista 10 että myös siipiparin siipien 21, 22 välisen ilmavirtausraon 25 korkeus on säädettävä. Tämä on keksinnön mukaisessa tuulienergiamuuntimessa ratkaistavissa edullisesti siten, että em. putkiakseliliitoksen putkielin on tehty siirrettäväksi pitkin roottorikotelon 11 seinämässä olevaa johdeuraa ja 15 varustettu tiivistysvälineillä esim. roottorikotelon 11 si-säseinämää vasten kiristettävällä tiivistyslaipalla, ilma-vuotojen estämiseksi roottorikotelon 11 sisään.
Keksinnön edullisen sovellutusmuodon mukaisesti, kuten kuvioista 2 ja 3 ilmenee, siipiparin siipien 21, 22 vä-20 lisen ilmavirtausraon. 25 korkeus on olennaisesti pienempi kuin siipien 21 22 siipisyvyys. Tämän ilmavirtausraon 25 korkeus on edullisimmillaan puolet siipisyvyydestä. Tämän keksinnön erityispiirteen ansiosta voidaan maksimoida siipien 21, 22 yhteisvaikutus mahdollisimman suuren alipaineen 25 aikaansaamiseksi.
Siiville ominaisten haitallisten kärkipyörteiden eliminoimiseksi siipien 21, 22 vapaat päät on liitetty toisiinsa poikittaisella ontolla päätysiivellä 31, 32, jolloin siipiparin siivet 21, 22 ovat ilmavirtausyhteydessä toisten-30 sa kanssa. Keksinnön mukaisessa siipikonstruktiossa käytetty ontto poikittaissiipi 31, 32 on varustettu ilmavirtausraon 25 puoleiselta siipipinnaltaan ilman ulosvirtausaukoilla 34. Tämän keksinnön erityispiirteen ansiosta alipainetta kehittävää siipipintaa on voitu kasvattaa lisäämättä siipien 35 21, 22 pituutta tai leveyttä.
Roottoriin 10 kohdistuneen nopeutuneen ilmavirtauk-
II
7 81656 sen ja roottorin yli vaikuttavan paine-eron hyödyntämiseksi mahdollisimman tehokkaaseen mekaanisen energian tuottamiseen on tässä esimerkkitapauksessa roottorissa 10 käytetty kuviossa 3 esitetyn kaltaista monivyöhykkeistä turbiini-5 siivistöä. Jotta ilmavirtaus roottorin 10 kunkin vyöhykkeen siiville tapahtuisi oikeassa kulmassa, on roottorikoteloon 11 kiinnitetty liikkumaton johtosiivistö. Turbiinisiivistön ansiosta voidaan minimoida ilman ohivirtaushäviöt.
Ilmavirtauksen kiihdyttämiseksi roottorin 10 turbii-10 nisiivistölle ja ilman patoutumisesta aiheutuvan ilmanpaineen kasvattamiseksi roottorin 10 turbiinisiivistön yli vaikuttavan paine-eron lisäämiseksi, roottorikotelossa 11 olevan ilman sisäänvirtausaukon 13 etupuolella on ilman si-säänvirtausaukko 13 muotoiltu ilman virtaussuunnassa ennen 15 roottorin turbiinisiivistöä suppilomaisesti kapenevaksi. Koska turbiinisiivistön energiantuoton hyötysuhde on riippuvainen virtausnopeudesta ja paine-erosta, on tämän keksinnön erityispiirteen ansiosta voitu olennaisesti parantaa tuulienergiamuuntimen tehoa verrattuna vakiosisäänvirtaus-20 aukolla varustettuun tuulienergiamuuntimeen.
Kuviossa 5 on esitetty eräs edullinen suoritusmuoto keksinnön mukaisen tuulienergiamuuntimen energiaatuottavan toiminnan ylläpitämiseksi myös silloin kun tuulen nopeus on pieni. Tässä esimerkkitapauksessa siivistön siivet 21, 25 22 on varustettu etureunaltaan etureunalaipalla 41, joka työntyy esiin automaattisesti tuulen nopeuden pienentyessä ennaltamäärättyyn arvoon, tai joka sopivien käyttöelimien avulla työnnetään haluttaessa esiin, ja takareunaltaan ta-kareunalaipalla 42, joka on saranoitu siiven 21, 22 reunaan 30 kääntyväksi. Sekä etureuna- että takareunalaipan 41, 42 tarkoituksena on toisaalta lisätä siiven nostovoimaa eli täten kasvattaa alipainetta ja toisaalta ohjata ilmavirtausta siten, että ilmavirtaus pysyy kiinni siipipinnassa 26, 27 eikä irtoa siitä, jolloin syntyisi pyörteilyä ja me-35 netettäisiin nostovoimavaikutuksen avulla aikaansaatu alipaine.
8 81656
Kuviossa 6 on esitetty vielä keksinnön kolmannen edullisen sovellutusmuodon mukainen tuulienergiamuunnin. Tässä esimerkkitapauksessa muunnin koostuu useista yhteen yhteiseen kannatinrakennelmaan 50 kiinnitetyistä yksiköistä, 5 joista kukin käsittää roottorin 10 ja roottoria ympäröivään koteloon 11 kiinnitetyn siipiparin, jonka siivet on vapaista päistään liitetty ilmavirtausyhteyteen toistensa kanssa poikittaisella päätysiivellä 32. Tämän esimerkkitapauksen mukaisesti yksiköt on ilman virtaussuunnassa sovitettu sa-10 malle pystylinjalle siten, että joka toinen yksikkö on edempänä ja joka toinen yksikkö taaempana. Näin edempänä olevien yksiköitten ilmavirtausraosta 25 poispäin ja toisiaan kohti olevien siipipintojen 28, 29 välinen tila kapenee kartiomai-sesti kohti taaempana olevia yksiköitä, ja kasvattavat näin 15 ilman virtausnopeutta suhteessa tuulen nopeuteen taaemmille yksiköille.
Keksintöä on kuvattu edellä vain sen eräiden edullisten suoritusesimerkkien avulla. Tällä ei ole mitenkään haluttu rajata keksintöä vain tällaisia energiantuotantoon 20 tarkoitettuja tuulienergiamuuntimia koskevaksi, vaan kuten alan ammattimiehelle on selvää, keksintöä voidaan yksityiskohdista varioida huomattavastikin oheisissa patenttivaatimuksissa määritellyn keksinnöllisen ajatuksen puitteissa. Mainittakoon tässä yhteydessä, että keksinnön erittäin edul-25 linen käyttösovellutus on mm. imuri, joka asennettuna esim. ilmastointijärjestelmän poistoilmapäähän imee energiaa kuluttamatta tarvittavat määrät ilmaa.

Claims (15)

1. Tuulienergiaa hyödyntävä laite, tunnettu siitä, että laite on aktiivi-passiivi-tyyppinen tuuliener- 5 giamuunnin, jossa on aktiivisena osana tuulivirtauksen mukana pyörivä koteloitu roottori (10) ja passiivisena osana roottorin (10) kanssa yhteistoiminnassa oleva roottoria (10) ympäröivään koteloon (11) siten kiinnitetty, liikkumaton siivistö (20), jonka siivet ovat onttoja ja varustettu sii- 10 ven (21, 22) onttoon sisätilaan (23) ulottuvilla ilman ulos-virtausaukoilla (24), että roottorikotelon (11) sisäpuolinen, suljettu roottorin poistotila (12) on ilmavirtausyhteydessä ulkoilmaan siipien (21, 22) onttojen sisätilojen (23) ja siipipinnoissa (26, 27) olevien ilman ulosvirtausaukkojen 15 (24) kautta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että siiven muoto ja/tai asetuskulma on sellainen, että ilman virtausnopeus ilman ulosvirtausaukkojen (24) puoleisella siipipinnalla (26, 27) on suurempi 20 kuin toisella pinnalla (28, 29).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että siivistö (20) käsittää ainakin yhden parin siipiä (21, 22), jotka muodostavat väliinsä ilmavirtausraon (25), johon roottorin (10) poistotila (12) 25 on ilmavirtausyhteydessä.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että roottorikotelo (11) on sovitettu siipiparin väliin, jolloin siipiparin ilmavirtausraon (25) puoleiset siipipinnat (26, 27) ja roottorikotelo (11) on 30 varustettu kohdakkain olevilla aukoilla ilmavirtauksen mahdollistamiseksi roottorikotelosta (11) siipien (21, 22) onttoon sisätilaan (23).
5. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että siivistön (20) kukin siipi 35 (21, 22) on kiinnitetty onttoon sisätilaan (23) avoimena olevasta siipipäädystään roottorikotelon (11) seinämässä olevaan siiven (21, 22) profiilia vastaavaan aukkoon. 10 81 656
6. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen 1...5 mukainen laite, tunnettu siitä, että roottoriin (10) kuuluu monivyöhykkeinen turbiinisiivistö, ja että roottorikote-lossa on kiinteät johtosiivet, jotka suuntaavat ilmavirtauk- 5 sen roottorin (10) siivistöön.
7. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että siipien (21, 22) asetuskulma on säädettävä.
8. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laite, t u n - 10. e t t u siitä, että siipiparin siipien (21, 22) asetus-kulma ja/tai siipien (21, 22) välisen ilmavirtausraon (25) korkeus on säädettävä.
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen laite, tunnettu siitä, että siivet (21, 22) on kiinnitetty 15 roottorikoteloon (11) roottorikotelon (11) suhteen säädettävillä sekä haluttuun asentoon ja/tai asemaan lukittavilla kiinnityselimillä, joiden kautta ilma virtaa roottorikote-losta (11) siipien (21, 22) sisään.
9 81 656
10. Patenttivaatimuksen 3, 4 tai 5 mukainen laite, 20 tunnettu siitä, että kunkin siipiparin siivet (21, 22. on yhdistetty vapaista siipipäädyistään ilmavirtausyh-teyteen toistensa kanssa ontolla poikittaisella päätysii-vellä (31, 32), jossa on ilmavirtausraon (25) puoleisella siipipinnalla ilman ulosvirtausaukkoja (34).
11. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen 3...10 mukainen laite, tunnettu siitä, että siipiparin siipien (21, 22) välisen ilmavirtausraon (25) korkeus on olennaisesti pienempi kuin siipien (21, 22) siipisyvyys.
12. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen 1...11 mu-30 kainen laite, tunnettu siitä, että roottorikotelon (11) ilman sisäänvirtausaukko (13) on muotoiltu ilman vir-taussuunnassa ennen roottoria (10) suppilomaisesti kapene-vaksi.
13. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen 1...12 mu-35 kainen laite, tunnettu siitä, että siipien (21, 22) etureunat on varustettu ennaltamäärätyissä olosuhteissa II 11 81656 eteenpäin työntyvällä etureunalaipalla (41) ja takareunat toisesta reunastaan kiinnitetyillä kääntyvällä takareuna-laipalla (42) .
14. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen 1 ... 1 3 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että se koostuu useista roottoreista (10) ja roottoria ympäröivään rootto-rikoteloon (11) kiinnitetyistä siipipareista muodostuvista yksiköistä, jotka on sovitettu yhteiseen kannatinrakennel-maan (50).
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen laite, tun nettu siitä, että yksiköt on sovitettu ilman virtaus-suunnassa samalla pystylinjalla siten, että joka toinen yksikkö on edempänä ja joka toinen taaempana, jolloin edempänä olevien yksiköitten siipiparien virtausraoista (25) 15 poispäin ja toisiaan kohti olevien pintojen väliset tilat kapenevat kohti taaempana olevia yksiköitä ja kasvattavat ilman virtausnopeutta taaemmille yksiköille. 12 81 656
FI894258A 1989-09-11 1989-09-11 Vindenergi utnyttjande anordning. FI81656C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI894258A FI81656C (fi) 1989-09-11 1989-09-11 Vindenergi utnyttjande anordning.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI894258 1989-09-11
FI894258A FI81656C (fi) 1989-09-11 1989-09-11 Vindenergi utnyttjande anordning.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI894258A0 FI894258A0 (fi) 1989-09-11
FI81656B FI81656B (fi) 1990-07-31
FI81656C true FI81656C (fi) 1990-11-12

Family

ID=8528965

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI894258A FI81656C (fi) 1989-09-11 1989-09-11 Vindenergi utnyttjande anordning.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI81656C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI894258A0 (fi) 1989-09-11
FI81656B (fi) 1990-07-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK1780408T3 (en) The blade for a rotor of a wind turbine
US5193983A (en) Axial-flow fan-blade with profiled guide fins
US4279569A (en) Cross-flow turbine machine
KR100936076B1 (ko) 프로펠러 시스템 및 프로펠러 시스템의 작동 방법
US7134631B2 (en) Vorticity cancellation at trailing edge for induced drag elimination
US4132499A (en) Wind driven energy generating device
US7305893B2 (en) Oscillating vane actuator apparatus and method for active flow control
US8702042B2 (en) Flow body, in particular for aircraft
CN113557357B (zh) 风力涡轮机
KR20240051968A (ko) 유체 흐름 기반 재생 에너지 생산을 위한 시스템 및 방법
EP2132436A2 (en) Rotor device, wind turbine and method
US11795906B2 (en) Powered augmented fluid turbines
FI81656C (fi) Vindenergi utnyttjande anordning.
US2084463A (en) Pumping machinery
JPH07279892A (ja) 多翼ファン
DK202370542A1 (en) Wind turbine blades and wind turbine systems that include a co-flow jet
EP2649310B1 (en) Method and system of providing fluid flow for a rotor
US11047360B1 (en) Methods, systems, and devices to optimize a fluid harvester
EP3098436B1 (en) Noise reducing flap with opening
EP0414785B1 (en) Devices for extracting power from a moving fluid
Zheng et al. Flow control of annular compressor cascade by synthetic jets
JPH02157496A (ja) 送風機
RU117986U1 (ru) Ветроагрегат
UA124216C2 (uk) Ротор вітродвигуна з вертикальною віссю обертання конструкції гриценка
CN113738568A (zh) 叶片、风力发电机组及其操作方法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: NIEMINEN, PEKKA VIHTORI