FI80817B - Anordning foer kontroll av kondition av basstationens antenn vid celltelefonsystem. - Google Patents

Anordning foer kontroll av kondition av basstationens antenn vid celltelefonsystem. Download PDF

Info

Publication number
FI80817B
FI80817B FI884030A FI884030A FI80817B FI 80817 B FI80817 B FI 80817B FI 884030 A FI884030 A FI 884030A FI 884030 A FI884030 A FI 884030A FI 80817 B FI80817 B FI 80817B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
antenna
measuring
frequency
signal
base station
Prior art date
Application number
FI884030A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI80817C (fi
FI884030A0 (fi
Inventor
Kai Mustonen
Original Assignee
Telenokia Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Telenokia Oy filed Critical Telenokia Oy
Priority to FI884030A priority Critical patent/FI80817C/fi
Publication of FI884030A0 publication Critical patent/FI884030A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI80817B publication Critical patent/FI80817B/fi
Publication of FI80817C publication Critical patent/FI80817C/fi

Links

Description

1 80817 Järjestely solukkopuhelinjärjestelmän tukiaseman antennin kunnon tarkkailemiseksi
Keksinnön kohteena on järjestely solukkopuhelinjär-5 jestelmän tukiaseman antennin kunnon tarkkailemiseksi määrittämällä antennin seisovan aallon suhde, joka järjestely käsittää tukiasemalle sijoitettuna lähetinvälineen sähköisen mittaussignaalin syöttämiseksi antennilinjan kautta antenniin, ja mittausvälineen antennista antennilinjaa 10 pitkin takaisin heijastuneen mittaussignaalitehon mittaamiseksi .
Solukkopuhelinjärjestelmissä käytetään puhekanava-yksiköiden lisäksi mittakanavayksiköitä, joilla mitataan yhteyksien laatua. Tämän tarkoituksena on mm. selvittää, 15 mikä tukiasema pystyy muodostamaan parhaimman yhteyden vasta-aseman kanssa. Mittakanavassa ei tarvita lähetintä, mutta erilaisten yksiköiden lukumäärän vähentämiseksi on edullista käyttää mittakanavayksikkönä tavallista puheka-navayksikköä.
20 Tukiasemaan kuuluu olennaisena osana vastaanotin- ja lähetysantennit, joiden kunto vaikuttaa yhteyksien laatuun. Antennien kunnon tarkkailu voidaan suorittaa esim. mittaamalla niiden seisovan aallon suhdetta eli antennien sähköistä sovitusta muuhun vastaanotin- ja lähetinjärjes-25 telmään.
Nykyisen käytössä olevilla menetelmillä mittaus suoritetaan syöttämällä vastaanotinantenniin antennilin jän . kautta tehoa ja mittaamalla antennista antennilinjaa myö ten takaisin heijastuva teho laajakaistaisella tehomitta-30 rilla. Tehomittarin laajakaistaisuudesta johtuen mittauksessa käytettävän tehon tulee olla huomattavasti suurinta odotettavissa olevaa vastaanottotehoa suurempi, jotta mittauksesta ei tulisi häiriöherkkä eli tukiasemalle lähetetyt signaalit eivät häiritsisi mittausta. Suuren tehon 35 käyttäminen aiheuttaa vastaanottimeen keskeismodulaatio- 2 80817 ongelmia. Suuren tehon aiheuttamia häiriöitä voidaan välttää duplex-suodattimen avulla, joka erottaa mittasignaalin ja vastaanotettavaksi tarkoitetut signaalit toisistaan. Duplex-suodatin on asennettava ennen tukiaseman vastaan-5 otinosia, mikä heikentää tukiaseman herkkyyttä, koska suodatin aiheuttaa häviöitä antennisignaaliin.
Esillä olevan keksinnön päämääränä on aikaansaada antennin kunnon mittaamiseksi järjestely, jolla edellä mainitut ongelmat vältetään ja joka on aikaisempaa edul-10 lisempi ja yksinkertaisempi toteuttaa.
Tämä päämäärä saavutetaan johdannossa esitetyn tyyppisellä järjestelyllä, jolle on keksinnönmukaisesti tunnusomaista, että mittausväline on tukiaseman yhden puhe- tai mittakanavan vastaanottimen kentänvoimakkuusil-15 maisin, ja että lähetinväline käsittää tukiaseman edellä mainitun puhe- tai mittakanavan lähettimen, joka tuottaa ensimmäisen, lähettimen lähetystaajuuskaistalla olevan kapeakaistaisen signaalin, sekä taajuudensiirtovälineen, jolle ensimmäinen signaali syötetään ja joka muodostaa 20 ensimmäisestä signaalista mainitun mittaussignaalin siirtämällä sen halutulle mittaustaajuudelle.
Keksinnön perusajatuksena on, että vastaanotinantennin seisovan aallon suhde mitataan tukiaseman mittakanavan lähetintä ja vastaanotinta käyttäen. Tämä on edul-25 lista, koska tällöin suurin osa mittaukseen tarvittavista laitteista on jo olemassa tukiasemalla. Kuten jo aikaisemmin todettiin, mittakanavayksikkönä käytetään yleensä tavallista puhekanavayksikköä, jossa on mittakanavassa tavallisesti tarpeeton lähetin. Tätä lähetintä voidaan nyt 30 käyttää synnyttämään tukiaseman lähetystaajuuskaistalla olevan kapeakaistaisen signaalin, joka sekoitetaan siirto-oskillattorin avulla halutulle mittaustaajuudelle. Tämä mittaustaaj uus on juuri tukiaseman vastaanottotaajuuskais-tan ulkopuolella oleva taajuus, joten vastaanotinantennis-35 ta heijastuva mittaussignaali ei aiheuta häiriöitä tuki- 3 80817 aseman muihin vastaanottimiin. Sekoitettu mittaussignaali syötetään antenniin, josta heijastuva teho mitataan mit-takanavan vastaanottimessa olevan kentänvoimakkuusilmai-simen avulla. Koska myös kentänvoimakkuusilmaisin on jo 5 muista syistä olemassa tukiasemalla, tarvitsee tukiasemalle lisätä antennin tarkkailua varten minimissään vain siirto-oskillaattori.
Koska lähettimenä on tavanomainen puhekanavalähe-tin, mittauskanavasignaalin kaistanleveys on enintään ta-10 vanomaisen puhekanavasignaalin kaistanleveys. Tämän vuoksi mittaus tapahtuu taajuusselektiivisesti hyvin kapealla kaistalla, jolloin mittauksessa tarvittava teho voidaan pitää pienempänä kuin nykyisin tunnetussa menetelmässä eikä vastaanottimessa tapahdu mittauksen vuoksi keskeis-15 modulaatiota, joka aiheuttaa häiriöitä puhekanaville. Tekniikan tason ratkaisuissa käytetyt duplex-suodattimet voidaan siten jättää pois.
Mittaussignaali voidaan syöttää antennilinjaan suuntakytkimen kautta, joka suuntaa kaiken mittaussignaa-20 litehon antenniin päin ja päästää vastaanottimelle ainoastaan antennilta päin tulevat signaalit, kuten takaisin heijastuneen mittaussignaalitehon.
Siirto-oskillattorin taajuus on edullisesti 45 MHz, joka on NMT-900-järjestelmässä vastaanotto- ja lähetystaa-25 juuksien ero. Tällöin vastaanottimen ja lähettimen ohjaus ei eroa puhekanavissa käytetystä ohjauksesta.
Keksintöä selitetään nyt yksityiskohtaisemmin esimerkinomaisen suoritusmuodon avulla viitaten oheiseen piirrokseen, jossa 30 kuvio 1 esittää lohkokaavion tukiasemasta, joka sisältää keksinnön mukaisen mittausjärjestelyn, ja kuvio 2 on yksityiskohtaisempi esitys kuvion 1 lohkoista 7 ja 8.
Nyt viitataan kuvioon 1, jossa keksinnön mukainen 35 tukiasema käsittää vastaanottoantennin 9, joka on kytketty 4 80817 antennilinjan 11, 12 välityksellä jakovahvistimen 1 anten-nisisääntuloon ANT. Jakovahvistimella on N kappaletta pu-hekanavaulostuloja 1...N, joista kukin on kytketty vastaavan puhekanavayksikön 31,32...3II vastaanotinsisääntuloon 5 RX. Kunkin puhekanavayksikön 3X ---3,, lähettimen ulostulo TX on kytketty summausverkon 6 vastaavaan sisääntuloon 1...N. Summausverkon 6 ulostulo on kaikki puhekanavasig-naalit käsittävä summasignaali, joka syötetään lähetysan-tennille 10.
10 Jakovahvistin 1 käsittää lisäksi mittakanavaulos- tulon 0, joka on kytketty linjan 15 kautta mittakanavayk-sikölle 2. Tämä mittakanavayksikkö 2 on keksinnön ensisijaisessa suoritusmuodossa oleellisesti samanlainen kuin tukiaseman puhekanavayksiköt. Mittakanavasignaalilinjalta 15 15 mittaussignaali syötetään mittakanavayksikön 2 vastaan otinsisääntuloon RX. Mittakanavayksikön lähettimen RFTL-ulostulo on kytketty linjan 14 kautta siirto-oskillaattorille 7. RFTL-ulostulo on puhekanavien (ja myös mittaka-navan) lähettimessä oleva, mittaukseen soveltuva matala-20 tasoinen (n. -20 dBm) ulostulo, jota puhekanavissa käytetään tukiaseman testaustarkoituksiin, mutta on mittauska-navasa käyttämätön. Keksinnön edullisessa suoritusmuodossa mittauskanavan ulostulona käytetään juuri tätä ulostuloa ja varsinainen lähetinulostulo Tx päätetään vaimentimeen 25 RL (keinokuormaan). Siirto-oskillaattorin 7 ulostulo on kytketty linjan 13 kautta suuntakytkimelle 8, joka puolestaan on kytketty sarjaan antennilinjalle antennin 9 ja jakovahvistimen 1 väliin.
Siirtokytkin 8 ja siirto-oskillaattori 7 on esitet-30 ty yksityiskohtaisemmin kuviossa 2. Suuntakytkin 8 on tavanomainen hybridikytkentä, jonka yksi haara on päätetty vastukseen R. Suuntakytkimen muihin haaroihin on kytketty siirto-oskillaattorilta 7 tuleva linja 13, antenninpuolei-nen antennilinja 11 ja jakovahvistimen 1 puoleinen anten-35 nilinja 12. Suuntakytkin 8 suuntaa linjalta 13 tulevan 5 80817 mittaussignaalin kokonaisuudessaan antennilinjalle 11 menevään haaraan ja estää linjalta 13 tulevan mittaussignaalin pääsyn antennilinjalle 12 menevään haaraan. Vastaan-ottoantennin 9 vastaanottamat signaalit sekä antennista 5 takaisin heijastuneen mittaussignaalin osuuden suuntakyt-kin 8 suuntaa antennilinjalta 11 antennilinjalle 12. Luonnollisesti suuntakytkimen 8 tilalla voidaan käyttää jonkin muun tyyppistä suuntaavaa elintä.
Siirto-oskillattori 7 sisältää sekoittajan 73, jon-10 ka toinen sisääntulo on kytketty mittakanavan lähettimen RFTL-ulostulosta tulevaan linjaan 14 ja jonka toiseen sisääntuloon on puskurivahvistimen 72 kautta kytketty kide-oskillaattori 71. Sekoittajan 73 ulostulo on kytketty linjalle 13. Sekoittaja 73 siirtää linjalta 14 tulevan sig-15 naalin taajuudelle, joka on kideoskillaattorin 71 taajuuden verran linjalta 14 tulevan signaalin taajuuden ylä-tai alapuolelle. Keksinnön ensisijaisessa suoritusmuodossa kideoskillaattorin 71 taajuus on 45 MHz, jolloin siirto-oskillaattori 7 siirtää mittakanavayksikön 2 lähettimen 20 ulostulosignaalia, joka on mittakanavan 0 lähetystaajuudella, 45MHz verran taajuudelle, joka on mittakanavan 0 vastaanottotaajuus.
Keksinnön mukainen mittausjärjestely toimii seuraavasti.
25 Mittakanavan lähetin syöttää siirto-oskillaattoril le 7 mittakanavan 0 lähetystaajuudella olevan signaalin, jonka siirto-oskillaattori siirtää halutulle mittaustaa-juudelle ja syöttää näin aikaansaadun mittaussignaalin suuntakytkimen 8 kautta vastaanottoantennin 9. Osa mit-30 taussignaalitehosta heijastuu takaisin vastaanottoanten-nista 9 ja siirtyy suuntakytkimen 8 kautta antennilinjaa pitkin jakovahvistimelle 1, jonka ulostulosta 0 se syötetään mittakanavayksikön 2 vastaanotinsisääntuloon RX. Takaisin heijastunut teho mitataan mittakanavayksikön 2 ken-35 tänvoimakkuusilmaisimella, jonka antamaa tulosta verrataan 6 80817 lähetettyyn mittaussignaalin tehoon vastaanottoantennin 9 seisovan aallon suhteen määrittämiseksi. Tukiasema ja so-lukkopuhelinjärjestelmä käyttää vastaanottoantennin kunnosta näin saatua informaatiota tavanomaisella tavalla 5 hyväkseen. Tämä ei kuitenkaan kuulu varsinaisen keksinnön piiriin eikä sitä sen vuoksi selosteta tarkemmin.
Kuviot ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu havainnollistamaan keksintöä. Yksityiskohdiltaan keksinnön mukainen järjestely voi vaihdella oheisten patenttivaati-10 musten puitteissa. Siirto-oskillaattorin 7 sisääntulosig-naali voidaan esimerkiksi ottaa mittauskanavan varsinaisesta lähetinulostulosta TX mainitun vaimentimen jälkeen.

Claims (6)

7 80817
1. Järjestely solukkopuhelinjärjestelmän tukiaseman vastaanottoantennin (9) kunnon tarkkailemiseksi määrittä- 5 mällä antennin seisovan aallon suhde, joka järjestely käsittää tukiasemalle sijoitettuna lähetinvälineen (2, 7) sähköisen mittaussignaalin syöttämiseksi antennilinjan (11) kautta antenniin, ja mittausvälineen (2) antennista antennilinjaa (11, 10 12) pitkin takaisin heijastuneen mittaussignaalitehon mit taamiseksi, tunnettu siitä, että mittausväline on tukiaseman yhden puhe- tai mitta-kanavan vastaanottimen (2) kentänvoimakkuusilmaisin, ja että 15 lähetinväline käsittää tukiaseman edellä mainitun puhe- tai mittakanavan lähettimen (2), joka tuottaa ensimmäisen, lähettimen lähetystaajuuskaistalla olevan kapeakaistaisen signaalin, sekä taajuudensiirtovälineen (7), jolle ensimmäinen signaali syötetään ja joka muodostaa 20 ensimmäisestä signaalista mainitun mittaussignaalin siirtämällä sen halutulle mittaustaajuudelle.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että lähetinvälineen (2, 7) ulostulo on kytketty antennilinjaan (11, 12) suuntakytkineli- 25 mellä (8), joka suuntaa lähetinvälineen (2, 7) syöttämän mittaussignaalin antenniin (9) ja antennista (9) takaisin heijastuneen tehon vastaanottimelle (2).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että taajuudensiirtoväline on 30 siirto-oskillaattori (7).
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että mittaussignaalin taajuus on edellä mainitun puhe- tai mittakanavan vastaanottimen vastaanottotaajuus.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen järjestely, 8 80817 tunnettu siitä, että siirto-oskillaattorin (7) taajuus on 45 MHz.
6. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että mittaussignaalin taa-5 juus on tukiaseman vastaanottotaajuuskaistan ulkopuolella. 9 80817
FI884030A 1988-09-01 1988-09-01 Anordning foer kontroll av kondition av basstationens antenn vid celltelefonsystem. FI80817C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI884030A FI80817C (fi) 1988-09-01 1988-09-01 Anordning foer kontroll av kondition av basstationens antenn vid celltelefonsystem.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI884030 1988-09-01
FI884030A FI80817C (fi) 1988-09-01 1988-09-01 Anordning foer kontroll av kondition av basstationens antenn vid celltelefonsystem.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI884030A0 FI884030A0 (fi) 1988-09-01
FI80817B true FI80817B (fi) 1990-03-30
FI80817C FI80817C (fi) 1990-07-10

Family

ID=8526989

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI884030A FI80817C (fi) 1988-09-01 1988-09-01 Anordning foer kontroll av kondition av basstationens antenn vid celltelefonsystem.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI80817C (fi)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0592485B1 (en) * 1991-07-01 2000-03-08 Nokia Networks Oy Method and device for extending the dynamic range in measurements carried out with a directional coupler

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0592485B1 (en) * 1991-07-01 2000-03-08 Nokia Networks Oy Method and device for extending the dynamic range in measurements carried out with a directional coupler

Also Published As

Publication number Publication date
FI80817C (fi) 1990-07-10
FI884030A0 (fi) 1988-09-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100378613B1 (ko) 안테나및피더케이블테스팅장치및방법
AU672468B2 (en) Method and arrangement for measuring the condition of a receiver antenna
US5471146A (en) Method and apparatus for measuring return loss
US6313644B1 (en) Apparatus and method for measuring voltage standing wave ratio in antenna of base station
EP1784658B1 (en) Antenna array calibration
US5507010A (en) Arrangement for measuring at frequencies actually used for signalling, the condition of a receiving antenna positioned apart from other base station equipment at a base station of a radio system
JPH10504163A (ja) 無線ステーションの動作を監視するテストループを確立するための方法及び装置
JP2002043957A (ja) 高周波信号送信装置
US7054602B2 (en) Calibrating method and apparatus in a telecommunication system
FI80817B (fi) Anordning foer kontroll av kondition av basstationens antenn vid celltelefonsystem.
EP1476765B1 (en) Radio frequency power generation and power measurement
EP0543835B1 (en) Method and device for supervising the condition of a receiving antenna
US20050181784A1 (en) System and method for calibrating a transceiver
KR100549127B1 (ko) 무선주파수의 정재파비 측정 장치
US6348801B1 (en) Fault isolation of an antenna path for a radio telephone
KR19990061224A (ko) 코드 분할 다중 접속 시스템 디지틀 셀룰라 기지국에서 수신전압 정재파비 측정 방법
CN100421357C (zh) 校正收发装置的系统及方法
KR101129274B1 (ko) 위치 추적 성능 검사 장치 및 방법
JP4512139B2 (ja) 少なくとも1つの送信ユニットを送受信アンテナへ接続する装置
KR100268362B1 (ko) 수신안테나 성능 분석 방법 및 장치
JP2001091636A (ja) 測距装置
GB2382954A (en) A telecommunications station such as a umts base station and a method of detecting a parameter of a signal transmitted therefrom
KR20060078307A (ko) 반사되는 무선 신호 레벨 측정을 통해 기지국으로출력되는 무선 신호의 송신전력 제어가 가능한 이동통신단말기
KR20010039190A (ko) 무선 로컬 루프 시스템에서 호 제한 방법
KR20040085711A (ko) 호 상태를 보정한 기지국의 송신 정재파비 측정 장치 및그 방법

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: TELENOKIA OY