FI80602B - Foerfarande foer framstaellning av ett immunoterapeutiskt preparat foer oral administration innehaollande allergen. - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av ett immunoterapeutiskt preparat foer oral administration innehaollande allergen. Download PDF

Info

Publication number
FI80602B
FI80602B FI850619A FI850619A FI80602B FI 80602 B FI80602 B FI 80602B FI 850619 A FI850619 A FI 850619A FI 850619 A FI850619 A FI 850619A FI 80602 B FI80602 B FI 80602B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
allergen
dscg
antiallergic agent
antiallergic
oral administration
Prior art date
Application number
FI850619A
Other languages
English (en)
Other versions
FI80602C (fi
FI850619L (fi
FI850619A0 (fi
Inventor
Lars Yman
Original Assignee
Allergologisk Lab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Allergologisk Lab filed Critical Allergologisk Lab
Publication of FI850619L publication Critical patent/FI850619L/fi
Publication of FI850619A0 publication Critical patent/FI850619A0/fi
Publication of FI80602B publication Critical patent/FI80602B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI80602C publication Critical patent/FI80602C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K39/00Medicinal preparations containing antigens or antibodies
    • A61K39/35Allergens
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K9/00Medicinal preparations characterised by special physical form
    • A61K9/20Pills, tablets, discs, rods
    • A61K9/2072Pills, tablets, discs, rods characterised by shape, structure or size; Tablets with holes, special break lines or identification marks; Partially coated tablets; Disintegrating flat shaped forms
    • A61K9/2086Layered tablets, e.g. bilayer tablets; Tablets of the type inert core-active coat
    • A61K9/209Layered tablets, e.g. bilayer tablets; Tablets of the type inert core-active coat containing drug in at least two layers or in the core and in at least one outer layer
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K9/00Medicinal preparations characterised by special physical form
    • A61K9/48Preparations in capsules, e.g. of gelatin, of chocolate
    • A61K9/4808Preparations in capsules, e.g. of gelatin, of chocolate characterised by the form of the capsule or the structure of the filling; Capsules containing small tablets; Capsules with outer layer for immediate drug release

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Bioinformatics & Cheminformatics (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Pharmacology & Pharmacy (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • Mycology (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Medicines Containing Antibodies Or Antigens For Use As Internal Diagnostic Agents (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Medicines That Contain Protein Lipid Enzymes And Other Medicines (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)
  • Coloring Foods And Improving Nutritive Qualities (AREA)
  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)

Description

1 80602
Menetelmä immunoterapeuttisen allergeenia sisältävän valmisteen valmistamiseksi oraalista annostelua varten Tämä keksintö koskee menetelmää uuden valmisteen valmistamiseksi, joka sisältää immunoterapeuttisesti vaikuttavan määrän ainakin yhtä allergeenia.
Allergiset häiriötilat saattavat syntyä, kun keho joutuu vieraille aineille alttiiksi, esimerkiksi johtuen tällaiten aineiden sisäänhengittämisestä tai niiden kosketuksesta ihoon tai limakalvoihin, tai johtuen niiden joutumisesta kehoon ruuan mukana. Yliherkkyysreaktioita saattaa ilmetä seurauksena immunologisten tai muiden mekanismien aiheuttamasta stimulaatiosta .
Termiä "allergeeni" käytetään tässä ja jäljempänä tarkoittamaan ainetta, joka nisäkkääseen kohdistettuna kykenee aikaansaamaan immuunireaktion, joka synnyttää IgE-luokkaan kuuluvia vasta-aineita ja joka myös kykenee laukaisemaan allergisen reaktion kun nisäkäs myöhemmin joutuu aineen vaikutukselle alttiiksi. Allergeenit ovat kemiallisesti hyvin heterogeeninen luokka yhdisteitä ja ne voivat muodostua proteiinista, lipidistä, hiilihydraatista tai näiden yhdistelmästä, kuten glyko-proteiinista, proteoglukaanista, lipoproteiinista jne.
Tällaisten allegeenisen vaikutuksen omaavien yhdisteiden tulee yhdistyä biopolymeerien kanssa in vivo synnyttääkseen immuuni-reaktion tai laukaistakseen kyseisen allergisen reaktion.
Immunologiaan perustuvista sairauksista dramaattisin on nk. atooppinen eli IgE:stä johtuva allerginen reaktio, joka vaikeimmassa muodossaan saattaa johtaa nk. anafylaktiseen shokkiin, joka on potentiaalisesti vaarallinen. Tälle sairaudelle on ominaista immunoglobuliini E-luokkaan (IgE) kuuluvien vasta-aineiden läsnäolo, jotka kykenevät sitomaan juuri sen vieraan aineen (allergeenin), jolle yksilö on yliherkkä.
Näillä IgE-vasta-aineilla on lisäksi se ominaisuus, että ne sitoutuvat kehossa olevien tietyntyyppisten solujen pintaan.
2 80602
Eräs tällainen solutyyppi on syöttösolu, jota esiintyy runsaasti ihossa ja esimerkiksi nenän, silmien, henkitorven ja suoliston limakalvoissa.
Kun IgE-aineiden peittämät syöttösolut joutuvat vasta-aineen alkuperäisesti "kasvattaneen" allergeenin vaikutukselle alttiiksi, syöttösolut stimuloituvat vapauttamaan nk. välittäjiä. Kaikki nämä välittäjät, esimerkiksi histamiini, SRS-A (leuko-trieenit), PAF (verihiutaleita aktivoiva tekijä) ja useat kemotaktiset tekijät ja entsyymit, myötävaikuttavat tyypilliseen allergiseen tulehdukseen, jolle on tunnusomaista (i) välittömästi turvotuksella, sileiden lihasten supistuksella ja lisääntyvällä erittelyllä alkava alkuvaihe, ja (ii) jälkivai-he fagosyyttisten solujen tunkeutumiseen.
On olemassa erilaisia keinoja allergisten tilojen välttämisek-... si. Kahta näistä käytetään hyväksi tämän keksinnön mukaan, nimittäin: (1) Immunoterapia, jota myös kutsutaan herkkyyden vähentämi- h' seksi, jolloin edellä mainittu syöttösolun stimulointi voidaan ehkäistä, johtuen todennäköisesti immunologisen sietokyvyn ; kehittymisen (IgE-vasta-aineiden muodostumisen ehkäisy) ja toisiin immunoglobuliiniluokkiin kuuluvien nk. blokkaavien vasta-aineiden muodostumisen yhdistelmävaikutuksesta.
(2) Farmakoterapia, jolla allergisia oireita voidaan torjua tai lieventää. Oireiden torjuminen voidaan saada aikaan välittäjän vapautumisen ehkäisyllä (esimerkiksi antamalla anti-allergisia aineita, kuten esimerkiksi dinatriumkromoglykaat-tia (DSCG) tai muita aineita, jotka paikallisesti käytettyinä kykenevät vähentämään tai ehkäisemään välittäjän kuten esimerkiksi kalsiumantagonistien, CAMP-tasoa lisäävien aineiden tai leukotrieenisynteesiin vaikuttavien aineiden syntymisen tai vapautumisen). Oireiden lievittäminen voidaan saada aikaan välittäjien vaikutuksen ehkäisyllä (antamalla esimerkiksi antihistamiineja tai toisten välittäjien antagonisteja tai aineita, joilla on päinvastainen vaikutus, kuten esimerkiksi adrenergisia, antikolinergisia aineita tai ksantiinijohdannaisia .
3 80602
Uskotaan, että DSCG-tyyppinen antiallerginen aine vaikuttaa paikallisesti syöttösoluun ehkäisten histamiinin ja muiden välittömän allergisen reaktion välittäjien vapautumisen. Ollakseen tehokas lääkkeen tulee saavuttaa syöttösolu ennenkuin tämä joutuu allergeenille alttiiksi. Aina DSCG:n löytämisestä saakka on yritetty löytää muita yhdisteitä, jotka ehkäisevät tämän reaktion. On väitetty, että esimerkiksi ketotifeeni on tällainen mahdollinen yhdiste. Valitettavasti tällaiset potentiaalisesti lupaavat aineet ovat erittäin harvoin yhtä tehokkaita käytännössä kuin miltä ne ovat ensin näyttäneet.
Tässä ja jäljempänä käytetty termi "antiallerginen aine" tarkoittaa ainetta, joka ehkäisee allergeenin aikaansaaman allergisen ja tulehdusta aiheuttavan reaktion. Näin ollen näiden "antiallergisten aineiden" tarkoitetaan käsittävän aineita, jotka ehkäisevät välittäjän vapautumisen sekä aineita, jotka neutraloivat itse välittäjät.
Immunoterapia merkitsee, että potilasta hoidetaan pienillä määrillä allergeenia, jolle hän on allerginen, käsittelyn tarkoituksena ollessa, että potilas kehittää puolustusta tai sietokykyä vaikutukselle ensi kerralla kun hän joutuu tälle erityiselle allergeenille alttiiksi. Tarkoituksena on siis ehkäistä allergeeni sitoutumasta syöttösolussa oleviin spesifisiin IgE-aineisiinsa. Immunoterapiahoidossa potilaalle annetaan toistuvasti (immunoterapeuttisesti vaikuttavia määriä) allergeenia, jotta hänessä kehittyisi puolustus. Annokset eivät kuitenkaan saa olla niin suuria, että ne aiheuttavat allergisen reaktion. On tämän vuoksi huomattava, että immunote-rapiaan sisältyy huolellinen tasapainoilu tehokkaan annoksen ja anafylaktisen reaktion ehkäisyn välillä.
Immunoterapia toteutetaan normaalisti allergeenin ihonalaisin ruiskein. Tiettyjä elintarvikeallergioita varten on kuitenkin ehdotettu käyttää allergeenin normaalia tietä, mikä käsittää oraalisen antamisen ja absorption mahaan tai suolistoon. On myös ehdotettu tässä yhteydessä, että herkkyyttä vähentävä hoito olisi yhdistettävä DSCG:n antamiseen.
4 80602 Näin ollen on elintarvikeallergiaan liittyen tunnettua käyttää oraalista herkkyyden vähentämistä yhdistettynä DSCG:n oraaliseen antamiseen. Oletettiin, että DSCG:n tehtävänä oli kohdistaa vaikutuksensa paikallisesti ruuansulatusalueelle, siis sille alueelle, jolla allergeenille alttiiksi joutuminen tapahtuu. On suoritettu kokeita, joissa elintarvikeallergia-potilaille on annettu 180-300 mg DSCG 3-10 päivän aikana ennenkuin he joutuvat allergeenille alttiiksi (La Nouv. Presse Möd. 8, (1979):22, s. 1851-52). Nämä kokeet ovat lopuksi johtaneet ehdotukseen oraaliseksi herkkyyden vähentämismenetelmäksi, joka on melko alkeellinen ja johon liittyy monta epäkohtaa. Viitejulkaisun opetus johtaa herkkyyden vähentämismenetelmään, jossa allergeenille altistaminen ja DSCG:n antaminen tapahtuvat täysin eri aikoina. Tämä on epäkäytännöllistä, sillä vatsan ja suoliston ruuansulatustoiminta vaihtelee yksilöstä toiseen ja eri aikoina samassa yksilössä. Lisäksi on todettu olevan vaikeata, siihen liittyvine vaaroineen, saada osallistuvat yksilöt ottamaan kahta erilaista valmistetta eri aikoina. Tällöin on otettava huomioon, että poikkeaminen tarkasta annosteluohjelmasta aiheuttaa vaaran anafylaktises-ta reaktiosta. Tunnettujen oraalisten ja/tai suolistollisten herkkyyden vähentämismenetelmien esteet ovat pääasiassa samoja • . kuin ihon herkkyyden vähentämisessä. Jo hyvin heikolla aller gialla on aina olemassa vaara anafylaktisesta reaktiosta. Kun kerran vahingollinen reaktio on syntynyt, on vaikeata hallita sen jatkokehitystä.
Allergeenia sisältäviä kapseleita, jotka ovat tarkoitetut annettaviksi oraalisesti, ovat myös Stickl, H. ja Stickl, H. yhdessä : Kerscher, G. kanssa selostaneet (Fortschr. Med. 99 (1981), s. 1991-3, ja 16. 98 (1980), s. 242-46). Julkistamattomat tulokset (BjÖrksten, B) ovat kuitenkin osoittaneet, että allergeenikapseleiden oraalinen antaminen voi aiheuttaa Sivuvaikutuksia ripulina ja muina epämiellyttävinä vaikutuksina. Sekä Björksten'in että Stickl'in tutkimukset ovat kohdistuneet immunoterapiaan riippumatta siitä, onko allergeeni elintarvike vai ei.
Aikaisemmin on suoritettu kokeita myös nk. peroraalisella herk- 5 80602 kyyden vähentämisellä. Tämän menetelmän mukaan on potilaan kielen alle pantu laimeita allergeeniliuoksia. On todettu, että menetelmä on käytännöllisesti katsoen tehoton.
Edellä esitetystä käy ilmi, että on olemassa suuri tarve uudella tavalla muodostetuista valmisteista ja parannetuista menetelmistä ruuansulatuskanavan ulkopuolitse tapahtuvalle herkkyyden vähentämiselle. Tämän keksinnön tarkoituksena on eliminoida aikaisempiin menetelmiin ja valmisteisiin liittyvät edellä esitetyt epäkohdat. Keksinnöllä aikaansaatu suurin etu on, että immunoterapeuttista annosta voidaan lisätä huomattavasti lisäämättä mainittavasti vaaraa anafylaktisen reaktion synnyttämisestä. Esillä oleva keksintö mahdollistaa suolistollista herkkyyden vähentämistä varten allergeenin oikean annoksen antamisen, jota edeltää antiallergisen aineen suojaavan annoksen antaminen oikeaan paikkaan käyttämällä ennakolta määrättyä aikaväliä suojaavan yhdisteen ja allergeenin välillä.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että muodostetaan sydän, joka sisältää elintarvike- tai hengi-tysallergeenin määrässä 1-500 mg, ja että tämä sydän suljetaan gelatiinikuoreen käsittäen terapeuttisesti aktiivisen määrän antiallergista ainetta, jolla on DSC6 (dinatriumkro-moglykaatti) -vaikutus, ja että kuori päällystetään kalvolla, joka on selluloosaesteriä tai synteettistä polymeeriä. Menetelmällä saatu valmiste on tarkoitettu annettavaksi oraalisesti, ja valmisteen annostelun jälkeen se luovuttaa hidastetusti sekä vaikuttavan määrän antiallergista ainetta että immunoterapeuttisesti vaikuttavan määrän allergeenia niin, että molempia näitä vapautuu mainitussa järjestyksessä suolistonesteen vaikutuksesta, mutta pysyvät vapautumatta mahanesteen vaikutuksesta. Sanonnalla "vastustuskykyinen mahanesteelle" tarkoitetaan, että valmiste kestää mahanesteen vaikutuksen niin, että terapeuttisesti vaikuttava määrä sekä allergeenia että antiallergista ainetta voi kulkea 6 80602 vatsan läpi ja vapautua suolistossa. Käsite "vastustuskyky mahanesteelle" on yleisesti tunnettu ja omaksuttu, ja tätä termiä on käyttty lähes vuosisadan verran.
Keksinnön mukaan käytettäviä tärkeimpiä allergeeneja ovat nk. elintarvikeallergeenit ja hengitysallergeenit. Tämän tyyppiset allergeenit ovat luonteeltaan proteiinimaisia, joissa on yhtä useampia antigeenisiä determinantteja ja joiden molekyylipaino on yli 2000 daltonia, joko sellaisenaan tai yhdistettynä kehon proteiineihin. Esimerkkejä pienimolekyylipainoisista allergeeneista ovat lääkkeet, kuten penisilliini, ja reaktiokykyiset kemikaalit. Prote-iinipitoisia allergeeneja käytetään useimmiten uutteina, jotka on saatu niiden luonnon lähteistä. Tavallisia prote-iinipitoisia allergeeneja löytyy pölyssä, punkeissa, kasveissa, eläimissä, sienissä, hyönteisissä ja hyönteisten myrkyissä, elintarvikkeissa jne.
Tähän asti tehtyjen kokeiden valossa keksinnön mukaan käytettävä suosituin antiallerginen aine on sitä tyyppiä, joka ehkäisee välittäjän vapautumisen. Esimerkkejä ovat dinat-riumkromoglykaatti, sen homologit ja analogit ja vastaavien ' happojen muut terapeuttisesti vaikuttavat ja farmaseuttises ti hyväksyttävät suolat, estrit tai amidit. Keksintö käsittää myös aineet, joiden myöhemmin todetaan omaavan sama vaikutus kuin DSCGslla ("DSCG-vaikutus"). DSCG-tyyppisiä yhdisteitä on esitetty US-patenttijulkaisussa 3 419 578. Niitä kutsutaan bis-kromonyyliyhdieteiksi ja niiden yleinen kaava on:
O Ri R4 O
HOaC Ra Ra Rs Re COaH
ii 7 80602 jossa Ri, Ra, R3, R«, Rs ja R6 ovat samanlaisia tai erilaisia ja kukin on H tai halogeeni, alempi alkyyli, hydroksi, alempi alkoksi, substituoitu alempi alkyyli tai substituoitu alempi alkoksi, ja X on tyydytetty tai tyydyttämätön, suora tai haarautunut polymetyleeniketju, joka voi olla yhden tai useamman karbosyklisen renkaan tai happea sisältävän heterosyklisen renkaan, happiatomin tai karbonyyliryhmän katkaisema.
Keksinnön mukaan saadut edut johtuvat ensisijaisesti siitä seikasta, että (i) allergeenia ja (ii) antiallergista ainetta annetaan valmisteena, jossa sekä (i) että (ii) ovat läsnä. Keksintö mahdollistaa antiallergisen aineen terapeuttisesti vaikuttavan määrän antamisen paikallisesti suolistoon. Antiallergisen aineen terapeuttisesti vaikuttavan määrän paikallinen vapautuminen tapahtuu hyvin määritettynä ajanjaksona ennen kuin allergeeni pääsee vaikuttamaan aikaansaaden anafylaktisen reaktion.
Keksinnön mukaisella menetelmällä valmistettu valmiste sallii antiallergisen aineen vapautumisen heti kun se on saapunut suolistoon, mutta myös aikaisemmin. Viimemainitussa tapauksessa on kuitenkin välttämätöntä, että lääkevalmisteeseen jää vielä terapeuttisesti vaikuttava määrä ainetta niin, että se voi vapautua siitä valmisteen saapuessa suolistoon. Normaalisti antiallergisen aineen tai sen suurimman osan tulisi vapautua 60 minuutin kuluessa valmisteen saapumisesta suolistoon, ja mieluimmin 30 minuutin kuluessa.
Allergeenia ei tulisi vapautua valmisteesta ennen kuin tämä saapuu suolistoon. Allergeenin vapautuminen suolistossa voi sitten alkaa kun vaikuttava määrä antiallergista ainetta on vapautunut ja tullut vaikuttavaksi. Käytännössä allergeenin 8 80602 tulisi vapautua 120 minuutin kuluessa valmisteen saapumisesta suolistoon, mieluimmin 30 minuutin kuluessa antiallergisen aineen suurimman osan vapautumisesta valmisteesta suolistossa. Liukenemisnopeus määräytyy olosuhteista, jotka on määrätty US-Pharmacopoea1ssa XX, s. 1105 ja sen kolmannessa täydennysosassa s. 310-11, jäljennetylle mahanesteelle.
Valmisteen kutakin annostusyksikköä kohti allergeenin kokonaismäärä ja antiallergisen aineen kokonaismäärä voivat vaihdella. Tämä pätee myös niiden keskinäiseen suhteeseen. Aine, jolla on pieni antiallerginen vaikutus, voidaan yhdistää vain pieniin määriin allergeenia. Hyvin voimakkaat allergeenit vaativat suurempia määriä antiallergista ainetta. DSCG katsotaan olevan sellaisenaan ei-myrkyllistä ja sitä voidaan täten antaa rajoittamattomia määriä. Toiset antiallergisen vaikutuksen omaavat aineet saattavat aiheuttaa sivureaktioita, ja täten jokainen annostusyksikkö voi sisältää vain pieniä määriä tällaisia vaikuttavia aineita. On kuitenkin tärkeätä, että antiallergisen aineen määrä annostusyksikköä kohti on aina sellaisessa suhteessa allergeenin määrään annostusyksikköä kohti, että se ehkäisee kaikki mahdolliset allergiset reaktiot suolistossa. Alan ammattimiehelle on hyvin helppoa todeta oikeat suhteet ja hyväksyttävät määrät. Tässä yhteydessä on huomattava, että potilas voi tulla sairaaksi jos suhteet valitaan väärin.
Mitä annostusyksikön tilavuuteen tulee, yläraja määräytyy sen mukaan minkälainen yksikkö on niellettävissä. Sääntönä tämä merkitsee, että kukin yksikkö aina sisältää alle 500 mg anti-allergista ainetta. Allergeenin määrän ylärajan asettaa antiallergisen aineen kyky suojata potilasta anafylaktiselta reaktiolta. Allergeenin määrä annostusyksikköä kohti on tavallisesti 1-500 mg. Immunoterapiassa on tavanomaista aloittaa pienellä annoksella allergeenia. Tämän jälkeen ja hoidon edetessä on tavallisesti mahdollista lisätä annettua annosta ja täten voi olla tarve annostusyksiköistä, jotka sisältävät erilaisia määriä allergeenia. Toinen seurausväite on, että jopa yksittäisessä yksilössä tietyn allergeenin immunoterapeutti- 9 80602 nen määrä voi vaihdella terapian eri vaiheissa. Immunotera-peuttiseen annokseen vaikuttavat tietysti myös puhdistus ja rikastus sekä eräissä tapauksissa myös kemialliset tai fysikaaliset muunnokset, jotka suoritetaan tarkoituksella lisätä tai vähentää allergeenisen aineen allergeenisyyttä.
Kun samaan valmisteeseen yhdistetään useita eri allergeeneja, on kiinnitettävä huomio niiden suhteelliseen voimakkuuteen ja niihin immunologisiin ristireaktioihin, joita joskus esiintyy.
Keksinnön mukaisella menetelmällä saadut valmisteet voivat olla erilaisina farmaseuttisina muotoina. Esimerkkejä sopivista muodoista ovat kaksoisseinäiset kapselit, kaksikerroksiset tabletit ja niiden yhdistelmät. Kaksoisseinäiset kapselit sisältävät allergeenin sisäosassaan (sydänkapseli, sydän) ja antiallergisesti vaikuttavan aineen seinämien välisessä tilassa (kuoressa). Kaksikerroksiset tabletit voivat sisältää antiallergisesti vaikuttavan aineen ulommassa kerroksessa (kuoressa) ja allergeenin sisäosassaan (sydämessä). Kapselin seinät ja/tai kerrosten pinnat päällystetään edullisesti kalvolla, joka on vastustuskykyinen mahanesteelle, tai muilla kalvoilla niiden tekemiseksi vastustuskyky!semmiksi mahanesteen syövytykselle tai tarkemmin määritettyjen ja ennalta määrättyjen vapautumisominaisuuksien aikaansaamiseksi. Sydämen päällystäminen saa aikaan sydämen sisällön vapautumisen hidastumisen. Päällystettäessä sydän paksummalla päällysteellä allergeenin vapautuminen hidastuu vielä enemmän verrattuna antiallergisen aineen vapautumiseen. Voidaan käyttää myös muun tyyppisiä valmisteita, kuten esimerkiksi tabletteja, joissa on allergeenia sisältäviä mikrokapseleita jakautuneina antiallergisesti vaikuttavaan aineeseen ja sen ympäröiminä. Laajimmassa mielessä keksintö käsittää kaikki mahdolliset annostelumuodot, jotka antavat sekä antiallergisen aineen että allergeenin hidastetun vapautumisen suolistossa niin, että im-munoterapia voi tapahtua antiallergisen aineen suojaamana.
Keksinnön mukaisella menetelmällä saatu valmiste voi sisältää sekä allergeenin että antiallergisen aineen yhdessä far- 10 80602 maseuttisesti hyväksyttävien apuaineiden, kantajien ja lisäaineiden kanssa. Kaikki nämä kolme lisäainetyyppiä ovat hyvin tunnettuja alan ammattimiehelle. Allergeenia käytetään tavallisesti pakkaskuivattuna uutteena.
Kapseleita ja tabletteja, jotka ovat vastustuskykyisiä maha-nesteelle ja joilla on ennalta määrättyjä vapautumisominaisuuksia, voidaan valmistaa sinänsä tunnetulla tavalla ("The Theory and Practice of Industrial Pharmacy", Lachman, L., Lieberman, H.A. ja Klanig, J.L., 2. painos Lea F. Febiger, Philadelphia, USA (1976), s. 321-465). Sopivan kokoisia kapseleita on kaupan saatavissa. Ne muodostuvat tavallisesti liivatteesta tai muusta aineesta, joka on harmiton ruuansulatus-järjestelmässä. Täytetyt kapselit ja täysiaineiset tabletit tehdään vastustuskykyisiksi mahanesteelle päällystämällä ne vastustuskykyistä ainetta olevalla kalvolla. Kapselin vaipan eli kuoren materiaali on toinen tekijä, joka myötävaikuttaa liukenemisnopeuteen. Voidaan täten valita liivate, joka liukenee suolistonesteen pH:ssa, mutta pysyy liukenematta mahanesteen pH:ssa. Tässä tapauksessa ei ole niin suurta tarvetta kalvopäällysteestä, joka on vastustuskykyinen mahanesteelle. Kun päällystettä käytetään, se saadaan aikaan käyttämällä haihtuvaan liuottimeen liuotettua päällystysainetta. Mahanesteelle vastustuskykyisiä aineita on kaupan saatavissa useista lähteistä. Nämä aineet voivat olla esimerkiksi myrkyttömiä selluloosaestereitä ja synteettisiä polymeerejä. Keksinnön tarkoitukseen käyttökelpoiset aineet kykenevät liukenemaan mahanesteeseen, jonka pH on yli 3, mieluimmin yli 5, riippuen siitä missä, siis millä suolistoalueella, vapautumisen halutaan tapahtuvan.
Tähän asti saatujen kokemusten valossa keksinnön suositeltavin sovellutusmuoto on päällystetty suolivalmiste, joka sisältää proteiinipitoista allergeenia yhdistettynä antiallergiseen aineeseen DSCG.
Keksintö ei rajoitu millään tavalla edellä esitettyjen annos-telumuotojen valmistukseen, vaikkakin tätä nykyä katsotaan, että kapseleilla ja tableteilla on tietyt käytännön edut. Jäljempänä 11 80602 esitettyjen esimerkkien tarkoituksena on havainnollistaa keksintöä eivätkä ne rajoita keksinnön suojapiiriä.
Esimerkki 1; Kaksoiskapseli, joka on vastustuskykyinen maha-nesteelle ja sisältää antiallergista ainetta sekä muna-allergeenia
Kapseli 10 g jauhemaista muna-albumiinia briketoitiin, hierrettiin ja sihdattiin 20 meshiin/ minkä jälkeen näin saadut hiukkaset jaettiin tasaisesti 100 liivatekapseliin n:o 5 (0/13 ml stan-dardikapseleita, Parke-Davis, USA). Jokainen kapseli suljettiin ja sisällytettiin 100 mg:n kanssa dinatriumkromoglykaat-tia (DSCG) liivatekapseliin n:o 2 (0,37 ml standardikapseli, Parke-Davis, USA). Ulommat kapselit suljettiin sitten ja päällystettiin pannussa mahanesteelle vastustuskykyisellä kalvoma-teriaalilla, joka päällystettiin liuoksessa, joka vastasi esimerkissä 4 esitettyä (D).
Jäljennettyä mahanestettä (US Pharmacopoea XX s. 1105 ja sen täydennys 3 s. 310-11) käytettiin saadun kaksoiskapselin vas-' : tustuskyvyn toteamiseksi mahanesteeseen nähden (2 h).
Analogisella tavalla valmistettiin kaksoiskapseleita, joissa DSCG korvattiin glukoosilla.
Kapseleista liuenneet komponentit
Nopeus, jolla DSCG ja muna-albumiiniallergeeni liukenevat kap-] ’ seleista mitattiin mahanestekylvyssä US Pharmacopoea XX s.
: 1105 ja sen täydennyksen 3 s. 310-11 mukaisesti, määrittäen proteiiniväkevyyden muutokset ja kylvyn valoabsorption muutokset 325 nm:ssa (DSCG). Proteiiniväkevyyden muutokset määritettiin Bensadoun ja winstein'in menetelmän mukaan. Analytical Biochemistry 70 (1976), s. 241. Muutokset on esitetty alla olevassa taulukossa la ilmaistuina ajan funktiona: i2 80602
Taulukko la
Aika, min Vapautuminen mahanesteessä, % DSCG allergeeni 0 0 0 15 10 2 20 26 4 25 33,5 11 30 52 19 35 78 29 40 87 40 50 54 60 62 80 100 78
Esimerkki 2
Suoritettiin sarja sokkokokeita munalle yliherkillä potilailla todetakseen valmisteen käyttäytyminen in vivo, eli varmistaakseen että allergeenia voidaan tällä tavalla antaa potilaalle aiheuttamatta paikallista tai yleistä allergista reaktiota, joka olisi ollut vastaavan allergeeniannoksen antamisen tavallinen seuraus.
Potilaille annettiin esimerkin 1 mukaan valmistettuja kapseleita. Nämä olivat joko muna-albumiiniallergeenia yhdessä DSCG:n kanssa sisältäviä tai muna-albumiiniallergeenia sisältäviä kapseleita, joissa viimemainituissa antiallerginen aine oli korvattu glukoosilla. Tulokset on esitetty taulukossa 2. Esimerkin 1 mukainen valmiste vapauttaa allergeenin 15 min aikaviiveellä (keskimäärin) DSCG:n vapautumisesta.
Taulukko 2
Kliiniset oireet kun oli annettu valmistetta (muna- vertailuvalmistetta (mu-albumiiniallergee- na-albumiiniallergeenia Potilas nia + DSCG) + glukoosia) A ei reaktiota pahoinvointia vatsakipuja B ei reaktiota (ei suoritettu) 13 80602 Näistä kokeista ilmenee, että käyttämällä yhdistelmäkapselei-ta, jotka sisältävät sekä antiallergista ainetta että allergeenia, on mahdollista vähentää vaaraa anafylaktisista reaktioista, joita esiintyy suolistoimmunoterapian kuluessa.
Esimerkki 3; Kaksoiskapselit, jotka ovat vastustuskykyisiä mahanesteelle ja sisältävät sekä antiallergista ainetta että timotein siitepölyallergeenia
Valmistettiin 100 kaksoiskapselia esimerkissä 1 esitettyä vastaavalla tavalla. Jokainen kapseli käsitti sisemmän kapselin, jossa oli 10 mg timotein siitepölyä (Phlemum pratense) ja jonka ympärillä oli 100 mg DSCG.
Antiallerginen aine ja allergeeni liuotettiin kapseleista analogisella tavalla kuin esimerkissä 1. Samoin kuin esimerkissä 1 DSCG mitattiin lopullisena muutoksena absorptiossa 325 nmrssä. Kylvyn allergeeniaktiivisuudessa tapahtuva muutos (timotein siitepölyn aktiivisuus) mitattiin RAST-ehkäisyllä (Yman et ai., Develop. Biol. Stand. 29 (1975), s. 151-165), modifioituna Schröder ja Yman'in mukaan (Allergy 35 (1980), s. 234-236). Taulukosta 3 näkyy kuinka antiallerginen ja allergeeniaine liukenivat peräkkäin.
Taulukko 3 DSCG;n ja timotein siitepölyn vapautuminen kaksoiskapselelsta
Vapautuminen mahanesteessä, % DSCG allergeeni
Phleum pratense " Aika, min o o o 10 4 0 ; 20 21 2 30 68 10 40 89 40 50 60 60 100 75 i4 80602
Esimerkki 4: Antiallergista ainetta ja allergeenia kaksoistab- letissa (puristettu lääkerae), joka on vastustuskykyinen maha-nesteelle
Aineosat valmistettua tablettia kohti: A. Sydän 1 tabletti
Jauhemainen muna-albumiini (laatu P:26, Källbergs Industri AB, Töreboda, Ruotsi) 100 mg 0
Avicel (Ph 102, mikrokiteinen selluloosa, FML International, Cork, Irlanti, ks. myös Merck Index 8. painos, Merck & Co. Inc.,
Rahway, USA (1976) s. 246) 18 mg 0
Aerosil (piidioksidihiukkaset, 2 nm,
Degussa, Saksan Liittotasavalta) 1 mg
Magnesiumstearaatti 1 mg B. Kuori
Dinatriumkromoglykaatti (DSCG) 100 mg
Avicel® 98 mg
Aerosil 1 mg
Magnesiumstearaatti 1 mg C. Mahanesteelle vastustuskykyinen kalvo, sydän 0
Eudragit L100 (polymetakryylihappoestereitä,
Rohm & Haas GmbH, Darmstadt, Saksa) 10 mg ♦Etanoli 99,5 % 73 mg ♦Asetoni 73 mg 0
Citroflex 4 (pehmitin, Pfizer, USA) 6 mg Γ Propyleeniglykoli 3 mg D. Mahanesteelle vastustuskykyinen kalvo, puristettu lääkerae
Eudragit Li00 30 mg ♦Etanoli 99,5 % 219 mg ♦Asetoni 219 mg
Citroflex 4® 17
Prolyleeniglykoli 9 mg ♦haihtuu eikä ole läsnä lopputuotteessa.
is 80 602
Valmistettiin 100 sydäntablettia panostamalla aineosat (A) sekoit-timeen ja sekoittamalla niitä perusteellisesti. Brilliant Blue lisättiin merkkiaineeksi mahdollistamaan allergeenin tabletista vapautumisen tarkkailun. Seos puristettiin sitten tableteiksi ja ne päällystettiin pannussa kohdan (C) mukaisella liuoksella, minkä johdosta ne tulivat päällystetyiksi mahanesteelle vastustuskykyisellä kalvolla.
Kohdan (B) aineosat pantiin sekoittimeen ja sekoitettiin perusteellisesti. Sitten ensin valmistettu sydäntabletti päällystettiin tätä seosta olevalla kuorella, joka päällystäminen suoritettiin sinänsä tunnetulla tavalla nk. puristuspäällystämi-senä. Tuloksena saatu kuori päällystettiin sitten pannussa kohdan (D) mukaisella liuoksella ulkokalvon muodostamiseksi, joka oli vastustuskykyinen mahanesteelle.
Tablettien todettiin olevan vastustuskykyisiä mahanesteelle, ja tapa, jolla aineet liukenevat tableteista tutkittiin. Tämä kaikki suoritettiin käyttämällä esimerkeissä 1 ja 3 esitetylle analogista tekniikkaa käyttäen. Tulokset on esitetty taulukossa 4.
Taulukko 4 DSCG ja allergeeni (Brilliant Blue) liuenneina mahanesteelle vastustuskykyisistä tableteista mahanesteessä 37°C:ssa_ % liuennutta
Allergeeni mitattuna hohtavansinisenä
Aika, min DSCG Brilliant Blue'na 5 9 10 52 15 75 20 90 12 30 101 93 40 - 97

Claims (1)

  1. ie 80602 Patenttivaatimus Menetelmä immunoterapeuttisen valmisteen valmistamiseksi oraalista annostelua varten, joka valmiste sisältää allergeenin ja antiallergisen aineen, ja josta valmisteesta suojaavan antiallergisen aineen ja allergeenin annostus tapahtuu määrätyillä aikaviiveillä, mikä vähentää anafylak-tisen reaktion vaaraa, tunnettu siitä, että muodostetaan sydän, joka sisältää elintarvike- tai hengitysaller-geenin määrässä 1-500 mg, ja että tämä sydän suljetaan gelatiinikuoreen käsittäen terapeuttisesti aktiivisen määrän antiallergista ainetta, jolla on DSCG (dinatriumkromogly-kaatti) -vaikutus, ja että kuori päällystetään kalvolla, joka on selluloosaesteriä tai synteettistä polymeeriä. Förfarande för framställning av ett immunoterapeutiskt preparat för oral administration innehällande en allergen och en antiallergisk substans, frän vilket preparat doserin-gen av beskyddande antiallergisk substans och allergen sker vid bestämda tidsdröjsmäl, vilket minskar faran för anafy-laktisk reaktion, kännetecknat av att det bildas en kärna innehällande en livsmedels- eller inhaleringsaller-gen i en mängd pä 1-500 mg, och att denna kärna inneslutes i en gelatinhylsa bestäende av en terapeutiskt aktiv mängd av en antiallergisk substans med DSCG (dinatriumkromoglykat) -effekt, och att hylsan ytbeläggs med en hinna av en cellu-losaester eller en syntetisk polymer.
FI850619A 1983-06-15 1985-02-14 Foerfarande foer framstaellning av ett immunoterapeutiskt preparat foer oral administration innehaollande allergen. FI80602C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8303401A SE8303401D0 (sv) 1983-06-15 1983-06-15 Beredning och dess anvendning
SE8303401 1983-06-15
PCT/SE1984/000227 WO1985000015A1 (en) 1983-06-15 1984-06-15 Oral preparation containing allergen and method for intestinal immunotherapy
SE8400227 1984-06-15

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI850619L FI850619L (fi) 1985-02-14
FI850619A0 FI850619A0 (fi) 1985-02-14
FI80602B true FI80602B (fi) 1990-03-30
FI80602C FI80602C (fi) 1990-07-10

Family

ID=20351607

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI850619A FI80602C (fi) 1983-06-15 1985-02-14 Foerfarande foer framstaellning av ett immunoterapeutiskt preparat foer oral administration innehaollande allergen.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4642232A (fi)
EP (2) EP0145778A1 (fi)
JP (1) JPS60501559A (fi)
AU (1) AU3068784A (fi)
CA (1) CA1226219A (fi)
DK (1) DK158599C (fi)
FI (1) FI80602C (fi)
SE (1) SE8303401D0 (fi)
WO (1) WO1985000015A1 (fi)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0192321A3 (en) * 1985-01-19 1987-09-02 Beecham Group Plc Enteric coated allergen pharmaceutical composition
US5244663A (en) * 1987-01-28 1993-09-14 Medibrevex Therapeutic method against allergy
US4904474A (en) * 1988-01-25 1990-02-27 Alza Corporation Delivery of drug to colon by oral disage form
US5431899A (en) * 1991-02-04 1995-07-11 University Of Saskatchewan Rotavirus VP6 as a diagnostic and targeting agent
EP0590060B1 (en) * 1991-06-21 1997-09-17 University Of Cincinnati Orally administrable therapeutic proteins and method of making
US6613332B1 (en) 1991-06-21 2003-09-02 The University Of Cincinnati Oral administration of therapeutic proteins
ES2095001T5 (es) * 1992-12-22 2001-03-16 Univ Cincinnati Una composicion terapeutica administrable oralmente y su metodo de obtencion.
GB9709451D0 (en) * 1997-05-10 1997-07-02 Hewlett Healthcare Limited Treatment of allergic conditions
GB2324962B (en) * 1997-05-10 2001-10-03 Hewlett Healthcare Ltd Treatment of allergic conditions
GB9824604D0 (en) 1998-11-11 1999-01-06 Hewlett Healthcare Limited Treatment of allergic conditions
US7670612B2 (en) 2002-04-10 2010-03-02 Innercap Technologies, Inc. Multi-phase, multi-compartment capsular delivery apparatus and methods for using same
US20060269576A1 (en) * 2005-05-27 2006-11-30 Curalogic, A/S Non-injection immunotherapy
US20140370086A1 (en) * 2010-12-30 2014-12-18 Ziv Harish Sublingual immunotherapy with reduced oral itchiness

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4152A (en) * 1845-08-16 Hosea htfntlby
US3224942A (en) * 1962-01-15 1965-12-21 Rorer Inc William H Anti-inflammatory, anti-edema and anti-thrombi drug
US4421762A (en) * 1972-02-15 1983-12-20 Fisons Limited Method of treatment of an allergy to an ingested allergen
US4152448A (en) * 1972-02-15 1979-05-01 Fisons Limited Method and composition for the treatment of a condition of the gastro intestinal tract
US4140679A (en) * 1976-10-12 1979-02-20 Research Corporation Antigen-protein complex for blocking allergic reactions
US4215036A (en) * 1978-08-15 1980-07-29 Research Corporation Modified grass pollen antigens
US4314993A (en) * 1980-04-04 1982-02-09 Smithkline-Rit Immunogenic E. coli ST enterotoxin derivatives and compositions containing them
GB2077100B (en) * 1980-04-30 1985-04-24 Fisons Ltd Pharmaceutical compositions containing cromoglycates
EP0058021A3 (en) * 1981-02-06 1982-10-27 Beecham Group Plc Pharmaceutical compositions
JPS57144225A (en) * 1981-03-04 1982-09-06 Tadao Kokubu Antigenetic preparation for treating nonspecific allergic diseases and its preparation
US4473548A (en) * 1982-07-30 1984-09-25 The Kansas University Endowment Association Method of immunizing cats against shedding of Toxoplasma oocysts

Also Published As

Publication number Publication date
DK158599B (da) 1990-06-18
DK69685A (da) 1985-02-14
FI80602C (fi) 1990-07-10
FI850619L (fi) 1985-02-14
JPS60501559A (ja) 1985-09-19
SE8303401D0 (sv) 1983-06-15
DK69685D0 (da) 1985-02-14
EP0130163A1 (en) 1985-01-02
CA1226219A (en) 1987-09-01
FI850619A0 (fi) 1985-02-14
AU3068784A (en) 1985-01-11
EP0145778A1 (en) 1985-06-26
WO1985000015A1 (en) 1985-01-03
DK158599C (da) 1990-11-19
US4642232A (en) 1987-02-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI80602B (fi) Foerfarande foer framstaellning av ett immunoterapeutiskt preparat foer oral administration innehaollande allergen.
KR100201767B1 (ko) 혈장 약물 농도의 신속한 초기 증가량을 시현하는 24시간 경구용 오피오이드 제형을 투여함으로써 통증을 치료하는 방법
DE69720985T2 (de) Verabreichung von nikotin im dickdarm zur behandlung von entzündlicher eingeweidenerkrankung
US5126147A (en) Sustained release dosage form
AU639042B2 (en) Method and means for treating alcoholism by extinguishing the alcohol-drinking response using a transdermally administered opiate antagonist
KR0140492B1 (ko) 방출억제성 오피오이드 제형
EP0935417B1 (en) Enteric formulations of proanthocyanidin polymer antidiarrheal compositions
US4800083A (en) Sustained release method and product
US20040126428A1 (en) Pharmaceutical formulation including a resinate and an aversive agent
US20030166508A1 (en) Biologically active oral preparation that can be site-specific released in colon
JPH0753365A (ja) γ−ヒドロキシ酪酸塩による制御放出能をもつ薬化学組成物
KR20080110601A (ko) 우발적 오용 및 불법 전환을 방지하기 위한 내분쇄성 정제
CZ294641B6 (cs) Perorální přípravek s opožděným pulzním uvolňováním a způsob jeho přípravy
CA3077514C (en) Delayed release deferiprone tablets and methods of using the same
LU86291A1 (de) Pharmazeutische praeparate mit analgetischer wirksamkeit,sowie deren herstellung und verwendung
DE3601923A1 (de) Nasal applizierbares arzneimittel, verfahren zu seiner herstellung und seine verwendung
EP0620730B1 (en) Prolamine coatings for taste-masking orally-administrable medicaments
EP0261693A1 (en) Treated lipid regulator
US11590090B2 (en) Acetaminophen formulation with protection against toxic effects of overdose
US20060013887A1 (en) Delayed release carnitine
CZ79593A3 (en) Antitussive preparation
WO1995005168A1 (en) Delayed release carnitine
Guyot et al. In vitro release of theophylline from cross-linked gelatin capsules
NO162326B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av et immunoterapeutisk preparat for oral administrasjon og inneholdende et allergen.
KR20160149400A (ko) Edta와 비타민 c가 봉입된 리포좀을 함유하는 경구투여용 리포좀 액상 조성물

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: ALLERGOLOGISK LABORATORIUM A/S