FI80564B - Foerfarande foer reglering av en skoerdetroeskas troeskningseffekt och skoerdetroeska. - Google Patents

Foerfarande foer reglering av en skoerdetroeskas troeskningseffekt och skoerdetroeska. Download PDF

Info

Publication number
FI80564B
FI80564B FI883077A FI883077A FI80564B FI 80564 B FI80564 B FI 80564B FI 883077 A FI883077 A FI 883077A FI 883077 A FI883077 A FI 883077A FI 80564 B FI80564 B FI 80564B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
straw
combine
threshing
amount
moisture
Prior art date
Application number
FI883077A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI883077A0 (fi
FI883077A (fi
FI80564C (fi
Inventor
Matti Nyysti
Original Assignee
Matti Nyysti
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Matti Nyysti filed Critical Matti Nyysti
Priority to FI883077A priority Critical patent/FI80564C/fi
Publication of FI883077A0 publication Critical patent/FI883077A0/fi
Priority to DE19893919768 priority patent/DE3919768A1/de
Priority to SE8902322A priority patent/SE8902322L/
Priority to DK322789A priority patent/DK322789A/da
Publication of FI883077A publication Critical patent/FI883077A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI80564B publication Critical patent/FI80564B/fi
Publication of FI80564C publication Critical patent/FI80564C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01DHARVESTING; MOWING
    • A01D41/00Combines, i.e. harvesters or mowers combined with threshing devices
    • A01D41/12Details of combines
    • A01D41/127Control or measuring arrangements specially adapted for combines

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Threshing Machine Elements (AREA)
  • Harvester Elements (AREA)
  • Combines (AREA)

Description

80564
MENETELMÄ LEIKKUUPUIMURIN PUINTITEHON SÄÄTÄMISEKSI JA LEIKKUUPUIMURI
Keksinnön kohteena on menetelmä leikkuupuimurin puintitehon säätämiseksi, jonka menetelmän mukaan puintitehoa säädetään muuttamalla leikkuupuimurin puintinopeutta. Edelleen keksinnön kohteena on myös leikkuupuimuri.
5 Leikkuupuinnin tavoitteena on korjata sato pellolta mahdollisimman tehokkaasti ja alhaisin tappioin. Käytännön oloissa leikkuupuimurin kuljettajan on kuitenkin usein vaikeaa tietää, ovatko puintitappiot kohtuulliset, puimurin säädöt kohdallaan ja puimuri sopivasti kuormitettu. Tehokkaatkaan 10 leikkuupuimurit eivät toimi tehokkaasti ellei niitä osata käyttää oikein. Leikkuupuimurin oikealla käytöllä voidaankin puintitehoa nostaa olennaisesti.
Puintiteholla tarkoitetaan sitä viljamäärää, joka puimurilla voidaan aikayksikössä selvittää. Puintitehon lisäämisen 15 äärimmäisenä ylärajana on puimurin tukkeutuminen. Yleensä katsotaan, että puintiteho määräytyy puintitappioista. Kuormitusta lisättäessä puintitappiot kasvavat alussa hitaasti, mutta tietyn vaiheen jälkeen yhä nopeammin. Suurin teho on se, jolla puitaessa tappiot vielä ovat hyväksyttä-20 vät. Käytännön olosuhteissa kuljettajan kuitenkin on vaikea tietää, miten säädettynä ja millä ajonopeudella puimurin teho saadaan täysin hyödynnetyksi, sillä tappiot ja vastaavasti teho muuttuvat jatkuvasti olosuhteiden mukaan.
Leikkuupuimurien suorituskykyä on tutkittu monissa tutkimus-25 laitoksissa ja tällöin on pyritty löytämään mittausmenetelmä, jonka avulla puintiteho saataisiin säädetyksi edullisimmaksi olosuhteiden vaihdellessa. Eräs menetelmä on mitata leikkuupuimurin moottorin kuormitusastetta. On kuitenkin todettu, että puimurin oman kulkuvastuksen osuus kokonais-30 kuormituksesta vaihtelee ja seulaston suorituskyky ei ole suoraan verrannollinen tehon tarpeeseen. Näin ollen tämä mittaustapa ei sovellu ohjeeksi leikkuupuimurin ajotapaan.
i t 2 80564
Myöskään seulastotappioiden ilmaisinlaitteet eivät ole toimineet tyydyttävästi varsinkaan silloin, kun puintiolo-suhteet ovat vaikeat. Tämä johtuu siitä, että kosteammat jyvät menevät seulojen läpi eri tavalla kuin kuivat. Lisäksi 5 ylimenevän materiaalin joukossa menee runsaasti jyvien kaltaisia oljenpätkiä ja rikkasiemeniä. Sen seurauksena ilmaisimet antavat virhehavaintoja.
Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada mittausmenetelmä, jonka avulla leikkuupuimuria voidaan ohjata olosuhteista 10 riippuen aina edullisimmalla tavalla. Keksinnölle on tunnusomaista se, että puintitehon säätämiseksi mitataan jatkuvasti tai määrätyin väliajoin kohlintilassa sijaitsevien olkien määrää ja/tai kosteutta, jonka mittaustuloksen perusteella säädetään leikkuupuimurin puintinopeutta siten, että 15 olkien määrän ja/tai kosteuden kasvaessa pienennetään leikkuupuimurin puintinopeutta ja päinvastaisessa tapauksessa vastaavasti suurennetaan puintinopeutta.
Menetelmällä mitataan kohlimilla liikkuvan olkikerroksen määrää ja laatua ja sen mukaan määritetään puimurin kuormi-20 tusaste. Kohlimille tulevan olkimäärän mukaan lisääntyy tai vähenee myös seulastolla olevan jyvä-, ruumen-ja muiden jätteiden määrä. Seulaston kyky erotella jyvät onkin viime kädessä tärkein puinnin tuloksellisuuden määrääjä.
Keksinnön mukaiselle leikkuupuimurille on tunnusomaista se, 25 että leikkuupuimurin kohlintilaan on sijoitettu ainakin yksi jatkuvatoiminen anturi olkimäärän ja/tai kosteuden mittaamiseksi jatkuvasti leikkuupuimurin puintinopeuden säätämiseksi jatkuvasti puinnin kannalta optimiarvoonsa.
Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkkien avulla viit-30 taamalla oheisiin piirustuksiin, joissa
Kuvio 1 esittää sivulta päin nähtynä ja leikattuna leikkuu puimuria, joka on varustettu keksinnön mukaisella puintitehomittarilla.
3 80564
Kuvio 2 esittää päältä päin nähtynä puintitehomittarin-antureita.
Kuvio 3 esittää puintitehomittarin antureita edestä päin nähtynä erään toisen sovellutusmuodon mukaisena.
5 Kuvio 4 esittää sivulta päin nähtynä puintitehomittarin anturia erään kolmannen sovellutusmuodon mukaisena.
Kuviossa 1 on esitetty sivulta päin nähtynä keksinnön mukainen leikkuupuimuri. Tämä leikkuupuimuri on muissa suhteissa täysin tavanomainen, mutta kohlimien 1 yläpuolelle kohlinti-10 laan on sijoitettu olkikerroksen 2 paksuutta mittaava anturi 3. Anturin muodostaa tunnustelutanko, joka on laakeroitu kohlinkammion kattoon akselin 4 ympäri kiertyväksi. Anturi toimii siten, että se asettuu vapaasti olkikerroksen pinnalle ja olkikerroksen paksuuden kasvaessa nousee ylöspäin.
15 Edelleen anturiin on liitetty osoitin 5, joka seuraa anturin 3 liikettä. Asteikolta 6 voidaan lukea osoittimen 5 ilmoittama olkikerroksen 2 paksuus, jolloin leikkuupuimurin ajaja voi pienentää puintinopeutta. Mekaanisen osoittimen 5 tilalla voi olla akselille 4 sijoitettu potentiometri, jolloin 20 kulman muutos saadaan sähköisesti siirretyksi ohjaamoon sijoitettuun mittariin. Näin mittari saadaan sijoitetuksi paremmin kuljettajan näkökenttään.
Kuviossa 2 on esitetty päältä päin kohlinkammioon sijoitetut anturit 3 ja 7. Ne on laakeroitu sähköä eristävillä laake-25 reillä 8 ja 9 akselille 4. Kun antureina toimivien tunnuste-lutankojen 3 ja 7 välille johdetaan sähkövirta, niin sähkö-vastuksen muutos ilmoittaa kohlintilassa etenevien olkien 2 kosteuden muutoksen. Sähkövastuksen pienentyessä tiedetään olkien kosteuden kasvavan, jolloin pienennetään puintinopeu-30 tta. Tähän samaan anturiasetelmaan voidaan liittää olkien määrän mittaus kuvion 1 esittämällä tavalla. Tällöin tunnus-telutangot on kiinnitetty akseliin 4 kiinteästi tai hieman jousitetusti, jolloin aksekin 4 kiertymä ilmoittaa olkiker- 4 80564 roksen paksuuden. Akselin 4 yhteyteen liitetty potentiometri ilmoittaa olkimäärän muutoksen leikkuupuimurin ajajalle. Kuviossa 3 on esitetty edestä päin nähtynä sovellutusmuoto, jossa anturit 3 ja 7 on laakeroitu sähköä eristävillä laake-5 reillä 8 ja 9 akseleille, jotka muodostavat kulman a keskenään. Tämän rakenteen tarkoituksena on se, että olkiker-roksen 2 paksuuden kasvaessa ja anturien 3 ja 7 päiden noustessa ylöspäin, ne lähestyvät toisiaan. Kun antureiden 3 ja 7 välille on johdettu sähkövirta olkikerroksen 2 kautta, 10 niin olkien kosteuden muutos saadaan mitatuksi samalla tavalla kuin kuvion 2 esimerkissä. Koska antureiden 3 ja 4 välinen etäisyys muuttuu olkikerroksen paksuuden muuttuessa, niin sähkövastuksen avulla saadaan mitatuksi myös olkimäärän muutos. Toisin sanoen sekä olkimäärän lisääntyminen ja 15 olkien kosteuden kasvu pienentävät sähkövastusta. Molemmissa tapauksissa puintinopeutta pienennetään. Molemmat muutokset voivat tapahtua saman aikaisestikin. Jos olkimäärä ja niiden kosteus kasvavat yhtäaikaa, niin puintinopeutta pienennetään yhteensä molempien muutosten vaatima määrä. Voi myös sattua 20 esimerkiksi niin, että olkien määrän kasvaessa kosteus pienenee, jolloin niiden vaikutukset kumoavat toisensa, jolloin puintinopeutta ei tarvitse muuttaa lainkaan.
Kuviossa 4 on esitetty sovellutusmuoto, jossa olkikerroksen alle on sijoitettu vaakana toimiva levy 10. Jousi 11 vetää 25 levyä 10 ylöspäin ja olkikerroksen 2 lisääntyminen painaa levyä vastakkaiseen suuntaan. Osoittimelta nähdään olkikerroksen määrä tai se voidaan vastaavasti siirtää potentiometrillä ohjaamossa sijaitsevaan mittariin. Vaaka toimii myös kosteuden ilmaisimena, sillä kosteampi olki painaa enemmän. 30 Näin ollen tässäkin sovellutusmuodossa olkien määrän ja kosteuden muutokset tulevat huomioon otetuksi saman aikaisesti.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön erilaiset sovellutusmuodot voivat vaihdella jäljempänä seuraavien 35 patenttivaatimusten puitteissa. Edelleen on selvää, että keksinnön mukaisen menetelmän avulla leikkuupuimurin puin- 5 80564 tinopeuden säätö voidaan automatisoida. Mittaustuloshan voidaan siirtää suoraan esimerkiksi leikkuupuimurin nopeutta säätävälle variaattorille.

Claims (10)

1. Menetelmä leikkuupuimurin puintitehon säätämiseksi, jonka menetelmän mukaan puintitehoa säädetään muuttamalla leikkuupuimurin puintinopeutta, tunnettu siitä, että puinti-tehon säätämiseksi mitataan jatkuvasti tai määrätyin vä- 5 liajoin kohlintilassa sijaitsevien olkien (2) määrää ja/tai kosteutta, jonka mittaustuloksen perusteella säädetään leikkuupuimurin puintinopeutta siten, että olkien määrän ja/tai kosteuden kasvaessa pienennetään leikkuupuimurin puintinopeutta ja päinvastaisessa tapauksessa vastaavasti 10 suurennetaan puintinopeutta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että olkien (2) määrää mitataan mittaamalla olkiker-roksen paksuutta.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu 15 siitä, että olkien (2) määrää ja/tai kosteutta mitataan mittaamalla olkikerroksen painoa.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että olkien (2) määrää ja/tai kosteutta mitataan mittaamalla olkikerroksen sähkövastusta.
5. Leikkuupuimuri, jonka puintitehoa säädetään puintinopeut ta muuttamalla, tunnettu siitä, että leikkuupuimurin kohlintilaan on sijoitettu ainakin yksi jatkuvatoiminen anturi (3, 7) olkimäärän ja/tai kosteuden mittaamiseksi jatkuvasti leikkuupuimurin puintinopeuden säätämiseksi 25 jatkuvasti puinnin kannalta optimiarvoonsa.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen leikkuupuimuri, tunnettu siitä, että leikkuupuimurin kohlintilaan on sijoitettu ainakin yksi olkikerrosta (2) koskettava ja vapaasti seuraava tunnustelutanko (3, 7). ti 7 80564
6 80564
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen leikkuupuimuri, tunnettu siitä, että leikkuupuimurin kohlintilaan sijoitettu tunnustelutanko (3, 7) on laakeroitu vaakasuuntaisen akselin (4) ympäri kiertyväksi siten, että tunnustelutangon 5 pystysuuntainen liike ilmoittaa tangon alla olevan olkiker-roksen (2) paksuuden.
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen leikkuupuimuri, tunnettu siitä, että leikkuupuimurin kohlintilaan on sijoitettu kaksi sähköä eristävällä laakerilla {8, 9) kier- 10 tyväksi laakeroitua, olkikerrokseen (2) vapaasti koskettavaa tunnustelutankoa (3, 7), joiden välille on johdettu olkien kautta kulkeva sähkövirta, jolloin olkien sähkövastus ilmoittaa olkien kosteuden.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen leikkuupuimuri, t u n-15 n e t t u siitä, että tunnustelutankojen (3, 7) laakerien (8, 9) akselit on kallistettu siten, että tankojen etäisyys toisistaan pienenee olkikerroksen (2) kasvaessa, jolloin tankojen välissä sijaitsevien olkien sähkövastuksen mittaus on kytkettävissä puintinopeuden säätöön siten, että sekä 20 olkimäärän kasvaessa että olkien kosteuden kasvaessa puin-tinopeutta pienennetään.
10. Patenttivaatimuksen 5 mukainen leikkuupuimuri, tunnettu siitä, että leikkuupuimurin kohlintilan pohjaan on sijoitettu olkimäärän (2) painoa mittava anturi, kuten 25 jousen (11) avulla kuormitettu levy (10). 8 80564
FI883077A 1988-06-28 1988-06-28 Foerfarande foer reglering av en skoerdetroeskas troeskningseffekt och skoerdetroeska. FI80564C (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI883077A FI80564C (fi) 1988-06-28 1988-06-28 Foerfarande foer reglering av en skoerdetroeskas troeskningseffekt och skoerdetroeska.
DE19893919768 DE3919768A1 (de) 1988-06-28 1989-06-16 Verfahren zum regeln der maehdrescher-druschleistung und maehdrescher
SE8902322A SE8902322L (sv) 1988-06-28 1989-06-27 Foerfarande foer reglering av troeskningseffekten foer en skoerdetroeska samt skoerdestroeska
DK322789A DK322789A (da) 1988-06-28 1989-06-28 Fremgangsmaade og regulering af taerskeeffekten for en mejetaersker samt en mejetaersker

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI883077A FI80564C (fi) 1988-06-28 1988-06-28 Foerfarande foer reglering av en skoerdetroeskas troeskningseffekt och skoerdetroeska.
FI883077 1988-06-28

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI883077A0 FI883077A0 (fi) 1988-06-28
FI883077A FI883077A (fi) 1989-12-29
FI80564B true FI80564B (fi) 1990-03-30
FI80564C FI80564C (fi) 1990-07-10

Family

ID=8526723

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI883077A FI80564C (fi) 1988-06-28 1988-06-28 Foerfarande foer reglering av en skoerdetroeskas troeskningseffekt och skoerdetroeska.

Country Status (4)

Country Link
DE (1) DE3919768A1 (fi)
DK (1) DK322789A (fi)
FI (1) FI80564C (fi)
SE (1) SE8902322L (fi)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US10356979B2 (en) 2015-08-25 2019-07-23 Cnh Industrial America Llc Monitoring system for an agricultural harvester and agricultural harvester

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5343761A (en) * 1991-06-17 1994-09-06 Allen Myers Method and apparatus for measuring grain mass flow rate in harvesters
DE19820819C2 (de) * 1998-05-09 2003-02-20 Andrea Kluesendorf-Feiffer Vorrichtung und Verfahren zur Prozeßleittechnik in der Getreideernte - Verlustprüfschale
DE19921466A1 (de) * 1999-05-08 2000-11-09 Deere & Co Einrichtung zum Regeln der Vortriebsgeschwindigkeit einer Erntemaschine mit unscharfer Logik

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US10356979B2 (en) 2015-08-25 2019-07-23 Cnh Industrial America Llc Monitoring system for an agricultural harvester and agricultural harvester

Also Published As

Publication number Publication date
SE8902322D0 (sv) 1989-06-27
DE3919768A1 (de) 1990-01-04
SE8902322L (sv) 1989-12-29
FI883077A0 (fi) 1988-06-28
FI883077A (fi) 1989-12-29
FI80564C (fi) 1990-07-10
DK322789A (da) 1989-12-29
DK322789D0 (da) 1989-06-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5106339A (en) Moisture monitor system and method for combine harvester
US5736652A (en) Mass flow metering device
RU2044277C1 (ru) Устройство для измерения массового расхода зерна в элеваторе
US5569081A (en) Distributing device for chopper
US9714856B2 (en) Automatic compensation for the effect of grain properties on mass flow sensor calibration
RU2603725C1 (ru) Уборочный комбайн, содержащий систему управления соломотрясом
US10390484B2 (en) Combine harvester improvement
US6508049B1 (en) Mass flow rate sensor for sugar cane harvester
US5318475A (en) Apparatus for measuring mass flow of grain in a harvesting machine
EP3008990B1 (en) Yield estimation
CA1330113C (en) Combine ground speed control system
US5959218A (en) Method and device for measuring the flow of bulk materials
RU2762525C2 (ru) Способ определения потока массы сыпучего материала и устройство управления и регулирования для осуществления способа
US7645190B2 (en) Combine cleaning fan control system
US5487702A (en) Grain weighing and measuring system
US20060189362A1 (en) Chopping and distributing device
US9832927B2 (en) Sensor arrangement for combine harvester
RU2752925C2 (ru) Конструкция измерительного устройства для измерения потока массы сыпучего материала и зерноуборочный комбайн
US20050026662A1 (en) Measuring device for measuring harvested crop throughput
FI80564B (fi) Foerfarande foer reglering av en skoerdetroeskas troeskningseffekt och skoerdetroeska.
EP3586598B1 (en) Crop header with wing balance calibration
EP0938838B1 (en) Sensor apparatus with butterfly valve for maintaining packing density of moving material
Savoie et al. Evaluation of five sensors to estimate mass–flow rate and moisture of grass in a forage harvester
Burks et al. Combine yield monitor test facility development and initial monitoring test
EP1652421B1 (de) Erntemaschine mit einer Messeinrichtung zur Erfassung des Durchsatzes aufgenommenen und/oder bearbeiteten Ernteguts

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: NYYSTI, MATTI