FI79607C - Belysningssystem. - Google Patents

Belysningssystem. Download PDF

Info

Publication number
FI79607C
FI79607C FI874117A FI874117A FI79607C FI 79607 C FI79607 C FI 79607C FI 874117 A FI874117 A FI 874117A FI 874117 A FI874117 A FI 874117A FI 79607 C FI79607 C FI 79607C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
shafts
electrically conductive
arms
lighting system
shaft
Prior art date
Application number
FI874117A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI874117A0 (fi
FI874117A (fi
FI79607B (fi
Inventor
Matti Kaehoenen
Original Assignee
Matti Kaehoenen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Matti Kaehoenen filed Critical Matti Kaehoenen
Priority to FI874117A priority Critical patent/FI79607C/fi
Publication of FI874117A0 publication Critical patent/FI874117A0/fi
Priority to PCT/FI1989/000050 priority patent/WO1990011471A1/en
Publication of FI874117A publication Critical patent/FI874117A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI79607B publication Critical patent/FI79607B/fi
Publication of FI79607C publication Critical patent/FI79607C/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F21LIGHTING
    • F21SNON-PORTABLE LIGHTING DEVICES; SYSTEMS THEREOF; VEHICLE LIGHTING DEVICES SPECIALLY ADAPTED FOR VEHICLE EXTERIORS
    • F21S2/00Systems of lighting devices, not provided for in main groups F21S4/00 - F21S10/00 or F21S19/00, e.g. of modular construction
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F21LIGHTING
    • F21VFUNCTIONAL FEATURES OR DETAILS OF LIGHTING DEVICES OR SYSTEMS THEREOF; STRUCTURAL COMBINATIONS OF LIGHTING DEVICES WITH OTHER ARTICLES, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • F21V21/00Supporting, suspending, or attaching arrangements for lighting devices; Hand grips
    • F21V21/34Supporting elements displaceable along a guiding element
    • F21V21/35Supporting elements displaceable along a guiding element with direct electrical contact between the supporting element and electric conductors running along the guiding element

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Non-Portable Lighting Devices Or Systems Thereof (AREA)

Description

79607 VALAISINJÄRJESTELMÄ Tämän keksinnön kohteena on valaisinjärjestelmä, joka käsittää yhden tai useampia matalajännitteisiä valaisimia, kuten halogeenivalaisimia, liitettyinä kantaviin varsiin, jotka toimivat sähköä johtavina elementteinä ja jotka on haaroitet-tu siten, että haarautuvat varret pääsevät liikkumaan toistensa suhteen.
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada huoneiden tai laajempien tilojen tai vaihtoehtoisesti erillisten valaistuskohtei-den valaisuun sopiva yhtenäinen valaisinjärjestelmä, joka perustuu ainakin pääosin määrättyjen standardielementtien käyttöön. Tähän saakka on valaistus yleensä järjestetty yksittäisten, erillisillä katkaisimilla toimivien tai erikseen pistorasiaan liitettyjen katto-, seinä-, jalka- tai pöytäva-laisimien avulla.
Viime aikoina on markkinoille tullut matalajännitteisiä valaisimia, kuten halogeenivalaisimia, tavanomaisien, verkko-jännitteellä toimivien valaisimien rinnalle. Halogeenivalaisinten vaatima jännite, joka on tyypillisesti alueella n. 6 - 24 V, on vain murto-osa normaalista verkkojännitteestä. Näin heikoilla jännitteillä virranjohdinten suojaamiseen tavanomaisten sähköjohtojen tapaan ei ole tarvetta, vaan valai-···'- sinten kantavat varret voidaan sellaisinaan ilman suojakuorta järjestää toimimaan sähkönjohtimina.
DE-hakemusjulkaisuista 2148093 ja 3446045 tunnetaan matalajännitteisiä valaisimia, joiden varret muodostuvat toisiinsa kääntyvästi nivelletyistä osista, jotka sellaisinaan toimivat ·:*. virranjohtimina. Nivelet on tällöin konstruoitu siten, että sähköinen kontakti säilyy varsien kaikissa eri asennoissa.
Esilläolevan keksinnön mukaiselle valaisinjärjestelmälle on yllämainitusta tunnetusta tekniikasta poiketen tunnusomaista se, että järjestelmään kuuluvat varret muodostuvat osaksi 2 79607 sähköä johtavasta ja osaksi sähköä eristävästä materiaalista ja että varsien haarakohdat on toteutettu siten, että virran kytkentä muodostamalla varsien sähköä johtavien osien välille kontakti ja virran katkaisu saattamalla mainitut osat irti toisistaan tapahtuvat varsien keskinäisellä liikkeellä.
Keksinnön olennainen etu on siinä, että virran kytkennän ja katkaisun tapahtuessa varsien yksinkertaisella kierto- tms. liikkeellä ei järjestelmässä tarvita lainkaan tavanomaisia katkaisimia. Keksinnön mukaiset kantavat, sähköä johtavat varret voidaan valmistaa keveinä, standardimittaisina osina niin, että osista koostuva järjestelmä on helposti muunneltavissa ja täydennettävissä. Keksinnöllä on täten aikaansaatu halpa, helppokäyttöinen ja yhtenäisyytensä vuoksi esteettisesti tyydyttävä valaisinjärjestelmä, jolla voidaan kattaa valaistavan kohteen, kuten esim. asuinhuoneen, koko valais-tustarve.
Asuinhuoneistojen lisäksi keksinnön mukainen valaisinjärjestelmä soveltuu käytettäväksi mm. toimistotiloissa, laitoksissa, kuten kouluissa ja hoitolaitoksissa, myymälöissä, esim. näyteikkunoiden valaistuksen, sekä näyttelytiloissa, joissa järjestelmän erityisenä etuna on sen kokoamisen ja purkamisen yksinkertaisuus ja nopeus.
Keksinnön mukaiseen järjestelmään kuuluvat kantavat varret ovat sopivimmin poikkileikkaukseltaan pyöreitä, mikä mahdollistaa virran yksinkertaisen kytkennän ja katkaisun varsien keskinäisellä kiertoliikkeellä. Poikkileikkaukseltaan pyöreiden varsien haarakohta voidaan toteuttaa varustamalla toinen, haarautuva varsi holkkimaisella tai kourumaisella osalla, joka on sovitettu kiertyvästi toisen varren ympärille tai käyttämällä erillistä, vastaavalla tavalla toimivaa liitinkappa-letta. Varren kourumainen osa voi olla edullisesti kiinnitettävissä toiseen varteen napsahduskiinnityksellä, mikä mahdollistaa järjestelmän nopean ja vaivattoman kokoamisen ja muuntelun ilman minkäänlaisia työkaluja.
3 79607
Keksintöä selostetaan seuraavassa yksityiskohtaisemmin esimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää huonetta, johon on asennettu keksinnön mukainen valaisinjärjestelmä, kuvio 2 esittää keksinnön mukaisesti kantaviin, sähkön johti-mina toimiviin varsiin liitettyä valaisinta, kuvio 3 esittää varren poikkileikkausta leikkauksena III-III kuviosta 2, kuvio 4 esittää varsien liitoskohtaa leikkauksena IV-IV kuviosta 2 virran ollessa kytkettynä, kuvio 5 esittää kuvioa 4 vastaavasti varsien liitoskohtaa virran ollessa katkaistuna, kuvio 6 esittää keksinnön erään toisen sovellutusmuodon mukaista varsien liitoskohtaa sivulta nähtynä, kuvio 7 esittää liitoskohtaa virran ollessa kytkettynä leikkauksena VII-VII kuviosta 6, kuvio 8 esittää kuvioa 7 vastaavasti liitoskohtaa virran ollessa katkaistuna, kuvio 9 on leikkaus IX-IX kuviosta 6 ja kuvio 10 on leikkaus X-X kuviosta 6.
Kuviossa 1 on esitetty asuinhuone, johon on asennettu keksinnön mukainen kantavista varsista 1 ja matalajännitteisistä halogeenivalaisimista 2 muodostuva valaisinjärjestelmä. Järjestelmään kuuluu muuntaja 3, joka muuntaa verkkojännitteen halogeenivalaisimille sopivaksi matalajännitteeksi. Sopivasti kytkettyjen varsien 1 ja niihin liitettyjen valaisinten 2 avulla huoneeseen on aikaansaatu seinävalaisin 4, kaksi kat-tovalaisinta 5, kahdella valaisimella varustettu jalkalamppu 6 sekä pöytävalaisin 7.
Kuviossa 2 on esitetty esimerkkinä kantaviin, haarautuviin - · varsiin 1,1' liitetty halogeenivalaisin 2, joka voi toimia esim. pöytävalaisimena. Varret 1,1' ovat kuvion 3 mukaisesti poikkileikkaukseltaan pyöreitä, poikkileikkauksen käsittäessä kaksi toisistaan erillistä segmenttiä 8, jotka ovat sähköä johtavaa materiaalia, kuten kuparia tms. metallia, sekä segmenttien välille jäävän osan 9, joka on sähköä eristävää ma- 4 79607 teriaalia, kuten esim. muovia tai lasikuitua. Varren 1,1' pinta jakautuu täten neljään pitkittäiseen vyöhykkeeseen siten, että kahden keskenään vastakkaisen vyöhykkeen alueella pinta on sähköä johtava ja näiden välisten vyöhykkeiden alueella sähköä eristävä.
Varsien 1,1' välinen haarakohta on kuvioiden 2, 4 ja 5 mukaisesti toteutettu varustamalla toinen varsi 1 holkkimaisella liitososalla 10, joka on sovitettu kiertyvästi toisen varren 1' ympärille. Liitososa 10 koostuu neljästä pitkittäisestä osasto 11, 12 siten, että keskenään vastakkaiset osat 11 ovat sähköä johtavaa materiaalia, kuten kuparia, ja näiden väliset osat 12 sähköä eristävää materiaalia, kuten muovia tai lasikuitua .
Kuviossa 4 nähdään tilanne, jossa varren 1' sähköä johtavien segmenttien 8' ja liitososan 10 sähköä johtavien osien 11 välillä on kontakti niin, että virta on kytkettynä valaisimeen 2. Kuviossa 5 vartta 1' ja liitososaa 10 on sen sijaan kierretty toistensa suhteen niin, että mainitut sähköä johtavat . osat 8', 11 eivät kosketa toisiaan, jolloin valaisimeen 2 me nevä virta on katkaistu.
Kuvioissa 6 - 10 on esitetty keksinnön sovellutusmuoto, jossa kantavat, sähköä johtavat varret ovat putkimaisia. Kuten esim. kuviosta 10 on nähtävissä, koostuu putkimaisen varren 1 vaippa neljästä pitkittäisestä osasta 13, 14 siten, että kaksi keskenään vastakkaista osaa 13 on sähköä johtavaa materiaalia, kuten kuparia, ja näiden väliset osat 14 sähköä eristävää materiaalia, kuten muovia tai lasikuitua. Varsien 1,1' J*. haarakohta on toteutettu varustamalla toinen varsi 1 kouru- maisella liitososalla 15, joka on kiinnitetty napsahduskiin-nityksellä toisen varren 1’ ympärille. Liitososa 15 koostuu pitkittäisistä, keskenään vastakkaisista osista 16, jotka ovat sähköä johtavaa materiaalia, kuten kuparia, sekä sähköä ·'· eristävää materiaalia, kuten muovia tai lasikuitua, olevista osista 17. Sähköä johtavat osat 16 on kuvion 7 mukaisesti kytketty johtimilla 18 varren 1 sähköä johtaviin osiin 13.
5 79607
Haarakohdan poikkileikkausta esittävässä kuviossa 7 varren 1' sähköä johtavat osat 13' ovat liitososan 15 sähköä johtavien osien 16 ja johdinten 18 kautta kytkettyinä varren 1 sähköä johtaviin osiin 13, jolloin virta pääsee kulkemaan varresta toiseen. Kuviossa 8 on esitetty tilanne, jossa varret 1,1' on kierretty toistensa suhteen asemaan, jossa niiden sähköä johtavien osien 13,13' välillä ei ole kontaktia, jolloin virta varsien välillä on katkaistu.
Kuvioiden 6-10 mukaista ratkaisua voidaan edelleen muuntaa siten, että varsien haarakohdassa käytetään erillistä liitin-kappaletta. Tällainen liitinkappale voi olla esim. T-kirjai-men muotoinen ja käsittää napsahduskiinnityksellä kiinnittyvän kourumaisen liitososan 15, jonka rakenneperiaate ja toimintatapa vastaavat edellä esitettyä. Haarautuvan varren 1 kiinnitys liitinkappaleeseen voi puolestaan tapahtua työntämällä nämä päistään sisäkkäin niin, että ne kiinnittyvät toisiinsa puristuksen ja/tai kitkan varaan.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön erilaiset so-vellutusmuodot eivät rajoitu edellä esitettyihin esimerkkei-- hin, vaan voivat vaihdella oheisten patenttivaatimusten puit teissa. Niinpä varsien haarakohdissa voidaan käyttää muunkinlaisia varsiin kiinteästi liittyviä liitososia tai erillisiä 1iitinkappaleita kuin mitä esimerkeissä on kuvattu. On myös mahdollista, että valaistusjärjestelmään ei kuulu muuntajaa, vaan se on kytketty suoraan matalajännitteiseen akkuun tms. jännitelähteeseen. Tällainen ratkaisu voi tulla kysymykseen esim. kesämökeillä tai veneissä.

Claims (9)

  1. 6 79607
  2. 1. Valaisinjärjestelmä, joka käsittää yhden tai useampia ma-talajännitteisiä valaisimia (2), kuten halogeenivalaisimia, liitettyinä kantaviin varsiin (l), jotka toimivat sähköä johtavina elementteinä ja jotka on haaroitettu siten, että haarautuvat varret (1,1') pääsevät liikkumaan toistensa suhteen, tunnettu siitä, että varret (l) muodostuvat osaksi sähköä johtavasta ja osaksi sähköä eristävästä materiaalista ja että varsien haarakohdat on toteutettu siten, että virran kytkentä muodostamalla varsien sähköä johtavien osien välille kontakti ja virran katkaisu saattamalla mainitut osat irti toisistaan tapahtuvat varsien keskinäisellä liikkeellä.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vaiai sinjärjestelmä, tunnettu siitä, että haarautuvat varret (1,1') on liitetty kiertyvästi toisiinsa siten, että virran kytkentä ja katkaisu tapahtuvat varsien keskinäisellä kiertoliikkeellä.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen valaisinjärjestelmä, tunnettu siitä, että varret (1,1') ovat poikkileikkaukseltaan pyöreitä.
  5. 4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen valaisinjärjestelmä, : tunnettu siitä, että poikkileikkaukseltaan pyöreään -· varteen (1') on muodostettu haarakohta varustamalla haarautu- ' va varsi (1) holkkimaisella tai kourumaisella osalla (10, 15), joka on sovitettu kiertyvästi ensinmainitun varren (1') ympärille. ·. 5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen valaisinjärjestelmä, tunnettu siitä, että poikkileikkaukseltaan pyöreän varren (1) pinta jakautuu pitkittäisiin vyöhykkeisiin, jotka ·; ovat vuorotellen sähköä johtavaa ja sähköä eristävää materi- aalia. « ’ 79607
  6. 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen valaisinjärjestelmä, tunnettu siitä, että varsi (1) on muodostettu sähköä johtavasta ja sähköä eristävästä materiaalista siten, että se käsittää kaksi toisistaan erillistä segmenttiä (8), jotka ovat toista materiaalia, sekä mainittujen segmenttien välille jäävän osan (9), joka on toista materiaalia.
  7. 7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen valaisinjärjestelmä, tunnettu siitä, että varren (1) muodostaa putki, jonka vaippa koostuu pitkittäisistä osista (13, 14), jotka ovat vuorotellen sähköä johtavaa ja sähköä eristävää materiaalia.
  8. 8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen valaisin-järjestelmä, tunnettu siitä, että varsien (1) sähköä johtavana materiaalina on metalli, kuten kupari, ja sähköä eristävänä materiaalina on muovi tai lasikuitu.
  9. 9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen valaisin-järjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmä käsittää huoneen tms. tilan pöytä- (7), lattia- (6), seinä- (4) ja/tai kattovalaisimet (5). 1 Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen valaisin-järjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmään kuuluu muuntaja (3), joka muuntaa verkkojännitteen halogeenivalaisimille (2) tai vastaaville sopivaksi matalajännitteeksl, sopivasti alueelle 6 - 24 V. 8 79607
FI874117A 1987-09-21 1987-09-21 Belysningssystem. FI79607C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI874117A FI79607C (fi) 1987-09-21 1987-09-21 Belysningssystem.
PCT/FI1989/000050 WO1990011471A1 (en) 1987-09-21 1989-03-21 Light fitting system

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI874117A FI79607C (fi) 1987-09-21 1987-09-21 Belysningssystem.
FI874117 1987-09-21

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI874117A0 FI874117A0 (fi) 1987-09-21
FI874117A FI874117A (fi) 1989-03-22
FI79607B FI79607B (fi) 1989-09-29
FI79607C true FI79607C (fi) 1990-01-10

Family

ID=8525096

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI874117A FI79607C (fi) 1987-09-21 1987-09-21 Belysningssystem.

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI79607C (fi)
WO (1) WO1990011471A1 (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6170967B1 (en) 1994-06-14 2001-01-09 Tivoli Ind Inc Miniature lighting apparatus
AU2001248300A1 (en) * 2000-04-14 2001-10-30 Reipur Technology A/S An element for holding electric circuits
EP1983256A1 (en) * 2007-04-18 2008-10-22 Società Vetraria Biancadese s.a.s. A piece of furniture with an electrical track

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US975090A (en) * 1910-05-25 1910-11-08 American Cystoscope Makers Inc Electrical coupling and switch.
NL7113220A (fi) * 1970-10-02 1972-04-05
DE3120267C2 (de) * 1981-05-21 1983-11-24 Lichtplanung Dinnebier Kg, 5600 Wuppertal Stromschienensystem mit elektrische Betriebsmittel tragenden aufsetzbaren Adaptern
GB2150766B (en) * 1983-05-17 1987-11-18 Tulla Lighting Limited Track lighting

Also Published As

Publication number Publication date
FI874117A0 (fi) 1987-09-21
WO1990011471A1 (en) 1990-10-04
FI874117A (fi) 1989-03-22
FI79607B (fi) 1989-09-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7726869B2 (en) LED track light device
FR2801509B1 (fr) Sonde electrique medicale ayant une resistance variable a la flexion
US8246203B2 (en) Low profile LED lighting
US8382323B2 (en) Individually controllable multi-color illumination units
DE69923093D1 (de) Kabelkanal mit Steckdose
BR9501014A (pt) Suporte de pino de múltiplo contato instalações de corrente fraca
US20150345775A1 (en) Multiple Surface LED Light
FI79607C (fi) Belysningssystem.
TR200001419T2 (tr) Kollu aydınlatma cihazı.
DE59609952D1 (de) Wechselstromkabel mit zwei konzentrischen leiteranordnungen aus verseilten einzelleitern
DE3681097D1 (de) Kittlos gesockelte elektrische lampe.
US6597129B2 (en) Lighting fixture and system
US3377488A (en) Power supply circuitry for lighting fixtures or the like
EP1463906A1 (en) Lighting structure
US20220282860A1 (en) Lighting system
US1607807A (en) Electrical fixture
DE8811846U1 (de) Stromband - Niedervoltleuchte
KR100259240B1 (ko) 조명장치
US11093430B2 (en) USB extension cord
CN2043782U (zh) 有地线的塑料绝缘导线
US2810029A (en) Snap acting drum switch
ATE266896T1 (de) Gleichstrom-hochspannungs-elektrokabel mit massenimprägnierter isolierung
WO1993014539A1 (en) Conductor rail system
SI9100016A (en) Segmentic tube type low-voltage current conductors
ITVR980073A0 (it) Rilevatore di temperatura associato ai morsetti di collegamento di apparecchiature elettriche modulari.

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KAEHOENEN, MATTI