FI79206B - Mottagningsanordning foer hoegfrekvenssignaler. - Google Patents

Mottagningsanordning foer hoegfrekvenssignaler. Download PDF

Info

Publication number
FI79206B
FI79206B FI851604A FI851604A FI79206B FI 79206 B FI79206 B FI 79206B FI 851604 A FI851604 A FI 851604A FI 851604 A FI851604 A FI 851604A FI 79206 B FI79206 B FI 79206B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
filter
waveguide filter
waveguide
stripline
resonator
Prior art date
Application number
FI851604A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI851604L (fi
FI79206C (fi
FI851604A0 (fi
Inventor
Jong Roelof Pieter De
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Publication of FI851604A0 publication Critical patent/FI851604A0/fi
Publication of FI851604L publication Critical patent/FI851604L/fi
Publication of FI79206B publication Critical patent/FI79206B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI79206C publication Critical patent/FI79206C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01PWAVEGUIDES; RESONATORS, LINES, OR OTHER DEVICES OF THE WAVEGUIDE TYPE
    • H01P5/00Coupling devices of the waveguide type
    • H01P5/08Coupling devices of the waveguide type for linking dissimilar lines or devices
    • H01P5/10Coupling devices of the waveguide type for linking dissimilar lines or devices for coupling balanced lines or devices with unbalanced lines or devices
    • H01P5/107Hollow-waveguide/strip-line transitions

Landscapes

  • Control Of Motors That Do Not Use Commutators (AREA)
  • Input Circuits Of Receivers And Coupling Of Receivers And Audio Equipment (AREA)
  • Amplifiers (AREA)
  • Circuits Of Receivers In General (AREA)
  • Burglar Alarm Systems (AREA)
  • Radar Systems Or Details Thereof (AREA)
  • Optical Integrated Circuits (AREA)
  • Oscillators With Electromechanical Resonators (AREA)
  • Noise Elimination (AREA)
  • Variable-Direction Aerials And Aerial Arrays (AREA)
  • Reduction Or Emphasis Of Bandwidth Of Signals (AREA)

Description

79206
Vastaanottojärjestely suurtaajuussignaaleja varten Tämä keksintö koskee vastaanottojärjestelyä suurtaajuussignaaleja varten, järjestelyn käsittäessä aalto-5 putkisuotimen, joka on muodostettu kaskadiin järjestetyistä aaltoputkiresonaattoreista, sekä suurtaajuussignaalijärjestelyn, joka käsittää substraatille tehdystä johdinku-viosta muodostuvan liuskajohtopiirin sekä liuskajohto-aal-toputki-suodinvaihtokytkennän, joka on järjestetty aalto-10 putkisuotimen viereiseen päätyresonaattoriin ja kytketty mainittua resonaattoria rajoittavassa aaltoputkisuotimen päätypinnassa olevan aukon kautta suurtaajuussignaal ijär-jestelyn siihen osaan, joka sijaitsee aaltoputkisuotimen ulkopuolella.
15 Sellainen järjestelmä on esitetty NL-patenttihake- muksessa 7700230. Yhdessä polarisaation muuntimen kanssa vastaanottojärjestelmä, joka tunnetaan patenttihakemuksessa, käsittää säteilijän, joka yhdessä heijastimen kanssa muodostaa antennijärjestelmän. Tätä antennijärjestelmää 20 käytetään vastaanottamaan SHF-signaaleja, esimerkiksi TV-signaaleja, joilla on kantataajuus 12 GHz, jotka mm. satelliitit lähettävät. Tässä vastaanottojärjestelmässä on muodoltaan suorakulmainen aaltoputki, joka on varustettu torviantennilla toisessa päässä. Päästä lähtee läpinäkyvä 25 ikkuna, joka on asetettu heijastimen polttopistekohtaan ja jota edeltää polarisaatiomuunnin, joka suodattaa ulos kanavan, jolla on annettu polarisaatio.
Toisessa päässä aaltoputkea on liuskajohtoaaltoput-kivaihtokytkentä, joka on muodoltaan liuskajohtoympyräaal-30 toputkivaihtokytkentä ja joka on asetettu liuskajohtopiirin ja aaltoputken väliin.
Sellaista järjestelmää voidaan myös käyttää yhdessä polarisaatiomuuntimien lisätyyppien kanssa, erityisesti säteilijässä, jossa kaksi sellaista vastaanottojärjestelmää 35 toimivat yhdessä yhden polarisaatiomuuntimen kanssa. Pola- 2 79206 risaatiomuunnin muuntaa vastapäivään ympyräpolarisoidun aallon ensimmäiseksi lineaarisesti polarisoiduksi aalloksi, joka johdetaan yhteen vastaanottojärjestelmään, kun taas polarisaatiomuunnin muuntaa myötäpäivään ympyräpolarisoidun 5 aallon lineaarisesti polarisoiduksi aalloksi, joka on kohtisuorassa ensimmäiseen aaltoon nähden ja se johdetaan toiseen vastaanottojärjestelmään. Kuitenkin on havaittu, että kun vastaanottojärjestelmää käytetään yhdessä sellaisen polarisaation muuntimien kanssa, ei kanavan erotus ole 10 riittävä varsinaiseen käyttöön.
Tämän keksinnön eräs tarkoitus on laajentaa vastaanottojärjestelmien käyttöä SHF-signaaleille tekemällä vastaanottojärjestelmän sopivaksi yhteiskäyttöön toisten polarisaation muunnintyyppien kanssa ja toteuttaa sellainen 15 vastaanottojärjestelmä, jolla on pienet häviöt yksinkertaisella, halvalla, tarkasti toistettavalla ja vähemmän tilaa vaativalla tavalla.
Tämän keksinnön mukainen vastaanottojärjestely, joka on määritelty avauspykälässä, on tunnettu siitä, että aal-20 toputkisuodin on poikkileikkaukseltaan suorakulmainen, että liuskajohto aaltoputkisuodinvaihtokytkentä on järjestetty substraatille, että substraatin suuret pinnat ovat samansuuntaiset aaltoputkisuotimen pituusakselin kanssa ja että liuskajohto-aaltoputki-suodinvaihtokytkentä ja viereinen 25 päätyresonaattori on sovitettu toisiinsa mitoittamalla ainakin toinen näistä kahdesta komponenteista.
Keksintö tuottaa vastaanottojärjestelmän, joka johtuen sen pienestä heijastuksesta on mm. tehty sopivaksi käytettäväksi säteilijässä, jossa kaksi vastaanottojärjes-30 telmää toimivat yhdessä yhden polarisaation muuntimen kanssa. Tämä parantaa sellaisen säteilijän kanavan erotusta. Jopa säteilijöissä, joissa vain yksittäinen vastaanottojärjestelmä toimii polarisaation muuntimen kanssa, nämä mitat johtavat pieneen heijastukseen ja parantuneeseen lähetyk-35 seen. Lisäetu on se, että kiinnitettäessä liuskajohtoaalto- 3 79206 putkivaihtokytkentä aaltosuodattimeen ei sovitusta vaadita, koska sen tosiasian lisäksi, että liuskajohtoaaltoputkisuo-dattimen vaihtokytkennän ominaisuudet ovat jo otettu huomioon suunnittelussa, nämä ominaisuudet ovat lisäksi tar-5 kasti toistettavissa tavalla, joka on sopiva massatuotantoon. Lisäksi kompaktimpi rakenne vastaanottojärjestelmästä voidaan toteuttaa, koska erillinen liuskajohtoaaltoputki-vaihtokytkentä yhdessä erillisen vaihtokytkennän kanssa aaltoputkesta suodattimeen vältetään. Lisäksi pitäisi huo-10 mata, että EP-patenttihakemuksesta 0 059 927 vastaanotto-järjestelmä tunnetaan sinänsä suurtaajuussignaaleille, joka sisältää liuskajohtoaaltoputkisuodatinvaihtokytkennän, joka on toisessa aaltoputkisuodattimen päätyresonaattorissa. Tämä koskee kuitenkin suodatinta, joka on muodoltaan ympy-15 räaaltoputki, jossa on liuskajohtopiiri, joka on kohtisuorassa akselin suhteen, liuskajohtoaaltoputkisuodatinvaih-tokytkennän ollessa toteutettu käyttäen useita kytkentä-sondeja, jotka ovat kohtisuorassa liuskajohtopiirejä vastaan ja kullakin ollessa aksiaalinen ja radiaalinen pro-20 jektio laajakaistasovitukselle. Sellainen konstruktio ei ole vain monimutkainen, vaan lisäksi se ei voi olla mas-satuotannollisesti halpa eikä riittävän tarkasti toistettavissa.
Tässä tulisi huomata, että GB-patenttihakemuksesta 25 731 498 tunnetaan sinänsä, että aaltoputken pituuden muut taminen sovittaa aaltoputkisuodattimen päätyresonaattorin impedanssin aaltoputken impedanssiin. Kuitenkin asiaan kuuluva patenttihakemus ei liity HF-signaalien vastaanottojärjestelmään eikä se sisällä liuskajohtopiiriä, vaan 30 se vain liittyy mikroaaltosuodattimeen, joka on muodoltaan ympyräaaltoputki, jossa on kaksi identtistä aaltoputkea, joista kumpikin on muodoltaan koaksiaalijohto kummankin ollessa kytketty toiseen mikroaaltosuodattimen päätyreso-naattoriin.
35 Tämän keksinnön kohdat selitetään nyt esimerkin 4 79206 avulla viittaamalla kohtiin kuvioissa, jotka vastaavat komponentteja eri kuvioissa, joille on annettu samat refe-renssinumerot.
Kuvioissa: 5 Kuvio 1 on kaaviollinen esitys antennijärjestelmäs tä, joka käsittää kaksi vastaanottojärjestelmää tämän keksinnön mukaan.
Kuvio 2 on poikkileikkaus vastaanottojärjestelmästä tämän keksinnön mukaan.
10 Kuvio 3 on ylä- ja osittain poikki leikkauskuva vas taanottojärjestelmästä tämän keksinnön mukaan, ja
Kuvio 4 on etukuva osasta SHF-signaalijärjestelmää, jota käytetään vastaanottojärjestelmästä tämän keksinnön mukaan.
15 Kuvio 1 esittää antennijärjestelmää, joka käsittää heijastimen 1, joka on esitetty osittain, ja värähtelijää 2, joka on asetettu heijastimen 1 polttopisteeseen. Tämäntyyppisiä antennijärjestelmiä käytetään sieppaamaan ja edelleen käsittelemään ympyräpolarisoituja SHF-signaaleja, 20 jotka lähettää mm. satelliitit. Lohkokaaviollisesti esitetty värähtelijä 2 käsittää torviantennin 9 ja polarisaa-tiomuuntimen 3, joka on kytketty siihen. Sellainen polari-saatiomuunnin tunnetaan mm. C. Gandyn artikkelista, jonka otsikko on "A circularly polarized aerial for satellite 25 reception", Eng. Res. Rep. BBC-RD-1976/21, Aug. 76. Polarisaation muunnin 3 on asetettu muuntamaan tunnetulla tavalla signaalit, jotka vastaanotetaan ympyräpolaroidussa muodossa kahdeksi keskenään kohtisuoraksi lineaarisesti polarisoiduksi aalloksi. Toinen näistä aalloista johdetaan 30 ensimmäiseen vastaanottojärjestelmään 4-1 ja toinen aalto toiseen vastaanottojärjestelmään 4-2, joka on identtinen ensimmäisen kanssa. Vastaanottojärjestelmistä 4-1 ja 4-2 kukin sisältää aaltoputkisuodattimen 5 ja SHF-signaalijärjestelmän 6. Vastaanottojärjestelmät 4-1 ja 4-2 kytketään 35 vastaavasti niiden vastaavien lähtöjen 7 ja 8 kautta lait- 5 79206 teeseen, ei esitetty, vastaanotettujen signaalien lisäkä-sittelyä varten. Värähtelijä voi vaihtoehtoisesti sisältää polarisaation muuntimen, kuten on kuvattu NL-patenttihake-muksessa 7700230, jossa ympyräpolarisoidut aallot muunne-5 taan vain yhden tyyppisiksi lineaarisesti polarisoiduiksi aalloiksi. Sellainen värähtelijä käsittäisi vain yhden vastaanottojärjestelmän 4-1. Tämäntyyppiset vastaanotto-järjestelmät kuvataan yksityiskohtaisemmin viittaamalla kuvioihin 2, 3 ja 4.
10 Kuvio 2 on pitkittäinen poikkileikkauskuva vastaan ottojärjestelmästä 4-1, joka on sopiva käytettäväksi antennijärjestelmässä, joka on esitetty kuviossa 1. Vastaanottojärjestelmä 4-1 käsittää sylinterisen rungon 12, jossa aaltoputkisuodatin 5 ja SHF-signaalijärjestelmä 6 ovat. 15 Sylinterirunko 12 on hermeettisesti suljettu toisesta päästä käyttämällä hyvin istuvaa aaltoputkilaippaa 13, jossa on aukko 14. Suorakulmaisen aaltoputkisuodattimen 5 etupää on asetettu aukkoon 14, joka aukko kohdistaa tämän pään. Aaltoputkisuodattimen takaosa 5 ja myös SHF-signaa-20 lijärjestelmä 6, joka on esitetty kahdessa osassa, pidetään paikoillaan kannattimen 16 avulla, joka on asetettu sylinterirunkoon 12. Etupäästään aaltoputkisuodatin 5 on hermeettisesti suljettu ikkunalla 15, joka on tehty esimerkiksi lasista tai kiilteestä, jonka tarkoitus on estää 25 aineiden, kuten pölyn, kaasun ja kosteuden tunkeutumisen vastaanottojärjestelmään 4-1. Sylinterirungon 12 takapää on hermeettisesti suljettu tavalla, jota ei esitetä. Aal-toputkilaipalla 13 kytketään aaltoputkisuodatin 5 osittain esitettyyn polarisaation muuntimeen 3. Tässä kohdassa aal-30 toputkisuodatin 5 käsittää viisi paria väliseiniä 11-1- 11-5, jotka jakavat suodattimen neljään resonaattoriin 10-1 - 10-4. Väliseinien 11-1 - 11-4 muoto tuottaa induktiivisen reaktanssin, joka osittain määrää aaltoputkisuodattimen 5 suodatinfunktion. Väliseinä 11-1 on sijoitettu 35 aaltoputkisuodattimen 5 etupäähän, välittömästi ikkunan 79206 6 15 taakse. Väliseinä 11-5 on sijoitettu päätypintaan aal-toputkisuodattimen 5 loppupäähän. Yksi osa SHF-signaalijärjestelmä 6 on asetettu päätyresonaattoriin 10-4 ja on kytketty toiseen tämän SHF-signaalijärjestelmän 6 osaan, joka 5 on aaltoputkisuodattimen 5 ulkopuolella.
Kuvio 3 esittää yläpuolista ja yksityiskohtaista kuvaa, kuinka tämä on toteutettu. Tämä kuva esittää sen, että aaltoputkisuodatin 5 on koottu kahdesta puolikkaasta. Erotustaso, joka on kahden puolikkaan välissä, on tehty 10 pitkittäisestä symmetrisestä tasosta, joka leikkaa kahtia suorakulmaisen suodattimen leveät seinämät. Kullakin seinämällä neljästä seinämäparista 11-1 - 11-4 on V-muotoi-nen uurre 18. Kun aaltoputkisuodattimen kaksi puolikasta yhdistetään, kytkentäaukot muodostuvat vastaavien parien 15 väliseinämien välille, kuten on esitetty väliseinämien parille 11-4. Kytkentäaukot väliseinämissä 11-1 - 11-3 toteutetaan samalla tavalla. Resonaattorit 10-1 - 10-4 kytketään kytkentäaukkojen avulla ja järjestetään sarjaan väliseinämien 11-2 11-4 pareilla. Uurteiden V-muoto tuottaa 20 mm. mahdollisuuden tuottaa ne kaksi puolikasta yksinkertaisella tavalla ja suurella tarkkuudella iskemällä, kuten on kuvattu hakijan ennen julkaisemattomassa NL-patentti-hakemuksessa 8302439. Väliseinämien 11-5 molempiin puoliin tehdään syvennys, joka muodostaa molempien puolien asen-25 nusvaiheessa aukon 19, joka tässä kohdassa on suorakulmainen poikkileikkaus. Osa SHF-signaalijärjestelmästä 6 sijoitetaan päätyresonaattoriin tämän aukon 19 läpi, loppuosan ulottuessa aaltoputkisuodattimesta 5. Aukon 19 lyhyt sivu voidaan merkitä, kuten sen korkeus. Tämän korkuinen 30 osa, merkittynä k:11a kuviossa 3, aukosta 19 pitäisi olla minimi kooltaan, jonka määrää vaatimus, että johtavat pää-typinnat saisivat häiritä SHF-järjestelmän 6 E.M.-kenttää niin vähän kuin mahdollista. Toisaalta, maksimikorkeuden, jota merkitään kiila, määrää se tosiasia, että aaltoput-35 kisuodattimen 5 ei toivota säteilevän aukon 19 läpi. SHF- 7 79206 järjestelmän 6 rakenne on esitetty yksityiskohtaisemmin kuviossa 4. Tällä järjestelmällä on yhteinen substraatti 20, joka on ensimmäisellä pääpinnalla, tällä kertaa takapinnalla, jolla on johtava kerros, joka peittää osan tästä 5 pinnasta ja on osoitettu katkoviivoin merkityllä osalla kuviossa 4 ja muodostaa maatason. Ensimmäinen johdinmalli 26-31 on asetettu vastapäätä toista pääpintaa, tässä tapauksessa etupintaa vastaan. Yhdessä johtavan kerroksen kanssa takaosassa ja substraatin 20 ollessa näiden välissä, 10 tämä johdinmalli käsittää osan SHF-signaalijärjestelmän 6 liuskajohtopiiristä 24. Jäljellä olevalle osalle, joka on esitetty, on substraatti 20 asetettu vain sen etupinnalle, jolloin muodostuu tasapainotettu toinen johdinmalli, joka käsittää antennin 22 ja parin kapeita johtimia 23, jotka 15 toimivat antennin syöttölinjana, joka muodostaa liuskajohdon aaltoputkisuodatinvaihtokytkennän 21. SHF-signaalijärjestelmästä 6 vähintään vaihtokytkentä 21 sisältyy täysin aaltoputkisuodattimen 5 resonaattoriin 10-4 ja tasapainot-tamaton liuskajohtopiiri 24 sijaitsee siitä ulospäin.
20 Balansoitu-balansoimaton muuntaja 25, joka on tehty liuskajohtotekniikalla, joka on kuvattu viivalla kuviossa 4, kytkee balansoidun johdinmallin, joka on kytketty yhteen muuntajan 25 sivuun, joka on balansoimattoman liuskajohto-piirin 24 osa. Tässä esimerkissä muuntaja 25 on asetettu 25 substraatille 20 ja on muodoltaan λ/2 siirtolinja. Liuska-johtojohdin 26 on kytketty sille puolelle muuntajaa, joka on kytketty liuskajohtopiiriin 24. Liuskajohtojohdin 26 on kytketty Y-kiertoelimeen 27, joka on muodoltaan suun-taisolaattori. Tämä osa substraatista 20 on tehty ferrii-30 tistä. Vain keskijohdinosa Y-kiertoelimestä on esitetty. Keskijohtimella on kolme kytkentäporttia 28, 29 ja 30; kiertoelimen suunta on portista 28 porttiin 30 ja portista 30 porttiin 29 jne. Liuskajohto 26 on kytketty kiertoelimen 27 porttiin 28, jonka seurauksena signaalit, jotka 35 tulevat aaltoputkisuodattimesta 4, johdetaan vaihtokytken- 8 79206 nän 21 kautta porttiin 30 kytketyn SHF-järjestelmän 6 lisäosaan. Signaalit, jotka vastaanotetaan SHF-signaalijärjestelmän 6 lisäosasta, kulutetaan täysin pääteimpedans-sissa 31, joka on tehty resistanssimateriaalista.
5 Aaltoputkisuodatin 5 yhdessä resonaattorien 10-1- 10- 4, väliseinämien 11-1 - 11-5 ja kytkentäaukkojen kanssa, jotka ovat muodostaneet vastaavat väliseinäparit, on tässä kohdassa suunniteltu, kuten kaistanpäästösuodatin, jolla on päästöalue 11,7 GHzrsta 12,5 GHzriin rippelin ollessa 10 pienempi kuin 0,1 dB. Tämän kaistanpäästösuodattimen toteuttamiseksi voidaan käyttää hyväksi perustekniikkaa, kuten on kuvattu kirjassa "Microwave Filters, Impedancematching Networks, and Coupling Structures", G. Matthaei, L. Young ja E.M.T. Jones, jonka on julkaissut 1980 Artech 15 House Inc.
Vastaanottojärjestelmän riittävän toiminnan varmistamiseksi antennin 22 ja aaltoputkisuodattimen 5 impedans-siominaisuudet täytyy sovittaa vähintään yli halutun pääs-tötaajuusalueen. Kuten on tunnettua edellä mainitusta kir-20 jasta, suodattimen resonaattoreista täytyy olla mm. annettu reaktanssikäyrä tai suskeptanssikäyrä taajuuden funktiona. Tässä kohdassa tämä saavutetaan reaktiivisien väliseinien 11- 1 - 11-4 neljän parin dimensioiden valinnalla ja antennin 22 kunnollisella mittasuhteen valinnalla. Suodatinteo- 25 riassa, joka on tunnettu kirjasta, tämä antenni toimii reaktiivisena elementtinä, joka on muodoltaan impedanssi-muuntaja ja se on asetettu suodattimen päätyyn. Toteuttamalla tämä reaktiivinen elementti antennilla, tekee se välttämättömäksi sen, että todellisella antennin impedans-30 siosalla täytyy olla tietty vakioarvo yli vähintään suodattimen päästökaistan. Samaan aikaan antennilla täytyy olla lineaarinen reaktanssikäyttäytyminen taajuuden funktiona yli vähintään päästökaistan. Antennin reaktiivinen käyttäytyminen vaikuttaa sekä reaktanssikäyrään että an-35 tenniin kytketyn resonaattorin resonanssitaajuuteen. Sopi- 9 79206 valla resonaattorin 10-4 ja reaktiivisen elementin 11-4 valinnalla tämä vaikutus voidaan kompensoida. Tässä kohdassa on valittu dipoliantenni 22, joka päästötaajuusalue voidaan esittää reaktanssin ja resistorin sarjajärjestel-5 mällä, joka vaihtelee lineaarisesti taajuuden mukaan. Antennin 22 mitattu resistanssiarvo, jossa on pari eri johtimia 23, jotka on kytketty antenniin ja jossa on SHF-sig-naalijärjestelmän 6 osa, joka on kytketty tähän johtimien 23 pariin, on valittu yhtä suureksi kuin todellinen reso-10 naattorin 10-4 pääteimpedanssi, josta on se etu, että impe-danssimuuntajan käyttö suodattimessa on vältetty. Sen takia, että liuskajohtoaaltosuodatinvaihtokytkentä 21 on asetettu päätyresonaattoriin 10-4, vaikuttaa antennin 22 reak-tanssi sekä resonanssitaajuuteen että päätyresonaattorin 15 10-4 reaktanssikäyrään. Sopivan mittasuhteiden valinnan takia antennin 22 reaktanssin vaikutus on sellainen, että resonanssitaajuus ja reaktanssikäyrä saavat jälleen alkuperäiset arvot. Tämä mittasuhteiden valinta voidaan erityisemmin toteuttaa koon valinnalla päätyresonaattorin 10-20 4 aksiaalisuunnassa, koska päätyresonaattorin reaktanssia voidaan muuttaa sen yhteydessä. Koska kytkentäaukot, jotka väliseinämien 11-4 parit muodostavat, esittävät induktansseja, on vuorostaan mahdollista vaikuttaa sovitukseen ainakin näiden kytkentäaukkojen mittasuhteiden valinnalla. 25 On ilmeistä, että edellä mainittujen mittasuhteiden valintamenettelyn yhdistelmiä voidaan myös käyttää. Sen johdosta mitään SHF-signaalijärjestelmän 6 kiinnitystä ei vaadita aaltoputkisuodattimessa 5. Tämä on erityisen tärkeää, kun vastaanottojärjestelmä 4-1 on massatuotettu. Liuskajohto-30 aaltoputkisuodattimen vaihtokytkennän 21 hyvän sovituksen takia aaltoputkisuodattimeen 5 on vastaanottojärjestelmällä 4-1 hyvin alhainen heijastuskerroin, joka on ilmaistu toteutetulla VSWR-arvolla 1,35, teoreettisen optimiarvon ollessa 1,2 suodattimena, jolla on -10 dB pisteet 11,5 35 ja 12,85 GHz:ssä ja jolla on yllä mainittu päästökaista-

Claims (5)

79206 ίο
1. Vastaanottojärjestely (4-1; 4-2) suurtaajuus-signaaleja varten, järjestelyn käsittäessä aaltoputkisuo- 5 timen (5), joka on muodostettu kaskadiin järjestetyistä aaltoputkiresonaattoreista (10 - 1 ... 10 - 4), sekä suur-taajuussignaalijärjestelyn (6), joka käsittää substraatille (20) tehdystä johdinkuviosta muodostuvan liuskajohto-piirin (24) sekä liuskajohto-aaltoputki-suodinvaihtokyt-10 kennän (21), joka on järjestetty aaltoputkisuotimen viereiseen päätyresonaattoriin (10 - 4) ja kytketty mainittua resonaattoria rajoittavassa aaltoputkisuotimen päätypin-nassa (11 - 5) olevan aukon (19) kautta suurtaajuussignaa-lijärjestelyn siihen osaan (24), joka sijaitsee aaltoput-15 kisuotimen ulkopuolella, tunnettu siitä, että aaltoputki suodin (5) on poikkileikkaukseltaan suorakulmainen, että liuskajohto aaltoputkisuodinvaihtokytkentä (21) on järjestetty substraatille (20), että substraatin suuret pinnat ovat samansuuntaiset aaltoputkisuotimen (5) pituus-20 akselin kanssa ja että liuskajohto-aaltoputki-suodinvaih-tokytkentä (21) ja viereinen päätyresonaattori (10 - 4) on sovitettu toisiinsa mitoittamalla ainakin toinen näistä kahdesta komponenteista.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vastaanottojärjes- 25 tely, jossa liuskajohto-aaltoputki-suodinvaihtokytkentä (21) käsittää antennin (22), jolla on kompleksinen impedanssi, jonka reaaliosa on yhtä suuri kuin viereisen pää-tyresonaattorin (10 - 4) pääteimpedanssi, tunnettu siitä, että antennin (22) impedanssin imaginaariosan so-30 vittaminen aaltoputkisuotimen (5) impedanssiin on toteutettu valitsemalla viereisen päätyresonaattorin (10 - 4) pituus tämän resonaattorin pituusakselin suunnassa.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vastaanotto järjestely, jossa liuskajohto-aaltoputki-suodinvaihtokytkentä 35 (21) käsittää antennin (22), jolla on kompleksinen impe- 11 79206 danssl, jonka reaaliosa on yhtä suuri kuin viereisen pää-tyresonaattorin (10 - 4) päätyimpedanssi, tunnet-t u siitä, että antennin (22) impedanssin imaginaariosan sovittaminen aaltoputkisuotimen (5) impedanssiin on toteu-5 tettu valitsemalla viereisen päätyresonaattorin (10 - 4) sen kytkentäaukon dimensiot, jolla päätyresonaattori kytketään suotimen seuraavaan resonaattoriin (10 - 3).
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen vastaanotto järjestely, tunnettu siitä, että osa substraa-10 tista käsittää ensimmäisellä suurella pinnallaan johtavan kerroksen ja vastakkaisella toisella suurella pinnallaan ensimmäisen johdinkuvion (26 - 31), joka yhdessä johtavan kerroksen kanssa muodostaa vähintään osan liuskajohtopiiristä (24), että substraatin jäljelle jäävä osa käsittää 15 vain toisella suurella pinnallaan toisen johdinkuvion (22, 23), joka käsittää dipoliantennin (22) osana liuskaohto-aaltoputki-suodinvaihtokytkentää (21), antennin (22) ollessa kytketty liuskajohtopiiriin balansoidun puolen ba-lansoimattomaan puoleen liittävän muuntajan (25) kautta. 20
5. Suorakulmainen aaltoputkisuodin (5), jota käyte tään patenttivaatimuksen 1 mukaisessa vastaanottojärjestelmässä, ja joka on muodostettu kaskadiresonaattoreista, tunnettu siitä, että suodin on suotimen pitkittäisellä symmetriatasolla erotettu kahteen puoliskoon, ja 25 että suodattimessa on vähintään yhdellä päätypinnalla (11 - 5) aukko (19), jolla on poikkileikkaukseltaan suorakulmaisen raon muoto ja joka on asetettu sellaisella tavalla, että suotimen (5) pitkittäinen symmetriataso leikkaa raon pitkittäin. 12 79206
FI851604A 1984-04-26 1985-04-23 Mottagningsanordning foer hoegfrekvenssignaler. FI79206C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8401335 1984-04-26
NL8401335A NL8401335A (nl) 1984-04-26 1984-04-26 Ontvanginrichting voor toepassing in een tv front end.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI851604A0 FI851604A0 (fi) 1985-04-23
FI851604L FI851604L (fi) 1985-10-27
FI79206B true FI79206B (fi) 1989-07-31
FI79206C FI79206C (fi) 1989-11-10

Family

ID=19843858

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI851604A FI79206C (fi) 1984-04-26 1985-04-23 Mottagningsanordning foer hoegfrekvenssignaler.

Country Status (16)

Country Link
US (1) US4653118A (fi)
EP (1) EP0162506B1 (fi)
JP (1) JPS60236301A (fi)
AT (1) ATE50666T1 (fi)
AU (1) AU571326B2 (fi)
BR (1) BR8501922A (fi)
CA (1) CA1238377A (fi)
DE (1) DE3576249D1 (fi)
DK (1) DK181885A (fi)
ES (1) ES8607631A1 (fi)
FI (1) FI79206C (fi)
HK (1) HK87591A (fi)
IL (1) IL74993A (fi)
IN (1) IN163962B (fi)
NL (1) NL8401335A (fi)
NO (1) NO166747C (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5517203A (en) * 1994-05-11 1996-05-14 Space Systems/Loral, Inc. Dielectric resonator filter with coupling ring and antenna system formed therefrom
US7068127B2 (en) 2001-11-14 2006-06-27 Radio Frequency Systems Tunable triple-mode mono-block filter assembly
US6853271B2 (en) 2001-11-14 2005-02-08 Radio Frequency Systems, Inc. Triple-mode mono-block filter assembly
US7937054B2 (en) * 2005-12-16 2011-05-03 Honeywell International Inc. MEMS based multiband receiver architecture
JP5661423B2 (ja) * 2010-10-28 2015-01-28 株式会社デンソー レーダ装置
US8751993B1 (en) * 2013-03-15 2014-06-10 Resonant Llc Element removal design in microwave filters
US10818997B2 (en) * 2017-12-29 2020-10-27 Vubiq Networks, Inc. Waveguide interface and printed circuit board launch transducer assembly and methods of use thereof

Family Cites Families (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB731498A (en) * 1953-07-22 1955-06-08 Standard Telephones Cables Ltd Band pass filter for decimetric and centimetric waves
US3375474A (en) * 1965-10-08 1968-03-26 Martin Marietta Corp Microwave waveguide to coax coupling system
US3518579A (en) * 1968-05-29 1970-06-30 Itt Microstrip waveguide transducer
US3623112A (en) * 1969-12-19 1971-11-23 Bendix Corp Combined dipole and waveguide radiator for phased antenna array
DE2020192B2 (de) * 1970-04-24 1978-06-01 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen Dipolstrahlerelement in Streifenleitungstechnik
JPS518709B1 (fi) * 1970-12-23 1976-03-19
DE2138384C2 (de) * 1971-07-31 1982-10-21 Licentia Patent-Verwaltungs-Gmbh, 6000 Frankfurt Yagi-Antenne in Streifenleitertechnik
JPS5235587B2 (fi) * 1972-11-24 1977-09-09
JPS4991159A (fi) * 1972-12-29 1974-08-30
US4001834A (en) * 1975-04-08 1977-01-04 Aeronutronic Ford Corporation Printed wiring antenna and arrays fabricated thereof
JPS5210656A (en) * 1975-06-19 1977-01-27 Matsushita Electric Ind Co Ltd Micro wave device
US4011566A (en) * 1975-07-25 1977-03-08 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Air Force In-line coax-to waveguide transition using dipole
JPS5247942U (fi) * 1975-09-26 1977-04-05
NL180623C (nl) * 1977-01-12 1987-08-17 Philips Nv Belichter voor een antenne.
JPS5924167Y2 (ja) * 1978-12-28 1984-07-18 アルプス電気株式会社 マイクロ波用フイルタ
FR2448230A1 (fr) * 1979-02-02 1980-08-29 Thomson Csf Source rayonnante a cavite ouverte excitee par un dipole
US4251787A (en) * 1979-03-19 1981-02-17 Hughes Aircraft Company Adjustable coupling cavity filter
FR2452801A1 (fr) * 1979-03-29 1980-10-24 Cit Alcatel Filtre hyperfrequence
JPS5615606A (en) * 1979-07-17 1981-02-14 Kunio Takahashi Soil breaker
US4287518A (en) * 1980-04-30 1981-09-01 Nasa Cavity-backed, micro-strip dipole antenna array
DE3108758A1 (de) * 1981-03-07 1982-09-16 Licentia Patent-Verwaltungs-Gmbh, 6000 Frankfurt Mikrowellen-empfangseinrichtung
FR2502405A1 (fr) * 1981-03-18 1982-09-24 Portenseigne Systeme de reception de signaux hyperfrequences a polarisations orthogonales

Also Published As

Publication number Publication date
NO166747B (no) 1991-05-21
CA1238377A (en) 1988-06-21
DK181885A (da) 1985-10-27
BR8501922A (pt) 1985-12-24
DE3576249D1 (de) 1990-04-05
DK181885D0 (da) 1985-04-23
FI851604L (fi) 1985-10-27
IN163962B (fi) 1988-12-17
HK87591A (en) 1991-11-15
IL74993A0 (en) 1985-08-30
NO851616L (no) 1985-10-28
US4653118A (en) 1987-03-24
ATE50666T1 (de) 1990-03-15
NL8401335A (nl) 1985-11-18
IL74993A (en) 1989-06-30
EP0162506B1 (en) 1990-02-28
ES8607631A1 (es) 1986-05-16
FI79206C (fi) 1989-11-10
FI851604A0 (fi) 1985-04-23
ES542445A0 (es) 1986-05-16
AU4164685A (en) 1985-10-31
NO166747C (no) 1991-08-28
AU571326B2 (en) 1988-04-14
EP0162506A1 (en) 1985-11-27
JPS60236301A (ja) 1985-11-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4491810A (en) Multi-port, multi-frequency microwave combiner with overmoded square waveguide section
US4375622A (en) Multiport radio frequency signal combiner
EP0096461B1 (en) Microwave systems
US4792810A (en) Microwave antenna
CN108123220B (zh) 低副瓣波导缝隙阵列天线
US4516089A (en) System for receiving microwave signals having orthogonal polarizations
EP0423114B1 (en) Microwave multiplexer with multimode filter
FI79206B (fi) Mottagningsanordning foer hoegfrekvenssignaler.
US4543545A (en) Microwave radio frequency power divider/combiner
US4158183A (en) Compact, in-plane orthogonal mode launcher
US3857112A (en) Broadband quarter-wave plate assembly
US3497832A (en) Radio frequency transmission line tee hybrid
KR100471049B1 (ko) 링 하이브리드 결합기를 이용한 비방사 유전체 도파관혼합기
US3668569A (en) Distributed-constant dispersive network
EP0564266A2 (en) Circular polarization apparatus for micro wave antenna
US4885556A (en) Circularly polarized evanescent mode radiator
CN114284677A (zh) 一种基于三线耦合的高选择性宽带反相滤波功分器
US5705965A (en) Cavity type band-pass filter with comb-line structure
EP0428118A2 (en) Right-Angle junction for rectangular waveguides
Wang et al. Design study of a low sidelobe microstrip antenna array and feed network
US3866152A (en) High frequency planar network with non-radiating circuit elements
Breuer et al. A low cost multiplexer for channelized receiver front ends at millimeter waves
US3223948A (en) Orthogonal mode hybrid junction and circuit therefor
CN212517461U (zh) 一种免调试波导双工器
US4286229A (en) Waveguide structure for selectively coupling multiple frequency oscillators to an output port

Legal Events

Date Code Title Description
TC Name/ company changed in patent

Owner name: PHILIPS ELECTRONICS N.V.

MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: PHILIPS ELECTRONICS N.V.