FI79162C - Stockbyggnad. - Google Patents

Stockbyggnad. Download PDF

Info

Publication number
FI79162C
FI79162C FI860999A FI860999A FI79162C FI 79162 C FI79162 C FI 79162C FI 860999 A FI860999 A FI 860999A FI 860999 A FI860999 A FI 860999A FI 79162 C FI79162 C FI 79162C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
log
groove
spindle
logs
wall
Prior art date
Application number
FI860999A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI860999A (fi
FI860999A0 (fi
FI79162B (fi
Inventor
Seppo Kilpivaara
Original Assignee
Kilpivaara Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kilpivaara Oy filed Critical Kilpivaara Oy
Priority to FI860999A priority Critical patent/FI79162C/fi
Publication of FI860999A0 publication Critical patent/FI860999A0/fi
Publication of FI860999A publication Critical patent/FI860999A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI79162B publication Critical patent/FI79162B/fi
Publication of FI79162C publication Critical patent/FI79162C/fi

Links

Landscapes

  • Load-Bearing And Curtain Walls (AREA)

Description

79162
Hirsirakennus
Esillä oleva keksintö liittyy hirsirakennukseen, jonka seinät muodostuvat hirsiseinäelementeistä, joissa 5 hirret on kiinnitetty yhteen pystysuunnassa elementin läpi viedyillä pulteilla, jolloin kahden ennalta kootun hirsi-seinäelementin yhteenliittämiseksi ensimmäisen seinäele-mentin hirsien päät muodostavat karan ja toisessa seinä-elementissä on pystysuorassa sen pinnan poikki ulottuva, 10 sisäänpäin levenevä pyrstömäinen ura.
Hirsirakennuksissa käytettävät hirret ja muut osat valmistetaan nykyisin valmiiksi tehtaalla, josta ne sitten kuljetetaan rakennuspaikalle. Rakennuksen kokoaminen tapahtuu kokonaisuudessaan vasta rakennuspaikalla. Kokoa-15 miseen tarvitaan yleensä ammattitaitoinen ryhmä, jonka palkka yms. kustannukset muodostavat oleellisen osan rakennuksen kokonaiskustannuksista. Hirsirakennuksia valmistavalle tehtaalle olisi edullista, jos myös osa kokoamisesta voitaisiin suorittaa tehtaalla, jolloin tehtaalta 20 lähtisi mahdollisimman pitkälle koottuja elementtejä. Suurin ja tärkein yksittäinen rakenneosa on tietenkin seinä, johon voidaan valmiiksi asentaa ovet, ikkunat, jne. Perinteisen hirsirakennuksen valmistaminen elementeistä on kuitenkin mahdotonta, koska salvostekniikalla valmistetussa 25 hirsirakennuksessa seinähirret ovat lomittain siihen kulmittain liittyvän hirsiseinän hirsien kanssa.
Esillä olevan keksinnön mukaisessa hirsirakennuksessa on nämä ongelmat ratkaistu. Keksinnön mukainen rakennus voidaan rakentaa valmiista seinäelementeistä yksin-30 kertaisesti ja nopeasti, ilman että rakennuksen tukevuus tai ulkonäkö mitenkään kärsivät.
Esillä olevan keksinnön mukaiselle hirsirakennukselle on tunnusomaista, että ura on suupuoleltaan karaa leveämpi ja että ensimmäisen elementin karan ainakin toi-35 nen sivu on oleellisesti uran sivun muotoinen puolipyrs- 79162 2 tö, jolloin kara on työnnettävissä tiiviisti uran toista sivua vasten ja lukittavissa paikoilleen karan vastakkaisen sivun ja uran vastakkaisen sivun väliin sovitettavalla lukitusvälineellä.
5 Esillä olevan keksinnön mukaisen hirsirakennuksen seuraavassa yksityiskohtaisessa kuvauksessa viitataan oheisiin piirroksiin, joissa: kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen hirsirakennuksen erään hirsiseinäelementin, 10 kuviot 2a ja 2b esittävät kaksi hirsiseinäelement- tiä erillään ja toisiinsa kiinnitettyinä, ja kuvio 3 esittää erään keksinnön mukaisen hirsirakennuksen pohjapiirroksen.
Koska esillä olevan keksinnön mukaiselle hirsira-15 kennukselle on erityisesti tunnusomaista sen seinärakenteet, keskitytään seuraavassa ensisijaisesti niihin. Rakennuksen kattorakenteet voidaan rakentaa muusta puutalo-rakentamisesta tutuilla menetelmillä, kuten esim. valmiilla kattotuoli-elementeillä, jne. Samoin rakennuksen perus-20 ta voidaan rakentaa muusta rakentamisesta tunnetuilla menetelmillä, esim. betonivaluna, kevytbetoniharkoista, jne.
Kuvio 1 esittää erään esimerkin keksinnön mukaisen hirsirakennuksen seinissä käytettävästä hirsiseinäelemen-teistä päältä ja sivulta nähtynä. Hirsiseinäelementti 1 25 muodostuu joukosta päälleikkäin asetettuja hirsiä 2, jotka on kiinnitetty yhteen niiden läpi viedyillä pulteilla 5.
Hirsien välissä voi olla sopivaa lämpöeristemate-riaalia, kuten esim. lasivillanauhaa. Tavanomaisimmin hirret pontataan, jolloin seinäelementin tukevuus oleellises-30 ti paranee. Seinäelementissä käytettävät hirret voivat olla sahattuja, höylättyjä, kirveellä veistettyjä tai jollakin muulla halutulla tavalla käsiteltyjä. Koska tehtaan tuotantolinjalla on helpompi käsitellä yksittäisiä hirsiä kuin suuria elementtejä, hirret työstetään yleensä mahdol-35 lisimman valmiiksi ennen elementin kokoamista. Erilliset 3 79162 hirret; sahataan halutun mittaisiksi ottaen huomioon elementtiin mahdollisesti tulevat ikkuna- ja oviaukot, minkä lisäksi hirsiin työstetään elementtien yhteenliittämisen mahdollistavat karat ja/tai urat, joita kuvataan yksityis-5 kohtaisesti myöhemmin. Muuten valmiiseen seinäelementtiin kiinnitetään sitten mahdolliset ovet ja ikkunat, minkä lisäksi elementti voidaan myös pintakäsitellä esim. lahonestoaineella.
Kuvion 1 mukaisen hirsiseinäelementin jokaisessa 10 hirressä 2 on ura 3, joka levenee siirryttäessä uran suun-puolelta sen pohjaa kohti, jolloin muodostuu hirren 2 päältä katsottuna lohenpyrstömäinen ura. Hirsien 2 ollessa yhteenkiinnitettyinä muodostavat samassa kohdassa olevat yksittäiset urat 3 pystysuorassa elementin 1 pinnan poikki 15 ulottuvan yhtenäisen uran. Edelleen on kuvion 1 hirsiseinäelementin 1 jokaisen hirren 2 toinen pää työstetty pyrs-tömäiseksi karaksi 4. Jälleen hirsien 2 ollessa yhteenkiinnitettyinä muodostavat yksittäiset karat 4 elementin 1 päähän pystysuoran yhtenäisen kiskon, joka on päältä 20 katsottuna pyrstömäinen. On huomattava, että vaikka kuvion 1 elementissä 1 on esitetty vain yksi ura 3 ja yksi kara 4, voi näiden määrä eri seinäelementeissä vaihdella tarpeen mukaan.
Kuvioissa 2a ja 2b esitetään keksinnön mukaisen 25 hirsirakennuksen hirsiseinäelementtien liittäminen toisiinsa. Kuviossa 2a nähdään hirsiseinäelementti 8, jonka päässä on pyrstömäinen kara 4. Toisessa elementissä 7 on vastaava ura 3, joka on suunpuoleltaan hieman karaa 4 leveämpi. Lisäksi on esitetty kiinnityksessä tarvittava kii-30 la 6. Oletetaan, että seinäelementti 7 on paikoillaan rakennuksessa, ja että seinäelementti 8 halutaan kiinnittää siihen. Tällöin elementtiä 8 liikutetaan käyttäen nosto-pisteinä esim. pultteja 5. Elementin 8 kara 4 voidaan työntää elementin 7 uraan 3 suoraan uran 3 suunpuolelta, 35 koska ura 3 on hieman karaa 4 leveämpi. Elementin 8 kara 79162 4 4 on myös mahdollista työntää uraan 3 elementin 7 yläpuolelta ja antaa elementin 8 liukua uraa myöten paikoilleen. Tämä on käyttökelpoinen tapa varsinkin sijoitettaessa väliseinä kahden muun seinän väliin. Yleensä käytetään mo-5 lempiä tapoja yhdessä elementin 8 sovittamiseksi paikalleen, koska usein joudutaan myös perustuksessa olevat ank-kuritapit sovittamaan elementin alimmassa hirressä tai alimmissa hirsissä oleviin vastaaviin reikiin. Kun elementit on sovitettu paikalleen, elementin 7 yläpuolelta työn-10 netään karaa 4 leveämpään uraan 3 jääneeseen tyhjään tilaan pitkänomainen, poikkileikkaukseltaan edullisesti suunnikkaan muotoinen lukitusväline 6. Tämä lukitusväline on edullisesti puukiila tai paisuva tiiviste, esim. poly-uretaanivaahto. Voidaan myös käyttää molempia yhdessä. 15 Kiilan 6 pituus vastaa yleensä seinäelementin korkeutta. Kuviossa 2b nähdään valmiiksi yhteen kiinnitetyt seinäele-mentit 7 ja 8. Havaitaan, että pyrstömäinen kara 4 on kiilattu tiukasti samanmuotoisen uran toiseen reunaan, mikä estää täysin karan 4 liikkeen urassa 3. Seinäelementit 20 eivät siten pääse liikkumaan toistensa suhteen. Liitoksen tukevuutta voidaan vielä entisestäänkin lisätä ankkuroimalla seinäelementit perustukseen, kuten edellä on mainittu .
Kuten kuviosta 2b edelleen nähdään, on esitetty 25 liitos erittäin siisti, sillä se ei jätä elementtien näkyville pinnoille mitään merkkejä. Lisäksi tällainen liitos vähentää haitallisia nurkan päitä, jotka ovat ikäviä varsinkin sisäseinissä. Toisaalta, jos halutaan ulkonäöllisistä syistä tällainen nurkan pää, se voidaan toteuttaa 30 pienellä jatkoelementillä elementin 7 vastakkaisella pinnalla.
Kuten mainittiin, voidaan esitetty hirsielementti toteuttaa kaikilla hirsityypeillä. On kuitenkin havaittu, että liitoksen kannalta on edullista käyttää hirsiä, joi-35 den paksuus on 92 mm tai suurempi.
Il 5 79162
Kuviossa 3 on kaaviollinen pohjapiirros eräästä kuvatuilla elementeillä toteutetusta hirsirakennuksesta. Kuvion tarkoituksena on tuoda esiin muutamia niistä lukuisista vaihtoehdoista, joilla elementtejä voidaan toteut-5 taa. On myös huomattava, että rakennuksessa voi olla useampi kuin yksi kerros.
Mainittakoon vielä muutamia esitetyn hirsiseinäele-mentin etuja. Tuotannossa, kuljetuksessa ja kokoamisessa saavutetut edut ovat ilmeiset. Lisäksi parantuu myös valio miin rakennuksen laatu. Seinät eivät vääntyile ja niistä saadaan tiiviit. Myöskään seinien painumista ei pääse tapahtumaan, koska seinän hirret ovat kiinni vain toisissaan eikä niitä kannata viereinen seinä, kuten perinteisissä hirsirakennuksissa.
15 Vaikka edellä olevassa selityksessä on kuvattu esillä olevan keksinnön tiettyjä suoritusmuotoja, on selvää, että muunnelmia tai muutoksia voidaan tehdä poikkeamatta oheisten vaatimusten määrittämästä suojapiiristä. Esimerkiksi karan ja uran muodon ei välttämättä tarvitse 20 olla pyrstömäinen, vaan ne voivat olla myös puolipyrstön-muotoisia tai omata jonkin muun muodon, joka edullisesti toteuttaa liitoksen.

Claims (6)

1. Hirsirakennus, jonka seinät muodostuvat hirsi-seinäelementeistä (1, 7, 8), joissa hirret (2) on kiinni- 5 tetty yhteen pystysuunnassa elementin läpi viedyillä pulteilla (5), jolloin kahden ennalta kootun hirsiseinäele-mentin (7, 8) yhteenliittämiseksi ensimmäisen seinäele-mentin (1, 8) hirsien päät muodostavat karan ja toisessa seinäelementissä (1, 7) on pystysuorassa sen pinnan poik- 10 ki ulottuva, sisäänpäin levenevä pyrstömäinen ura (3), tunnettu siitä, että ura (3) on suupuoleltaan karaa (4) leveämpi ja että ensimmäisen elementin (1, 8) karan ainakin toinen sivu on oleellisesti uran (3) sivun muotoinen puolipyrstö, jolloin kara on työnnettävissä 15 tiiviisti uran toista sivua vasten ja lukittavissa paikoilleen karan vastakkaisen sivun ja uran vastakkaisen sivun väliin sovitettavalla lukitusvälineellä (6).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hirsirakennus, tunnettu siitä, että kara (4) on oleellisesti 20 pyrstömäinen ja lukitusväline (6) on poikkileikkaukseltaan suunnikkaan muotoinen.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen hirsirakennus, tunnettu siitä, että lukitusväline (6) on pitkänomainen puukiila.
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen hirsira kennus, tunnettu siitä, että lukitusväline (6) on paisuva tiiviste.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen hirsirakennus, tunnettu siitä, että hirsiseinä- 30 elementissä on kara (4) toisessa tai molemmissa päissä, mutta ei lainkaan uria (3).
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen hirsirakennus, tunnettu siitä, että hirsiseinä-elementissä on yksi tai useampia uria, mutta ei lainkaan 35 karaa.
FI860999A 1986-03-11 1986-03-11 Stockbyggnad. FI79162C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI860999A FI79162C (fi) 1986-03-11 1986-03-11 Stockbyggnad.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI860999A FI79162C (fi) 1986-03-11 1986-03-11 Stockbyggnad.
FI860999 1986-03-11

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI860999A0 FI860999A0 (fi) 1986-03-11
FI860999A FI860999A (fi) 1987-09-12
FI79162B FI79162B (fi) 1989-07-31
FI79162C true FI79162C (fi) 1989-11-10

Family

ID=8522280

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI860999A FI79162C (fi) 1986-03-11 1986-03-11 Stockbyggnad.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI79162C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI860999A (fi) 1987-09-12
FI860999A0 (fi) 1986-03-11
FI79162B (fi) 1989-07-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5040347A (en) Standardized profiles for window or door frame partitions and method of assembly
US5638651A (en) Interlocking panel building system
US4970838A (en) Reinforced concrete building and method of construction
US5033248A (en) Reinforced concrete building and method of construction
FI89193C (fi) Skarv foer att inboerdes foerbinda en betongbalk och en pelare foer en byggnadskonstruktion
US4567699A (en) Prefabricated panel and building system
US6321496B1 (en) Insulated form assembly for a poured concrete wall
EP0758422B1 (en) An isolated log element
US6401405B1 (en) Monolithic pre-formed header and arched opening for standard concrete block and wood frame building construction
FI86323B (fi) Tredimensionellt ramverk foer baerande fasadvaeggar.
FI79162C (fi) Stockbyggnad.
FI69674B (fi) Saett att resa en byggnad samt anordning foer utfoerande av sattet
FI60900B (fi) Huskonstruktion
WO2000034599A1 (en) Lightweight i-beam and lightweight building unit
EP1292738B1 (en) Log house and building log
FI83119B (fi) Yttervaeggelement.
WO2001051725A1 (en) Method of building wall framework, wall framework, and wood profile
EP0072518B1 (en) A method of constructing a building panel
FI95886C (fi) Menetelmä hirsiseinäelementtien keskinäisen nurkkaliitoksen tekemiseksi ja nurkkaliitos
FI76862B (fi) Stockvaeggskonstruktion.
FI74769B (fi) Prefabricerat vaeggelement foer uppfoerande av byggnader med gjutna vaeggar.
KR100249983B1 (ko) 문틀 구조
FI55241C (fi) Yttervaeggelement foer traehus
FI85401C (fi) Stockvaegg samt ett foerfarande foer dess tillverkning.
KR200164477Y1 (ko) 건축용 내.외장 석재 패널의 결합구조

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KONSULTOIVA INSINOEOERITOIMISTO SIVA OY