FI78008C - Perforerare. - Google Patents

Perforerare. Download PDF

Info

Publication number
FI78008C
FI78008C FI874923A FI874923A FI78008C FI 78008 C FI78008 C FI 78008C FI 874923 A FI874923 A FI 874923A FI 874923 A FI874923 A FI 874923A FI 78008 C FI78008 C FI 78008C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
push button
perforating
cutting edge
punch
hole
Prior art date
Application number
FI874923A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI874923A0 (fi
FI874923A (fi
FI78008B (fi
Inventor
Kalevi Saentti
Original Assignee
Serresen Ky
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI864510A external-priority patent/FI76014C/fi
Application filed by Serresen Ky filed Critical Serresen Ky
Priority to FI874923A priority Critical patent/FI78008C/fi
Publication of FI874923A0 publication Critical patent/FI874923A0/fi
Publication of FI874923A publication Critical patent/FI874923A/fi
Priority to EP19880118418 priority patent/EP0315190A3/en
Application granted granted Critical
Publication of FI78008B publication Critical patent/FI78008B/fi
Publication of FI78008C publication Critical patent/FI78008C/fi

Links

Landscapes

  • Perforating, Stamping-Out Or Severing By Means Other Than Cutting (AREA)

Description

1 78008 Lävistin Tämän keksinnön kohteena on lävistin kalvomaisten aineiden kuten paperin rei'ittämiseksi, joka käsittää en-5 simmäisen ja toisen tukilevyn, joiden välissä on rako rei1itettävää kalvoa varten ja joissa on kohdakkain sijaitsevat reiät, rei'ityselimen, joka on liikuteltavissa tuki-levyjen rei'issä näiden keskiakselin suunnassa ja jonka ensimmäisessä päässä on leikkuureuna, kuppimaisen painona-10 pin, joka on liitetty rei'ityselimen toiseen päähän ja joka on reunastaan kiinnitetty ensimmäiseen tukilevyn ulkosivuun, jolloin painonappi on joustava rei'ityselimen keskiakselin suunnassa ja sen jousivoima pyrkii siirtämään rei1ityselintä poispäin toisesta tukilevystä.
15 Patenttijulkaisusta GB 1 522 991 tunnetaan edellä esitettyä lajia oleva lävistin. Lävistimen painonapit muodostuvat rei'ityselimen kohdalla sijaitsevasta pyöreästä osasta ja siitä ulkonevista haaroista, joiden päässä on poikittainen uloke. Painonapit on kiinnitetty ensimmäiseen 20 tukilevyyn tämän ulkosivulla sijaitsevien korvakkeiden avulla, joihin ulokkeet työntyvät.
Tässä periaatteessa hyvin toimivassa lävistimessä on joitakin epäkohtia. Koska lävistimessä ei ole käytetty hyväksi vipuvaikutusta, kuten perinteisissä suuri-25 kokoisissa lävistimissä, reikien teko yhteenkin paperi-arkkiin on erittäin raskasta. Lävistys tapahtuu kahdessa vaiheessa, jolloin ensimmäisessä vaiheessa rei'ityselimen leikkuureunan kärjet lävistävät paperin ja toisessa vaiheessa muu osa leikkuureunasta lävistää paperin. Leikkuu-30 reunan terävät kärjet puhkaisevat paperin suhteellisen helposti, joten tämä vaihe vaatii suhteellisen pienen voiman. Sitä vastoin toinen vaihe vaatii erittäin suuren voiman, mikä on toisaalta seurausta siitä, että leikkuu-reunan urien reunojen on vaikeampi lävistää paperi kuin 35 leikkuureunan kärkien, ja toisaalta siitä, että painonapin 2 78008 asento poikkeaa toisessa lävistysvaiheessa enemmän napin vapaan tilan muodosta kuin lävistyksen ensimmäisessä vaiheessa, mistä syystä myös painonapin muodonmuutos vaatii suurempia voimia kuin lävistyksen ensimmäisessä vai-5 heessa. Voiman tarvetta lisää osaltaan myös se, että kun painonappia painetaan alas suoristuvat siitä ulkonevat varret, minkä seurauksena varsien vapaat päät siirtyvät tukilevyn pintaa pitkin ulospäin, mikä aiheuttaa kitkaa, joka on lävistyksen yhteydessä voitettava.
10 Lävistyksen loppuvaiheessa painonapin aiheuttama, muodonmuutosta vastustava, voima on niin suuri, että reiän syntymishetki ei erotu voiman tarpeen selvänä pienentymisenä. Koska ei ole varmaa tietoa siitä, milloin reikä on syntynyt, jää rei'itys usein puolitiehen, jolloin toimen-15 pide on uusittava.
Kuten edellä todettiin, kasvaa patenttijulkaisussa GB 1 522 991 esitetyn painonapin säde nappia painettaessa litteäksi. Tämän vuoksi painonappia ei voida lukita reunastaan yksinkertaisella tavalla tukilevyyn, koska 20 nappi saattaisi irrota tukilevystä halkaisijan kasvaessa, joten patentin mukaisessa ratkaisussa on pakko lukita painonapit tukilevyyn niin, että ne pysyvät kiinni tukile-: : vyssä myös varsien ollessa suorina. Tällainen lukitusjär- ·: jestelmä on suhteellisen monimutkainen ja se on sen vuoksi ·' 25 kallis valmistaa.
Tämän keksinnön päämääränä on saada aikaan lävistin, jonka avulla kalvon rei'itys voidaan suorittaa entistä pienemmällä voimalla ja joka siitä huolimatta on rakenteeltaan yksinkertaisempi kuin vastaavat tunnetut lävisti-30 met. Keksinnön mukaiselle lävistimelle on tunnusomaista, ·'· että painonappi on sinänsä tunnettua lommahtavaa tyyppiä, minkä vaikutuksesta painonapin muodonmuutoksesta aiheutuva vastavoima alkuvaiheen suurenemisen jälkeen pienenee painonapin ohitettua kuolokohtansa.
35 Keksinnön mukaisesti on siten yllättäen huomattu.
3 78008 että lommahtavaa lajia olevien painonappien käyttö tämän tyyppisissä lävistimissä tuo mukanaan useita merkittäviä etuja. Tämän yleisesti tunnetun painonappityypin luonteen mukaisesti muodonmuutosta vastustava voima kasvaa nappia 5 painettaessa ensin kuolokohtaan asti, minkä jälkeen se yhtäkkiä pienenee ja säilyy jonkin matkaa hyvin pienenä. Tästä seuraa, että painonapin osuus voiman kokonaistarpeesta on huomattavasti pienempi kuin tunnetuissa ratkaisuissa, mikä keventää lävistystä. Koska painonappi painuu 10 pohjaan eli tukilevyyn asti hyvin pienellä voimalla, lävistimen käyttäjä ei jää epätietoiseksi siitä, milloin reikä on syntynyt, joten rei'itys onnistuu käytännöllisesti katsoen aina.
Painonapin käyttäytymisen seurauksena sen reunan 15 halkaisija ei muutu juuri lainkaan painalluksen aikana, joten nappi voidaan kiinnittää erittäin yksinkertaisella tavalla tukilevyyn. Samasta syystä voimaa ei myöskään kulu kitkan voittamiseen.
Keksinnön eräälle edulliselle suoritusmuodolle 20 on tunnusomaista, että painonappi ja rei’ityselin on mitoitettu sellaisiksi, että kun painonappi on kuolokohdassaan, rei'ityselimen leikkuureuna on osittain lävistänyt : : rei1itettävän kalvon. Tämän suoritusmuodon mukaisesti kalvon lävistyksen ensimmäinen vaihe tapahtuu samalla, 25 kun painonappi painalluksen seurauksena lähestyy kuolo-kohtaansa, kun taas raskas toinen vaihe suoritetaan painonapin ohitettua kuolokohtansa, mikä vähentää voiman tarvetta tässä vaiheessa. Tämä periaate toteutetaan käytännössä sopivimmin siten, että painonapin ollessa kuo-30 lokohdassaan rei'ityselimen leikkuureunan kärkiosat sijaitsevat toisen tukilevyn reiässä leikkuureunan muiden osien sijaitessa mainitun reiän ulkopuolella.
Edellä esitetty suoritusmuoto on useimmissa sovellutuksissa sopivin. Jos painonappi voidaan tehdä 35 riittävän isoksi, voidaan kuitenkin molemmat lävistys- 4 78008 4 vaiheet siirtää tapahtuviksi sen jälkeen, kun painonappi on painalluksen yhteydessä ohittanut kuolokohtansa eli kun lommahdus on tapahtunut. Tästä on se etu, että painonapin lommahtaminen helpottaa myös leikkuureunan kärkien 5 tunkeutumista kalvon läpi.
Keksinnössä käytetty painonappi voidaan kiinnittää ensimmäiseen tukilevyyn erittäin yksinkertaisella tavalla, esimerkiksi siten, että ensimmäisen tukilevyn ulkopinnassa on reikää ympäröivä ulkoneva lista, johon pai-10 nonappi on kiinnitetty. Tällöin painonapissa voi olla rei'ityselimen keskiakselin suuntainen reunus, joka on sovitettu painautumaan listan ulkopintaa vasten.
Keksinnön mukaisen lävistimen yhtä edullista suoritusmuotoa selitetään seuraavassa tarkemmin oheiseen 15 piirustukseen viitaten, jossa kuvio 1 esittää keksinnön mukaista lävistäjää perspektiivikuvana, kuvio 2 esittää leikkausta kuvion 1 viivaa II...II ja 20 kuviot 3 ja 4 esittävät kuvion 2 tapaan lävisti- V men yksityiskohtaa eri lävistysvaiheissa.
Kuviossa 1 esitetty lävistin on muodostettu suo-: : rakaiteen muotoisesta muovilevystä 1, jonka toisen pituus -· reunan läheisyydessä on 2 reikää 2, jotka mahdollistavat 25 lävistimen kiinnittämisen asiakirjakansioon. Muovilevyn 1 toisesta pinnasta ulkonee 2 korvaketta 3, joiden päätaso on yhdensuuntainen muovilevyn kanssa ja jotka muodostavat muovilevyn kanssa raon 4 rei'itettävää kalvoa, kuten paperia, varten. Korvakkeet 3 muodostavat ensimmäisen eli 30 ylemmän tukilevyn ja muovilevy 1 muodostaa toisen eli alemman tukilevyn. Tukilevyissä on kohdakkain sijaitsevat reiät 5 ja 6.
Laitteessa on lisäksi putkimainen rei’ityselin 7, jonka alempaa tukilevyä 1 päin oleva pää muodostaa leik-35 kuureunan 8, joka on viistottu leikkuuvaikutuksen paranta- 5 78008 naiseksi. Rei' ity sei imen 7 ulkohalkaisi ja on hieman pienempi kuin reikien 5, 6 halkaisija, niin että reVitys-elin pystyy liikkumaan rei'issM keskiakselinsa suunnassa.
Leikkuureunaa 8 vastapäätä olevaan rei'ityselimen 5 7 päähän on liitetty painonappi 9, joka on matalan pyöreän kupin muotoinen. Painonappi on edullisesti samaa kappaletta rei'ityselimen kanssa ja se on valmistettu joustavasta aineesta, kuten muovista. Painonappi 9 on kiinnitetty reunastaan ylemmän tukilevyn 3 yläsivuun. Joustavuutensa 10 ansiosta painonappi toimii myös jousena, joka pyrkii viemään rei'ityselimen kuviossa 2 esitettyyn asentoon. Painonapin keskikohdassa on aukko, joka on yhteydessä rei'i-tyselimen keskiaukkoon.
Keksinnön mukaisesti painonappi 9 on sinänsä 15 tunnettua lommahtavaa tyyppiä. Tällä tarkoitetaan painonappia, joka pienen painalluksen jälkeen saavuttaa kuolo-kohdan, josta se pyrkii pois. Tämän seurauksena painalluksen vaatima voima kasvaa kunnes painonappi on saavuttanut kuolokohtansa, minkä jälkeen tarvittava voima äkkiä pie-20 nenee. Tällainen painonappi voidaan siten saattaa kahteen stabiiliin asentoon, joista toinen on kuviossa 2 esitetty . vapaa asento ja toinen kuviossa 4 esitetty sisään painettu asento, jossa on vielä jousivoimaa ylöspäin painonapin palauttamiseksi alkuasentoon.
25 Ylemmän tukilevyn 3 ulkopinnassa on rengasmainen ulkoneva lista 10, jonka ulkopintaa vasten painonapissa oleva rei’ityselimen keskiakselin suuntainen reunus 11 on sovitettu painautumaan painonapin kiinnittämiseksi ylempään tukilevyyn. Painonapin toiminnan kannalta on olen-30 naista, että sen kupin muotoisen osan reuna tukeutuu kohtaan, joka on välimatkan päässä ylemmän tukilevyn 3 ulkopinnasta rei'ityselimen 7 ympärillä.
Seuraavassa selitetään tarkemmin paperin revittämistä keksinnön mukaisella lävistimellä kuvioihin 2-4 35 viitaten.
Revitettävä paperi työnnetään lävistimen rakoon 6 78008 4 niin, että se sijaitsee reikien 5, 6 välissä. Tämän painonappia 9 painetaan sormella alaspäin, jolloin rei'i-tyselimen leikkuureuna 8 siirtyy reiästä 5 raon 4 kautta alemman tukilevyn 1 reikään 6 leikaten samalla reiän pa-5 periin.
Rei'ityksen ensimmäisen vaiheen aikana leikkuu-reuna 8 siirtyy asentoon, jossa sen kärjet sijaitsevat reiässä 6 ja muu osa leikkuureunasta sijaitsee raossa 4. Paperiin on tällöin muodostunut kaksi lyhyttä viiltoa, 10 jotka ovat syntyneet silloin, kun kärjet ovat lävistäneet paperin. Painonappi 9 on tässä vaiheessa kuolokohdassaan, katso kuvio 3, ja painonapin muodonmuutoksen aiheuttama vastavoima on kasvanut tähän asti.
Kun painonappia painetaan edelleen alaspäin siir-15 tyy leikkuureuna 8 kokonaisuudessaan reikään 6, jolloin paperiin on syntynyt reikä. Tämän toisen vaiheen aikana painonappi siirtyy kuolokohdastaan alas painettuun ääriasentoon, katso kuvio 4. Kuolokohdan ylittämishetkellä painonapin vaatima puristusvoima yhtäkkiä pienenee samal-20 la, kun rei'ityksen vaatima voima kasvaa. Yhtä paperi- arkkia lävistettäessä tämä merkitsee sitä, että tarvittava . * puristusvoima säilyy suurinpiirtein samana koko lävistyk- - : sen aikana ja että kyseinen voima pienenee lävistyksen :· tapahduttua, minkä ansiosta käyttäjä tietää selvästi, 25 milloin paperiin on syntynyt reikä. Tämä poikkeaa ratkai-·.·. sevasti patenttijulkaisun GB 1 522 991 mukaisen lävistimen toiminnasta, jossa painonapin vaatima voima kasvaa lopuksi niin suureksi, että voiman pienentymistä lävistyksen jälkeen ei juuri esiinny.
30 Edellä esitetyssä suoritusmuodossa rei'ityselin 7 on niin pitkä, että painonapin ollessa kuvion 3 mukaisesti kuolokohdassaan leikkuureuna 8 ulottuu osittain jo reiän 6 kohdalle. Rei'ityksen ensimmäisen vaiheen aikana ei siten ole käytetty hyväksi kuolokohdan ohittamisesta johtu-35 vaa voimantarpeen pienenemistä. Lyhentämällä rei'itys- 7 78008 elintä ja mahdollisesti suurentamalla painonapin halkaisijaa voidaan saada aikaan sellainen toiminta, että rei'itys alkaa vasta, kun painonappi on ohittanut kuolo-kohtansa, ts. leikkuureunan kärjet työntyvät reikään 6 5 vasta kuolokohdan ohittamisen jälkeen.

Claims (7)

1. Lävistin kalvomaisten aineiden kuten paperin rei'ittämiseksi, joka käsittää ensimmäisen ja toisen tu-5 kilevyn (3, 1), joiden välissä on rako (4) rei'itettävää kalvoa varten ja joissa on kohdakkain sijaitsevat reiät (5, 6), rei'ityselimen (7), joka on liikuteltavissa tuki-levyjen rei'issä näiden keskiakselin suunnassa ja jonka ensimmäisessä päässä on leikkuureuna (8), kuppimaisen 10 painonapin (9), joka on liitetty rei1ityselimen toiseen päähän ja joka on reunastaan kiinnitetty ensimmäiseen tu-kilevyn (3) ulkosivuun, jolloin painonappi (9) on joustava rei'ityselimen (7) keskiakselin suunnassa ja sen jousivoi-ma pyrkii siirtämään rei1ityselintä (7) poispäin toisesta 15 tukilevystä (1), tunnettu siitä, että painonappi (9) on sinänsä tunnettua lommahtavaa tyyppiä, minkä vaikutuksesta painonapin muodonmuutoksesta aiheutuva vastavoima alkuvaiheen suurenemisen jälkeen pienenee painonapin ohitettua kuolokohtansa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lävistin, tunnettu siitä, että painonappi (9) ja rei'itys-elin (7) on mitoitettu sellaisiksi, että kun painonappi on kuolokohdassaan, rei'ityselimen leikkuureuna (8) on osittain lävistänyt rei'itettävän kalvon.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen lävistin, tunnettu siitä, että painonapin (9) ollessa kuolokohdassaan rei'ityselimen leikkuureunan (8) kärkiosat sijaitsevat toisen tukilevyn reiässä (6) leikkuureunan muiden osien sijaitessa mainitun reiän ulkopuolella.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lävistin, tunnettu siitä, että painonappi (9) ja rei'itys-elin (7) on mitoitettu sellaisiksi, että kun painonappi on kuolokohdassaan rei'ityselimen leikkuureuna (8) sijaitsee tukilevyjen välisessä raossa (4) tai ensimmäisen tuki-35 levyn reiässä (5). 9 78008
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lävistin, tunnettu siitä, että ensimmäisen tukilevyn (3) ulkopinnassa on reikää ympäröivä ulkoneva lista (11), johon painonappi (9) on kiinnitetty.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen lävistin, tunnettu siitä, että painonapissa (9) on rei'itys-elimen keskiakselin suuntainen reunus (11), joka on sovitettu painautumaan listan ulkopintaa vasten.
7. Lommahtavan painonapin käyttö lävistimen 10 rei'ityselimen painonappina. 10 78008
FI874923A 1986-11-06 1987-11-06 Perforerare. FI78008C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI874923A FI78008C (fi) 1986-11-06 1987-11-06 Perforerare.
EP19880118418 EP0315190A3 (en) 1987-11-06 1988-11-04 A punch

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI864510 1986-11-06
FI864510A FI76014C (fi) 1986-11-06 1986-11-06 Perforeringsanordning.
FI874923 1987-11-06
FI874923A FI78008C (fi) 1986-11-06 1987-11-06 Perforerare.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI874923A0 FI874923A0 (fi) 1987-11-06
FI874923A FI874923A (fi) 1988-05-07
FI78008B FI78008B (fi) 1989-02-28
FI78008C true FI78008C (fi) 1989-06-12

Family

ID=26158034

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI874923A FI78008C (fi) 1986-11-06 1987-11-06 Perforerare.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI78008C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI874923A0 (fi) 1987-11-06
FI874923A (fi) 1988-05-07
FI78008B (fi) 1989-02-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4166404A (en) Hand punch
JP3467192B2 (ja) 孔開け装置
GB2087284A (en) Apparatus for and method of joining sheet metal and sheet metal so joined
KR960010240A (ko) 교환가능한 다이를 갖춘 구멍 뚫기 공구
US5432989A (en) Apparatus and method for joining sheet material
US5520120A (en) Pallet deck with strain reliefs
US5414991A (en) Paper staples and a process for the production thereof
CN102470366B (zh) 用于皮肤矫直的具有成型的尖端的测试条
US4898055A (en) Adjustable multiple paper punch
FI78008C (fi) Perforerare.
CN101422799B (zh) 用于金属板的带孔连接的装置
US6513413B2 (en) Mold-pressing device
US2784488A (en) Perforating device
GB2114042A (en) Inner blade for a reciprocating type electric shaver
US1368443A (en) Punch for paper
WO2016186153A1 (ja) シート加工装置
FI76014C (fi) Perforeringsanordning.
IT202200000836U1 (it) Perforatrice manuale meccanica con corpo modulabile, costituito da un foglio unico di materiale sagomato.
FI69014C (fi) Dokumentperforator
EP0046384A1 (en) A tag
FI90452B (fi) Välike-elin
JPH0347840Y2 (fi)
KR200173294Y1 (ko) 펀치겸용 스테이플러
CN202498570U (zh) 滤纸切纸器
FI63186B (fi) Saekerhetsgem

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: SERRESEN KY