FI76586C - Anordning foer torvproduktion. - Google Patents
Anordning foer torvproduktion. Download PDFInfo
- Publication number
- FI76586C FI76586C FI824193A FI824193A FI76586C FI 76586 C FI76586 C FI 76586C FI 824193 A FI824193 A FI 824193A FI 824193 A FI824193 A FI 824193A FI 76586 C FI76586 C FI 76586C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- peat
- piston
- water
- mold
- permeable
- Prior art date
Links
Landscapes
- Solid Fuels And Fuel-Associated Substances (AREA)
Description
1 76586
Laitteisto turpeen tuottamiseksi.
Keksintö koskee laitetta tuottaa poltettavaa tai muuten hyödynnettävää turvetta ympäri vuoden käyttäen hyväksi luonnonmukaista kuivamista,edellyttäen kuitenkin,että turve,jota käsitellään,on sulaa.
Turvetta voidaan nykyisin tuottaa ympäri vuoden menetelmillä, joissa osa turneen energiasta käytetään kuivattamiseen, samoin voidaan tarvita energiaa myös muista energiamuodoista. Tällainen on mm, brikettimenetelmä sekä useat muut.(Katso esim. Turpeen mekaaninen ja terminen kuivaus,Tatu E.Leinonen & Pekka Marttila,raportti n:o 13,Oulun Yliopisto,Oulu 1976)
Menetelmät eivät ole yleistyneet huonon kokonaishyötysuhteensa ja monimutkaistan laitteittensa takia.
Suurin osa nykyisin nostettavasta turpeesta nostetaan joko jyrsinturoeena tai palaturpeena.Menetelmät perustuvat siihen, että turve kuivaa esikäsitellyllä suolla hyvällä säällä noston jälkeen,kuivamisen jälkeen turve kootaan välivarastoon odottamaan jatkokuljetusta,välivarasto on usein kovalla maalla.
Kesä 1981 oli Suomessa erittäin sateinen,tuotanto mainituilla menetelmillä jäi huomattavasti tavoitteista,kalliit koneet ja laitteet seisoivat toimettomina odottaen turhaan kuivia pouta-kausia.
Turvetta on vuosisadan alussa nostettu myös siten,että määrämuotoisella työkalulla nostettuja turvekappaleita. on Pinottu suolle,ja kuljetettu kuivamisen jälkeen pois suolta.
Nykyistä turvetuotantoa leimaa lisäksi suuri rahantarve, hidas pääoman kierto ja voimakas energiapoliittinen ohjaus, mitkä seikat ovat vaikuttaneet yhdessä sen,ettei turpeesta vielä ole tullut merkittävää energialähdettä Suomelle,vaikka turvetta on runsaasti verrattuna esimerkiksi muihin kotimaisiin energiavaroihin.
2 76586
Yllä mainittujen menetelmien yhteydessä mainittujen epäkohtien lisäksi voidaan todeta jyrsinturpeen aumavarastointiin liittyvät ongelmat,pölyäminen tuulella,itsesytytykset,käsitel-tävyys vaikeaa ja säilyvyys heikkoa,samoja epäkohtia on todettu myös palaturpeen osalta.Menetelmillä tuotetun turpeen kuljetettavuus ja soveltuvuus eri käyttökohteisiin(pientalo-kiinteistö-teollisuus) on todettu heikoksi. Menetelmät edellyttävät pitkiä, kuivia jaksoja kesän aikana, vaativat kalliita lyhyen jakson käytössä olevia koneita ja laitteita sekä vaativat kalliita usean vuoden kestäviä valmistelutoimenpiteitä ennenkuin tuotanto voi alkaa. Suon ulkonäkö tuotantoa!kana on ankea, eikä jälkikäytiesuunnitteluun ole kiinnitetty juuri lainkaan huomiota. Mainituilla menetelmillä jää osa suosta nostamatta,samoin vähintään tietyn maatumisasteen turpeet soveltuvat nostettavaksi.
Keksinnön mukaisella laitteella vältetään yllä luetellut epäkohdat. Keksinnön mukaisella laitteistolla pystytään tuottamaan turvetta ympäri vuoden käyttäen hyväksi luonnonmukaista kuivamista kuitenkin edellyttäen,että turve on sulaa laitteis-tokäsittelyn aikana. Patenttivaatimukset sisältävät sen, mikä on tunnusomaista laitteistolle.
Keksinnön tärkein etu on siinä, että turvetuotanto on mahdollista ympäri vuoden,ilman että puristamista seuraavaan kui-vamiseen käytetään muuta kuin luonnonmukaista energiaa. Tämä : merkitsee sitä,että tietylle tuotannolle mitoitetut koneet ja - laitteet pystyvät 100$ varmuudella tuottamaan säistä riippu- : matta lasketun tuotannon.
Kehitetyn laitteiston tulokset perustuvat kokeisiin,jot-J ka on tehty maalis-lokakuussa Pofcjois-Suomessa. Kokeet suori- . tettiin siten, että turvetta puristettiin erimuotoisissa,vet tä läpäisevissä muoteissa. Kokeista seuraa tarkempi selvitys hakemuksessa hieman myöhemmin. Puristuksen tuloksena saatuja * turvehalkoja" jäädytettiin,kuivattiin,kasteltiin,uitettiin umpisukkeloissa,jäädytettiin,koekuormitettiin ja ihmeteltiin. Koenuristeiden turpeena käytettiin eri maatumisasteisia tur-velaatuja .
3 76586
Seuraavassa on kuvattu kahta vaihtoehtoista menetelmää turpeen ympärivuotiseksi tuottamiseksi alkaen suolta ja päätyen varastointiin.
Molemmille on yhteistä se,että turve nostetaan suosta kerroksittain tai rohjaa myöten ja että ennen puristamista turpeesta seulotaan ylisuuret kappaleet,jotka voidaan murskata ja lisätä puristettavaan turpeeseen.Puristaminen voidaan tehdä joko suolla tai kovalla maalla samoin varastointi,niiden tapahtuessa suolla on kuljetettavan veden määrä pienimmillään. Jäätyneitä puristeita on helppo käsitellä.
Suoritetuissa kokeissa on todettu,että jotkut turvelaadut ja/tai maatumisasteet vaativat luonnon kiertokulun mukaisen jäätymisen ja sulamisen,jotta turpeeseen sitoutuneen veden pois-puristaminen onnistuu riittävässä määrin.Myös järvenpohjaliet-teen veden ooistumisnopeus kasvaa jäätymisen jälkeen.Menetelmät soveltuvat suoraan alemman maatumisasteen turvelaaduille. Vaihtoehtoisena käsittelynä on turpeen tai lietteen hienoimman aineosan poisto esimerkiksi laimennusvedellä.
Menetelmille yhteistä on reititettyjen vedenpoistopintojen suojana oleva vettä vaan ei turvetta läpäisevä suodatinkerros, jota vasten muodostuu kuivempi turvekerros,jonka läpi vesi kulkee ja joka turvekerros paksunee puristamisen aikana varsinaista suo-datinkerrosta vasten.
Kun puristetaan turvekiekkoja karkeasta materiaalista esimerkiksi suosta nostetusta murskatusta puusta,joka on suhteellisen karkeata,ei välttämättä tarvita erillistä suodatinkerrosta.
Seuraavassa selostetaan keksintöä tarkemmin viittaamalla samalla oheisiin piirustuksiin.
Kuva 1 esittää keksinnön mukaista puristinta
Kuva 2 esittää kuvan 5 mukaisten muottien järjestelyä
Kuva 3 esittää turpeen mäntäpumppua
Kuvfip 4 esittää turpeen mäntäpumppua
Kuva 5 esittää turpeen vedenpoistomuottia
Kuva 6 esittää muotin tyhjennyslaitteita
Kuva 7 esittää turpeen puristuskäyriä * 76586
Kuvassa 7 esitettyjen puristustulosten selitys.Ympyröity 1 kuvaa kuvan 1 mukaisella puristimella tehtyjen puristeiden paksuutta ajan funktiona.Ympyröidyt 2 kuvaavat puristeen paksuutta. na verrattuna lähtöpaksuuteen.Ympyröity 3 kuvaa puristeen ta.voitekovuutta käsituntumalla.Ympyröity 4 kuvaa 105 mm paksun puristeen käyttäytymistä,kun siihen on lisätty vet$ä. luristustulokset tehtiin kuvan 1 mukaisella puristimella 15°C lämpötilassa noin H3 maatumisasteiselle turpeelle,joka nostettiin luonnontilaisesta suosta.
s 76586
Kuvassa 1 on esitetty laitteisto,jolla puristetaan matalia turvehalkoja,turvekiekkoja.Syöttösiiloon 25 siirretty turve käsitellään seuraavasti.Männän 26 ollessa alkuasennossaan täyttää turve siilon 25 kohdalla olevan tilan,mäntä 27 sulkee puristus-putken 28 poistopään.Männät 26 ja 27 ovat otsapinnoiltaan vettä vaan ei turvetta läpäiseviä.Mäntä 27 lukitaan paikalleen.Mäntä 26 työntää puristusputken 28 täyteen tai syöttösiilossa oleva painekorkeus täyttää sen.Männän 26 alkaessa liikkua turpeen tilavuus pienenee ja vettä poistuu vastaava määrä.Vesi poistuu mäntien otsapintojen läpi suodatinkerrosten 29 läpi.Puristusputkia 28 mäntineen 26,27 on useita syöttösiilon 25 alla. Mäntää(mäntiä) 26 käytetään esim.hydraulisesti,jolloin männän 27 kiinnipysyminen on toteutettavissa hieman isompipinta-alaisella hydraulisy-linterillä kuin on männän 26 takana.Kun riittävä turvepuristeen vaatima kuiva-aine on saavutettu,vedetään mäntä 27 pois edestä, ja mäntä 26 työntää puristeen ulos.Toistetaan.Vierekkäin siilon alla olevat puristusyksiköt voivat toimia tahdissa tai yksittäin. Mäntien 26 ja 27 päät on muotoiltu siten,että ilma kiertää päällekkäin ladottujen puristeiden päätypintojen välissä kuivamisen aikana.Kun puristeet on saatu ulos ne pinotaan kuivamaan ulos luonnon kiertokulussa ilmakuiviksi halkojen tapaan.Turvekiekko-puristeiden paksuus 100mm:n luokkaa tai sen alle ja halkaisija jotta puriste kestäisi käsittelyn enintään 500mm,jos käsittely automatisoidaan ei halkaisijalle ole rajoituksia.
Puristaminen tehdään ainoastaan niin kuivaksi,että saavutetaan varastoinnin vaatima käsittelynkesto,luonto haihduttaa lopun veden.
Puristusputki 28 mäntineen 26,27 on laitteiston tärkein osa.
Männät 26 ja 27 on tiivistetty asianmukaisesti.Mäntä 27 ei välttämättä kaipaa tiivistettä,koska sen reiitetyn otsa-pinnan suodatinkerros voi toimia tiivisteenä.Männän 26 tiivisteet voivat olla kiinni puristusputkessa 28 tai ne ovat kiinni männässä.Mäntä 26 on ontto,jotta vesi pääsee pois. Mäntien 26 ja 27 pinnalla voi olla erillinen irroitettava suodatinkerroksen kiinnityslevy,joka on reiitetty ja uritettu takapinnaltaan siten että varsinaisessa männässä on vain 1 tai muutama iso vedenpois-toreikä.
6 76586 Mäntien 26 ja 27 rakenne on sellainen,että tiivistepinnat voidaan pestä takaisinhuuhtelulla.Molemmat männät 26,27 voivat liikkua puristusputken 28 sisällä.Puristusputken 28 syöttösii-lon 25 kohdalla oleva syöttöaukko on muotoiltu jouhevasti.
Puristusputken 28 männän 27 puoleinen pää voi olla kartio niiltäosin kuin mäntä 26 ei yllä liikkuessaan puristusvaiheen aikana.
Suodatinpinnat 29 ovat helposti vaihdettavat ja irrotettavat pesua varten.Myös metallinen suodatirmateriaali sopii hyvin, koska se voidaan polttaa puhtaaksi.
Koska turve vettä raskaampana laskeutuu pöhjallo,voidaan syöttösiilon 25 täyttö järjestää normaalilla keskipakopumpulla pumppaamalla joko suolla laimennetulla turpeella tai järven pohjasta nostetulla lietteellä,virtauksen tulee olla putkessa voimakkaasti turbulenttinen,jotta ei synny tulppaa tai laskeutumisesta johtuvaa tiivistymistä,joita vaivoja voidaan vähentää käyttämällä putkessa määrävälein staattisia sekoittimia.Syöttösäiliön ylijuoksu toimii tarvittaessa noutovetenä,kiertovetenä,jonka erotuksessa voidaan käyttää esimerkiksi sykloonia.
Turvekiekot briketoidaan tarvittaessa.
Menetelmä on ympärivuotinen,pölytön ja suotautuva vesi on melko kirkasta.
Puristusputken muoto voi olla muu kuin pyöreä,sen mitat voivat olla niin suuret,että kiekko pilkotaan palasiin kuivamaan.
Puristettava turve ei liiku suodatinpintaa pitkin,joten suodatinpinnat kestävät pitkään.
Ennen puristeen ulosottoa mäntä 26 lukitaan muutamaksi sekunniksi paikalleen,jolloin poistuvan veden takia paine puristeessa alenee.
Jos lähtökuiva-aine on matala,tehdään useita täyttö-ja puristusliikkeitä.
Jos lähtökuiva-aine on erittäin matala,voidaan suorittaa portaittain tapahtuva puristus siten,että ensi vaiheessa on suuri halkaisija ja pieni paine,puriste menee toisessa vaiheessa hieman pienempihalkaisijäiseen ja hieman suurempipaineiseen, jne.Portaita on tarpeellinen määrä.
\ 7 76586 i i
Kun puristimia on lukuisa määrä,saadaan erittäin suuri ί
paineen alla vettä poistava pinta-ala. J
Laitteistolla voidaan puristaa myös esimerkiksi märkää puuainesta aiemmin mainittujen lisäksi.
Kun kuvan 1 mukaisen laitteen(esimerkki käytännöstä) turvekiekon mitat ovat halkaisija 200mm,korkeus 80mm,kuiva-aine puristamisen jälkeen 25i° ja puristusaika kaikkineen 90 s, tuottaa yksi puristuslaite jatkuvassa käytössä 6 kk:n (sulan maantaikana"108 tonnia turvetta(lOO$),vastaten ilmakuivana noin 48 tonnia öljyä.
Seuraavassa toinen vaihtoehtoinen laitteisto (Vnvr· 2)
Turve nostetaan syöttösäiliöön 1,josta turve pumpataan pumpulla 2 jakoputkistoon 24 ja venttiilin 4 kautta turvehal-komuotteihin 8,joita on paljon,jotta saadaan suuri vedenpois-topinta-ala ja pitkä vedenpoistoaika.Muotit 8 on ryhmitelty siten, että kun ryhmän muoteissa on saavutettu turvehalon muodostamiseksi tarvittava kuiva-ainepitoisuus,ryhmä erotetaan venttiilillä 5” jakoputkistossa 24,halot poistetaan muoteista,muotit 8 suljetaan ja venttiili 5 avataan.Muottiryhmiä voi olla yksi tai useita.Muoteista 8 poistetut turvehalot pätkitään n. 100mm paksuisiksi kiekoiksi»pinotaan tai kasataan ja niiden annetaan kuivua ja niitä varastoidaan luonnon kiertokulussa kuten halkoja. Ilmakuivat turvehalot briketoidaan haluttaessa.
Olennaista on se,että turvehalon muodostumisaika on pitkä verrattuna muihin tällä hetkellä käytössä oleviin menetelmiin, ja että vedenpoistopinta-alaa on paljon.Kun haluttu tuotanto on määritetty voidaan se saada aikaiseksi ottamalla käyttöön haluttu määrä muotteja.Esimerkiksi 10 litran muotin loppukuiva-aine on 25$,muottiaika 10 minuuttia ja muotti on käytössä 6 kuukautta vuodessa yhteen menoon.Mainituilla arvoilla saadaan yhdestä muotista 54 tonnia ilmakuivaa turvetta vastaten energiasisällöltään noin 25 tonnia öljyä.
Pumppaus pumpulla 2 tapahtuu siten,että männän 6> iskutila-vuus täytetään turpeella venttiilin 3 kautta venttiilin 4 ollessa suljettuna.Männän 6 tiivisteet 7 ovat kiinteät kulumisen minimoimiseksi. Männän 6 aloittaessa työliikkeensä venttiili 3 suljetaan ja venttiili 4 avataan.Männän 6 liikematka loppuu venttiilin 3 alla olevan täyttöaukon venttiilin 4 puoleiseen reunaan.
Männän 6 aloittaessa paluuliikkeensä venttiili 4 suljetaan ja ja venttiili 3 avataan,jolloin mäntä 6 imee iskutilavuutensa täyteen turvetta.
8 76586 i 5 , j Mäntää 6 käytetään joko hydraulisesti tai mekaanisesti ! tai muulla tavoin.Tiivisteitä 7 on kahdessa ryhmässä siten, että välinen etäisyys on pitempi kuin iskunpituus.Tiivisteiden 7 väliin ajetaan pieni määrä vettä siten,että vesi huuhtelee sisemmän tiivisteen ja männän välin puhtaaksi kulumisen aiheuttamissa vuototapauksissa.Huuhteluvedeksi sopii muotista tuleva,turpeesta pois puristettu vesi.Tiivisteet 7 voivat olla kiinni myös männässä 6.
Kuhunkin muottiryhmään pumpattavan turpeen paine kasvaa kuiva-aineen kasvun mukana.Paine nostetaan siten,että muotin kuiva-ainepitoisuus saadaan mahdollisimman korkeaksi eli paineennousunopeus kasvaa loppua, kohti.Koska tilavuus-virta pumpulla käyttäytyy päinvastoin,on järkevää rakentaa vähintään kaksi pumppua,toinen täyttöä ja alkupuristusta varten ja toinen loppupuristusta varten.Pumppuja voi olla portaittain useampiakin.Kukin pumppu on potkitettu ja varustettu omilla venttiileillään kutakin muottiryhmää varten. Pumppujen paineet määräytyvät halutun kuiva-aineen ja muottiahan perusteella.Pumpun rakenne on esitetty kuvassa 3.
Pumppu voi olla rakennettu myös siten,että venttiili 3 jätetään pois.Tällöin mäntä 6 liikkuu siten,että varsinainen iskutilavuus alkaa syöttöaukon venttiilin 4 puoleisesta reunasta.Mäntä palaa niin taakse,että turve pääsee täyttämään iskutilan.Tällöin on pumpun varsinainen painetiiviste 7 joko varsinaisen iskutilan alussa tai männän 6 päässä.
Tällaisen pumpun rakenne on esitetty kuvassa M·
Turpeen «virtaus muotteihin 8 tapahtuu venttilin 4 kautta jakoputkistoon 24,josta ryhmäventtiilien 5 ja putkiston kautta muotteihin 8.Kullakin muotilla voi olla lisäksi oma ero-tusventtiilinsä.Putkien,venttiilien ym. mitoituksessa voidaan soveltaa samoja laskentaperiaatteita kuin sakean selluloosamassan kohdalla käytetään.Tarvittaessa käytetään yleistä korjauskerrointa.
Pumppaus voidaan hoitaa myös siten,että pumput ovat suolla ja muotit kovalla maalla.Myös muuntyyppisiä pumppuja kuin ylläon kerrottu voidaan käyttää.
3 76586
Johtuen veden huonosta liikkumisesta turpeen sisällä Pysyy turve putkistossa tasakosteana.Pumpattavan turpeen on hyvä olla niin kosteata,että kun sitä otetaan käsi täyteen ja käsi puristetaan nyrkkiin,saadaan helposti vettä erkanemaan jonkin verran.Tämä pätee kaikkiin muottiin pumpattaviin aineisiin.Jotkut turvekerrokset tai Jajit ovat niin kuivia,että ne pitää kostuttaa,toisista voitaas esipuristaa pois vettä jonkin verran.
Muotti 8 on turvehalon teon tärkein osa.Kartiomainen muotti koostuu kannesta 9,vaipasta 10,pohjasta 11 ja sisään-sjöttöputkesta 15 sekä niihin liittyvistä suodatinpinnoista kannessa 12,vaipassa 13,pohjassa 14 ja sisäänsyttöputkessa 16;sekä pohjalla olevasta vedenpoistoputkesta 18 suodatin-pintoineen 17,vedenpoistoputki on kartiomainen.Suodatinpin-tojen alla olevat pinnat lukuunottamatta sisäänsyttöputkea 15 on reiitetty veden poistamiseksi.
Suodatinpinnat 12,13,14,16 ja 17 ovat sellaisia,että ne päästävät veden mutta eivät turvetta lävitseen ja että vesi pääsee liikkumaan helposti suodatinkerroksen sisällä vedenpoistoriille.Tarkoitukseen sopii mm. paperi- ja sellu-koneissa käytettävä puristinhuopa,jonka pinta on sileä tiheä toimien suodattimena ja pohja harva toimien veden pois-totienä.Myös muita vastaavat vaatimukset täyttäviä materiaaleja voidaan käyttää.Vedenpoistoreikien tiheyden määrää suodatinkerroksen vedenpoistokyky.Kartiomainen muotti on esitetty kuvassa 5.
Turvehalon poistamiseksi muotti 8 halkaistaan.Toinen tapa on työntää turvehalko ulos muotista työntölevyllä 19 nohjan 11 avauksen jälkeejj. Työntölevy 19 on reiitetty »varustettu kannen 9 läpi tulevilla työntötapeilla 20,suodatin-pinnalla 12 (siirretään kannesta).Työntölevyn rakenne on esitetty kuvassa 6>.
Turvehalon poistamiseksi tarvittava joko muotin halkai-su tai pohjan 11 avaus ja työntölevyn 19 työntöliike on toteutettu siten,että halon poistossa ei nokka paljon tohise.
Muotin 8 kartiomaisuus on sopiva turvehalon poistamiseksi.
IQ 7 6 5 8 6
Syöttöputki 15 tulee muotin sisälle niin,että turve virtaa mahdollisimman kohtisuoraan suodatinpintoja vastaan. Vedenpoistoputki 18 voidaan jättää pois tai niitä voi olla useita,tarve kasvaa muottitilavuuden kasvaessa.Muotin vaipalla voi olla myös akselinsuuntaisia eviä,jotka ovat varustetut suodatinpinnalla veden poistamiseksi.
Muotin 8 mallina on turpeen liikkeen kannalta paras pallo, jonka vedenpoistopinta-ala on pieni tilavuuten nähden,joten muunmallisten käyttö on vedenpoistoa ajatellen edullisempaa.
Muotin 8 koko riippuu siitä,miten turvehalkoja käsitellään muotistaoton jälkeen ja mihin tarkoitukseen halko on tehty.
Muotin 8 rakenteet tehdään kestämään puristuspaine.
Muotin 8 muotoilu on käytettäessä sellukonehuopia sellainen, että korkeus ja halkaisija ovat likimain samaa luokkaa,näin siksi koska turpeen runsas suodatinpinnan suuntainen liike rikkoo suodatinpinnan.Kun käytetään liukasta suodatinmateriaalia,joka kestää varsinkin vaippasuodattimena aksiaaliliikettä,voidaan rakentaa myös pitempiä muotteja.Suodatinkerroksen ei tarvitse olla liukas,mutta sen on kestettävä turpeen liike paineisena pintaansa pitkin.
Muotin 8 vaipan 10 suodatinkerros 13 voidaan korvata myös muunlaisilla vettä poiskuljettavilla ratkaisuilla,esimerkiksi akselinsuuntaisilla riittävän tiheään asennetuilla urilla,joissa on suodattava ja vettä poiskuljettava täyte.
Turvehalkojen teko tapahtuu useasta rinnan kytketystä muotis» ta 8 muodostetussa muottiryhmässä.Venttiili 5 avataan ja turve virtaa muotteihin,vettä poistuu ja uutta turvetta virtaa tilalle. Virtaukset pienenevät kuiva-aineen kasvaessa. Paineen saavutettua asetetun arvon venttiili 5 suljetaan,odotetaan jonkin aikaa, jolloin paine laskee veden poistumisen takia.Venttiili 5 voidaan sulkea välillä joksikin aikaa jolloin paine ei muodosta turhan nopeasti seinää vasten kuivaa kerrosta.
Halot poistetaan muoteista 8 työntelevyn 19 avulla polijan 11 avauksen jälkeen,pinotaan tai kasataan haluttuun muotoon kuivamaan. Suuret halot kuivavat yksittäisinä.Varasto suojataan tarvittaessa. Pitkät halot viipaloidaan kuivamisen nopeuttamiseksi.
,1 76586
Muottiryhmiä ja niissä muotteja on mitoitettua, tuotantoa vastaava määrä.Muut tuotantoa varten tarvittavat laitteet mitoitetaan vastaavasti.
Muotin täyttö ja puristaminen voi tapahtua myös siten, että pumppu 2 on suoraan kytketty muottiin 8(vertaa kokeet l,2,3)tai iskutila on suoraan muotti,siten että muotin alaosa on varustettu suodatinkerroksella ja männän liikematka on sileä ja reiätön.Koska mäntä painaa suoraan muottiin, tehdään myös männän pää vettä suodattavaksi.Mäntä voitehdä yhden puristusiskun tai useita puristusiskuja,jolloin väliin tarvitaan venttiili.Männän rakenne voi olla myös sellainen, että se on porrastettu.
Ennen muottiin tuloa voidaan vettä poistaa esipoisto-osas-sa,joka on tehty kuten muotti ja josta turve menee varsinaiseen muottiin.Veden poistumisen nopeuttamiseksi voidaan turvetta sekottaa.
Muotti voidaan rakentaa pitkäksi putkeksi tarvittavasta määrästä sylinterimäisiä muottipätkiä,turve painetaan läpi, vettä poistuu koko matkan ja päästä tulee ulos jatkuva turvepötky,joka katkaistaan sopiviksi pätkiksi.Jotta kuiva-aine kasvaa hallitusti loppua kohti on kukin pätkä varustettu paineenkestävällä lisäulkovaipalla,josta poistuvan veden paine säädetään sopivaksi pätkäkohtaisesti.Virtaavaa pötkyä voidaan sekottaa välillä.Suodatinkerroo on aksiaali-kitkavoiman kestävä.Tarvittava paine alussa saadaan aikaan sulkemalla poistopää,jonka jälkeen kitka kuivemmassa päässä aiheuttaa tarvittavan paineen.Vedenpoisto-osien jälkeen voi olla supistus,jolla aikaansaadaan tarvittaessa lisävas-tapainetta,lopuksi on suora osa.Muottipätkien halkaisija voi olla erilainen,välillä voi olla kartiomaisia osia.
Jos muotissa tapahtuu aksiaaliliikettä ja kitkavoiman halutaan olevan mahdollisimman pienen,tehdään muottiin erillinen reiitetty sisävaippa.Reiät menevät tukkoon kuivavasta turpeesta,mutta ne saadaan auki erillisen paineenkestävän ulkovaipan kautta tapahtuvalla huuhtelulla.Sisävaippaan voidaan kiinnittää erilaisa eviä,joko kuivumispinta-alan lisäämiseksi tai turpeen sekoittamiseksi.
Kullakin muotilla voi olla oma venttiilinsä,jolla se voidaan erottaa tarvittaessa pois ryhmästään.
1Z 76586
Syöttöputkia voi olla useita riippuen muottikoosta.
Laitteiston rakentamisessa käytettävien liitosten ja muiden kuin pumpun männän tiivisteiden ei tarvitse olla täysin tiiviitä,koska vuoto tiivistää itsensä,kun reikä on niin pieni ettei turve mahdu lävitse.
Järvenpohjasta otetun lietteen perusteella muotti soveltuu myös muiden kasvisperäisten materiaalien vedenpoistoon.
Ilmakuivan turvehalon briketointi onnistuu ilman kuivami-senenergiaa.Kun varasto on katettu sieltä voidaan milloin tahansa ottaa ilmakuivaneita turvehalkoja ja briketoida ne haluttuun muotoon.
Vähemmän maatunutta suon pintaturvetta voidaan sekoittaa maatuneemman turpeen joukkoon ja se sitoo turvehalon entistä paremmin läjään,koska pintaturve sisältää pitkiä,sitovia kasvis jäänteitä.
Tuotanto voidaan hoitaa ympäri vuoden katetussa lämpimässä tilassa.Talvella on turpeen kuljettaminen suolta helppoa koska pinta on jäässä.
Myös muut edellä mainittujen toteutusvaihtoehtojen yhdistelmät ovat mahdollisia patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
Turpeesta tyhjennetty suo muutetaan järveksi tai metsitetään tai turve nostetaan siten,että pintakerros palautetaan takaisin paikalleen.
Claims (5)
1. Laitteisto pa.laturpeen tai turvekiekkojen tuottamiseksi ympäri vuoden suosta nostetusta sulasta turpeesta,t u n n e t t u siitä,että turpeesta puristetaan vettä pois syöttösiilosta(25) täytettävässä puristusputkessa(28),jonka sisällä liikkuu mäntä (26) ja jonka toisen uään sulkee toinen mäntä(27),jotka männät ovat otsaoinnoiltaan vettä vaan ei turvetta läpäiseviä,ja nuris-tamista nousevalla paineella jatketaan,kunnes turvekiekon muodostumiseksi tarvittava kuiva-ainepitoisuus on saavutettu,jonka jälkeen toinen mäntä (27) vedetään pois edestä ja puristus-mäntä (26) työntää ruristeen ulos nuristusnutkesta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto,t u n n e t t u siitä,että turneesta. Huristetaan vettä pois kartiomaisessa. muotissa(8),johon pumpataan oumpulla (2) uutta turvetta,kunnes riittävä turvehalon muodostumiseksi tarvittava kuiva-ainepitoisuus on saavutettu,ja jonka muotin sisäpinnan suodatinkerrokset (12,13,14,16) ovat vettä vaan ei turvetta läpäiseviä ja jonka kansi (9) »vaippa (10) ja pohja. (11) ovat rei'itetyt suodatinker-roksen alla olevilta osiltaan veden poistumiseksi.
3. Patenttivaatimusten 1 ja 2 mukainen laitteisto(t u n n e t-t u siitä,että nuristusputkia (28) tai muotteja (8) on useita, jolloin vedenpoistopinta-alaa on runsaasti.
4. Patenttivaatimusten 1 ja 2 mukainen laitteisto(t u n n e t-t u siitä,että turpeen lisäksi sillä voidaan tehdä vastaavia, ouristeita myös muista kasvisperäisistä marista t»i märiksi tehdyistä materiaaleista,kuten haketetusta tai lahosta puusta,jär-venpohjalietteestä,eläinten ulosteista jne.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteistoft u n n e t t u siitä,että männät(26,27) lukitaan muutamaksi sekunniksi paikalleen, ennenkuin toinen mäntä(27) vedetään pois edestä ja mäntä (26) työntää puristeen ulos puristusputkesta(28).
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI824193A FI76586C (fi) | 1982-12-07 | 1982-12-07 | Anordning foer torvproduktion. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI824193A FI76586C (fi) | 1982-12-07 | 1982-12-07 | Anordning foer torvproduktion. |
FI824193 | 1982-12-07 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI824193A0 FI824193A0 (fi) | 1982-12-07 |
FI824193L FI824193L (fi) | 1984-06-08 |
FI76586B FI76586B (fi) | 1988-07-29 |
FI76586C true FI76586C (fi) | 1988-11-10 |
Family
ID=8516418
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI824193A FI76586C (fi) | 1982-12-07 | 1982-12-07 | Anordning foer torvproduktion. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI76586C (fi) |
-
1982
- 1982-12-07 FI FI824193A patent/FI76586C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI76586B (fi) | 1988-07-29 |
FI824193A0 (fi) | 1982-12-07 |
FI824193L (fi) | 1984-06-08 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
KR102158679B1 (ko) | 축산분뇨 수분 제거 장치 및 이를 이용한 축산분뇨 처리 시스템 | |
CN104684721B (zh) | 用于使木片脱水的设备和方法 | |
CN1086457A (zh) | 污泥脱水机及处理污泥的方法 | |
US4630535A (en) | Method and apparatus for de-watering biomass materials in a compression drying process | |
EP3112039B1 (en) | Machine and method for processing the organic fraction of urban solid waste | |
CN102381823B (zh) | 承接污泥柔韧管挤压脱水输送装置 | |
EP1907095A1 (en) | Method and apparatus for draining of sludge. | |
CN104817245A (zh) | 污水污泥超高压脱水装置 | |
CN101088944A (zh) | 污泥强力脱水机 | |
US3520411A (en) | Screenings press | |
FI76586C (fi) | Anordning foer torvproduktion. | |
FI20195577A1 (fi) | Menetelmä ja laite veden poistamiseksi rahkasammaleesta sekä työkone rahkasammaleen nostamiseksi ja kuivaamiseksi | |
CN117661665A (zh) | 一种河道清淤疏浚设备及清淤疏浚方法 | |
CN104817246A (zh) | 超高压污水污泥深度脱水方法 | |
JP6616271B2 (ja) | 燃料用木材チップの製造方法 | |
CN206614824U (zh) | 用于植物秸秆脱水的螺旋挤压机 | |
KR101292906B1 (ko) | 음식물 쓰레기 탈수장치 | |
JP2009006342A (ja) | 廃棄植物の脱水固形化方法及び装置 | |
JP6353404B2 (ja) | 燃料用木材チップの製造装置 | |
CN201245538Y (zh) | 一种污泥强力脱水机 | |
CN218660570U (zh) | 一种方便垃圾碳化的脱水压实设备 | |
KR101146792B1 (ko) | 하천수에 함유된 슬러지 압착 탈수 시스템 | |
CN216330285U (zh) | 一种木制家具废料回收用干燥压块设备 | |
CN219341983U (zh) | 一种废水处理装置 | |
KR100272640B1 (ko) | 고속탈수장치 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: LT-PURISTUS OY |