FI76107B - Modifieringsmedel foer anvaendning som tillsatsmedel i ett bindemedel och dess anvaendning. - Google Patents
Modifieringsmedel foer anvaendning som tillsatsmedel i ett bindemedel och dess anvaendning. Download PDFInfo
- Publication number
- FI76107B FI76107B FI832010A FI832010A FI76107B FI 76107 B FI76107 B FI 76107B FI 832010 A FI832010 A FI 832010A FI 832010 A FI832010 A FI 832010A FI 76107 B FI76107 B FI 76107B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- weight
- binder
- resin
- formaldehyde
- pentaerythritol
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C08—ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
- C08K—Use of inorganic or non-macromolecular organic substances as compounding ingredients
- C08K5/00—Use of organic ingredients
- C08K5/04—Oxygen-containing compounds
- C08K5/06—Ethers; Acetals; Ketals; Ortho-esters
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C08—ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
- C08G—MACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED OTHERWISE THAN BY REACTIONS ONLY INVOLVING UNSATURATED CARBON-TO-CARBON BONDS
- C08G12/00—Condensation polymers of aldehydes or ketones with only compounds containing hydrogen attached to nitrogen
- C08G12/02—Condensation polymers of aldehydes or ketones with only compounds containing hydrogen attached to nitrogen of aldehydes
- C08G12/40—Chemically modified polycondensates
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C08—ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
- C08G—MACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED OTHERWISE THAN BY REACTIONS ONLY INVOLVING UNSATURATED CARBON-TO-CARBON BONDS
- C08G14/00—Condensation polymers of aldehydes or ketones with two or more other monomers covered by at least two of the groups C08G8/00 - C08G12/00
- C08G14/02—Condensation polymers of aldehydes or ketones with two or more other monomers covered by at least two of the groups C08G8/00 - C08G12/00 of aldehydes
- C08G14/04—Condensation polymers of aldehydes or ketones with two or more other monomers covered by at least two of the groups C08G8/00 - C08G12/00 of aldehydes with phenols
- C08G14/12—Chemically modified polycondensates
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C08—ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
- C08G—MACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED OTHERWISE THAN BY REACTIONS ONLY INVOLVING UNSATURATED CARBON-TO-CARBON BONDS
- C08G8/00—Condensation polymers of aldehydes or ketones with phenols only
- C08G8/28—Chemically modified polycondensates
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C08—ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
- C08K—Use of inorganic or non-macromolecular organic substances as compounding ingredients
- C08K5/00—Use of organic ingredients
- C08K5/04—Oxygen-containing compounds
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Medicinal Chemistry (AREA)
- Polymers & Plastics (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- General Chemical & Material Sciences (AREA)
- Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
- Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)
- Laminated Bodies (AREA)
- Phenolic Resins Or Amino Resins (AREA)
- Dental Preparations (AREA)
- Electrochromic Elements, Electrophoresis, Or Variable Reflection Or Absorption Elements (AREA)
- Polyurethanes Or Polyureas (AREA)
- Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
- Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
- Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
- Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
Description
1 76107
Sideaineessa lisäaineena käytettävä modifiointiaine ja sen käyttö Tämä keksintö koskee modifiointiainetta, jota käy-5 tetään sideaineessa, joka perustuu (a) formaldehydin ja (b)urean, melamiinin tai fenolin tai kahden tai kolmen tällaisen yhdisteen seoksen kondensaatiotuotteeseen, sekä tällaisen modifiointiaineen käyttöä.
Formaldehydin ja urean, melamiinin tai fenolin 10 tai näiden ja muiden vastaavien aineiden, esim. guan- amiinien tai amidien, seoksen reaktiotuotteita on jo useita vuosia käytetty yhdessä lujite- tai täyteaineiden kanssa mm. laminoitujen tuotteiden valmistukseen.
Käytetty teknologia on hyvin tunnettu ja merkitsee 15 yleisesti, että annetaan formaldehydin vesiliuoksen reagoida valitun aineen kanssa pienimolekyyliseksi, liukoiseksi yhdisteeksi,joka liuotetussa muodossa yhdistetään lujiteta! täyteaineen kanssa, minkä jälkeen liuotinaine haihdutetaan. Tästä puolivalmisteesta muodostetaan sitten paineen 20 ja lämmön alaisena valmis tuote. Tässä prosessin vaiheessa tapahtuu pienimolekyyliselle formaldehydiin perustuvalle sideaineelle polykondensaatioreaktio, joka muuttaa sideaineen kolmiulotteiseksi suurimolekyyliseksi aineeksi, jolla on erinomaiset kemialliset ja fysikaaliset ominai-25 suudet.
Olennainen vaihe tässä prosessissa on, että pienimolekyylinen sideaine sulaa ja muuttuu juoksevaan faasiin ennen kuin molekyylien kasvu alkaa. Tämä on edellytyksenä, että lopputuote saavuttaa ne ominaisuudet, jotka ovat 30 välttämättömiä, mm. muotopysyvyyden.
Juoksevuuteen muovaus- ja kovetusvaiheissa vaikuttaa joukko tekijöitä. Tärkeämpiä ovat sideaineen ja lujäteaineen tai täyteaineen määrien välinen suhde, sekoituksen kosteussisältö sekä sideaineen sulamispiste, sulavis-35 kositeetti ja kovettumisnopeus valituissa olosuhteissa.
Tärkeimmät muodostusolosuhteet ovat muodostuspaine, lämpötila-alue ja muodostusaika. Käytettäessä korkeaa muodostus-painetta voidaan tyydyttävä jouksevuus saavuttaa suhteelli- 2 761 07 sen pienilläkin sideainemäärillä ja pienellä kosteuspitoisuudella käytettäessä sopivaa lämpötila-aluetta. Jos muodostuspainetta pienennetään, on muita, juoksevuuteen vaikuttavia tekijöitä muutettava tarkoituksena säilyttää 5 juoksevuuden vaikutukset. Muodostusmenett.ely laminoitujen tuotteiden valmistuksessa suoritetaan perinteisesti kahdella eri tavalla. Toisen mukaisesti materiaali johdetaan kylmään puristimeen, minkä jälkeen paine korotetaan ja lämpöä syötetään.Tämän jälkeen lämpötila lasketaan ja 10 paine vapautetaan. Toisen tavan mukaisesti materiaali syötetään kuumaan puristimeen, minkä jälkeen paine nostetaan ja lopuksi vapautetaan ilman jäähdytystä. Molemmat menettelytavat merkitsevät materiaalin puristusta ja muovausta sekä sideaineen sulattamista ja kovettamista.
15 Menetelmä valmiin tuotteen valmistamiseksi ilman jäähdytystä merkitsee suuria taloudellisia etuja verrattuna ensinmainittuun menetelmään osittain pienemmän energia-kulutuksen, osittain suurten ajansäästöjen vuoksi.
Viime aikoina on tapahtunut teknistä kehitystä 20 staattisista laminaattipuristimista, jotka toimivat jaksottaisesti, jatkuvatoimisiin nauhapuristimiin tasomaisten kertamuovilaminaattien valmistamiseksi. Laminaateille tarkoitetut jatkuvatoimiset nauhapuristimet toimivat useimmiten huomattavasti pienemmällä paineella, n. 10-25 25 bar'issa verrattuna 1Q0 bar'iin ja lyhyemmällä puristus- ajoilla, n. 1/30 - 1/300 -osalla siitä ajasta, jonka jäähdytyksellä varustettu staattinen puristin vaatii.
Verrattuna tavanomaiseen puristuskiertojaksoon jäähdytyksineen staattisessa puristimessa vaaditaan jat-30 kuvatoimisessa puristimessa huomattavasti parempaa juok-sevuutta ja olennaisesti suurempaa reaktiivisuutta sideaineelta. Nämä kaksi ominaisuutta ovat toisilleen vastakkaisia. Nopea molekyylipainon kasvu lyhentää nimittäin valamisaikaa. Eräs menetelmä tämän ongelman ratkaisemisek-35 si on nostaa sideainepitoisuutta lujiteaineeseen verrattuna sekä lisätä materiaalin kosteuspitoisuutta ennenkuin 3 76107 se muovataan ja kovetetaan. Tämä menetelmä aiheuttaa kuitenkin tarpeettoman korkeita kustannuksia ja valmis tuote saa epäedullisia ominaisuuksia, mm. suuren haurauden.
Tämän keksinnön avulla on kyetty ratkaisemaan 5 edellä mainitut ongelmat. Keksintö koskee sideaineessa lisäaineena käytettävää modifointiainetta, joka sideaine perustuu a) formaldehydin ja b) urean, melamiinin tai fenolin tai kahden tai kolmen tällaisen yhdisteen seoksen kondesaatiotuotteeseen. Keksinnölle on tunnusomaista, et-10 tä aine koostuu formaldehydin ja asetaldehydin välisellä emäksisellä reaktiolla moolisuhteella 3 - 6:1 saadusta reaktiotuotteesta, joka sisältää 30 - 70 painoprosenttia pentaerytritolin ja dipentaerytritolin formaalien seosta, 5-35 painoprosenttia pentaerytritolin ja dipentaerytri-15 tolin metyylieettereiden seosta sekä 0,5 - 15 painoprosenttia vapaata pentaerytritolia ja loput on erilaisia aldolikondensaatiotuotteita.
Sideaine voi koostua melamiini-formaldehydihart-sista, urea-formaldehydihartsista, fenoli-formaldehydi-20 hartsista, urea-melamiini-formaldehydihartsista, urea- fenoli-formaldehydihartsista, melamiini-fenoli-formaldehydihartsista tai urea-melamiini-fenoli-formaldehydi-hartsista. Nämä hartsit voivat myös sisältää mm. toluee-nisulfonamidia, laktaameja, guanamiineja, amideja tai 25 muita lisäyksiä, jotka parantavat hartsien ominaisuuksia.
Hartsit valmistetaan hyvin tunnettujen ja alan kirjallisuudessa kuvattujen menetelmien mukaisesti.
Keksintö koskee myös edellä kuvatun modifiointi-aineen käyttöä lisäaineena sideaineessa, joka perustuu 30 a) formaldehydin ja b) urean, melamiinin tai fenolin tai kahden tai kolmen tällaisen yhdisteen seoksen kondensaa-tiotuotteeseen, jolloin modifiointiaineen määrä on 5 - 60 painoprosenttia, laskettuna kuivasta sideaineesta.
4 76107
Modifiointiaine voidaan lisätä sideaineeseen ennen sideaineen synteesiä, sen aikana tai sen jälkeen.
Käytettäessä sideainetta kuitumateriaalin, kuten paperin jatkuvien rainojen kyllästämiseen lisätään si-5 deaineeseen kovettajaa.
Keksintöä selostetaan tarkemmin alla olevien suoristusesimerkkien yhteydessä, joista esimerkki 1 esittää urea-formaldehydihartsin valmistusta, joka sisältää keksinnön mukaista modifiointiainetta, sekä hart-10 sin käyttöä koristeellisen korkeapainelaminaatin valmistukseen. Esimerkki 2 esittää melamiini-formaldehydi-hartsin valmistusta, johon on sekoitettu keksinnön mukaista modifiointiainetta, sekä hartsin käyttöä jatkuvaan laminaattivalmistukseen. Esimerkki 3 esittää mela-15 miini-formaldehydihartsin valmistusta, joka on konden- soitu yhdessä keksinnön mukaisen modifiointiaineen kanssa, sekä hartsin käyttöä jatkuvaan laminaattivalmistukseen. Esimerkki 4 esittää lopuksi urea-melamiini-formal-dehydrihartsin valmistusta, joka on kondensoitu yhdes-20 sä keksinnön mukaisen modifiointiaineen kanssa, sekä hartsin käyttöä jatkuvaan laminaattivalmistukseen.
Esimerkki 1
Reaktioastiaan panostettiin 53,11 paino-osaa 50-prosenttista formaliinia, 38,86 paino-osaa fenolia 25 sekä 7,23 paino-osaa keksinnön mukaista modifiointi-ainetta, joka sisälsi:
Monopentaerytritolin ja dipentaerytritolin 45 painoprosenttia formaaleja
Erilaisia aldolikondensaatiotuotteita 24 painoprosenttia 30 Monopentaerytritolin ja dipentaerytritolin 14 painoprosenttia metyylieettereitä
Vapaata pentaerytritolia 7 painoprosenttia
Natriumformiaattia 0,5 painoprosenttia
Muuta 9,5 painoprosenttia 35 pH säädettiin arvoon n. 7,5 ja seos lämmitettiin refuluk-soivaksi. Natriumhydroksidia panostettiin jatkuvasti ref- 5 76107 luksoinnin aikana n. 35 minuutin aikana. Tämän jälkeen seos jäähdytettiin, minkä jälkeen lisää natriumhydroksi-dia panostettiin. Yhteensä lisättiin 1,4 painoprosenttia natriumhydroksidia fenolista laskettuna.
5 16,81 paino-osaa vettä tislattiin pois tyhjössä n. 60°C:ssa. Sen jälkeen panostettiin 5,0 paino-osaa metanolia ja 7,84 paino-osaa ureaa 60°:ssa. Kun urea oli liuennut, reaktioseos jäähdytettiin.
Valmistetulla veteen liuotetulla hartsilla oli 10 seuraavat ominaisuudet:
Kuiva-ainepitoisuus 65 %
Viskositeetti 180 cP
pH 8,4
Kovettumisaika 150 s 150°C:ssa 15 (stroke cure time) 2
Voimapaperia, jonka neliöpaino oli 150 g/m, kyllästettiin hartsiliuoksella 28 prosentin hartsipitoi-suuteen ja 7 %:n kovetushäviöllä. Viisi kappaletta täl-20 laisia kyllästettyjä voimapaperiarkkeja sekä kaksi kappaletta koristeena toimivaa paperista pinta-arkkia, jotka oli kyllästetty melamiinihartsilla, puristettiin la-minaatiksi tavanomaisessa korkeapainepuristimessa. Saatiin tyydyttävä laminaatti, joka oli hyväksyttävä 25 ISO-normin 4586 mukaisesti.
Esimerkki 2 25,5 paino-osaa 50 prosenttista formaliinia, 24,5 paino-osaa vettä, 0,6 paino-osaa trietanoliamiinia 1,3 paino-osaa tolueenisulfonamidia ja 29,2 paino-osaa 30 melamiinia panostettiin reaktioastiaan. pH säädettiin arvoon 9,7 ja seos lämmitettiin refluksoivaksi.
10 minuutin refluksoinnin jälkeen seos jäähdytettiin 90°C:een, minkä jälkeen reaktio sai jatkua, kunnes muodostui sakka, jolloin 1,9 ml vettä lisättiin 35 1 g:n lakkanäytteeseen 25°C:ssa. Sen jälkeen reaktio- seos jäähdytettiin huonenlämpötilaan, minkä jälkeen li- 6 76107 sättiin 8,9 paino-osaa keksinnön mukaista modifiointi-ainetta, joka sisälsi
Natriumformiaattia 0,2 painoprosenttia
Vapaata pentaerytritolia 6,8 painoprosenttia 5 Monopentaerytritolin ja dipenta- 46,1 painoprosenttia erytritolin formaaleja
Vapaata dipentaerytritolia 1,0 painoprosenttia
Monopentaerytritolin ja dipen- 14,4 painoprosenttia taerytritolin metyylieette-10 reitä
Puoliformaaleja 2,3 painoprosenttia
Muita aldolikondensaatiotuot- 27,2 painoprosenttia teitä
Vettä 2,0 painoprosenttia 15
Valmistetulla veteen liuotetulla hartsilla oli seuraavat ominaisuudet:
Kuiva-ainepitoisuus 50,5 %
Viskositeetti 30 cP
20 pH 9,6
Kovettumisaika 220 s 150°C:ssa (stroke curing time)
Kun oli lisätty 1,1 % paratolueenisulfonihappoa, laski 25 pH arvoon 6,9 ja reaktiivisuus kasvoi niin, että kovet-tumisajaksi (stroke cure time) tuli vain 27 sekuntia.
Kaksi erilaista voimapaperilaatua, joiden ne-liöpainot olivat 80 g/m ja 150 g/m , kyllästettiin hartsiliuoksella 50 prosentin hartsipitoisuuteen ja 30 9,5 prosentin kovettumishäviöllä.
Kahta tällä tavoin saatua peruspaperirainaa puristettiin pintakerroksena olevan, melamiinihartsilla kyllästetyn koristearkin ja taustana olevan pergamiini-paperin kanssa jatkuvatoimisessa kaksoisnauhapuristimes-35 sa laminaatiksi, jonka paksuus oli 0,6 mm. Puristuspai-ne oli 13 bar, nauhan lämpötila 160°C ja nauhan nopeus 8 m/min.
7 76107 Näin saatu laminaatti oli hyvin kovettunut ja sillä oli alla mainitut erinomaiset fysikaaliset ominaisuudet.
Lämpökoe, kattila 180°C, 20 minuuttia: hyväksytty 5 Iskukestoisuus DIN:in mukaan: 18/4 N Rakkulanmuodostuslämpötila: 190°C Dimensiostabiilisuus ISO:n mukaan pituussuuntaan: 4/5 promillea poikkisuuntaan: 11 promillea 10 Muovattavuus, säde 6 mm, 145°C: hyväksytty Vesikeittokoe, 15 minuuttia: hyväksytty
Esimerkki 3 218 paino-osaa 50 prosenttista formaliinia, 180 paino-osaa esimerkissä 2 kuvattua modifiointiainetta, 321 pai-15 no-osaa vettä ja 3,6 paino-osaa trietanoliamiinia sekoitettiin keskenään reaktioastiassa. pH säädettiin arvoon 9,8 natriumhydroksidiliuoksella, minkä jälkeen lisättiin 12 paino-osaa p-tolueenisulfonamidia ja 264 paino-osaa melamiinia.
20 Reaktioseos lämmitettiin 85°C:een, minkä jälkeen pH säädettiin arvoon 10,1 natriumhydroksidilla. Lämpötila pidettiin sen jälkeen vakiona 85°C:ssa n. 2,5 tuntia. Kun hartsin sekoittuvuus veteen alitti 2 ml vettä/g hartsia huoneenlämpötilassa, lisättiin vielä 1,5 paino-25 osaa trietanoliamiinia, minkä jälkeen koko seos jäähdytettiin huoneenlämpötilaan.
Valmistetulla, veteenliuotetulla hartsilla oli seuraavat ominaisuudet:
Kuiva-ainepitoisuus 49,2 %
30 Viskositeetti 28 cP
pH 9,6
Kovettumisaika 240 s 150°C:ssa (stroke cure time).
35 Kun oli lisätty 1,1 % paratolueenisulfonihappoa, pH laski arvoon 6,9 ja reaktiivisuus kasvoi niin, että 8 76107 kovettumisajaksi (stroke cure time) tuli vain 27 sekuntia.
Kaksi erilaatuista voimapaperia, joiden neliöpai-0 2 not olivat 80 g/m ja 150 g/m , kyllästettiin hartsi-5 liuoksella 51,3 prosentin hartsipitoisuuteen ja 9,5 pro-senti kovetushäviöllä ja vastaavasti 50,8 prosentin hartsipitoisuuteen ja 9,7 prosentin kovetushäviöllä.
Kahta tällä tavoin saatua peruspaperirainaa puristettiin pintakerroksena olevan, melamiinihartsilla kyllästetyn 10 koristearkin ja taustana olevan pergamiinipaperin kanssa jatkuvatoimisessa kaksoisnauhapuristimessa laminaa-tiksi, jonka paksuus oli 0,6 mm. Puristuspaine oli 13,5 bar, nauhan lämpötila 155°C ja nauhan nopeus 7,3 m/min.
Näin saatu laminaatti oli hyvin kovettunut ja sil-15 lä oli seuraavat erinomaiset fysikaaliset ominaisuudet. Lämpökoe, kattila 180°C, 20 minuuttia: hyväksytty Iskunkestoisuus DIN iin mukaan: 18,8 N
Rakkulanmuodostuslämpötila: 190°C
Dimensiostabiilisuus ISO:n mukaan 20 pituussuunnassa: 4,5 promillea poikkisuunnassa: 11 promillea Muovattavuus, 6 mm:n säde, 145°C: hyväksytty Vesikeittokoe 15 minuuttia: hyväksytty
Esimerkki 4 25 34,65 paino-osaa 50 prosenttista formaliinia, 18,63 paino-osaa vettä, 6,50 paino-osaa esimerkissä 2 kuvattu modifiointiainetta, 4,55 paino-osaa isobutanolia ja 0,36 paino-osaa trietanoliamiinia panostettiin reak-tioastiaan. pH säädettiin arvoon 9,1.
30 8,25 paino-osaa ureaa lisättiin, minkä jälkeen seos lämmitettiin 80°C:een. 30 minuutin kuluttua tässä lämpötilassa panostettiin 17,31 paino-osaa melamiinia. Vielä 30 minuutin kuluttua panostettiin 8,25 paino-osaa ureaa, minkä jälkeen lämpötila laskettiin 65°C:een. Koko 35 reaktion ajan pH pidettiin vähintään arvossa 8,6 natrium-hydroksidilla .
9 76107
Kondensaatio jatkui 65°C:ssa, kunnes sekoittuvuus veteen 25°C:ssa alitti 4 ml/g hartsia. Sen jälkeen panostettiin 1,0 paino-osaa trietanoliamiinia, minkä jälkeen reaktioseos jäähdytettiin.
5 Valmistetulla, veteen liuotetulla hartsilla oli seuraavat ominaisuudet.
Kuiva-ainepitoisuus 50 %
Viskositeetti 30 cP
pH 9 10
Reaktiivisuutta säädettiin 1,4-prosenttisella pa-ratolueenisulfonihapolla niin, että kovettumisajaksi (stroke cure time) tuli 28 sekuntia.
Valkaisematonta voimapaperia, jonka neliöpaino 2 15 oli 80 g/m , kyllästettiin valmistetulla hartsiliuok-sella 50 prosentin hartsipitoisuuteen ja 9 prosentin kovettumishäviöllä. Kolmea tällä tavoin saatua perus-paperirainaa puristettiin pintakerroksena olevan, me-lamiinihartsilla kyllästetyn koristearkin ja taustana 20 olevan pergamiinipaperin kanssa jatkuvatoimisessa kak-soisnauhapuristimessa laminaatiksi, jonka paksuus oli 0,6 mm. Puristuspaine oli 12 bar, nauhan lämpötila 150°C ja nauhan nopeus 7 m/min.
Näin saatu laminaatti oli hyvin kovettunut ja 25 sillä oli seuraavat erinomaiset fysikaaliset ominaisuudet.
Lämpökoe, kattila, 180°C, 20 min: hyväksytty Iskunkestoisuus DIN:in mukaan: 17,5 N 1/4 Rakkaulanmuodostuslämpötila: 180°C 30 Dimensiostabiilisuus pituussuunnassa: 4 promillea poikkisuunnassa: 10 promillea Vesikeittokoe 15 minuuttia: hyväksytty.
Claims (2)
1. Sideaineessa lisäaineena käytettävä modifi-ointiaine, joka sideaine perustuu a) formaldehydin ja 5 b) urean, melamiinin tai fenolin tai kahden tai kolmen tällaisen yhdisteen seoksen kondensaatiotuotteeseen, tunnettu siitä, että aine koostuu formaldehydin ja asetaldehydin välisellä emäksisellä reaktiolla mooli-suhteella 3 - 6:1 saadusta reaktiotuotteesta, joka sisäl-10 tää 30 - 70 painoprosenttia pentaerytritolin ja dipenta- erytritolin formaalien seosta, 5-35 painoprosenttia pentaerytritolin ja dipentaerytritolin metyylieetterei-den seosta sekä 0,5 - 15 painoprosenttia vapaata penta-erytritolia ja loput on erilaisia aldolikondensaatiotuot-15 teitä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen modifiointiai-neen käyttö lisäaineena sideaineessa, joka perustuu a) formaldehydin ja b) urean, melamiinin tai fenolin tai kahden tai kolmen tällaisen yhdisteen kondensaatiotuot- 20 teeseen, jolloin modifiointiaineen määrä on 5 - 60 painoprosenttia, laskettuna kuivasta sideaineesta.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE8204599 | 1982-08-06 | ||
SE8204599A SE455790B (sv) | 1982-08-06 | 1982-08-06 | Modifieringsmedel som tillsats i bindemedel av kondensationsprodukter av formaldehyd och urea, melamin eller fenol eller blandningar av dessa |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI832010A0 FI832010A0 (fi) | 1983-06-03 |
FI832010L FI832010L (fi) | 1984-02-07 |
FI76107B true FI76107B (fi) | 1988-05-31 |
FI76107C FI76107C (fi) | 1988-09-09 |
Family
ID=20347492
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI832010A FI76107C (fi) | 1982-08-06 | 1983-06-03 | Modifieringsmedel foer anvaendning som tillsatsmedel i ett bindemedel och dess anvaendning. |
Country Status (9)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0100816B1 (fi) |
JP (1) | JPS5956470A (fi) |
AT (1) | ATE23868T1 (fi) |
BR (1) | BR8302449A (fi) |
DE (1) | DE3367926D1 (fi) |
ES (1) | ES8403501A1 (fi) |
FI (1) | FI76107C (fi) |
NO (1) | NO158813C (fi) |
SE (1) | SE455790B (fi) |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FR2844802B1 (fr) * | 2002-09-25 | 2007-03-23 | Clariant | Nouveaux adhesifs renfermant des diacetals |
Family Cites Families (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE2112318A1 (de) * | 1971-03-15 | 1972-09-21 | Combinatul Chimic Fagaras | Weichmacher zur Plastifizierung wasserloeslicher Phenolformaldehydharze und Verfahren zu deren Herstellung |
-
1982
- 1982-08-06 SE SE8204599A patent/SE455790B/sv not_active IP Right Cessation
-
1983
- 1983-04-22 DE DE8383103966T patent/DE3367926D1/de not_active Expired
- 1983-04-22 EP EP83103966A patent/EP0100816B1/de not_active Expired
- 1983-04-22 AT AT83103966T patent/ATE23868T1/de not_active IP Right Cessation
- 1983-05-11 BR BR8302449A patent/BR8302449A/pt not_active IP Right Cessation
- 1983-06-03 FI FI832010A patent/FI76107C/fi not_active IP Right Cessation
- 1983-06-10 ES ES523154A patent/ES8403501A1/es not_active Expired
- 1983-08-03 NO NO832805A patent/NO158813C/no unknown
- 1983-08-05 JP JP58144339A patent/JPS5956470A/ja active Pending
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
ES523154A0 (es) | 1984-03-16 |
FI832010L (fi) | 1984-02-07 |
SE455790B (sv) | 1988-08-08 |
EP0100816B1 (de) | 1986-11-26 |
NO158813C (no) | 1988-11-02 |
FI832010A0 (fi) | 1983-06-03 |
FI76107C (fi) | 1988-09-09 |
DE3367926D1 (en) | 1987-01-15 |
ES8403501A1 (es) | 1984-03-16 |
NO158813B (no) | 1988-07-25 |
NO832805L (no) | 1984-02-07 |
ATE23868T1 (de) | 1986-12-15 |
BR8302449A (pt) | 1984-05-15 |
EP0100816A1 (de) | 1984-02-22 |
SE8204599L (sv) | 1984-02-07 |
JPS5956470A (ja) | 1984-03-31 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4424261A (en) | Hydroxyisopropylmelamine modified melamine-formaldehyde resin | |
US5306783A (en) | Resin solution for the impregnation of paper webs | |
US4185017A (en) | N-substituted ε-caprolactams | |
CA1177744A (en) | Polyethylene glycol modified melamine aldehyde resin and postformable laminate made therewith | |
FI95140C (fi) | Aminomuovihartsi ja menetelmä sen valmistamiseksi | |
FI94140B (fi) | Menetelmä aminomuovihartsin valmistamiseksi | |
US4369286A (en) | Modified aminoplast resins containing methylolmelamine etherified with a monoalcohol as modifier | |
FI57431B (fi) | Foerfarande foer framstaellning av ligninharts | |
FI76107B (fi) | Modifieringsmedel foer anvaendning som tillsatsmedel i ett bindemedel och dess anvaendning. | |
US4448849A (en) | Hydroxylalkylmelamine containing resins and their use in heat and pressure consolidated laminates | |
SK287450B6 (sk) | Spôsob prípravy doskového materiálu | |
US4611020A (en) | Melamine-modified phenolic type resin for continuous lamination | |
FI90250C (fi) | Koostumus mineraalikuitujen liimaamista varten ja sen valmistusmenetelmä | |
US3859243A (en) | Melamine-formaldehyde resin containing 2-(2-aminoethoxy) ethanol | |
US3933755A (en) | Melamine, formaldehyde, thiourea and diol ether thermosetting resin and method of preparing the same | |
BE1005822A3 (nl) | Gemodificeerde melamineformaldehyde-harssamenstelling. | |
US4198332A (en) | Process for the preparation of solutions of urea-formaldehyde resins for the impregnation and coating of carrier webs for coating the surface of wood-based panels | |
US4310447A (en) | Curable and cured, modified aminotriazine condensation products and a means and process for their manufacture | |
EP0561432A1 (en) | Diamino-S-triazine-modified melamine-formaldehyde resin composition | |
US4451620A (en) | Diethanolamine salt of sulphamic acid as a curing accelerator for aminoplast resins | |
US4069276A (en) | Low-pressure, no-cool phenolic type resin for decorative laminates | |
US4661412A (en) | Melamine-modified phenolic type resin for continuous lamination | |
US3526559A (en) | Process of producing a styrene-modified phenolic resin and impregnating fibrous sheet material with the resin | |
RU2820519C1 (ru) | Способ получения лигнинмеламинфенолформальдегидной смолы | |
RU2142966C1 (ru) | Способ получения карбамидомеламиноформальдегидных смол |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: PERSTORP AB |