FI75883B - Foerfarande foer framstaellning av koklut. - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av koklut. Download PDF

Info

Publication number
FI75883B
FI75883B FI833297A FI833297A FI75883B FI 75883 B FI75883 B FI 75883B FI 833297 A FI833297 A FI 833297A FI 833297 A FI833297 A FI 833297A FI 75883 B FI75883 B FI 75883B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
liquor
calcium
cooking
process according
wood
Prior art date
Application number
FI833297A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI833297A0 (fi
FI833297A (fi
FI75883C (fi
Inventor
Michael S Steltenkamp
Original Assignee
Champion Int Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Champion Int Corp filed Critical Champion Int Corp
Publication of FI833297A0 publication Critical patent/FI833297A0/fi
Publication of FI833297A publication Critical patent/FI833297A/fi
Publication of FI75883B publication Critical patent/FI75883B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI75883C publication Critical patent/FI75883C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C11/00Regeneration of pulp liquors or effluent waste waters
    • D21C11/04Regeneration of pulp liquors or effluent waste waters of alkali lye
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P40/00Technologies relating to the processing of minerals
    • Y02P40/40Production or processing of lime, e.g. limestone regeneration of lime in pulp and sugar mills

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Bakery Products And Manufacturing Methods Therefor (AREA)

Description

75883
Menetelmä keittolipeän valmistamiseksi Tämä keksintö koskee sulfaattiselluloosan keittoa ja erityisesti keittolipeän valmistusta, joka verrattuna tavanomaiseen sulfaattiselluloosan keittolipeään aikaansaa massasaannon kasvun annetulla ligniininpoistoasteella.
Tavanomaisessa sulfaattiselluloosan keittoprosessissa ligno-selluloosamateriaaleja, kuten puuhaketta käsitellään keittokat-tilassa tuoreella keittolipeällä (valkolipeä), joka koostuu natriumhydroksidin ja natriumsulfidin vesiliuoksesta, tietyssä lämpötila-, paine- ja aikaolosuhteiden sarjassa. Keitto-ohjelman päätyttyä tuloksena oleva massa pestään käytettyjen kemikaalien ja liuenneen puuaineksen poistamiseksi. Pesty massa seulotaan ja/tai puhdistetaan vaillinaisesti keitetyn materiaalin poistamiseksi tai dispergoimiseksi. Massa säilytetään kunnes se lasketaan vaadittaessa suoraan paperituotteiden valmistukseen tai se voidaan saattaa tavanomaiseen valkaisukäsittelyyn valkaistujen paperilaatujen valmistusta varten.
Keittoprosessista saatua käytettyä lipeää nimitetään heikoksi mustalipeäksi, joka sisältää hajonneita ja liuenneita puun aineosia ja epäorgaanisia suoloja. Tämä lipeä haihdutetaan n.
25 %:n kuiva-ainepitoisuuteen, jossa vaiheessa saippuat, hartsin natriumsuolat ja rasvahapot otetaan talteen. Vahvaa, saippua-tonta mustalipeää haihdutetaan edelleen ja poltetaan sitten talteenottouunissa. Tuloksena oleva natriumkarbonaatin ja natriumsulfidin sula massa liuotetaan veteen, jolloin saadaan "soodalipeä", jota käsitellään kaIsiumhydroksidillä karbonaatin muuttamiseksi hydroksidiksi. Tämä kaustisointiprosessi regeneroi valkolipeää käytettäväksi uudelleen keitossa. Osaa heikosta mustalipeästä voidaan käyttää keittolipeän tilavuuden ja konsen-traation säätöön.
75883 2
Keittoprosessin tarkoituksena on kemiallisesti hajottaa ja liuottaa ligniinimatriisi säilyttäen samalla hiilihydraattijakeen. Ligniini on molekyylipainoltaan suuri polymeeri, joka antaa puulle sen rakenteellisen jäykkyyden pitämällä selluloosakuitu-ja yhdessä. Ligniininpoiston aikana sulfaattikeitossa kuitumaisen raaka-aineen muut komponentit liukenevat prosessiolo-suhteiden määräämään asteeseen. Ihannetapauksessa keitto tulisi suorittaa tavalla, joka liuottaa ligniinin selektiivisesti ilman selluloosan tai muiden hiilihydraattimateriaalien liukenemista tai hajoamista. Ei ole olemassa prosessia, jolla tämä kokonaispäämäärä saavutetaan.
Lukuisia kemiallisia lisäaineita ja keittolipeän koostumuksen muunnoksia on käytetty alalla ja niillä on saavutettu jonkinasteista massasaannon paranemista. Kaikessa massasaannon paran-nuskeskustelussa tulisi muistaa, että päämääränä on nostaa muiden komponenttien kuin ligniinin saantoa. On täysin mahdollista ja yleinen käytäntö nostaa saantoa päättämällä keittoreaktiot aikaisemmassa vaiheessa, jolloin jäljelle jää enemmän lähtöainetta ligniini mukaanluettuna. Saannon parantumiseen tällä menetelmällä liittyy kompromissi saannon ja tuotteen laadun välillä. Käytännössä millä tahansa lopputuotteella on olemassa jäännösligniinipitoisuuden raja, jonka yläpuolella tuotteen laatua on mahdoton hyväksyä.
Alalla käytettyjä lisäaineita ja muunnoksia, joilla on saavutettu suurempia saantoja samalla ligniinipitoisuudella, ovat rikkivety-esikäsittely, antrakinoni ja muut lähisukuiset kinonijohdannaiset ja polysulfidi. Polysulfidien käyttö sulfaattikeittoprosessissa on hyvin tunnettu. Lukuisat julkaisut osoittavat, että sulfaat-tikeitto käyttäen natriumpolysulfidia saa aikaan huomattavan massasaannon kasvun annetulla ligniinipitoisuudella. Polysulfi-dit katalysoivat hiilihydraattien aldehydipääteryhmien hapettumista muodostaen sarjan aldonihappoja, jotka hidastavat "lohkea-misreaktiota", jolla hiilihydraatit hajoavat ja liukenevat. Kalsiumpolysulfidiliuosten on havaittu olevan tehokkaampia 3 75883 stabiloimaan hiilihydraatteja alkalista hajoamista vastaan kuin vastaavien natriumpolysulfidiliuosten seurauksena kalsium-ionien kyvystä katalysoida alkalistabiilimpien aldonihappojen muodostumista.
Huolimatta polysulfidien saantoa parantavan kyvyn keksimisestä sulfaattikeittolipeissä niiden käyttö sulfaattikeitossa ei ole saavuttanut laajaa hyväksymistä teollisuudessa, koska polysulfi-dia, joka on lisättävä tai kehitettävä itse seoksessa lisäämällä alkuainerikkiä, ei ole voitu ottaa sellaisenaan talteen tavanomaisessa sulfaattiprosessin talteenottosysteemissä. Polysulfidi muuttuu pelkistettyyn muotoonsa sulfidiksi keiton aikana ja mahdollisuutta regeneroida polysulfidi rikin lisäyksellä rajoittavat rikkihäviöt, joita systeemissä tapahtuu. Aivan viimeaikoina on virinnyt paljon mielenkiintoa erilaisten hapettimien käytölle, jotka tekevät mahdolliseksi polysulfidin muodostuksen hapettamalla sulfaattivalkolipeässä olevaa natriumsulfidia.
Eräs kehitetyistä hapetussysteemeistä on Mead'in lipeänhapetus-systeemi, jossa natriumsulfidi hapetetaan molekulaarisella hapel-la katalyytin läsnäollessa, joka koostuu raemaisesta aktiivihiilestä, jota on käsitelty kastumisenestoaineella. Vaikka tämä prosessi johtaa polysulfidin syntymiseen ja sen talteenottoon käytetyistä sulfaattilipeistä käyttö- ja pääomakulut ovat olleet tekijöitä, jotka rajoittavat sen hyväksymistä teollisuudessa.
Hajonneet puun komponentit, jollaisia on mustalipeässä, saattavat olla myös tehokkaita hapetuskatalyytteinä. Valkolipeä/musta-lipeäseosten ilmahapetuksen on osoitettu synnyttävän pieniä pitoisuuksia polysulfidia. Valkolipeä/mustalipeäseoksista koostuvien keittolipeiden suora hapetus keittokattilassa niiden ollessa kosketuksessa puun kanssa voi johtaa kasvaneisiin saantoihin käyttäen kohtuullisia rikkitasoja. Kuitenkin näin saadut saannon kasvut ovat melko pieniä johtuen muodostuneen polysulfidin pienistä pitoisuuksista.
Kanadalainen patentti 452 910 kohdistuu olkipanoksen keiton sooda- tai sulfaattiprosessiin, jossa puun keitosta saatua 4 75883 heikkoa mustalipeää kaustisoidaan kalkilla ja käytetään sitten oljen keittoon. Patentin haltijan mielenkiinto heikon musta-lipeän kaustisointiin heräsi johtuen taloudellisista seikoista, jotka liittyvät tavanomaiseen menetelmään ottaa talteen kemikaaleja erittäin laimeista lipeistä. Tilaa vievien materiaalien, kuten oljen tai ruohojen keitto vaatii paljon pienempää kemikaalien käyttöä kuin puuhakkeen keitto, joten tuloksena olevat mustalipeät ovat erittäin laimeita. Näin ollen mustalipeän kaustisointi edustaa taloudellisesti houkuttelevaa vaihtoehtoa tavanomaiselle menetelmälle kemikaalien talteenottamiseksi. Puuhakkeen keittoa ei sisällytetty patentin haltijan esittämään ajatukseen. Esitetyissä esimerkeissä, erityisesti esimerkissä 3 ei tapahtunut mitään muutosta natriumsulfidipitoisuudessa kausti-soinnin tuloksena, mikä panee vahvasti olettamaan, että poly-sulfidia ei kehittynyt systeemissä. Sitävastoin tämä keksintö kohdistuu mustalipeän kaustisointiin olosuhteissa, joihin liittyy natriumsulfidin ilmahapetus polysulfidin kehittämiseksi.
Koska vaaditaan polysulfidin läsnäoloa saantoa parantavan vaikutuksen tuottamiseksi, mitään saannon kasvua ei saataisi patentinhaltijan systeemistä.
Australialaisessa patentissa 225 156 saadaan keittolipeä käytettäväksi massan valmistuksessa ruohoista soodaprosessilla regeneroimalla ja käyttämällä uudelleen jätekeittolipeä lisäämällä kalkkia suoraan siihen. Koska on kemiallisesti mahdotonta kehittää itse seoksessa polysulfideja jätekeittolipeästä, mitään saannon kasvua ei voitaisi saada australialaisesta systeemistä.
Tämän keksinnön ensisijaisena tarkoituksena on saada aikaan parannettu menetelmä massasaannon parantamiseksi sulfaattikei-tossa. Tässä menetelmäparannuksessa joko: kaustisoidaan osa mustalipeästä, joka on tarkoitus sekoittaa tavanomaiseen sulfaat-tivalkolipeään lopullisen keittolipeän valmistuksessa; tai kaustisoidaan mustalipeän ja soodalipeän seoksia, jotka on tarkoitettu käytettäväksi sen jälkeen keittolipeänä. Keksinnön lisätarkoituksena on saada aikaan uusi keittolipeä, joka koostuu kaustisoitujen valko- ja mustalipeiden seoksesta.
5 75883
Tarkemmin sanoen tämä keksintö kuvaa sulfaattikeiton ja tal-teenottosysteemin muunnosta, jossa mustalipeä käsitellään erikseen tai seoksena soodalipeän kanssa kalsiumoksidilla keit-tolipeän muodostamiseksi, joka verrattuna sulfaattivalkoli-peään johtaa kasvaneisiin massasaantoihin annettua ligniini-pitoisuutta kohti. Tämän keittolipeän käytöstä johtuvat kasvaneet saannot johtuvat pienten, mutta merkittävien polysulfidi-määrien läsnäolosta, jotka katalysoivat hiilihydraattien stabilointia alkalista hajoamista vastaan, ja liukoiseksi tehdyn kalsiumin läsnäolosta, joka parantaa synergistisesti polysulfidien tehokkuutta tässä stabiloinnissa.
Nämä ja muut läheiset tarkoitukset käyvät ilmi tarkasteltaessa seuraavaa keksinnön määritystä ja keksinnön toteutusmuotojen useita tyypillisiä esimerkkejä ja niistä johdettuja tietoja ja tuloksia ja johtopäätöksiä.
Piirrosten useita kuvia käytetään sen prosessimuunnoksen tarkempaan kuvaamiseen, joka on johtanut parantuneeseen tulokseen. Näihin kuviin viitataan keksinnön perusajatuksen yleisen esityksen kuluessa ja ne ovat avaimena uuden prosessin käyttöesimerk-keihin.
Kuva 1 on yksinkertaistettu diagrammi, joka kuvaa tavanomaisen sulfaattikeiton talteenottoprosessin syklistä luonnetta; kuva 2 on diagrammi, joka esittää sulfaattikeiton talteenotto-prosessia, jota on modifioitu tämän keksinnön mukaisesti; kuva 3 on graafinen kuvio, joka esittää vaikutusta kappasaanto-suhteeseen sulfaattikeittoprosessissa (a) kaustisoitaessa osa mustalipeästä, (b) mustalipeän takaisintäytöllä ja kaustisoi-matta mustalipeää ja (c) ilman takaisintäyttöä ja kaustisoi-matta mustalipeää; ja kuva 4 on kaavio, joka esittää vaikutusta kappasaantosuhteeseen lisäämällä kalsiunhydroksidia keittokattilaan sulfaattikeittoprosessissa ilman mustalipeää, kaustisoitua mustalipeää ja polysulfideja keittokattilassa.
6 75883
Kuvassa 1 esitetyssä sulfaattiprosessin tavanomaisessa toteutuksessa puuhaketta panostetaan keittokattilaan, jossa sitä keitetään paineen alaisessa höyryssä natriumhydroksidin ja natriumsulfidin vesipitoisessa keittoliuoksessa, joka tunnetaan "keittolipeänä". Keitto-operaatiossa ligniinisideaine, joka pitää puun selluloosakuituja yhdessä, liukenee.
Käytettyä keittolipeää, joka sisältää puusta liuennutta ligniiniä, kutsutaan "mustalipeäksi". Kun laimea mustalipeä (noin 15 % liuenneita kuiva-aineita) tulee pesureista, se väkevöidään monikattilaisessa haihdutuslaitteistossa käyttäen höyryä.
Väkevöity mustalipeä joutuu sitten sekoitussäiliöön, jossa suola-kakku (natriumsulfaatti) sekoitetaan lipeään jakson kemikaali-häviöiden täydentämiseksi. Väkevöity mustalipeä suolakakku-lisäyksineen pumpataan talteenottouuniin, jossa se poltetaan.
Talteenottouunissa saadaan lämpöä lipeän orgaanisten aineosien (liuenneet puusta) poltosta ja mikä yhtä tärkeää lipeässä olevat epäorgaaniset aineosat (natriumsuolat) saadaan talteen sulana tuhkana tai sulatteena. Talteenottouunin toinen olennainen tehtävä on mustalipeän natriumsulfaattisisällön pelkistäminen natriumsulfidiksi.
Sulate, joka koostuu suureksi osaksi natriumkarbonaatista Na^CO^ ja natriumsulfidistä Na2S, lasketaan ulos uunista ja liuotetaan veteen liuotussäiliössä "soodalipeän" muodostamiseksi. Soodalipeä saatetaan sitten kaustisointikäsittelyyn kalkilla CaO natriumkarbonaatin muuttamiseksi natriumhydroksidiksi. Tässä vaiheessa natriumsulfidi pysyy muuttumattomana. Lipeä, joka nyt tunnetaan "valkolipeänä", on sitten valmis käytettäväksi uudelleen keittolipeänä keittokattilassa. Kalsiumkarbonaatti-liete, joka on otettu talteen valkolipeästä kaustisointioperaa-tiossa, poltetaan uudelleen kalkkiuunissa, jolloin erkanee CC^ia, kalsiumoksidin saamiseksi, joka käytetään uudelleen soodalipeän kaustisoinnissa valkolipeäksi.
7 75883
Talteenottosysteemin tuottama valkolipeä sekoitetaan pieneen määrään mustalipeää (10-50 %), joka tunnetaan "mustalipeän takai-sintäyttönä", ennen kuin se panostetaan keittokattilaan. Musta-lipeää käytetään vaaditun lipeän ja puun välisen suhteen saavuttamiseen lisäämättä enempää vettä.
Muunnokseen, joka muodostaa tämän keksinnön, liittyy mustalipeän osan johtaminen sivuun, kun se virtaa haihdutinsysteemin läpi käsiteltäväksi kalsiumhydroksidin tai vastaavan kalsiumia luovuttavan suolan tai emäksen suspensiolla käytettäväksi sen jälkeen keittolipeänä.
Useimmat haihduttimet on nykyään järjestelty siten, että musta-lipeä poistetaan toiminnasta, kun sen väkevyys on sellainen, että saadaan maksimi saippuan talteenotto. Tämä tapahtuu yleensä haihdutinsysteemin siinä vaiheessa, jossa lipeän väkevyys on n. 25-28 % kokonaiskuiva-ainetta ja 71-82°C:n lämpötilassa. Lipeä poistetaan laskeutussäiliöihin ja saippua kuoritaan pois ja lähetetään mäntyöljylaitokselle. Kuorittu kuuma lipeä palautetaan haihdutinsysteemiin. Keksinnön mukaisesti osa kuoritusta kuumasta lipeästä johdetaan sivuun tavanomaisesta talteenottosysteemistä kaustisoitavaksi ja käytettäväksi sen jälkeen keittolipeänä.
Vaikka seuraavassa esimerkissä käytettiin mustalipeää, joka vastasi 25 %:n kokonaiskuiva-ainepitoisuutta, koska se edustaa lipeää saippuan kuorimisen jälkeen, heikompaa tai vahvempaa lipeää voidaan käyttää tämän keksinnön toteutuksessa.
Kuten kuvassa 2 on esitetty, sivuun johdettua kuumaa lipeää voidaan käsitellä (1) kaustisoimalla se sekoitettavaksi tavanomaiseen sulfaattivalkolipeään lopullisen keittolipeän valmistuksessa tai (2) kaustisoimalla sivuun johdetun lipeän ja sooda-lipeän seoksia käytettäväksi myöhemmin keittolipeänä. Kausti-sointi on edullista suorittaa lisäämällä kalkkia (CaO) määrä, joka vastaa kalkin ja natriumkarbonaatin välistä moolisuhdetta 1,5:1. Pelkän mustalipeän kaustisoinnissa tämä suhde ei ole kriittinen ja voi vaihdella välillä 0,5-2 muuttamatta merkittävästi saadun lipeän koostumusta. Mustalipeän ja soodalipeän seosten e 75883 kaustisoinnissa, jossa natriumkarbonaatin väkevyys on huomattavasti suurempi, suhteesta välillä 1,5-2 tulee edullinen alue, sillä suurta hyötysuhdeastetta natriumkarbonaatin konversiossa natriumhydroksidiksi vaaditaan alkalisen keittolipeän valmistuksessa. Kaustisoimalla mustalipeää tai mustalipeän ja soodalipeän seoksia käyttäen CaO:n ja Na^O^jn välistä moolisuhdetta välillä 1,5:1, syntyy pieniä,mutta merkitseviä määriä polysulfidia. Polysulfidin muodostuksen katsotaan johtuvan natriumsulfidin osittaisesta ilmahapetuksesta, jota tapahtuu olosuhteissa, jotka ovat tyypillisiä kaustisoinnin aikana vallitseville. Muodostunut polysulfidin määrä riippuu sekä läsnä olevasta natriumsulfidin väkevyydestä että ilmahapetuksen laajuudesta. Sen katalyyttisen osan lisäksi, joka mustalipeän orgaanisilla yhdisteillä on sulfi-din hapettumisessa polysulfidiksi, nämä orgaaniset yhdisteet toimivat myös tehden kalsiumionit liukeneviksi kalsiumorgano-kompleksien muodostuksen kautta. Sekä polysulfidin että kalsium-ionien väkevyys, joka on tällä tavoin syötetty keittolipeään sekoittamalla osia kaustisoidusta mustalipeästä sulfaattivalko-lipeään tai kaustisoimalla mustalipeän ja soodalipeän seoksia, on riittävä aikaansaamaan useiden prosenttien massasaannon kasvut. Mustalipeän määrät, jotka on johdettava sivuun tavanomaisesta talteenottoprosessista ja kaustisoitava erikseen tai soodalipeän kanssa, eivät ole kovin kriittisiä ja ne voivat vaihdella esimerkiksi välillä n. 5-50 % keittolipeän kokonaistilavuudesta. Käytettävällä kaustisoidun mustalipeän määrällä ei ole mitään ylärajaa tai alarajaa, mutta käytännön seikkana saavutetaan pienentyneen tuoton piste, kun mainitut rajat ylitetään. Mitä alarajaan tulee, polysulfidi- ja kalsiumioneja tulee olla riittävät määrät saannon kasvun aikaansaamiseen, joka on riittävä takaamaan prosessimuunnoksen. Kaustisoidun mustalipeän edustaessa 5-50 % koko keittolipeän tilavuudesta, lopullisessa keittolipeässä käytettävissä olevien polysulfidi- ja kalsium-ionien määrä voi vaihdella välillä 0,1-1,0 % ja 0,05-1,0 % samassa järjestyksessä prosentteina uunikuivasta puusta. Näiden alempien tasojen pitäisi olla riittävät parantamaan massan saantoa. Käyttö- ja mekaaniset ongelmat, kuten vaahtoaminen asettaisivat käytännön ylärajan.
9 75883
Uuteen keittolipeään liittyvän saantoa parantavan vaikutuksen katsotaan johtuvan sekä polysulfidi- että kalsiumionien yhtäaikaisesta läsnäolosta. Polysulfidi katalysoi hiilihydraattien pelkistävien pääteryhmien hapettamista aldonihappojen sarjan muodostamiseksi, joka stabiloi hiilihydraatit alkaliselta hajoamiselta. Nämä aldonihapot vaihtelevat alkalistabiilisuudeltaan ja osa niistä voi hajota keiton aikana, mikä saattaa pelkistävät pääteryhmät uudelleen alttiiksi alkaliselle hajoamiselle. Kalsiumionien läsnäolo polysulfidiprosessissa katalysoi alkali-stabiilimpien aldonihappojen muodostumista. Kirjallisuusselvitykset ovat osoittaneet, että kun glukosonia, jonka katsotaan olevan välituote glukoosin polysulfidihapetuksessa, käsitellään kalsiumhydroksidilla, se muuttuu pääasiassa mannonihapoksi, kun taas käsittely natriumhydroksidilla tuottaa pääasiassa arabinoni- ja erytronihappoja. Tämän kalsiumin kyvyn edistää alkalistabiilisuudeltaan parempien aldonihappojen muodostusta arvellaan vastaavan saannon lisäkasvusta, sillä hiilihydraattien stabilointi polysulfidin avulla paranee. Näin ollen huolimatta läsnäolevan polysulfidin pienistä määristä liukoiseksi tehtyjen kalsiumionien läsnäolo tekee mahdolliseksi useiden prosenttien saannon kasvut parantamalla synergistisesti polysulfidin tehokkuutta.
Prosessiparannusta, joka muodostaa tämän keksinnön, kuvataan tarkemmin viitaten alla kuvattuun erikoisesimerkkiin ja liitteenä oleviin taulukkoon ja kuviin.
Esimerkki
Mustalipeä, josta saippua oli kuorittu ja jonka kuiva-ainepitoisuus oli 25 %, saatiin sulfaattikeitto-operaatiosta, jossa käytettiin puuraaka-ainetta, joka koostui Southern-männystä. Musta-lipeän koostumus oli: 10 7 5 8 8 3 epäorgaanista hiiltä yhteensä (TIC) 3,0 g/1 * orgaanista hiiltä yhteensä (TOC) 94,0 g/1
NaOH Na20:na 5,3 g/1
Na2S Na20:na 10,7 g/1
Polysulfidia (Na„S ) O
+ + ^ X <
Kalsiumia (Ca ) jälkiä (- 0,1 g/1) *T0C on yleensä suurempi kuin lähtömustalipeällä johtuen haihdu-tushäviöistä.
170 litraa mustalipeää kaustisoitiin 208 litran tynnyrissä käyttäen 3570 g kalkkia. Käytetty kalkin määrä edustaa 50 %:n ylimäärää siitä, mitä kaustisointiin teoreettisesti vaaditaan (yhtä suuret moolimäärät CaO:a ja Na2CO^:a).
Kalkkia lisättiin mustalipeään kuumennettaessa se 99°C:n lämpötilaan. Lämpötilaa ylläpidettiin 99°C:ssa 2 i tuntia sekoittaen voimakkaasti avoimessa ilma-atmosfäärissä. Sen jälkeen kausti-soidun mustalipeän annettiin laskeutua yli yön ( ^18 tuntia), minkä jälkeen se erotettiin liejusta ja varastoitiin sitten typpiatmosfäärissä, kunnes sitä käytettiin keitossa. Juuri valmistetun näytteen koostumus oli: epäorgaanista hiiltä yhteensä < 1 g/1 *orgaanista hiiltä yhteensä 98 g/1
NaOH Na20:na 19,8 g/1
Na2S Na20:na 8,4 g/1
Polysulfidia (Na„S ) 0,66 g/1 + + * ^
Kalsiumia (Ca ) 1,36 g/1 *sama kuin yllä.
Souhthern-mäntypuuraaka-aine seulottiin ja sekoitettiin. Lastut, jotka olivat yli 2,86 cm ja alle 0,48 cm, hylättiin. 17000 g märkää puuta, jonka kosteuspitoisuus oli 48,62 %, panostettiin 70,8 litran pyörivään rumpukattilaan. Kattilaan lisättiin: 22,5 litraa kaustisoitua mustalipeää ja 14,2 litraa valkolipeää, 11 75883 jonka aktiviinen alkaliväkevyys oli 60 g/1 ja sulfidisuus 29 %. Puun kosteus huomioonottaen lipeän kokonaistilavuus oli 45 litraa, mikä vastaa lipeän ja puun välistä suhdetta 5,2:1. Kaustisoitu mustalipeä muodosti näin ollen 50 % til./til. koko keittolipeästä. Lipeän koostumus ja sen prosentuaalinen käyttömäärä puusta laskien oli:
NaOH Na20:na 1050 g 12 %
Na2S Na20:na 437 g 5 %
Aktiivinen alkali Na20:na 1487 g 17 %
Polysulfidi 0,33 g/1 0,17 %
Kalsium (Ca++:na) 0,68 g/1 0,35 %
Kattila kuumennettiin 173°C:een 60 minuutissa ja pidettiin sitten tässä lämpötilassa ennalta määrätyn pituinen aika. Aikaa tässä lämpötilassa vaihdeltiin ja riippui tavoitekappaluvusta. Keitto-ohjelman päätyttyä pehmenneet puulastut puhallettiin pois kattilasta massakuoppaan ja massa pestiin sitten perusteellisesti .
Tässä tapauksessa verrattuna tarkistuskeittoon, jossa mitään kaustisoitua mustalipeää ei käytetty, saavutettiin 1-3 %:n massa-saannon parannus kappalukualueella 50-100. Keitto-olosuhteet ja massasaantotulokset esitetään seuraavassa taulukossa I. Massa-saannon kasvua, joka saatiin sulfaattiprosessin kuvatulla muunnoksella tässä esimerkissä esitetyllä tavalla, kuvataan kuvassa 3. Kuvasta 3 voidaan nähdä, että esimerkiksi kappa-arvolla 90, kaustisoidun mustalipeän käyrä osoittaa hyvin oleellista prosentuaalista saannon parannusta, noin 2 $ prosentin kasvua vertailukelpoiseen ajoon nähden, jossa sama määrä mustalipeää lisättiin takaisintäyttönä kattilaan. Sama sulfaattikeittoajo ilman mustalipeän takaisintäyttöä ja ilman kaustisoitua mustalipeää jää saannossa 3 % jälkeen.
Kuva 2 esittää kalsiumhydroksidilisäyksen vaikutusta sulfaatti-prosessiin ilman mustalipeää, kaustisoitua mustalipeää ja poly-sulfideja. Mitään vaikutusta massasaantoihin annettua ligniini- 12 75883 pitoisuutta kohti ei havaittu. Tämä yhdistettynä polysulfidin hyvin todistettuihin vaikutuksiin (prosentteina uunikuivasta puusta) massasaantoihin osoittaa, että kalsium parantaa synergis-tisesti polysulfidin saantoa parantavaa kykyä.
Vaikka edellä oleva kuvaus toimii kuvaten tätä keksintöä, sen suojapiirin määritys voidaan saada vain viittaamalla seuraaviin patenttivaatimuksiin.
Taulukko 1 I. Keittolipeät
Kaustisoitu Sulfaattisellu- Sulfaatti- mustalipeä loosa + musta- selluloosa _ lipeä_____ TIC 0,258 g/1 0,927 g/1 0,09 g/1 TOC 21,8 g/1 22,1 g/1 <0,01 g/1
Sx 0,33 g/1 0
Ca++ 0,66 g/1 0,01 g/1
Sulfidisuus , % 29 29 25 13 75883
Taulukko 1 (jatkuu) II. Keitto-olosuhteet ja tulokset
Keittotyyppi Keitto Lämpö- Aika % Saanto Kappa- n:o tila nosto/ AA % luku _ _ °C pito _ ___
Kaustisoitu T-1865 <173 60/20 17 63 ,2 109 mustalipeä T-1863 173 60/35 17 55,3 70,3 T-1864 173 60/50 17 51,8 56,8 T-1881 173 60/20 17 60,9 99,8
Kuva 1 sulfaatti- T-1907 173 60/50 17 50,9 51,8 keitto + mustalipeä T-1908 173 60/35 17 53,0 69,5 T-1910 173 60/20 17 56,2 91,3 T-1911 173 60/25 17 56,0 87,4
Sulfaattikeitto T-1868 173 60/20 17 56,4 93,4 T-1866 173 60/35 17 53 ,6 78 ,0 T-1867 173 60/50 17 50,9 56,7 T-1912 171 60/40 17 53,5 80,3 T-1913 171 60/25 17 56,7 96,0 T-1914 171 60/20 17 61,3 109,4
Kuva 2 sulfaatti- T-2089 173 60/30 17 51,4 68,5 keitto T-2098 173 60/25 17 53,5 77,3 T-2105 173 60/34 17 49,2 56,9 T-2110 173 60/30 15 56 ,2 92,0
Sulfaattikeitto/Ca T-2115 173 60/30 15 56 ,4 94,8 T-2116 173 60/40 15 54,1 78,9 T-2124 173 60/50 15 51,1 67,4

Claims (17)

1. Menetelmä keittolipeän valmistamiseksi, joka on tarkoitettu lisättäväksi keittokattilaan puuhakkeen sulfaattikeitosta saadun saannon parantamiseksi, jossa keitetyn massan pesusta saatu mustalipeä väkevöidään ja poltetaan, saatu sulate liuotetaan veteen ja saatu soodalipeä kaustisoidaan kalsiumsuolalla valko-lipeän tuottamiseksi käytettäväksi keitossa, tunnettu siitä, että se käsittää vaiheet, joissa käsitellään ainakin osaa mustalipeästä lisäämällä siihen suoraan kalsiumsuolaa tai -emästä ilman läsnäollessa liukoiseksi tehtyjen kalsium-ionien ja polysulfidi-ionien kehittämiseksi massasaannon lisäämiseksi riittävässä määrin ja palautetaan käsitelty mustalipeä keittokattilaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää lisäksi vaiheen, jossa kierrätetään toinen osa mustalipeästä keittokattilaan keittolipeän tilavuuden ja väkevyyden säätämiseksi.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mustalipeän regenerointivaiheessa sekoitetaan ainakin osa mustalipeää soodalipeään ja käsitellään saatua seosta lisäämällä siihen suoraan kalsiumsuolaa tai -emästä ilman läsnäollessa liukoiseksi tehtyjen kalsiumionien ja polysulfidi-ionien kehittämiseksi massasaannon lisäämiseksi riittävässä määrin, ja palautetaan käsitelty lipeä keittokattilaan.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käsitelty mustalipeä muodostaa 5-50 % keittolipeän kokonaistilavuudesta.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käsitellyn mustalipeän kuiva-ainepitoisuus vaihtelee välillä 5-30 %.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kalsiumyhdiste on kalkki. is 75883
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kalkin määrä vastaa kalkin ja natriumkarbonaatin välistä moolisuhdetta 0,5-2:1.
8. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kalsiumsuola on kalkki ja kalkin määrä vastaa kalkin ja natriumkarbonaatin välistä moolisuhdetta 1,5-2:1.
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kalkin määrä vastaa kalkin ja natriumkarbonaatin välistä moolisuhdetta 1,5-1.
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että keittolipeä koostuu valkolipeän ja käsitellyn musta-lipeän seoksesta.
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liukoiseksi tehtyjen kalsiumionien lisätty määrä on riittävä aikaansaamaan keittonesteeseen kalsiumionipitoisuus, joka on vähintään 0,05 % laskettuna uunikuivasta puusta.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liukoiseksi tehtyjen kalsiumionien lisätty määrä on riittävä aikaansaamaan keittonesteeseen kalsiumionipitoisuus, joka on 0,05-1,0 % laskettuna uunikuivasta puusta.
13. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että läsnäolevien polysulfidi-ionien ja liukoiseksi tulleiden kalsiumionien määrät ovat 0,1-1,0 % vastaavasti 0,05-1,0 % laskettuna uunikuivasta puusta.
14. Parannettu sulfaattikeittolipeä puuhakkeen keittämiseksi, tunnettu siitä, että se koostuu valkokeittolipeän ja mustalipeän seoksesta, jota mustalipeää on käsitelty patenttivaatimuksen 1 menetelmän mukaisesti polysulfidi- ja kalsiumionien aikaansaamiseksi.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen keittolipeä, tunnettu siitä, että mustalipeä on kaustisoitu mustalipeä · ie 75883
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen keittolipeä, tunnettu siitä, että mustalipeän kuiva-ainepitoisuus vaihtelee välillä 5-30 %.
17. Patenttivaatimuksen 11 mukainen keittolipeä, tunnettu siitä, että polysulfidi-ionien määrä on 0,1-1,0 % ja liukoiseksi tulleiden kalsiumionien määrä on ainakin 0,05 % laskettuna uuni-kuivasta puusta. 17 75883
FI833297A 1982-09-16 1983-09-15 Foerfarande foer framstaellning av koklut. FI75883C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/418,749 US4507172A (en) 1982-09-16 1982-09-16 Kraft pulping process
US41874982 1982-09-16

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI833297A0 FI833297A0 (fi) 1983-09-15
FI833297A FI833297A (fi) 1984-03-17
FI75883B true FI75883B (fi) 1988-04-29
FI75883C FI75883C (fi) 1988-08-08

Family

ID=23659429

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI833297A FI75883C (fi) 1982-09-16 1983-09-15 Foerfarande foer framstaellning av koklut.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4507172A (fi)
AU (1) AU552379B2 (fi)
CA (1) CA1205960A (fi)
FI (1) FI75883C (fi)
FR (1) FR2533240B1 (fi)
NO (1) NO162733C (fi)
NZ (1) NZ205413A (fi)
SE (1) SE461534B (fi)
ZA (1) ZA836420B (fi)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AU2803389A (en) * 1987-11-06 1989-06-01 Kenneth R. Kurple Kraft chemical recovery process
US5034094A (en) * 1987-11-06 1991-07-23 Kurple Kenneth R Method of converting inorganic materials from kraft pulping liquor into pulping chemicals without passing them through a recovery furnace
US5082526A (en) * 1989-01-23 1992-01-21 Pulp And Paper Research Institute Of Canada Process of producing kraft pulping liquor by the oxidation of white liquor in the presence of lime mud
US5053029A (en) * 1990-01-12 1991-10-01 Chicopee Absorbent peat moss board product
JPH04126885A (ja) * 1990-09-14 1992-04-27 Akio Onda 化学パルプの製造方法
US5922172A (en) * 1993-06-04 1999-07-13 Korsnas Ab Combustion of black liquid and processing of lime sludge in a recovery boiler
CA2222190A1 (en) * 1998-02-02 1999-08-02 Billy J. Major New synergistic binder composition
US6261411B1 (en) * 1998-07-16 2001-07-17 Christopher M. Roberts Process for kraft chemical recovery
EP1244840A4 (en) * 1999-06-08 2003-04-16 Eastern Pulp And Paper Corp HIGH PRESSURE OXYGEN BLEACHING OF A PULP
US20060201641A1 (en) * 2001-08-07 2006-09-14 Bioregional Minimills (Uk) Limited Methods for producing pulp and treating black liquor
GB0119237D0 (en) * 2001-08-07 2001-10-03 Bioregional Minimills Uk Ltd Paper plant
WO2010066026A1 (en) * 2008-12-08 2010-06-17 Fpinnovations Increasing alkaline pulping yield for softwood with metal ions
KR20110123184A (ko) 2010-05-06 2011-11-14 바히아 스페셜티 셀룰로스 에스에이 높은 알파 용해 펄프 제조를 위한 방법 및 시스템
US20230002433A1 (en) 2019-12-06 2023-01-05 Basf Se Method for preparation of lignin oligomers
CN116601237A (zh) 2020-12-07 2023-08-15 巴斯夫欧洲公司 木质素的内酰胺水溶液
KR20230125257A (ko) 2020-12-23 2023-08-29 바스프 에스이 복합체 물품을 위한, 폴리아민(들)과 1,3-다이하이드록시아세톤,글리콜알데하이드 및/또는 글리세르알데하이드를 포함하는 결합제 조성물
EP4267636A1 (en) 2020-12-23 2023-11-01 Basf Se Binder composition comprising polyamine(s) and hydroxyacetone for composite articles

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA452910A (en) * 1948-11-23 Ullmann Gustav Method of utilizing effluents from the treatment of cellulosic material
FI40677B (fi) * 1961-05-27 1968-12-31 Papirind Forskningsinst

Also Published As

Publication number Publication date
NO162733B (no) 1989-10-30
ZA836420B (en) 1984-11-28
FR2533240A1 (fr) 1984-03-23
FI833297A0 (fi) 1983-09-15
NO833317L (no) 1984-03-19
SE461534B (sv) 1990-02-26
CA1205960A (en) 1986-06-17
US4507172A (en) 1985-03-26
SE8304973L (sv) 1984-03-17
NZ205413A (en) 1987-02-20
FR2533240B1 (fr) 1986-01-03
NO162733C (no) 1990-02-07
SE8304973D0 (sv) 1983-09-15
FI833297A (fi) 1984-03-17
FI75883C (fi) 1988-08-08
AU1857383A (en) 1984-03-22
AU552379B2 (en) 1986-05-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI75883B (fi) Foerfarande foer framstaellning av koklut.
JPH06509850A (ja) 蒸解薬品の回収を伴うナトリウム−アントラキノン法によるセルロースの製造方法
FI83437C (fi) Sulfitkokfoerfarande foer framstaellning av cellulosa ur lignocellulosahaltiga material.
US3347739A (en) Continuous sodium sulfide pulping of cellulosic material
US6143130A (en) Polysulfide pulping process
US6946057B2 (en) Alkaline process for the manufacturing of pulp using alkali metaborate as buffering alkali
US4113553A (en) Sodium sulfide pulping with hydrogen sulfide generation
US4005060A (en) Method, applied in the production of tall oil, of preventing or reducing the emission of odorous sulphur compounds and/or acid sulphur combustion products from the black liquor recovery process in alkaline pulping
US3654071A (en) Process for replacing sodium and sulfur losses and for controlling the sulfide content in sodium- and sulfur-containing cellulosic digesting liquors
JP4205855B2 (ja) ポリサルファイドパルプ化プロセス
US5507912A (en) Kraft pulping process wherein sulphide-rich and sulphide-lean white liquors are generated
WO1995032331A1 (en) Sulphidic impregnation of chips for alkaline pulping
US4334956A (en) Method of reutilizing kraft spent liquor
US4750973A (en) Process for reducing carbohydrate losses in the sulfate pulping of wood by pretreating the wood with oxygen and nitrogen oxides
EP0091457B1 (en) A method of polysulphide treatment in alkaline pulping of lignocellulose material
US1702586A (en) And edward p
US1870944A (en) Production of pulp, etc.
US1742218A (en) Process for the production of high alpha cellulose fiber
US1719129A (en) Process of fiber liberation and recovery of valuable constituents of the waste liquor
Benjamin et al. A general description of commercial wood pulping and bleaching processes
EP0721527B1 (en) Preparation of cooking liquor containing sulphite
RU2808813C2 (ru) Способ производства целлюлозы
US1917545A (en) Combined acid and alkali process of fiber liberation
US3397109A (en) Alkali pretreatment in sulfate process to prevent malodors
US1909929A (en) Production of pulp

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: CHAMPION INTERNATIONAL CORPORATION