FI75020B - Foerfarande foer framstaellning av ett vaermeisolerat betongelement foersett med ytbelaeggning av stenplattor eller motsvarande och faestorgan foer att faesta en av stenplattor eller motsvarande utformad ytbelaeggning vid ett vaermeisolerat betongelement. - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av ett vaermeisolerat betongelement foersett med ytbelaeggning av stenplattor eller motsvarande och faestorgan foer att faesta en av stenplattor eller motsvarande utformad ytbelaeggning vid ett vaermeisolerat betongelement. Download PDF

Info

Publication number
FI75020B
FI75020B FI853862A FI853862A FI75020B FI 75020 B FI75020 B FI 75020B FI 853862 A FI853862 A FI 853862A FI 853862 A FI853862 A FI 853862A FI 75020 B FI75020 B FI 75020B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
stone
mold
fasteners
stenplattor
concrete
Prior art date
Application number
FI853862A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI853862A0 (fi
FI75020C (fi
FI853862L (fi
Inventor
Reijo Harmaajaervi
Pekka Mesimaeki
Original Assignee
Teraespeikko Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Teraespeikko Oy filed Critical Teraespeikko Oy
Priority to FI853862A priority Critical patent/FI75020C/fi
Publication of FI853862A0 publication Critical patent/FI853862A0/fi
Publication of FI853862L publication Critical patent/FI853862L/fi
Publication of FI75020B publication Critical patent/FI75020B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI75020C publication Critical patent/FI75020C/fi

Links

Landscapes

  • Finishing Walls (AREA)

Description

1 75020
Menetelmä kivilaattapinnoituksella tai vastaavalla varustetun lämpöeristetyn betonielementin valmistamiseksi ja kiinnike kivilaatoista tai vastaavista muodostetun pintakerroksen kiinnittämiseksi lämpöeristettyyn betonielement-5 tiin
Keksinnön kohteena on menetelmä kivilaattapinnoituksella tai vastaavalla varustetun lämpöeristetyn betonielementin valmistamiseksi, jossa menetelmässä kivilaatat tai 10 vastaavat asetetaan muotin pohjan varaan ja kiinnitetään samalla toisiinsa, muotin reunat kootaan ja kiristetään, lämpöeriste asetetaan muottiin, betoniraudoitus asetetaan paikalleen, betonivalu suoritetaan muottiin ja betonin kovettumisen jälkeen muotti puretaan, jolloin se käännetään 15 mahdollisimman pystyyn ja valmis elementti nostetaan pystyasennossa erilleen muotista. Keksinnön kohteena on myös kiinnike kivilaatoista tai vastaavista muodostuvan pintakerroksen kiinnittämiseksi lämpöeristettyyn betonielementtiin, jonka kiinnikkeen toinen pää on varustettu tapeilla, 20 jotka on sovitettu kiinnittymään laattojen reunoihin tai takapintaan tehtyihin reikiin, ja jonka kiinnikkeen toinen pää on sovitettu kiinnitettäväksi betoniin.
Kivilaattojen, erityisesti luonnonkivestä valmistettujen laattojen käyttö rakennusten julkisivujen pinnoitus-25 aineena on tullut nykyään yhä suositummaksi vaihtoehdoksi. Tämä johtuu siitä, että luonnonkivijulkisivu on erittäin kestävä ja ulkonäöltään korkealaatuinen ja luonnonkiven käytöllä on lisäksi pitkät perinteet.
Nykyisin kivilaattaverhous asennetaan työmaalla, jos-30 sa kivilaatat kiinnitetään ruostumatonta materiaalia olevien, rakennuksen runkoon ankkuroitujen kiinnikkeiden varaan. Asennustyö on vaativaa, raskasta ja varsin kallista ammattityötä. Käsityövaltaisuudesta johtuen rakentamisaika on varsin pitkä. Ulkotyönä kiviverhouksen tekoa rajoittavat lisäksi sää-35 olosuhteet. Kivilaattapinnan työmaa-asennukseen liittyvät hankaluudet rajoittavat lisäksi kiven käyttömahdollisuuksia 2 75020 julkisivumateriaalina.
Käyttämällä elementtitekniikkaa voidaan työmaalla tehtävää työtä vähentää ratkaisevasti mm. telineiden pystytyksen, kivilaattojen siirtojen ja varastoinnin, mittausten 5 sekä asennukseen liittyvien lukuisten aputöiden suhteen.
Em. vaiheet ovat kaikki työvaiheita, joissa työturvallisuus vaarantuu, itse kiviverhouksen teko helpottuu olennaisesti, kun asennus siirtyy työmaalta elementtitehtaalle. Elementti-järjestelmässä kivilaatat ja kiinnikkeet ovat kokonaan esi-10 valmistetut, kun taas nykyiseen paikallarakennustekniikkaan sisältyy useita kiveen ja kiinnikkeisiin liittyviä työmaalla tehtäviä, varsin hankalia työvaiheita.
Betonisandwichelementeissä, jotka muodostuvat betoni-kuoresta, eristeestä ja betonikuoresta on jonkin verran käy-15 tetty kivilaattapinnoitusta. Laattojen käyttö betonisand- wichrakenteissa rajoittuu kuitenkin pieniin laattakokoihin, koska laatan kiinnipysyminen ohuessa betonikuoressa on varmistettava. Kivilaattojen väliset saumat ovat yleensä pieniä, koska halutaan saada aikaan yhtenäinen vaikutelma. Tii-20 viillä kivilaatoilla pinnoitettu tuulettamaton elementti, jonka saumapinta-ala on pieni, pyrkii betonin kovettuessa käyristymään. Kivilaattojen kiinnitykseen tarvittava ulkokuori aiheuttaa elementille lisäpainoa vaikeuttaen elementin rakenteellista suunnittelua sekä käsittelyä, kuten kul-25 jetuksia ja asennusta. Kun kivilaatta kiinnitetään suoraan betonikuoreen on kivipinnan tahriintumisvaara valmistuksessa varsin suuri. Lisäksi betonista ulos pyrkivät liukoiset suolat saattavat valmiissa rakennuksessa aiheuttaa valkoisia suolatahroja kivipintaan ja näin rumentaa valmista julkisi-30 vua.
Esimerkkinä alalla tunnetuista ratkaisuista voidaan mainita VTT:n tutkimusraportissa 310, Luonnonkiven rakennusteknisen käytön keskittäminen, Espoo 1984, esitetty järjestely. Em. järjestelyn haittana on mm. se, että laattojen 35 kiinnityksessä käytetyt kiinnityselimet pyrkivät helposti kaatumaan valmistuksen myöhemmissä vaiheissa. Kiinnityseli-
II
3 75020 met joudutaan näinollen hakemaan eri puolilta, jolloin elementin valmistus viivästyy ja hankaloituu. Ongelmana on myös ollut se, että laattojen asettelu lopullisiin paikkoihin, ts. saumavälien tasaus jne. on ollut käytännössä mah-5 dotonta. Em. syystä johtuen elementtien valmistus on ollut erittäin tarkkaa ja hidasta työtä.
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan menetelmä ja kiinnike, joiden avulla em. tunnetun tekniikan yhteydessä esiintyneet epäkohdat voidaan eliminoida. Tähän on pääs-10 ty keksinnön mukaisen menetelmän avulla, joka on tunnettu siitä, että kivilaatat tai vastaavat kiinnitetään pysty-ja/tai vaakasuuntaisissa saumoissa ja laattojen reunoissa toisiinsa kuhunkin laattaan ainakin kahdesta kohdasta kiinnittyvien kiinnikkeiden ja vaakajäykisteiden tai kiinnik-15 keiden avulla, että laattojen tai vastaavien paikoilleen asettamisen jälkeen laatoista muodostetun kerroksen ulkomitat ja saumavälit tasataan haluttuihin mittoihin, että ilma-raon muodostamiseksi laattojen taakse laattojen päälle levitetään halutun paksuinen kerros hiekkaa tai muuta vastaa-20 vaa materiaalia ja että lämpöeriste asetetaan hiekkakerrok-sen päälle peittämään hiekkakerroksen, jolloin valmista elementtiä pystyasennossa nostettaessa hiekkakerros tai vastaava valuu pois jättäen laattojen ja lämpöeristeen väliin vapaan ilmaraon, jolloin eristeeseen syntynyt paine purkautuu. 25 Keksinnön mukainen kiinnike on puolestaan tunnettu siitä, että se on muodostettu ainakin kolmesta sauvamaisesta joustavan ristikon muodostavaan asentoon sovitetusta osasta, että ainakin osa ristikon muodostavien osien laattojen puoleisista päistä on kiinnitetty pareittain toisiinsa tapeilla, 30 joiden avulla laatat on sovitettu kiinnittymään kiinnikkeisiin ja että em. sauvamaisten osien betonikerroksen puoleiset päät on yhdistetty osien päiden läpi kulkevan ankkuroin-titangon avulla.
Keksinnön etuna on työmaa-asennukseen verrattuna se, 35 että kaikki hankalat työvaiheet tehdään joko kivenjalostus-liikkeiden tai elementtitehtaiden suojatuissa tiloissa, joi- 4 75020 loin voidaan soveltaa nykyaikaista valmistustekniikkaa ja rationaalisia valmistusmenetelmiä. Luonnonkivilaattaan työstetään kiinnitysten vaatimat reiät hallitusti kiven-jalostusliikkeessä ja kiinnikkeet valmistetaan metallipa-5 jassa tarkan valvonnan alaisena. Näin mahdolliset virhetekijät saadaan minimoitua mahdollisimman edullisella tavalla. Kun kivilaatat ladotaan vaakavalumuotin pohjapintaa vasten saadaan kivipinnan syvyyssuuntaiset hammastukset ja saumojen leveysvaihtelut paremmin eliminoiduksi kuin työ-10 maa-asennuksessa. Kiviverhous on näin ollen hyvin tarkka ja sen toiminnallinen varmuus on parempi kuin perinteisellä työmaatekniikalla toteutetuissa julkisivuissa. Asennustyön rationalisoitumisen ansiosta valmiin julkisivuneliön rakennuskustannukset pienenevät merkittävästi ja kiviver-15 houksen asennusaika lyhenee olennaisesti. Em. seikkojen lisäksi työturvallisuus paranee olennaisesti työmaa-asennukseen verrattuna.
Em. sandwich-rakenteeseen ja elementtiratkaisuun verrattuna keksinnön mukaisella tekniikalla saavutetaan seuraa-20 vat edut. Rakenteen kokonaispaksuus vähenee, jolloin elementit ovat keveitä ja helposti siirrettäviä. Keksinnön mukaisesti valmistettu rakenne sallii kivilaattapinnan ja betoni-rungon toisistaan riippumattomat muodonmuutokset. Joustava kiinnitys ehkäisee elementtiä käyristävien pakkovoimien syn-25 tymisen. Keksinnön mukaisesti valmistettu rakenne mahdollistaa myös korjattavuuden ja laattojen myöhemmän vaihdettavuuden. Suolojen vaeltamisvaara kivipintaan eliminoituu, koska kivilaatan takana ei ole välittömästi betonia. Lisäksi työn nopeutumisen avulla kokonaistaloudellisuus saadaan pa-30 ranemaan aiemmin tunnettuihin ratkaisuihin verrattuna.
Keksinnön etuna on lisäksi kivimateriaalin käytettävyyden helpottuminen, jolla on myönteistä vaikutusta esim. rakennetun ympäristön laatuun. Keksinnön mukaista menetelmää voidaan soveltaa erittäin edullisesti nykyisellä kään-35 tömuottikalustolla, joten keksinnön käyttöönottokustannuk-set ovat pienet. Arkkitehdin suunnittelutyö helpottuu myös 11 5 75020 olennaisesti, koska luonnonkiveä voidaan käyttää useimmissa kohteissa. Laattojen kokoa ja muotoa sekä saumojen leveyksiä ja julkisivun muotoilua voidaan toteuttaa erittäin vapaasti, joten lopputulos muodostuu erittäin edulliseksi.
5 Keksintöä ryhdytään seuraavassa selvittämään tarkem min oheisessa piirustuksessa kuvattujen edullisten suoritus-esimerkkien avulla, jolloin kuvio 1 esittää periaatteellisesti keksinnön mukaisesti muotissa valmistettua kiviverhouksella valmistettavaa 10 julkisivuelementtiä, kuvio 2 esittää periaatteellisesti kuvion 1 mukaisen muotin purkua, kuvio 3 esittää periaatteellisesti elementin nostoa muotista, 15 kuvio 4 esittää periaatteellisesti keksinnön mukai sen kiinnikkeen ja kivilaattojen välistä liitosta, kuvio 5 esittää keksinnön mukaisen kiinnikkeen erästä toteutusmuotoa, kuvio 6 esittää kuvion 5 mukaisen kiinnikkeen sijain-20 tia elementissä, kuvio 7 esittää keksinnön mukaisen kiinnikkeen toista toteutusmuotoa, kuvio 8 esittää keksinnön mukaisessa menetelmässä käytettävää vaakajäykistettä, 25 kuvio 9 esittää keksinnön mukaisen kiinnikkeen vaa- kasaumassa käytettävää kiinnikettä, kuvio 10 esittää nurkkakohdan kiinnityksessä käytettävää nivelkiinnikettä, kuvio 11 esittää kuvion 10 mukaisen kiinnikkeen si-30 jaintia elementissä, kuvio 12 esittää kuvion 10 mukaisen kiinnikkeen jäykkää sovellutusmuotoa, kuvio 13 esittää periaatteellisesti keksinnön mukaisen kiinnikkeen toista edullista kiinnitysmahdollisuutta ja 35 kuvio 14 esittää keksinnön mukaisesti valmistettua elementtiä edestä nähtynä periaatekuvantona, josta selviää ^_ _ I.
6 75020 myös laattojen asennusjärjestys.
Keksinnön mukaisen menetelmän käyttöön liittyy olennaisena osana elementin esisuunnittelu. Suunnittelun ensimmäinen vaihe on julkisivun jakaminen elementteihin. Element-5 tien koon ja muodon valinnan jälkeen suunnitellaan kivilaat-tojen kiinnitykset. Elementti on kuvioissa 1-3 merkitty yleisesti viitenumerolla 1. Kivilaatat on puolestaan merkitty viitenumerolla 2. Keksinnön mukaisessa menetelmässä käytetään vakioituja kannatintyyppejä ja kivikiinnityksiä, 10 jolloin kiinnikkeiden suunnittelua ei erikseen tarvita.
Suunnittelun aikana valitaan myös kannatusjärjestelmä, ts. pystysauma- tai vaakasaumakannatus ja kivilaatan paksuus tarkistetaan.
Elementtien valmistusta varten merkitään kunkin ki-15 vilaatan 2 tunnukset sekä tulevat urat, reiät ja pintakäsittelyt elementtipiirustuksiin. Piirustusten perusteella valmistetaan ja merkitään kivilaatat kiviveistämöllä valmiiksi. Valmiit kivilaatat lähetetään elementtitehtaalle, jossa suoritetaan elementtien kokoaminen.
20 Elementtien 1 kokoamista varten toimitetaan element titehtaalle tarvittavat kiinnikkeet ja tarvittavat kannatti-met. Kiinnikkeet ovat vakioituja tuotteita, jotka valmistetaan teollisesti kokoamalla tietyistä perusosista, kuten myöhemmin esitetään.
25 Keksinnön mukaisen menetelmän työvaiheet ovat käytän nössä seuraavat. Kivilaatat 2 ladotaan laattojen näkyvä puoli alaspäin muotin 3 pohjapinnalle. Kiinnikkeet 4a asenne-tan kivilaattojen 2 reunoissa oleviin reikiin 5. Varsinaisina kiinnitysosina käytetään kiinnikkeisiin 4 sovitettuja 30 tappeja 6. Kivilaattojen reiät 5 ja tapit näkyvät erityisen selvästi kuviossa 4. Kiinnike 4 kiinnittyy normaalisti kahteen vierekkäiseen kivilaattaan 2 paitsi elementin reunoilla, joissa kiinnike voidaan kiinnittää myös yhteen laattaan (kuvio 13).
35 Kiinnikkeitä 4 on olemassa kahta lajia, pystysauma- kiinnikkeitä 4a, 4b, jotka on esitetty kuvioissa 5 - 7 ja 7 75020 vaakasaumakiinnikkeitä 4c, jotka on esitetty kuviossa 9. Vaakasaumakiinnike 4c on osa, jossa pystysaumakiinnike ja vaakasaumajäykiste on yhdistetty yhdeksi rakenneosaksi. Pys-tysaumakiinnikkeet 4a ja 4b ovat saman peruskonstruktion 5 erilaisia muunnelmia. Pystysaumakiinnikkeiden 4a, 4b kanssa käytetään vaakajäykistettä 9, joka kiinnittää laatat 2 kuljetus- ja asennusaikaisille sysäyskuormille. Kiinnike 4a on asennettava aina samoin päin, ts. siihen asentoon kuin kuvioissa on esitetty. Kiinnike 4b on sen sijaan täysin sym-10 metrinen, joten se voidaan asentaa kummin päin tahansa.
Pystysaumakiinnike 4a, 4b kiinnitetään kuhunkin kivi-laattaan 2 kahdesta pisteestä. Kiinnitys tapahtuu tappien 6 avulla kuten edellä jo on todettu. Kiinnityksen periaate on se, että elementin 1 edestä katsottuna kivilaattojen vasem-15 paan reunaan tulevat kiinnitykset tehdään liukuviksi muovi-hoikin 7 tai vastaavan avulla. Vastaavasti laattojen oikean reunan kiinnitykset tehdään liima-aineen 8, esim. reaktio-liiman avulla jäykiksi. Vaakasaumoihin sijoitettavat kivikuoren jäykisteet 9 (kuvio 8) ja vaakasaumakiinnikkeet kiinnite-20 tään vastaavasti laatan 2 yläreunaan muoviholkin avulla liukuvasti ja laatan 2 alareunaan liimaamalla jäykästi. Jäykis-teen 9 yhteydessä on laattojen 2 reikiin 5 sijoittuvia tappeja merkitty myös viitenumerolla 6.
Laattojen 2 ladonta ja kiinnikkeiden 4a, 4b, 4c asen-25 nus etenevät vaakalimitetyissä laattajaoissa niin, että ensin asennetaan vaakamuottiin 3 vasempaan alanurkkaan tuleva kivilaatta 2. Ladonta on kuvattu kuviossa 14 elementin etupuolelta nähtynä, jolloin ensimmäinen laatta 2 on kuvattu oikeassa alanurkassa viitteellä A. Pystysaumaan sijoitetta-30 van kiinnikkeen 4a, 4b liukuvan puolen muoviholkeilla varustetut tapit 6 painetaan ensimmäisen laatan reunassa oleviin muoviholkin 7 ulkohalkaisijän kokoisiin reikiin. Muoviholkin 7 sisähalkaisija on luonnollisesti sama kuin tapin 6 halkaisija. Kiinnike 4a, 4b on korkeussuunnassa säädettävä raken-35 teestä johtuen, joten reikien 5 ei tarvitse olla aivan oikealla etäisyydellä toisistaan. Kiinnike 4a, 4b on muodos- e 75020 tettu sauvamaisista osista 10, 10b, jotka on sovitettu siirtämään laattoihin 2 kohdistuvat kuormitukset betonilevylle 11. Sauvamaiset osat 10a, 10b on sovitettu muodostamaan ristikon, jonka toiseen reunaan on kiinnitetty tapit 6, jotka 5 kiinnittyvät laattoihin 2. Ristikon toisessa reunassa olevat osien 10a, 10b päät on yhdistetty toisiinsa osien päiden läpi kulkevan ankkurointitangon 12a, 12b avulla. Ristikon laattojen puoleisessa reunassa olevista sauvamaisten osien päistä ainakin osa on kiinnitetty pareittain toisiin-10 sa tapeilla 6. Em. rakenteesta johtuen kiinnikkeen rakenne on joustava ja se sallii reikien pienet toleranssivaihtelut. Rakenteesta ja laattoihin tapahtuvasta kiinnitystavasta johtuen kiinnikkeet jäävät asennettaessa aina seisomaan tukevasti paikalleen ilman erillisiä tukia. Vaiheessa A asete-15 taan kiinnikkeet KP1, KP2 ja KV5 paikalleen. Kuviossa kaksi viivaa tarkoittaa liukupääkiinnitystä (muoviholkki) ja yksi viiva vastaavasti kiinteäpääkiinnitystä (liima). Merkintä KP tarkoittaa pystykiinnikettä ja KV vastaavasti vaakakiin-nikettä.
20 Seuraavaksi asennetaan vaiheessa B toinen alarivin kivilaatta 2 siten, että ensin täytetään edellistä laattaa vasten tulevassa reunassa olevat reiät 5 liima-aineella 8. Tämän jälkeen kivilaatta asetetaan muotin 3 pinnalle parin sentin päähän lopullisesta asennostaan ja työnnetään varo-25 vasti paikalleen. Tällöin edelliseen laattaan asennetun kiinnikkeen (esim. KP2) tappien 6 päät uppoutuvat liimalla täytettyihin reikiin. Saumojen oikea leveys varmistetaan määrämittaisilla mallineilla, jotka sijoitetaan laattojen 2 väliin.
30 Ladontatyötä jatketaan em. tavalla vasemmalta oikeal le ja alhaalta ylöspäin kuten kuviossa 14 on kirjainten A -J avulla osoitettu. Kuviota 14 tarkasteltaessa tulee kuitenkin huomata, että se esittää elementtiä edestä nähtynä, joten ladontavaiheen vasen reuna on kuviossa 14 oikea reuna jne. 35 Em. ladontatyön jälkeen kiinnitetään mahdolliset reu naan tulevat yksipuoliset kiinnikkeet, jotka kiinnittyvät 9 75020 vain yhteen kivilaattaan. Em. yksipuoliset kiinnikkeet ovat muuten samanlaisia kuin kiinnikkeet 4a, 4b, 4c mutta tapit 6 ulkonevat ainoastaan toiseen suuntaan.
Ladonnasta voidaan vielä todeta, että vaakasaumoihin 5 sijoitettavat kivilaattakuorman jäykisteet 9 ja vaakasauma-kiinnikkeet 4c kiinnitetään alekkain olevien kivilaattojen väliin niin, että liukuva pää painetaan ensin paikoilleen alemman laatan yläreunaan, jonka jälkeen ylemmän laatan alareunan reiät täytetään liima-aineella 8 ja työnnetään pai-10 koilleen niin, että tapit 6 työntyvät reikiin. Jäykisteitä 9 käytettäessä ylempi laattarivi voidaan ensin koota vaakasuunnassa ja työntää sitten kokonaisuutena alemman rivin viereen oikealle paikalleen, jolloin jäykiste kiinnittyy kerralla koko vaakariviin. Luonnollisesti on myös mahdollista käyt-15 tää laattakohtaisia jäykisteitä tai vain laattarivin molempiin päihin tulevia jäykisteitä.
Em. vaakasaumakiinnikkeet 4c kiinnittyvät laattoihin kolmesta pisteestä. Kiinnikkeen 4c rakenteesta johtuen se on hyvin joustava. Kiinnike 4c on muodostettu sauvamaisista 20 osista 10c, joiden toiminta ja rakenne on aivan sama kuin aiemmin on esitetty pystykiinnikkeiden 4a, 4b yhteydessä.
Em. osien 10c laattojen puoleiset päät on kiinnitetty pareittain toisiinsa tappien 6 avulla. Uloimmissa päissä voi lisäksi olla hitsisauma. Osista 10c muodostetun ristikon toi-25 set päät on yhdistetty toisiinsa ankkurointitangon 12c avulla. Ankkurointitanko 12c kulkee osien 10c päiden läpi. Kuvion 9 esimerkissä ankkurointitanko 12c on U-muotoinen osa. U-muotoisen osan haarojen päissä olevat liitokset voidaan varustaa pistehitsauksella. Muut liitoskohdat ovat sen si-30 jaan vapaita, joten kiinnike on hyvin joustava ja se sallii tietyt toleranssit rei'ille 5. Esim. laattoihin kiinnittyvä keskimmäinen pää voi liikkua sivusuunnassa ja pystysuunnassa jne.
Vastakkaisten kivilaattojen 2 kiinnitysreikien 5 si-35 jainnin normaalien epätarkkuuksien haitat eliminoidaan tekemällä liima-aineella 8 täytettävä reikä tarpeeksi väljäksi 10 75020 tapin 6 halkaisijaan nähden, jolloin liitokseen saadaan tarpeellinen säätövara ja varmistetaan laattojen tarkka sijainti verhouksessa.
Kun kaikki laatat 2 on ladottu tasataan kivikuoren 5 mitat siten, että ulkomitat asetetaan suunnitelmien mukaisiksi ja saumat tehdään kummassakin suunnassa tasalevyisiksi. Tässä vaiheessa laattoja 2 voidaan vielä liikutella kunnes tappikiinnitysten liima-aine 8 alkaa jähmettyä. Lopuksi tarkistetaan vielä, että kiinnikkeet 4a, 4b, 4c ja jäykis-10 teet 9 ovat kiinni kivessä liimaliitoksen puolella ja että liukuliitoksen puolella on riittävä liikevara.
Seuraavassa työvaiheessa elementtimuotin 3 reunat kootaan ja kiristetään paikoilleen, jonka jälkeen laattojen 2 päälle levitetään tarvittaessa halutun tuuletusraon pak-15 suinen hiekkakerros 13. Hiekkakerroksen 13 jälkeen asetetaan lämpöeriste 14 paikalleen.
Em. vaiheiden ajan kiinnikkeet ovat tukevat ja pysyvät oikeassa asennossaan ilman mitään lisätukia.
Kun lämpöeriste 14 on paikallaan, kiinnikkeistä 4a, 20 4b, 4c on näkyvissä ainoastaan betonikuoreen ankkuroituva ankkuritanko 12a, 12b, 12c ja luonnollisesti osien 10a, 10b, 10c päät, joiden läpi ankkurointitanko kulkee.
Seuraavaksi asetetaan raudoitus 15 paikalleen. Tällöin kiinnikkeet toimivat raudoituksen tukena, sillä raudoi-25 tus tukeutuu ankkurointitankoon. Näin varmistetaan raudoituksen oikea sijainti betonikuoressa. Betonikuoren 11 valu suoritetaan normaalilla tavalla ja betoni voidaan tiivistää esim. sauvatäryttimellä. Kovettumisen aikana betonin päälle voidaan levittää kuivumisen estävä muovikalvo ja tarvitta-30 essa lämpöä eristävä matto.
Muotti voidaan purkaa seuraavana aamuna. Purkaminen aloitetaan irrottamalla elementin sivuilla ja yläreunassa olevat muotin sivut. Tämän jälkeen muotti käännetään mahdollisimman pystyyn ja elementin kuorma siirretään vähitellen 35 nosturin varaan kunnes elementti irtoaa muotista. Noston aikana hiekka 13 valuu pois, jolloin elementtiin muodostuu il-
II
η 75020 raarako 16. Em. vaihe on esitetty kuvioissa 2 ja 3. Tällöin elementti on saumausta lukuunottamatta valmis. Purkuvaihees-sa ja varastoinnin sekä kuljetuksen aikana elementti tuetaan aina betonikuoresta 11 niin, ettei kiviverhousta kuormiteta 5 tukireaktioilla.
Kun betonikuori on kovettunut riittävästi ja samalla kuivumiskutistuma on osittain tapahtunut saumataan kivikuori vedenpitäväksi elastisilla materiaaleilla. Kiinnikkeiden päät jäävät riittävän syvälle kiviverhouksen ulkopinnasta, 10 joten saumaus on helppo suorittaa normaalilla tavalla ja kiinnikkeiden päät eivät jää näkyviin.
Em. tavalla valmistetussa elementissä kiinnikkeet 4a, 4b, 4c muodostavat kannatusjärjestelmän, joka siirtää kaikki laatoista muodostettuun ulkoverhoukseen kohdistuvat kuormi-15 tukset betonilevylle 11. Kiinnikkeet pitävät laatat 2 kaikissa elementin valmistus-, asennus- ja käyttövaiheissa tarkasti paikallaan sallien kuitenkin elementissä tapahtuvat siirtymät ja muodonmuutokset ilman haittoja ja vaurioita.
Kiinnikkeet on toteutettu niin, että ne toimivat kai-20 kissa tilanteissa, ts. niillä hallitaan sekä betonin kutistumisesta että elementtien siirrosta aiheutuvat rasitukset. Lisäksi kiinnikkeet pysyvät elementin rakennusvaiheessa varmasti pystyasennossa ilman ulkopuolista tukea.
Kiinnikkeistä muodostuvan kannatusjärjestelmän tärkein 25 tehtävä on kivilaattojen 2 oman painon kannattaminen. Em. voimat johdetaan betonikuoreen aiemmin kuvatun ristikkorakenteen avulla. Ristikko siirtää myös tuulikuormasta ja ns. villapai-neesta aiheutuvat kuormitukset betoniin. Villapaine purkautuu muotin purkuvaiheessa.
30 Luonnonkiviverhouksen ja betonin välillä ilmenevät muo- donmuutoserot on huomioitu laattojen välisellä liikkumavaralla ja saumaamalla laatat elastisesti. Liikkuminen on mahdollista, koska laatat on kiinnitetty kiinnikkeisiin liukuvasti kuten kuviossa 4 on esitetty. Kiinnikkeissä liikevarat ovat 35 sekä vaaka- että pystysuorassa suunnassa.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä käytetään element- 12 7 5 0 2 0 tien nurkissa ja kulmissa kiinnikkeitä, jotka pitävät vierekkäiset laatat 2 oikealla etäisyydellä toisistaan, mutta sallivat laattojen välisen kulmanmuutoksen. Tällainen nurkissa käytettävä nivelkiinnike on esitetty kuviossa 10. Ku-5 viossa 10 on laattoihin kiinnittyviä tappeja merkitty viitenumerolla 6. Em. kulmanmuutoksia syntyy esim. kuljetuksen aikana. Käyttämällä kuvion 10 mukaista kiinnikettä kuvion 11 mukaisella tavalla eivät esim. kuljetuksessa aiheutuvat jarrukuormat aiheuta pakkovoimia kivikuoreen.
10 Kuvion 10 nivelkiinnikettä voidaan myös käyttää laat tojen jäykkään sitomiseen esim. ikkunarakenteen yhteydessä. Tällöin kiinnikkeen kummassakin haarassa on kaksi tappia 6. Haarojen välinen kulma voi molemmissa sovellutusmuodoissa olla mikä tahansa sopiva kulma.
15 Edellä esitettyjä sovellutusesimerkkejä ei ole miten kään tarkoitettu rajoittamaan keksintöä, vaan keksintöä voidaan muunnella monin eri tavoin oheisten patenttivaatimusten puitteissa. Näin ollen esim. kiinnikkeiden ei tarvitse olla juuri sellaisia kuin kuvioissa on esitetty, vaan myös 20 muunlaiset ratkaisut ovat mahdollisia. Näin ollen kiinnikkeiden tapit 6 voivat olla kaksipuoleisia tai yksipuoleisia. Tapit 6 voivat olla kiinteitä tai irrallisia. Irrallisilla tapeilla varustetut kiinnikkeet soveltuvat erityistapauksiin, esim. laatan 2 takapintakiinnitykseen, joka on periaatteel-25 lisesti esitetty kuviossa 13. Kiinnikettä on merkitty yleisesti viitteellä 4, sillä kiinnike voi olla mikä tahansa eli 4a, 4b tai 4c. Tappi on merkitty viitenumerolla 6. Laatan takapintaan on tehty sopiva ura 17 ja laatan reunasta on porattu reikä 18. Kiinnitys tapahtuu asentamalla kiinnikkeen 30 pää uraan 17 ja työntämällä irrallinen tappi 6 reikään 18, jolloin tappi samalla työntyy kiinnikkeessä olevan reiän läpi ja kiinnittää näin laatan kiinnikkeeseen. Laatat 2 voivat myös olla kiven sijasta mitä tahansa muuta sopivaa materiaalia. Kiinnikkeiden osat 10a, 10b, 10c voidaan valmistaa mis-35 tä tahansa materiaalista, mutta erityisen edulliseksi on osoittautunut putkimaisen teräsmateriaalin käyttö. Hiekan sijasta voidaan käyttää myös muuta tasarakeista, kuivaa materiaalia, esim. muovirakeita yms.
Il

Claims (8)

13 75020
1. Menetelmä kivilaattapinnoituksella tai vastaavalla varustetun lämpöeristetyn betonielementin valmis- 5 tamiseksi, jossa menetelmässä kivilaatat tai vastaavat (2) asetetaan muotin (3) pohjan varaan ja kiinnitetään samalla toisiinsa/ muotin (3) reunat kootaan ja kiristetään, lämpöeriste (14) asetetaan muottiin, betoniraudoitus (15) asetetaan paikalleen, betonivalu suoritetaan muottiin (3) 10 ja betonin kovettumisen jälkeen muotti puretaan, jolloin se käännetään mahdollisimman pystyyn ja valmis elementti (1) nostetaan pystyasennossa erilleen muotista, tunnettu siitä, että kivilaatat tai vastaavat (2) kiinnitetään pysty- ja/tai vaakasuuntaisissa saumoissa ja laatto-15 jen reunoissa toisiinsa kuhunkin laattaan ainakin kahdesta kohdasta kiinnittyvien kiinnikkeiden (4a, 4b) ja vaaka-jäykisteiden (9) tai kiinnikkeiden (4c) avulla, että laattojen tai vastaavien (2) paikoilleen asettamisen jälkeen laatoista muodostetun kerroksen ulkomitat ja saumavälit 20 tasataan haluttuihin mittoihin, että ilmaraon muodostamiseksi laattojen taakse laattojen päälle levitetään halutun paksuinen kerros hiekkaa (13) tai muuta vastaavaa materiaalia ja että lämpöeriste (14) asetetaan hiekkakerroksen (13) päälle peittämään hiekkakerroksen, jolloin valmista ele-25 menttiä pystyasennossa nostettaessa hiekkakerros tai vastaava valuu pois jättäen laattojen (2) ja lämpöeristeen (14) väliin vapaan ilmaraon (6), jolloin eristeeseen (14) syntynyt paine purkautuu.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 30 tunnettu siitä, että kivilaattojen (2) pysty- ja vaakasaumoissa toisen kivilaatan (2) reunaan tulevat kiinnitykset tehdään liukuviksi muoviholkin (7) tai vastaavan avulla ja toisen kivilaatan (2) reunaan tulevat kiinnitykset tehdään jäykiksi liima-aineen (8) avulla.
3. Kiinnike kivilaatoista tai vastaavista muodostu- 14 7 5020 van pintakerroksen kiinnittämiseksi lämpöeristettyyn betonielementtiin, jonka kiinnikkeen toinen pää on varustettu tapeilla (6), jotka on sovitettu kiinnittymään laattojen (2) reunoihin tai takapintaan tehtyihin reikiin (5), ja jon-5 ka kiinnikkeen toinen pää on sovitettu kiinnitettäväksi betoniin, tunnettu siitä, että kiinnike (4a, 4b, 4c) on muodostettu ainakin kolmesta sauvamaisesta joustavan ristikon muodostavaan asentoon sovitetusta osasta (10a, 10b, 10c), että ainakin osa ristikon muodostavien osien (10a, 10 10b, 10c) laattojen (2) puoleisista päistä on kiinnitetty pareittain toisiinsa tapeilla (6), joiden avulla laatat on sovitettu kiinnittymään kiinnikkeisiin ja että em. sauva-maisten osien (10a, 10b, 10c) betonikerroksen (11) puoleiset päät on yhdistetty osien päiden läpi kulkevan ankkuroin-15 titangon (12a, 12b, 12c) avulla.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kiinnike, tunnettu siitä, että tapit (6) ovat kiinteät.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kiinnike, tunnettu siitä, että tapit (6) ovat irrotettavat.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kiin nike, tunnettu siitä, että sauvamaisista osista (10a, 10b, 10c) muodostettu ristikko on sovitettu kiinnitettäväksi kuhunkin laattaan (2) ainakin kahdesta kohdasta.
7. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kiinnike, t u n -25 n e t t u siitä, että kiinnikkeen sauvamaiset osat (10a, 10b, 10c) on valmistettu putkimaisesta materiaalista.
8. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kiinnike, tunnettu siitä, että ankkurointitanko (12a, 12b, 12c) on sovitettu pitämään raudoitusta (15) paikallaan valun aikana. is 75020
FI853862A 1985-10-04 1985-10-04 Foerfarande foer framstaellning av ett vaermeisolerat betongelement foersett med ytbelaeggning av stenplattor eller motsvarande och faestorgan foer att faesta en av stenplattor eller motsvarande utformad ytbelaeggning vid ett vaermeisolerat betongelement. FI75020C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI853862A FI75020C (fi) 1985-10-04 1985-10-04 Foerfarande foer framstaellning av ett vaermeisolerat betongelement foersett med ytbelaeggning av stenplattor eller motsvarande och faestorgan foer att faesta en av stenplattor eller motsvarande utformad ytbelaeggning vid ett vaermeisolerat betongelement.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI853862A FI75020C (fi) 1985-10-04 1985-10-04 Foerfarande foer framstaellning av ett vaermeisolerat betongelement foersett med ytbelaeggning av stenplattor eller motsvarande och faestorgan foer att faesta en av stenplattor eller motsvarande utformad ytbelaeggning vid ett vaermeisolerat betongelement.
FI853862 1985-10-04

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI853862A0 FI853862A0 (fi) 1985-10-04
FI853862L FI853862L (fi) 1987-04-05
FI75020B true FI75020B (fi) 1987-12-31
FI75020C FI75020C (fi) 1988-04-11

Family

ID=8521459

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI853862A FI75020C (fi) 1985-10-04 1985-10-04 Foerfarande foer framstaellning av ett vaermeisolerat betongelement foersett med ytbelaeggning av stenplattor eller motsvarande och faestorgan foer att faesta en av stenplattor eller motsvarande utformad ytbelaeggning vid ett vaermeisolerat betongelement.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI75020C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI853862A0 (fi) 1985-10-04
FI75020C (fi) 1988-04-11
FI853862L (fi) 1987-04-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10837166B2 (en) Building structure and construction method for same
CA2400122A1 (en) Prefabricated thin wall concrete panel
CN106013811A (zh) 一种装配式建筑的安装方法
CN112854745A (zh) 一种装配式建筑铝合金模板施工工艺
CN110409811B (zh) 含钢筋笼免拆成型柱模板、模板结构及建筑工艺
US20150191922A1 (en) Ergonomic strategy and system for cast construction
CN106522407A (zh) 装配式现浇混凝土夹芯保温墙体钢骨架模板系统及连接件
CN111236499B (zh) 预制叠合构件及其生产方法以及预制叠合墙体及其施工方法
CN114658219A (zh) 单侧装配式模板支设施工方法
CN104912273A (zh) 保温饰面结构一体化外墙的施工方法及其外墙
US4045933A (en) Prefabricated panel structure
US4727698A (en) Fireplace surround assembly and method
FI75020B (fi) Foerfarande foer framstaellning av ett vaermeisolerat betongelement foersett med ytbelaeggning av stenplattor eller motsvarande och faestorgan foer att faesta en av stenplattor eller motsvarande utformad ytbelaeggning vid ett vaermeisolerat betongelement.
CN101886470B (zh) 清水混凝土密肋梁施工方法
US4228625A (en) Construction system
CN208685809U (zh) 一种轻钢结构装配装饰一体化建筑
CN205502377U (zh) 一种整体装配式轻质半嵌挂式墙板
JP2011069151A (ja) コンクリートパネル型枠
CN211873413U (zh) 一种基于石膏空心砌块的免抹灰墙体
NL1042196B1 (nl) Werkwijze voor het isoleren van een gevel van gebouw
JP4079435B2 (ja) ダム施工用pc傾斜型枠とダム堤体などの施工方法
WO2001048327A1 (fr) Procede de construction rapide faisant intervenir des plaques d'autofixation permanente
CN111206737A (zh) 插接式低碳保温节能板的墙体连接件
CN204715665U (zh) 保温饰面结构一体化外墙
US6083334A (en) Process for the production of heat insulation panels for large panel construction

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: TERAESPEIKKO OY