FI75018C - Perkolerande dagvattenbrunn samt saett att framstaella denna. - Google Patents

Perkolerande dagvattenbrunn samt saett att framstaella denna. Download PDF

Info

Publication number
FI75018C
FI75018C FI820260A FI820260A FI75018C FI 75018 C FI75018 C FI 75018C FI 820260 A FI820260 A FI 820260A FI 820260 A FI820260 A FI 820260A FI 75018 C FI75018 C FI 75018C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
well
well body
drain
percolating
water
Prior art date
Application number
FI820260A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI820260L (fi
FI75018B (fi
Inventor
Rolf Ansgariusson
Jan Sundqvist
Original Assignee
Rolf Ansgariusson
Jan Sundqvist
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rolf Ansgariusson, Jan Sundqvist filed Critical Rolf Ansgariusson
Publication of FI820260L publication Critical patent/FI820260L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI75018B publication Critical patent/FI75018B/fi
Publication of FI75018C publication Critical patent/FI75018C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03FSEWERS; CESSPOOLS
    • E03F5/00Sewerage structures
    • E03F5/04Gullies inlets, road sinks, floor drains with or without odour seals or sediment traps
    • E03F5/0401Gullies for use in roads or pavements
    • E03F5/0404Gullies for use in roads or pavements with a permanent or temporary filtering device; Filtering devices specially adapted therefor
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03FSEWERS; CESSPOOLS
    • E03F1/00Methods, systems, or installations for draining-off sewage or storm water
    • E03F1/002Methods, systems, or installations for draining-off sewage or storm water with disposal into the ground, e.g. via dry wells

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Sewage (AREA)
  • Revetment (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

1 75018
Suodattava sadevesikaivo sekä sen valmistustapa
Esillä olevan keksinnön kohteena on suodattava pintavesi-eli sadevesikaivo, johon kuuluu suodattavasta aineesta, esim sepelistä muodostuvaan säiliöön sijoitettu kaivorunko, jonka halkaisija on huomattavasti pienempi kuin säiliön halkaisija ja joka on varustettu ylijuoksuputkella. Keksintö liittyy myös tällaisen suodattavan pintavesikaivon valmistustapaan.
Tavanomaisessa pintaveden käsittelyssä pääasiassa kaikki sadevesi johdetaan resipienttiin. Sadevesi kootaan katu-kaivoihin, jotka ovat tiiviitä ja liitetyt suuriin putkistoihin. Sitä mukaa kuin katukaivoja rakennetaan, putkilä-pimitat suurenevat entisestään. Samalla sadevettä, jota tarvittaisiin pohjaveden muodostukseen siellä missä sade on tullut, johdetaan pois. Tästä tekniikasta ollaan sen tähden luopumassa, ja sen sijaan sadevesi (pintavesi) otetaan talteen paikallisesti katu- tai puistomaassa oleviin suuriin säiliöihin, joissa vesi suodatetaan ja/tai sitä säilytetään jonkin aikaa ennen poisvalumista.
US-patenttijulkaisu 4 031 009 esittää esimerkin pintavesi-kaivosta, joka muodostuu kivisäiliöstä ja siihen sijoitetusta kaivorungosta, jonka vaippapinta on osaksi rei'itetty veden päästämiseksi säiliöön. Koska sadevesi tuo mukanaan hiekkaa ja muita esineitä alas kaivoon, kaivorunko täyttyy aikaa myöten hiekalla ja esineillä. Kun hiekka on saavuttanut kaivorungon vaippapinnalla sen tason, jolla rei'itys alkaa, hiekka valuu ulos säiliöön, joka vähitellen tukkeutuu ja tulee niin ollen käyttökelvottomaksi. Tämä kaivo vaatii sen tähden tarkkaa hiekkatason valvontaa kaivorun-gossa ja kaivorungon usein toistuvaa puhdistusta. Koska kaivorungon koko vaippapintaa ei voida käyttää veden poistokoh-tana säiliöön, tarvitaan melko suurta kaivorunkoa riittävän suuren, rei'itetyn pinnan saamiseksi.
2 75018
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on saada aikaan alussa mainituntyyppinen pintavesikaivo, joka poistaa aiemmin tunnetun kaivon epäkohdat.
Keksinnön toisena tarkoituksena on saada aikaan tämän kaivon valmistustapa.
Yllä mainitut tarkoitukset saavutetaan keksinnön mukaisesti suodattavalla pintavesikaivolla, jonka tunnusmerkit käyvät selville seuraavan patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosasta, sekä tämän kaivon valmistustavalla, joka on tunnettu patenttivaatimuksen 5 tunnusmerkkiosassa esitetyistä tunnusmerkeistä .
Esillä oleva keksintö lisää pintaveden paikallisen käsittelyn mahdollisuuksia, koska pintavesikaivon lähintä ympäristöä käytetään varastona ja niin ollen sisäänsuodatusalueena. Kaivojen lukumäärä kadussa on suuri, minkä vuoksi kokonais-sisäänsuodatus muodostuu huomattavaksi.
Keksinnön avulla voidaan osaksi pienentää johtojen mittoja, mikä on taloudellisesti erittäin tärkeää, osaksi yksinkertaistaa asennustyötä, koska kaivo on tehdasvalmisteinen ja pienempi kuin tavanomaiset pintavesikaivot, osaksi mahdollistaa pienempi kaivu kuin aiemmin sekä pintaveden poisjohto myös maapohjaan sijoitettuihin putkistoihin ja osaksi pienentää kaivon jäätymisvaaraa.
Keksintöä selitetään seuraavassa lähemmin suoritusesimerkkien avulla viitaten oheiseen piirustukseen.
Kuvio 1 esittää pystyleikkausta keksinnön mukaisen pintavesi-kaivon läpi.
Kuvio 2 esittää leikkausta kuvion 1 viivaa II-II pitkin.
Kuvio 3 esittää kaivon ylijuoksuputken muunneltua suoritusmuotoa.
li 3 75018
Kuvio 1 esittää tehdasvalmisteiden kaivorungon 1, joka on esimerkiksi betonia ja sijoitettu kuivattavasta aineesta, esim. itsetiivistyvistä rouhetuotteista, edullisesti sepelistä muodostuvaan säiliöön 8. Sekä kaivon vaippapinta että pohja ovat rei'itetyt, minkä ansiosta kaivorungossa oleva vesi voi virrata ulos säiliöön reikien 2 kautta, jotka on jaettu kaivorungon koko maahan alas lasketun pinnan yli. Kaivorungon halkaisija on huomattavasti pienempi kuin säiliön 8 halkaisija, minkä ansiosta kaivon vetävyys muodostuu suureksi ja pintaveden suodatus voi tapahtua kaivosta ympäröivään maaperään veden välisäilytyksen avulla säiliössä 8.
Jotta estettäisiin kaivoon pintaveden mukana joutuvien hienojen hiukkasten, esimerkiksi hiekan tunkeutuminen säiliöön, on tämä ympäröity vettä läpäisevällä kuitukankaalla 10, 11, esimerkiksi tyyppiä TERRAM, fibertex, jne.
Kuitukangas estää lisäksi säiliön sisällön ja peruspohjan sekoittumisen. Kuviossa esitetyssä suoritusesimerkissä kaivetaan maahan ensin kaivorungon 1 suhteen suhteellisen suuri reikä. Kuitukangas 10 sijoitetaan sen jälkeen reikään, niin että kangas kokonaan peittää tämän seinät, jolloin kangas tehdään niin suureksi, että maanpinnalle muodostuu kaistale 12. Tehdasvalmisteinen kaivorunko 1 varustetaan vettä läpäisevällä kuitukangassukalla 11, joka peittää kaivorungon kaikki reiät 2. Säiliön ainetta kaadetaan maassa olevaan reikään reiän pohjan peittämiseksi, minkä jälkeen sukalla varustettu kaivorunko sijoitetaan säiliöaineen päälle. Reikä täytetään sen jälkeen säiliöaineella kaivorungon yläreunaan asti. Kaistale 12 taitetaan sisään kaivorunkoa 1 vasten ja liitetään sukkaan 11, niin että muodostuu suljettu säiliö 8. Kaivon kansi 4 tai peite sijoitetaan kaivorungon päälle, ja säiliön päälle sijoitetaan pinnoitusaine 9.
Keksinnön mukainen kaivo on varustettu ylijuoksuputkella 3a 4 75018 (kuviot 1 ja 2) tai 3b (kuvio 3). Kuviot 1 ja 2 esittävät ylijuoksuputken, joka muodostuu kaivorunkoon 1 irrotettavas-ti sijoitetusta, pystysuorasta putkesta 3a, jonka alaosa on taivutettu ja viety ulos kaivorungon läpi pintavesijohtoon 7 liitettäväksi. Ylijuoksuputken valuntatasoa voidaan haluttaessa alentaa poistamalla putki 3a kaivorungosta 1 ja katkaisemalla se toivotulle tasolle ja sijoittamalla se takaisin kaivoon. Putken 3a suu on suljettu kannella 5, joka on varustettu uimureilla ja niveltyvästi yhdistetty putkeen, kaivorungon seinään tai kanteen 4, jolloin ylijuoksu avataan ylimääräveden tyhjentämiseksi pintavesijohtoon 7, kun vesi kaivorungossa nostaa kantta 5. Normaalisti suljetun kannen ansiosta pienenee putkentaipeen jäätymisvaara putken 3a alaosassa, koska ilmavirtaus ylijuoksun läpi estetään.
Kuvio 3 esittää ylijuoksun 3b, johon kuuluu tasainen, pystysuora seinä, joka jakaa kaivorungon pääosaan ja ylijuoksu-osaan .
Il

Claims (5)

5 75018
1. Suodattava pintavesikaivo, johon kuuluu kuivattavasta aineesta, esim. sepelistä muodostuvaan säiliöön (8) sijoitettu kaivorunko (1), jonka halkaisija on huomattavasti pienempi kuin säiliön halkaisija ja joka on varustettu yläjuoksulla (3a), tunnettu siitä, että koko säiliö (8) on ympäröity vettä läpäisevällä kankaalla (10, 11, 12), joka estää hiekan ja muiden esineiden tunkeutumisen säiliöön kaivurungosta (1) tai ympäröivästä maaperästä, että kaivorungon pääasiassa koko vaippapinta ja pohja ovat rei'itetyt (2), ja että ylijuoksu muodostuu pystysuoraan kaivossa sijaitsevasta putkesta (3a, 3b).
2. Patenttivaatimuksen mukainen kaivo, tunnettu siitä, että ylijuoksu muodostuu erillisestä kaivorunkoon (1) järjestetystä putkesta (3a).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kaivo, tunnettu siitä, että ylijuoksu (3b) muodostuu osasta kaivorungon (1) vaippapintaa ja pystysuorasta kaivorungon seinämästä.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen kaivo, tunnettu siitä, että ylijuoksun (3a, 3b) yläsuu on suljettu kannella (5), jota nostetaan suun vapauttamiseksi, kun veden pinta kaivorungossa (1) saavuttaa ennalta määrätyn tason.
5. Tapa valmistaa suodattava pintavesikaivo, johon kuuluu salaojitusaineesta, esim. sepelistä, muodostuvaan säiliöön (8) sijoitettu kaivorunko (1), jonka pinta on ainakin osaksi rei'itetty (2), jossa tavassa maahan muodostetaan reikä, jonka mitat ovat huomattavasti suuremmat kuin kaivorungon mitat, tunnettu siitä, että vettä läpäisevä kangas (10) sijoitetaan reikään reiän kaikkien seinien peittämiseksi, että reiän kankaalla varustettu pohja peitetään säi-liöaineella, että kaivorunko (1), joka on varustettu vettä läpäisevällä kangassukalla (11), sijoitetaan reikään säiliö- 6 75018 aineen päälle, minkä jälkeen reikä täytetään säiliöaineella, ja että säiliö peitetään vettä läpäisevällä kankaalla (12), ennenkuin pinnoitusaine (9) sijoitetaan säiliön päälle.
FI820260A 1981-01-28 1982-01-27 Perkolerande dagvattenbrunn samt saett att framstaella denna. FI75018C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8100531 1981-01-28
SE8100531A SE447285C (sv) 1981-01-28 1981-01-28 Perkolerande dagvattenbrunn som innefattar magasin av draenerande material omsluten av vattengenomslaepplig duk

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI820260L FI820260L (fi) 1982-07-29
FI75018B FI75018B (fi) 1987-12-31
FI75018C true FI75018C (fi) 1990-05-12

Family

ID=20343001

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI820260A FI75018C (fi) 1981-01-28 1982-01-27 Perkolerande dagvattenbrunn samt saett att framstaella denna.

Country Status (3)

Country Link
FI (1) FI75018C (fi)
NO (1) NO820245L (fi)
SE (1) SE447285C (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2012122990A1 (en) 2011-03-16 2012-09-20 Mosbaek A/S A gully for a drainage system with a restricted outlet
SE538025C2 (sv) * 2014-06-05 2016-02-16 Kjell Andersson Infiltrationsbrunn

Also Published As

Publication number Publication date
FI820260L (fi) 1982-07-29
FI75018B (fi) 1987-12-31
SE447285B (sv) 1986-11-03
SE447285C (sv) 1992-07-13
SE8100531L (sv) 1982-07-29
NO820245L (no) 1982-07-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU742729B2 (en) Wide area water collection type underground water tank
US4031009A (en) Combined leaching and sump catch-basin
KR20150065475A (ko) 비탈면 배수시설 및 시공방법
NL192531C (nl) Inrichting voor het afdichten tegen lekwater vanuit een afvalstortplaats.
JP2011032695A (ja) 雨水地中浸透施設
US7661904B2 (en) Water conservation and distribution system
JP2011074563A (ja) 雨水浸透システム
FI75018C (fi) Perkolerande dagvattenbrunn samt saett att framstaella denna.
KR101650285B1 (ko) 비탈면 배수시설
JP2784898B2 (ja) 雨水等の浸透用側溝構造
KR100714315B1 (ko) 화단형 빗물 침투 및 저류 시스템
KR100487403B1 (ko) 유공관을 이용한 우수 인공함양 촉진 시설 및 유공관을이용한 우수 인공함양 촉진 방법
CN206971199U (zh) 一种新型独立井点集排水联合真空预压加固系统
JP6393379B1 (ja) 縦型雨水浸透施設
JP4510325B2 (ja) 泥溜め槽を有する雨水浸透施設
KR20050036221A (ko) 빗물의 저류 및 저감용 맨홀설비장치
TWI308555B (en) Water resource recycling system
JP2617129B2 (ja) 地下浸透装置の施工方法
CN214401733U (zh) 一种新型偏心集水泄水孔
JPH0613870Y2 (ja) 雨水浸透桝
JPS6325141B2 (fi)
CN109630192A (zh) 一种适用于半成岩暗挖隧道施工的降水方法
KR200342683Y1 (ko) 빗물의 저류 및 저감용 맨홀설비장치
CN216064840U (zh) 一种原位注入井修复地下水优化施工装置
HU227023B1 (en) Tub-like reservoir for surface waters and procedure for making this structure

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: ANSGARIUSSON, ROLF

Owner name: SUNDQVIST, JAN