FI74517C - Anordning vid laoshus och foerfaringssaett vid framstaellning av laosstaong foer ett saodant. - Google Patents

Anordning vid laoshus och foerfaringssaett vid framstaellning av laosstaong foer ett saodant. Download PDF

Info

Publication number
FI74517C
FI74517C FI810274A FI810274A FI74517C FI 74517 C FI74517 C FI 74517C FI 810274 A FI810274 A FI 810274A FI 810274 A FI810274 A FI 810274A FI 74517 C FI74517 C FI 74517C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pin
rod
latch plate
locking
vid
Prior art date
Application number
FI810274A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI810274L (fi
FI74517B (fi
Inventor
Sigurd Walter Bengtsson
Original Assignee
Bengtsson Sigurd W
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bengtsson Sigurd W filed Critical Bengtsson Sigurd W
Publication of FI810274L publication Critical patent/FI810274L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI74517B publication Critical patent/FI74517B/fi
Publication of FI74517C publication Critical patent/FI74517C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05CBOLTS OR FASTENING DEVICES FOR WINGS, SPECIALLY FOR DOORS OR WINDOWS
    • E05C9/00Arrangements of simultaneously actuated bolts or other securing devices at well-separated positions on the same wing
    • E05C9/04Arrangements of simultaneously actuated bolts or other securing devices at well-separated positions on the same wing with two sliding bars moved in opposite directions when fastening or unfastening
    • E05C9/043Arrangements of simultaneously actuated bolts or other securing devices at well-separated positions on the same wing with two sliding bars moved in opposite directions when fastening or unfastening with crank pins and connecting rods

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Hinges (AREA)
  • Mutual Connection Of Rods And Tubes (AREA)
  • Adornments (AREA)
  • Table Equipment (AREA)
  • Blow-Moulding Or Thermoforming Of Plastics Or The Like (AREA)
  • Gates (AREA)

Description

7451 7
Laite lukkopesässä ja menetelmä 1ukitustangon valmistamiseksi sellaista varten
Tietyt 1ukkopesätyypit, erikoisesti ns. kääntösulkimiin tarkoitetut, käsittävät kääntyvän osan, ns. salpalevyn (roddare), johon yksi tai kaksi 1ukitustankoa on liitetty siten, että ne ovat aksiaalisesti siirrettävissä. Lukitustangon pää voi suorittaa lukituksen, mutta tanko voi myös vaikuttaa yhteen tai useampaan sivullepäin kääntyvään lukitussalpaan.
Lukitustenko tehdään tavallisesti suorakulmaisen poikkileikkauksen omaavasta 1attatangosta, ja se sijaitsee ainakin luk-kopesän sisällä salpalevyn tason suuntaisena. Tangon ja salpalevyn välinen liitos aikaansaadaan joko niittaamalla tappi 1ukitustangon päähän ja viemällä tappi salpalevyssä olevaan reikään tai varustamalla salpalevy tapilla, joka työnnetään 1ukitustangossa olevaan reikään. Salpalevyn suoritettava o kääntö!i ike on tavallisesti vain noin 90 .
Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada yksinkertaistettu järjestelmä käytettäväksi yllämainittua tyyppiä olevissa lukkopesissä sekä myös sellainen menetelmä 1ukitustankojen valmistamiseksi tällaisia lukkopesiä varten, joka on omiaan halventamaan valmistusta sekä yksinkertaistamaan asennusta.
Keksinnön mukaiselle laitteelle on tunnusomaista, että tangolla on olennaisesti suorakulmainen poikkileikkaus, ja se on sijoitettu syrjälleen salpalevyn tason suhteen, ja että tanko on suorakulmaisessa poikkileikkausmuodossa varustettu salpa-levyn puoleisesta sivustaan ainakin yhdellä syvennyksellä, joka jättää jäljelle olennaisesti neliöpoikkipintaisen mate-riaaliosan, jolla mekaanisen työstön tuloksena on olennaisesti sy1interimäinen muoto halutun kääntötapin muodostami- 2 74517 seksi. Tällä tavoin aikaansaadaan ensi sijassa tilaa salpale-vylle sen pääsemiseksi kulkemaan tangon poikkileikkauksen läpi sekä edullinen voimansiirto salpalevyn ja tangon välille. Vastaavasti keksinnön mukaisen menetelmän piirteet on esitetty patenttivaatimuksen 4 tunnusmerkkiosassa.
Lukitusnivei varsi on sopivimmin järjestetty toimimaan yhdessä salpalevyn ja lukkopesässä sijaitsevan sulkutapin kanssa ja syvennyksellä on sellainen pituus, että tanko voidaan saada osaksi rajoittumaan nivei varteen. Syvennykselle annetaan sopivimmin syvyys, joka vastaa likimain puolta tangon läpimitasta.
Lukitustangon valmistusmenetelmälle on tunnusomaista, että lähdetään olennaisesti suorakulmaisen poikkipinnan omaavasta 1attatangosta, jonka sivusta on leikattu pois osa siten, että olennaisesti neliömäisen poikkipinnan omaava tappi jää jäljelle, ja että tappi mekaanisesti työstämällä muotoillaan olennaisesti sy1interimäiseen muotoon. Sylinterimäinen muoto aikaansaadaan parhaiten korkomeistämäl1ä.
Keksintöä selostetaan seuraavassa viitaten oheiseen piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää kääntösulkimeen tarkoitetun lukkopesän toista puoliskoa, jossa kaksi lukitustankoa ja salpalevy ovat avatussa asennossa, kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaisen lukkopesän ylempää puolikasta salpalevyn ollessa sulkuasennossa, kuvio 3 kuvion 2 sivukuvaa esittäen salpalevyn kanssa yhdessä toimivan 1ukitustapin, sekä kuviot 4 ja 5 esittävät lukitusangon päätä työstön aikana.
7451 7
Kuvioissa 1 ja 2 esitetty lukkopesä on tarkoitettu sellaista kääntösuljintä varten, jossa on kaksi aksiaali-sesti siirrettävää lukitustankoa 10 ja 11. Näitä ohjataan salpalevyn 12 avulla, joka salpalevy on kään-tyvästi asennettu lukkopesään ja saatetaan toimimaan käyttäen kuvioista puuttuvaa kahvaa, jonka nelikulmainen tappi sopii salpalevyn keskiöreikään 13. Salpalevy on varustettu ulkonevalla lukitussalvalla 14, ja kääntämällä sitä olennaisesti 90° verran kuviossa 1 esitetystä asennosta kuvion 2 esittämään asentoon saatetaan lukitussalpa 14 tarttuma-asemaan sitä ikkunaa, ovea tai luukkua ympäröivän kamanan kanssa, johon kääntösuljin on asennettu. Samalla lukitustanaot 10, 11 siirtyvät kuviossa 1 esitetyistä, lukkopesän ulkoreunoilla sijaitsevista asemista likimain pystyasentoon, keskitettynä salpalevyn keskiön suhteen. Luki-tusnivelvarsi 15 on kääntyvästi liitetty salpalevyyn tapilla 16, ja sitä ohjaa kaarenmuotoisessa urassa 18 sijaitseva toinen tappi 17 siten, että se salpalevyn kääntyessä joutuu suorittamaan kaarevan kääntöliikkeen.
Kuviossa 1 esitetyssä asennossa nivelvarsi 15 työntyy ohi lukkopesässä olevan aukon 19, johon lukitustappi 20 (katso kuviota 3) on työnnettävissä. Tarkoituksena on, että nivelvarsi 15 tulee estämään lukitustapin työntymisen lukkopesän sisään salpalevyn ollessa avatussa asennossa, kun se sen sijaan salpalevyn ja lu-kitustankojen ollessa siirrettynä sulkuasentoon (kuvio 2) voidaan työntää lukkopesän sisään ja tulee tällöin painumaan lukitusnivelvarren 15 yläreunaa vasten. Täten salpalevyn takaisinkääntyminen tulee estetyksi. Lukitustappi on tarkemmin esittämättömällä tavalla asennettu avainpesään 21, jota ympäröi avainpesään kiinnitetty holkki.
Keksinnölle on tunnusomaista menetelmä lukitustankojen muotoilemiseksi ja niiden liittämiseksi salpalevyyn.
4 7451 7
Hyvän vakavuuden ja yksinkertaisen asennuksen aikaansaamiseksi on lukitustangot 10 ja 11, jotka tunnetulla tavalla on valmistettu olennaisesti suorakulmaisen poikkipinnan omaavasta lattatangosta, asennettu siten, että ne sijaitsevat syrjällään salpalevyn tason suhteen. Kumpaankin tankoon on tehty syvennys 22 jonkin verran sen päästä lähtien, niin että salpalevy saa riittävästi tilaa kääntöliikettään varten. Tämä syvennys ulottuu noin puoleenväliin tangon poikki leikkauksesta, ja se on tehty siten, että tangon päähän jää aineosa 23, jolla on likimain sama korkeus tangon pituussuuntaan kuin tankoaineen paksuus, joten sillä tulee olemaan olennaisesti neliömäinen poikkileikkauspinta .
Kuten kuviosta 5 ilmenee, voidaan asettamalla korko-meistotyökalut 24, joissa kummassakin on puolisylinte-rinmuotoinen syvennys, tappia 23 vasten muotoilla se olennaisesti sylinterimäiseksi, jollainen tappi voidaan saattaa toimimaan yhdessä salpalevyssä olevan reiän kanssa, niin että haluttu nivelliitos aikaansaadaan. Tämä menettelytapa muodostaa tappi suoraan tan-koaineeseen merkitsee huomattavaa valmistuksen yksinkertaistamista ja halventamista verrattuna aikaisemmin tunnettuihin menettelytapoihin, joissa tappi on kiinnitetty niittaamalla tangon tasaiseen sivuun.
Korkomeisto tarkoittaa sitä, ettei mitään ainetta poisteta, vaan suoritetaan tapin kokoonpuristus, mutta on selvää, että tietyissä tapauksissa tappia voidaan hioa tai muulla tavalla työstää sille pyöreä muoto. Tietyissä tapauksissa voi olla edullista tehdä leikkaus tapin 23 ulkopuolelle. Tälläkin pitää olla olennaisesti neliömäinen poikkileikkaus lähtökohdassa, ja ottaen huomioon niiden reikien sijoitus salpale- 5 7451 7 vyssä, joiden kanssa sen on toimittava yhdessä, sekä muut olosuhteet lukkopesän sisällä voi olla suotavaa, että tanko jatkuu jonkin verran tapin ohi, minkä vuoksi tällöin tehdään syvennystä 22 vastaava syvennys myös tapin ulkopuolelle.
Tangon läpimittaa koskeva määritys "olennaisesti suorakulmainen" on käsitettävä siten, että korkeuden pitää olla leveyttä suurempi. Kulmat poikkileikkausku— vassa voivat olla pyöristettyjä tai sitten lyhytsivut voivat olla ulospäin kaarevia.

Claims (6)

6 74517
1. Laite 1ukkopesässä, laitteen käsittäessä kääntyvän osan (salpalevyn) (12) ja ainakin yhden tähän niveltyvästi liitetyn 1ukitustangon (10, 11), joka on varustettu salpalevyn reiän yhteydessä toimimaan tarkoitetulla kääntötapi11 a, tunnettu siitä, että tangolla (10, 11) on olennaisesti suorakulmainen poikkileikkauspinta, ja tanko on sijoitettu syr-jälleen salpalevyn (12) tason suhteen, ja että tanko on suorakulmaisessa poikkΐ1 eikkausmuodossa varustettu salpalevyn puoleisesta sivustaan ainakin yhdellä syvennyksellä (22), joka jättää jäljelle olennaisesti neliöpoikkipintaisen mate-riaaliosan (23), jolla mekaanisen työstön tuloksena on olennaisesti sy1interimäinen muoto halutun kääntötapin muodosta-miseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että 1ukitusnivei varsi (15) on järjestetty toimimaan yhdessä salpalevyn (12) ja sulkutapin (20) kanssa lukkopesässä ja että syvennyksellä on sellainen pituus, että tanko (10) voidaan saada osittain rajoittumaan nivelvarteen (15).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että syvennyksen (22) syvyys vastaa likimain puolta tangon poikkileikkauksen korkeudesta.
4. Menetelmä 1ukitustangon (10, 11) valmistamiseksi patenttivaatimuksessa 1 mainittua lukkopesää varten, tunnettu siitä, että lähdetään olennaisesti suorakulmaisen poikkileikkauspinnan omaavasta 1attatangosta, jonka yhdestä sivusta leikataan pois ainakin osa (22) siten, että lähelle tangon päätä jää jäljelle olennaisesti neliömäisen poikkileikkaus-pinnan omaava tappi (23), ja että mekaanista työstöä käyttäen tappi muotoillaan olennaisesti sylinterimäiseen muotoon. 7 7451 7
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että poislei katui 1 e osalle (22) annetaan syvyys, joka olennaisesti vastaa tangon poikkileikkauksen puolta korkeutta.
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tapille aikaansaadaan sylinterimäinen muoto korkomeiston avulla. Patentk rav
FI810274A 1980-02-14 1981-01-30 Anordning vid laoshus och foerfaringssaett vid framstaellning av laosstaong foer ett saodant. FI74517C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8001158A SE429777B (sv) 1980-02-14 1980-02-14 Anordning vid lashus och forfarande vid framstellning av lasstang for ett sadant
SE8001158 1980-02-14

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI810274L FI810274L (fi) 1981-08-15
FI74517B FI74517B (fi) 1987-10-30
FI74517C true FI74517C (fi) 1988-02-08

Family

ID=20340246

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI810274A FI74517C (fi) 1980-02-14 1981-01-30 Anordning vid laoshus och foerfaringssaett vid framstaellning av laosstaong foer ett saodant.

Country Status (5)

Country Link
DK (1) DK150109C (fi)
FI (1) FI74517C (fi)
GB (1) GB2069588B (fi)
NO (1) NO150811C (fi)
SE (1) SE429777B (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3919568A1 (de) * 1989-06-15 1990-12-20 Dom Sicherheitstechnik Schloss mit vor- und rueckschliessbarem riegelelement

Also Published As

Publication number Publication date
SE8001158L (sv) 1981-08-15
NO150811B (no) 1984-09-10
DK57581A (da) 1981-08-15
NO810086L (no) 1981-08-17
GB2069588B (en) 1984-02-29
NO150811C (no) 1985-01-02
FI810274L (fi) 1981-08-15
DK150109B (da) 1986-12-08
FI74517B (fi) 1987-10-30
SE429777B (sv) 1983-09-26
DK150109C (da) 1987-06-15
GB2069588A (en) 1981-08-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE602004002197T2 (de) Schlüsselgehäuse
DE19962976C1 (de) Kombinierter mechanischer und elektronischer Schlüssel, insbesondere für an Fahrzeugen befindliche Schlösser
US4512597A (en) Door lock
SE8801170L (sv) Doerrlaas
JPH06102938B2 (ja) 掛け金装置
EP2333203A3 (en) Method of making a key for a pin tumbler lock
CA2176901A1 (en) Rotating Tilt Latch
DE4108128A1 (de) Verbindergehaeuse und mit diesem gelenkig verbundener deckel
DE7241380U (de) Behaelter fuer einen lippenstift od.dgl.vom patronenhuelsentyp
RU2015281C1 (ru) Запорное устройство
FI74517C (fi) Anordning vid laoshus och foerfaringssaett vid framstaellning av laosstaong foer ett saodant.
US4180996A (en) Padlock cylinder retainer block securing means
GB2057085A (en) Safeguard pin for preventing displacement of at least two parts
DE2451662A1 (de) Gehaeusearmatur fuer steckverbinder
EP0370288A2 (de) Steckdose für eine Steckverbindung für den elektrischen Anschluss von Kraftfahrzeuganhängern
FI73291C (fi) Laosanordning.
CN210508729U (zh) 一种适用于摩托车的大挂锁的锁壳体构造
FI69182C (fi) Laoshus foer spanjolet
CN220285507U (zh) 一种带边锁具开锁工具
CN211736709U (zh) 具有定位功能的锁盒
JPH0318614Y2 (fi)
KR920004874Y1 (ko) 자물쇠용 텀블러(Tumbler)
JPH0332203Y2 (fi)
SU1087644A1 (ru) Цилиндровый замок
EP4137660A1 (de) Gebäudeverschlusselement, verfahren zum herstellen und montieren eines gebäudeverschlusselements sowie montagesatz zum herstellen von mehreren gebäudeverschlusselementen

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: BENGTSSON, SIGURD WALTER