FI74515B - Fallkolvlaos med dubbel laosfunktion. - Google Patents

Fallkolvlaos med dubbel laosfunktion. Download PDF

Info

Publication number
FI74515B
FI74515B FI781624A FI781624A FI74515B FI 74515 B FI74515 B FI 74515B FI 781624 A FI781624 A FI 781624A FI 781624 A FI781624 A FI 781624A FI 74515 B FI74515 B FI 74515B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
push
pusher
lock
locking position
spring
Prior art date
Application number
FI781624A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI781624A (fi
FI74515C (fi
Inventor
Bo Gustaf Widen
Erik Rudolf Tranberg
Original Assignee
Gkn Stenman Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gkn Stenman Ab filed Critical Gkn Stenman Ab
Publication of FI781624A publication Critical patent/FI781624A/fi
Publication of FI74515B publication Critical patent/FI74515B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI74515C publication Critical patent/FI74515C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B59/00Locks with latches separate from the lock-bolts or with a plurality of latches or lock-bolts

Landscapes

  • Lock And Its Accessories (AREA)
  • Motorcycle And Bicycle Frame (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)

Description

RSiF7! fri rm ULUTUSJULKAI.SU „ * ς . ς
LbJ (11) UTLAQQNINGSSKRIFT I 0 ^^ (51) Kv.lk.Vlnt.CI4 E 05 B 55/00
SUOMI-FINLAND
(FI) (21) Patenttihakemus - Patentansökning /8162*» (22) Hakemispäivä-Ansökningsdag 23.05*78
Patentti-ja rekisterihallitus (23) Alkupäivä -Giltighetsdag 23.05.78
Patent- och registerstyrelsen (41 ] Tullut Julkiseks,_Bllvlt offentlig 27.11.78 (44) Nähtäväksipanon ja kuul.julkaisun pvm. - ig gy
Ansökan utlagd och utl.skriftan publicerad ' ' (86) Kv. hakemus - Int. ansökan (32) (33) (31) Pyydetty etuoikeus- Begärd prioritet 26.05.77 Ruotsi-Sverige(SE) 7706219-8 (71) GKN-Stenman AB, Box 371, Eskilstuna, Ruotsi-Sverige(SE) (72) Erik Rudolf Tranberg, Eskilstuna, Bo Gustaf Widen, Torshälla,
Ruots i-Sver ige(SE) (7*0 Oy Jalo Ant-Wuorinen Ab (5*0 Kaksitoimisesti lukitseva työntötelkί1 ukko -Fallkolvläs med dubbel 1äsfunktion Tämä keksintö koskee sen tyyppisiä lukkoja, joissa on sopivimmin kaksi lukkopesässä liikkuvaa työntötelkeä, joista toinen on painikevaikutteinen ja toinen jousen avulla auto-maattisesti siirrettävissä lukitusasentoon, josta lukitus-asennosta työntötelki avainta kiertämällä voidaan siirtää edelleen varmuusasentoon, jossa työntötelki on varmistettu uloimpaan asentoonsa ja joka työntötelki on vaihde-elimen kautta palautettavissa vapaa-asentoonsa ainakin yhden avain-vaikutteisen ohjauselimen avulla.
Tämäntyyppiset lukot, joissa avaimella vaikutettava työntötelki ilman avaimen käyttämistä siirtyy täyteen luki-tusasentoon kun ovi suljetaan, ovat ennestään tunnettuja.
Tämän tyyppisessä lukossa ei siis työntötelkeä lukita pakollisesti avaimen avulla, mikä käytännössä voi johtaa siihen, ettei telki ovea suljettaessa siirry täyteen lukitusasen- 2 74515 toon, vaan että esimerkiksi lukkoteljen ja rintalevyn välinen välys tai epätarkkuus estää lukkoteljen vapaan liikkeen.
On jopa tapahtunut niin, että murtovaras tai joku muu on oven ollessa auki sijoittanut purukumia tai vastaavaa rintalevyyn, jolloin työntötelki ei voi siirtyä riittävän pitkälle eikä salpautua tähän asentoon. Tätä seuraavan murtoyrityksen yhteydessä on ollut erittäin helppoa sormeilla lukkotelki auki ja tunkeutua asuntoon.
Aikaisemmin tunnettu on myös ruotsalaisen patenttijulkaisun 73 09187-8 mukainen lukko, jossa lukon avainta on kierrettävä vain yksi koko kierros jotta varmistuttaisiin siitä, että lukon lukitustelki on siirtynyt täyteen lukitusasentoon. Tällä lukolla on siis se etu edellä mainittuun lukkoon verrattuna, että kun avainta on kierretty yksi kierros, voidaan olla varmoja siitä, että lukitustelki todella on siirtynyt täyteen lukitusasentoon. Tällä lukkolaitteella on kuitenkin se epäkohta, että avainta on aina käytettävä jotta ovi lukittuisi tyydyttävällä tavalla. Tällaisessa lukitustelkilu-kossa on siis aina käytettävä avainta vaikka asunnosta poistutaan vain lyhyeksi hetkeksi.
US-patenttijulkaisuista 1 007 649, 1 309 300 ja 2 121 515 tunnetaan myös lukkolaitteita, joissa on elin, joka irroi-tettavasti pitää työntötelkeä lukitusasennossa josta se on siirrettävissä varmistusasentoon. US-patenttijulkaisussa 1 060 960 selostetaan esillä olevaa tyyppiä oleva lukko, joka on järjestetty ohjattavaksi ulkopuolelta ainoastaan avaimen avulla, kun taas US-patenttijulkaisut 2 058 517 ja 2 181 762 koskevat lukkoja, jotka ovat varustetut elimillä teljen salpaamiseksi lukitusasentoon paluuliikettä vastaan.
Kuitenkaan ei ainoakaan mainituista patenttijulkaisuista selosta työntötelkeä, joka automaatisessa lukitusasennossa on paluuliikettä vastaan. Kaikissa näissä tunnetuissa laitteissa on lisäksi aina avainta kääntämällä siirrettävä työntötelki varmistusasentoon jotta lukossa olisi edes jonkinlainen luotettavuus.
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa aikaisemmin tunnettujen lukkojen epäkohdat ja saada aikaan kaksi toiminen 3 74515 lukko, jossa on automaattinen lukitustoiminta nk. päivälu-kitsemista varten, so. joka normaalisti antaa täysin tyydyttävän lukituksen kun asunnosta poistutaan hetkellisesti, mutta joka tämän lisäksi aikaisemmin tunnettuihin lukkoihin verrattuna tarjoaa oleellisesti parannetun varmuuden murto- vast, avaamisyrityksiä vastaan kun asunto jätetään tyhjäksi pitemmäksi aikaa.
Tämän keksinnön mukaiselle lukolle, joka täyttää tämän takroitusperän, on oleellisesti tunnusomaista, että lukkome-kanismissa on jousen muodostama vaste-elin, joka on sovitettu peräänantavasti pysyttämään työntöteljen automaattisessa lukitusasennossa, jonka työntöteljen paluuliike on estetty oven ollessa suljettuja ja että avaimen kiertäminen siirtää erityisen salpaelimen lukitusasentoon, jossa salpaelin toisaalta varmistaa sen, että työntötelki on siirtynyt uloim-paan asentoonsa ja toisalta pitää työntöteljen varmistettuna tässä asennossa.
Mainittu jousen muodossa oleva vaste-elin pitää työntö-telkeä automaattisessa lukitusasennossa niin, että työntöteljen paluuliike on estetty oven ollessa suljettuna. Tämä vaste-elin on kuitenkin peräänantava niin, että työntötelki on siirrettävissä lukitusasennosta varmistusasentoon avainta kiertämällä jousen jousivaikutuksen voittamalla.
Tämä mainittua tyyppiä olevan jousen muodossa olevan vaste-elimen yhdistelmä antaa yhdessä erityisen mekanismin kanssa, joka avainta kiertämällä siirtää työntöteljen perään-antavan jousen jousivaikutusta vastaan varmistusasentoon, erityisen yksinkertaisen ja luotettavan mekanismin, joka tekee esillä olevan lukon aikaisemmin tunnettuja lukkoja ylivoimaisemmaksi, erityisesti kun otetaan huomioon, että niistä lisäksi puuttuu mekanismi, joka automaattisessa lukitus-asennossa estää työntöteljen paluuliikettä. Viimeksi mainittu on tosin mahdollista ranskalaisen patenttijulkaisun 1 045 572 mukaisessa lukossa. Siitä mekanismista puuttuu kuitenkin mahdollisuus siirtää työntötelki varmistusasentoon, ja lukkomekanismissa ei myöskään ole mitään edellä mainittua tyyppiä olevan jousen muodossa olevaa vaste-elintä.
4 74515 Tällöin on sopivinta että avaimen kiertäminen aiheuttaa erityisen salpaelimen siirtymisen lukitusasentoon, jossa sal-paelin toisaalta takaa, että työntötelki on siirtynyt täyteen lukitusasentoon ja toisaalta pitää työntöteljen varmistettuna tässä asennossa.
Jos salpaelin ei ole siirtynyt lukitusasentoonsa, ei avainta voida poistaa, josta on seurauksena, että lukitustoimenpidettä suorittava henkilö toteaa, että telkimekanismi on jostakin syystä estynyt siirtymästä täyteen lukitusasentoon.
Laite on sopivimmin rakenteeltaan sen tyyppinen, että työntöteljen siirtyessä vapaa-asentoon siirtyy varmistuselin, esimerkiksi salpahaka, joka varmistaa työntöteljen automat-tisessa lukitusasennossa, pois lukitusasennosta erityisen elimen avulla.
Tavanomaisissa työntötelkilukoissa käytetään useimmiten lukitusteljen vaikuttamaa salpahakaa, joka normaalisti pitää työntöteljen varmistettuna lukitusasennossa, johon se on siirtynyt automaattisesti. Jollei telki kuitenkaan siirry täyteen lukitusasentoon, ei myöskään salpahaka toimi tarkoitetulla tavalla, eikä automaattilukoissa ole mitään mahdollisuutta tarkistaa asiaa. Koska tämän keksinnön mukaisessa lukossa salpahaka tai vastaava elin täyteen lukitusasentoon lukittessa tehdään toimintakyvyttömäksi, jonka lisäksi sal-patoiminta siirtyy elimelle, jonka siirtyminen salpa-asentoon tapahtuu pakko-ohjatusti avaimen avulla, vältytään edellämainituista vakavista epäkohdista aikaisemmin tunnettujen työntötelkilukkojen osalta.
Käytännössä sopivimmaksi katsotussa rakennemuodossa on työntötelki sovitettu automaattisesti syntyneestä lukitus-asennosta pakko-ohjatusti siirtymään avaimen avulla täyttä lukitusasentoa vastaavaan asentoon. Pakko-ohjattu siirtyminen tapahtuu tällöin sopivimmin lukkomekanismin vaihde-elimen avulla.
Automaattinen lukitusasento voi tällöin käytännössä esimerkiksi vastata 11-17 mm:n, sopivimmin 14 mm:n työntöteljen liikkumaa, kun taas täysi lukitus voi vastata 18-24 mm:n, so-pivimmin noin 21 mm:n liikkumaa.
i 5 74515
Eräälle erityisen tarkoituksenmukaiselle lukon rakenne-muodolle, jossa vaihde-elimet käsittävät lukkosylinterin vaikutuksesta kierrettävän ohjauselimen, joka kiertoliikkeensä osan aikana on sovitettu vaikuttamaan sopivimmin suoraviivaisesti eri asentojen välillä liikkuvaan ohjauselimeen, joka on yhteistoiminnassa muiden vaihde-elinten kanssa, on tunnusomaista, että ohjauselin on sovitettu tarttumaan ainakin kolmeen ohjauselementissä olevaan eri kohtaan, nimittäin yhteen työntöteljen siirtämiseksi automaattisesta lukitus-asennosta uloimpaan lukitusasentoonsa, yhteen työntöteljen palauttamiseksi automaattisesta lukitusasennosta vapaa-asentoon sekä yhteen työntöteljen palauttamiseksi uloimmasta asennostaan automaattiseen lukitusasentoon.
Tämän tyyppisen lukkomekanismin avulla on mahdollista aikaansaada yksinkertaisin keinoin edellä mainittu kaksitoi-minen lukkotoiminta sekä työntöteljen siirtyminen sen eri lukitusasennoista vapaa-asentoon.
Kun työntötelki siirretään avaimen avulla automaattisesta lukitusasennosta täyttä liikkumaa vastaavaan lukitus-asentoon, voidaan ilman muuta todeta, että työntötelki todella suorittaa tarkoitetun erityisen lukitusliikkeen.
Erityisen yksinkertainen lukkomekanismi voidaan saada aikaan mainitun tyyppisessä lukkomekanismissa, jossa ohjaus-elementti on hammastettu ja toimii yhdessä hammastetun, akselin ympäri kiertyvän vaihde-elementin kanssa, jos vaihde-elementti on varustettu elimellä, joka vaikuttaa työntöteljen kanssa yhteistominnassa olevaan salpahakaan.
Vaihde-elementti voi lisäksi olla varustettu edellä mainitulla salpaelimellä, joka tällöin sopivimmin on nasta-mainen ja liikkuu työntöteljessä olevassa lovessa ja yhdessä asennossa pitää työntöteljen varmistettuna täyttä liikkumaa vastavassa lukitusasennossa.
Näiden vaihde-elinten on oltava sellaisia, että työntö-• teljen liike lukitusasennosta, johon se on siirtynyt automaat tisesti, täyttä lukitusliikkumaa vastaavaan asentoon saadaan aikaan kiertämällä avainta vain yhden kierroksen verran.
Päärakennemuodossa pidätyselin käsittää työntöteljessä 6 74515 olevan tapin ympäri viedyn jousen, jonka jousivoima on suurempi kuin sen jousen voima, joka siirtää työntöteljen automaattiseen lukitusasentoon.
Edelliseen lukkoon verrattuna muunnetulle lukolle on sen sijaan tunnusomaista, että pidätyselin käsittää työntö-teljessä olevan tapin ympäri laakeroidun varren, joka automaattisessa lukitusasennossa on estetty kiertymästä yhteen suuntaan, koska se on kosketuksessa työntöteljessä olevan vasteen kanssa, jolloin työntötelki pysyy mainitussa asennossa, ja avaimen kiertäminen kääntää vartta sitä jousivai-kutusta vastaan, joka on siirtänyt varren ja työntöteljen mainittuun asentoon, ja teljet siirtyvät täyteen liikkuma-asentoon .
Viimeksimainitulla muunnelmalla on se lisäetu, että kun työntötelki avainta kiertämällä siirretään vapaa-asentoon, vaikuttaa vaihde-elimessä oleva erityinen elin lisäelimien kautta painikevaikutteiseen tyÖntÖtelkeen siten, että myös tämä siirtyy samalla vapaa-asentoonsa.
Seuraavassa selitetään kaksi keksinnön rakennemuotoa viitaten oheiseen piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää osittain aukileikattua sivukuvaa keksinnön mukaisesta kahdella työntöteljellä varustetusta lukosta, jossa ylempi työntötelki on salvattuna automaattisesti saavuttamassaan lukituasennossa lukitusteljen avulla, kuvio 2 kuviota 1 vastaavaa kuvaa ylätyöntöteljen mekanismista, jolloin oven oletetaan olevan auki, josta syystä lukitusteljet ovat vapaa-asennossa, ja kuvio 3 ylätyöntöteljen mekanismia, jolloin ovi on kiinni ja työntötelki on avaimen avulla siirretty täyttä telki-liikkumaa vastaavaan lukitusasentoon, kuvio 4 esittää kuviota 2 vastavasti muunnettua rakennemuotoa, josta näkyy myös alatyöntöteljen mekanismi. Selvyyden vuoksi on - kuten kuviossa 2 - oven oletettu olevan auki, so. lukkomekanismin lukitustelkeen ei ole vaikutettu, kuvio 5 ylä- ja alatyöntötelkimekanismia kun ovi on kiinni ja ylätyöntötelki on avaimen avulla siirretty täyttä telki liikkumaa vastaavaan asentoon, ja 7 74515 kuvio 6 ylä- ja alatyöntötelkimekanismia sen jälkeen kun ne on samanaikaisesti avaimen avulla siirretty vapaa-asentoon. Myös tässä tapauksessa oletetaan oven olevan auki, so. lukitussalpaan ei ole vaikutettu.
Vastaavilla osilla on samat viitemerkinnät kuvioissa 1-3 ja 4-6. Niiden osien osalta, joissa tiettyjä eroavaisuuksia esiintyy, on viitemerkinnät kuvioiden 4-6 mukaisessa rakenne-muodossa varustettu heittomerkillä.
Kuvioissa 1-3 esitetty työntötelkilukko, jonka lukitus on kaksi toiminen, käsittää lukkopesän 1, jossa on tavanomainen työntötelki 2, joka on varustettu vinopinnalla 2a, johon työntötelkiin tavanomaisella tavalla vaikutetaan painikkeen (ei esitety) avulla.
Teljen 2 yläpuolella on toinen työntötelki 3 vinopin-toineen 3a, johon vaikuttaa lukitusmekanismi, joka seuraa-vassa selitetään yksityiskohtaisemmin.
Työntötelkien 2 ja 3 välissä on lukitustelki 4, jonka toimintaperiaate on enemmän tai vähemmän tavanomainen.
Yläpuolisen työntöteljen 3 yläpuolella on lukitussalpa 5, jossa on rintalevyn 6 läpi ulkoneva sormin vaikutetta salpaelin 5a ja alaspäin suunnattu salpaelin 5b, joka tavanomaiseen tapaan on yhteistoiminnassa työntöteljessä 3 olevan loven 3b kanssa kun tämä pidetään varmistettuna vapaa-asen-nossaan.
Lukitustelki 4 toimii yhdessä jousen 10 kanssa, joka tarttuu lukitushakaan 11. Kun lukitustelki 4 työnnetään sisään, kääntyy lukitushaka 11 salpa-asentoon ja pitää työntöteljen lukittuna tukilevyä 25 vastaan. Näin tapahtuu kun työntötelki 3a on kuviossa 1 esitetyssä asennossa, so. siinä lukitusasennossa, johon se automaattisesti siirtyy kun ovi suljetaan. Työntötelki 3a siirtyy tähän asentoon käyttöjou-sen 21 vaikutuksesta, joka lisäksi vastustaa työntöteljen siirtymistä vapaa-asentoon.
: Numerolla 14 merkittyyn lukkopesän päätyseinämään on kiertyvästi laakeroitu painonokka 15, johon sylinterilukon lukkosylinteri vaikuttaa tavanomaiseen tapaan. Painonokassa on sydämenmuotoinen nokka 15a, joka sitä myötä- vast, vasta β 74515 päivään kierrettäessä aiheuttaa hammasluistin 16 siirtymisen jompaankumpaan suuntaan. Luisti 16 liikkuu suoraviivaisesti, jota liikettä ohjaa osassa 14 oleva ura 14a. Hammasluistin 16 yläosassa on suurin piirtein U-muotoinen lovi, jonka avulla nokka 15a voi toimia yhdessä luistin kolmen osan kanssa, jotka on merkitty 16a, 16b ja 16c.
Kun nokkaa 15a kierretään myötäpäivään kuviossa 2 esitetystä asennosta, se tulee kosketukseen hammasluistin 16 pinnan 16b kanssa, jolloin luisti siirtyy vasemmalle pääte-asentoon (ei esitetty), jossa työntötelki 3 on vedetty sisään kuviossa 2 esitetystä asennosta vapaa-asentoon.
Jos painonokkaa 15 ja siis myös sen nokkaa 15a sen sijaan kierretään vastapäivään kuviossa 2 esitetystä asennosta, osuu nokka luistin osaan 16a, jolloin luisti siirtyy oikealle kuviossa 3 esitettyyn asentoon. Työntötelki 3 siirtyy tällöin kuviossa 3 esitettyyn, täyttä lukitusliikkumaa vastaavaan salpa-asentoon.
Jos nokkaa lopuksi kierretään myötäpäivään kuviossa 3 esitetystä asennosta, osuu se luistin 16 osaan 16c, jolloin työntötelki 3 vetäytyy sisään kuviossa 3 esitetystä asennosta kuviossa 1 esitettyyn asentoon, josta se luistia 16 edelleen kierrettäessä voidaan vetää sisään vapaa-asentoonsa.
Vaihde-elementti 17 on varustettu tapilla 17b, joka työn-töteljen 3 siirtyessä kuviossa 1 esitetystä asennosta vapaa-asentoon tarttuu lukitushakaan 11 ja siirtää tämän pois luki tusasennosta . Kun työntötelki siirtyy kuviossa 1 esitetystä asennosta kuviossa 3 esitettyyn asentoon, siirtyy luki-tustoiminta vaihde-elementtiin 17 kiinnitetylle nastalle 18, joka liikkuu lukitusteljessä 3 olevassa aukossa 3d ja joka työntöteljen siirtyessä täyteen telki liikkumaan, siirtyy kuviossa 3 esitettyyn asentoon. Tässä asennossa pitää siis salpanasta 18 työntöteljen varmistettuna.
Jos työntötelki 3 ei jostakin syystä voi siirtyä kuviossa 3 esitettyyn lukitusasentoon, mikä voi johtua esimerkiksi rintalevyssä olevista asiaankuulumattomista esineistä, huomaa avaimen avulla painonokkaa 15 kiertävä henkilö tämän heti, koska avaimen kiertoliikettä ei voi suorittaa loppuun, 9 74515 koska salpanasta 18 ei voi siirtyä kuviossa 3 esitettyyn asentoon.
Salpanasta 18 varmistaa siis ensinnäkin sen, että työn-tötelki on siirtynyt täyteen lukitusliikkumaan ja toiseksi että työntötelki pysyy varmistettuna tässä asennossa.
Työntöteljen liikkuma kuvioiden 1 ja 2 esittämässä asennossa vastaa noin 14 mm:ä, kun taas täysi liikkuma, joka on esitetty kuviossa 3, vastaa noin 21 mmsä.
Edellä kuvioiden 1-3 yhteydessä selostetussa rakenne-muodossa pysyy työntötelki automaattisesti ottamassaan luki-tusasennossa erityisen elimen avulla, joka tässä rakennemuo-dossa käsittää työntöteljessä olevan tapin 12 ympäri sijoitetun jousen 20, jonka toinen pää on lukkopesän etupäätysei-nämää vasten rintalevyn 6 kohdalla. Jousen 20 jousivoima on suurempi kuin jousen 21, joka aikaansaa työntöteljen siirtymisen automaattisesti ottamaansa lukitusasentoon. Kun työntö-telki avainta kiertämällä siirretään kuviossa 3 esitettyyn täyteen lukitusasentoon, voitetaan siis jousen 20 jousivoima. Työntöteljen siirtymisen yhteydessä kääntyy jousi 20 jonkin verran, jolloin sen yläpää siirtyy kuviossa 3 esitettyyn asentoon.
Kuvioissa 4-6 esitetyssä muunnetussa rakennemuodossa tapahtuu myös työntöteljen 3' siirtyminen automaattiseen lukitusasentoon jousen vaikutuksesta, joka tässä on merkitty 21'. Jousen 21' asento on täysin erilainen jouseen 21 verrattuna ja se on asennettu tapille 27, joka menee lukon lukitussalvassa 5' olevan aukon läpi.
. . Kuvioiden 4-6 mukaisessa rakennemuodossa ei pidätyseli- menä ole jousi, vaan varsi 20', joka on laakeroitu työntö-teljessä 3' olevalle tapille 12'. Varsi 20' pidättää siis työntöteljen irroitettavasti automaattisessa lukitusasennos-sa, jota tarkoitusta varten varsi 20' toimii yhdessä jousen 21' kanssa. Työntöteljen työntyminen edelleen ulos estetään siten, että varsi 20' osuu lukkopesän etupäätyseinämään, so. rintalevyn 6 sisäpintaan. Tässä asennossa tarttuu pidätyselin 20' työntöteljessä olevaan vasteeseen 3'f.
Kun avainta kierretään täyden lukituksen aikaansaami- 10 7451 5 seksi, työntyy kuvioiden 1-3 yhteydessä edelläesitetyn mukaisesti vaihde-elementin 17' tappi 18' työntöteljessä 3' olevaan loveen 3'd (vrt. kuvio 5) ja siirtää työntöteljen mainittuun asentoon, jossa lukitus tapahtuu. Varsi 20 kiertyy samanaikaisesti myötäpäivään tapin 12' varassa. Tämän liikkeen aikana voitetaan jousen 21' jousivoima.
Jos työntötelki oven ollessa suljettuna menee vastalevyn sisään (ei esitetty kuviossa 4), siirtyy lukitustelki 4' luk-kopesän sisään, jolloin se vapauttaa lukitushaan 11', joka jousen 10'b vaikutuksesta kääntyy ylös lukitusasentoon, jossa sen salpaelin 11'a tarttuu työntöteljen 3' alaosassa olevaan loveen 3’g. Työntötelkeä ei siis tässä asennossa voida siirtää sisäänpäin, esimerkiksi ovenrakoon työnnetyn työkalun avulla.
Kun työntötelki 3' avaimen avulla siirretään kuviossa 6 esitetyyn vapaa-asentoon, asettuu vaihde-elementissä 17' oleva uloke 17'e ensin lukitushakaa 11' vasten ja siirtää tämän pois lukitusasennosta, jonka jälkeen vaihde-elementin 17' tappi 18' liikkeen jatkuessa tartuinvarren 22 vaikutuksesta vetää alemman painikevaikutteisen työntöteljen 2 kuviossa 6 esitettyyn vapaa-asentoon. Kummatkin työntöteljet 3' ja 2 siirtyvät siis avainta kiertämällä samanaikaisesti vapaa-asentoon .
Vielä eräässä toisessa vaihtoehtoisessa rakennemuodossa (ei esitetty) siirtyy työntötelki 3 automaattisesti täyteen liikkumaan, esimerkiksi noin 20-22 mm. Tämä rakennemuoto voi tällöin olla varustettu mekanismilla, joka vastaa hammas-.. luistia 16 ja vaihde-elementtiä tai on rakenteeltaan erilai nen, ja joka avainta kierrettäessä siirtää elintä 18 vastaavan salpaelimen lukitusasentoonsa, joka varmistaa että työntötelki todella on siirtynyt täyteen telkiliikkumaan sekä pitää työntöteljen lukittuna tässä asennossa kunnes lukko avataan uudestaan avaimella.
Lukkomekanismiin voidaan lukon toiselta puolelta vaikuttaa vielä toisen lukkosylinterin tai painikkeen tai vas-tavan avulla.
Keksinnön periaate on myös sovellettavissa haittaluk-

Claims (9)

1. Lukko, joka käsittää sopivimmin kaksi lukkopesässä (1) liikkuvaa työntötelkeä (2, 3,; 2, 3'), joista toinen (2, 2. on painikevaikutteinen ja toinen (3; 3') jousen (21, 21') avulla automaattisesti siirrettävissä lukitusasentoon, josta lukitusasennosta työntötelki avainta kiertämällä voidaan siirtää edelleen varmuusasentoon, jossa työntötelki on varmistettu uloimpaan asentoonsa ja joka työntötelki on vaihde-elimen (16; 17) kautta palautettavissa vapaa-asentoonsa ainakin yhden avainvaikutteisen ohjauselimen (15) avulla, tunnet- t u siitä, että lukkomekanismissa on jousen muodostama vaste-elin (20; 20'), joka on sovitettu peräänantavasti pysyttämään työntöteljen (3; 3') automaattisessa lukitusasennos-sa, jonka työntöteljen paluuliike on estetty oven ollessa suljettuja ja että avaimen kiertäminen siirtää erityisen sal-paelimen (18; 18') lukitusasentoon, jossa salpaelin toisaalta varmistaa sen, että työntötelki (3; 3') on siirtynyt uloimpaan asentoonsa ja toisalta pitää työntöteljen varmistettuna tässä asennossa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lukko, tunnettu siitä, että varmistuselin, esimerkiksi salpahaka (11; 11*), joka varmistaa työntöteljen automaattisessa lukitus-asennossa, saatetaan siirtymään pois lukitusasennosta elimen (17b; 17'e) avulla, kun työntötelki siirtyy vapaa-asentoon.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen lukko, tunnettu siitä, että työntöteljen (3; 3') pakko-ohjattu siirtyminen tapahtuu lukkomekanismin vaihde-elimen (16, 17; 16, 17') avulla.
4. Patenttivaatimuksen 4 mukainen lukko, jossa vaihde-elimet käsittävät lukkosylinterin vaikutuksesta kierrettävän ohjauselimen (15a), joka kiertoliikkeensä osan aikana on sovitettu vaikuttamaan sopivimmin suoraviivaisesti eri asento- 12 7451 5 jen välillä liikkuvaan ohjauselementtiin (16), joka on yhteistoiminnassa muiden vaihde-elinten (17; 17') kanssa, tunnettu siitä, että ohjauselin (15a) on sovitettu tarttumaan ainakin kolmeen ohjauselementissä (16) olevaan eri kohtaan (16a, 16b, 16c), nimittäin yhteen (16a) työntöteljen siirtämiseksi automaattisesta lukitusasennosta uloimpaan asentoonsa, yhteen (16b) työntöteljen palauttamiseksi automaattisesta lukitusasennosta vapaa-asentoon sekä yhteen (16c) työntöteljen palauttamiseksi uloimmasta asennostaan automaattiseen lukitusasentoon.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen lukko, jossa ohjaus-elementti on varustettu hampailla (16d) ja on yhteistoiminnassa hampailla (17d) varustetun, akselin (17a) ympäri kierrettävän vaihde-elementin (17; 17') kanssa, tunnettu siitä, että vaihde-elementissä on elin (17b; 17'e), joka vaikuttaa työntöteljen kanssa yhteistoiminnassa olevaan salpa-hakaan (11; 11').
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen lukko, tunnet- t u siitä, että vaihde-elin on varustettu elimellä (18; 18'), joka liikkuu työntöteljessä (3) olevassa aukossa (3a) ja pitää yhdessä asennossa työntöteljen varmistettuna täyttä liikkumaa vastaavassa lukitusasennossa.
7. Jonkin patenttivaatimuksista 1-6 mukainen lukko, tunnettu siitä, että pidätyselin käsittää työntötel-jessä olevan tapin (12) ympäri asetetun jousen (20), jonka jousivoima on suurempi kuin sen jousen (21) jousivoima, joka siirtää työntöteljen automaattiseen lukitusasentoon.
8. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen lukko, tunnettu siitä, että pidätyselin käsittää työntöteljen (3*) tapin (12*) ympäri laakeroidun varren (20'), joka automaattisessa lukitusasennossa on estetty kiertymästä toiseen suuntaan työntöteljessä olevan vasteen (3'f) vaikutuksesta, jolloin työntötelki pysyy mainitussa asennossa, ja että avainta kiertämällä varsi (20') kiertyy jousen (21') vaikutusta vastaan, joka jousi on siirtänyt varren (20') ja työntöteljen (3') mainittuun asentoon, jolloin on saatu aikaan tekien täysi liikkuma (kuviot 4-6). I, 13 7451 5
9. Patenttivaatimuksen 8 ja patenttivaatimuksen 6 mukainen lukko, tunnettu siitä, että vaihde-elementti (17') on varustettu lisäelimellä (18') joka, kun avaimen kiertäminen aiheuttaa työntöteljen (3') siirtymisen vapaa-asentoon, vaikuttaa tartuinelimeen (22), joka samanaikaisesti siirtää painikevaikutteisen työntöteljen (2) vapaa-asentoon .
FI781624A 1977-05-26 1978-05-23 Fallkolvlaos med dubbel laosfunktion. FI74515C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7706219 1977-05-26
SE7706219A SE419358B (sv) 1977-05-26 1977-05-26 Las

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI781624A FI781624A (fi) 1978-11-27
FI74515B true FI74515B (fi) 1987-10-30
FI74515C FI74515C (fi) 1988-02-08

Family

ID=20331444

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI781624A FI74515C (fi) 1977-05-26 1978-05-23 Fallkolvlaos med dubbel laosfunktion.

Country Status (5)

Country Link
DK (1) DK232878A (fi)
FI (1) FI74515C (fi)
GB (1) GB1596078A (fi)
NO (1) NO151015C (fi)
SE (1) SE419358B (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2237835B (en) * 1989-10-31 1994-06-01 Manchester City Council A security door
ES2135986B1 (es) * 1995-02-07 2000-04-01 Talleres Escoriaza Sa Dispositivo de seguridad para cerraduras electronicas.

Also Published As

Publication number Publication date
GB1596078A (en) 1981-08-19
SE419358B (sv) 1981-07-27
SE7706219L (sv) 1978-11-27
FI781624A (fi) 1978-11-27
NO151015B (no) 1984-10-15
NO151015C (no) 1985-01-23
DK232878A (da) 1978-11-27
FI74515C (fi) 1988-02-08
NO781777L (no) 1978-11-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3881331A (en) Locking device incorporating a lock case, an escutcheon and a door handle
KR930000848B1 (ko) 문 자물쇠
US3333878A (en) Door control mechanism
US2803956A (en) Lock and latch device
US4183563A (en) Panic-proof lockset
US3750433A (en) Mortise lock retract mechanism
US5927769A (en) Kid's safety latch
GB1474652A (en) Door locking device
US6209364B1 (en) Espagnolette-lock for a door, french window or the like
FI74515B (fi) Fallkolvlaos med dubbel laosfunktion.
JPH0317362A (ja) 安全装置の内設されたドア・ロック
US3563067A (en) Permutation padlock mechanism
US2920473A (en) Combination lock
US3336775A (en) Door lock visual indicator pin
US3257138A (en) Spindle rotating means
US2494478A (en) Door lock
US2983134A (en) Hotel lock with special key shut-out from outside
US4601504A (en) Safety mechanism for high security lock
US4224814A (en) Time lock having releasable carrier latching deadbolt
DE2238602C3 (de) Schloß mit durch Münzeinwurf freizugebender Schließfunktion
JPH045116B2 (fi)
RU2313646C1 (ru) Дверной замок
GB1432817A (en) Locking device incorporating a lock case an escutcheon housing and a door handle
RU2196213C2 (ru) Защелка дверная
FR2615891B1 (fr) Serrure a combinaison a disques, comprenant des moyens de brouillage automatique a la fermeture

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: GKN-STENMAN AB