FI73755B - Foerfarande foer kausticering av en alkalikarbonathaltig vattenloesning. - Google Patents

Foerfarande foer kausticering av en alkalikarbonathaltig vattenloesning. Download PDF

Info

Publication number
FI73755B
FI73755B FI854628A FI854628A FI73755B FI 73755 B FI73755 B FI 73755B FI 854628 A FI854628 A FI 854628A FI 854628 A FI854628 A FI 854628A FI 73755 B FI73755 B FI 73755B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
carbonate
calcium
bed
causticization
hydroxide
Prior art date
Application number
FI854628A
Other languages
English (en)
Other versions
FI854628A (fi
FI854628A0 (fi
FI73755C (fi
Inventor
Per Haokan Oestman
Original Assignee
Ekono Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ekono Oy filed Critical Ekono Oy
Priority to FI854628A priority Critical patent/FI73755C/fi
Publication of FI854628A0 publication Critical patent/FI854628A0/fi
Priority to JP61506287A priority patent/JPS63502102A/ja
Priority to PCT/FI1986/000131 priority patent/WO1987003314A1/en
Priority to US07/128,652 priority patent/US4894217A/en
Publication of FI854628A publication Critical patent/FI854628A/fi
Priority to SE8702919A priority patent/SE8702919D0/xx
Publication of FI73755B publication Critical patent/FI73755B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73755C publication Critical patent/FI73755C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C11/00Regeneration of pulp liquors or effluent waste waters
    • D21C11/0064Aspects concerning the production and the treatment of green and white liquors, e.g. causticizing green liquor
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01DCOMPOUNDS OF ALKALI METALS, i.e. LITHIUM, SODIUM, POTASSIUM, RUBIDIUM, CAESIUM, OR FRANCIUM
    • C01D1/00Oxides or hydroxides of sodium, potassium or alkali metals in general
    • C01D1/04Hydroxides
    • C01D1/20Preparation by reacting oxides or hydroxides with alkali metal salts
    • C01D1/22Preparation by reacting oxides or hydroxides with alkali metal salts with carbonates or bicarbonates
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01FCOMPOUNDS OF THE METALS BERYLLIUM, MAGNESIUM, ALUMINIUM, CALCIUM, STRONTIUM, BARIUM, RADIUM, THORIUM, OR OF THE RARE-EARTH METALS
    • C01F11/00Compounds of calcium, strontium, or barium
    • C01F11/18Carbonates
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C11/00Regeneration of pulp liquors or effluent waste waters
    • D21C11/04Regeneration of pulp liquors or effluent waste waters of alkali lye
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S423/00Chemistry of inorganic compounds
    • Y10S423/03Papermaking liquor

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Compounds Of Alkaline-Earth Elements, Aluminum Or Rare-Earth Metals (AREA)
  • Fertilizers (AREA)
  • Treating Waste Gases (AREA)

Description

73755
Menetelmä alkalikarbonaattipitoisen vesiliuoksen kaustisoimiseksi Tämä keksintö kohdistuu menetelmään alkalikarbonaattipitoisen vesiliuoksen, tavallisesti viherlipeän kaustisoimiseksi kal-siumoksidilla ja/tai-hydroksidilla. Erityisesti tämä keksintö kohdistuu sellaiseen menetelmään alkalikarbonaattipitoisen vesiliuoksen kaustisoimiseksi, jossa alkalikarbonaattipitoi-nen vesiliuos saatetaan kosketukseen kalsiumoksidin ja/tai -hydroksidin kanssa, minkä jälkeen kaustisoinnissa syntynyt alkalihydroksidiliuos erotetaan kalsiumkarbonaattisakasta. Esillä olevan keksinnön mukaisella menetelmällä voidaan vi-herlipeästä valmistaa sooda- tai sulfaattisellun valmistusprosessissa käytettäväksi tarkoitettua keittoliuosta.
Sellunvalmistusprosessissa, esimerkiksi sulfaattimenetelmän mukaan, on keittokemikaalien regenerointi tärkeä osaprosessi. Nykyisen kaustisointimenotelmän mukaan liuotetaan natriumkarbonaatti ja natriumsulfidisula heikkoon valkolipeään, jolloin saadaan natriumkarbonaatin ja natriumsulfidin sekä muiden, keittoprosessin kannalta enemmän tai vähemmän inerttien nat-riumsuolojen (natriumsul^aatti) sekä tietyssä määrin epäpuhtauksina esiintyvien muiden metallisuolojen vesiliuos. Kun tämä ns. viherlipeä on puhdistettu kiinteistä epäpuhtauksista, kaustisoidaan se valkolipeäksi. Nykyisin kaustisointi suoritetaan alla esitetyllä tavalla.
Viherlipeään lisätään poltettua kalkkia (CaO) jolloin kalsium-oksidi ensin sammuu reagoimalla viherlipeän veden kanssa muodostaen sammutettua kalkkia. Kalsiumionit, joita muodostuu kalsiumhydroksidin liuetessa, muodostavat sitten liuoksen karbonaatti-ionien kanssa kalsiumkarbonaattisakan, jolloin siis liuoksen hydroksidi-ionikonsentraatio nousee ja sen karbonaatti- ionikonsentraatio laskee.
73755
Yllä mainittu sammutuksen ja kaustisoinnin kulku voidaan periaatteellisesti kuvata seuran villa tasapainoreaktioilla:
Ca0(s)*H2° Ca(0H)2(s)
Ca (OH) 0 ( w * Ca2%2QH~
Ca2++C02 ,-> CaCO, , .
3--- 3 (s)
Reaktiokineettiseltä näkökannalta katsoen kaustisointitapah-tuma on kahdessakin mielessä 1 eterogeeninen systeemi, koska kalsiumin on ensin liuettava kiinteästä kalsiumhydroksidista ja sitten muodostettava liuoksen karbonaatti-ionien kanssa saostuma.
Tyypillistä heterogeenisille systeemeille on että ne siirtyvät hyvin hitaasti tasapainotilaa kohti johtuen hitaasta diffuusiosta faasirajoilla. Nämä olosuhteet ovat erityisen silmiinpistäviä kaustisointiprosessissa johtuen sen kaksoishete-roqeenisuudesta ja ennen kaikkea kalsiumhydroksidin alhaisesta liukoisuudesta. Johtuen siitä, että diffuusionopeus on voimakkaasti lämpötilariippuvainen pienenee kaustisointino-peus edelleen lämpötilan laskiessa.
Yllä mainituista syistä johtuen on eräs haittapuoli nykyisin käytetyssä kaustisointimenetelmässä se, että tarvitaan suhteellisen pitkä viioymäaika ja näin ollen suhteellisen isot kaustisointiastiat. Siltikään ei saavuteta sitä kaustisoin-tiastetta mitä reaktiotasapaino edellyttäisi, koska verrattain suurella osalla kaustisoitavaa karbonaattiliuosta on viipymäaika paljon lyhyempi kuin keskimääräinen viipvmäaika käytettäessä sarjakytkettyjä sekoituskaustisointiastioita.
Kalkkimäärän oikea annostus on lisäksi vaikeaa. Jos kalkkia annostellaan liian vähän, niin kaustisointiaste luonnollisesti jää alhaiseksi ja jos annos tellaan liikaa, niin valkoli-
It 3 73755 peän selkeytys vaikeutuu ja meesan po1ttokapasiteetti tarve ja sen iämmönkulutus nousee.
Lisäksi on edellä mainitun viherlipeän epäpuhtaudet saatava tehokkaasti poistetuksi viherlipeästä, jotta valkolipeän selkeytys onnistuisi. Näistä syistä johtuen myös viherlipeän ja valkolipeän selkeytys vaatii suuria sei keytyslaitteita .
Nykyisellä kaustisoi ntimenetelmäl1ä täytyy kaustisoinnin ja viherlipeän sekä valkolipeän selkeytyksen tapahtua mahdollisimman korkeassa lämpötilassa johtuen siitä, että diffuusio-rooeus on määräävä tekijä ja se taas on voimakkaasti lämpö-tilariippuvainen. Korkea lämpötila ja korkea alkalipitoisuus aiheuttavat nykyisessä menetelmässä myös korostettuja mate-riaa!ivaatimuksia esimerkiksi suotimille ja viiroille.
Keksinnön tarkoituksena on poistaa tai ainakin vähentää nykyisissä kausti soi ntimenetel n>i ssä esiintyviä yllä mainittuja haittatekijöitä minimoimalla diffuusion aiheuttama rajoitus kaustisoi nti nopeudessa, ja siten lämpötilasta riippumatta saavuttaa nopea kaustisoi turninen.
Keksinnön pääasialliset tunnusmerkit ilmenevät oheisista patenttivaatimuksista.
Keksinnön mukaan on siis ►avaittu, että kaustisoi nti a voidaan lämoötilaa nostamatta nopeuttaa johtamalla ai kaiikarbonaatti-pitoinen vesiliuos petin läpi, joka on muodostettu sekoittamalla kaisiumoksidi ja kaisiumkarbonaatti jo kaustisoituun ai kaii1iuokseen sekä poistamalla ylimääräistä ai kaii1iuosta .
Muodostetun petin läpi syrjäytetään viherlipeää, jolloin viherlipeä vähitellen muuttuu vai koiipeäksi sen tunkeutuessa petin läpi ja petissä oleva kaisiumhydroksidi muuttuu kalsium-karbonaatiksi. Tällä syrjäytystekniikai 1 a saadaan mahdolli- _______ — in: ---------- ^ 73755 si mma n ohut diffuusiokerros kalsiumhydroksidi- ja kalsium-karbonaatti kite 1den ympärille, (oska peti sisältää jo alkuvaiheessa kalsiumkarbonaattikiteitä, on myös kalsiumkarbonaatin saostuminen naiden emäkiteiden ympärille mahdollisimman nopeaa ja lisäksi muodostuneen meesan raekoko tulee nykyiseen menetelmään verrattuna huomattavasti suuremmaksi ja näin ollen myös suotautuminen on nopea ja vaivaton, joten laitekoko jää nykyiseen verrattuna pienemmäksi.
Jotta saavutettaisiin mahdollisimman korkea kaustisoi nti aste ja mahdollisimman tehokkaasti käytettäisiin hyväksi ja kulutettaisiin petissä olevaa kai siumhydroksidia , jaetaan yllä mainittu viherlipeäsyrjäytys edullisesti ainakin kahteen syr-jäytysvaiheeseen niin, että ensimmäisessä syrjäytysvaihees s a käytetään viherlipeää, joka sisältää myös valkolipeää ja joka on saatu seuraavasti syrjäytysvaiheesta ja jonka määrä suhteessa petin sisältämään kai siumhydroksidi määrään on sellainen, että se ei kuluta kaikkea petin sisältämää kalsiumhyd-roksidi määrää, vaan syrjäytyksen jälkeenkin peti edelleen sisältää kaisiumhydroksidi a. Toisessa syrjäytysvaiheessa käy- 5 73755 tetään pelkästään viherlipeää siten, että liuos sisältää suhteessa petin sisältämään kalsrumhydroksidiin ylimääräistä natriumkarbonaattia, jotta se pystyisi kuluttamaan kaiken petin sisältämän kalsiumhydroksidin, säätämällä käytetty viher-lipeämäärä niin, että syrjäytyksessä poistuva neste sisältää sekä karbonaattia että hydroksidia.
Säätöä varten mitataan poistuvan liuoksen hydroksidipitoisuus. Säädön ei siis tarvitse olla tarkka ja siltikin saavutetaan edellä mainitut edut, eli kaikki aktiivinen kalkki kulutetaan ja poistuvan valkolipeän kaustisiteetti on mahdollisimman korkea. Riittää, että toisessa syrjäytysvaiheessa poistuva neste vaihtelee melkein puhtaan viherlipeän ja melkein puhtaan valkolipeän välillä.
Jotta mahdollisimman tehokkaasti pystytään estämään se, että osa syrjäytyskaustisoinnin aikana syntyneestä kaLsiumkarbo-naatista kiteytyisi viiran tai suodinkankaan päälle ja näin tukkisi sitä, muodostetaan yllä mainittu peti mieluummin kahdessa vaiheessa siten, että se petiosa joka on lähinnä viiraa tai suodinkangasta, sisältää pelkästään kalsiunkirbonaattia ja vasta tämän päälle muodostetaan yllä mainittu kalsiumhyd-roksidi-kalsiumkarbonaattipeti.
Kalsiumkarbonaatti joka syntyy kalsiumhydroksidikiteistä, jotka ovat lähinnä viiraa tai suodinkangasta, kiteytyy alla olevassa petikerroksessa olevien meesakiteiden päälle.
Kalsiumhvdroksidi- ja kalsiumkarbonaattipetin muodostaminen ja siihen liittyvä petin esimuodostus ja tämän jälkeen tapahtuva menetelmän mukaisessa syrjäytyskaustisoinnissa syntyneen meesapetin pesu vedellä sekä sen kuivaus, voidaan suorittaa joko jaksottaisena tai jatkuvana prosessina. Molemmissa tapauksissa eri prosessivaiheet ovat kuitenkin toistensa kaltaisia ja ainoastaan tarvittavat laiteratkaisut ovat toisistaan poikkeavia.
6 73755
Molemmissa tapauksissa on jo olemassa tarvittavat prosessi-laitteet. Jaksottaisessa tapauksessa päalaite voi olla esimerkiksi FI-patentin 65 455 mukainen ns. painesuodin, jota on nykyisin käytetty meesan vesipesua varten ja jonkinverran myös valkolipeäsuotimena. Keksinnön mukaisessa tapauksessa koko syrjäytyskaustisointi tapahtuu edullisesti samassa pai-nesuotimessa ennen siinä syntyvän meesan pesua ja kuivausta. Jaksottaisessa tapauksessa peti pysyy samassa lokerossa koko ajan viiran esipäällystysvaiheesta meesalla aina siihen asti, kunnes muodostettu meesa on kuivattu ilmalla, eli sekä kal-siumhydroksidi-kalsiumkarbonaattipetin muodostamisen ja kaksivaiheisen syr 1 äytyskaustisoir.nin aikana. Ventti i li järjestelmän avulla kytketään kyseessä oleva kammio kyseessä olevaan suspension, liuoksen tai ilman sisäänsyöttöjärjestelmään ja vastaavan suodoksen varastosäiliöön.
Jatkuvatoimisessa sovellutuksessa voidaan käyttää esimerkiksi nk. suotonauhapuristinta, jota on tähän asti käytetty sekä meesan pesussa että valkolipeän suodattamisessa. Muodostettu esipeti ja sen päälle muodostettu kalsiumhydroksidi-kalsium-karbonaattipeti liikkuvat suotonauhan mukana syrjäytysvaihei-den ja pesu- ja v.uivausvaiheiden läpi.
Keksintöä selostetaan alla lähemmin viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio ] esittää virtauskaaviota keksinnön mukaisen menetelmän suositusta suoritusmuodosta, kuvio 2 esittää pvstykuvantoa lämmönsiirtolaitteistosta, jota voidaan käyttää kuvion 1 mukaisessa prosessissa ja kuvio 3 esittää kaustisointiasteen kaustisointiajän ja -lämpötilan Funktiona.
Kuviossa 1 on keksinnön mukainen kaustisointimenetelmä esitetty vaiheittain.
- 73755
Vaiheessa A muodostetaan viiran päälle meesa-valkolipeäslur-rysta 11 aluspeti 12 ja ylimääräinen valkolipeä 13 suodatetaan pois.
Vaiheessa B muodostetaan valkolipeästä, sammutetusta kalkista ja meesalietteestä 15 peti 16 aluspetin 12 päälle, ja ylimääräinen valkolipeä 17 suodatetaan pois.
Vaiheessa C syrjäytetään petin läpi viherlipeää 25, joka on osittain kaustisoitu ja kaustisoituu lopulliseen kaustisoin-tiasteeseen jo ennenkuin se poistuu valkolipeänä 21.
Peti 20, joka jää syrjäytyksen C jälkeen, sisältää edelleen kalsiumhydroksidia, ja sen läpi syrjäytetään vaiheessa D viherlipeää 41, joka osittain kaustisoituu niin oitkälle kuin petissä 20 oleva kalsiumhydroksidimäärä sallii.
Jäljelle jäänyt meesapeti 24, joka sisältää viherlipeää, pestään vedellä 26 vaiheessa E, jolloin saadaan heikkoviherli-peää 28 ja vettä sisältävä meesa 27.
Meesan 27 kuiva-ainepitoisuus nostetaan vaiheessa F syrjäyttämällä ilmaa 29 sen läpi niin, että suurin osa sen sisältämästä vesimäärästä erotetaan virtana 31.
Heikkovalkolipeä 28 ja edellä mainittu vesivirta 31 yhdistetään virraksi 32, jota käytetään vaiheessa H, jossa soodakattilasta tuleva sula 38 liuotetaan.
Muodostettu viherlipeä 39 viedään vaiheeseen I, jossa sen sisältämät epäpuhtaudet 42 poistetaan ja pestään vedellä 40 ja josta puhdas viherlipeä 41 viedään edellä mainittuun vaiheeseen D.
s 73755
Osa 35 pestyä ja kuivattua meesaa 30 vaiheesta F sekoitetaan vaikolipeiden 13, 17 ja 21 osan 14 kanssa vaiheessa J, jossa tehdään lietettä 11 esipetiä 12 varten.
Toinen osa 36 vaiheen F meesasta 30 sekoitetaan poltetun kalkin 37 kanssa ja seos sammutetaan vaikolipeiden 17 ja 21 osalla 18 vaiheessa K, jossa muodostuu liete 15 joka käytetään edellä mainitussa vaiheessa B.
Loppuosa 33 kuivatusta meesasta 30 viedään meesauuniin G, jossa se poltetaan kalkiksi 37 ja hiilidioksidiksi 38.
Valmista valkolipeää poistetaan virtana 22 vaiheen C valkoli- peävirrasta 21.
Koska kaikinsammutus on eksoterminen reaktio, tulee sammutus-vaiheessa K syntyvän lietteen 15 lämpötila korkeammaksi kuin siinä käytetyn valkolipeän 18 lämpötila. Mikäli halutaan käyttää tätä sammutus1ämpöä, jotta valmistetulle valkolipeäl-le saataisiin mahdollisimman korkea lämpötila, mutta silti halutaan pitää prosessivaiheet A-F suhteellisen matalassa lämpötilassa, voidaan esimerkiksi kuviossa 2 kaavamaisesti esitetyllä lämmönsiirtojärjestelmällä siirtää lämpöä liete-virrasta 15 valmistettuun valkolipeään 22.
Sammutuksesta K tuleva liete 15 viedään kahteen tai useampaan paisunta-astiaan 19, joissa yllä pidetään painetta, joka on matalampi kuin vastaava lietteen 15 kiehumapistettä vastaava paine, niin että sen lämpötila laskee ja syntyneellä pai-suntahöyryllä 23 lämmitetään tuorevalkolipeää 22 joko suorasti tai epäsuorasti lämmönvaihtimella.
Höyry 23' viimeisestä paisunta-astiasta 19 lauhdutetaan vedellä 26, jonka lämpötila näin ollen nousee. Tätä lämmitettyä vettä 26 voidaan sitten käyttää meesan pesussa vaiheessa E (kuvio 1}.
9 73755 Säätämällä painetta lietteen viimeisessä paisuntavaiheessa esimerkiksi vakuumipumpun ja käytetyn jäähdytysveden lämpötilan ja määrän avulla, säädetään vaiheessa B (kuvio 1) käytetyn lietteen lämpötilaa ja näin ollen syrjäytyskaustisoinnin lämpötilaa .
Tällä lämmönsiirtojärjestelmällä on mahdollista tuottaa vales kolipeää, jonka lämpötila on jopa yli 100 C ja siltikin pitää lämpötila kaustisointivaiheessa hyvinkin matalana, esi- o merkiksi 60 - 70 C.
Nykyisillä kaustisointimonetelmi1la kaustisointinopeus on verrattain hidas, varsinkin jos lämpötila on materia. Kuvio 3 kaustisointiasteen kaustisointiajän ja -lämpötilan funktiona.
Keksinnön mukaisella menetelmällä on suoritettu kokeita o 25 C:n lämpötilassa. Alle 10 minuutin syrjäytyskausti-soinnilla saavutettiin kaustisointiaste, joka vastasi likimain kaustisointiastetta tasapainotilanteessa, eli noin 85 %:n kaustisointiastetta valkolipeän alkalikonsentraatiolla 110 g akt. alkali/litra laskettuna natriumoksidina.
Kuten kuviosta 3 ilmenee, on konventionaalisessa kaustisoin-tiprosessissa sen alkuvaiheessa eli heti kalkin sammutuksen jälkeen, kaustisointinopeus hitaampi kuin mitä se on jonkin ajan kuluttua (kaustisointinopeus on kuviossa 3 käyrän deri- .... o raetta) . SsinerkKSJ lämpötilassa 45 C saavutetaan maksiminopeus vasta noin kahden tunnin kuluttua. Tätä ilmiötä ei voida selittää muuten kuin että kaustisoinnin alkuvaiheessa kalsiumkarbonaattikiteytys on kaustisointitapahtuman rajoittava osatapahtuma. Syy tähän on se, että liuoksen on oltava hyvin ylikylläinen kalsiumkarbonaatin suhteen, ennenkuin se alkaa kiteytyä, koska alussa on hyvin vähän ns. emäkiteitä, joiden päälle kaisiumkarbonaatti voisi saostua. Lisäämällä kalsiumkarbonaattia tai mensaa viher1ipeään konventionaalisessa kaust .iso inn i s sr. voidaan nopeuttaa kaustisoinria , varsinkin sen ai <u vr rh ; V s so . Li s a'· n·, t tavalla saavutetaan myös se 10 73755 etu, että syntynyt kalsiumkarbonaatti eli meesa tulee isompi-kiteiseksi, joten valkolipeän selkeytys tai suodatus tulee helpommaksi ja nopeammaksi. Saatu valkolipeä on puhtaampaa, sekä saatu meesa on helpommin pestävää ja puhtaampaa.
Keksinnön mukaisella menetelmällä saavutetaan seuraavia etuja: - On mahdollista saada valkolipeää, jonka aktiivialkalikon-sentraatio on korkeampi kuin nykyisillä kaustisointimenetel-millä ja näin ollen esimerkiksi sellunkeittoprosessin lämmön-kulutus pienenee ja kemikaalien regenerointiprosessin kemi-kaalikuorma alenee. Haihduttamon ja meesauunin lämmönkulutuk-set pienenevät, samoin kemikaalihäviöt.
- Saadaan puhtaampaa valkolipeää ja sen kautta pienenevät mm. inkrustien aiheuttamat ongelmat.
- Pienempi tilantarve ja pienemmät investointikustannukset.
- Helppo säädettävyys.
il

Claims (3)

1. Menetelmä aikaiikarbonaattipitoisen vesiliuoksen kausti-soimiseksi kalsiumoksidilla ja/tai -hydroksidilla saattamalla aikaiikarbonaattipitoinen vesiliuos kosketukseen kalsiumoksi-din ja/tai -hydroksidin kanssa ja erottamalla kaustisoinnissa syntynyt alkalihydroksidiliuos kalsiumkarbonaattisakasta, tunnettu siitä, että alkalikarbonaattipitoinen vesi-liuos johdetaan petin läpi joka on muodostettu sekoittamalla kalsiumoksidi ja kalsiumkarbonaatti jo kaustisoituun alkali-liuokseen sekä poistamalla ylimääräistä alkaliliuosta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet- t u siitä, että alkalikarbonaattipitoinen vesiliuos johdetaan kalsiumoksidista (kalsiumhydroxidista) ja kalsiumkarbonaatista muodostetun petin läpi ainakin kahdessa vaiheessa niin, että ensimmäiseen vaiheeseen johdetaan toisesta vaiheesta syrjäytetty osittain kaustisoitu vesiliuos jonka karbonaattimooli-määrä on pienempi kuin petin kalsiumhydroksiidin ja -oksiidin yhteismoolimäärä ennen syrjäytystä ja viimeiseen vaiheeseen johdetaan vesiliuos jonka karbonaattimoolimäärä on suurempi kuin petin kalsiumhydroksidin ja -oksidin yhteismoolimäärä ennen syrjäytystä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alkalikarbonaattipitoinen vesiliuos johdetaan kalsiumhydroksidista ja kalsiumkarbonaattiemä-kiteistä muodostetun petin läpi ja sen alla olevan kalsium-karbonaattiemäkidepetin läpi.
FI854628A 1985-11-22 1985-11-22 Foerfarande foer kausticering av en alkalikarbonathaltig vattenloesning. FI73755C (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI854628A FI73755C (fi) 1985-11-22 1985-11-22 Foerfarande foer kausticering av en alkalikarbonathaltig vattenloesning.
JP61506287A JPS63502102A (ja) 1985-11-22 1986-11-21 アルカリ炭質水溶液の苛性化方法
PCT/FI1986/000131 WO1987003314A1 (en) 1985-11-22 1986-11-21 A process for causticizing of an aqueous solution containing alkali carbonate
US07/128,652 US4894217A (en) 1985-11-22 1986-11-21 Process for causticizing of an aqueous solution containing alkali carbonate
SE8702919A SE8702919D0 (sv) 1985-11-22 1987-07-20 Forfarande for kausticering av en alkalikarbonathaltig vattenlosning

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI854628 1985-11-22
FI854628A FI73755C (fi) 1985-11-22 1985-11-22 Foerfarande foer kausticering av en alkalikarbonathaltig vattenloesning.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI854628A0 FI854628A0 (fi) 1985-11-22
FI854628A FI854628A (fi) 1987-05-23
FI73755B true FI73755B (fi) 1987-07-31
FI73755C FI73755C (fi) 1987-11-09

Family

ID=8521731

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI854628A FI73755C (fi) 1985-11-22 1985-11-22 Foerfarande foer kausticering av en alkalikarbonathaltig vattenloesning.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4894217A (fi)
JP (1) JPS63502102A (fi)
FI (1) FI73755C (fi)
SE (1) SE8702919D0 (fi)
WO (1) WO1987003314A1 (fi)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE460728B (sv) * 1988-11-17 1989-11-13 Smidth & Co As F L Foerfarande och anlaeggning vid behandling av mesa
ES2175072T3 (es) * 1995-09-20 2002-11-16 Chemical Lime Ltd Metodo de fabricacion de carbonato de calcio de alta pureza.
US6190633B1 (en) * 1996-12-09 2001-02-20 Nippon Paper Industries Co., Ltd. Process for preparing calcium carbonate
WO2000068496A1 (en) * 1999-05-07 2000-11-16 Kvaerner Pulping Ab Feeding device and process and feeding system which utilise the feeding device
US6251356B1 (en) 1999-07-21 2001-06-26 G. R. International, Inc. High speed manufacturing process for precipitated calcium carbonate employing sequential perssure carbonation
US6387348B1 (en) * 2000-01-12 2002-05-14 The Boc Group, Inc. Method for treating spent caustic streams
JP3808263B2 (ja) * 2000-01-18 2006-08-09 日本製紙株式会社 炭酸カルシウムの製造方法
US7048900B2 (en) * 2001-01-31 2006-05-23 G.R. International, Inc. Method and apparatus for production of precipitated calcium carbonate and silicate compounds in common process equipment
US8728428B1 (en) 2013-03-13 2014-05-20 Carbon Engineering Limited Partnership Recovering a caustic solution via calcium carbonate crystal aggregates
US9637393B2 (en) 2014-05-19 2017-05-02 Carbon Engineering Limited Partnership Recovering a caustic solution via calcium carbonate crystal aggregates

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1754208A (en) * 1926-10-20 1930-04-08 Bradley Mckeefe Corp Production of cooking liquor which contains sodium hydroxide
US2211908A (en) * 1937-11-18 1940-08-20 Mead Corp Manufacture of caustic soda and calcium carbonate
US2287886A (en) * 1940-05-17 1942-06-30 William P Kellett Container ship
US2552183A (en) * 1945-04-07 1951-05-08 Dorr Co Two-stage causticizing
US3268388A (en) * 1963-08-20 1966-08-23 Glatfelter Co P H Manufacture of calcium carbonate
US4668342A (en) * 1985-12-03 1987-05-26 Canadian Patents And Development Ltd. Recausticizing kraft green liquor

Also Published As

Publication number Publication date
SE8702919L (sv) 1987-07-20
US4894217A (en) 1990-01-16
SE8702919D0 (sv) 1987-07-20
JPS63502102A (ja) 1988-08-18
FI854628A (fi) 1987-05-23
WO1987003314A1 (en) 1987-06-04
FI854628A0 (fi) 1985-11-22
FI73755C (fi) 1987-11-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI73755B (fi) Foerfarande foer kausticering av en alkalikarbonathaltig vattenloesning.
CA1258961A (en) PROCESS FOR PRODUCING .alpha.-FORM GYPSUM HEMIHYDRATE
US4668342A (en) Recausticizing kraft green liquor
CN105858692A (zh) 一种石灰法处理硫酸镁及亚硫酸镁废水的方法
KR100483685B1 (ko) 바이어 부식방법
US5340547A (en) Clear liquor scrubbing magnesium-enhanced lime flue gas desulfurization system
US4263261A (en) Method for the removal of impurities from sodium aluminate solution
WO1997003245A1 (en) Method of separating impurities from lime and lime sludge and a method of causticizing green liquor containing impurities, such as silicon, in two stages
US4093508A (en) Process for recovering chemicals from the waste liquors of sulfate cellulose digestion and the waste waters of bleaching
US4100264A (en) Process for the preparation of calcium carbonate for use in fluorescent lamp phosphors
US5607548A (en) Process for dividing the sulphide content of the green liquor for the production of white liquors having high and low sulphidity
CA1279157C (en) Process for causticizing of an aqueous solution containing alkali carbonate
US4443416A (en) Purification of bayer process liquors
FR2544353B1 (fr) Traitement des liqueurs entrant dans le cycle de caustification du procede kraft en vue de l&#39;utilisation ulterieure du carbonate de calcium
KR0147927B1 (ko) 이수석고의 제조방법
FI98226C (fi) Menetelmä natriumkarbonaatin käsittelemiseksi
SU967954A1 (ru) Способ получени окиси магни
SU950187A3 (ru) Способ извлечени двуокиси серы из отход щих газов
SU1623959A1 (ru) Способ получени сульфида сурьмы (У)
JPS59173100A (ja) サツカロ−スの回収方法
JPH09122440A (ja) 純粋な亜硫酸マグネシウム生成物の生成をともなう二酸化イオウスクラビング方法
US2856319A (en) Sugar refining with magnesium carbonate polyhydrate from recarbonated dolomite, magnesite and the like
EP0089163A2 (en) Method of reducing the calcium concentration of aqueous solutions
SU696082A1 (ru) Способ регенерации отработанных сульфитных щелоков на магниевом основании производства целлюлозы
CA1148331A (en) Method of removing sulfur dioxide

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: EKONO OY