FI73589C - Stoedarrangemang foer patient vid en panoramaroentgenfotograferingsanordning. - Google Patents

Stoedarrangemang foer patient vid en panoramaroentgenfotograferingsanordning. Download PDF

Info

Publication number
FI73589C
FI73589C FI861463A FI861463A FI73589C FI 73589 C FI73589 C FI 73589C FI 861463 A FI861463 A FI 861463A FI 861463 A FI861463 A FI 861463A FI 73589 C FI73589 C FI 73589C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
support
patient
head
handles
attached
Prior art date
Application number
FI861463A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI861463A0 (fi
FI73589B (fi
Inventor
Arto Virta
Original Assignee
Planmeca Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Planmeca Oy filed Critical Planmeca Oy
Priority to FI861463A priority Critical patent/FI73589C/fi
Publication of FI861463A0 publication Critical patent/FI861463A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73589B publication Critical patent/FI73589B/fi
Publication of FI73589C publication Critical patent/FI73589C/fi

Links

Landscapes

  • Apparatus For Radiation Diagnosis (AREA)

Description

73589 1 Potilaan tuentajärjestelmä panoramaröntgenkuvauslaitteessa Stödarrangemang för patient vid en panoramaröntgenfoto-graferingsanordning 5
Keksinnön kohteena on potilaan tuentajärjestelmä panoram.iröntgentomograf ia-laitteessa, joka laite käsittää tukivarren, johon on sovitettu pyöriväksi ja/tai siirtyväksi toinen tukivarsi, jonka toiselle puolelle on kiinnitetty 10 röntgensäteilylähde ja toiselle puolelle filmikasetti ja jossa laitteessa on mainitun ensimmäisen tukivarren alapuolella ulokeosa, jonka yhteyteen on sovitettu potilaan tuentavälineet, jotka käsittävät potilaan pääntuet ja käsikahvat, joista potilas voi käsivoimin tukea itseä in kun hänen päänsä on mainituilla pääntuentavälineillä tuettu mainitun säteilylähteen ja 15 filmikasetin väliseen tilaan.
Yleinen syy epäonnistuneisiin röntgenkuviin on virheellinen potilaan asettelu laitteeseen sekä asettelulaitteiston virheellinen käyttö. Virheellinen potilasasettelu vaikeuttaa diagnoosia tai saattaa aiheuttaa jopa vääriä 20 diagnooseja, joista potilaan hoito voi kärsiä. Lisäksi joudutaan suorittamaan turhia uusintakuvauksia ja siten potilaaseen kohdistuva säteilyannos turhaan kasvaa.
Asetteluvirheiden syntymisen suurin syy on asettelun vaatima tarkkuus ja 25 monimutkaisuus. Potilasasettelu perustuu käyttäjän arviointeihin potilaan asennosta ja sijainnista sekä asettelulaitteiden käyttöön.
Hammaskuvaukseen liittyvässä potilasasettelussa tarkoitus on saada potilaan hampaisto sijoitettua kuvauslaitteen mukaisen kuvautuvan kerroksen 30 sisälle mahdollisimman symmetrisesti. Oikean lopputuloksen aikaansaaminen riippuu potilaan vartalon, hartioiden, niskan, käsien ja pään asennosta.
Yleisimmät röntgenlalttelssa käytettävät ennestään tunnetut potilaan aset-telulaitteet ovat leukatuki, purutuki, otsatuki, ohimotuki, käsikahvat 35 ja potilaan kasvoille projisoitavat valoviivat.
Ennestään tunnetusti potilas asetetaan hammaskuvaus]aitteeseen esim. seiso- ___ L.. ___ 2 73589 1 vaan asentoon, ja hän tarttuu käslkahvoista kiinni ja kallistuu hieman takaviistoon käsikahvojen varassa, minkä jälkeen potilaan pää asetetaan leukatukea vasten siten, että niskaranka asettuu mahdollisimman kohtisuoraan säteilykeilaan nähden. Potilaan pään sagittaalitaso asetetaan kohti-5 suoraan leukatuen keskikohdalle, minkä jälkeen asetetaan pään cklusaalita-so vaakasuoraan. Tämän jälkeen säädetään kuvautuva kerros paikalleen siirtämällä potilasta sagittaalitasonsa suunnassa joko eteen- tai taaksepäin.
Potilaan pään ja kuvautuvan kerroksen asettelussa käytetään apuna valo-10 juovia. Kuvauskerroksen asettelu on kaikkein suurinta tarkkuutta vaativa asetus diagnostisesti arvokkaan röntgenkuvan aikaansaamiseksi ja samalla se on myös kriittisin ja vaikein säätötoimienpide ja siksi siitä johtu-vatkin useimmat potilasasetteluvirheet. Ongelma johtuu siitä, että suurin horisontaalisesti stabiloiva voima kohdistuu potilaan käsiin, koska var-15 talon on oltava taaksepäin kallellaan ja kuvautuvaa kerrosta säädettäessä käsien koukistuskulma muuttuu. Koukistuskulman muutos puolesta, n aiheuttaa muutoksia potilaan hartia- ja niskalihaksissa minkä vuoksi niskarangan ja pään asento muuttuvat ja siten jo tehtyihin potilasasetteluihin tulee muutoksia. Edellämainittu ongelma johtuu siitä, että ennestään tunnetuissa 20 kyseisissä laitteissa on liian paljon toisistaan riippuvia ja toisiinsa vaikuttavia muuttuvia tekijöitä. Edellä esitettyjen seikkojen vuoksi lopullista potilaan asettelussa ilmenneitä ongelmia eivät ennestään tunnetut tuentajärjestelmät tyydyttävästi ratkaise.
25 Keksintöön liittyvän tekniikan tason osalta viitataan FI-patenr.tiin 56621 ja US-patenttiin 4329587.
Ennestään tunnetuissa potilaan tukilaitteissa kuvautuvan kerroksen säätämiseksi on käytetty kahta eri järjestelmää. Toisessa järjestelmässä tuen-30 tavälineillä, tukikahvoja lukuunottamatta, liikutellaan potilasta kuvautuvan kerroksen asettamiseksi. Takanojaisesta asennosta johtuen potilaan painopiste on siirtynyt potilaan jalkojen muodostaman tukipisteen taakse, jolloin potilaan käsiin kohdistuu pystyssä pitävä voima, joka aiheuttaa jännitystilan myös potilaan hartia- ja niskalihaksissa. Suoritettaessa 35 tunnetuilla laitteilla kuvautuvan kerroksen säätöä potilaan olka- ja kyynärvarsien kulma (oheinen kuvio 1) muuttuu aiheuttaen muutoksia myös niska- N ja hartialihaksien H asennossa (kuvio 1), mistä johtuen potilaan 7 3 5 8 9 1 pään ja niskarangan asento muuttuvat eli aikaisemmin suoritetut muutkin asettelut siirtyvät pois oikeilta palkoiltaan aiheuttaen virheellisen kuvausasennon. Toisessa tunnetussa järjestelmässä, joka on esitetty US-patentissa n:o 4,329,587, liikutellaan koko kannatinvartta sekä alahylly-5 kössä olevan kuvautuvan kerroksen indlkointivaloa potilaan pysyessä palkallaan. Em. US-patentin järjestelmässä tulee laitteen konstruktio erittäin monimutkaiseksi ja kalliiksi, koska sekä ripustustukeen 25 (kuvio 1) että alahyllyyn 19 (kuvio 1) on järjestettävä erityinen liikuctelujärjestelmä.
10 Em. FI-patentissa on esitetty potilaan tuentajärjestelma panoramaröntgen-kuvauslaltteessa, jossa on kiinteä runko-osa, potilaan pääntuentavälineet, kannatinvarsi, johon on kiinnitetty röntgensäteilylähde ja filminpidin kuvattavan kohteen vastakkaisille puolille ja joka on laakeroitu ripustus-osaan, jonka suhteen se on sovitettu suorittamaan tunnetulla tavalla pyö-15 rintä- tai yhdistetty pyörintälineaariliike ennakolta määrätyn kuvautuvan kerroksen pyyhkäisemiseksl.
Em. FI-patentissa on pidetty uutena sitä yhdistelmää, että pääntuentavälineet on kiinnitetty kiinteästi laitteen runko-osaan ia että kannatin-20 varren kannattava ripustusosa on asettelua varten ennen kuvausta sovitettu runko-osaan liikuteltavaksi suoraviivaisesti potilaan pään symmetria-akselin suuntaisesti runko-osan ja siten myös pääntuentavälineiden suhteen.
25 Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on aikaansaada potilaan tuentajär-jestelmä, josta edellämainitut, tunnetuissa laitteissa olevat puutteet on poistettu sekä järjestelmän toteuttavaa rakennetta saadaan yksinkertaistettua.
30 Edellä esitettyihin ja myöhemmin selviäviin päämääriin pääsemiseksi keksinnölle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että sekä mainitut pääntuentavälineet että mainitut käsikahvat on kalkki sovitettu synkronisesti siirrettäviksi samaan suuntaan tukirungon avulla, joka on järjestetty siirtyväksi kuvautuvan kerroksen asetusta varten johteissa tai vastaavissa malni-35 tun ulokeosan yhteydessä olennaisesti potilaan saglttaalitason suunnassa, potilaan ollessa tuettuna mainituilla tuentavälineillä laitteen yhteyteen.
4 73589 1 Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisen piirustuksen kuvioihin, joissa esitettyihin yksityiskohtiii keksintöä ei ole mitenkään ahtaasti rajoitettu.
5 Kuvio 1 esittää keksinnön mukaista, lähinnä hammaskuvauksiin tarkoitettua, röntgentomografialaitetta sivulta nähtynä.
Kuvio 2 esittää kaaviollisesti samaa kuin kuvio 1 päältäpäin nihtynä.
10 Tomografialaite käsittää pystypylvään 11, johon on sovitettu pystyliuku-johde 12, jonka avulla laitteen toimintakorkeus on säädettävissä, Liuku-johteeseen 12 on kiinnitetty yläkannatinvarsi 22 ja alahyllykkö 19. Kanna-tinvarteen 22 on laakeroitu esimerkiksi hakijan FI-patenttihakemuksesta n:o 852208 (jätetty 31.5.1985) esitetyllä mekanismilla vaakasuora kannatin- 15 varsi 21, joka pääsee kääntymään kannatinvarteen 22 nähden sijainniltaan siirtyvän pystyakselin H-H ympäri. Kannatinvarren 21 vastakkaisiin päihin on kiinnitetty röntgensäteilylähde 10 ja filmikasetti 20, jossa on säteily-lähteestä 10 tulevaan säteilykeilaan X nähden kasetin 20 mukana siirtyvä filmi (F).
20
Pystyjohteen 12 alahyllykköön 19 on kiinnitetty keksinnön mukaisesti sovitetut potilaan P tuentavälineet, jotka käsittävät alahyllykköön 19 nuolen B suunnassa liikkuvaksi sovitetun tukirungon 16, joka on alahyilykön 19 yhteydessä sinänsä tunnettujen johdesovitusten kuten rullien 23 ja/tai 25 liukukappaleiden varassa. Tukirunko 16 liikkuu alahyllykön 19 suhteen välineiden 17 ja 18 avulla myöhemmin tarkemmin selviävällä tavulla. Tukirungon 16 ulkopäähän on kiinnitetty potilaan leukatuki 13 ja piäntuet 14, jotka viimemainitut tulevat potilaan P pään molemmin puolin ja jotka ulottuvat esimerkiksi potilaan P korvien korkeudelle.
30
Keksinnössä on olennaista se, että mainittuun liikkuvaan tukirunkoon 16 on kiinteästi kohdassa 16’ kiinnitetty pari käsikahvoja 15, joihin potilas P voi molemmin käsin tarttua ja pitää itsensä stabiilisti muös käsivoimin vakaasti kiinni tukia 13 ja 14 vasten.
Seuraavassa selostetaan edellä selostetun röntgenkuvauslaitteen ja sen potilaan tukijärjestelmän toimintaa.
35 5 73589 1 Kuvauksen aikana kannatinvarsl 22 siihen kiinnitettyine laitteineen pyörii nuolen A suunnassa (kuvio 2) potilaan P ympäri ja sijainniltaan siirtyvän pystyakselin H-H ympäri. Tällöin säteilylähde 10 projisoi röntgensäteily-keilan potilaan P pään lävitse filmille F. Potilaan P asettelusta lait-5 teeseen kuvautuvaan kerrokseen K nähden riippuu se, mikä kerros potilaasta P kuvautuu terävänä filmille F.
Potilas P asetetaan keksinnön mukaisesti kuvauslaitteeseen siten, että hän tarttuu tuentajärjestelyn tukikahvoihin 15 ja nojautuu niiden varassa 10 taaksepäin siten, että niskaranka R on olennaisesti kohtisuorassa säteily-keilaa X kohtaan ja potilaan oklusaalitaso 0-0 on pääasiallisesti vaakasuorassa. Potilaan P leuka on tuettu tiiviisti leukatukeen 13 siten, että potilaan P sagittaalitaso S-S (kuvio 2) on kohtisuorassa leukatukeen 13 nähden ja sivuttaissuunnassa potilaan P pää on tuettu molemmin puolin 15 päätuilla 14. Kuvautuva kerros säädetään oikealle paikalleen liikuttamalla potilasta P sagittaalitason S-S suuntaisesti tukirunkoon 16 kiinnitetyillä tuentavälineillä 13,14, säätöpyörän 18 ja sen yhteydessä olevan ketjun tai vaijerin 17, ruuvin tai muun vastaavan säätöelimen avulla.
20 Kuviossa 1 sekä pääntukivalineet 13 ja 14 että käsikahvat 15 ovat kiinteästi ja jäykästi kiinnitetty samaan tukirunkoon. Tämä on keksinnön edullisin sovellutusmuoto, mutta keksintö voidaan toteuttaa nyös niin, että pääntukivälineet 13,14 kiinnitetään omaan tukirunkoonsa ja käsikahvat omaan tukirunkoonsa, mutta molemmat mainitut tukirungot järjestetään synk-25 ronisesti siirrettäväksi hyllykön 19 yhteyteen samoilla siirtovälineillä.
Mainituilla pääntuentavälineillä 13 ja 14 ja käsikahvoilla on sopiva vaakasuora väli ja käsikahvat 15 sijoitetaan sopivimmin potilaan hartioiden tasolle. Varsin sopiva rakenne saadaan siten, että pään tukivälineet 13,14 30 ulottuvat ylöspäin mainitusta tukirungosta 16 ja mainitut käsikahvat alaviistoon ja toisistaan sekä potilaasta poispäin tukirungon 16 alapuolella.
Keksinnössä on luotu potilaan P tuentajärjestelmä, jossa käytetään vain alahyllyyn 19 sijoitettujen kaikkien tuentavälineiden 13,14,15,16 yhtä-35 aikaista liikettä. Keksinnössä potilaan P asento on pystytty erinomaisesti stabiloimaan synkronoimalla myös tukikahvat 15 samaan liikkeeseen muiden asettelutukien 13,14 kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että aseteltaessa ku- 6 73589 vautuvaa kerrosta potilaan olka- ja kyynärvarsien o( kulma pysyy vakiona, eikä täten aiheudu muutoksia hartia- ja niskalihasten H-N jännitystiloissa. Näin ollen potilaan P pään ja niskarangan R asento pysyy hyvin stabiilina kuvautuvaa kerrosta aseteltaessa.
5
Seuraavassa esitetään patenttivaatimukset, joiden määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa keksinnön eri yksityiskohdat voivat vaihdella ja poiketa edellä vain esimerkinomaisesti esitetystä.
10 15 20 25 30 35

Claims (8)

1. Potilaan tuentajärjestelmä panoramaröntgentomografialaitteessa, joka laite käsittää tukivarren (22), johon on sovitettu pyöriväksi ja/tai siir-5 tyväksi toinen tukivarsi (21), jonka toiselle puolelle on kiinnitetty röntgensäteilylähde (10) ja toiselle puolelle filmikasetti (20) ja jossa laitteessa on mainitun ensimmäisen tukivarren (22) alapuolella ulokeosa (19) , jonka yhteyteen on sovitettu potilaan tuentavälineut> jotka käsittävät potilaan pääntuet (13,IA) ja käsikahvat (15), joista potilas (P) 10 voi käsivoimin tukea itseään kun hänen päänsä on mainituilla pääntuenta-välineillä (13,14) tuettu mainitun säteilylähteen (10) ja filmikasetin (20) väliseen tilaan, tunnettu siitä, että sekä mainitut pään-tuentavälineet (13,14) että mainitut käsikahvat (15) on kaikki sovitettu synkronisesti siirrettäviksi samaan suuntaan tukirungon (16) avulla, jo- 15 ka on järjestetty siirtyväksi kuvautuvan kerroksen asetusta varten johteissa (23) tai vastaavissa mainitun ulokeosan (19) yhteydessä olennaisesti potilaan sagittaalitason (S-S) suunnassa, potilaan ollessa tuettuna mainituilla tuentavälineillä (13,14,15) laitteen yhteyteen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tuentajärjestelmä, jossa mainittuihin potilaan pääntuentalaitteisiin kuuluvat leukatuki (13) ja sen molemmin puolin symmetrisesti potilaan sagittaalitason (S-S) suhteen potilaan pääntuet (14), jotka ulottuvat olennaisesti korkeammalle kuin mainittu leuka-tuki, tunnettu siitä, että mainitut käsikahvat (15) on kiin-25 teästi ja jäykästi kiinnitetty mainittuun tukirunkoon (16).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen tuentajärjestelmä, tunnet-t u siitä, että pään tukivälineet (14) ovat kiinteät tukirunkoon (16) nähden säätöliikkeen suunnassa (B) ja liikuteltavat sivusuunnassa poti- 30 laan vapauttamiseksi ja lukitsemiseksi kuvausasemaan.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen tuentajärjestelmä, tunnettu siitä, että sopivan välin päähän mainitusta leukatuesta (13) potilaan (P) sagittaalitason (S-S) suunnassa ulospäin on mainitut kiinteät 35 käsikahvat (15), jotka ovat olennaisesti potilaan (P) hartioiden korkeudella. 7 3 5 8 9
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen tuentajärjestelmä, tun nettu siitä, että mainitut käsikahvat (15) ulottuvat mainitun hyllyk-kömäisen ulokeosan (19) ja siihen liikkuvaksi sovitetun tukirungon (16) alapuolelle. 5
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen tuentajärjestelmä, tunnettu siitä, että mainittuun pystvrunkoon (12) on kiinnitetty säätö-kampi, säätöpyörä (18) tai muu vastaava, joka on vaijerilla (17), ketjulla tai muulla vastaavalla liitetty mainittuun tukirunkoon (16) sen säätämisek- 10 si mainitun hyllykön (19) suhteen (nuoli B),
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen tuentajärjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu tukirunko (16) on järjestetty asemaltaan säädettäväksi mainitun ulokeosan (19) pituussuunnassa, joka suunta on 15 olennaisesti vaakasuora ja kohtisuora mainittuun pystvrunkoon (12) nähden ja olennaisesti yhdensuuntainen mainitun yläpuolisen tukivarren (22) kanssa.
7 , 73589 I Patenttivaatimukset
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen tuentajärjestelmä, t u n -20 n e t t u siitä, että mainitut pääntuentavä]ineet (13,14) on kiinnitetty mainitun tukirungon (16) toiseen päähän ja että mainitut käsiknhvat (15) on kiinnitetty mainitusta tukirungosta (16) alaspäin ulottumaan. 25 30 ti 35 9
FI861463A 1986-04-04 1986-04-04 Stoedarrangemang foer patient vid en panoramaroentgenfotograferingsanordning. FI73589C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI861463A FI73589C (fi) 1986-04-04 1986-04-04 Stoedarrangemang foer patient vid en panoramaroentgenfotograferingsanordning.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI861463A FI73589C (fi) 1986-04-04 1986-04-04 Stoedarrangemang foer patient vid en panoramaroentgenfotograferingsanordning.
FI861463 1986-04-04

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI861463A0 FI861463A0 (fi) 1986-04-04
FI73589B FI73589B (fi) 1987-07-31
FI73589C true FI73589C (fi) 1987-11-09

Family

ID=8522417

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI861463A FI73589C (fi) 1986-04-04 1986-04-04 Stoedarrangemang foer patient vid en panoramaroentgenfotograferingsanordning.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI73589C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI861463A0 (fi) 1986-04-04
FI73589B (fi) 1987-07-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI89313C (fi) Styrsystem foer panoramatomografiroentgenanordning
US7036985B2 (en) X-ray positioning device
US9192342B2 (en) Patient head support apparatus for imaging
FI92973C (fi) Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa
US4985907A (en) Dental X-ray apparatus for panoramic tomography
FI90197B (fi) Menetelmä ja laite panoraamaröntgenkuvauksessa
US4675888A (en) Patient support system in a narrow-beam tomographic imaging apparatus
JPH07100062B2 (ja) 可動型パノラマ式断面撮影用装置
US20080025467A1 (en) Intraoral dental radiology positioning device for use with x-ray receptor
US4144460A (en) Method and device for radiographing human jaw joints
JPH0218088B2 (fi)
US3790803A (en) Sighting and relating device for x-ray tube head
FI73589C (fi) Stoedarrangemang foer patient vid en panoramaroentgenfotograferingsanordning.
CN219166437U (zh) 一种腺样体x线照片辅助头部固定支架
CA1322060C (en) Jaw bone anchored type head positioner
FI87135C (fi) Anordning foer aostadkommande av panorama-roentgenbildsprojektioner
EP0534548B1 (en) Cephalostat
US3708663A (en) Optical cephalostat
KR101660130B1 (ko) X선 촬영장치
JPH0411691Y2 (fi)
JPH0115372Y2 (fi)
JPH10314165A (ja) 歯科用x線断層撮影装置の歯列位置決め装置及び歯列 位置決め方法
WO2019050231A1 (ko) 치과용 서포트 블록 및 이를 포함하는 영상 촬영 장치
CN219070371U (zh) 一种便捷式口腔牙片摄影夹持装置
EP0151007A3 (en) An apparatus for x-ray photography of the area of the dentition and of the jaws

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: PLANMECA OY