FI73254C - Foerfarande foer rening av sulfatprocessens kondensater. - Google Patents

Foerfarande foer rening av sulfatprocessens kondensater. Download PDF

Info

Publication number
FI73254C
FI73254C FI821271A FI821271A FI73254C FI 73254 C FI73254 C FI 73254C FI 821271 A FI821271 A FI 821271A FI 821271 A FI821271 A FI 821271A FI 73254 C FI73254 C FI 73254C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
condensate
condensates
column
compounds
activated carbon
Prior art date
Application number
FI821271A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI73254B (fi
FI821271L (fi
FI821271A0 (fi
Inventor
Kjell L Johnsen
Original Assignee
Papirind Forskningsinst
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Papirind Forskningsinst filed Critical Papirind Forskningsinst
Publication of FI821271A0 publication Critical patent/FI821271A0/fi
Publication of FI821271L publication Critical patent/FI821271L/fi
Publication of FI73254B publication Critical patent/FI73254B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73254C publication Critical patent/FI73254C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C11/00Regeneration of pulp liquors or effluent waste waters
    • D21C11/06Treatment of pulp gases; Recovery of the heat content of the gases; Treatment of gases arising from various sources in pulp and paper mills; Regeneration of gaseous SO2, e.g. arising from liquors containing sulfur compounds
    • D21C11/08Deodorisation ; Elimination of malodorous compounds, e.g. sulfur compounds such as hydrogen sulfide or mercaptans, from gas streams
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C11/00Regeneration of pulp liquors or effluent waste waters
    • D21C11/0057Oxidation of liquors, e.g. in order to reduce the losses of sulfur compounds, followed by evaporation or combustion if the liquor in question is a black liquor

Landscapes

  • Treating Waste Gases (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)
  • Carbon And Carbon Compounds (AREA)
  • Treatment Of Water By Oxidation Or Reduction (AREA)
  • Production Of Liquid Hydrocarbon Mixture For Refining Petroleum (AREA)

Description

1 73254
Menetelmä sulfaattiprosessin lauhteiden puhdistamiseksi
Esillä olevan keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 la jimäärit.elmässä esitettyä tyyppiä oleva menetelmä.
Selluloosaa sulfaattiprosessin mukaisesti valmistettaessa kuituraaka-ainetta (tavallisesti hakkeen muodossa olevaa puuta) käsitellään suuren paineen ja korkean lämpötilan alaisena ns. valkolipeällä, jossa aktiivisina kemikaaleina ovat natriumhydroksidi ja natriumsulfidi (1, 2). Lisäksi jotkut tehtaat käyttävät lisäkemikaaleja, kuten polysul-fidia ym.
Keittoprosessin päätyttyä kuituaine (sulfaattiselluloosa tai sulfaattimassa) erotetaan liuenneesta orgaanisesta aineesta ja epäorgaanisista kemikaaleista. Värinsä takia nestefaasia kutsutaan nyt mustalipeäksi. Mustalipeä väke-vöidään niin suureen kuiva-ainepitoisuuteen, että se voidaan polttaa. Tällöin vapautuu lämpöä (mahdollisesti myös sähkövoimaa) sekä epäorgaanisia kemikaaleja, jotka voidaan muuttaa valkolipeäkemikaaleiksi, mikä on ehdottoman välttämätöntä prosessin talouden kannalta. Joukko haihtuvia yhdisteitä (tärpättiä, metanolia ym.) ja ilmaa poistetaan keittimestä erikseen tai erotetaan mustalipeästä saattamalla tämä alennetun paineen alaiseksi (suhteessa keittimen paineeseen). Jäähdytyksen jälkeen osa näistä seuraa lauhtuvan vesihöyryn mukana. Veteen liukenematonta faasia nimitetään tavallisesti sulfaattitärpätiksi. Prosessin tästä osasta tulevia lauhteita nimitetään yleensä keittämölauh-teiksi.
Mustalipeän väkevöinti (mukaan lukien selluloosasta syrjäytetty pesuvesi) suoritetaan tavallisesti monivaihehaih-duttamossa, osaksi tyhjön alaisena. Haihtunut vesi saadaan ulos lauhteina. Yhdessä laitoksen tyhjöpumpusta mah- 2 73254 dollisesti tulevan veden ym. kanssa nimitetään tästä poistuvaa vettä haihdutuslauhteiksi. Lukuunottamatta tuore-höyryn suorasta lämmityksestä peräisin olevaa osaa, ovat myös haihdutuslauhteet enemmän tai vähemmän epäpuhtaita.
Yksittäiset tehtaat käyttävät keittoprosessista tulevan höyryn osaa mustalipeän esihaihdutukseen. Tällaisia esi-haihdutuslauhteita voidaan pitää keittämö- ja haihdutus-lauhteiden välimuotona. Erilaiset poistohöyry- ja lauhde-tyypit voivat kokonaisuutena ottaen eri tavoin liittyä prosessiin, millä ei kuitenkaan katsota olevan merkitystä tässä yhteydessä.
Mustalipeästä erotetaan saippuaa (sulfaattisaippuaa).
Tämä muodostuu pääosaksi saippuoiduista rasvahapoista ja hartsihapoista (abietiinihapoista), mutta sisältää myös saippuoimattomia yhdisteitä. Saippua voidaan ottaa talteen ja se muutetaan tällöin tavallisesti ns. mäntyöljyksi.
Myös haihdutuslauhteet sisältävät enemmän tai vähemmän hienojakoista "öljyä" ts. vesiliukoisen faasin, mikä on epäkohtana niiden jatkokäsittelyssä.
Tässä mainituille lauhteille on yhteistä, että ne sisältävät erilaisia haihtuvia aineita, joista osa on alempia rikkipitoisia yhdisteitä. Erityisesti haihdutuksen aikana mustalipeästä poistuu pahanhajuisia ja myrkyllisiä kaasuja kuten vetysulfidia (I^S), metyylimerkaptaania (CH^SH) ja sentapaisia, joista melko huomattava osa jää lauhteisiin. Lauhteet ovat sen tähden pahanhajuisia ja myrkyllisiä.
Metanoli- ynnä muiden aineiden pitoisuus merkitsee sitä, että lauhteiden poisto kuormittaa purkuvesistöä liuenneen orgaanisen aineen muodossa, johon liittyy kemiallinen hapenkulutus (COD) ja biokemiallinen hapen kulutus (BOD). Nämä kolme seikkaa, haju, myrkyllisyys vesiorganismien kannalta sekä orgaaninen kuormitus, merkitsevät sitä, että sulfaattiprosessin lauhteet muodostavat vakavan ympäristö- 3 73254 ongelman. Samalla rajoitetaan myös epäpuhtaiden lauhteiden käyttömahdollisuuksia prosessin nestelähteenä, koska niistä poistuu myrkyllisiä ja pahanhajuisia kaasuja ja ne sisältävät hienojakoisia öljyjä.
Nykyään sulfaattiprosessin lauhteiden puhdistukseen käytettävät menetelmät perustuvat ensisijaisesti haihtuvien yhdisteiden (mukaan lukien metanoli ja pahanhajuiset aineet) poistoon höyryn tai ilman avulla (strippaus) (2a, 2b). Poistetut kaasut/höyryt hävitetään tavallisesti polttamalla yhdessä joidenkin keitto- ja talteenottoproses-sista tulevien lauhtumattornien kaasujen kanssa.
Mikro-organismien avulla tapahtuvaan hajoamiseen perustuvaa puhdistusprosessia käytetään myös (3).
Esillä olevan menetelmän tarkoituksena on poistaa lauhteiden pahanhajuiset aineet yhdistetyn hapetuksen ja adsorption avulla hienojakoisen öljyn edeltävän poiston jälkeen mm. koalesenssin avulla, milloin tämä on tarpeen. Pientä koelaitosta on parin vuoden ajan kokeiltu sulfaattitehtaassa erilaisten lauhdetyyppien, katalyyttityyppien, katalyyttien eliniän ja regenerointimahdollisuuksien ym. tutkimista varten.
On tunnettua, että vetysulfidikaasu ilmassa hapettuu sopivan katalyytin, kuten esim. aktiivihiilen avulla. Tässä kaasureaktiossa t^S muuttuu alkuainerikiksi. Prosessia voidaan jatkaa edelleen rikkidioksidiksi (S02)» joka myös (yhdessä tietyn SO^-määrän kanssa) on H2S:n, rikin ja monen muun rikkiyhdisteen palamisen lopputuote. On myös ehdotettu pahanhajuisten kaasujen puhdistusta alkalin ja aktiivihiilen avulla. Vetysulfidi liukenee alkaliin, esim. natronlipeään, jolloin muodostuu sulfideja (NaHS ja/tai Na2S NaOHrssa). Sulfaattiprosessin hyvin vahvasti emäksisessä valkolipeässä natriumhydroksidi ja natriumsul-fidi ovat, kuten mainittiin, aktiiviset keittokemikaalit.
4 73254
Ilma hapettaa tällaisen valkolipeän hitaasti, ja hapetus-tuotteet ovat natriumsulfiitti, natriumtiosulfaatti ja natriumsulfaatti. Sopivan happimuuttajän tai katalyytin läsnäollessa voidaan hapetusaikaa lyhentää huomattavasti, jolloin muodostuu natriumpolysulfidia ja natriumtiosul-faattia. Esimerkkinä voidaan mainita tietyn mustalipeä-määrän sekoitus (PFI-patentti) tai erityisen katalyytti-massan käyttö (Mead Moxy-prosessi) (4, 5) .
Aktiivihiili on puhdistustekniikassa yleisesti tunnettu käytettynä pienten epäpuhtausmäärien poistoon. Tämä perustuu aineen suureen sisäpintaan. Adsorboidut aineet sulkevat pinnan siten, että tarvitaan jonkinlaista regeneroin-tia, jos on kysymys suuremmista epäpuhtausmääristä.
Esillä oleva menetelmä on tunnettu siitä, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Kokeet
Sulfaattitehtaasta tulevia epäpuhtaita, pahanhajuisia lauh-teita johdettiin yhdessä ilman kanssa aktiivihiilellä täytetyn kolonnin läpi.
Alustavat kokeet osoittivat, että 1) haju poistuu käsittelyssä, 2) vetysulfidi ja metyylimerkaptaani poistettiin (osoitettiin potentiometrisillä titrauksilla), 3) hajua, vetysulfidia ja metyylimerkaptaania ei poistettu, jos nesteen mukana ei ollut riittävästi ilmaa ja 4) kolonni menetti tehonsa jonkin ajan kuluttua.
Sen lisäksi, että haju, vetysulfidi ja metyylimerkaptaani saatiin poistetuksi tässä menetelmässä, kokeet siis osoittivat, että täytyi tapahtua ilmahapetus (patenttivaatimukset 1, 2, 3) ja että kolonnin aine oli vaikuttanut (patenttivaatimus 4), ts. kysymyksessä oli katalyyttinen hapetus.
73254
Oletettiin, että vetysulfidi oli hapettunut alkuainerikik-si, joka oli jäljellä kolonniaineessa. Tämä olettamus vahvistettiin siten, että kolonnin läpi johdettuun valko-lipeään rikastui polysulfidia. (Väri keltainen/oranssi/ punainen riippuen väkevöinnistä. Määritetty kvantitatiivisesti potentiometrisella titrauksella muuttamisen jälkeen ekvivalentiksi määräksi tiosulfaattia natriumsulfii-tin avulla.) On tunnettua, että alkuainerikki liukenee sulfidiliuoksiin, kuten esim. valkolipeään ja viherlipeään. Koe osoitti siis myös, että sulfaattiprosessissa itsessään on kemikaaleja, joita voidaan käyttää vapauttamaan kolonnianne saostuneesta rikistä.
Käsittelemätön lauhde sisälsi öljymäisiä pisaroita, joiden määrä ja pisarakoko vaihtelivat. Kuljettuaan kolonnin läpi lauhde oli kuitenkin täysin kirkasta. Tällaisen öljyn saostumisen voidaan olettaa pienentävän kolonniaineen aktiivista pintaa. Tämän vahvisti se, että kolonni tehonsa menetettyään jälleen tuli tehokkaaksi, kun sitä oli käsitelty höyryllä n. 180-190° C:ssa.
Seuraamalla lauhteita jonkin aikaa havaittiin, että öljy-määrä saattoi vaihdella laajojen rajojen puitteissa. Sen tähden tehtiin kokeita öljyn poistamiseksi, ennenkuin lauhde joutui kolonniin. Tehokas öljyn poisto saavutettiin poistamalla ensin suuria pisaroita antamalla näiden nousta ylös vesifaasin pinnalle ja poistamalla sen jälkeen hienojakoiset leijuvat öljypisarat vesifaasista koale-senssin avulla.
Vesikirkkaiden lauhteiden näytteitä uutettiin koalesenssi-suodatuksen jälkeen orgaanisilla liuottimilla, ja uutteita tutkittiin kaasukromatografian avulla. Analyysit osoittivat, että läsnä oli hyvin suuri määrä polaarisia ja ei-polaarisia orgaanisia yhdisteitä. Vastaavat kolonnin läpikulun jälkeen otettujen näytteiden analyysit osoittivat, että nämä yhdisteet likimain täydellisesti poistettiin 6 73254 käsittelyssä. Tässä analyysimenetelmässä saatujen yhdisteiden oletettiin pääasiassa olevan korkeampia orgaanisia yhdisteitä. Koska näiden, samoinkuin vetysulfidin ja alempien orgaanisten rikkiyhdisteiden, voidaan odottaa vaikuttavan akuuttisen myrkyllisesti purkuvesistön elämään, lauhdenäytteitä käytettiin tutkittaessa lohenpoikasten kuolleisuutta. Todettiin, että käsittelemättömät näytteet olivat 3-35 kertaa myrkyllisempiä kuin käsitellyt.
Myrkyllisyyskokeet (96 tuntia - LC^q) suoritettiin Norjan vedentutkimuslaitoksessa (Norsk institutt for vannforsk-ning NIVA). Kaasukromatografiset kokeet suoritettiin Teollisen tutkimuksen keskuslaitoksessa (Sentralinstitutt for industriell forskning SI) mm. lasikapillaarikolonnin ja liekki-ionointi-ilmaisimen avulla. Alhaalla kiehuvien orgaanisten yhdisteiden, kuten esim. metanolin, pitoisuutta tutkittiin PFI:ssä kaasukromatografin avulla, jossa oli polyalkyleeniglykooli-kolonnin ja lämpölankailmaisin. Metanolin lisäksi löydettiin pieniä määriä toista yhdistettä (laskettu alle 1,5 %:ksi metanolimäärästä). Tämä osoittaa sitä, että metanoli voidaan käytännössä rikastaa puhdistetuista lauhteista ilman liian suuria jakotislaus-erotusta koskevia vaatimuksia. Hajututkimukset head-space-tekniikan avulla osoittivat poistuvien hajuaineiden määrän ja kokonaispitoisuuden pienennystä 40°C:ssa (SI).
Käytetty koelaitos on esitetty yleispiirustuksessa. Sen rakenne on seuraavanlainen:
Venttiilien 1, 2 ja pumppujen Pi, P2 avulla otetaan osa-virta 1auhdejohdosta (piirustuksen esimerkissä tämä otetaan haihdutusaseman poistosta). Mahdolliset kiinteät hiukkaset ja suuremmat öljypisarat erotetaan esisuodatti-messa 3, jossa on ylijuoksukohta 4. Koalesenssiyksikkö muodostuu kahdesta rinnakkain kytketystä koalesenssisuo-datinpanoksesta 5, jotka ovat Balston-tyyppiä. Hapetus
II
7 73254 suoritetaan 4 m:n teräskolonnissa, joka sisältää 8 litraa katalyyttimassaa. Kolonniin syötetään lauhdetta (vaihtoehtoisesti valkolipeää saostuneen rikin poistoa varten) pumpun P3 ja määrämittarin 9 kautta, paineilmaa mittarin 18 välityksellä sekä höyryä regenerointia varten. Kolonnin tehoa valvotaan I^S-ilmaisimella, joka on asennettu kokoo-masäiliön kannen alle, ja lisävalvonta saadaan ottamalla näytteitä hajun arvostelua varten ja I^Srn sekä CH^SHm potentiometristä titrausta varten.
Hapetuskolonnin hyötysuhteen tutkimus
Kolonniaine: aktiivihiili, 8 litraa, raekoko 0,5-2,5 mm tyyppi: Lurgi Hydraffin LS supra huom.: Alustavat kokeet, jotka suoritettiin mm. tavallisella aktiivihiilellä ilman teknisiä erittelyjä, joka ostettiin oslolaisesta liikkeestä, antoivat vastaavat tulokset hajun, H2:n ja CH^SH:n suhteen.
Kolonni täytettiin 2.10.1979
Kokeet suoritettiin 2-4.10.1979: HAIHDUTUSLAUHTEET Tuleva lauhde: H2S 0,1 - 0,9 g S/l CH3SH 0 - 0,3 H2S + CH3SH 0,1 - 1,2 g S/l pH 7,6-8,0 Lähtevä lauhde: h2s + ch3sh 0 g S/l pH n. 9,7
Lauhdemäärä 15 1/h, yht. 720 1 Ilmamäärä n. 40 " " 1800 1
Poistettu yhteensä H2S + CH3SH vastaten 360 g S
8 73254
Regeneroitu n. 5 kg:11a höyryä (190°, 13 kg/cm2) jatk. 15.10.-17.10.
Tuleva lauhde: H2S 0,1 - 0,7 g S/l CH3SH 0,1-0,3 H2S + CH3SH 0,2 - 1,0 g C/l pH n. 8 Lähtevä lauhde: H2S + CH3SH 0 g S/l pH n. 9,6
Lauhdemäärä 15 1/h, yht. 350 1
Ilmamäärä 40 " " 910 1
Poistettu yhteensä H2S + CH3SH vastaten 230 g S
jatk. 22.10.-25.10.
Lauhdemäärä Yht. 600 1
Ilmamäärä " 1630 1 pH (sisään) n. 8 pH (ulos) n. 9,5
Poistettu yhteensä H2S + CH3SH vastaten 310 g S
Lauhdemäärät edeltävän höyryregeneroinnin jälkeen: 350 1 + 600 1 = 950 1
Lauhdemäärät yhteensä: 720 1 t- 950 1 = 1470 1
Poistettu yhteensä H2S + CH3SH vastaten 540 g S Regeneroitu n. 6 kg:lla höyryä (190°, 12,8 kg/cm2) Regeneroitu n. 4,5 1:11a lämmintä valkolipeää, 30 min. Poistettu polysulfidipitoinen lipeä. Pesty n. 40 litralla vettä jatk. 25.2.-27.2.80
Lauhdemäärä Yht. 330 1 il.
9 73254
Ilmamäärä yht. 1000 1 pH (sisään) n. 7,8 pH (ulos) n. 9,7
Poistettu yhteensä H2S + CH^SH vastaten 230 g S
jatk. 4.3.
Lauhdemäärä Yht. 470 1
Ilmamäärä " 1400 1
Poistettu yhteensä H2S + CH^SH vastaten 330 g S
560 g S
Koesarja päätettiin, kun oli käsitelty yhteensä 2270 1 epäpuhdasta haihdutuslauhdetta poistamalla H2S + CH3SH vastaten 1430 g rikkiä.
Kokeet suoritettu 28.5.-9.10.80: KEITTÄMÖLAUHTEET
Kolonniaine kuten yllä Kolonni täytetty 21.5.
Tuleva lauhde: H2S + CH^SH hyvin pieniä määriä pH 9,0-9,5 Lähtevä lauhde: H2S + CH-jSH 0 g/1 pH 9,5-10,0
Lauhdemäärä 15 1/h, yht. n. 5000 1
Ilmamäärä 40 " " n. 13300 1
Koe päätetty, kolonni edelleen tehokas.
Kaasukromatografiset analyysit (suoritettu SI:ssä)
Uutto sykloheksaanilla käsittää ei-polaarisia yhdisteitä, jota seuraa hapotus ja uutto butyyliasetaatilla ja deri-vatoituna trimetyylisilyylireagenssilla enemmän polaaristen yhdisteiden määrittämiseksi. Ensimmäiset tutkittu lasikapillaari kolonnilla, toiset täytetyllä kolonnilla, molemmat käyttäen liekki-ionointi-ilmaisinta.
10 7 325 4
Haihdutuslauhteet päivämäärältä 17.10.79
Sekä ei-polaaristen että polaaristen yhdisteiden määrä oli hyvin voimakkaasti pienentynyt lauhteiden käsittelyn jälkeen hapetuskolonnissa. Ei-polaaristen yhdisteiden pää-aineosaoli pienentynyt n. 20 000 kertaa (60 ppmrstä 3 x 10 ppmrään). Polaaristen yhdisteiden kohdalla todettiin pienennys n. 600 kertaa pääaineosan suhteen.
Keittämölauhteet päivämäärältä 16.1980
Ei-polaaristen yhdisteiden kohdalla todettiin pienennys n. 160 kertaa. Polaarisessa jakeessa ei todettu mitään yhdisteitä hapetuskolonnin jälkeen otetuissa näytteissä, mikä vastaa ainakin 200-kertaista pienennystä, kun ilmai-surajaa käytetään perustana.
Hajuanalyysit head-space-tekniikan avulla (suoritettu SI:ssä)
Ennen hapetuskolonnia ja sen jälkeen otettuja haihdutus-lauhdenäytteitä lämmitettiin 1 tunnin ajan 40°C:ssa ja kaasu nesteen yläpuolella (head-space) poistettiin, väke-vöitiin aktiivihiilellä ja analysoitiin kaasukromato-grafissa. Näytteissä ilmoitettiin olevan hyvin suuri ero, koska noin puolet yhdisteistä ennen hapetusta otetuissa näytteissä puuttuvat hapetuksen jälkeen otetuista näytteistä. Kokonaispitoisuus on n. 4 kertaa suurempi kuin käsittelemättömissä. Joitakin uusia haihtuvia yhdisteitä näkyy muodostuvan, mutta näitä on läsnä hyvin pieninä määrinä. Ne näyttävät pääasiassa olevan dimetyylisulfidia.
Metanolin poisto ja sen puhtauden tutkimus Metanoli poistettiin (määrä n. 5 g/1) ja analysoitiin PFI:n kaasukromatografilla. Kromatogrammit osoittivat vain hyvin pieniä määriä toista yhdistettä metanolin lisäksi, ja tämä määrä laskettiin alle 1,5 %:ksi metanoli-määrästä.
tl 11 73254
Koalesenssi
Koalesenssisuodatuksen tehokkuus osoitettiin siten, että 1) yksikön yläosaan oli kertynyt "öljyä” ja 2) lauhde oli usein vaaleaa ennen yksikköä ja kirkasta sen jälkeen.
Käsittelemättömän lauhteen öljypitoisuus vaihteli hyvin laajojen rajojen puitteissa.

Claims (3)

1. Sulfaattiprosessista tulevien lauhteiden puhiHstukqpcc tettavä menetelmä, jotka lauhteet sisältävät rikkivetvä ·;=, ' yr !a orgaanisia rikkiyhdisteitä, jossa menetelmässä' lauhteet saatetaan y.o taktiin happipitoisen kaasun kanssa aktiivihiilen ]äsnäo]l^ssΛ tunnettu siitä, että lauhteet mahdollisesti vapautetaan "r ] _ jvistä" ja kiintoaineista, minkä jälkeen lauhteet ja haj>pipi-0;[_ nen kaasu viedään myötävirtaan aktiivihiilellä' täytetyn kolonnin läpi, ja mikäli tarpeen saostunut rikki poistetaan sinänsä tunnetulla tavalla käsittelemällä sulfidipitoisella alkaalise 1\a liuoksella, kuten valkolipeällä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että katalyyttiin tai sen pinnalle absorboituneet orgaaniset aineosat poistetaan hryrystrinpauksella ja mahdollisesti hävitetään.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lauhde vapautetaan "öljyistä" tai kiintoaineista koni isoamalla ja/tai suodattamalla.
FI821271A 1981-04-10 1982-04-08 Foerfarande foer rening av sulfatprocessens kondensater. FI73254C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO811259 1981-04-10
NO811259A NO150971C (no) 1981-04-10 1981-04-10 Fremgangsmaate ved rensning av kondensater fra sulfatprosessen

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI821271A0 FI821271A0 (fi) 1982-04-08
FI821271L FI821271L (fi) 1982-10-11
FI73254B FI73254B (fi) 1987-05-29
FI73254C true FI73254C (fi) 1987-09-10

Family

ID=19886021

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI821271A FI73254C (fi) 1981-04-10 1982-04-08 Foerfarande foer rening av sulfatprocessens kondensater.

Country Status (5)

Country Link
JP (1) JPS57180484A (fi)
CA (1) CA1205930A (fi)
FI (1) FI73254C (fi)
NO (1) NO150971C (fi)
SE (1) SE462169B (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE9403818L (sv) * 1994-11-08 1996-05-09 Kvaerner Pulping Tech Sätt vid ozonblekning
FI128221B (fi) * 2015-04-27 2019-12-31 Metsae Fibre Oy Menetelmä polysulfidilipeän valmistamiseen käytetyn katalyytin regeneroimiseksi

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ZA737730B (en) * 1972-10-26 1974-09-25 St Regis Paper Co Process for reducing the organic carbon content and improving the color of aqueous plant effluents
JPS5066480A (fi) * 1973-10-18 1975-06-04
JPS562887A (en) * 1979-06-20 1981-01-13 Toshiba Corp Treatment of waste alkali washing liquid for deodorizing

Also Published As

Publication number Publication date
CA1205930A (en) 1986-06-10
NO811259L (no) 1982-10-11
FI73254B (fi) 1987-05-29
JPS57180484A (en) 1982-11-06
FI821271L (fi) 1982-10-11
SE462169B (sv) 1990-05-14
NO150971B (no) 1984-10-08
NO150971C (no) 1985-01-23
SE8202251L (sv) 1982-10-11
FI821271A0 (fi) 1982-04-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2916012C (en) Method for producing bio-methanol at pulp mills
CN110732227A (zh) 一种酸性气处理的方法和装置
FI126371B (fi) Menetelmä ammoniumsuolan ja metanolin erottamiseksi nesteestä, jota saadaan epäpuhtaista kondensaateista sellutehtaassa
EP2203589A2 (en) Method in the treatment of odorous gases of a chemical pulp mill
JP5992423B2 (ja) 液体又は蒸気から汚染物質を分離するための方法及び構成
FI73254B (fi) Foerfarande foer rening av sulfatprocessens kondensater.
FI118432B (fi) Menetelmä kondensaatin käsittelemiseksi
AU2006213185B2 (en) Process and apparatus for the production of sulphur oxides
AU8132198A (en) Method for desulfurizing off-gases
FI117545B (fi) Menetelmä sivutuotteiden talteenottamiseksi tai haitallisten aineiden vähentämiseksi
FI120363B (fi) Menetelmä sellutehtaan typpioksidipäästöjen vähentämiseksi
US4915784A (en) Process and apparatus for removing contaminants from pulp digester vent gas
FI78935C (fi) Saett och anordning foer minskning av lukt och reducering av processvavelutslaepp fraon sulfatmassaprocesser.
CN210215277U (zh) 一种天然气胺法脱酸装置
CN114846202A (zh) 从含木质素材料中去除挥发性化合物的方法,蒸馏方法的用途和含木质素材料
GB2131715A (en) Removal of solid product from flue gas scrubber using lime (stone) slurry
EP0720966B1 (en) Recovery of carbon dioxide
KR810001624B1 (ko) 냄새나는 가스의 흐름으로부터 오염물질을 제거시키는 방법
DE19615067A1 (de) Verfahren zur Behandlung industrieller Abwässer
SE9203297L (sv) Rening av gas från svartlutsförgasning
SE510171C2 (sv) Förfarande för tillvaratagande och återanvändning av svavel i en cellulosafabrik
Backlund 14 Towards Increased Closure and Energy Efficiency
RU2000100922A (ru) Способ десульфуризации отходящих газов

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: PAPIRINDUSTRIENS FORSKNINGSINSTITUTT