FI72156C - Kausticeringsfoerfarande. - Google Patents

Kausticeringsfoerfarande. Download PDF

Info

Publication number
FI72156C
FI72156C FI851079A FI851079A FI72156C FI 72156 C FI72156 C FI 72156C FI 851079 A FI851079 A FI 851079A FI 851079 A FI851079 A FI 851079A FI 72156 C FI72156 C FI 72156C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
lime
liquor
soda
white liquor
slaking
Prior art date
Application number
FI851079A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI851079L (fi
FI72156B (fi
FI851079A0 (fi
Inventor
Holger Engdahl
Original Assignee
Enso Gutzeit Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Enso Gutzeit Oy filed Critical Enso Gutzeit Oy
Priority to FI851079A priority Critical patent/FI72156C/fi
Publication of FI851079A0 publication Critical patent/FI851079A0/fi
Priority to SE8602353A priority patent/SE457092B/sv
Priority to US06/870,244 priority patent/US4762590A/en
Priority to JP61133603A priority patent/JPH0762317B2/ja
Publication of FI851079L publication Critical patent/FI851079L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI72156B publication Critical patent/FI72156B/fi
Publication of FI72156C publication Critical patent/FI72156C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C11/00Regeneration of pulp liquors or effluent waste waters
    • D21C11/0064Aspects concerning the production and the treatment of green and white liquors, e.g. causticizing green liquor
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P40/00Technologies relating to the processing of minerals
    • Y02P40/40Production or processing of lime, e.g. limestone regeneration of lime in pulp and sugar mills
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S423/00Chemistry of inorganic compounds
    • Y10S423/03Papermaking liquor

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Compounds Of Alkaline-Earth Elements, Aluminum Or Rare-Earth Metals (AREA)

Description

721 56
KAUSTISOINTIMENETELMÄ - KAUSTICERINGSFÖRFARANDE
Tämän keksinnön kohteena on kaustisointimenetelmä, jossa soodali-peästä ja sammuttamattomasta kalkista valmistetaan kalkin sammutuksen ja sitä seuraavan varsinaisen kaustisointireaktion kautta valkolipeää ja meesaa.
Sulfaattiselluloosan keitossa käytetty lipeä otetaan talteen pääasiassa natriumkarbonaattia sisältävänä soodalipeänä eli viherli-peänä, joka kaustisoidaan kalkilla pääasiassa natriumhydroksidia sisältäväksi valkolipeäksi . Valkolipeä käytetään mahdollisen välivarastoinnin jälkeen uudelleen selluloosan keitossa. Kaustisointireaktion toisena tuotteena on pääasiassa kalsiumkarbonaa-tista muodostuva meesa, joka kalsinoidaan meesauunissa kausti-soinnissa uudelleen käytettäväksi sammuttamattomaksi kalkiksi.
Kaustisoinnin ensimmäisenä vaiheena on veden vaikutuksesta tapahtuva kalkin sammuminen:
CaO + H20 ->Ca(0H)2
Reaktio on nopea ja sen yhteydessä vapautuu huomattava määrä lämpöä. Seuraavaksi tapahtuu varsinainen kaustisointireaktio, jossa sammutettu kalkki reagoi soodalipeän sisältämän natriumkarbonaatin kanssa:
Ca (OH) 2 + Na2C03 __:.,11 ^ 2NaOH + CaCOg
Kaustisointireaktio on hidas ja päättyy tiettyyn tasapainoon reaktiotuotteina olevien natriumhydroksidin ja meesan ja lähtöaineiden välillä. Reaktio on lämpöä sitova, joskin sitoutuva lämpömäärä on olennaisesti pienempi kuin kalkin sammumisessa vapautuva lämpömäärä.
Nykyisten menetelmien mukaan kaustisointi tapahtuu yleensä siten, että soodalipeä ja sammuttamaton kalkki yhdistetään, jolloin soodalipeän sisältämä vesi aikaansaa kalkin sammumisen, minkä jälkeen tapahtuu varsinainen kaustisointireaktio sammutetun kalkin ja soodalipeän sisältämän natriumkarbonaatin kesken. Tämän 72156 menettelyn ongelmana on kuitenkin soodalipeän taipumus muodostaa vaahtoa sammutusvaiheessa, minkä seurauksena prosessi häiriintyy. Vaahdon muodostus johtuu soodalipeän sisältämistä kiinteistä ja/tai liuenneista epäpuhtauksista, kuten hiilestä ja mustalipeästä peräisin olevista orgaanisista aineista, joilla on pinta-aktiivista vaikutusta.
Tämän keksinnön tarkoituksena on muodostaa ratkaisu, jolla mainittu tunnettujen kaustisointimenetelmien epäkohta on vältettävissä. Tunnusomaista keksinnölle on se, että kalkin sammutus suoritetaan käyttäen valkolipeää, jonka määrä vastaa 5-50 % menetelmällä valmistetusta valkolipeämäärästä, minkä jälkeen varsinaisen kuastisointireaktion annetaan tapahtua sammutetun kalkin ja siihen yhdistetyn soodalipeän kesken.
Koska valkolipeä on pääasiallisesti natriumhydroksidista muodostuva oleellisesti puhdas, pinta-aktiivisista epäpuhtauksista vapaa tuote, ei sillä suoritettavassa kalkin sammutuksessa tapahdu minkäänlaista vaahtoamista. Kun valkolipeä muodostaa kaustisointiprosessin toisen lopputuotteen, on tarvittava valkolipeä saatavissa yksinkertaisesti erottamalla osa valmistetusta vaiko1ipeästä ja kierrättämällä se takaisin sammutusvaiheeseen. Kierrätettävä lipeämäärä voi olla 5-50 %, sopivimmin noin 20 %, koko valmistetusta 1ipeämäärästä. Valko-lipeän kierrätyksen ansiosta on edelleen mahdollista saavuttaa entistä korkeampi kaustisointiaste.
Vaahtoamisongelman kannalta edullisin ratkaisu on se, että kalkin sammutus suoritetaan yksinomaan valkolipeällä, jolloin koko kaustisoitava soodalipeämäärä yhdistetään kalkkiin vasta sammutusvaiheen jälkeen. Parannus tunnettuun tekniikkaan nähden saavutetaan kuitenkin niinkin, että ainoastaan osa tunnetun tekniikan mukaisesti sammutukseen käytetystä soodali-peästä korvataan valkolipeällä. Ko. sovellutuksen mukaan kalkin sammutukseen käytetään siis valkolipeän ohella sooda-lipeää, jolloin kaustisoitava soodalipeämäärä jaetaan kahteen osaan, joista toinen johdetaan kalkin sammutukseen ja toinen yhdistetään kalkkiin saamutusvaiheen jälkeen.
3 72156
Keksinnön yhteydessä voidaan myös tehostaa kalkin sammutuksessa vapautuvan lämpöenergian hyväksikäyttöä suorittamalla koko kaus-tisointiprosessi tai sopivimmin ainoastaan sen sammutusvaihe sinänsä tunnettuun tapaan ylipaineessa. Jos ylipainetta käytetään ainoastaan sammutusvaiheessa, voidaan vapautuva lämpöenergia hyödyntää erottuvassa höyryssä johtamalla se sopivaan käyttökohteeseen tai ottaa talteen lämmönsiirrolla ulkopuoliseen väliaineeseen'.
Keksintöä selostetaan seuraavassa yksityiskohtaisemmin esimerkkien avulla viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa
Kuvio 1 esittää erästä keksinnön soveltamiseen tarkoitettua laitteistoa ja
Kuvio 2 esittää osaa eräästä toisesta keksinnön soveltamiseen tarkoitetusta laitteistosta.
Sooda- eli viherlipeän kaustisointiin käytettävän sammuttamatto-man kalkin sammutus suoritetaan kuvion 1 mukaisessa laitteistossa kaustisointiprosessin lopputuotteena saatavalla valkolipeällä. Valkolipeää kierrätetään johtoa 1 myöten sekoitussäiliöön 2, johon syötetään lisäksi johtoa 3 myöten sammuttamatonta kalkkia varastosäiliöstä 4. Sekoitussäiliössä 2 sammuttamaton kalkki ja valkolipeä sekoitetaan nopeasti toisiinsa ja pumpataan heti sen jälkeen johtoa 5 myöten paineistettuun paisuntasäiliöön 6. Paisuntasäiliössä 6 tapahtuu sammuttamattoman kalkin ja valkoli-peän sisältämän veden välinen eksoterminen sammumisreaktio, ja säiliön paine on säädetty siten, että kalkin ja valkolipeän seos lämpiää ensin painetta vastaavaan kiehumislämpötilaan 120°C ja sen jälkeen loppuosa reaktiossa vapautuneesta lämpöenergiasta kuluu seoksessa olevan veden höyrystymiseen. Saatu höyry, jonka lämpötila on 115°C siirtyy johtoon 7, ja sammutetun kalkin sisältävä valkolipeä poistuu säiliöstä 6 johtoon 8.
Kaustisointiprosessin seuraavana vaiheena on sammutetun kalkin ja kaustisoitavan sooda- eli viherlipeän sisältämän natriumkarbonaatin välinen varsinainen kaustisointireaktio. Viherlipeä, jonka 72156 lämpötila on 95°C, syötetään kuvion 1 mukaiseen laitteistoon tulojohdosta 9, joka yhtyy paisuntasäiliöstä 6 tulevaan johtoon 8. Viherlipeä ja sammutetun kalkin sisältävä valkolipeä sekoittuvat ja joutuvat aluksi lajittimeen 10. Läjitin 10 on paineis-tamaton ja siihen tuodun kaustisoitavan seoksen lämpötila on 104°C eli seoksen kiehumispistettä, alhaisempi. Lajittimen 10 tarkoituksena on erottaa kaustisoitavasta seoksesta sammumaton kalkki .ja kiviaines, jotka poistetaan kuljettimella 11 johtoon 12. Läjitin 10 on yhdistetty johdon 13 kautta varsinaiseen kaus-tisointisäi1iöön 14, jossa kaustisointireaktio pääasiallisesti tapahtuu. Kaustisoinnin jälkeen meesa erotetaan saadusta valko-lipeästä erottimessa 15 ja poistetaan johtoon 16. Valkolipeä siirretään erottimesta 15 paineistamattomaan varastosäiliöön 17.
Saadusta vai koiipeästä, joka on varastoitu säiliöön 17, palautetaan osa edellä esitetyn mukaisesti kalkin sammutukseen ja loppuosa käytetään selluloosan keittoprosessissa. Sammutukseen palautettava osa on 5-50 %, sopivimmin n. 20 % valmistetusta lipeämää-rästä. Varastosäiliöstä 17 alkava johto 18 jakautuu valkolipeän ja kalkin sekoitussäiliöön 2 johtavaksi kierrätysjohdoksi 1 ja johdoksi 19, joka johtaa selluloosan keittoon menevän valkolipeän esilämmittimenä toimivaan suihkulauhduttimeen 20. Lämmitys tapahtuu lauhduttimeen 20 johtoa 7 myöten tuotavalla kalkin sammutuksessa syntyneellä kuumalla höyryllä, joka lauhtuu ja samalla lämmittää valkolipeän lämpötilaan 110°C, jossa se johdetaan johtoa 21 myöten selluloosan keittokattilaan.
Kuvion 1 mukaisessa keksinnön sovellutuksessa kalkin sammutukseen käytetään yksinomaan valkolipeää. Kuviossa 2 on esitetty vaihtoehtoinen ratkaisu, jossa kalkin sammutukseen käytetään valkolipeän ohella viherlipeää. Tätä varten kaustisoitava viherlipeä jaetaan kahteen osaan, joista toinen syötetään kalkin sammutukseen ja toinen yhdistetään kalkkiin sammutusvaiheen jälkeen. Viherli-peän tulojohto 9 haarautuu täten kahdeksi johdoksi 22, 23, joista toinen johtaa lipeän ja sammuttamattoman kalkin sekoitussäiliöön 2 ja toinen yhtyy sammutettua kalkkia paisuntasäiliöstä 6 lajittimeen 10 siirtävään johtoon 8. Muilta osin kuvion 2 mukainen 5 72156 laitteisto vastaa kuviossa 1 esitettyä.
Kuvion 2 mukaisessa laitteistossa saattaa kalkin sammutukseen johdettu viherlipeä joissakin tapauksissa aiheuttaa lievää vaah-toamista, jota keksinnöllä on pyritty estämään. Kuitenkin vaah-toaminen on oleellisesti vähäisempää kuin siinä tapauksessa, että kalkki tunnetun tekniikan mukaisesti sammutettaisiin pelkällä viherlipeällä.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön erilaiset sovellu-tusmuodot eivät rajoitu esitettyihin esimerkkeihin vaan voivat vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (5)

721 56 6
1. Kaustisointimenete 1mä, jolla sooda 1ipeästä ja sammutta-mattomasta kalkista valmistetaan kalkin sammutuksen ja sitä seuraavan varsinaisen kaustisointireaktion kautta valkoli-peää ja meesaa, tunnettu siitä, että kalkin sammutus suoritetaan käyttäen valkolipeää, jonka määrä vastaa 5-50 % menetelmällä valmistetusta va1ko1ipeämäärästä , minkä jälkeen varsinaisen kaustisointireaktion annetaan tapahtua sammutetun kalkin ja siihen yhdistetyn soodalipeän kesken.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kalkin sammutukseen käytetään menetelmällä valmistettua valkolipeää, josta 5-50 %, sopivimmin n. 20 %, kierrätetään sammutusvaiheeseen.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kalkin sammutus suoritetaan yksinomaan valkolipeällä, jolloin koko kaustisoitava soodalipeämäärä yhdistetään kalkkiin sammutusvaiheen jälkeen.
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, t u n-n e t t u siitä, että kalkin sammutukseen käytetään valko-lipeän ohella soodalipeää, jolloin kaustisoitava soodalipeä-määrä jaetaan kahteen osaan, joista toinen johdetaan kalkin sammutukseen ja toinen yhdistetään kalkkiin sammutusvaiheen jälkeen. i
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sammutusvaiheessa käytetään ylipainetta ja että sammutuksessa vapautuva lämpöenergia hyödynnetään erottuvassa höyryssä tai otetaan talteen lämmönsiirrolla ulkopuoliseen väliaineeseen. li
FI851079A 1985-03-19 1985-03-19 Kausticeringsfoerfarande. FI72156C (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI851079A FI72156C (fi) 1985-03-19 1985-03-19 Kausticeringsfoerfarande.
SE8602353A SE457092B (sv) 1985-03-19 1986-05-23 Kausticeringsfoerfarande
US06/870,244 US4762590A (en) 1985-03-19 1986-06-03 Causticizing process
JP61133603A JPH0762317B2 (ja) 1985-03-19 1986-06-09 苛性化方法

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI851079 1985-03-19
FI851079A FI72156C (fi) 1985-03-19 1985-03-19 Kausticeringsfoerfarande.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI851079A0 FI851079A0 (fi) 1985-03-19
FI851079L FI851079L (fi) 1986-09-20
FI72156B FI72156B (fi) 1986-12-31
FI72156C true FI72156C (fi) 1987-04-13

Family

ID=8520537

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI851079A FI72156C (fi) 1985-03-19 1985-03-19 Kausticeringsfoerfarande.

Country Status (4)

Country Link
US (1) US4762590A (fi)
JP (1) JPH0762317B2 (fi)
FI (1) FI72156C (fi)
SE (1) SE457092B (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ZA935347B (en) * 1992-07-24 1994-03-14 Comalco Alu Treatment of solid material
IL104722A (en) * 1993-02-02 1998-04-05 Rotem Fertilizers Ltd Process for the manufacture of pure silica from rock containing it
US5368731A (en) * 1993-10-04 1994-11-29 Dorr-Oliver Incorporated Vacuum assisted slaker classifier
US5616283A (en) * 1995-08-25 1997-04-01 Chemical Lime Company High solids lime as a caustic replacement
US5620744A (en) * 1996-01-04 1997-04-15 Chemical Lime Company Method of preventing corrosion in concrete pipe
FI114813B (fi) * 1999-05-31 2004-12-31 Metso Automation Oy Menetelmä ja laitteisto kaustisointiprosessin säätämiseksi
RU2583019C2 (ru) 2010-08-24 2016-04-27 Спэшэлти Минералс (Мичиган) Инк. Повышение яркости продукта каустизации извести посредством предварительного гашения

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA450418A (en) * 1948-08-10 H. Knight Cyril Two stage causticizing
US1691511A (en) * 1925-03-02 1928-11-13 John S Bates Process of making chemical pulp
US1743080A (en) * 1926-03-22 1930-01-07 Bradley Mckeefe Corp Manufacture of pulp and treatment of residual liquors, etc.
US2552183A (en) * 1945-04-07 1951-05-08 Dorr Co Two-stage causticizing
US2979380A (en) * 1958-11-28 1961-04-11 Thomas C Miller Carbonate manufacture
US3194638A (en) * 1962-11-21 1965-07-13 Kimberly Clark Co Combined slaker-causticizer apparatus
US3210235A (en) * 1963-04-08 1965-10-05 Scott Paper Co Pulping of cellulose materials in the presence of free sulfur in a kraft pulping system and cyclic liquor recovery therefor
US3414468A (en) * 1965-08-13 1968-12-03 Copeland Process Corp Process of regenerating pulping liquor from cellulose digestion waste liquor
FI53728C (fi) * 1974-03-12 1978-07-10 Ahlstroem Oy Foerfarande foer aotervinning av kemikalier ur avlutar fraon sulfatcellulosakok och avfallsvatten fraon blekning
SE419997B (sv) * 1978-04-14 1981-09-07 Alf Ove Andersson Sett att bereda vitlut vit ett tryck over atmosferstrycket
SE7809167L (sv) * 1978-08-30 1980-03-01 Rosenblads Patenter Ab Barlastreduktion
US4159922A (en) * 1978-10-12 1979-07-03 Nalco Chemical Company Accelerated process for causticization of Kraft green liquor
FI71786C (fi) * 1983-02-23 1987-02-09 Enso Gutzeit Oy Kausticeringsfoerfarande.

Also Published As

Publication number Publication date
FI851079L (fi) 1986-09-20
US4762590A (en) 1988-08-09
JPS62289691A (ja) 1987-12-16
FI72156B (fi) 1986-12-31
SE8602353L (sv) 1987-11-24
FI851079A0 (fi) 1985-03-19
SE457092B (sv) 1988-11-28
JPH0762317B2 (ja) 1995-07-05
SE8602353D0 (sv) 1986-05-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SU1443810A3 (ru) Способ получени химических веществ из отработанного щелока сульфатного производства целлюлозы
US4148684A (en) Methods for recovery and recycling of chemicals from sodium sulfite and sodium bisulfite pulping operations
US3607619A (en) Coking of black liquor in the absence of added free oxygen
FI72156C (fi) Kausticeringsfoerfarande.
US3560329A (en) Process for low sulfide chemical recovery
US3650888A (en) Pollution controlled polysulfide recovery process
FI71786B (fi) Kausticeringsfoerfarande
JPH05502274A (ja) 高い硫化度を有する、硫酸塩パルプ蒸解用蒸解液の製造方法
US3619350A (en) Chlorine dioxide pulp bleaching system
FI62363B (fi) Foerfarande foer aotervinning av natriumklorid fraon cellulosafabrikens processer
KR100583329B1 (ko) 목재 펄프화 공정을 위한 알칼리액의 부분적인 자가가성화
CA1163777A (en) Preparation of white liquor
US3525666A (en) Process for preparing kraft pulping liquor from black liquor including separate carbonation with combustion gases and evaporation steps
US3650889A (en) Pollution controlled polysulfide recovery process
RU1795992C (ru) Способ регенерации щелочных соединений из отработанного щелока сульфатной варки целлюлозы
US3111377A (en) Treatment of sulfite spent liquor
US4131508A (en) Recovery system for oxygen bleaching of pulp
SE506702C2 (sv) Förbehandling av fibermaterial med in situ bildad vätesulfid
US3996097A (en) Kraft mill recovery system
US2716589A (en) Process of re-forming magnesium bisulfite solution
CA1273758A (en) Causticizing process
US4049787A (en) Process for separating sulphur in the form of hydrogen sulphide from clarified green liquor obtained from the combustion of waste liquor
US2738270A (en) Process for utilizing the dry content of sulphite waste liquor
US3133789A (en) Chemical recovery of waste liquors
US3337294A (en) Process for recovering sodium carbonate and hydrogen sulfide from spent cooking liquor

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: ENSO GUTZEIT OY