FI71845C - Foerbaettringar angaoende straolningskaensliga material. - Google Patents
Foerbaettringar angaoende straolningskaensliga material. Download PDFInfo
- Publication number
- FI71845C FI71845C FI803883A FI803883A FI71845C FI 71845 C FI71845 C FI 71845C FI 803883 A FI803883 A FI 803883A FI 803883 A FI803883 A FI 803883A FI 71845 C FI71845 C FI 71845C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- compound
- group
- formula
- diazo
- groups
- Prior art date
Links
Classifications
-
- G—PHYSICS
- G03—PHOTOGRAPHY; CINEMATOGRAPHY; ANALOGOUS TECHNIQUES USING WAVES OTHER THAN OPTICAL WAVES; ELECTROGRAPHY; HOLOGRAPHY
- G03F—PHOTOMECHANICAL PRODUCTION OF TEXTURED OR PATTERNED SURFACES, e.g. FOR PRINTING, FOR PROCESSING OF SEMICONDUCTOR DEVICES; MATERIALS THEREFOR; ORIGINALS THEREFOR; APPARATUS SPECIALLY ADAPTED THEREFOR
- G03F7/00—Photomechanical, e.g. photolithographic, production of textured or patterned surfaces, e.g. printing surfaces; Materials therefor, e.g. comprising photoresists; Apparatus specially adapted therefor
- G03F7/004—Photosensitive materials
- G03F7/016—Diazonium salts or compounds
Landscapes
- General Physics & Mathematics (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
- Pyridine Compounds (AREA)
- Heat Sensitive Colour Forming Recording (AREA)
- Light Receiving Elements (AREA)
- Radar Systems Or Details Thereof (AREA)
- Medicines Containing Antibodies Or Antigens For Use As Internal Diagnostic Agents (AREA)
- Radio Relay Systems (AREA)
- Electroluminescent Light Sources (AREA)
- Measuring Volume Flow (AREA)
- Prostheses (AREA)
- Non-Silver Salt Photosensitive Materials And Non-Silver Salt Photography (AREA)
- Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
- Photosensitive Polymer And Photoresist Processing (AREA)
- Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
- Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
Description
1 71845
PARANNUKSIA, JOTKA KOSKEVAT SÄTEILYLLE HERKKIÄ MATERIAALEJA
Tänä keksintö koskee säteilylle herkkiä materiaaleja, joita käytetään litografisten painolevyjen valmistuksessa.
Ennestään on tunnettua käyttää litografisissä pinnoitteissa sellaisia säteilylle herkkiä materiaaleja, jotka sisältävät diatsoyhdisteitä ja varsinkin niitä diatsoyhdisteitä, jotka perustuvat diatsofenyyliamiinin Ja formaldehydin kondensaa-tiotuotteisiin. Nämä kondensaatiotuotteet, jotka yleensä tunnetaan diatsohartseina, ovat sikäli epäedullisia, että ne liukenevat yksinkertaisessa muodossaan vain veteen, mikä saattaa aineuttaa ongelmia, kun säteilylle herkällä materiaalilla halutaan päällystää tiettyjä materiaaleja, varsinkin metallipintoja. Saadun litografisen levyn säilyvyysaika varastoinnissa on myös todennäköisesti lyhyt.
On ennestään tunnettua, että diatsoyhdisteet saadaan orgaanisiin liuottimiin liukeneviksi, kun ne saatetaan reagoimaan sopivan materiaalin kanssa, joka mahdollisesti vähentää niiden ioniluonnetta ja tekee ne kovalenttlsemmiksi. On myös ennestään tunnettua sisällyttää pinnoitteeseen sidos-ainehartsi niin, että saadaan lltografinen levy, jolla on pitempi painoalka.
Näitä materiaaleja on kuvattu patenttikirjallisuudessa, jonka suhteen viitataan brittiläisiin patenttiJulkaisuinin n:ot 950761, 1019919, 1023589, 1055079, 1302717, 1312925 ja 1388038.
Tämä keksintö tarjoaa säteilylle herkän yhdisteen, joka sisältää vähintään kaksi ryhmää, joilla on seuraava rakenne
Y
A-N* -Ar-R-X-C-X' - 2 71845 jossa Ar tarkoittaa substituoitua tai substituoimatonta divalenttista tai rauuta polyvalenttlsta ryhmää, joka on johdettu aromaattisesta tai heteroaromaattisesta yhdisteestä, kukin ryhmistä X Ja X* voi olla 0, S tai substi-tuoltu tai substituoimaton iminoryhinä edellyttäen, että vähintään toinen ryhmistä X ja X' on substituoitu tai substituoimaton iminoryhmä, Y on 0 tai S, R on yksinkertainen sidos tai substituoitu tai substituoimaton divalenttlnen tai muu polyvalenttinen ryhmä Ja A on anioni.
Ar voi olla esimerkiksi fenyleeni, naftyleeni tai bentso-tiatsolyleeni. Se voi sisältää substituentteina sellaisia ryhmiä kuin alkyyli, aryyli, alkoksi, aryylioksi, dialkyyli-amino, aryylimerkapto, halogeeni, nitro tai karboksi. Subs-tituentti saattaa antaa lisää valoherkkyyttä. Esimerkiksi se saattaa olla tai se saattaa sisältää diatso-, atsido- tai styryyllryhmän. Stabiilisuutena tai valoherkkyytenä ilmeneviä etuja voidaan saada aikaan substituenttina olevalla amino- tai aryylimerkaptoryhmällä, joka on para-asemassa pää-diatsoryhmän suhteen. Stabiilisuutta voidaan vielä lisätä liittämällä lisäsubstituentti, kuten alkoks1 ryhmä, orto-asemaan diatsoryhmän suhteen.
Ryhmä R voi olla esimerkiksi substituoitu tai substituoimaton alkyleeni, aryleeni tai näiden yhdistelmä. Ryhmä voi sisältää yhden tai useampia heteroatomeja niin, että saadaan kaavojen 2-11 mukaisia ryhmittymiä.
Ryhmä R sisältää yhden tai useampia diatsoryhmiä ja tyypillisenä rakenteena voidaan esittää -NR1CH2CH2- jossa Ri edustaa linkkiä niiden ryhmien välillä, Jotka sisältävät toiset diatsoryhnät, Ja siinä tapauksessa se voi olla etyleeni, fenyleeni, sukklnoyyli-bis-oksi-etyyli, metyli-deeniamino tai N,N-2,4-tolyleenl-bls-karbamoyylloksietyyli tai se voi olla yksinkertainen sidos, kun yksikkö on p-diatsofenyyliryhmä.
3 71845
Kun X tai X' on substituoitu iminoryhmä (-NR2), R2 voi olla di- tai polyvalenttinen ryhmä ja sellaisena sama kuin R1. Vaihtoehtoisesti R2 voi olla metyyli, fenyyli, asetoksi-etyyli, sinnamoyylioksietyyli tai atsidobentsoyyli-oksipropyyli.
Kun Ar, R ja R2 ovat polyvalenttisia ryhmiä, ne voivat olla liittyneitä toisiinsa tai muodostaa pareja niin, että syntyy karbos.yklinen tai heterosyklinen rengas tai rengassysteemi.
Yhdessä toteutustavassa yhdisteillä on rakenne
Y
- + n mA (N2 - Ar - R - X - C - X')^ jossa Ry on divalenttinen tai polyvalenttinen ryhmä, kuten kaavoissa 14 - 29 on esitetty.
Vaihtoehtoisesti voi R5 kaavoissa 24 ja 25 olla mikä tahansa polymeeri, joka sisältää ryhmiä -OK, -SH, -NH-, -ΊΗ2 tai -CONH2· Edellä olevissa kaavoissa m on kokonaisluku, joka on suurempi tai yhtä suuri kuin 2 ja n, p, q, r, s ja t ovat kaikki kokonaislukuja, jotka ovat yhtä suuria tai suurempia kuin 1 .
Kaavat 30 - 49 ovat edullisia esimerkkejä.
Toisessa edullisessa toteutustavassa ryhmät -X-C-X'- ovat
Y
oleellisena osana polymeeriytimessä. Tässä tapauksessa toistuva yksikkö voidaan esittää kaavalla a"n! Λ. li 5 — R —(- V- R - X - C - X· - R - X· - C - X - (50)
Xr6 71 845
H
jossa substlt-uentti Hg voi olla sama kuin ryhmän Ar substi-tuentit tai vetyatomi, tai kaavalla γ2+ in / » i NR-X-C-X' -R^-X» - C - X -Kaavat 52 ja 53 ovat edullisia esimerkkejä.
Anlonl A" voi olla p-tolueenisulfonaattl, naftaleeni-sulfonaatti, dodekyylibentseeninatriumsulfonaatti, disyklo-heksyylisulfosukkinaatti, dloktyylisulfosukkinaatti, tri-iso-propyylinaftaleenisulfonaatti, di-isobutyylinaftaleeni-sulfonaatti, 2-hydroksl-iJ-metoksi-bentsofenoni- 5-sulfonaatti, mesityleenisulfonaatti, oktyylifenyyli-sulfonaattl, lauryylisulfaatti, naftoaatti, sinnanaatti, tetrafluoriboraatti, heksafluorifosfaatti tai tetratio-syanodiammonokromaattl (= reineckkaatti).
Kun keksinnönmukaista diatsoyhdistettä käsitellään vesiliukoisena suolana natriumsyanidilla, natrlumsulfIitillä, natriumatsidilla, sulfonihapolla tai sen suolalla tai amiinilla, saadaan vastaava diatsosyanidi, -sulfonaatti, -atsidi, diatsosulfonl tai diatsoaminoyhdiste.
Vaikka tämän keksinnön mukaisilla säteilylle herkillä seoksilla voidaan päällystää mitä tahansa tunnettuja tukimateriaaleja, kuten paperia, synteettistä hartsia, kuparia, kromia tai terästä niin, että saadaan litografinen painolevy, alumiini asetetaan etusijalle useista alalla hyvin tunnetuista syistä.
Alumiinilevyn pinta voidaan käsitellä lukuisilla alalla hyvin tunnetuilla menetelmillä niin, että litograflset ominaisuudet paranevat. Pinta voidaan esimerkiksi rakeistaa, Jotta vesi pysyy siinä paremmin ja säteilylle herkän seoksen adheesio tehostuu, se voidaan anodisoida, 5 71845 jotta se kestää paremmin kulutusta ja sen hydro?iilinen luonne paranee ja/tai se voidaan käsitellä jollakin materiaalilla, kuten vesiliukoisella silikaatilla, inositoli-heksafosforihapolla (= phytic acid), fluorisirkonaatilla, polyakryylihapolla tai polyvinyylifosfonihapolla, jotta seoksen stabiilisuus paranee, kun se ei joudu entisessä määrin vuorovaikutukseen pinnan kanssa.
Jotta litografisen painolevyn ikä painokoneessa saataisiin pitemmäksi, voidaan säteilylle herkkään seokseen sisällyttää sopiva sidosainehartsi. Sopivia hartseja ovat epoksihartsit, fenolihartsit, akryylihartsit, polyamidit, polystyreenit, polyvinyylikloridit, polyvinyyliasetaatit, polyesterit, polyasetaalit ja polyuretaanit. Säteilylle herkkään seokseen voidaan sisällyttää adheesionedistys-aineita, väriaineita, herkistysaineita, ristikytkyaineita, kehityksen apuaineita, pehmennysaineita ja/tai muita säteilylle herkkiä materiaaleja.
Tämän keksinnön mukaiset yhdisteet voidaan valmistaa (1) saattamalla yhdiste, joka sisältää diatsoryhmän tai diatsoryhmän esiasteen ja joko (a) yhden tai useampia ryhmiä -OH, -SH, -NH2 tai -NH-tai (b) useita ryhmiä -NCO, -NCS, -0C0C1 tai ^NC0C1 reagoimaan sellaisen yhdisteen kanssa, joka sisältää (a) lukuisia ryhmiä -NCO, -NCS, -0C0C1 tai - NC0C1 tai (b) yhden tai useampia ryhmiä -OH, -SH, -NH2 tai -NH-, (2) tarvittaessa muuttamalla diatsoryhmän esiaste diatso-ryhmäksi ja (3) saattamalla diatsor.yhmä reagoimaan kaavan HA mukaisen hapon tai tällaisen hanon suolan kanssa niin, että 6 71 845 syntyy haluttu yhdiste.
On edullista käyttää sellaista yhdistettä, joka sisältää diatsoryhmän prekursorin eli ryhmän, joka voidaan muuttaa diatsoryhmäksi, sillä on olemassa se riski, että reaktion aikana menetetään huomattava määrä diatsoryhmiä.
Edullisessa menetelmässä ensimmäisessä vaiheessa saatetaan seuraavan kaavan mukainen yhdiste
Z - Ar - R - XH
jossa Z on diatsoryhmä tai diatsoryhmän esiaste, reagoimaan kaavan (YCN^R^ mukaisen isosyanaatin tai isotiosyanaatin kanssa niin, että syntyy seuraavan kaavan mukainen yhdiste Z-Ar-R-X-C-N- mR3
Y H
Toisessa edullisessa menetelmässä ensimmäisessä vaiheessa seuraavan kaavan mukainen yhdiste
Z-Ar-R-N=C=Y
saatetaan reagoimaan kaavan (HX*)mR3 mukaisen yhdisteen kanssa niin, että syntyy seuraavan kaavan mukainen yhdiste IZ-Ar-R-N-C-X'- Λ
I II
L HY J
Vielä eräässä edullisessa menetelmässä ensimmäisessä vaiheessa seuraavan kaavan mukainen yhdiste /— (R-XH)? H-*# 7 71845 saatetaan reagoimaan kaavan (YCN^R^ mukaisen isosyanaatin tai isotiosyanaatin kanssa niin, että syntyy seuraavan kaavan mukainen yhdiste r 7 Ί 1 i Y H HY ! /^~\ II i .n R--f 4--R-X-C-N-R, - N- C- X- X 6 j
Vielä eräässä edullisessa menetelmässä ensimmäisessä vaiheessa saatetaan seuraavan kaavan mukainen yhdiste Z' -<§>- - - <XH>2 reagoimaan kaavan (YCN)2R3 mukaisen isosyanaatin tai isotiosyanaatin kanssa niin, että syntyy seuraavan kaavan mukainen yhdiste
[X
, Y H HY
\ 1 II I I II
; R-X-C-N-R, -N-C-X - 3 n
__ -J
Sopivia lähtöaineita ovat esimerkiksi kaavojen 54 - 66 mukaiset isosyanaatit. Muita sopivia lähtöaineita ovat dietyleeniglykoli-bis-klooriformiaatt i, 4,4'-bis(kloori-karbonyylioksietoksi)difenyylimetaani, p-fenyleeni-N,N'-dimetyylikarbamoyylikloridi tai heksaraetyleeni-N,N'-dimetyleenidikarbamoyylikloridi.
Sopivia diatsoniumprekursoreita ovat esimerkiksi: 1. Kaavojen 67 - 69 mukaiset suojatut amiinit.
Vapaat amiinit diatsotoidaan normaaliin tapaan. Muita aminoryhmien suojaryhmiä on kuvattu teoksessa Advanced Organic Chemistry, Voi. 3, 159, 1963 (R*A. Boissonnas).
2. Kaavojen 70 - 74 mukaiset nitroyhdisteet.
Nitroryhmät voidaan pelkistää diatsotoitaviksi amiineiksi.
8 71845 3· Kaavojen 75 - 76 mukaiset atsoyhdisteet.
Atsosldokset voidaan katkaista pelkistämällä niin, että saadaan halutut amiinivälituotteet.
On olemassa myös muita vähemmän tunnettuja tapoja, joilla saadaan aikaan diatsoryhmä, ja niistä joitakin on selostettu teoksessa "The Chemistry of the Diazonium and Diazo Groups" Part 2, Chapter 14, toimittanut S. Patal.
Synteesi voidaan suorittaa seuraavien vaiheiden kautta:
Vaihe 1: Diatsoprekursori saatetaan reagoimaan yhdisteen kanssa, joka sisältää ryhmän -NCO, -NCS, -0C0C1 tai > MC0C1.
Vaihe 2: Muodostetaan aminoryhmä.
Vaine 3: Suoritetaan diatsotointi.
Kaksi tyypillistä synteesiä ovat ne, Joissa valmistetaan yhdiste 30 käyttämällä p-(M-etyyli-N-2-hydroksietyyli)amino-asetanilidiä (69) ja 2,4-tolueenidi-isosyanaattia (54) ja yhdiste 36 käyttämällä 5-nitroindatsolia (74) Ja isoforoni-di-isosyanaattia (59).
Yhdisteen 30 syntetisointi
Vaihe 1 p-(N-etyyli-N-2-hydroksietyyli)aminoasetanilidin (2 mol) n-metyylipyrrolldoniliuos lisättiin huoneenlämpötilassa liuokseen, Jossa oli 2,4-toluenidi-isosyanaattla (1 mol) n-metyylipyrrolidonissa. Dibutyylitinadilauraattia lisättiin katalyytiksi Ja saatua seosta kuumennettiin 5 tuntia 50 °C:ssa, jäähdytettiin Ja lisättiin tipoittain veteen sanalla voimakkaasti sekoittaen. Muodostunut sakka suodatettiin ja pestiin vedellä.
Vaihe 2 9 71845
Vaiheessa 1 saatu tuote sekoitettiin kosteana 6N suolahappoon ja palautusjäähdytettiin 2 tuntia. Kukin saatu liuos neutraloitiin natrlumhydroksidilla ja muodostunut sakka pestiin vedellä Ja kuivattiin.
Vaihe 3
Vaiheessa 2 saatu tuote (1 mol) lisättiin 6 N suolahappoon ja seos Jäähdytettiin 5 °C:een. Natriumnltrlittiliuos (1,05 mol) lisättiin tipoittain niin, että lämpötila pysyi alle 10 °C:n. Kun diatsotoituminen oli tapahtunut täydellisesti, liuos sekoitettiin natriumlauryylisulfaatin vesiliuoksen kanssa ja tuote otettiin talteen suodattamalla.
Yhdisteen 36 syntetisointi
Vaihe 1 5-nltroindatsoli (40 mraol) liuotettiin N-metyylipyrrolidonin Ja tolueenin seokseen. Lisättiin isoforonidi-isosyanaattia (19 mmol) ja seos kuumennettiin 100 °C:een. Dibutyyli-tinadilauraattia lisättiin katalyytiksi. Lämpötila pidettiin 100 °C:ssa 5 tuntia ja sen jälkeen liuos Jäähdytettiin Ja tolueeni poistettiin haihduttamalla. Jäännökseen lisättiin etanolia ja seos kaadettiin veteen. Vesi dekantoitiin pois ja kiinteä jäännös hierrettiin asetonin kanssa niin, että saatiin tuote.
Vaihe 2
Vaiheessa 1 saatu tuote (9 mmol) suspensoitiin etanoliin ja lisättiin ensin hydratsiinlhydraattia Ja sen Jälkeen katalyytiksi Pd/C. Suspensiota kuumennettiin palauttaen 2 tuntia niin, että saatiin liuos. Käytetty katalyytti suodatettiin pois ja suodos lisättiin tipoittain veteen. Muodostunut sakka suodatettiin talteen ja pestiin vedellä.
Vaihe 3 10 71 84 5
Vaiheessa 2 saatu tuote (8 mmol) liuotettiin dimetyyli-formamidiin ja saatu liuos lisättiin tipoittain laimeaan suolahappoon. Saatu lios jäähdytettiin 5 °C:een ja siihen lisättiin 17 mmol natriumnitriittiä. Kun diatsotoituminen oli tapahtunut täydellisesti, liuos lisättiin p-tolueeni-sulfonaatin vesiliuokseen ja lopputuote suodatettiin talteen.
Keksintöä valaistaan seuraavilla esimerkeillä:
Esimerkki 1
Diatsoyhdiste (35), joka oli saatu p-(N-etyyli-TJ-2-hydroksi-etyyli)aminoasetanilidin (69) ja difenyyliraetaani-4,Λ'-di-isosyaniitin (56) välisessä reaktiossa ja käyttämällä lauryylisulfaattia anionina, liuotettiin 1,2-dikloori-etaaniin ja sillä pyörrepäällystettiin (whirler coating) elektrokemiallisesti rakeistettu, anodisoitu ja silikaatilla päällystetty alumiinilevy ja sen jälkeen kuivattiin. Pinnoitteen paino oli 0,8 g/m^.
Saatua säteilylle herkkää levyä valaistiin 4 kW:n sykkivällä ksenonlampulla puolisävyisen negatiivin alla 1 metrin etäisyydeltä 1 minuutin ajan. Levy kehitettiin vesi-liuoksella, joka sisälsi 10 % anionista pinta-aktiivista ainetta ja 10 % bentsyylialkoholia.
Painokoneessa levyllä saatiin paljon tyydyttäviä kopioita. Esimerkki 2
Diatsoyhdiste (31), joka oli saatu 4-amino-2,5-dietoksi-asetanilidin (67) ja 2,4-tolueenidi-isosyaniitin (54) välisessä reaktiossa käyttämällä tri-isopropyylinaftaleeni-sulfonaattia anionina, liuotettiin etyleeniglykolin mono- 11 71845 metyylieetteriin ja sillä pyörrepäällystettiin elektro-kemiallisesti rakeistettu, anodisoitu ja silikaatilla päällystetty alumiinilevy ja sen jälkeen kuivattiin.
Pinnoitteen paino oli 0,8 g/m^.
Saatu levy valotettiin ja kehitettiin samoin kuin esimerkin 1 levy. Painatuksessa saatiin samanlainen tulos.
Esimerkki 3
Esimerkin 1 menettely toistettiin siten, että anionina käytettiin 2-hydroksi-4-metoksibentsofenoni-5-sulfonaattia ja pinnoitteen liuottimena käytettiin etyleeniglykolin monomety.ylieetteria. Saadut tulokset olivat samanlaisia kuin edellä.
Esimerkki 4
Diatsoyhdiste (36), joka oli saatu 3-nitroindatsolin (74) ja isoforonidi-isosyanaatin (39) välisessä reaktiossa ia käyttämällä p-tolueenisulfonaattia anionina, liuotettiin etyleeniglykolin monometyylieetteriin ja sillä pyörrepäällystettiin elektrokemiallisesti rakeistettu ja anodisoitu alumiinilevy, joka oli sitä ennen käsitelty polyakryylihapolla.
Saatu levy valotettiin ja kehitettiin samoin kuin esimerkin 1 levy. Saadut tulokset olivat samanlaisia kuin edellä.
Esimerkki 5
Esimerkin 4 mukainen menettely toistettiin siten, että pinnoitteeseen sisällytettiin akryylihartsi (Macronal SN510, valmistaja Resinous Chemicals, Hoechst AG). Näin saadulla levyllä oli pitempi painatusikä.
Esimerkki 6 71845
Diatsoyhdiste (41, 42), joka oli saatu p-(N-etyyli-N-2-hydroksietyyli)aminoasetanilidin (69) ja yhdisteen IPDI-T (60) välisessä reaktiossa Ja käyttämällä dioktyylisulfo-sukkinaattia anionina, liuotettiin etyleeniglykolin monoetyylieetteriin Ja sillä pyörrepäällystettiin elektro-kemiallisesti rakeistettu ja anodisoitu alumiinilevy, Joka sitä ennen oli käsitelty polyvinyylifosfonihapolla. Saatu levy valotettiin ja kehitettiin samoin kuin esimerkin 1 levy. Saatiin samanlaiset tulokset.
Esimerkki 7
Diatsoyhdiste (40), joka oli saatu 3-metoksi-4-nitro-N,N-difenyyllkarbainoyylikloridin ja dietyleeniglykolin välisessä reaktiossa ja käyttämällä mesityleenisulfonaattia anionina, liuotettiin etyleeniglykolin monoetyylieetteriin ja sillä pyörrepäällystettiin elektrokemialllsesti rakeistettu Ja anodisoitu alumiinilevy, Joka oli sitä ennen käsitelty polyvinyylifosfonihapolla. Saatu levy valotettiin Ja kehitettiin esimerkissä 1 kuvatulla tavalla. Saatiin samanlaiset tulokset.
Esimerkki 8
Reaktiotuote, Joka sisälsi 1 ekvivalentin p-(N-etyyli-N-hydroksietyylianino)asetanilidia (69) ja 2 ekvivalenttia isoforonidi-isosyanaattia (59) saatettiin vielä reagoimaan 1 ekvivalentin kanssa allyylialkoholin Ja styreenin kopolymeerlä. Saatu tuote hydrolysoitiin suojaavan asetyyli ryhmän poistamiseksi ja sen jälkeen diatsotoitiin (yhdiste 41,45). Tuotteen 2-hydroksi-4-metoksibentsofenoni- 5-sulfonaattisuola liuotettiin etyleeniglykolin mono-metyylieetteriin ja sillä pyörrepäällystettiin elektro-kemiallisesti rakeistettu Ja anodisoitu alumiinilevy, 13 71 845 joka oli sitä ennen käsitelty polyvinyyllfosfonihapolla. Saatu levy valotettiin ja kehitettiin esimerkissä 1 kuvatulla tavalla. Saatiin samanlaiset tulokset.
Esimerkki 9
Diatsoyhdiste (43), joka oli saatu 2,5-dimetoksi-4-nitrofenyyli-isosyanaatin (73) Ja trimetylolipropaanin välisessä reaktiossa ja käyttämällä p-tolueenisulfonaattia anionina, liuotettiin etyleeniglykolin monometyylieetteriin ja sillä päällystettiin elektrokemiallisesti rakeistettu ja anodlsoitu alumiinilevy, Joka oli sitä ennen käsitelty poly-vinyylifosfonihapolla. Saatu levy valotettiin Ja kehitettiin esimerkissä 1 kuvatulla tavalla. Saatiin samanlaiset tulokset.
Esimerkki 10
Polymeerinen diatsoyhdiste (52), joka oli saatu p-(H,N-bis-hydroksietyyllaraino)asetanilidin ja tolueeni-2,6-di-iso-syanaatin välisessä reaktiossa Ja käyttämällä mesityleeni-sulfonaattia anionina, liuotettiin etyleeniglykolin mono-metyylieetteriin ja sillä päällystettiin elektro-kemiallisesti rakeistettu ja anodlsoitu alumiinilevy, joka oli sitä ennen käsitelty polyvinyyliposfonihapolla. Saatu levy valotettiin ja kehitettiin samoin kuin esimerkissä 1. Saatiin samanlaiset tulokset.
m 71845 « A-Nj-Ar-R-X-C-χ'- (1) y -S-C^-CH3 (!) -W-(Qty (3) 17 0 w ~ Ν\|~ (S) -ΝΗΪ (6) \
Cl • 0CH3 (7) 0 15 71 845
II
-nch3ch2c- (8)
/ C2H5 -N
\H4- (9) CH- -O-CH^CH- (10) (11) -NR]CH2CH2- (12)
Y
"*’<N2\ AT - R - X - € - x‘ -,, R3 „3, o*) CHr os) 71845 16 -(“Λ- (17) CH, "'t> CH3-y-/ (18) CH2— °SN /4 v{ )=° (19) V-N7 n x 0 R K4 jossa Rl on CH, I 3 t> : CHTi CH2- (20) (21) 17 71 845 ‘“ζ'Ι Ρ (22) ο
II
xcnh(ch2)6- (-ch2)6-n \nH(CH2)2- ί23ί o CH3 V“Q )q (24) CH.
Y y-! — CH3 r5(x-'c-nh-ch2.^ jr (25) CH3 jossa voi olla •(CH2')$ (26) (-CH2.0-CH2-)t ,27) ch3 18 71845 I-^^" <28> CHj tai CH,- / 2 CH3-CH2-C— ch2- CH2- (29)
,-v /C2H5 CH- J
(30) 0 w Hsc/ OC2H5 *'N2 -T-<0> /Vi.- (31) OC2H5 ^H-0> "N2 A" 0C2H5 ” ^ 71845 . c NH-C-NH-C ( ) 4 ' ίΛ^ CH^O s CHj ^·<0κ'Α ✓-' xC?H4-0-C-NH-(CH,L-NH-C-0-C,H. Χ-9 (33) CH- 2 4 II 2 6 II 2 4 0 0 Ν^Α" «, νη V V®*- <34) 0Η3ο-φ ν^α" '-φ<ν' ^ v\-Q>-y « 20 A~"(^ ch, 71845
OCkn CH3^yp!rCH3/PS\ "ZA
I ><0) (( ;> (36) C-NH-CH?^\W/ y^/ ° NH-C-/ II \ „ 0 N —1
AN2 C
o 2 CH, I 3 CH 0 N-CH, A N^" Y^^"NH(38) n-ch3 \)ch3 k 0C2H5 A‘^^-S-S-NH-<y> °°Λ (39) ^5° Nh-C-S.^-N*a- oc2h5 ‘"’’τφ. . p n — c-o-c^-o-cy^-o-c— n 1 ' ^ (φί· och3 n*a‘ N*A‘ 6,. m
(H5C2'^C2H<'°'"'NH^u B
jossa u on suurempi tai yhtä suuri kuin 3 ja jossa B on CH3 CH3 /"3 . oTH3 («>
TlCK3 V·7 CHp—N \=0 k Λ-Κ O CH9 χ
CHr-[sJL
CH3 22 CH,
s A
CHj-o-c-NH-^ 7184 5 / o cHj-ch2-c —- ch2-0-S-nh- (q\ (43) \ CH,
\ ,° A
ch2-o-^nh/q\ /·©- S=P — 0-^)- <44> x-<^ -+ fH-CH2-CH-CH2—)-n Γ2 (g).
0=C (45) I .CHi v '
ar-fD
0*3 23 71 845 H- CH - CH,- CH-CH,-CH —)-* 2 I 2 I 'n 0 0 0 c-0 iH (46) NH ^3H7 £h, ZCx CH3 tai + CH2-CYf -¾ C=0 (47, I- /—C0^ " ,φ-Ύ 3 0 (48) och3 io3sa D os fV (49) ch3-ch2-c-ch2- ch2- 2k a'nJ 718 4 5 ,r^S ϊ Ϊ “ R IVVj R"X'C"X,_R3"X"C"X'" (50) R6 a‘n! Λ ϊ ι <5i> ^R-X-C-X’-Rj-X-Ϊ-Χ·- fN2 Γ Φ
N O
CH^CH^ ^0Η2εΗ2-0-?-ΝΗ-/ΛΛ\ >^< (52) CH3 NH-j-0-- O n r an2 r<^V-0C2H4-0-C-NH-^^.CH2-^^.NH j-0- - ~<:2η4<Τ^ " (53) N-C,H. —1 L \2 5 C2H5 71845 25 OCN^_ ch3 ^^-NCO (55) OCN CH3 >§,-§0. (56)
^NCO
CH2-0-CQ-NH-^^^~CH3
t-^-NCO
CH3-CH2-C-CH2-0-C0-NH-/Q\ -ch3 (57)
_^NCO
CH2-0-C0-NH- ( Q/ CH3 0CN-(CH2)6-NC0 (58) 26 71845 :H3 H3C“'^S^J”NC0 (59)
T^~ COCO
ch3 2 y~£
\J_7^ NCO .N
°< >° • · (60) 0CN- 0 -CH2- 0 -NCO (61)
- NCO
27 7184 5 (SH0 OCN-^J>_I (63)
[C^}~ NCO
NCO
l^lQj (64)
NCO
°-<^NC0
S=P - 0^) NCO
\°-^C° (65) 0CN^5j)*02NC0 (66) 28 OC?H, l2 5 71 845 CH3-C0NH-O-»H2 (67) 0C2H5 ch2ciconh-^Sv^ s.
(68) H0-CH2CH? >-<0>A (69) ch3ch2 OCHj OCH, 3 (70)
0CH2CH20H
4ch,ch,ch, / 2 2 3 \ CH2CH2CH3 (71) CH 0 fl l_ C‘C1 (72) ν'®·"-® 29 71 84 5 _PCH3 °2 \O/’NC0 (73) 0CH3
H
O
H2N"^^"N=N'^^ (7 5) H0-CH2CH' '-' '-' (76)
Claims (11)
- 71 845
- 1. Säteilylle herkkä yhdiste, joka koostuu useista liitetyistä diatsoniumsuolaa sisältävistä ryhmistä, Joiden kaava on A-N+ - Ar - R, jossa Ar on divalenttinen tai muu poly-valenttinen ryhmä, joka on Johdettu aromaattisesta tai heteroaromaattisesta yhdisteestä, R on yksinkertainen sidos tai divalenttinen tai muu polyvalenttinen ryhmä ja A“ on anioni, tunnettu siitä, että diatsoniumsuolaa sisältävillä ryhmillä on seuraava rakenne V A-N+ -Ar-R-X-C-X' -Z jossa X ja X’, Jotka voivat olla sama tai eri, ovat 0, S tai iminoryhmä edellyttäen, että vähintään toinen ryhmistä X ja X* on iminoryhmä; ja Y on 0 tai S.
- 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen yhdiste, tunnettu siltä, että sillä on seuraava rakenne Y mA“(N+ -Ar-R-X-ä- X*)m-R3 Jossa R3 on divalenttinen tai muu polyvalenttinen ryhmä ja m on kokonaisluku, joka on suurempi kuin 1, Ja A, Ar, R, X, X' Ja Y ovat patenttivaatimuksessa 1 määriteltyjä.
- 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen yhdiste, tunnettu siitä, että ryhmät X-C-X’ II Y ovat oleellisena osana polymeeriytimessä. Patenttivaatimuksen 1 mukainen yhdiste, tunnettu siitä, että sillä on rakenne, Jota voidaan 71845 kuvata millä tahansa kaavoista 30 - 40, kaavalla 41 yhdistettynä mihin tahansa kaavaan 42 - 47 tai kaavojen 48 ja 49 yhdistelmä tai kaava 52 tai 53·
- 5· Menetelmä, jolla voidaan valmistaa säteilylle herkkä yhdiste, joka käsittää vähintään kaksi diatsosuolaa sisältävää ryhmää, joilla on seuraava rakenne A-N+ -Ar-R-X-C-X' -
- 2 N z Y jossa Ar, R, X, X', Y ja A on määritelty vaatimuksessa 1, tunnettu siitä, että (i) ensin saatetaan yhdiste, joka sisältää diatsoryhmän tai diatsoryhmän prekursorin, ja jossa on joko (a) yksi tai useampia seuraavista ryhmistä: -OH, -SH, -NH2 tai -NH- tai (b) useita seuraavia ryhmiä: -NCO, -NCS, -0C0C1 tai r=NC0Cl reagoimaan toisen yhdisteen kanssa, joka sisältää joko (a) useita seuraavia ryhmiä: -NCO, -NCS, -0C0C1 tai z^NCOCl tai (b) yhden tai useamman seuraavista ryhmistä: -OH, -SH, -NH2 tai -NH-, (ii) tarvittaessa prekursori muunnetaan diatsoryhmäksi ja (iii) diatsoryhmät saatetaan reagoimaan kaavan HA mukaisen hapon tai sen suolan kanssa, ja mainitut ensimmäinen 71845 52 ja toinen yhdiste ovat sellaisia, että vaiheiden (i), (ii) ja (iii) kautta syntyy haluttu yhdiste.
- 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäisessä vaiheessa saatetaan kaavan Z - Ar - R - XH mukainen ensimmäinen yhdiste reagoimaan kaavan (YCN)mR·^ mukaisen isosyanaatin tai isotiosyanaatin kanssa niin, että syntyy seuraavan kaavan mukainen yhdiste Z-Ar-R-X-C-N- mR* L il i J Y H jossa Z on diatsoryhmä tai diatsoryhmän prekursori, Ar, R, X ja Y ovat patenttivaatimuksessa 1 määriteltyjä, m on kokonaisluku, joka on suurempi kuin 1, ja R^ on divalent-tinen tai muu polyvalenttinen ryhmä.
- 7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäisessä vaiheessa saatetaan kaavan Z-Ar-R-N=C=Y mukainen ensimmäinen yhdiste reagoimaan kaavan (HX')inR3 mukaisen yhdisteen kanssa niin, että syntyy seuraavan kaavan mukainen yhdiste Z - Ar - R - N - C - X' - mR* L i ii Γ > H Y jossa Z on diatsoryhmä tai diatsoryhmän prekursori, Ar, R, Y ja X* ovat patenttivaatimuksessa 1 määriteltyjä, m on 33 71 845 kokonaisluku, joka on suurempi kuin 1, ja R3 on di-valenttinen tai muu polyvalenttinen ryhmä.
- 8. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäisessä vaiheessa saatetaan kaavan Z - f( )4-(R - XH)2 γ__/\ 'R6 mukainen ensimmäinen yhdiste reagoimaan kaavan (YCIO2R3 mukaisen isosyanaatin tai isotiosyanaatin kanssa niin, että syntyy seuraavan kaavan mukainen yhdiste Γ * ] Y H HY f/^Vl « / I ---- R —|~γ_/]........ R-x'c-N-R3-N-C-X-n ; jossa Z on diatsoryhmä tai di^tsoryhmän prekursori, Ar, R, X ja Y ovat patenttivaatimuksessa 1 määriteltyjä, n on kokonaisluku, joka on suurempi kuin 1, ja R3 on di-valenttinen ryhmä ja Rg on substituentti tai vety.
- 9. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäisessä vaiheessa saatetaan kaavan Z - - li 4-)- R -(χΗ)„ γv____' / ^ mukainen ensimmäinen yhdiste reagoimaan kaavan (YCIO2R3 mukaisen isosyanaatin tai isotiosyanaatin kanssa niin, että syntyy seuraavan kaavan mukainen yhdiste 71845 Γ ζ 1 ! 1 \ ( \α γ Η η γ : \ ^ R-X-0-N-R -N-C-X-' L j jossa Ζ on diatsoryhmä tai diatsoryhmän prekursori, Ar, R, X ja Y ovat patenttivaatimuksessa 1 määriteltyjä, n on kokonaisluku, joka on suurempi kuin 1, ja on di-valenttinen radikaali.
- 10. Säteilylle herkkä levy, joka sisältää tukialustan, joka on pinnoitettu säteilylle herkällä materiaalilla, tunnettu siitä, että säteilylle herkkä materiaali sisältää minkä tahansa patenttivaatimuksen 1 - 4 mukaisen säteilylle herkän yhdisteen. 35 7 1 8 4 5
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
GB7943459 | 1979-12-18 | ||
GB7943459 | 1979-12-18 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI803883L FI803883L (fi) | 1981-06-19 |
FI71845B FI71845B (fi) | 1986-10-31 |
FI71845C true FI71845C (fi) | 1987-02-09 |
Family
ID=10509907
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI803883A FI71845C (fi) | 1979-12-18 | 1980-12-12 | Foerbaettringar angaoende straolningskaensliga material. |
Country Status (14)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4595648A (fi) |
EP (1) | EP0030862B2 (fi) |
AT (1) | ATE9850T1 (fi) |
AU (1) | AU546719B2 (fi) |
CA (1) | CA1154759A (fi) |
DE (1) | DE3069429D1 (fi) |
DK (1) | DK537680A (fi) |
ES (1) | ES498475A0 (fi) |
FI (1) | FI71845C (fi) |
GB (1) | GB2069997B (fi) |
IE (1) | IE51734B1 (fi) |
NO (1) | NO161671C (fi) |
NZ (1) | NZ195832A (fi) |
ZA (1) | ZA807875B (fi) |
Families Citing this family (10)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4670406A (en) * | 1984-01-06 | 1987-06-02 | Becton Dickinson And Company | Tracers for use in assays |
GB8603405D0 (en) * | 1986-02-12 | 1986-03-19 | Vickers Plc | Radiation sensitive material |
FR2618429A1 (fr) * | 1987-07-24 | 1989-01-27 | Centre Nat Rech Scient | Nouveaux reactifs bifonctionnels photoactivables, leur preparation et leur application |
US4791154A (en) * | 1987-11-30 | 1988-12-13 | Shell Oil Company | Epoxy resin composition |
GB8918161D0 (en) * | 1989-08-09 | 1989-09-20 | Du Pont | Improvements in or relating to radiation sensitive compounds |
US5206349A (en) * | 1990-08-10 | 1993-04-27 | Toyo Gosei Kogy Co., Ltd. | Aromatic diazo compounds and photosensitive compositions using the same |
US5466789A (en) * | 1992-01-21 | 1995-11-14 | Du Pont (Uk) Limited | Polyunsaturated diazonium compounds |
GB2263906B (en) * | 1992-01-21 | 1995-11-08 | Du Pont | Improvements in or relating to polyunsaturated diazonium compounds |
US5534623A (en) * | 1993-01-21 | 1996-07-09 | Du Pont (Uk) Limited | Process for preparing a polyunsaturated diazonium compounds |
US5846685A (en) * | 1997-01-31 | 1998-12-08 | Kodak Polychrome Graphics, Llc | Radiation sensitive diazo sulfo-acrylic adducts and method for producing a printing plate |
Family Cites Families (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE596731C (de) * | 1932-05-23 | 1934-05-09 | Kalle & Co Akt Ges | Verfahren zur Darstellung von hoehermolekularen Diazoverbindungen |
US3867147A (en) * | 1969-05-20 | 1975-02-18 | Hoechst Co American | Light-sensitive diazo compounds and reproduction material employing the same |
CH563600A5 (fi) * | 1970-08-19 | 1975-06-30 | Ciba Geigy Ag | |
CH582899A5 (fi) * | 1973-03-28 | 1976-12-15 | Multitec Ag | |
JPS6049301B2 (ja) * | 1977-12-06 | 1985-11-01 | 富士写真フイルム株式会社 | 画像形成方法 |
-
1980
- 1980-12-12 FI FI803883A patent/FI71845C/fi not_active IP Right Cessation
- 1980-12-15 AT AT80304518T patent/ATE9850T1/de not_active IP Right Cessation
- 1980-12-15 DE DE8080304518T patent/DE3069429D1/de not_active Expired
- 1980-12-15 NZ NZ195832A patent/NZ195832A/xx unknown
- 1980-12-15 EP EP80304518A patent/EP0030862B2/en not_active Expired
- 1980-12-15 GB GB8040090A patent/GB2069997B/en not_active Expired
- 1980-12-17 NO NO803838A patent/NO161671C/no unknown
- 1980-12-17 ZA ZA00807875A patent/ZA807875B/xx unknown
- 1980-12-17 IE IE2665/80A patent/IE51734B1/en not_active IP Right Cessation
- 1980-12-17 DK DK537680A patent/DK537680A/da not_active Application Discontinuation
- 1980-12-17 AU AU65480/80A patent/AU546719B2/en not_active Ceased
- 1980-12-18 ES ES498475A patent/ES498475A0/es active Granted
- 1980-12-18 CA CA000367107A patent/CA1154759A/en not_active Expired
-
1984
- 1984-09-11 US US06/649,486 patent/US4595648A/en not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
GB2069997A (en) | 1981-09-03 |
FI71845B (fi) | 1986-10-31 |
EP0030862A2 (en) | 1981-06-24 |
IE802665L (en) | 1981-06-18 |
EP0030862B1 (en) | 1984-10-10 |
DK537680A (da) | 1981-06-19 |
ES8205758A1 (es) | 1982-08-01 |
US4595648A (en) | 1986-06-17 |
NO161671B (no) | 1989-06-05 |
FI803883L (fi) | 1981-06-19 |
AU546719B2 (en) | 1985-09-19 |
CA1154759A (en) | 1983-10-04 |
AU6548080A (en) | 1981-06-25 |
NZ195832A (en) | 1983-06-17 |
EP0030862A3 (en) | 1982-02-10 |
DE3069429D1 (en) | 1984-11-15 |
GB2069997B (en) | 1984-07-25 |
IE51734B1 (en) | 1987-03-18 |
ZA807875B (en) | 1982-01-27 |
EP0030862B2 (en) | 1987-02-04 |
NO161671C (no) | 1989-09-13 |
ES498475A0 (es) | 1982-08-01 |
NO803838L (no) | 1981-06-19 |
ATE9850T1 (de) | 1984-10-15 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI71845C (fi) | Foerbaettringar angaoende straolningskaensliga material. | |
KR910007214B1 (ko) | 카르보닐메틸렌-헤테로시클릭 화합물의 제조방법 및 이를 함유하는 감광성 혼합물 | |
US5262527A (en) | Disazo dyes suitable for use in ink jet printing | |
GB2159971A (en) | Transfer recording method | |
CA1177482A (en) | Organic compounds | |
US4337307A (en) | Light-sensitive diazo composition and material with branched polyurethane resin | |
CA1262354A (en) | Improved sealing process and sealing agents for aluminum | |
US3252964A (en) | Water-soluble cationic azo-dyestuffs | |
GB2053259A (en) | Carboxamide type azomethine pigments and process for making them | |
US3741982A (en) | Novel basic, cationic dyestuff | |
US3770718A (en) | Water insoluble disazo dyestuffs for polyester | |
US2795577A (en) | Disazo compounds | |
JPS6365660B2 (fi) | ||
US3912712A (en) | Disazo dyestuffs of the disperse series wherein two azobenzene molecules are linked together | |
US5286601A (en) | Composition containing a halomethyl-1,3,5-triazine containing an amine-containing moiety | |
FI87609C (fi) | Foerbaettringar vid eller haenfoerande sig till foer straolning kaensligt material | |
US3714194A (en) | Di(azidosulfonyl)xanthones | |
US2665985A (en) | Light-sensitive diazo compounds and photoprint material prepared therefrom | |
JPH0138108B2 (fi) | ||
US3926946A (en) | Water soluble monoazo dyestuffs containing a diphenylamine group carrying a sulphamoyl substituent and a sulpho or sulphato substituent | |
EP0882705B1 (en) | Bis(aminocarbonylnaphthol) derivative | |
US3634091A (en) | Photographic light-sensitive material | |
CN101802022B (zh) | 能量固化的光引发剂 | |
US3216995A (en) | Method for the production of cationic dyestuffs | |
GB1568246A (en) | Magentamasked colour couplers |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: E.I. DU PONT DE NEMOURS & COMPANY |