FI70880B - Anvaendning av zinkperoxid som oxidationsmedel foer spraengaemnen och pyrotekniska blandningar - Google Patents

Anvaendning av zinkperoxid som oxidationsmedel foer spraengaemnen och pyrotekniska blandningar Download PDF

Info

Publication number
FI70880B
FI70880B FI803976A FI803976A FI70880B FI 70880 B FI70880 B FI 70880B FI 803976 A FI803976 A FI 803976A FI 803976 A FI803976 A FI 803976A FI 70880 B FI70880 B FI 70880B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
zinc peroxide
zinc
fireworks
explosives
peroxide
Prior art date
Application number
FI803976A
Other languages
English (en)
Other versions
FI70880C (fi
FI803976L (fi
Inventor
Rainer Hagel
Klaus Redecker
Original Assignee
Dynamit Nobel Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=6089468&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI70880(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Dynamit Nobel Ag filed Critical Dynamit Nobel Ag
Publication of FI803976L publication Critical patent/FI803976L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI70880B publication Critical patent/FI70880B/fi
Publication of FI70880C publication Critical patent/FI70880C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B15/00Peroxides; Peroxyhydrates; Peroxyacids or salts thereof; Superoxides; Ozonides
    • C01B15/04Metal peroxides or peroxyhydrates thereof; Metal superoxides; Metal ozonides; Peroxyhydrates thereof
    • C01B15/047Metal peroxides or peroxyhydrates thereof; Metal superoxides; Metal ozonides; Peroxyhydrates thereof of heavy metals
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C06EXPLOSIVES; MATCHES
    • C06BEXPLOSIVES OR THERMIC COMPOSITIONS; MANUFACTURE THEREOF; USE OF SINGLE SUBSTANCES AS EXPLOSIVES
    • C06B33/00Compositions containing particulate metal, alloy, boron, silicon, selenium or tellurium with at least one oxygen supplying material which is either a metal oxide or a salt, organic or inorganic, capable of yielding a metal oxide
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C06EXPLOSIVES; MATCHES
    • C06BEXPLOSIVES OR THERMIC COMPOSITIONS; MANUFACTURE THEREOF; USE OF SINGLE SUBSTANCES AS EXPLOSIVES
    • C06B43/00Compositions characterised by explosive or thermic constituents not provided for in groups C06B25/00 - C06B41/00

Description

1 70880
Sinkkiperoksidin käyttö hapettimena räjähdysaineissa ja ilotulitusseoksissa Tämä keksintö koskee sinkkiperoksidin käyttöä 5 hapettimena ja happealuovuttavana aineena seoksissa, jotka sisältävät räjähtäviä aineita. Tällaisia seoksia ovat esim. räjähdysaineet tai ilotulitusseokset.
Epäorgaanisten peroksidien valmistus on ennestään tunnettua. Näistä tunnetuista epäorgaanisista 10 peroksideista on tähän asti käytetty hapettimina räjähdysaineissa tai ilotulitusseoksissa vain barium- ja strontiumperoksidia. Niinpä bariumperoksidia käytetään vetyperoksidin valmistuksessa, sytytyskirsikoissa (Mg-jauheen kanssa), aluminotermiassa ja kuten stron-15 tiumperoksidia myös ilotulitustekniikassa. Sinkkiperoksidin valmistus, toisin kuin bariumperoksidin valmistus, tapahtuu antamalla vetyperoksidin vaikuttaa sink-kihydroksidiin. Sitä on markkinoilla saatavissa "kosmeettisena" ja "lääketieteellisenä" laatuna. Sillä on 20 käyttöä lääketieteen ja kosmetiikan lisäksi myös säilöntäaineena. Käyttö hapettimena räjähdysaineissa tai ilo-tulitustekniikassa ei ole ennestään tunnettua.
Tähän asti hapettimina räjähdysaineissa ja ilotulitusseoksissa käytettyjen bariumin ja strontiumin 25 peroksidien haittapuoliin kuuluu ensinnäkin se, että reaktioissa syntyvillä emäksisillä tuotteilla on epäedullinen vaikutus käytettyjen metallisten työkalujen korrosionkestävyyteen. Edelleen ne ovat hyvin herkkiä ilman kosteudelle, jolloin muodostuu hydrolysaatteja ja 30 käytettävissä olevan hapen määrä pienenee vastaavasti.
Bariumperoksidilla on lisäksi se paha haittapuoli, että se muodostaa palaessaan terveydelle vaarallisia barium-yhdisteitä.
Näin ollen räjähtäville aineille, varsinkin räjähdys-35 aineille ja ilotulitusseoksille, on haluttu löytää hapetin, johon ei liity mainittuja haittoja.
70880
Nyt on havaittu, että sinkkiperoksidi on sopiva hapetin räjähdysaineille ja ilotulitusseoksille. Sink-kipitoiset reaktiotuotteet syövyttävät metallityökaluja kosteassa ilmakehässä paljon vähemmän ja sinkkiyhdis-5 teiden MAK-arvot ilmaisevat terveysvaaran olevan 10 kertaa pienemmän kuin bariumyhdisteillä.
Räjähdysaineiksi, jotka voidaan saattaa reagoimaan sinkkiperoksidin kanssa, sopivat primääriset ja sekundääriset räjähdysaineet sekä ilotulitusseokset.
10 Primäärisillä eli initiaaliräjähdysaineilla tarkoitetaan sellaisia räjähdysaineita, joita käytetään muiden räjähdysaineiden nopeaan sytyttämiseen.
Näihin kuuluvat trinitroresorsinolin ja trinitrofe-nolin suolat, varsinkin lyijy- ja bariumsuolat, edelleen 15 mono- ja dinitrodihydroksidiatsobentseenin metallisuolat, typpivetyhapon suolat, kuten lyijyatsidi, ja näiden lisäksi myös metallittomat yhdisteet, kuten diatsodinitro-fenoli, nitroformfenyylidiatsonium, tetratseeni tai typpitetrasulfidi. Initiaaliräjähdysaineita voidaan 20 käyttää sytytyspanoksissa yksin tai toistensa seoksina.
Tavalliset sytytyspanokset muodostuvat seoksista, joissa on tällaisia initiaaliräjähdysaineita, hapet-timia ja kitka-aineita. Panokset voivat sisältää myös pelkistimiä.
25 Sytytyspanosten valmistuksessa sekoitetaan initiaaliräjähdysaineisiin tai niiden seoksiin kitka-aineita, kuten lasia, antimonisulfidia tai kalsiumsi-litsidiä, joiden tehtävänä on osaksi parantaa mekaanista herkkyyttä ja toisaalta herkistää syttyvyyttä. Kek-30 sinnön mukaisesti käytetään tällaisissa seoksissa ennen käytettyjen bariumyhdisteiden tilalla hapettimena sink-kiperoksidia joko yksin tai muiden hapettimien kanssa. Tällöin ei esiinny edellä mainittuja haittoja, jotka liittyvät bariumyhdisteisiin, esim. bariumnitraattiin.
3 70880
Sytytyspanoksiin sopivat pelkistimiksi metallit, lejeeringit tai intermetalliset yhdisteet, esim. kal-siumsilitsidi. Käyttökelpoiset metallit, lejeeringit ja yhdisteet ovat ennestään tunnettuja. Lisäksi voivat 5 sytytyspanokset sisältää vielä muita ennestään tunnettuja lisäaineita, varsinkin sekundäärisiä räjähdysaineita. Sekundäärisiä räjähdysaineita ovat esim. nitro-selluloosa ja pentaerytritolitetranitraatti (PETN).
Sytykkeissä tai sytyspanoksissa käytetty sink-10 kiperoksidimäärä riippuu seurana olevasta aineesta. Sytytyspanokset, joissa on 10-30 paino-% initiaaliräjäh-dysainetta ja 0-10 paino-% pelkistysainetta, tarvitsevat tavallisesti 50-60 paino-% sinkkiperoksidia.
Keksinnön mukaisten sinkkiperoksidipitoisten 15 sytytyspanosten valmistus tapahtuu tunnetulla tavalla seulomalla kuiva seos tai vaivaamalla vedellä kostutettu seos. Kostean massan annostus voidaan suorittaa sivelemällä reikälevyille tai käyttämällä apuna suulakepuristinta.
20 Edellä mainitun lisäksi voidaan sinkkiperoksi dia käyttää hapettimena sekundääristen räjähdysaineiden kanssa tai ilotulitusseoksissa. Esimerkkeinä sekundäärisistä räjähdysaineista mainittiin jo nitroselluloosa ja pentaerytritolitetranitraatti (PENT). Edelleen voidaan 25 esimerkkeinä mainita seokset oktogeenin kanssa sekä seokset sellaisten sekundääristen räjähdysaineiden kanssa, joilla on suuri negatiivinen happitasapaino. Näihin kuuluvat esim. nitrattujen aromaattisten yhdisteiden ami-noyhdisteet, kuten trinitrobentseenin, kuten mono-, di-30 tai triaminotrinitrobentseeni tai diaminoheksanitrodi-fenyyli, ja edelleen näiden yhdisteiden asylointi-tuotteet, kuten heksanitro-oksanilidi tai heksanitro-difenyylivirtsa-aine. Edelleen kuuluvat näihin sekundäärisiin räjähdysaineisiin heksanitrostilbeeni, heksa- 70880 nitrodifenyylioksidi, heksanitrodifenyylisulfidi, heksanitrodifenyylisulfoni, heksanitrodifenyyliamiini sekä tetranitrokarbatsoli, tetranitroakridoni tai polyvinyylinitraatti.
5 Kun sinkkiperoksidia käytetään ilotulitusteknii- kassa, sisältävät kyseiset seokset mahdollisesti myös muita hapettimia sekä pelkistimiä. Pelkistiminä voidaan käyttää metalleja tai metallilejeerinkejä. Niinpä reagoivat seokset, jotka sisältävät sinkkiperoksidia 10 ja esim. titaania, sirkonia, magnesiumia tai serium-magnesiumseosta, erittäin voimakkaasti ja osaksi jopa paukahdellen. Sopiva sinkkiperoksidimäärä näissä seoksissa on 40-60 paino-%,edullisesti välillä 45-55 paino-%, kokonaispainosta laskettuna. Voidaan myös käyttää 15 muita miedommin reagoivia metalleja tai metalliyhdis-teitä, kuten rauta-, nikkeli- tai tantaalipulveria tai kalsium- tai serium-piiyhdisteitä. Näitä metalleja tai metalliyhdisteitä voidaan käyttää myös edellämai-nittuihin metalleihin sekoitettuina. Reaktio tapahtuu 20 osittain punahehkuisena, kun näitä metalleja käytetään.
Paitsi metalleja ja/tai metalliyhdisteitä, voivat ilotulitusseokset sisältää orgaanisia pelkistimiä, kuten polyoksimetyleeniä, laktoosia tai polyeteeniä. Tällöin saadaan räiskyvä seos, kun esim. käytetään sinkkiperok-25 sidia ja pelkistintä painosuhteessa 85:15. Orgaanisia pelkistimiä käytettäessä voi ilotulitusseosten sinkkiper-oksidipitoisuus olla jopa 90 paino-%.
Lisäksi sopivat ilotulitusseoksiksi myös sellaiset, jotka sisältävät pelkistiminä sekä metalleja 30 puhtaina, lejeerinkeinä tai yhdisteinä että myös muita pelkistimiä. Edullisessa toteutustavassa pelkistin toimii myös sideaineena.
Sideaineiksi sopivat termoplastiset polymeerit. Näihin kuuluvat esim. polymeerit, jotka saadaan kun po-35 lyvinyylialkoholi reagoi aldehydien kanssa, joissa 5 70880 on 1-6 hiiliatomia, kuten butyyrialdehydin kanssa.
Näitä polymeerejä kutsutaan myös polyvinyyliasetaa-leiksi. Edelleen sopivat sideaineiksi bifunktionaali-set yhdisteet, jotka pyroteknisten komponenttien kans-5 sa sekoittamisen jälkeen verkkoutuvat radikaalimekanis-millä tai kondensoituvat. Näihin kuuluvat esim. metyy-limetakrylaatit, polybutadieenit ja niiden johdannaiset, polyuretaanit ja akryylinitriilit.
Ymmärrettävästi ovat sellaiset sideaineet mie-10 lenkiintoisia, jotka itse luovuttavat energiaa tai happea. Tällaisia sideaineita ovat esim. selluloosanitraa-tit, polyvinyylinitraatit ja polynitropolyfenyleenit.
Keksintöä valaistaan seuraavilla esimerkeillä.
Esimerkki 1 15 Sinkkiperoksidin valmistus
Kolmikaulakolvissa (6 1), joka on varustettu sekoittajalla, kontaktilämpömittarilla, palautusjääh-dyttäjällä ja tiputussuppilolla, lämmitetään seosta, jossa on 1438 g (5 mol) ZnSO^.V^O 750 ml:ssa vettä, 20 niin, että tapahtuu liukeneminen ja tämän jälkeen lisätään nopeasti 1,5 1 väkevää ammoniakin vesiliuosta. Tällöin liukenee saostunut ZnCOH^· 80°C:ssa lisätään 1,5 1 30-prosenttista vetyperoksidia 100 ml:n erissä niin nopeasti, että vaahdonmuodostus pysyy hallinnassa. Läm-25 pötilaa voidaan myös pitää liuoksen voimakkaassa palautus jäähdytys lämpötilassa, välillä 95-100°C. Tämä reaktio kestää noin 1 tunnin. Vetyperoksidilisäyksen jälkeen seosta sekoitetaan vielä 10 minuuttia, suodatetaan kuumana ja pestään vedellä, kunnes suodos on vapaa sul-30 faatista. Sakka kuivataan huoneen lämpötilassa. Seuraa-vassa taulukossa on esitetty saadun sinkkiperoksidin saanto ja ominaisuuksia reaktiolämpötilasta riippuen.
6 70880
Reaktio- Saanto 0-osuus Tilavuus lämpötila ( C) (n. g) (%) paino Väri _________(g/ an3)_ 80 300 13,0 0,88 Vaaleankeltainen ^ 80 350 13,4 1,30 vaaleankeltainen 90 350 12,8 1,40 vaaleankeltainen
Palautusjääh- 400 12,5 1,70 kellertävä dytys
Jos 85-90°C:ssa lisätyn vetyperoksidin määrä 10 nostetaan 1,5 litrasta 2,0 litraan, nousee sinkkiperok- • · 3 sidin saanto 400 g:aan tilavuuspainon ollessa 1,45 g/cm .
Tässä reaktiolämpötilassa saadulla tuotteella on valut-tamiskelpoinen, kiteinen rakenne. Vetyperoksidi pitää lisätä nopeasti. Hidas tiputtaminen vähentää saantoa.
15 Hiukkaskoko on yleensä alle 0,1 mm, hajoamislämpöti- la 200°C.
Tässä esimerkissä mainitun sinkkisulfaatin tilalla voidaan lähtöaineina käyttää myös muita vesiliukoisia sinkkisuoloja, kuten sinkkikloridia tai sinkkiase-20 taattia.
Hapen osuus (0-osuus) määritettiin lisäämällä 1 g KJ 100 mg:aan sinkkiperoksidia 20 ml:ssa vettä. Seos tehtiin happamaksi lisäämällä noin 5 ml puoliväke-vää rikkihappoa, täytettiin 100 ml:aan ja titrattiin 0,1N 25 natriumtiosulfaattiliuoksella. Aktiivisen hapen osuus saadaan kaavasta n 80 . kulutus (ml) 0-osuus (%) =___ paino (mg)
Kirjallisuudessa annetaan sinkkiperoksidille kaava 3Ζηθ2·(0Η)2> jonka mukaan käytettävissä olevan hapen osuus on 12,3 %. Näin ollen keksinnön mukaisesti käytetyn sinkkiperoksidin aktiivisen hapen osuus on huomattavan korkea eli yli 12,3 %.
7 70880
Esimerkki 2
Sinkkiperoksidin käyttö sytytyspanoksissa 15 g lyijytrinitroresorsinaattia tai diatsodi-nitrofenolia, 3 g tetratseenia, 50 g sinkkiperoksi-5 dia, 5 g titaanijauhetta (hiukkaskoko 40 ^um), 27 g kuulajauhetta (zweibasig) ja 30 g vettä sekoitettiin keskenään ja kostea massa levitettiin reikälevylle.
Massa muovattiin kaliberiltaan 4,45 mm metallinappei-hin, kuivattiin, sullottiin ja poistettiin peite. Kun 10 laboratorio-olosuhteissa sytytettiin patruunat, jotka oli varustettu tällaisilla sytytyspäillä, saatiin vaatimuksia vastaavat tulokset. Parabellumin 9 mm ammuksille saatiin seuraavat tulokset, kun sytytyspanoksena käytettiin vertailussa koostumukseltaan vastaavaa seos-15 ta, jossa oli 10 paino-% diatsodinitrofenolia ja 32 pai-no-% kuulajauhetta ja sinkkiperoksidin, tetratseenin ja titaanijauheen tilalla Sinoxid -annos, joka sisältää lyijytrinitroresorsinaattia initiaaliräjähdysai-neena ja bariumnitraattia hapettimena.
2 0 .
Esimerkki Vertailu maksimipaine (kPa) 233600 200900 (standardipoikkeama) 10400 10800
Ampumanopeus 403 394 6 m:n jälkeen (m/s) 25 (standardipoikkeama) 4,7 8,9
Esimerkin mukaista sytytyspanosta käytettäessä voidaan räjähdysjauheen määrää vähentää näiden tulosten mukaan.
Esimerkit 3-15 30 Sinkkiperoksidin käyttö ilotulitusseoksissa
Esimerkeissä 3-15 kuvataan sinkkiperoksidin käyttöä ilotulitusseoksissa, kun reaktiokäyttäytymistä on tarkkailtu liekillä sytyttämisen jälkeen. Seokset valmistettiin sekoittamalla keskenään kulloisetkin ai-35 neet tunnetulla tavalla.
Tulokset on esitetty taulukossa 2.
8 70880 » i3 cg 3 -a -ä 3 ’ o s 3 3 £ £ ♦H 0) CQ _ 3 IÖ fÖ H) H cnrCcn[pCCCÄu)cnwco
•X Jv (2 ^ Ή »H *H X «H ·Η *H *H
$ T>gxJ*H>>>3oooo os ίαί'ίΐίίΐίΐφ'ϊΐφ
LO LO LO O
rH 00 H
* I
. :¾ —*, lo LO :tfl
r-i 00 rH E
oo lo lo a]
H CO H ,V
y lo rö CH LO rH > rH CO φ t
rH CO uO
rH 00 H «P
m
CO
o o o 8
rH LO LO G
en o o :rö LO LO +j ti 00 o o
LO LO «S
c Φ o O p
LO LO «H
CO
CO O O .H
LO LO O
SP
lo o o ω
ιο lo P
J· o o O
LO LO <U
en ro o o c lo lo a)
C
§ 1 δ 1 15 •H "v o g P 5 0) •Hxjo st 5 >, ω τί •d ·η qi , ω v u) ·η y -μ 3 • •HtnrHdÄ , Q ui 3 a) M * -¾ -H 2 <ti -S -5 « R H rH o
M P r—I <1> rö ·ΓΠ P 3 "rt 00 r—I *rH C
Λ -H 5 -H Λ ·Π g (ti (ti ·Η ro >> C C
Q 'M 5Q 3 Ή 3 *n TO Pj E ·<Η ·Η Po <D *—( :<xJ
£3 OjgdrH.rl-HyirScnCtU 3 rH
3 I ί Ή ff fl 8 | o § § 'H 8 > ^ §3 'ai g -I ? ^ s f i 5 t t t S s £ s % % (ti ω Ή (ti (ti iti iti -H ·Η δ $ <U ra o O tn :ra
H W cOXOShSEhWGOCOQWCU&j WP
9 70880
Irtonainen jauhe syttyi h'elposti ja syttymisen jälkeen tapahtui arviointi. Samoista seoksista valmistettiin myös puristeet. Nämä syttyivät yhtä helposti, mutta reaktiot olivat hieman voimakkaampia kuin irral-5 listen jauheiden.

Claims (7)

70880 Patenttivaatimukset.
1. Sinkkiperoksidin käyttö yksinään tai osittaisena hapettimena räjähdysaineissa tai ilotulitusseok- 5 sissa.
2. Sinkkiperoksidin käyttö patenttivaatimuksen 1 mukaisesti, tunnettu siitä, että sinkkiperoksidin sisältämä käyttökelpoisen hapen osuus on yli 12,3 %.
3. Sinkkiperoksidin käyttö patenttivaatimuk sen 1 tai 2 mukaisesti sytytyspanoksen(Zund- oder Anzundsatz) aineosana.
4. Sinkkiperoksidin käyttö patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukaisesti sekundääriräjähdysaineseokses- 15 sa.
5. Sinkkiperoksidin käyttö patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukaisesti ilotulitusseoksissa, jotka sisältävät metalleja tai niiden yhdisteitä, pelkistimiä ja muita hapettimia.
6. Sinkkiperoksidin käyttö jonkin patenttivaati muksen 1,2 tai 5 mukaisesti sellaisissa ilotulitusseoksissa, jotka sisältävät metalleina magnesiumia, nikkeliä, titaania tai sirkonia.
7. Sinkkiperoksidin käyttö jonkin patent- 25 tivaatimuksen 1, 2,5 tai 6 mukaisesti sellai sissa ilotulitusseoksissa, jotka sisältävät pelkisti-minä orgaanisia polymeeriyhdisteitä.
FI803976A 1979-12-22 1980-12-19 Anvaendning av zinkperoxid som oxidationsmedel foer spraengaemnen och pyrotekniska blandningar FI70880C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2952069A DE2952069C2 (de) 1979-12-22 1979-12-22 Verwendung von Zinkperoxid in sprengstoffhaltigen oder pyrotechnischen Gemischen
DE2952069 1979-12-22

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI803976L FI803976L (fi) 1981-06-23
FI70880B true FI70880B (fi) 1986-07-18
FI70880C FI70880C (fi) 1986-10-27

Family

ID=6089468

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI803976A FI70880C (fi) 1979-12-22 1980-12-19 Anvaendning av zinkperoxid som oxidationsmedel foer spraengaemnen och pyrotekniska blandningar

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4363679A (fi)
EP (1) EP0031045B1 (fi)
AT (1) ATE6629T1 (fi)
AU (1) AU535301B2 (fi)
BR (1) BR8008312A (fi)
DE (2) DE2952069C2 (fi)
ES (1) ES8204706A1 (fi)
FI (1) FI70880C (fi)
MX (1) MX159802A (fi)

Families Citing this family (34)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2191477B (en) * 1981-04-01 1988-08-10 Pains Wessex Ltd Pyrotechnic device
DE3245907C2 (de) * 1982-12-11 1986-10-30 Diehl GmbH & Co, 8500 Nürnberg Verfahren zur Herstellung eines Brandmittel-Gemisches und dessen Verwendung in Munitionen
DE3321943A1 (de) * 1983-06-18 1984-12-20 Dynamit Nobel Ag, 5210 Troisdorf Blei- und bariumfreie anzuendsaetze
US4608102A (en) * 1984-11-14 1986-08-26 Omark Industries, Inc. Primer composition
DE3707694A1 (de) * 1987-03-11 1988-09-29 Dynamit Nobel Ag Elektrisch anzuendbare anzuendsaetze fuer huelsenlose munition und treibkartuschen
US4963201A (en) * 1990-01-10 1990-10-16 Blount, Inc. Primer composition
GB2313371B (en) * 1990-04-04 1998-02-18 Breed Automotive Tech A high temperature stable,low input energy primer/detonator
SE467496B (sv) * 1990-11-23 1992-07-27 Swedish Explosives Ab Saett att oeka energiutbytet vid raket- och ramjetdrivmedel samt i enlighet daermed framstaellt braensle
US5216199A (en) * 1991-07-08 1993-06-01 Blount, Inc. Lead-free primed rimfire cartridge
US5167736A (en) * 1991-11-04 1992-12-01 Olin Corporation Nontoxic priming mix
US5567252A (en) * 1992-01-09 1996-10-22 Olin Corporation Nontoxic priming mix
DE4227068B4 (de) * 1992-01-25 2006-04-27 Dynamit Nobel Ag Bleifreies Vollgeschoss
CH685940A5 (de) * 1993-11-09 1995-11-15 Eidgenoess Munitionsfab Thun Perkussionszundsatz fur Handfeuerwaffen, Verfahren zu seiner Herstellung sowie dessen Verwendung.
US5417160A (en) * 1993-12-01 1995-05-23 Olin Corporation Lead-free priming mixture for percussion primer
EP0704415B1 (en) * 1994-08-27 1999-03-03 Eley Limited Primer composition
US5466315A (en) * 1994-09-06 1995-11-14 Federal-Hoffman, Inc. Non-toxic primer for center-fire cartridges
US5684268A (en) * 1995-09-29 1997-11-04 Remington Arms Company, Inc. Lead-free primer mix
US5610367A (en) * 1995-10-06 1997-03-11 Federal-Hoffman, Inc. Non-toxic rim-fire primer
DE19540278A1 (de) * 1995-10-28 1997-04-30 Dynamit Nobel Ag Blei- und Barium-freie Anzündsätze
DE19548544A1 (de) * 1995-12-23 1997-06-26 Dynamit Nobel Ag Initialsprengstoff-freie Anzündmischung
DE19616627A1 (de) * 1996-04-26 1997-11-06 Dynamit Nobel Ag Anzündmischungen
US5831208A (en) * 1996-12-13 1998-11-03 Federal Cartridge Company Lead-free centerfire primer with DDNP and barium nitrate oxidizer
US6036794A (en) * 1998-03-31 2000-03-14 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Igniter composition
US6478903B1 (en) 2000-10-06 2002-11-12 Ra Brands, Llc Non-toxic primer mix
US6544363B1 (en) 2000-10-30 2003-04-08 Federal Cartridge Company Non-toxic, heavy-metal-free shotshell primer mix
DE10058705C1 (de) * 2000-11-25 2002-02-28 Rheinmetall W & M Gmbh Verfahren zur Herstellung gießfähiger kunststoffgebundener Sprengladungen
US6878221B1 (en) * 2003-01-30 2005-04-12 Olin Corporation Lead-free nontoxic explosive mix
US8784583B2 (en) * 2004-01-23 2014-07-22 Ra Brands, L.L.C. Priming mixtures for small arms
US7985311B2 (en) * 2005-04-05 2011-07-26 General Dynamics Ordnance And Tactical Systems - Canada Inc. Non-toxic heavy-metal free-zinc peroxide-containing IR tracer compositions and IR tracer projectiles containing same for generating a dim visibility IR trace
US20060219339A1 (en) * 2005-04-05 2006-10-05 Louise Guindon Non-toxic, metallic-metal free zinc peroxide-containing, IR tracer compositions and IR tracer projectiles containing same for generating a dim visibility IR trace
JP5805382B2 (ja) * 2009-11-16 2015-11-04 日本工機株式会社 雷管用起爆剤組成物
DE102010036950B4 (de) 2010-08-11 2014-04-03 Nammo Germany Gmbh Explosive Metallkomplexe, deren Herstellung und Verwendung, sowie Zündmittel
CZ304078B6 (cs) * 2011-12-19 2013-10-02 Sellier & Bellot Speciální paliva vhodná pro pyrotechnické smesi emitující v blízké IR oblasti
CN102944379A (zh) * 2012-11-21 2013-02-27 陈伟 灯具的可调节部位安全性试验装置

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE171372C (fi) *
US1318709A (en) * 1919-10-14 of london
FR550697A (fr) * 1922-04-27 1923-03-15 Composition pyrotechnique pour dispositifs de signalisation
US2123691A (en) * 1936-02-28 1938-07-12 Du Pont Electric initiator
US2409201A (en) * 1943-11-25 1946-10-15 Finkelstein Leo Smoke-producing mixture
US2709129A (en) * 1952-12-31 1955-05-24 Remington Arms Co Inc Igniter compositions
US3625855A (en) * 1969-11-03 1971-12-07 Us Navy White smoke composition
US3602283A (en) * 1969-11-24 1971-08-31 Us Navy Priming mixture for ammunition

Also Published As

Publication number Publication date
AU535301B2 (en) 1984-03-15
ES497942A0 (es) 1982-05-01
MX159802A (es) 1989-08-31
DE2952069C2 (de) 1983-02-17
FI70880C (fi) 1986-10-27
ES8204706A1 (es) 1982-05-01
ATE6629T1 (de) 1984-03-15
EP0031045B1 (de) 1984-03-14
FI803976L (fi) 1981-06-23
AU6526780A (en) 1981-07-02
DE3067041D1 (en) 1984-04-19
EP0031045A3 (en) 1982-01-27
EP0031045A2 (de) 1981-07-01
US4363679A (en) 1982-12-14
BR8008312A (pt) 1981-07-07
DE2952069A1 (de) 1981-07-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI70880C (fi) Anvaendning av zinkperoxid som oxidationsmedel foer spraengaemnen och pyrotekniska blandningar
US4608102A (en) Primer composition
US6997998B2 (en) Lead-and barium-free propellant charges
AU632630B2 (en) Gas generating compositions containing nitrotriazalone
CA2556595C (en) Priming mixtures for small arms
US5417160A (en) Lead-free priming mixture for percussion primer
RU2053212C1 (ru) Запальный состав
BG98746A (bg) Нетоксична детонаторна смес
US5388519A (en) Low toxicity primer composition
AU7218001A (en) Non-toxic primer mix
Shunguan et al. Evaluation of a new primary explosive: nickel hydrazine nitrate (NHN) complex
EP0869934A1 (en) Non-toxic rim-fire primer
DE2543971C2 (de) Anzündsystem für hochtemperaturbeständige Treibmittel
US3046168A (en) Chemically produced colored smokes
US20010001970A1 (en) Lead- and barium-free propellant charges
EP0047406B1 (en) A method of forming a lead styphnate compound plus barium nitrate in situ, for use in a priming mix
ES2671032T3 (es) Cebos de encendido con potencia de encendido mejorada
US20040016483A1 (en) Non-toxic composition for priming mixture for small caliber arms ammunition
RU2199511C2 (ru) Воспламенительный ударный состав
US2206652A (en) Explosive
US141585A (en) Johan h
US2060522A (en) Nitrosoguanidine as a priming ingredient
US2004505A (en) Priming mixture
USRE4818E (en) Improvement in useful compounds containing nitro-glycerine
US2689788A (en) Ammunition priming mixture and compound therefor

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: DYNAMIT NOBEL AKTIENGESELLSCHAFT