FI68975B - Foerfarande foer avlaegsning av kromatjonen ur loesningar medelst ett blandningsskikt av anjon- och katjonutbytesharts - Google Patents

Foerfarande foer avlaegsning av kromatjonen ur loesningar medelst ett blandningsskikt av anjon- och katjonutbytesharts Download PDF

Info

Publication number
FI68975B
FI68975B FI791354A FI791354A FI68975B FI 68975 B FI68975 B FI 68975B FI 791354 A FI791354 A FI 791354A FI 791354 A FI791354 A FI 791354A FI 68975 B FI68975 B FI 68975B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
solution
layer
ion
resins
exchange resin
Prior art date
Application number
FI791354A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI68975C (fi
FI791354A (fi
Inventor
Jesse Gyger Grier
Original Assignee
Pennwalt Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pennwalt Corp filed Critical Pennwalt Corp
Publication of FI791354A publication Critical patent/FI791354A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI68975B publication Critical patent/FI68975B/fi
Publication of FI68975C publication Critical patent/FI68975C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J47/00Ion-exchange processes in general; Apparatus therefor
    • B01J47/02Column or bed processes
    • B01J47/04Mixed-bed processes

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Treatment Of Water By Ion Exchange (AREA)
  • Treatment Of Liquids With Adsorbents In General (AREA)
  • Inorganic Compounds Of Heavy Metals (AREA)
  • Physical Water Treatments (AREA)
  • Removal Of Specific Substances (AREA)
  • Water Treatment By Electricity Or Magnetism (AREA)

Description

·4β*^·Ι rRl .... KUULUTUSJULKAISU 6 8975
l J 1 ; UTLÄGGN,NGSSKR,FT
-¾¾ c («> r% :cr/oU r.yLr-?lty : : 12 1935 (51) Kv.lk.«/lnt.ci.‘ β 01 D 15/04, B 01 J 47/04 SUOMI_FINLAND (21) Patenttihikemu* — PatenttnsBkning 791354 (22) Hakemispäivä — Ansttknlngsdag 25-04.79 (23) Alkupäivä — Glftighetsdag 25.04.79 (41) Tullut Julkiseksi — Blivit offentlig 28 10 79
Patentti- ja rekisterihallitus KU._ ... ,, , * (44) Nähtävaksipanon |a kuul.|ulkaisun pvm. —
Patent- och registerstyrelsen v ' Ansökan utlagd och utl.skrlften publlcerad 30.08.85 (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus — Begärd prioritet 27.04.78 USA(US) 900454 Toteennäytetty-Styrkt (71) Pennwalt Corporation, Pennwalt Building, Three Parkway, Philadelphia, Pennsylvania 19102, USA(US) (72) Jesse Gyger Grier, Gilbertsvi1le, Kentucky, USA(US) (74) Berggren Oy Ab (54) Menetelmä kromaatti-ion ien poistamiseksi liuoksesta anionin- ja kationinvaihtohartsiseoskerroksen avulla - Förfarande för avlägs-ning av kromatjonen ur lösningar medelst ett blandningsskikt av anjon- och katjonutbytesharts Tämä keksintö koskee menetelmää kranaatti-ionien poistamiseksi syöttöliuok-sesta, jossa menetelmässä sanottu liuos johdetaan ylöspäin anionin-ja kationinvaihtohartsien seoksen kerroksen muodostaman kolonnin läpi. Kerros on vapaa liikkumaan ylös- tai alaspäin kolonnissa ja pidetään vaihtovaiheen toimintaolosuhteiden aikana kokonaisuudessaan sekoitetussa tilassa.
Tiettyjen ionikomponenttien ioninvaihtopoisto vesiliuoksista käyttäen sekaioninvaihtohartsien kerroksia on tavanomainen teollinen käytäntö. Monissa tapauksissa sen tarkoitus on parantaa yhden ionin-vaihtohartsin selektiivisyyttä tai kapasiteettia sekoittamalla perusteellisesti toisen vaihtohartsin kanssa. Toisissa tapauksissa ensisijaisena tarkoituksena on parantaa käsitellyn liuoksen stabii-lisuutta olosuhteissa, jotka vallitsevat kuvatussa vaihdossa. Toisentyyppisessä sovellutuksessa on käytetty vaihtohartsien seoksia, joissa kaksi hartsia toimii enemmän tai vähemmän itsenäisesti liuoksen spesifisten komponenttien kanssa ja on yhdistetty yhteen kerrokseen pelkästään mukavuussyistä. Kun vaihtohartsiseosta käytetään syklisellä tavalla, on huolehdittava keinoista kummankin hartsin 2 68975 regeneroimiseksi. Yleensä toinen hartseista on anionista (emäksistä) tyyppiä ja toinen on kationista (hapanta) tyyppiä. Käsittelyä alkalisella liuoksella vaaditaan yleensä edellisen regeneroimiseksi, kun taas käsittelyä happamalla liuoksella vaaditaan yleensä jälkimmäisen kanssa. Tämän vuoksi hartsien erottaminen kahdeksi kerrokseksi tai poisto kerroksesta ulkopuolista regene-rointia varten on välttämätön.
Riippuen kulloisestakin sovellutuksesta erilaisia ehdotuksia ioninvaihtokiertojakson suorittamiseksi on tehty. Yleisimmin suoritus- tai tyhjennysvaihe, jonka aikana ionikomponentti poistetaan syöttöliuoksesta, suoritetaan liuoksen virratessa alaspäin kerroksen läpi. Pääsyy tähän on se, että tavallisilla virtausnopeuksilla kerros pyrkisi leijuttamaan, jos virtaus olisi ylöspäin. Suositeltavaan käytäntöön kuuluu suoritusvaiheen jälkeen vastakkais-virtaus takaisin huuhtelua varten. Pesunesteen virtaus ylöspäin tekee mahdolliseksi loukkuun jääneiden kiinteiden aineiden poiston leijuttamalla kerroksen. Kiertojaksoon voidaan sisällyttää lisävaiheita, kuten "sweetening on", samalla kun poistovirta kerääntyy halutuksi laaduksi, "sweetening off" ja huuhtelut. Sovellutuksissa, joissa halutaan ottaa talteen tai eristää adsorboiva komponentti, saatetaan vaatia erikoisvai-hetta, kuten "strippausta".
On havaittu, että sekaioninvaihtajakerroksen prosessin tavanomaisessa toiminnassa ionien poistamiseksi vesipitoisista syöttöliuok-sista, jossa prosessissa syöttöliuos johdetaan alaspäin kerroksen läpi, esiintyy tiettyjä ongelmia. Esimerkiksi johtuen vaihto-hartsien ja suurtiheyksisen syöttöliuoksen ominaispainojen välisestä erosta ja lisäksi kun vaaditaan pieniä virtausnopeuksia tehokkaan ioninpoiston saavuttamiseksi, kerroksessa olevat vaihtohartsit pyrkivät kellumaan ja materiaalit erottumaan.
Tämän keksinnön mukaisesti voidaan poistaa kromaatti-ioneja vesipitoisesta syöttöliuoksesta, jossa on runsaasti alkalimetalli-kloraattia, johtamalla syöttöliuos kolonnin läpi, joka sisältää seoksena kloridimuodossa olevan, anioninvaihtohartsin ja heikon vakioidussa vetymuodossa olevan kationinvaihtohartsin, joka parantaa anioninvaihtohartsin kromaatti-ioniselektiivisyyttä, joilla hartseilla on ominaispainoero, joka on korkeintaan 0,2, ja poistamalla sen jälkeen ionit seoksesta ja regeneroimalla 3 68975 vaihtohartsit. Keksinnölle on tunnusomaista, että a) kerros kykenee liikkumaan kokonaisuudessaan ylöspäin ja alaspäin kolonnissa; b) johdetaan syöttöliuos kerroksen läpi riittävällä nopeudella kerroksen saattamiseksi liikkumaan kokonaisuudessaan ylöspäin, jolloin kromaatti-ionit poistuvat syöttöliuoksesta adsorboitumalla anioninvaihtohartsiin; c) syöttöliuoksen virtaus lopetetaan kerroksen läpi ja johdetaan kromaatti-ioneja vastaanottava vesiliuos kerroksen läpi, jolloin ionit ainakin oleellisesti poistuvat kerroksesta; d) kromaatti-ioneja vastaanottavan vesiliuoksen virtaus lopetetaan ja johdetaan regeneroiva vesiliuos kerroksen läpi ioninvaihtohartsin regeneroimiseksi; ja e) regeneroivan vesiliuoksen virtaus lopetetaan ja yllä oleva menettely toistetaan vaiheesta b) alkaen.
Sanonta "kykenee liikkumaan ylöspäin ja alaspäin", jota käytetään tässä viittaamaan kolonnissa olevaan ioninvaihtohartsi-kerrokseen, määrittelee kerroksen, joka kykenee liikkumaan ylös- tai alaspäin kokonaisuudessaan riippuen sen alkusijainnista kolonnissa, mutta jolta voidaan estää tällainen liikkuminen peiteverkon, toisiaan koskettavien kelluvien pallosten tms. avulla.
Tämän keksinnön suositeltavassa toteutusmuodossa sanottu ioneja vastaanottava vesiliuos on alkalinen liuos, kun taas vesipitoinen regenerointiliuos on mineraalihappoliuos.
Yllä kuvatun prosessin muunnoksessa vaiheen kaksi jälkeen seka-ioninvaihtohartsit erotetaan johtamalla neste, mieluimmin vesi-liuos, kuten natriumkloridisuolaliuos ylöspäin sanotun kerroksen läpi nopeudella, joka vähintään riittää aiheuttamaan sekoitettujen vaihtohartsien erottumisen kahdeksi kerrokseksi, jotka sisältävät molemmat eri vaihtohartsit. Sen jälkeen kerroksen erillisiä kerroksia käsitellään adsorboituneiden ionien poistamiseksi ja vaihtohartsien regeneroimiseksi ja sen jälkeen vaihtohartsit sekoitetaan uudelleen esim. puhaltamalla ilmaa veden alta. Tämän tyyppistä sekavaihtohartsien erotuskäsittelyä harrastetaan tietyissä alan aikaisemmissa prosesseissa.
Tässä keksinnössä hyödylliset kationin- ja anioninvaihtohartsit voivat olla joko geelityyppiä tai makroverkkoista tyyppiä. Eri 4 68975 tyyppisiä ioninvaihtohartseja selostetaan esimerkiksi kokoomateoksessa Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology, toinen painos, osa II, sivut 871:stä eteenpäin. Päävaatimus tämän keksinnön ionin-vaihtohartseille sen lisäksi, että toinen on anioninvaihtaja ja toinen on kationinvaihtaja on se, että sanotuilla materiaaleilla on ominaispainoero, joka ero on korkeintaan n. 0,2.
Tämän keksinnön suositeltavassa toteutusmuodossa sekaioninvaihto-hartsikerrosta käytetään prosessissa kromaatti-ionin poistamiseksi runsaasti kloraattia sisältävästä kloridiliuoksesta, joka saadaan alkalimetallikloridin elektrolyysistä kuten selostetaan suomalaisessa patentissa n:o 67 494 (pat.hak. n:o 782748). Tässä patentissa runsaasti kloraattia sisältävä kloridiliuos, jossa on kromaatti-ioneja, johdetaan sekaioninvaihtohartsin kerroksen läpi kromaatti-ionien poistamiseksi. Vaihtohartsit koostuvat anioninvaihtohartsis-ta, joka on alunperin kloridimuodossa, ja heikosta kationivaihto-hartsista, joka on alunperin vetymuodossa, mutta vakioitu syrjäyttämällä joitakin vetyioneja alkalimetalli-ioneilla, mieluimmin natriumioneilla. Kerroksen loppuunkulutuksen jälkeen alkalista liuosta, esim. n. 4 %:sta natriumhydroksidia liuotettuna 8-12 %: seen natriumkloridisuolaliuokseen johdetaan kerroksen läpi kromaatti-ionien poistamiseksi ja anioninvaihtohartsin konvertoimiseksi hydrok-sidimuotoon. Sen jälkeen kerros regeneroidaan johtamalla mineraali-happoliuosta, esim. 4 %:sta kloorivetyhappoa 8-12 %:sessa natrium-kloridisuolaliuoksessa sen läpi. Ioninvaihtoprosessin aikana kerros voidaan laskea tyhjäksi ja vastavirtapestä neutraalilla suolaliuoksella, esim. 12 %:sella natriumkloridilla.
Tämän keksinnön prosessia voidaan yleensä käyttää, kun yksi tai useampi seuraavista ehdoista on voimassa: 1) Syöttöliuoksen ominaispaino ylittää hartsien ominaispainot ja hartsikerros on kokonaisuudessaan vapaa liikkumaan ylöspäin kolonnissa.
2) Vaihtohartsien ominaispainot ylittävät jossain määrin syöttö-liuoksen ominaispainon ja liuoksen nopeus ylöspäin on riittävä saamaan hartsit liikkumaan kokonaisuudessaan ylöspäin kolonnissa.
3) Ominaispainot ja liuoksen virtausnopeus ovat tietyissä rajoissa (siten, että kerros pyrkii kohoamaan) ja hartsikerrosta estetään nousemasta jollakin fysikaalisella keinolla, kuten säädettävällä il 5 68975 liuoksen poistoaukolla kerrospinnan tasolla, laajentuvalla ilma-pussilla tai painotetulla männällä.
Olosuhteissa, joissa kerros nousee aluksi ylöspäin virtaavan syöt-töliuoksen kanssa, kuten kohdissa 1) ja 2) yllä sekahartsikerrosta estetään kellumasta ulos kolonnista jonkin sopivan pidätyslaitteen, kuten verkon tai kelluvien pallosten avulla.
Yllä olevasta voidaan nähdä, että vaihtohartsien kerroksen läpi johdettujen liuosten virtausnopeus on sopiva vain siinä, että syntyy ongelmia, kun tällaisella liuoksella on suurempi ominaispaino kuin vaihtohartseilla ja liuoksen virtaus kerroksen läpi tapahtuu alaspäin, ts. kun virtauksen voima alaspäin on riittämätön voittamaan vaihtohartsien nostetta tiheämmässä syöttönesteessä.
Tämä keksintö on erityisen edullinen, kun se liitetään prosesseihin (esim. kloraattien elektrolyyttiseen valmistukseen), joilla on seuraavat ominaispiirteet: 1) Käsiteltävillä liuoksilla on korkea ominaispaino, erityisesti 1,20 tai suurempi.
2) Poistettavalla ionikomponentilla on hidas vaihtonopeus, joka vaatii pientä virtausnopeutta (esim. alle n. 40 1 minuutissa kerroksen poikkileikkauksen neliömetriä kohti).
3) Käsiteltävästä liuoksesta poistettava ionikonsentraatio on suuri vaatien toistuvaa vaihtohartsin regenerointia.
4) Käsiteltävän liuoksen kuiva-ainepitoisuus on pieni vaatien vain harvoin tapahtuvaa vaihtohartsikerroksen vastapesua.
5) Regenerointiliuosten kierrätyksestä johtuva prosessinesteen laimeneminen on vahingollista.
6) Prosessiliuosten liuenneiden aineiden kierrätys on edullista.
Liitteenä olevien piirrosten kuvio 1 on juoksukaavio tämän keksinnön suositeltavasta toteutusmuodosta. Kaavio kuvaa kahta kolonnia prosessin vuorottaisten kiertojaksojen toimintaa varten. Oletetaan että prosessi on ollut toiminnassa, syöttöliuos, joka sisältää tämän keksinnön mukaisesti poistettavia ioneja ja joka on saatu numerolla 1 merkitystä prosessista (jollaista on selostettu US-patentissa n:o 3 835 011) johdetaan sitten joko kolonniin 6 tai kolonniin 10 riippuen siitä, kummastea sen sekoitettu anionin-kationin-vaihtohartsi-kerros on valmiina vastaanottamaan syöttöliuoksen. Kuten piirroksessa 68975 esitetään, syöttöliuos johdetaan kolonniin 6, joka sisältää seka-hartsikerroksen 8, joka on regeneroidussa ja tarvittaessa vakioidussa tilassa. Hartsikerros kykenee liikkumaan ylös tai alas kolonnissa ja kun syöttöliuosta johdetaan kolonniin, kerros 8 nousee yläpäähän ja pidätetään ylhäällä jollakin keinoin kuten verkolla tai kerroksella polyeteenipallosia (ei esitetty). Puhdistettu tuote kerätään talteen tai johdetaan putkessa pois kolonnin huipulta, kuten yleisesti on esitetty.
Kun kerros on kulutettu loppuun, puhdistamaton syöttöliuos voidaan kanavoida käytetyn tuotteen vyöhykkeeseen 10 ja sen jälkeen syöttö-liuoksen virtaus katkaistaan. Kuten kolonnissa 12 on esitetty kerroksen poistamat adsorboituneet ionit korvataan loppuunkäytetyssä kerroksessa johtamalla sopivaa vesiliuosta (esim. anionista rege-nerointiainetta), joka kykenee vastaanottamaan sanotut ionit kerroksessa 14 olevasta vaihtohartsista, putken 16 läpi alaspäin kerroksen 14 läpi, jolloin kerros painuu alaspäin kolonnissa 12. Rege-nerointiaineen virtausta jatketaan, kunnes kaikki tai oleellisesti kaikki ionit on stripattu kerroksesta. Tämän jälkeen kerrosta käsitellään johtamalla sen läpi toinen vesiliuos (regenerointiaine), joka kykenee regeneroimaan vaihtohartsit. Tämän regeneroivan liuoksen virtaus tapahtuu mieluummin alaspäin (esitetyllä tavalla) kerroksen läpi samoin sen jälkeisten huuhtelutiuosten 26 virtaus, joita käytetään hartsien vakiointiin. Käytetyt regenerointiaineet 18 ja huuhteluliuokset johdetaan jätteenkäsittelyyn tai mieluummin pro-sessivyöhykkeeseen, jossa ne sekoitetaan prosessinestevirtaan ja kierrätetään täten tehokkaasti uudelleen. Kaavion venttiilit asetetaan kuviossa 1 esitetyllä tavalla palauttamaan kaikki regenerointiaineet ja huuhteluvirtauksen prosessiin. Kun kerros kolonnissa 12 on valmis, syöttöliuos kytketään kolonnista 6 kolonniin 12 ja prosessi toistetaan.
Liitteenä olevan piirroksen kuvio 2 on virtauskaavio tämän keksinnön regenerointivaiheen muunnoksista. Esitetyssä toteutusmuodossa kolonnin 12 vaihtohartsit on käytetty loppuun ja saatetaan erottumaan syöttöliuoksen virtauksen katkaisun jälkeen vastapesemällä kerros putken 30 kautta riittävällä virtausnopeudella hartsien kerrostamiseksi yläkerrokseksi 14 a, jossa on toista vaihtohartseista, ja alakerrokseksi 14 b, jossa on toista. Piirroksessa, joka esittää regenerointiaineen virtauksia kolonniin 12, anioninvaihtokerros 7 68975 esitetään yläkerroksena 14 a, kun taas alakerros 14 b on kationin-vaihtokerros. Näin ei asian kuitenkaan tarvitse olla, sillä vaihtoehtoisesti anionihartsi voisi olla raskaampi kuin kationihartsi riippuen valitusta materiaalista. Tässä muunnoksessa anionihartsi regeneroidaan alkalisen liuoksen (anioniregenerointiaine) 20 alaspäin suuntautuvalla virtauskäsittelyllä ja lisäputki 22 on lisätty kohtaan 22, jotta olisi mahdollista poistaa regenerointineste sen jälkeen, kun se on kulkenut alaspäin vain anioninvaihtohartsikerroksen läpi. Tätä vaihetta seuraa happoregenerointiaineen (kationiregene-rointiaine) 24 johtaminen molempien hartsikerrosten läpi. Kuten kuviossa 1 esitetyssä toteutusmuodossa venttiilit on asetettu palauttamaan kaikki regenerointiaine- ja huuhteluliuokset prosessiin 1.
Vaihtoehtoisesti putken 28 ja 30 määrittelevät putket ja venttiilit, jotka sallivat anionihartsin erillisen regeneroinnin alkalisen liuoksen 20 alaspäin suuntautuvalla virtauksella ja kationihartsin regeneroinnin happoliuoksen 24 ylöspäin suuntautuvalla virtauksella, jotka voidaan toteuttaa peräkkäin tai samanaikaisesti. Sekä alkali-nen että hapon regenerointineste poistetaan putken 22 kautta. Kuviossa 2 esitetyt regenerointiluonnokset ovat tällä alalla hyvin tunnettuja.
Seuraava esimerkki esitetään erityisesti tämän keksinnön prosessin toiminnan kuvaamiseksi.
Esimerkki
Yhtä suuret painomäärät geelityyppistä vahvaa anioninvaihtohartsia (Amberlite IRA 400, jonka valmistaja, Rohm & Haas Company, ilmoittaa sen ominaispainon olevan 1,11) ja geelityyppistä heikkoa hapanta katiqninvaihtohartsia (Amberlite IRC 84, jonka valmistaja, Rohm & Haas Company ilmoittaa sen ominaispainon olevan 1,19) sekoitetaan perusteellisesti keskenään halkaisijaltaan n. 25 cm:n kolonnissa, joka oli erityisesti putkitettu jatkuvan ioninvaihtoprosessin kierrätykseen. Sekoittaminen suoritettiin puhaltamalla ilmaa veden alta.
Sen jälkeen, kun kerros oli vakioitu sopivan hartsikerroksen aikaansaamiseksi, jossa molemmilla hartseilla oli sopiva muoto, runsaasti kloraattia sisältävää kloridiliuosta, jossa oli kromaatti-ioneja ja jonka ominaispaino oli 1,4, johdatettiin ylöspäin kerroksen läpi virtausnopeudella n. 20 litraa minuutissa kerroksen poikkileikkauk- 68975 sen neliömetriä kohti. Kun liuosta syötettiin yläsuuntaan kerroksen läpi, hartsipalloset nousivat vapaasti kokonaisuudessaan kolonnin huipulle raskaamman nesteen mukana. Kun kerros oli käytetty loppuun, adsorboituneet kromaatti-ionit poistettiin kerroksesta johtamalla 4 %:nen natriumhydroksidiliuos liuotettuna 8 %: seen natriumkloridi-suolalluokseen alaspäin kerroksen läpi. Tämän strippaustoimenpiteen jälkeen sekahartsikerrosta käsiteltiin johtamalla alaspäin kloori-vetyhapon 4 %:nen vesiliuos n. 8 %:sessa natriumkloridisuolaliuok-sessa kerroksen regeneroimiseksi. Tämän jälkeen kerros huuhdeltiin natriumkloridisuolaliuoksella, jonka ominaispaino oli n. 1,1. Jokaisessa strippaus-, regenerointi-, vakiointi- ja huuhteluvaiheessa liuokset saatettiin virtaamaan alaspäin hartsikerroksen läpi niin, että hartsipalloset laskeutuivat kokonaisuudessaan vapaasti liuoksessa.
Laitteistossa, joka oli tarkoitettu nesteen johtamiseen virtaamaan ylöspäin hartsikerroksen läpi, käytettiin verkkoa estämään hartsi-pallosia virtaamasta ulos kolonnin huipulta.
Yllä kuvattu menetelmä eroaa yleisestä käytännöstä siinä, että käyttövaiheen virtaus on ylöspäin, hartseja ei eroteta regenerointia varten ja kerros liikkuu kokonaisuudessaan ylös ja alas. Tästä uudesta menetelmästä koituvat seuraavat edut yleiseen käytäntöön verrattuna: 1) Putkituksen määrä vähenee.
2) Toimintavaiheiden lukumäärä pienenee.
3) Käytetään turvallisempia olosuhteita erittäin hapotetun syöttö-liuoksen suhteen.
4) Huuhtelujen ja vastapesujen lukumäärä pienenee ja prosessines-teen laimennus vedellä vähenee.
5) Tapahtuu vähenemistä ioninvaihtohartsin fysikaalisessa kulumisessa ja hajaantumisessa, joka tavallisesti johtuu ilmasekoituk-sesta uudelleensekoitettaessa ja suurista vaihteluista syöttö- ja prosessiliuoksen väkevyyksissä.
Vaikka yllä mainitut edut tekevät kuvatusta menetelmästä toivotun parannuksen tavalliseen menettelyyn nähden, menetelmää voidaan myös edullisesti modifioida tunnettujen regenerointimenettelyjen mukaisesti käytetyn regenerointiliuoksen määrän pienentämiseksi. Tähän
II
9 68975 kuuluu hartsien erottaminen ylävirtaan tapahtuvan käyttövaiheen jälkeen seuraavan suositeltavan modifioidun menettelyn mukaisesti: syöttöliuoksen virtaus, joka koostuu runsaasti kloraattia sisältävästä kloridiliuoksesta, jossa on kromaatti-ioneja, lopetetaan kerroksen loppuunkäytön jälkeen. Kerroksen annetaan valua kuivaksi ja vastapestään (esim. 12 %:sella natriumkloridisuolaliuoksella) sen jälkeen johtamalla suolaliuos ylöspäin kerroksen läpi riittävällä nopeudella hartsien erottamiseksi ylä- ja alakerroksiksi kummankin kerroksen ollessa eri vaihtohartsia. Tämän jälkeen anioninvaihto-hartsikerrosta käsitellään johtamalla alaspäin 4 %:sta natriumhydrok-sidia liuotettuna 8-12 %: seen natriumkloridisuolalluokseen adsorboituneiden kromaatti-ionien poistamiseksi. Tämän alaspäin suuntautuvan virtauksen lopettamisen jälkeen raskaampaa alakerrosta, joka koostuu kationinvaihtohartsista, käsitellään johtamalla ylöspäin 4 %:sta kloorivetyhappoa liuotettuna 8-12 %: seen natriumkloridisuolal luokseen. Tämä hapan liuos poistetaan vaihtokolonnista ennen kuin se kulkee anioninvaihtohartsin muodostaman kevyemmän yläkerroksen läpi tai se voi jatkaa kulkuaan ylöspäin kevyemmän anioninvaihto-hartsikerroksen läpi, joka on kolonnin yläpäässä. Tämän jälkeen ko-lonni huuhdotaan (esim. 12 %:sella natriumkloridisuolaliuoksella) hartsien asettamiseksi sopivaan muotoon seuraavaa käsittelyjaksoa varten.
Vaikka tällä regenerointimuunnoksella ei ole kaikkia sen menettelyn etuja, jossa hartseja ei eroteta, tapahtuu toivottava käytetyn re-generointiliuoksen määrän pieneneminen, koska kun hartseja ei eroteta, osa ensimmäisestä regeneroivasta emäksestä menee hukkaan kationihartsia neutraloitaessa. Tämä on sitten konvertoitava takaisin happomuotoon, joka puolestaan muodostaa regeneroivan hapon jätettä .
Joissakin tapauksissa voidaan valita vaihtohartsit, jotka ovat tiheydeltään pienempiä kuin yksi tai useampi käsittelyyn käytetyistä alasvirtaavista liuoksista. Tässä määritelty prosessi on yhä toimintakelpoinen, jos alaspäin suuntautuvan virtauksen nopeus on riittävä voittamaan hartsien taipumuksen kellua. Kääntäen syöttö-liuosta voitaisiin käyttää, vaikka sen ominaispaino olisi jonkin verran pienempi kuin jommalla kummalla (tai molemmilla) hartseilla edellyttäen, että virtausnopeus ylöspäin on riittävä voittamaan hartsin taipumuksen Upota.

Claims (9)

68975 10
1. Menetelmä kromaatti-ionien poistamiseksi vesipitoisesta syöttöliuoksesta jossa on runsaasti liuennutta alkalimetalli-kloraattia, johtamalla syöttöliuos kolonnin läpi, joka sisältää seoskerroksena kloridimuodossa olevan anioninvaihto-hartsin ja heikon vakioidussa vetymuodossa olevan kationin-vaihtohartsin, joka hartsi parantaa anioninvaihtohartsin kromaatti-ioniselektiivisyyttä, joilla hartseilla on ominais-painoero, joka on korkeintaan n. 0,2, ja poistamalla sen jälkeen ionit kerroksesta ja regeneroimalla vaihtohartsit, tunnettu siitä, että a) kerros kykenee liikkumaan kokonaisuudessaan ylöspäin ja alaspäin kolonnissa, b) johdetaan syöttöliuos kerroksen läpi riittävällä nopeudella kerroksen saattamiseksi liikkumaan kokonaisuudessaan ylöspäin, jolloin kromaatti-ionit poistuvat syöttöliuoksesta adsorboitumalla anioninvaihtohartsiin; c) syöttöliuoksen virtaus lopetetaan kerroksen läpi ja johdetaan kromaatti-ioneja vastaanottava vesiliuos kerroksen läpi, jolloin ionit ainakin oleellisesti poistuvat kerroksesta; d) kromaatti-ioneja vastaanottavan vesiliuoksen virtaus lopetetaan ja johdetaan regeneroiva vesiliuos kerroksen läpi ioninvaihtohartsin regeneroimiseksi; ja e) regeneroivan vesiliuoksen virtaus lopetetaan ja yllä oleva menettely toistetaan vaiheesta b) alkaen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ioneja vastaanottava vesiliuos on alkalinen liuos.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että regeneroiva vesiliuos on mineraalihappoliuos.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että syöttöliuoksen ominaispaino ylittää vaihtohartsien ominaispainot.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaihtohartsien ominaispainot ylittävät syöttöliuoksen ominaispainon korkeintaan määrällä, jonka syöttöliuoksen ylöspäin suuntautuva nopeus kykenee voittamaan. Il 68975 11
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaiheen b) jälkeen ja ennen vaihetta c) johdetaan vesiliuos ylöspäin kerroksen läpi vähintään nopeudella, joka riittää kerrostamaan vaihtohartsit yläkerrokseksi, jonka muodostaa toinen hartseista, ja alakerrokseksi, jonka muodostaa toinen hartseista, ja vaiheessa c) ioneja vastaanottava liuos johdetaan vain anioninvaihtohartsikerroksen läpi.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ioneja vastaanottava liuos on alkalinen liuos ja regeneroiva liuos on mineraalihappoliuos.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että erittäin alkalimetallikloraattipitoinen liuos on natriumkloraattiliuos.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ioneja vastaanottava liuos on natriumkloridin alkalinen liuos ja regeneroiva liuos on natriumkloridin hapan liuos.
FI791354A 1978-04-27 1979-04-25 Foerfarande foer avlaegsning av kromatjonen ur loesningar medelst ett blandningsskikt av anjon- och katjonutbytesharts FI68975C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US90045478 1978-04-27
US05/900,454 US4176056A (en) 1978-04-27 1978-04-27 Cyclic operation of a bed of mixed ion exchange resins

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI791354A FI791354A (fi) 1979-10-28
FI68975B true FI68975B (fi) 1985-08-30
FI68975C FI68975C (fi) 1985-12-10

Family

ID=25412557

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI791354A FI68975C (fi) 1978-04-27 1979-04-25 Foerfarande foer avlaegsning av kromatjonen ur loesningar medelst ett blandningsskikt av anjon- och katjonutbytesharts

Country Status (19)

Country Link
US (1) US4176056A (fi)
JP (1) JPS54145376A (fi)
BE (1) BE875888A (fi)
BR (1) BR7902425A (fi)
CA (1) CA1124416A (fi)
DD (1) DD143212A5 (fi)
DE (1) DE2917277A1 (fi)
DK (1) DK149738C (fi)
FI (1) FI68975C (fi)
FR (1) FR2424050B1 (fi)
GB (1) GB2019736B (fi)
IT (1) IT1193758B (fi)
MX (1) MX151867A (fi)
NL (1) NL7903112A (fi)
NO (1) NO149021C (fi)
PL (1) PL121483B1 (fi)
RO (1) RO78652A2 (fi)
SE (1) SE431943B (fi)
YU (1) YU102079A (fi)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4302548A (en) * 1980-05-22 1981-11-24 Rohm And Haas Company Production of ion exchange resins, the resins so produced and ion exchange processes using them
DE3038259A1 (de) * 1980-10-10 1982-05-19 Uhde Gmbh, 4600 Dortmund Verfahren zur behandlung von fluessigkeiten mittels ionenaustauschern
US4335019A (en) * 1981-01-13 1982-06-15 Mobil Oil Corporation Preparation of natural ferrierite hydrocracking catalyst and hydrocarbon conversion with catalyst
JPS57188362A (en) * 1981-05-15 1982-11-19 Ricoh Co Ltd Ink jet recording method
FR2543448A1 (fr) * 1983-04-01 1984-10-05 Rhone Poulenc Spec Chim Procede de fractionnement du plasma
US4652352A (en) * 1985-11-04 1987-03-24 Saieva Carl J Process and apparatus for recovering metals from dilute solutions
US4806236A (en) * 1987-08-13 1989-02-21 Mccormack Austin F Apparatus for upflow ion exchange
US5718828A (en) * 1996-01-26 1998-02-17 Hydromatix Inc. Method for minimizing wastewater discharge
US5951874A (en) * 1997-07-25 1999-09-14 Hydromatix, Inc. Method for minimizing wastewater discharge
US7329354B2 (en) * 1998-06-09 2008-02-12 Ppt Technologies, Llc Purification of organic solvent fluids
US7048857B2 (en) * 2000-01-03 2006-05-23 The Boc Group, Inc. Method and apparatus for metal removal ion exchange
RO120487B1 (ro) * 2003-08-27 2006-02-28 Jeno Tikos Procedeu şi instalaţie de descompunere a deşeurilor de cauciuc şi mase plastice
KR100925750B1 (ko) * 2007-09-20 2009-11-11 삼성전기주식회사 수소 발생 장치용 전해질 용액 및 이를 포함하는 수소 발생장치

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2692244A (en) * 1950-08-24 1954-10-19 Rohm & Haas Deionization of fluids
GB861946A (en) * 1958-12-17 1961-03-01 Permutit Co Ltd Improvements relating to ion-exchange processes and apparatus
DE1442689C3 (de) * 1963-11-29 1978-11-30 Bayer Ag, 5090 Leverkusen Verfahren zur Behandlung von Flüssigkeiten mit Ionenaustauschern
US3527718A (en) * 1969-01-27 1970-09-08 Scott & Fetzer Co Regenerating mixed bed anion and cation exchange resins
US3501401A (en) * 1969-05-22 1970-03-17 Sybron Corp Condensation purification process
US3664950A (en) * 1970-06-23 1972-05-23 Atomic Energy Commission Process for selective removal and recovery of chromates from water
US3835001A (en) * 1973-04-30 1974-09-10 Penn Olin Chem Co Ion exchange removal of dichromates from electrolytically produced alkali metal chlorate-chloride solutions
US3972810A (en) * 1974-07-15 1976-08-03 Chemical Separations Corporation Removal of chromium, chromate, molybdate and zinc
CA1035874A (en) * 1974-11-20 1978-08-01 Huron Chemicals Limited Ion exchange chromate removal
JPS5290164A (en) * 1976-01-23 1977-07-28 Kurita Water Ind Ltd Method for treating water containing 6 valment chromium
CA1112379A (en) * 1977-09-13 1981-11-10 Jesse G. Grier Chromate ion removal from aqueous chlorate solutions

Also Published As

Publication number Publication date
DK149738B (da) 1986-09-22
DK149738C (da) 1987-02-16
US4176056A (en) 1979-11-27
GB2019736B (en) 1982-08-25
DE2917277A1 (de) 1979-11-08
NL7903112A (nl) 1979-10-30
GB2019736A (en) 1979-11-07
JPS6231613B2 (fi) 1987-07-09
NO791396L (no) 1979-10-30
FI68975C (fi) 1985-12-10
SE431943B (sv) 1984-03-12
MX151867A (es) 1985-04-11
SE7902969L (sv) 1979-10-28
BE875888A (fr) 1979-08-16
PL215179A1 (fi) 1980-02-25
YU102079A (en) 1982-08-31
DK173179A (da) 1979-10-28
FR2424050A1 (fr) 1979-11-23
FI791354A (fi) 1979-10-28
CA1124416A (en) 1982-05-25
NO149021B (no) 1983-10-24
IT7948860A0 (it) 1979-04-26
RO78652A2 (ro) 1982-03-24
NO149021C (no) 1984-02-01
DE2917277C2 (fi) 1989-02-23
BR7902425A (pt) 1979-10-23
PL121483B1 (en) 1982-05-31
JPS54145376A (en) 1979-11-13
IT1193758B (it) 1988-08-24
DD143212A5 (de) 1980-08-13
FR2424050B1 (fr) 1985-09-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI68975B (fi) Foerfarande foer avlaegsning av kromatjonen ur loesningar medelst ett blandningsskikt av anjon- och katjonutbytesharts
US4321145A (en) Ion exchange treatment for removing toxic metals and cyanide values from waste waters
US2671714A (en) Continuous method for concentrating ions in solutions
US7862715B2 (en) Apparatus for removing undesirable components from a contaminated solution containing both desirable and undesirable components
US4400278A (en) Counter-current adsorption filters for the treatment of liquids and a method of operating the filter
DE1442689A1 (de) Verfahren zur Behandlung von Fluessigkeiten mit Ionenaustauschern
US4263145A (en) Recovery of ammonia or amine from a cation exchange resin
US4228001A (en) Folded moving bed ion exchange apparatus and method
US5126056A (en) Continuous moving bed ion exchange system
JPH02126977A (ja) 粒子混合物の分離方法およびその装置
US4085042A (en) Solid-fluid contacting process
US3386914A (en) Process of removing a component from a fluid
JP2002361247A (ja) 純水製造方法
US4198295A (en) Process for increasing the exchange yield in ion exchange processes
US3585127A (en) Method for treating water by ion exchange
US4126548A (en) Ion exchange process
US3692670A (en) Treatment of cation and anion exchange resins with sodium sulfite
US3037845A (en) Process for recovering bromine adsorbed on anion-exchange resins
JPS6059013B2 (ja) 混合イオン交換樹脂の再生方法
JP2607544B2 (ja) 上昇流再生に用いるイオン交換塔
JP4356987B2 (ja) 復水脱塩処理方法と装置及びその充填層の形成方法
CA2555292C (en) Liquid purification system
JPS6155421B2 (fi)
AU3436402A (en) Process to remove ferric iron impurities from an acidic aqueous solution used in the electro-winning of copper
SU1738758A1 (ru) Способ ионообменной очистки сточных вод от никел

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: BELOIT TECHNOLOGIES, INC.

MM Patent lapsed

Owner name: ATOCHEM NORTH AMERICA INC.