FI68687B - Foerfarande vid lutaotervinning efter sodahuspannan vid sulfatprocesser - Google Patents
Foerfarande vid lutaotervinning efter sodahuspannan vid sulfatprocesser Download PDFInfo
- Publication number
- FI68687B FI68687B FI793894A FI793894A FI68687B FI 68687 B FI68687 B FI 68687B FI 793894 A FI793894 A FI 793894A FI 793894 A FI793894 A FI 793894A FI 68687 B FI68687 B FI 68687B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- scrubber
- steam
- dilute
- lye
- liquor
- Prior art date
Links
Classifications
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21C—PRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
- D21C11/00—Regeneration of pulp liquors or effluent waste waters
- D21C11/06—Treatment of pulp gases; Recovery of the heat content of the gases; Treatment of gases arising from various sources in pulp and paper mills; Regeneration of gaseous SO2, e.g. arising from liquors containing sulfur compounds
- D21C11/063—Treatment of gas streams comprising solid matter, e.g. the ashes resulting from the combustion of black liquor
Landscapes
- Paper (AREA)
Description
ΓΤ75£ΞΓΤ1 ΓΒ, .... KU U LUTUSJ U LK ΑΙSU / η / ο π 6 11 UTLÄGGNIN GSSKRIFT 6 8 687 («) (51) Kv.lk.'/Int.CI.4 D 21 C 11/0*4 SUOMI — FINLAND Patenttihakemus — Patentaniöknlng 79389*4 (22) HakemispSIvä — Ansöknlngsdag 12.12.79 (23) Alkupäivä — Giltlghetsdag 12 12 79 (41) Tullut julkiseksi — Blivlt offentllg ^ q£ gg
Patentti· ja rekisterihallitus /44) NShUvikilpanon ja kuul.julkaisun pvm. — , β
Patent-och registerstyrelsen ' ’ Ansökan utlagd och utl.skriften publlcerad /0.1)0.op (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus—Begärd prloritet 12.12.78 28.02.79 Ruotsi-Sver ige(SE) 78l27*40-*4 7901820-6 Toteennäytetty-Styrkt (71)(72) Runar Ingvald Lindroos, Granstigen 22, S-710 *40 Frövi, Ruotsi-Sver ige(SE) (7**) Berggren Oy Ab (5**) Menetelmä lipeän talteenotossa su 1 faatt i prosess ien soodaosaston kattilan jälkeen - Förfarande vid lutltervinning efter sodahus-pannan vid su 1fatprocesser
Keksinnön kohteena on aiempaan tekniikkaan verrattuna kehitetty menetelmä sulfaatin tai lipeän talteenotossa sulfaat-tiprosessien soodaosaston kattilan jälkeen.
Soodaosaston kattilasta saatu lipeäsulate lasketaan sulatteen liuotussäiliöön, jossa sulate sitä sekoittaen liuotetaan kaustisointilaitoksesta tulevaan laimeaan lipeään vahvuuteen n. 22° Be. Tällöin saatu viherlipeä pumpataan edelleen kaustisointilaitokseen kalsinointia varten. Kaustisointi-laitoksessa saadun meesan pesussa muodostunut laimea lipeä johdetaan laimealipeäselkeyttimeen, josta laimea lipeä pumpataan sulatteen liuotussäiliöön. Poisteet johdetaan tästä ilmakehään höyryputken kautta, johon on sijoitettu rinnakkain kytkettyinä toisaalta lämmönvaihdinkojeikko ja toisaalta lauhteenerotin. Läppä mahdollistaa sen, että poisteet voivat joko virrata suoraan ilmakehään tai lämmönvaihdinkojeikon ja erottimen kautta. Lämmönvaihdinkojeikossa ja erottimessa on tarkoitus ottaa talteen poistokaasujen lämpö, ja niiden sisältämät höyryt ja pöly on tarkoitus lauhduttaa tai erottaa.
2 68687 Tämän ansiosta ilmakehään poistuva poiste on mahdollisimman puhdasta. Sulatteen liuotussäiliön mainitut poisteet koostuvat mm. pölystä, SC^ista ja I^Srstä.
Käytännössä on osoittautunut mahdottomaksi puhdistaa tällä tavoin sulatteen liuotussäiliön poistokaasuja, koska lämmön-vaihdinyksikkö ja lauhteenerotin nopeasti "kasvavat umpeen" ja tulevat toimintakyvyttömiksi. Läpän kautta poistokaasut johdetaan sen tähden höyryputken läpi epäpuhtaina suoraan ilmakehään. Tämä vaikuttaa voimakkaasti paperitehtaan ympäristöön .
Selluloosateollisuuden sulfaattiprosessin osavaiheessa sooda-osaston kattilasta tuleva sulate liuotetaan sulfaatin tai lipeän talteenotossa kaustisointilaitoksen laimeaan lipeään. Liuotus tapahtuu sulatteen liuotussäiliöissä ja liuos, ns. viherlipeä, pumpataan viherlipeän selkeytuimeen ja edelleen kaustisoimislaitokseen jatkokäsittelyä ja valkolipeäksi muuttoa varten. Selkeyttämällä puhdistettuun viherlipeään lisätään kalkinsammuttimessa sopiva määrä sammuttamatonta kalkkia, jolloin viherlipeä muuttuu valkolipeäksi. Prosessia nimitetään kaustisoinniksi.
Tämäntyyppisen menetelmän, johon keksitnö liittyy, on tähän asti katsottu toimivan tyydyttävästi. Sitä mukaa kuin energiakustannukset kohoavat ja ympäristön puhtaudelle asetetaan entistä suurempia vaatimuksia, nämä tunnetut menetelmät ja niihin liittyvät laitokset eivät kuitenkaan enää ole taloudellisesti suositeltavia eivätkä ne täytä yhteiskunnan asettamia ympäristövaatimuksia.
Sulatteen liuotussäiliöstä tulevan viherlipeän lämpötila on n. 90°C, ja lämpötila nousee n. 10-15°C, kun kalkkia lisätään kalkinsammuttimessa. Kalkinsammuttimen korkea lämpötila on ollut haitaksi, koska höyryn muodostus on runsasta, mikä vuorostaan johtaa siihen, että kaasuvirta höyrypiipun ja kalk-kisäiliön läpi ja lajittimesta ja sitä seuraavasta kaustisoin-tiastiasta on suuri (suuret epäpuhtaat poisteet) ja lämpöhä-viöt ovat suuret, koska poistokaasujen lämmön talteenottoon ei ole ollut mahdollisuutta. Prosessin lämpötilat on sen tähden tähän asti pyritty pitämään alhaisina.
li 3 68687
Esillä olevan keksinnön mukaisella menetelmällä, sellaisena kuin se on esitetty patenttivaatimuksissa, on käynyt mahdolliseksi pitää kaustisointilaitoksen lämpötila korkeana, n. 106-108°C:ssa, ts. lähellä kiehumislämpötilaa, mutta tästä huolimatta kaasun vuotoa on voitu rajoittaa. Samalla kun poistettu kaasu myös puhdistetaan tehokkaasti, otetaan sen sisältämä lämpöenergia talteen. Kun lipeän lämpötila pidetään korkeampana kaustisointilaitoksessa ja poistuvien höyryjen lämpö otetaan talteen, saavutetaan patenttihaun alaista menetelmää sovellettaessa huomattavasti parempi hyötysuhde kuin tunnetussa menetelmässä. Kun savupiipuista tai höyryput-kista poistuvat höyryt jäähdytetään tehokkaasti, ao. käsitte-lyastoissa (kalkinsammuttimessa lajittimineen, kaustisointias-tiassa ja väliastiassa) kehittyy alipaine, jolloin kaasun ja höyryn vuoto laitoksessa eliminoidaan. Alipainetta voidaan vahvistaa siten, että jäähdytysvesisuihkut voidaan kohdistaa poistokaasujen ulosvirtaussuuntaan, jolloin näiden kaasujen virtaus kiihtyy, mistä on seurauksena yhä suureneva alipaine astiassa.
Keksinnön avulla on mahdollista puhdistaa poistokaasut höyry-putkessa S02:sta ja ottaa talteen kaasujen sisältämä pöly (natriumsulfaatti). Keksinnön avulla on mahdollista johtaa poistokaasut jatkuvasti lämmönvaihdinkojeikon ja erottimen läpi, jolloin kaasun lämpösisältöä voidaan tehokkaasti käyttää hyväksi, mikä oleellisesti parantaa laitoksen termistä hyötysuhdetta. Kun pesuneste (laimea lipeä) johdetaan pesurista takaisin laimealipeäpumpun imupuolelle sulatteen liuo-tussäiliöön syöttöä varten, laimealipeäselkeyttimessä olevan laimean lipeän säätö ei häiriinny. Pesunesteen nostaessa sulatteen liuotussäiliöön syötetyn laimean lipeän lämpötilaa n. 4° saadaan sulatteen liuotusastiässä olevan viherlipeän lämpötila nousemaan, mikä on edullista jatkokäsittelyn, kal-sinoinnin, kannalta kalsinointilaitoksessa.
Keksintöä selitetään seuraavassa esimerkkinä viitaten piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää lipeän talteenoton ja sooda-osaston kattilan juoksukaaviota, kuvio 2 esittää kaaviollises-ti keksinnön mukaista pesuria leikkauksena sivulta, kuvio 3 esittää pesuria poikkileikkauksena katsottuna kuvion 2 viivaa 4 68687 III-III pitkin ja kuvio 4 esittää kaustisointilaitoksen esimerkkiä .
Esittämättä jätetyn soodaosaston kattilan jälkeinen laitos käsittää sulatteen liuotussäiliön 1, johon kattilasta tuleva sulfaattisulate lasketaan. Sulate liuotetaan sitä sekoittimil-la 2 sekoittaen laimeaan lipeään, jota pumpataan pumpulla 3 laimealipeäselkeyttimestä 4 johdon 5 kautta, jossa on nelitie-venttiili 6, josta johto 7 lähtee. Sulatteen liuotusastiassa 1 saatu viherlipeä pumpataan pumpulla 8 johdon 9 läpi nelitie-venttiiliin 6 ja siitä johdon 10 kautta viherlipeäselkeytti-meen 11. Viherlipeäselkeyttimestä 11 viherlipeä pumpataan pumpun 12 ja johdon 13 kautta esittämättä jätettyyn kausti-sointilaitokseen. Säätämällä nelitieventtiiliä 6 ja johtojen 7 ja 8 pitämiseksi puhtaina näiden johtojen virtausta voidaan muuttaa niin, että laimea lipeä virtaa johdon 9 kautta sulatteen liuotussäiliöön 1, josta se pumpataan johdon 7 kautta pumpulla 14.
Sulatteen liuotusastiasta 1 lähtee höyryputki 15 mainitun astian 1 poisteiden poistoa varten. Nämä poisteet koostuvat, kuten mainittiin, pääasiassa pölystä, S02:sta ja H2S:stä. Yhdensuuntaisesti höyryputken 15 kanssa on kytketty sarjaan läm-mönvaihdinkojeikko tai höyrykondensaattori1 16 sekä lauhteen-erotin 17, joka periaatteessa muodostuu syklonista. Puhallin 18 puhaltaa poistokaasut uudelleen höyryputkeen 15. Lämmön-vaihdinkojeikkoa jäähdyttää vesi, jota virtaa sisään kohdassa 19 ja jonka lämpötila on esim. n. 45°C sekä ulos kohdassa 20, jolloin veden lämpötila on n. 75°C. Läppää 21 käytetään säätämään poisteiden virtaustietä joko kojeikon ja höyrykon-densaattorin kautta tai suoraan ulos ilmakehään.
Sulatteen liuotussäiliön 1 ja lämpötilakojeikon väliin on höyryputkeen sovitettu pesuri 22. Seuraavassa lähemmin selitettävän pesurin tehtävänä on pestä pois ja lauhduttaa sulatteen liuotussäiliön 1 poisteet. Pesunesteenä käytetään laimeaa lipeää, jota johdon 23 kautta lasketaan johdosta 5. Laimean lipeän painetta nostetaan pumpun 24 avulla, ja lipeää suihkutetaan nousuputken ja haarajohtojen kautta kaasupesu-riin tietyllä tavalla sovitettujen suuttimien 25-30 kautta.
68687
Pesurin pohjalle kertyvä neste, joka koostuu poistokaasuista pestyistä aineista samoin kuin pesulipeästä, johdetaan johdon 31 kautta pumpun 3 imupuolelle. Johtoon 31 liittyvät myös tyhjennysjohdot lämmönvaihdinkojeikosta 16, lauhteen-erottimesta 17 ja tuulettimesta 18. Koska paluuneste pumpataan johdosta 31 suoraan pumpun 3 kautta sulatteen liuotus-säiliöön, nesteessä oleva pöly (noki yms.) pumpataan sulatteen liuotussäiliöstä viherlipeäselkeyttimeen 11, josta pöly voidaan tasaisin välein poistaa lietteenä.
Kaasupesuri 22 esitetään lähemmin kuvioissa 2 ja 3. Kuten niistä näkyy, pesuri muodostuu lieriömäisestä vapaista 32, jossa on pohja 33 ja siihen samankeskisesti sovitettu höyry-putken 15 tuloaukko 34. Tuloaukko ulottuu jonkin verran ylös pohjan 33 yläpuolelle, kuten kuviossa esitetään. Vaippa 32 päättyy ylhäällä kartioon, joka muuttuu höyryputken 15 jatkeen poistoaukoksi 35. Pesurin sisään on tuloaukon 34 yläpuolelle sovitettu alaspäin avoin, kartiomainen suojus 36, jolla on hieman suurempi halkaisija kuin tuloaukolla. Vastaava suojus 37 on sovitettu poistoaukon 35 alapuolelle. Aiemmin mainitut suuttimet 25-29 on sovitettu kaasupesurin pituus-akselia pitkin keskenään tasavälein ja ylöspäin suunnattuina. Suuttimet suihkuttavat pesunestettä (laimeaa lipeää) kartio-maisesti ylöspäin, kuten piirustuksessa on esitetty. Suutin 30 on sovitettu tuloaukkoon samoin ylös käännettynä, niin että suihku liikkuu poistokaasujen virtaussuunnassa ja saavuttaa tuloaukon suun. Suuttimia 25-30 kannatetaan pesurissa tulo johdoilla (jotka on esitetty katkopisteviivoin piirustuksessa) . Suihkujen liike-energian ja suunnan takia saadaan aikaan poistokaasujen läpipesu samoin kuin kiihdytetty veto höy-ryputkessa. Suojus 37 estää nestettä tempautumasta mukaan poistoaukon läpi, ja suojus 36 estää nestettä tunkeutumasta alas tuloaukkoon. Poistokaasujen sisältämien aineiden takia voi pesurin osiin kertyä saostumia, erityisesti suojuksen 36 päälle. Tämän estämiseksi kaksi tangentiaalisesti suunnattua johtoa 38 päätyvät suojuksen 36 sisäsivulle. Saimoin on kaksi suutinta 39 suunnattu vinosti ylöspäin suojuksen samaa sivua kohti. Kaksi johtoa 40 voidaan lisäksi sovittaa päätymään tangentiaalisesti tuloaukkoon 34 samaa tarkoitusta varten. Näihin johtoihin ja suuttimiin syötetään lämmintä vettä pai- I! ____ 6 68687 neen alaisena ko. osien huuhtelua varten tarpeen vaatiessa.
Johtoihin 38, 40 ja suuttimiin 39 syötetään lämmintä vettä pesuria ympäröivän kokoomajohdon 43 kautta. Johdot on sopivasti varustettu venttiileillä, kuten piirustuksessa esitetään.
Kaasupesurin pohjan jaksottaista huuhtelua varten on sovitettu johto 41 (katso kuvio 1), joka on liitetty laimealipeä-johtoon 23. Jotta kuviosta 2 ei olisi tullut epäselvä, tätä johtoa ei ole piirretty siihen, mutta se voi sopivalla tavalla olla varustettu yhdellä tai useilla vinosti pohjaa 33 kohti suunnatuilla suuttimilla.
Tyhjennysputken 42 kautta (kuvio 2) johdetaan pesuneste pestyine poisteineen edellä mainitun johdon 31 kautta takaisin pumpun 3 imupuolelle.
Numero 44 merkitsee suutinta, joka on sovitettu poistoauk-koon 35 ja johon syötetään vettä. Tarkoituksena on, että laimean lipeän syötön keskeytyessä poistokaasut voidaan pestä vedellä, mikä on parempi vaihtoehto kuin että niitä ei lainkaan pestäisi. Useita sopivasti sijoitettuja vesisuuttimia voidaan tietysti käyttää.
Alaspäin kalteva laippa 45 on edelleen kiinnitetty vaipan sisäpintaan siten, että ylemmästä suuttimesta 25 tulevat suihkut saavuttavat laipan yläpinnan ja suuttimesta 26 tulevat suihkut laipan alapinnan. Tämä laippa johtaa vaipan sisäpintaa pitkin valuvan veden pesurin keskustaa kohti.
Sulatteen liuotussäiliöstä 1, joka ottaa vastaan lipeää sooda-osaston kattilasta tavanomaiseen tapaan, viherlipeää pumpataan viherlipeäselkeyttimeen 2, katso kuvio 4. Tässä selkeytetty viherlipeä pumpataan edelleen johdon 19 ja jakelijan 20 kautta kalkinsammuttimeen 3. Kalkkisäiliön 5 kautta ja hihnavaa'an 5 välityksellä annostellaan tasainen kalkkivirta kalkirisammuttimeen 3, jossa kalkki sekoitetaan viherlipeään.
Tällä saa olla lämpötila n. 94°C sen tullessa kalkinsammuttimeen, jossa lämpötila kohoaa n. 106-108°C:een kalkkia syötettäessä, osaksi kalkin lämpötilan takia ja osaksi syntyvän reaktion takia. Kalkinsammutin on varustettu lajittimella 6, 7 68687 johon syötetään myös viherlipeää jakelijasta 20 ja johon kalkinsammuttimen sisältö valuu. Lajittimessa on tavalliseen tapaan kaavin, joka jatkuvasti kuljettaa pois hiekkaa ym.
Lipeän ja kalkin seos johdetaan lajittimen 6 kautta kahden kaustisointiastian 7, 8 läpi, joissa kaustisointireaktio tapahtuu seosta voimakkaasti sekoittaen. Kaustisointiastiasta 8 seos valuu väliastiaan 9, josta se pumpataan edelleen val-kolipeäselkeyttimeen, seulaan tai suodattimeen, jossa meesa erotetaan lipeästä. Kirkas lipeä ja meesa johdetaan edelleen valkolipeäselkeyttäjästä jatkokäsittelyyn.
Tällaisessa järjestelmässä on kalkinsammuttimeen 3 johtavaan höyryputkeen 10 ja lajittimeen 6 johtavaan putkeen 11 sijoitettu pesuri 12 ja vastaavasti 13. Pesuriin sovitetut ja sen keskiakselia pitkin sijaitsevat suuttimet 14 saavat aikaan levymäisen suihkukuvion (jota on merkitty katkoviivoin), joka esim. suuttimia vaihtamalla on muutettavissa esitetystä ylöspäin suunnatusta kartion muodosta tasaiseksi tai jopa alaspäin suunnatuksi kartion muodoksi. Suuttimiin 14 syötetään kylmää vettä johdosta 15. Pesurin ja höyryputken yläpuolella voi myös olla yksi tai useita kylmällä vedellä syötettyjä suuttimia 16. Pesuri 12 on alhaalta lisäksi varustettu suutinjärjestelmällä pesurin pohjan jaksottaista puhtaaksi huuhtelua varten kuumavesisäiliöstä 33 tulevalla kuumalla vedellä. Samoin on suutin 17 sovitettu höyryputken suuhun pesu-rissa. Tämä suutin 17 kuten muutkin suuttimet voi olla säädettävissä suihkukuvion suhteen. Suuttimeen 17 syötetään kuitenkin jatkuvasti joko kuumaa vettä tai viherlipeää viher-lipeäselkeyttimestä 2 johdon 19 ja 21 kautta. Tämän tarkoituksena on pitää pesurin saostumat liuoksessa. Sopivien venttiilien avulla on jälkimmäisessä tapauksessa mahdollista myös suihkuttaa jaksottain kuumaa vettä suuttimen 17 läpi tämän puhdistamiseksi kalkkilietteen ym. muodostamilta kerrostumilta.
Kaustisointiastioihin 7, 8 sekä väliastiaan 9 johtaviin höyryputkiin 22, 23, 24 on samoin sovitettu pesurit 25, 26 ja vastaavasti 27, jotka ovat samaa tyyppiä, joka on sovitettu lajittimen 6 höyryputkeen. Väliastian pesuri 27 on esitetyssä esimerkissä kuitenkin varustettu neljällä suuttimella.
Näiden pesurien suihku- ja jäähdytysneste on samoin johdosta 15 tuleva kylmä vesi.
8 68687
Pesurin 12 pohjaan kertyvä pesuneste, joka sisältää suuria kalkkilietemääriä, johdetaan johdon 28 kautta kokooma-astiaan 29, jossa liete erotetaan ja neste johdetaan uudelleen-kaustisointiastiaan 30, josta meesaliete pumpataan lietteen pesuun. Pesureista 13, 25, 26 tuleva pesuvesi, joka pääasiassa koostuu nyt lämmitetystä jäähdytysvedestä, johdetaan johdon 31 kautta toiseen kokooma-astiaan 32, jossa lietemäärät erotetaan ja vesi johdetaan kuumavesisäiliöön tai varaajaan 33, josta mm. voidaan laskea kuumaa vettä pesurin 12 suulakkeisiin ja suuttimeen 17. Pesuneste pesurista 27 välias-tiaan 9, joka neste on verraten "puhdasta", johdetaan suoraan johdon 34 kautta säiliöön 33. Veden lämpötila tässä on n.
70°C, ja vettä voidaan käyttää eri tarkoituksiin prosessissa.
Kirjaimella P merkittyjen pumppujen lisäksi järjestelmään kuuluu myös useita venttiilejä suulakkeiden ja suuttimien yhteydessä. Näitä venttiilejä ei ole erikseen merkitty, vaan ne on ainoastaan esitetty piirustuksessa tavanomaisilla symboleilla. Kirjain O merkitsee kyseisiin astioihin sovitettuja sekoittimia.
Edellä kuvatusta keksinnöstä käynee myös selville, että nyt on ensimmäistä kertaa käynyt mahdolliseksi ottaa talteen kaus-tisointilaitokseen kuuluvista komponenteista, erityisesti kal-kinsammuttimesta, tulevien poistokaasujen lämpö. Sammuttimes-ta tulevat poistokaasut tai höyryt sisältävät, kuten mainittiin, mm. suuria pöly- ja kalkkimääriä. Kun poistokaasut jäähdytetään, höyryputkessa (-putkissa) ja niin ollen kalkinsam-muttimessa tai vastaavassa astiassa syntyy lisäksi alipaine, jolloin kaasun vuoto kalkkisäiliön ja muiden aukkojen sekä luukkujen läpi samoin kuin lajittimesta eliminoidaan. Kun kalkinsammuttimessa ylläpidetään alipainetta, on automaattisesti myös mahdollista kohottaa tämän lämpötilaa ilman, että kaasun vuoto lisääntyy. Viherlipeän ja siihen lisätyn kalkin lämpötila ei sen tähden muodostu kovin kriittiseksi, ja myös työlämpötila voidaan pitää mahdollisimman lähellä kiehumapis-tettä. Mainittua alipainetta voidaan vahvistaa suuntaamalla pesurien suuttimista suihkutettu jäähdytysvesi höyryjen ulos-virtaussuuntaan, mikä kiihdyttää poistokaasujen poistoa.
» 68687
Pesurien suuttimien lukumäärän määräävät käytettävissä olevan jäähdytysveden lämpötila samoin kuin tietysti laitoksen muut käyttötiedot. Kokooma-astiat 29 ja 32 voidaan myös ajatella korvatuiksi yhdellä ainoalla astialla lietteen erotusta varten, josta astiasta neste johdetaan kuumavesisäiliöön 33.
Kuten alussa mainittiin, saavutetaan esillä olevalla keksinnöllä aiempaan tekniikkaan verrattuna sulatteen liuotussäi-liöstä tulevien poistokaasujen huomattavasti parempi ja tehokkaampi puhdistus, ja samalla laitoksen terminen hyötysuhde paranee. Tämä on mahdollista sen takia, että lämmönvaihdinko-jeikkoa ja höyrylauhdinta, jonka keksinnön mukaisesti tarvitsee lauhduttaa vain vesihöyryä ja hyvin pieniä poistokaasu-määriä, voidaan käyttää jatkuvasti ilman, että ne tällöin kovin paljon likaantuvat, samoin kuin sen takia, että sulatteen liuotussäiliöön johdetun laimean lipeän lämpötila voidaan pitää korkeampana lisäämällä siihen lämmitettyä pesunestettä pesurista.
' ' f
Claims (15)
1. Menetelmä lipeän talteenotossa soodaosaston kattilan jälkeen ja kaustisoinnissa sulfaattiprosessin jatkuvatoimisessa kaustisointilaitoksessa, johon kuuluu mm. kalkinsam-mutin, johon syötetään viherlipeää viherlipeäselkeyttimestä ja samoin kalkkia ja jota varten on sovitettu läjitin, yksi tai useita kaustisointiastioita sekä väliastia, jolloin soodaosaston kattilasta saatu lipeä johdetaan sulatteen liuotus-säiliöön, johon pumpataan laimeaa lipeää laimealipeäselkeyt-timestä ja josta johdetaan viherlipeää viherlipeäselkeytti-meen ja josta johtaa höyrypiippu tähän kytkettyine lämmönvaih-dinkärjestelmineen, tunnettu siitä, että sulatteen liuotussäiliöstä poistuva höyry, joka koostuu pääasiassa pölystä, SC^ssta ja i^Ststä, ennen lämmönvaihdinjärjestelmää johdetaan kaasupesurin läpi, jossa höyryn pesee laimea lipeä, jota sumutetaan pesuriin, ja että pesurissa höyrystä pestyt aineet yhdessä syötetyn laimean lipeän kanssa kootaan pesuriin ja johdetaan pumpun imupuolelle laimean lipeän pumppaamiseksi sulatteen liuotussäiliöön.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet- t u siitä, että laimealipeäselkeyttimestä laimea lipeä pumpataan samalla pumpulla osaksi sulatteen liuotussäiliöön ja osaksi pesuriin, jolloin laimea lipeä suihkutetaan tähän painetta kohottavan pumpun avulla.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mahdolliset lämmönvaihdinjärjestelmäs-sä ja lauhteenerottimessa lauhtuneet ja kertyneet aineet kootaan ja johdetaan pois yhdessä pesurista koottujen aineiden kanssa.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että höyry lämmönvaihdinjärjestelmän jälkeen johdetaan lauhteenerottimen läpi, joka on sopivasti sykloni.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet- t u siitä, että kalkinsammuttimesta poistuva höyry ja lajit-timesta poistuva höyry jäähdytetään ja pestään kylmävesisuih-kulla, jolloin pesunesteen sisältämä aine otetaan talteen. li 68687
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että kalkinsammuttimesta poistuva höyry johdetaan ensimmäisen pesurin läpi ja jäähdytetään sekä pestään siinä kylmävesisuihkuilla, ja että lajittimesta poistuva höyry johdetaan toisen pesurin läpi ja jäähdytetään sekä pestään siinä kylmävesisuihkuilla, jolloin toiseen pesuriin kertyvä pesuneste johdetaan kuumavesijärjestelmään, josta kuumaa vettä johdetaan ensimmäiseen pesuriin tämän jaksottaista pesua varten.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että ensimmäiseen pesuriin kertyvä pesuneste johdetaan uudelleenkaustisointiastiaan.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 5-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että höyry kaustisointiastiasta johdetaan kolmannen pesurin läpi ja jäähdytetään sekä pestään siinä kylmävesisuihkuilla, jolloin kolmanteen pesuriin kertyvä pesuneste johdetaan kuumavesijärjestelmään.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 5-8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että höyry väliastiasta johdetaan neljännen pesurin läpi ja jäähdytetään sekä pestään siinä kylmävesisuihkuilla, jolloin neljänteen pesuriin kertyvä pesuneste johdetaan kuumavesijärjestelmään.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 5-9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kylmävesisuihkut voidaan suunnata liikekomponentilla höyryn virtaussuunnassa ao. pesurin läpi.
10 68687
11. Jonkin patenttivaatimuksen 5-10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että jäähdyttävät ja pesevät kylmä-vesisuihkut suihkutetaan ulos levymäisenä suihkukuviona höyryn virtaustietä pitkin pesurien keskelle sijoitetuista suuttimista .
12. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että suihkukuvio on kartiomainen kärjen ollessa suunnattu höyryn virtaussuuntaa vastaan. 68687
13. Jonkin patenttivaatimuksen 5-12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäiseen pesuriin suihkutetaan sen tuloaukkoon liittyen viherlipeää viherlipeäsel-keyttimestä.
14. Jonkin patenttivaatimuksen 5-13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäiseen pesuriin suihkutetaan sen tuloaukkoon liittyen kuumaa vettä.
15. Laite patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän toteuttamiseksi lipeän talteenotossa soodaosaston kattilan jälkeen sulfaattiprosesseissa, jolloin soodaosaston kattilasta saatu lipeä johdetaan sulatteen liuotussäiliöön (1), johon pumpataan ensimmäisellä pumpulla (3) laimeaa lipeää laimealipeäselkeyttimestä (4) ja josta pumpataan toisella pumpulla (8; 14) viherlipeää viherlipeäselkeyttimeen (11) ja josta johtaa höyrypiippu (15) tähän kytkettyine lämmönvaihdin-järjestelmineen (16), tunnettu siitä, että höyrypiip-puun (15) on sovitettu sulatteen liuotussäiliön ja lämmön-vaihdinjärjestelmän väliin kaasupesuri (22) höyryn pesua varten, joka höyry koostuu pääasiassa pölystä, SC^ssta ja I^Sistä, joka pesuri muodostuu lieriömäisestä vaipasta (32), joka on alhaalla varustettu vaipan kanssa samankeskisestä sovitetulla tuloaukolla (34) höyrypiippua (15) varten ja ylhäällä tuloaukon kanssa samankeskisillä poistoaukolla (35) höy-rypiipun jatketta varten lämmönvaihdinjärjestelmään, että pesuriin (22) on sovitettu vaipan akselia pitkin rivi suih-kusuuttimia (25-30, 44), joista jokainen on suunnattu sumutta-maan laimeaa lipeää levymäisenä suihkukuviona, ja että ensimmäinen suojus (26), joka muodostuu kartiosta, jonka kärki sijaitsee ylöspäin, on sovitettu suihkusuutinrivien ja tulo-aukon väliin.
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE7812740 | 1978-12-12 | ||
SE7812740A SE427197B (sv) | 1978-12-12 | 1978-12-12 | Forfarande vid lutatervinning efter sodahuspannan vid sulfatprocesser |
SE7901820A SE432451B (sv) | 1979-02-28 | 1979-02-28 | Forfarande vid kausticering i kontinuerligt arbetande mixeri |
SE7901820 | 1979-02-28 |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI793894A FI793894A (fi) | 1980-06-13 |
FI68687B true FI68687B (fi) | 1985-06-28 |
Family
ID=26657167
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI793894A FI68687B (fi) | 1978-12-12 | 1979-12-12 | Foerfarande vid lutaotervinning efter sodahuspannan vid sulfatprocesser |
Country Status (2)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI68687B (fi) |
WO (1) | WO1980001291A1 (fi) |
Families Citing this family (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
SE417673B (sv) * | 1980-03-14 | 1981-04-06 | Rilett Energitjenst Ab | Skrubber for rengoring av stoftbemengd gas och anga |
CN108196502B (zh) * | 2017-12-25 | 2020-09-15 | 中国科学院上海微系统与信息技术研究所 | Arpes真空系统、真空安全联锁系统和真空安全联锁方法 |
Family Cites Families (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2808897A (en) * | 1953-05-22 | 1957-10-08 | Exxon Research Engineering Co | Apparatus for contacting liquid and vaporous materials |
SE317571B (fi) * | 1966-07-29 | 1969-11-17 | Svenska Flaektfabriken Ab | |
US3847570A (en) * | 1971-06-11 | 1974-11-12 | Treadwell Corp | Absorption of so{11 {11 from a dilute gas and desorption at a higher concentration in a stripping gas at sub-atmospheric pressure |
-
1979
- 1979-12-12 WO PCT/SE1979/000250 patent/WO1980001291A1/en unknown
- 1979-12-12 FI FI793894A patent/FI68687B/fi not_active Application Discontinuation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
WO1980001291A1 (en) | 1980-06-26 |
FI793894A (fi) | 1980-06-13 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US3870585A (en) | Apparatus and method for evaporative concentration of aqueous solutions and slurries | |
US3972693A (en) | Process for the treatment of phenol-containing waste water from coal degassing or gasification processes | |
CA1245037A (en) | Method and apparatus for flue-gas cleaning | |
US1493579A (en) | Gas washer | |
US8992729B2 (en) | Method and arrangement for separating contaminants from liquids or vapors | |
NO154681B (no) | Fremgangsmaate og apparat for rensing av varme gasser, spesielt industriavgasser. | |
US2593503A (en) | Method of recovering heat and chemicals from the residual liquor resulting from the digestion of cellulosic fibrous material | |
FI71293C (fi) | Kalkslaeckare | |
JP2006175428A (ja) | 高速旋回式蒸発装置におけるミスト除去構造並びにこの装置を用いた含油廃水の処理方法 | |
FI68687B (fi) | Foerfarande vid lutaotervinning efter sodahuspannan vid sulfatprocesser | |
US3299619A (en) | Removal of foulants from cooling water | |
CN214809736U (zh) | 一种立式闪蒸装置及脱硫浆液余热利用系统 | |
CN110913965B (zh) | 用于分离混合流体中具有不同挥发性的组分的装置和方法 | |
US2313052A (en) | Condensing method | |
CA1156406A (en) | Method at liquor recovery after the soda recovery boiler in sulphate processes | |
JP2845540B2 (ja) | 生石灰消和装置 | |
US3431165A (en) | Process for chemical recovery and odor abatement of kraft liquor | |
JP2946420B1 (ja) | 廃油回収再生装置 | |
US20020121360A1 (en) | Direct-contact steam-to-water condenser | |
SU1733848A1 (ru) | Устройство дл защиты атмосферы от дыма предпри тий | |
CN207169310U (zh) | 一种污泥处理中废气除尘装置 | |
CA2368808A1 (en) | Method of evaporation of solutions accompanied by crystallization of salts | |
US3960502A (en) | Absorber-crystallizer tower including spray means and scale trap | |
SU1131946A1 (ru) | Способ регенерации парогазовых выбросов сульфатного производства целлюлозы | |
US1943653A (en) | Process for the removal of phenols from ammonia liquors |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FC | Application refused |
Owner name: LINDROOS, RUNAR INGVALD |