FI68140B - System foer omvandling av faergbildssignalen - Google Patents

System foer omvandling av faergbildssignalen Download PDF

Info

Publication number
FI68140B
FI68140B FI810741A FI810741A FI68140B FI 68140 B FI68140 B FI 68140B FI 810741 A FI810741 A FI 810741A FI 810741 A FI810741 A FI 810741A FI 68140 B FI68140 B FI 68140B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
signal
luminance
chrominance
frequency
signaling
Prior art date
Application number
FI810741A
Other languages
English (en)
Other versions
FI68140C (fi
FI810741L (fi
Inventor
Dalton Harold Pritchard
Original Assignee
Rca Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from GB1803672A external-priority patent/GB1431378A/en
Application filed by Rca Corp filed Critical Rca Corp
Publication of FI810741L publication Critical patent/FI810741L/fi
Publication of FI68140B publication Critical patent/FI68140B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI68140C publication Critical patent/FI68140C/fi

Links

Landscapes

  • Processing Of Color Television Signals (AREA)

Description

681 40 Värikuvasignaalin muuntojärjestelmä
Jakamalla erotettu patenttihakemuksesta n:o 1189/73 5 Tämä keksintö koskee yleisesti sanoen väri-infor maation muuntojärjestelmiä ja erityisesti koodaus-, trans-koodaus- ja dekoodausjärjestelmiä, jotka on tarkoitettu käytettäväksi värikuva-informaation siirron, varastoinnin ja takaisin saannin yhteydessä, ja erityisesti värikuva-10 signaalien muuntojärjestelmää, joka käsittää yhdistetyn värikuvasignaalin lähteen, johon signaaliin kuuluu värikuvan valotiheyttä edustavia signaaleja ja värikuvan värikkyyttä edustavia signaaleja, ensimmäisen kampasuodatin-laitteen, joka yhdistetyn kuvasignaalin vaikutuksesta ke-15 hittää värikkyyslähtösignaalin, ja toisen kampasuodatin-laitteen, joka yhdistetyn kuvasignaalin vaikutuksesta kehittää valotiheyslähtösignaalin.
Monissa erilaisissa järjestelmissä, jotka koskevat kuvainformaation käyttöä, usein halutaan, että väriä (so.
20 sävyä ja kylläisyyttä) koskeva asianomaisten kuvaelementtien informaatio kuljetettaisiin ja/tai säilytettäisiin sen perusinformaation lisäksi, joka koskee asianomaisten kuvaelementtien kirkkautta. Sellaisen lisäväri-informaation aikaansaaminen on esillä olevan keksinnön päätarkoi-25 tuksena, keksinnön, jota seuraavassa kuvataan yhden tyyppisen kuvainformaatiojärjestelmän yhteydessä, nimittäin videolevy järjestelmän (kuvatalletelevy) yhteydessä. On kuitenkin huomattava, että esillä olevan keksinnön periaatteet ovat sovellettavissa käytettäväksi muun tyyppisissä 30 kuvainformaatiojärjestelmissä, esim. kuvanauhureissa, CATV (kaapelitelevisio, yhteisantenni) järjestelmissä, kuvapu-helinjärjestelmissä (picturephone) jne.
US-patenttihakemuksessa n:o 126 772, 22.03.1971,
Jon K. Clemens, "Information Records and Recording/Plau-35 back Systems Therefor" (Informaatiolevyt ja levytys/esitys järjestelmät niitä varten) on esitetty vaihtelevan kapasitanssin muotoa olevat videolevytallennus ja esitys 68140 (playback) järjestelmät. Siinä selitetyssä järjestelyssä informaatioura sisältää geometrisia muutoksia levyssä olevan spiraaliuran pohjassa, jonka pinnan muodostaa johtava aine, joka on ohuesti peitetty dielektrisellä (eristys) 5 aineella. Muutokset kapasitanssissa, jonka elektrodit muodostavat, johtava elektrodi urassa olevassa piirtimessä ja levyn johtava aine, esiintyvät, kun levyä pyöritetään pyörivällä levylautasella? kapasitanssimuutokset tunnetaan tallennetun informaation takaisin saamiseksi (esittämiseksi). 10 Eräässä erityisen menestyksellisessä muodossa, jota käytetään uran pohjan informaatiojälkenä Clemensin keksintöä käytäntöön sovellettaessa, syvennetyt alat, jotka ulottuvat uran pohjan poikki, vaihtelevat alentamattomien alueiden kanssa vaihtelutaajuudella, joka vaihtelee tallennet-15 tavien videosignaalien amplitudin mukaan. Tallennetun signaalin muoto on täten kantoaalto, joka on taajuusmoduloitu videosignaalien mukaisesti. Edullisessa tavassa informaation tallentamiseksi master-videolevylle, elektronisäde, joka on intensiteettimoduloitu FM kantoaaltosignaalien mu-20 kaisesti, osuu valoherkkään aineeseen master-levyn uran pohjassa, niin että tämän jälkeen tapahtuva kehittäminen jättää halutun korkokuvamuodon uran pohjaan.
Kun halutaan aikaansaada värikuvan toistokyky informaatiosta, joka on tallennettu videolevylle, yksi sel-25 keä tapa on taajuusmoduloida kuvakantoaalto täydellisellä väritelevisiosignaalilla, joka on tuttua NTSC-muotoa (käytetään väritelevisiolähetyksissä esim. USAissa ja Japanissa). NTSC-muodossa väri-informaatio lisätään kirkkautta kuvaavaan videosignaaliin käyttämällä väriapukantoaaltoa (taa-30 juudella 3,579545 MHz, jota jäljempänä yksinkertaisuuden vuoksi sanotaan 3,58 MHz kantoaalloksi), joka tehokkaasti vaihemoduloidaan värisävyn mukaan ja amplitudimoduloidaan suhteellisesti kylläisyyteen. Väriapukantoaaltosignaali edustaa summaa, jossa 3,58 MHz apukantoaalto ensimmäisessä vai-35 heessa on amplitudimoduloitu ensimmäisellä värierosignaalil-la ja toisen vaiheen 3,58 MHz apukantoaalto, kvadratuurissa ensimmäisen vaiheen kanssa, on amplitudimoduloitu toisella värierosignaalilla.
68140
Kun modifioimatontä NTSC-mhotoa käytetään signaaleihin, joita käytetään taajuusmodulointaan kantoaaltoa edellä kuvatussa videolevyjärjestelmässä, kohdataan useita vaikeuksia. Tietyt käytännölliset rajoitukset tallennus-5 prosessissa koskien suurinta hetkellistä taajuutta, joka on helposti tallennettavissa, johtavat rajoituksiin taajuus-poikkeama-alueessa, joka liittyy kuvakantoaallon modulaatioon. Väriapukantoaallon ja sen sivukaistojen suhteellisen korkea taajuussijainti NTSC-muodossa täten aiheuttaa suhteel-10 lisen alhaisen modulaatiotaajuus-taajuuspoikkeamasuhteen, mikä pyrkii alentamaan värisignaaleille saavutettavaa sig-naalikohinasuhdetta. Toisena vaikeana pulmana on ei-toivot-tujen erotustaajuuksien kehittyminen, kun käytetään modifi-oimatonta NTSC-muotoa, jossa väri-informaation taajuussijain-15 ti on korkealla (suurilla taajuuksilla).
Ymmärtääkseen edellä mainittujen erotustaajuuksien aiheuttamaa pulmaa, on huomattava, että vaikeus, joka liittyy kuvattuun FM kantoaaltosignaalin tallentamiseen levy-uran pohjaan, on kantakaistasignaalin pyrkimys seurata tal-20 lennettua FM kantoaaltosignaalia. Kuvaava tapaus sellaiselle seuraamiselle on pyrkimys uran keskimääräisen syvyyden vähäiseen vaihteluun suhteessa urien välimatkan pienuuteen, so. suhteeseen hetkelliseen tallennettuun taajuuteen, minkä ohella on olemassa kondensaattorin vaihtelukomponentti, jo-25 ka esitettäessä tunnetaan ja joka vaihtelee kantakaistavi- deosignaalin mukaan, jota käytetään taajuusmoduloimaan kuva-kantoaaltoa.
Kun kantakaistasignaalit täten ovat taipuvaisia esiintymään levyltä esitettäessä takaisin saaduissa signaaleissa, 30 erotustaajuuksien huojuntaa voi esiintyä kantakaistasignaa-lien ja FM-signaalien välillä. Kun modifioimaton NTSC-muoto sijoittaa väriapukantoaallon ja sen sivukaistat kantakaistan yläpäähän, värisignaalien läsnäolosta voi olla seurauksena häiritsevien erotustaajuuksien syntyminen, jotka osuvat käyt-35 täjän FM demodulaattorin läpäisyalueeseen, ellei sitä hetkellisten taajuuksien aluetta, jolla FM signaali sijaitsee, työnnetä huomattavasti kantakaistan yläpään yläpuolelle. Edellä mainittujen käytännöllisten rajoitusten valossa, jot- 68140 ka koskevat korkeinta hetkellistä taajuutta, joka mukavasti on tallennettavissa, kuvakantoaallon poikkeama-alueen sijainti huomattavasti korkeammalla kuin kantasignaalin miehittämä taajuuskaista ei modifioimattomassa NTSC-muodossa 5 ole helposti käytettävissä mainittujen erotustaajuuspulmien ratkaisussa (huojuntapulmien ratkaisuna).
Tyydyttävä ja helposti toteutettava ratkaisu mainituille huojuntapulmille (sekä mainitulle signaali-kohina-suhdepulmalle) saadaan kuitenkin soveltamalla esillä ole-10 van keksinnön periaatteita värisignaalien tallentamis- ja takaisinsaantijärjestelmiin. Näiden periaatteiden mukaisesti moduloitua väriapukantoaaltoa (joka voi olla esimerkiksi sitä yleismuotoa, jota käytetään NTSC-järjestelmässä) ei sijoiteta valotiheys- eli luminanssisignaalin videokaistan 15 yläpäähän, kuten NTSC-järjestelmässä, vaan se sen sijaan "haudataan" (upotetaan) videokaistan sisään, so. väriapu-kantoaaltotaajuus valitaan merkittävästi alemmaksi kuin NTSC-jär jestelmän apukantoaaltotaajuus 3,58 MHz, keksinnölle kuvaava valinta on 1,53 MHz paikkeilla, väriapukantoaaltosivu-20 nauhojen ulottuessa -500 kHz tämän kahta puolta ja luminans-sisignaalikaistan ulottuessa selvästi yli korkeimman väri-apukantoaallon sivukaistataajuuden (esim. 3 MHz:iin).
Apukantoaallon täsmällinen taajuus valitaan siten, että se on murto-osan verran juovataajuudesta (mieluummin 25 f /n, jossa n on pieni kokonaisluku, suurempi kuin yksi) sivussa sen juovataajuuden (f„) monikerrasta, joka liittyy n videosignaaliin. Erityisen edullinen sivunsiirron valinta on puolet juovataajuudesta (f„/2), vaikka myös muut valin- n nat voivat olla asianmukaisia erityisissä olosuhteissa 30 (esim. silloin, kun PAL-muoto on valittu apukantoaallolle, neljännesosan juovataajuudesta f„/4 suuruinen sivuunsiirto n on sopiva). Kuvaava apukantoaaltotaajuuden valinta, joka kä- 1 95 sittää fH/2 sivunsiirron, on —fR (tai likimain 1 534 091 Hz, kun juovataajuus vastaa US-standardia väritelevisiolä-35 hetyksissä, eli 15 734,26 Hz).
Häiritsevien ylikuulumisvaikutusten välttämiseksi luminanssisignaali kampasuodatetaan yli taajuuskaistan, jo- 5 6S140 ka on jaettava apukantoaallon ja sen sivukaistojen kesken, so. tehokas sarja aallonpohjia on kehitettävä luminanssi-signaalin taajuusspektriin, joihin apukantoaaltokomponentit voidaan "haudata". Lisäksi on toivottavaa, että moduloitu 5 apukantoaaltosignaali (krominanssisignaali) on myös kampa-suodatettu (komplementaarisella tavalla siihen nähden, jota käytetään luminanssisignaalin suodatuksessa) tehokkaasti rajoittamaan krominanssisignaali komponentteihin, jotka osuvat aallonpohjiin (aukkoihin) kampasuodatetun luminanssisig-10 naalin taajuusspektrissä. Kun on valittu puolijuovataajuuden suuruinen sivuunsiirto, asianmukaisten kampasuodattimen omi-naiskäyrä käytettäväksi valmistamaan aallonpohjia luminanssi-signaalien spektrissä on sellainen, jossa on toistuvat huiput juovataajuuden monikertojen kohdalla ja toistuvat nollat 15 juovataajuuden puolikkaiden parittomien monikertojen kohdalla; asianmukaisen kampasuotimen ominaiskäyrä krominanssi-signaalilla on komplementtinen edellä mainitulle (toistuvat huiput juovataajuuden puolikkaiden parittomien monikertojen kohdalla ja toistuvat nollakohdat juovataajuuden monikerto-20 jen kohdalla).
Kun apukantoaallon sijainti on likimain 1,53 MHz, voidaan saada kohtuullinen kaistaleveys värisivukaistoille (esim. -500 kHz apukantoaaltotaajuuden f kahden puolen) ja
O
kuitenkin säilyttää kohtuullisen leveä kaista (esim. 0-1 MHz) 25 signaalispektrin alapäässä, joka on miehitetty pelkästään luminanssisignaalikomponenteilla. Viimeksi mainitun taajuuskaistan alueella luminanssisignaali pidetään vapaana signaa-likomponenttihäviöistä.
Kun luminanssisignaalit ja krominanssisignaalit,edel-30 lä selitetyllä tavalla valmistettuina, yhdistetään, muodostuu yhdistetty signaali, joka voidaan tallentaa edellä jo mainitussa levylietallennusjärjestelmässä ja sen jälkeen saada takaisin olennaisesti välttäen edellä mainitut huo-jumispulmat ja järkevällä varmuudella tyydyttävän signaali-35 häiriösuhteen saavuttamisesta. Käyttämällä asianmukaista kampasuodatinlaitteistoa videolevyn toistolaitteessa, voidaan jaetun kaistan (esim. likimain 1-2 MHz) miehittävät 6 681 40 krominanssi- ja luminanssisignaalikomponentit tarkkaan erottaa toisistaan käytettäviksi sopivassa kävttövirta-piiristössä.
Tämän jälkeen tapahtuvassa krominanssisignaalien kom-5 ponenttien käytössä väri-informaation antamiseksi kuvan toistoa varten väärät väriefektit, jotka johtuvat keskikaista-luminanssimomponenteista, olennaisesti vältetään, mikä johtuu kuvatusta kampasuodatustekniikan järkevästä käytöstä.
Myös käytettäessä luminanssisignaalikomponentteja syöttä-10 mään kirkkausinformaatiota kuvan toistoa varten, väärät pistekuviot, jotka johtuvat keskikaistakrominanssisignaalikom-ponenttien kirkkausefekteistä, olennaisesti vältetään johtuen kuvatusta kampasuodatustekniikan järkevästä käytöstä. Esillä olevalla keksinnöllä täten aikaansaadaan järjestelmä, 15 jossa väri-informaatio voidaan siirtää ja/tai varastoida ja ottaa takaisin jakamalla keskikaista-alue luminanssisignaa-likomponenttien kanssa, olennaisesti ilman virheellisiä väri- tai kirkkausefektejä. Saavutus on erityisen merkittävä, kun otetaan huomioon (a) että, tyypillisissä kuvanäkymissä, 20 luminanssikomponentit todennäköisesti esiintyvät enemmän energiaa sisältävinä keskikaistan alueella kuin ylemmän kaistan alueella, jolle tavallinen NTSC-muoto sijoittaa kro-minanssisignaalin, minkä johdosta vaikea pulma luminanssin ylikuulumisesta värinä olisi normaalisti odotettavissa liit-25 tyen keskikaistan jakoon; ja (b) pistekuvio, joka liittyy apukantoaaltokomponenttien esittämiseen keskikaistataajuuk-silla on merkittävästi karkeampi ja siten näkyvämpi kuin pistekuviointi, joka liittvy apukantoaaltokomponenttien esittämiseen yläkaistataajuuksilla, joita käytetään normaalissa 30 NTSC-muodossa, minkä vuoksi vaikeita pulmia krominanssin ylikuulumisesta luminanssiin olisi normaalisti odotettavissa keskikaistan jakoon liittyen. Esillä olevan keksinnön mukaiselle värikuvasignaalin muuntojärjestelmälle on siten tunnusomaista se, että tuotetaan valotiheyssignaaleja, joihin kuu-35 luu ensimmäinen osa, joka edustaa karkeita (coarse) kuvaosia jotka sijaitsevat ensimmäisellä taajuuskaistalla, ja toinen osa, joka edustaa keskihienoja kuvaosia, jotka sijaitsevat 7 681 40 toisella ylemmällä taajuuskaistalla, ja kolmas osa, joka edustaa hienoja kuvaosia, jotka sijaitsevat toista kaistaa ylemmällä, kolmannella taajuuskaistalla; että toiseen valo-tiheyssignaaliosaan kuuluu keskihienoja kuvaosia, jotka si-5 jaitsevat vain ensimmäisessä joukossa säännöllisin välein olevia spektrikohtia, jotka ulottuvat toisen taajuuskaistan yli, jolloin mainitusta osasta puuttuvat keskihienot kuva-osakomponentit, jotka osuvat toiseen joukkoon säännöllisin välein olevia spektrikohtia, jotka ovat lomittain ensimmäi-10 sen joukon kanssa; että värikkyyttä edustavat signaalit mainitusta lähteestä jakavat toisen taajuuskaistan toisen va-lotiheyssignaaliosan kanssa, jolloin värikkyyssignaaliin kuuluu mainitulla yhteisellä toisella kaistalla värikkyyttä edustavia signaalikomponentteja, jotka on saatettu sijaitse-15 maan vain spektrikohtien toisessa joukossa, ja jolloin värik-kyyssignaalista puuttuvat värikkyyttä edustavat signaalikom-ponentit, jotka osuvat spektrikohtien ensimmäiseen joukkoon; että ensimmäiseen kampasuodatinlaitteeseen kuuluu piirejä, jotka muodostavat useita nollakohtia, jotka ovat korreloitu 20 spektrikohtien ensimmäiseen joukkoon mainitun värikkyysläh-tösignaalin kehittämiseksi, jossa ei esiinny ylikuulumista toisen valotiheyssignaaliosan keskihienoista kuvaosista; ja että toiseen kampasuodatinlaitteeseen kuuluu piirejä, jotka muodostavat useita nollakohtia, jotka on korreloitu spektri-25 kohtien toiseen joukkoon mainitun valotiheyslähtösignaalin kehittämiseksi, mukaan luettuna ensimmäinen, toinen ja kolmas osa ensimmäisellä, toisella ja kolmannella taajuuskaistalla, jolloin toisessa osassa ei esiinny ylikuulumista mainituista värikkyvssignaalikomponent eista.
30 Kun tallennettava värikuvainformaatio on käytettävissä "raa'assa" koodaamattomassa muodossa, esillä olevan keksinnön periaatteita voidaan soveltaa suoraan koodaavaan laitteistoon vastakohtana "uudelleenkoodaus" laitteistolle, esim. suoraan muuttamalla informaatio värierotusmuodost.a (kuten 35 sarja samanaikaisia punaisia, vihreitä ja sinisiä perusväri-signaaleja) haluttuun "haudatun" apukantoaallon muotoon (ilman välillä tapahtuvaa esiintymistä NTSC-koodatussa muodossa).
681 40 e Tällaisen suoraan koodaavan laitteiston erään suori-tusesiraerkin mukaisesti voidaan tavanomaista matriisilait-teistoa käyttää johtamaan luminanssisignaali (Y) ja pari värierosignaalia (esim. B-Y ja R-Y) muodostamaan sarja 5 primäärisiä värisignaaleja (R, G ja B; saatu esim. filmi-skannerista) . Krominanssisignaali muodostetaan moduloimalla ensimmäinen vaihe halutulla haudatulla apukantoaalto-taajuudella olevia moduloimattomia värähtelyjä yhdellä vä-rierosignaalilla, moduloimalla näiden värähtelyjen toinen 10 vaihe (kvadratuurissa ensimmäisen vaiheen kanssa) toisella värierosignaalilla ja yhteenlaskien yhdistämällä modulaat-toriulostulot. Täten muodostettu krominanssisignaali kam-pasuodatetaan sellaisten komponenttien hylkäämiseksi, jotka osuvat juovataajuuden monikertojen kohdalle. Matriisi-15 laitteiston luminanssisignaaliulostulo ylipäästösuodate- taan sellaisten taajuuksien hylkäämiseksi, jotka osuvat ei-jaettavalle alakaistalle. YlipäästÖsuodattimen ulostulo kampasuodatetaan sellaisten komponenttien hylkäämiseksi, jotka osuvat juovataajuuden puolikkaan monikertojen kohdal-20 le. Näiden kahden kampasuodattimen ulostulot yhdistetään summaamalla yhteen kampaamattomien alakaistaluminanssisig-naalikomponenttien kanssa (saatu alipäästösuodattamalla matriisilaitteiston luminanssisignaaliulostulo) yhdistetyn signaalin muodostamiseksi halutussa haudatun-apukantoaal-25 lon muodossa.
Tällaisen suoraan koodaavan laitteiston erään toisen suoritusmuodon mukaisesti voidaan järjestys, jossa kam-pasuodatus ja ylipäästösuodatus luminanssikomponenteille suoritetaan, kääntää päinvastaiseksi, so. täyskaistalumi-30 nanssisignaali voidaan asianmukaisesti kampasuodattaa ja kampasuodattimen ulostulo voidaan johtaa sisääntuloon yli-päästösuodattimessa, joka hylkää taajuudet ei-jaettavalla alakaistalla. Tällaisessa järjestelyssä (kuten toiseksi kuvatussa uudelleenkoodauslaitteiston suoritusmuodossa) 35 kampaamattomat alakaistaluminanssisignaalikomponentit, jotka on yhdistettävä kammattuihin luminanssi- ja krominanssi-signaalikomponentteihin muodostamaan haluttu yhdistetty sig- 6 814 0 naali, voidaan mukavasti johtaa luminanssikampasuodattimen 1H viivytysjohtoelementin ulostulosta. Kuten jäljempänä selitetään yksityiskohtaisemmin, viivytettyjen alakaista-luminanssisignaalikomponenttien (vastakohtana viivyttämät-5 tornien alakaistaluminanssisignaalikornponenttien käyttämiselle) käyttäminen yhdistettyä signaalia muodostettaessa voi aikaansaada tiettyjä toisto (näyttö) etuja, kun määrättyä käytäntöä nuodatetaan näyttölaitteistossa.
Toistettaessa (näytettäessä "soitettaessa") video-10 levytallennusta värikuvainformaatiosta, joka on koodattu edellä selitetyllä haudatun kantoaallon muodolla, tapa, jolla takaisinsaatua informaatiota on käsiteltävä, on erilainen riippuen näyttölaitteen luonteesta. Esimerkiksi, kun näyttölaitteisto itsessään sisältää kuvannäyttölait-15 teet, suora haudatulla apukantoaaltotaajuudella moduloidun krominanssisignaalin dekoodaus (erottamisen jälkeen asianmukaisella kampasuodattimella) voi olla sopiva. Kuitenkin kun näyttölaitteisto ei sisällä kuvan näyttölaitetta, vaan on tarkoitettu muodostamaan lisälaitteen käytettäväksi esi-20 merkiksi yhdessä erillisen väritelevisiovastaanottimen kanssa, uskomme olevan toivottavaa, että näyttölaitteisto sisältää sellaisen uudelleenkoodauslaitteistomuodon, jonka tehtävänä on muuttaa haudattu-apukantoaaltomuodossa takai-sinsaatu informaatio signaalimuotoon, jota väriteleviovas-25 taanotin on suunniteltu käsittelemään (esim. muutos NTSC-koodattuun muotoon),
Esillä olevan keksinnön periaatteita kuvaavassa näyt-tölaitteiston uudelleenkoodauslaitteiston sovellutuksessa yhdistetty signaali, joka saadaan levyltä, johdetaan kro-30 minanssikampasuodattimeen, jonka läpäisykaistat on keskeytetty juovataajuuden puolikkaiden parittomien monikertojen kohdalle ja nollat juovataajuuden monikertojen kohdalle. Kampasuodattimen ulostulon sekoittamista asianmukaista taajuutta oleviin moduloimattomiin värähtelyihin 10 681 40 (esim. likimain 5,11 MHz, joka on summa tyypillisestä haudatusta apukantoaaltotaajuudesta 1,53 MHz ja NTSC-apukanto-aaltotaajuudesta 3,58 MHz) käytetään siirtämään erotettu kro-minanssisignaali yläkaistakohtaan, jota varten vastaanottimen 5 krominanssisignaalin käsittelypiiri on suunniteltu. Luminans-sikampasuodatin (jossa läpäisykaistat on keskitetty juova-taajuuden monikertojen kohdalle ja nollat juovataajuuden puolikkaan parittomien monikertojen kohdalle) myös on herkkä takaisin saadulle yhdistetylle signaalille, mutta on sopivasti 10 modifioitu salliakseen pääsyn ulostuloon kampaamatta komponentteja, jotka osuvat jakamattomaan alakaistaan. Luminanssi-kampasuodattimen ulostulo on yhdistetty siirrettyyn krominans-sisignaaliin muodostamaan uusi yhdistetty signaali, joka on sopiva vastaanottimella käsiteltäväksi. Kuten edellä selite-15 tyssä tallentimen uudelleen koodauslaitteistossa, lurainanssi-ja krominanssikampasuodattimet voivat jakaa saman 1H viivytys-johtolaitteiston.
Videolevyn esitysympäristössä voi esiintyä pulmia toteutettaessa haluttua takaisin saatujen signaalien käsit-20 telyä, johtuen takaisin saatujen signaalien ei-toivotuista taajuusvaihteluista. Tämä tarkoittaa, että monista syistä, joihin kuuluu levylautasen pyörintänopeuden vaihtelut, levyn kieroutuminen, epätarkka levyn keskitys jne., voi esiintyä ei-toivottuja suhteellisen nopeuden vaihteluita neulan 25 ja levyuran välillä, mistä voi olla seurauksena virheellisiä vaihteluita takaisin saaduissa signaalitaajuuksissa. Täten esimerkiksi väriapukantoaaltosivukaistataajuudet takaisin saadussa yhdistetyssä signaalissa voivat "väristä" niiden muutoin odotetun sijainnin ympärillä taajuusspektrissä, ja 30 samanlainen värinä aiheuttaa siirtymän luminanssisignaalin komponenttitaajuuksien sijainneissa.
Esillä olevan keksinnön erään valinnaisen kohdan mukaisesti esityslaitteen uudelleenkoodauslaitteiston (tai koodauslaitteiston) toiminta voidaan tehdä vähemmän herkäk-35 si tällaiselle ei-halutulle värinälle käyttämällä sellaista kampasuodatinmuotoa, johon sisältyy kaksi 1H viivytysjohtoa; kahden 1H viivytysjohdon muoto voi aikaansaada kampaominais- 11 681 40 käyrän, jossa on leveämmät hylkäyssolat kuin mitä voidaan saada yhden 1H viivytysjohtomuodolla, ja vastaavasti, tarkempi luminanssi-krominanssi erottaminen (esim. vähemmän luminanssikrominanssiylikuulumista) voidaan saada tietyllä 5 komponenttivärinäasteella.
Eräässä toisessa tavassa ratkaista värinäpulma, on muodostettu esityslaitteen uudelleenkoodauslaitteisto, jossa takaisin saadun haudatun apukantoaallon yhdistetyn signaalin (tai sen osan) sekoittaminen paikallisiin värähtelyihin 10 edeltää kampasuodatusta. Paikallisvärähtelyjen lähteessä on kuitenkin olennaisesti sama värähtely kuin takaisin saaduissa signaalikomponenteissa (esimerkiksi tekemällä paikallinen värähtelylähde reagoivaksi taajuusvaihteluilla, joista kärsii se väritahtisignaali, joka on haudatun apukantoaallon 15 krominanssisignaalin mukana). Sekoittamistuote sellaisten paikallisten värähtelyiden kanssa on olennaisesti värinätön ja tämän tuotteen kampasuodatus voidaan toteuttaa ilman ylikuulumista riippumattomasti alkuperäisestä värinästä.
Kuvaava esityslaitteen uudelleenkoodauslaitteen suo-20 ritusmuoto, jossa käytetään esillä olevan keksinnön periaatteita ja joka sisältää jälkimmäisen värinän korjausrat-kaisun, on järjestely, jossa koko haudatun kantoaallon yhdistetty signaali, joka saadaan takaisin toiston aikana, sekoitetaan paikalliseen värähtelyyn modulaattorissa. Pai-25 kallisten värähtelyjen nimellistaajuus (esim. likimain 5,11 MHz) vastaa nimellisen haudatun apukantoaaltotaajuuden (esim. 1,53 MHz) ja sen apukantoaaltotaajuuden (esim. 3,58 MHz) summaa, joka halutaan vastaanottimen toimintaa varten, mutta se on taajuusvaihteluiden alainen, jotka vastaavat värinää, 30 josta takaisin saadut signaalikomponentit kärsivät. Modulaat-toriulostulo on tukahdutetun sivukaistan suodattimen kautta johdettu sisäänmenoon krominanssikampasuodattimessa (so. sellaisessa suodattimessa, jossa on monta läpäisykaistaa, jotka on keskitetty juovataajuuden puolikkaan parittomien moniker-35 tojen kohdalle ja nollat juovataajuuden monikertojen kohdalle). Tukahdutetun sivukaistan suodatin rajoittaa kampasuodattimen sisäänmenon primäärisesti modulaation erotustaajuustuotteisiin 12 6 ε 1 4 o (so. primäärisesti moduloidun paikallisoskillaatiotaajuuden alempaan sivukaistaan) vaikka läpäisee myös paikallisoskillaatiotaajuuden ja hyvin rajoitetun osan summatuotteesta (ylemmästä sivukaistasta), vastaten pientaajuusosaa yhdiste-5 tyn signaalin jakamattomasta alakaistasta.
Sopiva kaistanpäästösuodatus kampasuodattimen ulostulosta aikaansaa krominanssisignaalin taajuuskaistalle (esim. 3,58 MHz - 500 kHz), joka halutaan annettavaksi vastaanottimeen. Tämän krominanssisignaalin vähentäminen modu-10 laattoriulostulon kampaamattomasta versiosta antaa ulostulon, joka on olennaisesti vapaa krominanssisignaalikomponenteis-ta; kun kaksi 1H viivytysjohtoa muodostaa käytetyn kampasuodattimen, kampaamaton sisäänmeno vähentimeen otetaan kas-kaadissa olevien 1H viivytysjohtoparin osien välisestä lii-15 toskohdasta. Vähentimen ulostulo johdetaan verhokäyräilmai- simeen; ilmaisimen ulostulo alipäästösuodatetaan ja summaa-vasti yhdistetään erotettuun krominanssisignaaliin muodostamaan uusi yhdistetty signaali, joka halutaan vastaanotti-messa käyttöä varten.
20 Joukko lisämuotoja näyttölaitteen uudelleenkoodaus- järjestelyksi on myös mahdollista sisältäen muutoksia edellä esitettyihin kuvaaviin suoritusmuotoihin, kuten jäljempänä selitetään.
Esillä olevan keksinnön muiden valinnaisten piirtei-25 den mukaisesti sama viivytysjohtolaitteisto, jota käytetään kampasuodatukseen, voidaan liittää lisäpiireihin, joiden tarkoituksena on valvoa luminanssisignaalin pistevääristymän korjausta.
Alan ammattimiehen on helppo havaita esillä olevan 30 keksinnön kohteita ja etuja seuraavasta, oheisiin piirustuksiin liittyvästä yksityiskohtaisesta selityksestä.
Kuviot 1a ja 2a esittävät esillä olevan keksinnön periaatteiden mukaisia koodauslaitteistoja, jotka ovat sopivia hyväksymään sarjan värisignaaleja ja aikaansaavat koo-35 datun signaaliulostulon haudattu-kantoaaltomuodossa video-levytallennustarkoituksiin.
Kuvio 1b kuvaa lohkokaaviona laitteistoa uudelleenkoodaus-toiminnan suorittamiseksi, joka täydentää kuvion 1a mukai- 13 681 40 sella laitteistolla suoritettua toimintaa, käyttäen keksinnön lisäperiaatteita, laitteisto on sopiva videolevytoista-jassa käytettäväksi signaalien uudelleenkoodaamiseksi hau-dattu-kantoaaltomuodosta yleiseen NTSC-koodatun signaalin 5 muotoon.
Kuvio 2b esittää kuvion Ib mukaisen laitteiston modifikaatiota, johon sisältyy pystysuuntaisen pistevääristymän korjaustoiminta.
Kuviot 3, 4, 5 ja 6 esittävät muita esillä olevan 10 keksinnön suoritusmuotoja, jotka ovat sopivia suorittamaan kuvion Ib esittämän laitteiston uudelleen toiminnan toisto-laitteessa .
Kuvio Ib kuvaa tällaista laitteistoa, kuvion la mukaisella laitteistolla muodostetun yhdistetyn signaalin 15 jälkikäyttöä varten ja edustaa, esimerkiksi uudelleenkoo-dauslaitteistoa, jota voidaan käyttää videolevytoistolait-teessa, joka reagoi haudattu-kantoaalto-muotoiseen yhdistettyyn signaaliin, joka saadaan takaisin videolevyltä toiston aikana ja muuttaa nämä signaalit NTSC-koodattuun muo-20 toon, mikä on sopiva johdettavaksi väritelevisiovastaanot-timeen.
Kuvion Ib mukaisessa laitteistossa haudattu-kanto-aalto-muotoa oleva yhdistetty sisääntulosignaali (saatu esimerkiksi videolevyn toistolaitteesta) johdetaan vahvistimen 25 60 kautta kampasuodatinlaitteiston 70 sisäänmenopinteeseen T . Esimerkkinä on kampasuodatinlaitteisto 70 (tässä esimerkissä, kuten seuraavissakin esimerkeissä toistinlaitteis-ta) esitetty olevan tyyppiä, jossa käytetään kahta 1H viivytys johtoa (71, 72) kaskadissa; kuten edellä jo mainittiin, 30 tämäntyyppinen kampasuodatin tarjoaa erityisiä etuja verrattuna yhden 1H viivytysjohdon sisältävään tyyppiin mitä tulee hylkäysaukkojen muotoon kammankaltaisessa taajuus-ominaiskäyrässä, mikä tekee mahdolliseksi tarkkaan erottaa luminanssi- ja krominanssisignaalikomponentit vähemmän riip-35 puvasti yhdistetyn sisääntulosignaalin komponenttien taa-juusstabiliteetista (tällainen taajuusstabiliteetti on vaikea ylläpitää videolevytoistolaitteen ympäristössä, kuten edellä jo mainittiin). On kuitenkin huomattava, että kunkin 681 40 14 esimerkin yksinkertaisen 1H viivytysjohdon sisältävää versiota voidaan vaihtoehtoisesti käyttää erityisesti siellä, missä asianmukaista taajuudenkorjaustekniikkaa voidaan käyttää helpottamaan epästabiliteetin aiheuttamia pulmia taikka 5 esimerkiksi toisissa käyttöympäristöissä, joissa komponenttien taajuusstabiliteetti luontaisesti ei ole mikään vaikea pulma.
Jotta saataisiin aikaan kampasuodatinominaiskäyrä, joka on edellä mainittua krominanssikampasuodatintyyppiä 10 (so. läpäisykaistat juovataajuuden puolikkaiden parittomien monikertojen kohdalla ja nollat juovataajuuden monikertojen kohdalla), signaali viivytysjohtojärjestelyn keskikohdassa (so. viivytysjohdon 71 ulostulossa) vähentäen yhdistetään yhdistimessä 74 sisäänmenosignaalin (pinteessä T ) ja ulos- cl 15 tulosignaalin (so. signaaliulostulo viivytysjohdosta 72) summaan. Sisäänmeno- ja ulostulosignaalien summaaminen toteutetaan yhdistimellä 73; sisäänmeno- ja ulostulosignaali-osuudet täytyy olla oikealla tavalla amplitudiltaan painotettuja suhteessa keskipistesignaaliin, jotta aikaansaatai-20 siin haluttu niiden komponenttien kumoutuminen, jotka ovat juovataajuuden monikertoja ja kuvatussa järjestelyssä painotussuhde on 1:2, Täten on oletettava, että yhdistin 73 si- sisältää sopivia vaimenninvälineitä aikaansaadakseen ulostulon, joka vastaa puoliamplitudisen sisäänmenosignaalin ja 25 puoliamplitudisen ulostulosignaalin summaa, Vähentävän yhdistimen 74 ulostulo esiintyy suodattimen ulostulopinteessä Tb ja johdetaan kaistanpäästösuo-dattimeen 81, jonka päästökaista on keskitetty haudatun apukantoaaltotaajuuden f kohdalle (kuvaavasti 1,53 MHz), 30 ja kaistanleveys sopiva valitsemaan haudattu-apukantoaalto-muotoa olevan signaalin sivukaistat (esim, f ± 500 kHz). Suodattimen 81 ulostulo täten vastaa krominassisignaalia, joka on haudattu yhdistetyn sisääntulosignaalin keskikaistaan olennaisesti poissulkien alakaista- ja keskikaistalu-35 minanssisignaalikomponentit ja tämä valittu krominanssi-signaali siirretään taajuusalueella ylöspäin taajuuskaistalle, joka halutaan ulostulosignaalille käytettäväksi 15 681 40 modulaattorissa 83 sekoittamiseen oskillaattorin 85 ulostulon kanssa. Kuvaavasti viimeksi mainittu toimii taajuudella f + f (esim. 3,58 MHz + 1,53 MHz = 5,11 MHz), niin et-tä modulaation erotustaajuustuotteet osuvat kaistaan, joka 5 on keskitetty halutun ulostuloapukantoaaltotaajuuden f kohdalle (esim. NTSC-apukantoaaltotaajuus 3,58 MHz). Kais-tanpäästösuodatin 87, jonka päästökaistalla on sopiva leveys (esim, f ί 500 kHz) ja joka on keskitetty f kohdalle, on kytketty modulaattorin 83 ulostuloon ja selektiivisesti lä-10 päisee halutut erotustaajuusmodulaatiotuotteet.
Kuvion Ib mukaisen järjestelyn kampasuodatinlaitteis-toon 70 edelleen sisältyy yhdistin 76, joka summaavasti yhdistää keskipistesignaalin (ulostulo viivytysjohdosta 71) ja punnitun summan sisäänmeno- ja ulostulosignaaleista (so. 15 ulostulon yhdistimestä 73) muodostaakseen edellä mainittua luminanssikampasuodatinmuotoa olevan kampasuodattimen (so. jossa päästökaistat ovat juovataajuuden monikertojen kohdalla ja nollat juovataajuuden puolikkaan parittomien monikertojen kohdalla), Yhdistimen 73 ulostulo johdetaan yhdisti-20 meen 76 kuitenkin ylipäästösuodattimen 77 kautta tarkoituksella välttää luminanssisignaalispektrin jakamattoman ala-kaistaosan kampaaminen. Kuvaavasti on ylipäästösuodatin (HPF) 77 samanlaista muotoa kuin HPF 20 kuviossa la, jossa käytetään alipäästösuodatinta (LPF) 77A tulevalle signaa-25 lille ja yhdistintä 77C vähentäen yhdistämään alipäästösuo-dattimen ulostulo suodattamattomaan sisääntulosignaaliver-sioon, joka johdetaan viivytyselementin 77B kautta (joka olennaisesti sopii yhteen LPF 77A viivytyksen kanssa). Samalla tavoin kuin HPF 29:llä HPF 77 rajataajuus on edulli-30 sesti valittu osumaan juuri alapuolelle alinta haudattu- apukantoaalto-sivukaistataajuutta (esim. f ~ 1 MHz). Kes-kikohtasignaali johdetaan yhdistimeen 76 viivytyselementin 75 kautta (olennaisesti sopii yhteen viivytyselementin 77B viivytyksen kanssa).
35 Yhteenlaskevan yhdistimen 76 ulostulo esiintyy suo dattimen ulostulopinteessä Tc ja sisältää kampaamattomat alakaistaluminanssisignaalikomponentit (jotka osuvat taa- 681 40 16 juuksille alle f ) ja kammatut keskikaista- ja yläkaista-luminanssisignaalikomponentit, olennaisesti poissulkien keskikaistakrominanssisignaalikomponentit. Yhdistimen 76 ulostulo on johdettu viivytyselementtiin 82, joka viivyttää 5 luminanssisignaalikomponentteja ajan, joka on valittu olennaisesti tasaamaan luminanssisignaalikomponenttien kokonais-viivytyksen krominanssisignaalikomponenttien viivytyksen kanssa (johtuu pääasiassa kulusta pinteestä BPF-suodat-timen 87 ulostuloon). Viivytyselementin 82 luminanssisig-10 naaliulostulo yhdistetään taajuudeltaan siirrettyyn kromi-nanssisignaalin ulostuloon suodattimesta 87 yhdistimellä 90 muodostamaan yhdistetty ulostulosignaali, joka on esimerkiksi NTSC-koodatussa muodossa sopiva käsiteltäväksi väritele-visiovastaanottimessa, joka on normaalia NTSC-tyyppiä.
15 Kuvioiden 1a ja 1b mukaisten uudelleenkoodauslaitteistojen konstruktiossa 1H viivytysjohdot (31,71,72) voivat kuvaavasti olla laajakaistaultratyyppiä, joita on saatavissa toi-minimeltä Corning Glass Co, modulaattorit (43,83) voivat mukavasti olla kaksoistasapainotettua muotoa, lyhyt viivytys-20 elementti (15,32,42,75,77B,82) voi kuvaavasti olla asianmukaisen pituinen koaksiaalijohto ja oskillaattorit (45,85) voivat kuvaavasti olla start-stop muotoa, jota sopivasti ohjataan juovataajuussignaalilla (H), joka liittyy yhdistettyyn käsiteltävään signaaliin.
25 Kuvio 2b on kuvaava sille, miten vaaka- ja pystysuun taiset pistevääristymäkorjaukset voidaan liittää esillä olevan keksinnön mukaisiin kampasuodatusjärjestelyihin. Jotta vältettäisiin lisäsuoritusmuotojen esittelyn tekemistä liian monimutkaiseksi, ei seuraavassa selitettyjen suoritusmuoto-30 jen yhteydessä käsitellä näiden pistevääristymäkorjauspiir-teiden soveltamista niihin, vaan alan ammattimiehen oletetaan helposti havaitsevan edellä esitettyihin verrattavat tavat, joilla seuraavassa selitetyt suoritusmuodot voivat olla sovitetut sisältämään kuvion 2b mukaiset pistevääristy-35 mäkorjauksen ohjausominaisuudet.
Kuviossa 3 on kuvattu muunnos kuviossa 1b kuvatusta toistolaitteen suoritusmuodosta. Tässä muunnoksessa kaistan- 17 68140 päästösuodatin rajoittaa kampasuodatuslaitteiston sisään-raenon siihen suhteellisen kapeaan keskikaistaan, joka jaetaan luminanssisignaalikomponenttien ja haudattu-apukanto-aalto-krominanssisignaalikomponenttien kesken; sekä alakais-5 ta- että yläkaistakomponentit sisäänmenosignaalista ohittavat suodatuslaitteiston,
Kuvion 3 mukaisessa järjestelyssä yhdistetty sisään-menosignaali, joka on haudattu-apukantoaaltomuotoa ja saatu esimerkiksi toistettaessa ("soitettaessa") videolevyä, 10 johdetaan kaistanpäästösuodattimen li? kautta kampasuodatuslaitteiston 70’ sisäänmenoon T J, Kaistanpäästösuodatin 150 3l on kuvattu tyyppinä, jossa käytetään kaistan eliminointi-suodatinta 150A, joka reagoi yhdistetylle sisäänmenosignaa-lille, ja yhdistintä 150C vähentäen yhdistämään suodattimen 15 150A ulostulo suodattamattomaan versioon yhdistetystä si säänmenosignaalista, joka on johdettu viivytyselementin 150B kautta (jonka viivytys olennaisesti sopii yhteen signaalin sen viivytyksen kanssa, joka liittyy suodattimeen 150A). Suodattimen 150A eliminointikaista vastaa jaettua keski-20 kaistaa (esimerkiksi f t 500 kHz).
Kampasuodatinlaitteistossa 70’ käytetään kaskadissa olevia viivytysjohtoja 71 ja 72, yhdistintä 73 viivytys-johdon sisäänmenon ja ulosmenon summaamiseksi oikein painotettuina, ja yhdistintä 74, joka vähentäen yhdistää kes-25 kipistesignaalin yhdistimen 73 ulostuloon. Nämä elementit muodostavat krominanssikampasuodattimen, joka on kuviossa Ib esitetyn kaltainen, yhdistimen 74 ulostulosignaalit esiintyvät suodattimen ulostulopinteessä T^'. Pinteessä T^' esiintyvät signaalit käsitellään kaistanpäästösuodattimella 81, 30 modulaattorilla 83 ja kaistanpäästösuodattimella 87, kuten kuviossa Ib, krominanssisignaalin taajuussiirtämiseksi haluttuun (NTSC)asemaan ulostulosignaalia varten. Kaistanpäästösuodatin 81 voidaan valinnaisesti jättää pois ottaen huomioon mainittu kamparajoitusvaikutus sisäänmenokaistan-35 päästö suodattimessa 150,
Kampasuodatinlaitteistoon 70' sisältyy myös yhdistin 76' yhteenlaskevasti yhdistämään keskipistesignaali yh- 681 40 18 distimen 73 ulostuloon. Nämä sisäänmenot syötetään suoraan yhdistimeen 76' toisin kuin käytettäessä ylipäästösuodatin-ta 77 ja yhdistintä 76’ kuvion Ib mukaisessa järjestelyssä. Luminanssikampasuodatinulostulo yhteenlaskimesta 76’ suo-5 dattimen ulostulopinteessä T ' sisältää vain keskikaistakom-ponentit, johtuen sisääntulokaistansuodattimen 150 mainitusta rajoittavasta efektistä, Nämä kammatut keskikaistakom-ponentit yhdistetään kampaamattomiin alakaista- ja yläkais-takomponentteihin yhteenlaskimessa 150, nämä kampaamatto-10 mat alakaista ja yläkaistakomponentit saadaan kaistaelimi-naatiosuodattimen 150A ulostulosta, Yhteenlaskimen 150 ulostulo syöttää luminanssisignaalisisäänmenon (viivytyselemen-tin 82 kautta) ulostulosignaaliyhdistimeen 90 yhdistettäväksi taajuussiirrettyyn krominanssisignaaliulostuloon 15 kaistanpäästösuodattimesta 87.
Erityisenä etuna kuvion 3 esittämälle laitteistolle on suhteellisen kapeakaistaiset vaatimukset (esim. noin 1 MHz kaistanleveys) kampasuodatinlaitteistolle 70, mikä lopuksi voi heijastua pienempinä kustannuksina 1H viivytys-20 johtoelementeille,
Kuvio 4 kuvaa kuvion 3 esittämän laitteiston muunnelmaa, jossa on säilytetty edellä mainittu kapeakaistaisuus-vaatimus samalla, kun mukaantuotu taajuussiirto ennen suodatusta mahdollistaa suhteellisen huokean, kaupallisesti 25 saatavissa ja kapeakaistaista muotoa olevan ultraääniviivy-tysjohdon käyttämisen (esim. Amperex Type DL45 1H viivytys-johto) . Kuvion 4 esittämässä järjestelyssä yhdistetty si-säänmenosignaali (haudattu-apukantoaalto-muotoa) johdetaan kaistanpäästösuodattimeen 150 juuri kuten kuviossa 3. Kui-30 tenkin kaistanpäästösuodattimen 150 ulostulo sekoitetaan värähtelyihin edellä mainitulla apukantoaaltosummataajuu-della (so. f + fs1) oskillaattorista 152 modulaattorissa 154, joka on esitetty kaksoistasapainotettua muotoa olevaksi.
35 Kuvion 4 kampasuodatinlaitteiston 70" komponenttien (71, 72, 73, 74 ja 76’) järjestely vastaa niiden järjestelyä kuviossa 3, Kuitenkin esimerkiksi lii viivytys johdot 71 ja 19 681 40 72 ovat edellä mainittua DL 45 muotoa, joka läpäisee kapeakaistaisen erotustaajuusmodulaatiotuotteen (joka osuu esimerkiksi kaistaan 3,58 MHz t 500 kHz) olennaisesti poissulkien modulaation summataajuustuotteen, Kuitenkin, koska yk-5 si kampasuodatinlaitteistolla 70" yhdistettävistä osista on viivyttämätön sisäänmenosignaali, on järkevää sisällyttää modulaattoriin 154 sopivat välineet (kuten esimerkiksi alipäästö- tai kaistanpäästösuodatin), jotka hylkäävät summataa juustuotteen ennen johtamista kampasuodatinsisäänmenoon 10 pinteessä T ",
Erotetut krominanssisignaalikomponentit esiintyvät vähentävän yhdistimen 74 ulostulossa (pinne T^") spektri-kohdalla, joka halutaan ulostulosignaalikäyttöön. Näiden komponenttien valinta kaistanpäästösuodattimella 87 yksin-15 kertaisesti muodostaa krominanssisignaalin johdettavaksi ulostulosignaaliyhdistimeen 90.
Erotetut luminanssisignaalikomponentit, vain jaetulta kaistalta, esiintyvät yhteenlaskevan yhdistimen 76' ulostulossa (pinne T "), mutta miehittävät väärän kaistan 20 ulostulosignaalikäyttöä silmälläpitäen (ne on siirretty ylöspäin niiden normaalista keskikaistasijainnista). Näiden luminanssisignaalikomponenttien alaspäin siirto oikeaan keskikaistakohtaan toteutetaan toisella sekoittamisella oskillaattorin 152 värähtelyihin modulaattorissa 156. Modu-25 laattori 156 on kuvattu kaksoistasapainotettua muotoa olevaksi. Modulaation erotustaajuustuote muodostaa kammatut keskikaistasignaalikomponentit, jotka lisätään kampaamatto-miin alakaista ja yläkaistakomponentteihin kaistaeliminoin-tisuodattimen 150A ulostulosta yhteenlaskevassa yhdistimes-30 sä 160, Summaimen 160 ulostulo muodostaa luminanssisignaa-lisisäänmenon ulostulosignaaliyhdistimeen 90.
Tulkoon mainituksi, että kuvioiden 3 ja 4 järjestelyt ovat esimerkkejä toistolaitteen suoritusmuodoista, joissa viivytysjohtojen ohitus alakaistakomponenteilla vähentää 35 viivytysjohdon kaistanleveysvaatimuksia, Ikävä kyllä, jos tällainen alakaistaohitus toistolaitteessa on tehokkaasti kaskadissa samanlaisen alakaistaohituksen kanssa tallen- 681 40 20 timessa, alakaistakomponentit putoavat pystysuunnassa muiden komponenttien tahdista merkittävässä määrin. Jos toisaalta viivytysjohdon alakaistaohitus vältetään tallentimessa, on täysi vapaus käyttää tai olla käyttämättä alakaistaohi-5 tusta toistolaitteessa, ja seurauksena on hyvin paljon vähemmän näkyvä tahdistaputoamisvaikutus kummassakin tapauksessa. Laajakaistaisen viivytysjohdon kustannukset on järkevä hyväksyä tallentimessa, jos tämä helpottaa mahdollisuutta käyttää kustannuksia säästäviä kapeakaistaisia viivy-10 tysjohtoja kuluttajan instrumentissa (so, toistolaitteessa).
Kuvio 5 kuvaa toistolaitteen uudelleenkoodauslait-teiston muotoa, jossa edellä mainittua vähentävää prosessia on käytetty, jotta saataisiin aikaan luminanssikampasuoda-tinominaiskäyrä. Kuvion 5 mukaiseen kampasuodatinlaitteis-15 toon 70A sisältyy elementtien 71, 72, 73 ja 74 tavallinen järjestely muodostamaan krominanssikampasuodatinulostulo vähentävän yhdistimen 74 ulostuloon (ulostulonapa T ), mutta siihen ei sisälly mitään yhteenlaskevaa yhdistintä vastaamassa elementtiä 76' kuviossa 4/ Keskipistesignaali, 20 joka syötetään ulostulopinteeseen T^, on kampaamaton signaali .
Kuvion 5 mukaisen järjestelyn käytössä täyskaistai-nen yhdistetty (täydellinen)sisäänmenosignaali sekoitetaan värähtelyillä (f ' + f ) oskillaattorista 152' modulaatto-
5 S
25 rissa 154J, joka tässä esimerkissä ei ole kantoaaltotasa-painotettu. Yksi modulaatiotuotteista vastaa kantoaaltoa taajuudella 2fs*:2fs (esim. likimain 10,2 MHz), apukanto-aallon osuessa sen alempaan sivukaistaan taajuudella f ' + 2fs (esim. likimain 8,7 MHz). Tynkäkaistasivunauhasuodatin 30 155 muodostaa kaistanpäästöominaisuudet kantoaallon olles sa yläpään kaltevuuden keskipisteessä.
Kammatut krominanssisignaalikomponentit, jotka ympäröivät (f 1 + 2f ) apukantoaaltotaajuutta esiintyvät pin-S s teessä T 2 ja valitaan kaistanpäästösuodattimella 157 sekoit- 35 tamista varten (f 1 : f ) ulostuloon oskillaattorista 152' S s modulaattorissa 156*. Erotustaajuustuote, joka sisältää krominanssisignaalit halutulla (NTSC-kaistalla f ympärillä, 21 68140 valitaan kaistanpäästösuodattimella 87 johdettavaksi ulos-tulosignaaliyhdistimeen 90,
Kammattu krominanssisignaaliulostulo kaistanpääsvtö-suodattimesta 157 myös johdetaan yhdistimeen 163 vähennet-5 tävästi yhdistettäväksi kampaamattomaan yhdistettyyn signaaliin (ylössiirretyssä spektrikohdassa), joka saadaan pinteestä T viivytyselementin 161 (olennaisesti sopii yhteen kaistanpäästösuodattimen 157 viivytyksen kanssa) kautta. Vähennyslaskuyhdistimen 163 ulostulo johdetaan verho-10 käyräilmaisimeen 165, Alipäästösuodatin 167 ottaa takaisin ilmaisimen ulostulosta kantakaistaluminanssisignaalin, joka sisältää kammatut keskikaistakomponentit yhdessä kampaa-mattomien alakaista- ja yläkaistakomponenttien kanssa. Suodattimen 167 ulostulo johdetaan yhdistimeen 90 halutun 15 (NTSC-muotoisen) yhdistetyn ulostulosignaalin muodostamiseksi .
Kuvio 5 kuvaa järjestelyä, jossa on käytetty siirtoa suhteellisen suurtaajuiselle kaistalle, niin että suhteellisen leveäkaistainen täydellinen yhdistetty signaali esiin-20 tyy pienenä suhteellisena osana kantoaaltotaajuudesta.
Tietty kaistanleveys voidaan helpommin toteuttaa ultraääni-sellä viivytysjohdolla, joka toimii suurella kantoaaltotaajuudella, koska suhteellinen vaihtelu on pienempi.
Kuvio 5 kuvaa myös toistolaitteen uudelleenkoodaus-25 laitteistoa, johon sisältyy "värinä"korjaus ennen kampasuo-datusta, mihin liittyy edellä mainitut edut sisääntulo-yhdistetyn signaalin ei-toivottuihin taajuusvaihteluihin nähden. Tässä tarkoituksessa oskillaattori 152' on kuvaavasti jänniteohjattu oskillaattori (VCO), joka reagoi vaihedetek-30 torin 175 ulostuloon. Vaihedetektori vertaa taajuudella f toimivan vertailuoskillaattorin 177 (esimerkiksi 3,58 MHz kideoskillaattori) ulostuloa synkronoivaan väritahtisignaa-liulostuloon väritahtiveräjästä 173. Väritahtiveräjä 173, joka ajastetaan juovataajuusimpulsseilla, jotka synkroni-35 erottimella 171 johdetaan yhdistetystä sisäänmenosignaalis-ta, selektiivisesti läpäisee kammatun krominanssisignaali-ulostulon (kaistanpäästösuodattimesta 87) synkronoivan 22 6814 0 väritahtiosan (taajuudella f ), Kuvattu järjestely on vaihelukitun silmukan (PLL) muotoa, mikä pyrkii tekemään modulaattorin 154’ ulostulon olennaisesti vapaaksi sisäänme-nosignaalin "värinästä" ja on sopiva käytettäväksi myös 5 kuvion 5 mukaisessa järjestelyssä.
Kuvio 6 esittää kuvion 5 mukaisen suoritusmuodon muunnosta, jossa tynkäkaistasivunauhasuodatin 155’ läpäisee tasapainottamattoman (f ' + f ) kantoaaltotuotteen yhdestä tasapainotetusta modulaattorista 154' (joka reagoi 10 yhdistetylle sisäänmenosignaalille ja VCO 152’ ulostuloon) sekä alemman sivunauhan (johon apukantoaalto osuu halutulla f taajuudella), Suodattimen 1551 kaistanpäästöominaisuus sijoittaa (f 1 + f ) kantoaallon yläpään kaltevuuden keski-kohtaan, niin että pieni osa ylemmästä sivunauhasta tulee 15 myös päästetyksi lävitse. Kantoaallon (f ' + f ) modulaa-tio-%, joka toteutetaan modulaattorissa 154', pidetään suhteellisen alhaisena.
Suodattimen 155' ulostulo johdetaan kampasuodatin-laitteiston 70A’ sisäänmenopinteeseen T *. Laitteiston 70A’ 20 sisäinen järjestely on samanlainen kuin kuvion 5 kampasuo-dattimen 70A, elementtien 71, 72, 73, 74 tavallinen järjestely aikaansaa krominanssikampasuodatinulostulon pinteeseen T 1 (ulostulo vähentävästä yhdistimestä 74). Kuitenkin, z toisin kuin kuvion 5 mukaisessa järjestelyssä, krominanssi-25 signaalikomponentit pinteessä TzJ osuvat (NTSC) spektrikoh-taan, joka halutaan ulostulokäyttöä varten, joten niiden valinta kaistanpäästösuodattimella 87 suoraan tuottaa f krominanssisignaalin johdettavaksi ulostulosignaaliyhdisti-meen 90.
30 Kampaamaton yhdistetty signaali (keskipistesignaali) esiintyy laitteiston 70A’ pinteessä T ' ja johdetaan viivy-tyselementin 161 (olennaisesti sopii yhteen kaistanpäästö-suodattimen 87 viivytyksen kanssa) kautta yhdistimeen 163 vähennettävästi yhdistettäväksi kaistanpäästösuodattimen 35 87 ulostulon kanssa. Yhdistimen 163 ulostulo johdetaan ver- hokäyräilmaisimeen 163. Ilmaisimen ulostulon alipäästösuo-datus alipäästösuodattimella 167 antaa takaisin kantakaista- 681 40 23 aluminanssisignaalin, joka sisältää kammatut keskikaistakom-ponentit ja kampaamattomat alakaista- ja yläkaistakomponen-tit, sopivana johdettavaksi ulostulosignaaliyhdistimeen 90.
Kuvion 6 esittämä järjestely myös sisältää värinä-5 korjauksen ennen kampasuodatusta, käyttäen elementtejä 171, 173, 175, 177 ja 152J PLL-järjestelmässä, joka on verrattava kuvion 5 esittämään järjestelyyn. Kuvion 6 esittämässä järjestelyssä on edullisesti vältetty kuvion 5 esittämän järjestelmän sisältämän kampauksen jälkeisen modulaattorin 10 (1561) tarve.
Kuviot la ja 2a kuvaavat esillä olevan keksinnön periaatteiden soveltamista järjestelmiin värikuvainformaa-tion suoraan koodaamiseksi haudattu-apukantoaalto-muotoon.
Kuviossa la tyypillisen lähteen koodaamattomalle vä-15 rikuvainformaatiolle muodostaa tavallista muotoa oleva vä-rifilmipyyhkäisin 200, joka aikaansaa kolmen yhtäaikaisen videosignaalin (R, G ja B) sarjan, jotka edustavat vastaavasti pyyhkäistävän filmikuvan puna-, vihreä- ja sinipi-toisuutta. Värisignaalit johdetaan tavanomaiseen matriisi-20 laitteistoon 210 kolmen riippumattoman sisäänmenosignaalin muuttamiseksi erilaiseksi kolmen riippumattoman signaali-ulostulon sarjaksi, jossa signaalit ovat muotoa (R-Y, B-Y ja Y, jossa Y = 0,3 R + 0,59 G + 0,11 B) ja joka on sopiva käytettäväksi koodauksessa.
25 Kukin matriisilla 210 tuotetuista värierosignaa- leista (R-Y, B-Y) johdetaan asianomaiseen modulaattoriin 231, 233, joka on kaksoistasapainotettua muotoa. Vastaavat vaiheet, 0D v ja 0D v (eroavat toisistaan 90°) vertailuvä-rähtelyistä halutulla haudatulla (upotetulla) apukantoaal-30 totaajuudella f ' (esim. 1,534091 MHz) johdetaan vastaaviin
S
modulaattoreihin 231 ja 233. Modulaattoreiden 231 ja 233 ulostulot yhdistetään yhteenlaskimella 235 muodostamaan krominanssisignaali, joka on tehokkaasti vaihemoduloitu sävyn ja amplitudimoduloitu kylläisyyden suhteen. Kuvaavas-35 ti on kunkin moduloivan värierosignaalin kaistaleveys rajoitettu 500 kHz:iin ja krominanssisignaali miehittää taajuuskaistan f 1 ± 500 kHz.
68140 24
Yhteenlaskimen 235 krominanssisignaaliulostulo johdetaan kampasuodatinlaitteistoon, johon sisältyy 1H viivytys johto 241 ja yhdistin 243, jonka tehtävänä on vähentäen yhdistää viivytysjohdon sisäänmeno ja ulostulo. Yhdistimen 5 243 ulostulo on krominanssisignaali, joka on kammattu si ten, että läpi on päästetty krominanssisignaalikomponentit juovataajuuden puolikkaan parittomien monikertojen kohdalla tai lähellä ja hyljätty on krominanssisignaalikomponentit juovataajuuden monikertojen kohdalla, 10 Luminanssisignaali (Y) ulostulo matriisista 210 joh detaan ylipäästösuodattimeen 250, johon kuuluu alipäästö-suodatin 250A, joka reagoi Y-matriisiulostulolle ja yhdistin 250C, joka vähentävästi yhdistää alipäästösuodattimen 250A ulostulon suodattamattomaan versioon Y-matriisiulostulosta, 15 joka on johdettu viivytyselementin 250B kautta (viivytys olennaisesti sopii yhteen alipäästösuodattimen 250A viivytyksen kanssa),
Ylipäästösuodattimen 205 rajataajuus (f ) vastaa alipäästösuodattimen 250A rajataajuutta ja sopivasti vali-20 taan juuri alapuolelle alinta haudatun apukantoaallon sivu-nauhataajuutta (esim. f = 1 MHz). Luminanssisignaalikom-ponentit taajuuden f yläpuolella kulkevat yhdistimen 250C ulostulosta kampasuodatinlaitteistoon, johon kuuluu 1H viivytys johto 261 ja yhdistin 263, joka yhteenlaskevastl yh-25 distää viivytysjohdon 261 sisäänmenon ja ulostulon. Yhdistimen 263 ulostulona on luminanssisignaali, josta puuttuu sen alakaistakomponentti (O-f ) ja joka on kammattu yläpuolella fco:n päästämään luminanssisignaalikomponentit juovataajuuden monikertojen kohdalla tai lähellä ja hylkää-30 mään luminanssisignaalikomponentit juovataajuuden puolikkaan monikertojen kohdalla.
Kammatut luminanssisignaalikomponentit yhdistimen 263 ulostulossa yhteenlaskevastl yhdistetään (a) kampaa-mattomaan alakaistakomponenttiin, joka saadaan alipäästö-35 suodattimen 250A ulostulosta ja (b) kammattuun krominanssi-signaaliulostuloon yhdistimestä 270 muodostamaan tallentamista varten haluttu yhdistetty ulostulosignaali haudattu-apukantoaaltomuodossa.
68140 25
Suorassa koodausympäristössä, jota esimerkkinä kuvaa kuvio la, kampasuodatuksen käyttö "solien" (aallonpohjien) muodostamiseen voidaan selvästi nähdä, koska koodaajalla ei ole suoritettava mitään sotkevaa erottamistoimin-5 taa. Keskikaistan diagonaalisten luminanssikomponenttien ylikuuluminen väriin on olennaisesti ehkäisty eliminoimalla tällaiset komponentit luminanssisignaalista ennen sen alku-yhdistämistä krominanssi-informaatioon, Päinvastoin, vaikka diagonaalista väri-informaatiota voi aiheutua krominanssi-10 signaalikomponenteissa, jotka osuvat juovataajuuden moni-kertojen kohdalle tai lähelle, tällaiset "diagonaaliset" krominanssikomponentit olennaisesti eliminoidaan krominans-sisignaalista ennen sen alkuyhdistämistä luminanssi-infor-maatioon. Täten kumpikin signaali, jotka jakavat keskikais-15 tan tallennetussa yhdistetyssä signaalissa, miehittävät vain toisensa poissulkevat osat tätä kaistaa. Tallennetun signaalin myöhemmässä käytössä toistolaitteessa toistensa kanssa lomittain sijoitetut luminanssi- ja krominanssisig-naalit voidaan erottaa toisistaan kampasuodatuksella ilman 20 vaaraa diagonaalityyppisestä ylikuulumisesta.
Kun toistolaitteen toimintoihin kuuluu uudelleenkoo-daus NTSC-koodattuun muotoon haudattu-kantoaaltomuodosta, joka tässä on esimerkkinä esitetty (so. haudattu-kantoaalto-taajuus 1,53 MHz, jaettu keskikaista 1-2 MHz; ja luminans-25 sikaistaleveys 0-3 MHz), seuraavat väritelevisiovastaanot-timen käsittelytoiminnat uudelleenkoodatuilla signaaleilla (myös käyttämättä vastaanottimen kampasuodatinta) ovat vapaat luminanssin ylikuulumisesta väriin, koska uudelleen-koodattu krominanssisignaali sijaitsee kaistalla (3,08 -30 4,08 MHz), jossa ei ole minkään tyyppistä luminanssi-in- formaatiota.
Jos käytetään luminanssisignaalin rajataajuuden ulottamista ohi 3 MHz esimerkin tallennetussa signaalissa, kuvion la mukaisella laitteistolla on lisätehtävänä kammata 35 ulos diagonaalityyppiset luminanssisignaalikomponentit jaettavassa yläkaistassa. Mainittakoon edelleen, että kuvion 8 esittämässä suoraan koodaavassa laitteistossa ei ole 681 40 26 "sisärakenteista" ylikuulumista yläkaistan "diagonaali" komponenteista (kuten todettiin olevan tarkasteltaessa tal-lentimen uudelleenkoodauslaitteistoa), koska ei ole olemassa luminanssi- ja krominanssi-informaation yhdistämistä 5 ennen kampasuodatusta,
Kuvio 2a kuvaa kuvion la esittämän koodauslaitteis-ton modifikaatiota, jossa luminanssikampasuodatus (elementeillä 261’, 263') edeltää eikä seuraa ylipäästösuodatusta suodattimena 250. Tämä mahdollistaa sen, että alakaista-10 luminanssikomponenttisisäänmeno yhdistimeen 270 voidaan johtaa (alipäästösuodattimen kautta, joka sopii yhteen alipääs-tösuodattimen 250A ominaiskäyrän kanssa) lH-viivytysjohdon ulostulosta. Tällä järjestelyllä vältetään tallentimessa alakaistan viivytysjohdon ohittamisen käyttäminen, mikä on 15 edullista sen aikaisemmin mainitun vaikutuksen johdosta toistolaitteen suunnitteluvapauteen,
Tulkoon mainituksi, että jos halutaan kammata vain jaettu keskikaista luminanssisignaalista ja sallia "diago-naalisten" luminanssikomponenttien, joiden taajuudet ovat 20 tämän yläpuolella, jäädä tallennettuun signaaliin, tämä voidaan toteuttaa kuvion 2a esittämän laitteiston yksinkertaisella modifikaatiolla: korvataan sovitettujen ali-päästösuodattimien pari (250A, 280) kahdella sovitetulla kaistanestosuodattimella, joiden kummankin estokaista on 25 sama kuin jaettu keskikaista.
Kuten edellä mainitussa Clemensin hakemuksessa on selitetty, hitaampaa kuin tosiaikaista videolevytallennus-tekniikkaa voidaan käyttää, jossa käytetään hyväksi aikaskaalassa laajennettuja videosignaaleja. On huomattava, 30 että kuvion la ja 2a mukaista koodaustekniikkaa voidaan käyttää "hidastetuille" videosignaaleille yhtä hyvin kuin "tosiaikaisille" videosignaaleille, kun otetaan huomioon se, että "hidastettujen" videosignaalien juovataajuus vastaa "tosiaikaista" juovataajuutta jaettuna aikaskaalan laa-35 jennuskertoimella.

Claims (6)

  1. 21 68140
  2. 1. Värikuvasignaalin muuntojärjestelmä, joka käsittää yhdistetyn värikuvasignaalin lähteen, johon signaaliin 5 kuuluu värikuvan valotiheyttä edustavia signaaleja ja värikuvan värikkyyttä edustavia signaaleja, ensimmäisen kampa-suodatinlaitteen, joka yhdistetyn kuvasignaalin vaikutuksesta kehittää värikkyyslähtösignaalin, ja toisen kampa-suodatinlaitteen, joka yhdistetyn kuvasignaalin vaikutuk-10 sesta kehittää valotiheyslähtösignaalin, tunnettu siitä, että mainittu yhdistetyn signaalin lähde (60) tuottaa valotiheyssignaaleja, joihin kuuluu ensimmäinen osa, joka edustaa karkeita (coarse) kuvaosia, jotka sijaitsevat ensimmäisellä taajuuskaistalla, ja toinen osa, joka edus-15 taa keskihienoja kuvaosia, jotka sijaitsevat toisella ylemmällä taajuuskaistalla, ja kolmas osa, joka edustaa hienoja kuvaosia, jotka sijaitsevat toista kaistaa ylemmällä, kolmannella taajuuskaistalla; että toiseen valotiheyssignaali-osaan kuuluu keskihienoja kuvaosia, jotka sijaitsevat vain 20 ensimmäisessä joukossa säännöllisin välein olevia spektri-kohtia, jotka ulottuvat toisen taajuuskaistan yli, jolloin mainitusta osasta puuttuvat keskihienot kuvaosakomponentit, jotka osuvat toiseen joukkoon säännöllisin välein olevia spektrikohtia, jotka ovat lomittain ensimmäisen joukon 25 kanssa; että värikkyyttä edustavat signaalit mainitusta lähteestä jakavat toisen taajuuskaistan toisen valotiheys-signaaliosan kanssa, jolloin värikkyyssignaaliin kuuluu mainitulla yhteisellä toisella kaistalla värikkyyttä edustavia signaalikomponentteja, jotka on saatettu sijaitsemaan vain 30 spektrikohtien toisessa joukossa, ja jolloin värikkyyssig-naalista puuttuvat värikkyyttä edustavat signaalikomponen-tit, jotka osuvat spektrikohtien ensimmäiseen joukkoon; että ensimmäiseen kampasuodatinlaitteeseen (70) kuuluu piirejä (71,73,74), jotka muodostavat useita nollakohtia, jotka 35 ovat korreloitu spektrikohtien ensimmäiseen joukkoon mainitun värikkyyslähtösignaalin kehittämiseksi, jossa ei esiinny ylikuulumista toisen valotiheyssignaaliosan keskihienoista 28 6 8 1 40 kuvaosista; ja että toiseen kampasuodatinlaitteeseen (70) kuuluu piirejä (71,73,76), jotka muodostavat useita nolla-kohtia, jotka on korreloitu spektrikohtien toiseen joukkoon mainitun valotiheyslähtösignaalin kehittämiseksi, mu-5 kaan luettuna ensimmäinen, toinen ja kolmas osa ensimmäisellä, toisella ja kolmannella taajuuskaistalla, jolloin toisessa osassa ei esiinny ylikuulumista mainituista vä-rikkyyssignaalikomponenteista.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, 10 tunnettu seköituslaitteesta (152, 154), joka siirtää yhdistetyn signaalin komponenttien taajuutta ennen niiden johtamista ensimmäiseen kampasuodatinlaitteeseen, jolloin ensimmäisen kampasuodatinlaitteen muodostamat useat nollakohdat eroavat spektrikohtien ensimmäisestä jou- 15 kosta mainitun taajuussiirron määrällä.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen järjestelmä, tunnettu sekoituslaitteesta (152, 154), joka siirtää yhdistetyn signaalin komponentteja ennen niiden johtamista toiseen kampasuodatinlaitteeseen, jolloin toisen kam- 20 pasuodatinlaitteen muodostamat useat nollakohdat eroavat spektrikohtien toisesta joukosta mainitun taajuussiirron määrällä.
  5. 4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestelmä, tunnettu lähtösignaalin muodostavasta 25 laitteesta (90), joka reagoi ensimmäisen ja toisen kampasuodatinlaitteen lähtösignaaleihin, niin että mainitusta muuntolaitteesta lähetetään valotiheys- ja värikkyyssig-naaleja mukaan luettuna ensimmäisen taajuuskaistan kampa-suodattamattomia valotiheyssignaaleja. 29 681 40
  6. 1. System för omvandling av färgbildssignalen, vil-ket system omfattar en kalla för en kombinerad färgbilds-5 signal, innefattande signaler representerande luminansen av färgbilden och signaler representerande krominansen av färgbilden, en första kamfilteranordning, som genom pä-verkan av den kombinerade bildsignalen alstrar en krominans-utsignal, och en andra kamfilteranordning, som genom pa-10 verkan av den kombinerade bildsignalen alstrar en luminans-utsignal, kännetecknat därav, att kallan (60) för nämnda kombinerade signal alstrar luminenssignaler, vilka innefattar en första del, representerande grova (coarse) bilddelar, vilka är belägna pä ett första frekvensband, och 15 en andra representerande medelfina bilddelar, vilka är belägna pä ett andra högre frekvensband, och en tredje del, representerande fina bilddelar, vilka är belägna pä ett tredje frekvensband, beläget högre än det andra; att den andra luminanssignaldelen innefattar medelfina bilddelar, 20 belägna endast i en första mängd med jämna mellanrum belägna spektralställen, vilka sträcker sig över det andra frekvensbandet, varvid i sagda del fattar de medelfina bild-delskomponenter, vilka träffar en andra mängd med regel-bundna mellanrum belägna spektralställen, vilka ligger var-25 vade med den första mängden; att krominansen representerande signaler frän nämnda källa delar det andra luminanssig-nalbandet med den andra luminanssignaldelen, varvid kro-minanssignalen innefattar pä det nämnda gemensamma andra bandet krominansen representerande signalkomponenter, vil-30 ka bringats att vara belägna endast i spektralställenas andra mängd, varvid i luminanssignalen fattas krominansen representerande signalkomponenter, vilka träffar spektralställenas första mängd, att den första kamfilteranordningen (70) innefattar kretsar (71,73,74), vilka bildar ett fler-35 tai nollställen, vilka ställets i relation till spektralställenas första mängd för att alstra den nämnda krominans-utsignalen, i vilken ingen överhörning förekommer frän den
FI810741A 1972-04-19 1981-03-10 System foer omvandling av faergbildssignalen FI68140C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB1803672 1972-04-19
GB1803672A GB1431378A (en) 1972-04-19 1972-04-19 Colour information translating systems
FI118973 1973-04-16
FI1189/73A FI61598C (fi) 1972-04-19 1973-04-16 System foer omvandling av faergbildssignaler

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI810741L FI810741L (fi) 1981-03-10
FI68140B true FI68140B (fi) 1985-03-29
FI68140C FI68140C (fi) 1985-07-10

Family

ID=26156441

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI810741A FI68140C (fi) 1972-04-19 1981-03-10 System foer omvandling av faergbildssignalen

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI68140C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI68140C (fi) 1985-07-10
FI810741L (fi) 1981-03-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI61598C (fi) System foer omvandling av faergbildssignaler
FI66712C (fi) Videoskivsystem
US3730983A (en) Recording and reporducing system for color video signal
US4647983A (en) Method and apparatus for recording and/or reproducing color video signal
US3660596A (en) Recording and reproducing system for color video signal
JPH01114291A (ja) 改善されたカラー記録付ビデオレコーダ
JPS5857035B2 (ja) カラ−映像信号の記録装置
JPS60127893A (ja) カラ−テレビジヨン信号伝送方式
US4204220A (en) Dual standard video disc player
FI68140B (fi) System foer omvandling av faergbildssignalen
US4593327A (en) Color video signal recording and/or reproducing system
US4851928A (en) Apparatus for recording low and high bond components of a chrominance signal
US4447834A (en) Reproducing apparatus for reproducing a rotary recording medium recorded with a color video signal
US5822490A (en) Apparatus and method for color-under chroma channel encoded with a high frequency luminance signal
KR870001689B1 (ko) 색채정보 변환 시스템
KR950005068B1 (ko) 고주파 휘도신호로 엔코더된 컬러-언더 색도채널을 만들기 위한 장치 및 방법
USRE31326E (en) Signal translating apparatus for composite signal subject to jitter
KR820000873B1 (ko) 비디오 디스크 시스템용 칼라화면 정보 기록장치
JPS62230190A (ja) 映像信号記録再生装置
CA1131770A (en) Video disc systems
KR820000874B1 (ko) 비디오 디스크 시스템용 칼라화면정보 레코드 재생장치
EP0543038A1 (en) Color-under chroma channel encoded with auxiliary signals
KR800000275B1 (ko) 영상신호의 기록방법
KR800000581B1 (ko) 비데오 처리용 빗살형 필터
JPS62179292A (ja) 映像信号処理装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: RCA CORPORATION