FI66919B - Elektroder foer elektrolytiska processer speciellt foer perkloratproduktion - Google Patents

Elektroder foer elektrolytiska processer speciellt foer perkloratproduktion Download PDF

Info

Publication number
FI66919B
FI66919B FI791004A FI791004A FI66919B FI 66919 B FI66919 B FI 66919B FI 791004 A FI791004 A FI 791004A FI 791004 A FI791004 A FI 791004A FI 66919 B FI66919 B FI 66919B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
coating
platinum
weight
metal
tin
Prior art date
Application number
FI791004A
Other languages
English (en)
Other versions
FI791004A (fi
FI66919C (fi
Inventor
Vittorio De Nora
Antonio Nidola
Placido Maria Spaziante
Giuseppe Bianchi
Original Assignee
Diamond Shamrock Techn
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Diamond Shamrock Techn filed Critical Diamond Shamrock Techn
Publication of FI791004A publication Critical patent/FI791004A/fi
Publication of FI66919B publication Critical patent/FI66919B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI66919C publication Critical patent/FI66919C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25BELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES FOR THE PRODUCTION OF COMPOUNDS OR NON-METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25B11/00Electrodes; Manufacture thereof not otherwise provided for
    • C25B11/04Electrodes; Manufacture thereof not otherwise provided for characterised by the material
    • C25B11/051Electrodes formed of electrocatalysts on a substrate or carrier
    • C25B11/073Electrodes formed of electrocatalysts on a substrate or carrier characterised by the electrocatalyst material
    • C25B11/091Electrodes formed of electrocatalysts on a substrate or carrier characterised by the electrocatalyst material consisting of at least one catalytic element and at least one catalytic compound; consisting of two or more catalytic elements or catalytic compounds
    • C25B11/093Electrodes formed of electrocatalysts on a substrate or carrier characterised by the electrocatalyst material consisting of at least one catalytic element and at least one catalytic compound; consisting of two or more catalytic elements or catalytic compounds at least one noble metal or noble metal oxide and at least one non-noble metal oxide

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electrodes For Compound Or Non-Metal Manufacture (AREA)
  • Electrolytic Production Of Non-Metals, Compounds, Apparatuses Therefor (AREA)

Description

r- I r i KUULUTUSJULKAISU , , n ^ Λ M O1) UTLÄCGNINGSSICIUPT 6691 9 ^ Patoni coddelat ’ ^ pi) KvJlu/lM.a3 C 25 B 11/08 SUOMI—FINLAND (21) 79ioo4 (22) ΗΜΗΜ-λΜ^Μιι 26.03.79 ' ' (23) ANovaM-cnr^rt^ic 26.03.79 (41) TMte julMwIni--MMt ilwiH 29 09 79
Patentti- ja raktearihallltm <iJt_____________________
Patent- och ngliteityriliia ' . Awataw*t^dodi ttekrte— nlterd 31.08.84 (32X31X31) fyr»*ty **Am· prtortm 28.03 78
Iso-Bri tannia-Storbri tann ien(GB) 12052/78 (71) Diamond Shamrock Technologies S.A., 3 place Isaac-Mercier, CH-1201 Geneve, Sveitsi-Schweiz(CH) (72) Vittorio de Nora, Nassau, Bahamasaaret-Bahamaöarna(BS),
Antonio Nidola, Lugano, Placido Maria Spaziante, Lugano, Sveitsi-Schweiz(CH), Giuseppe Bianchi, Milano, Italia-ltalien(IT) (74) Berggren Oy Ab (54) Elektrolyysiprosesseihin, erityisesti perkloraatin valmistukseen tarkoitettuja elektrodeja - Elektroder för elektrolytiska processer, speciellt för perkloratproduktion Tämä keksintö koskee elektolyysiprosesseissa käytettäväksi tarkoitettuja elektrodeja, jotka ovat tyyppiä, joka käsittää sähköä johtavan ja korroosionkestoisen alustan, jossa on elektxokatalyytti-sesti aktiivinen pintapäällyste, ja elektrolyysiprosesseja, joissa käytetään tällaisia elektrodeja, erityisesti (mutta ei yksinomaan) anodeina kloraattien, perkloraattien ja muiden persuolojen ja per-yhdisteiden valmistukseen orgaaniset peroksihapot mukaanluettuna.
Perkloraatin valmistukseen on käytetty kaupallisesti erilaisia ano-dimateriaaleja, mukaanluettuna sileä massiivinen platina, platinoitu titaani tai tantaali (huolimatta pyrkimyksestä tuottaa ylimäärin happea) ja titaanille tai grafiitille päällystetty lyijydioksidi, vaikka näillä lyijydioksidianodeilla on korkea ylijännite ja ne kuluvat nopeasti.
Joitakin ehdotuksia on jo tehty platinaryhmän metallien ja tinadi-oksidin yhdistämiseksi elektrodien päällystysmateriaaleissa. Esimerkiksi US-patentissa n:o 3 701 724 mainittiin kloorin tuotantoon tarkoitettu anodi, jossa oli päällyste, joka koostui oleellisesti 6691 9 2 pienehköstä määrästä platinaryhmän metallia ja/tai platinaryhmän metallioksideja ja suurimmaksi osaksi yhdisteistä SnC^, Sb20^, Sb20^ tai Ge02 ja niiden seoksista. Tämän patentin patenttivaatimukset ja esimerkit suuntautuvat kuitenkin pelkästään sellaisiin päällysteisiin, jotka sisältävät platinaryhmän metallioksideja eikä siinä esiinny valtuuttavaa paljastusta päällysteestä, joka sisältää platinaryhmän metalia. Myös US-patentissa n:o 3 882 002 ehdotettiin kloorintuotantoon anodia, jossa oli venttiilimetalli-alusta, joka oli päällystetty tinadioksidivälikerroksella, joka peitettiin platinaryhmän metallista tai sen oksidista koostuvalla ulkokerroksella. Kumpikaan näistä ehdotuksista ei suuntautunut elektrolyyttisen suorituskyvyn parantamiseen peryhdisteiden tuotannossa.
Keksinnön tarkoituksena on tämän vuoksi saada aikaan parannettu elektrodi, joka sopii käytettäväksi anodina perkloraattien ja muiden persuolojen valmistuksessa, mutta jota voidaan käyttää myös muihin tarkoituksiin, kuten kloraatin tuotantoon.
Keksinnön mukaisesti elektrodi koostuu sähköä johtavasta, korroo-sionkestoisesta alustasta, jossa on elektrokatalyyttinen päällyste ja keksinnölle on tunnusomaista, että päällyste sisältää vähintään yhden platinaryhmän metallin ja tinadioksidin seoksen dispergoituna toinen toiseensa koko päällysteessä platinaryhmän metalli(e)n ja tinadioksidin tinan välisessä painosuhteessa 8,5:1-3:2, ja mahdollisesti myös vähintäin yhden lisämetallien tai -oksidin, jossa metalli on sinkki, kadmium, arseeni, antimoni, seleeni ja telluuri.
Mahdollinen lisämetalli tai -oksidi platinaryhmän metalli/tina-dioksidipäällysteenä voi olla joukosta, johon kuuluvat sinkki, kadmium, arseeni, antimoni, vismutti, seleeni tai telluuri ja korkeintaan n. 30 paino-% tinasta laskettuna. Esimerkiksi voi päällyste sisältää yhtä tai useampaa antimonin ja/tai vismutin oksidia korkeintaan yhden paino-osan Sb/Bi 4 paino-osaa kohti Sn. Tapauksessa, jossa jatkeaineena on antimonitrioksidi tai vismutti-trioksidi, suositeltava määrä vastaa suhdetta, joka paino-osina Sb/Bi:Sn (metallina) on korkeintaan n. 1:4-1:10 tai jopa vain 1:100.
6691 9 3
Platinaryhmän metallit ovat ruteeni, rodium, palladium, osmium, iridium ja platina. Platina on suositeltava platinaryhmän metalli päällysteessä, kun yksi ainoa metalli on läsnä, erityisesti perkloraatin tuotantoon tarkoitetuissa anodeissa. On kuitenkin ymmärrettävä, että lejeeringit, kuten platina-iridium ja platina-rodium ovat myös hyödyllisiä muihin sovellutuksiin. Platina-palladiumlejeerinki, joka sisältää korkeintaan 20 paino-% palladiumia lejeeringistä, on antanut erittäin tyydyttävät tulokset perkloraatin tuotannossa.
Alusta voi koostua mistä tahansa mainitusta venttiilimetallista tai niiden lejeeringeistä, huokoisen sintratun titaanin ollessa suositeltava. Muitakin sähköä johtavia ja korroosionkestoisia alusta-aineita, kuten paisutettua grafiittia voidaan kuitenkin käyttää.
Platinaryhmän metalli(t) ja tinadioksidi mahdollisine lisä-jatkeaineineen, kuten antimonitrioksidi- tai vismuttitrioksidi-lisäyksineen voidaan kerasaostaa kemiallisesti sopivien suolojen liuoksista, jotka maalataan, ruiskutetaan tai muulla tavoin levitetään alustalle ja saatetaan sitten lämpökäsittelyn alaiseksi, mikä prosessi toistetaan, kunnes riittävän paksu kerros on muodostunut .
Vaihtoehtoisesti voidaan muodostaa ohuet kerrokset eri komponenteista (esim. vuorotellen platinan tai Pt/Pd-lejeeringin kerroksia ja puhtaan tai jatketun tinadioksidin kerroksia) siten, että komponentit sekoittuvat ja dispergoituvat tehokkaasti toinen toisensa koko päällysteessä, mahdollisesti diffuusion tapahtuessa kerrosten välillä, vastakohtana alan aikaisemmille päällysteille, kuten US-patentissa 3 882 002 esitetylle, jossa tinadioksidi levitettiin erillisenä välikerroksena, joka peitettiin platinaryhmän metallilla. Käyttäen tätä vuorottelevien kerrosten levitysmenettelyä on mahdollista saostaa platinan ohuita kerroksia galvaanisesti, mikä on edullista, koska galvaanisesti saostetulla platinalla on parempi hapen kehityspotentiaali kuin kemiallisesti saostetulla platinalla.
6691 9
Platinaryhmän metalli tai lejeerinki/tinadioksidikerros voidaan levittää suoraan alustalle tai välikerrokselle, joka koostuu esim. kerasaostetuista tina- ja antimonioksideista tai tina- ja vismutti-oksideista, tai välikerroksille, jotka koostuvat yhdestä tai useammasta platinaryhmän metallista tai niiden oksideista, platinaryhmän metallin ja venttiilimetallioksidien seoksista tai sekakiteistä, platinaryhmän metallien ja ei-platinaryhmän metallien välisistä metalliseoksista.
Suositeltavassa toteutusmuodossa päällyste sisältää 40-85 paino-osaa platinaa, 0-20 paino-osaa palladiumia ja 15-40 paino-osaa (Sn-me-tallina) tinadioksiuia titaani-, tantaali- tai titaani-tantaali-lejeerinkialustalla. Kun tätä keksinnön elektrodin toteutusmuotoa käytetään anodina perkloraatin tai persulfaatin tuotantoon, sillä on havaittu olevan selektiivisiä ominaisuuksia, jotka suosivat persuolan tuotantoa samalla, kun ne estävät hapen kehityksen. Pla-tinametalli toimii katalyyttinä persuolan muodostukselle. Tinadioksi-di toimii hapen kehityksen estäjänä pysäyttäen peroksidin hajaantumisen, mitä voidaan pitää epämieluisan hapen kehitysreaktion välivaiheena. Lopuksi palladium toimii laimentimena suhteellisesti kalliimmalle platinalle vaikuttamatta haitallisesti tinadioksidin happea inhibitoivalle vaikutukselle.
Keksinnön toinen kohta on menetelmä kloraattien, perkloraattien ja muiden peryhdisteiden, esim. persulfaattien valmistamiseksi, jolle menetelmälle on luonteenomaista, että käytetään anodina yllä määritellyn kaltaista keksinnön mukaista elektrodia.
Liitteenä olevissa piirroksissa: kuvio 1 esittää käyrää, joka on piirretty hapenkehityksen faraday-hyötysuhde ordinaattana ja elektrodipäällysteen tinapitoisuus abskissana, elektrodin ollessa se, jota on kuvattu yksityiskohtaisesti alla esimerkissä I; kuvio 2 esittää käyrää, joka on piirretty hapenkehityksen faraday-hyötysuhde ordinaattana ja elektrodipäällysteen palladiumpitoisuus abskissana, elektrodin ollessa se, jota on kuvattu yksityiskohtaisesti alla esimerkissä II.
Seuraavat esimerkit annetaan keksinnön kuvaamiseksi.
5 66919
Esimerkki I
Mitoiltaan 10 x 10 x 1 mm:n titaanikuponkeja hiekkapuhallettiin ja peitattiin 20 %:sessa kloorivetyhapossa ja pestiin perusteellisesti vedessä. Kupongit päällystettiin sitten platinan ja tina kloridien vesiliuoksella eri painosuhteilla, kuivattiin 95-100°C:ssa ja kuumennettiin sitten 450°C:ssa 15 minuuttia uunissa, jossa oli pakko-ilmankierto. Menettely toistettiin viisi kertaa ja kupongeille annettiin lopullinen lämpökäsittely 450°C:ssa 60 minuutin ajan.
Näin muodostetut päällysteet sisälsivät Sn02:a ja platinametallia dispergoituneina toinen toisiinsa.
Päällystetyt kupongit testattiin anodeina natriumperkloraatin tuotannossa elektrolysoimalla liuosta, jossa oli 100 g/1 NaClO^, 400 g/1 NaClO^ ja 5 g/1 Ν320γ0^ 30°:ssa käyttäen ruostumatonta teräsanodia ja 2kA/m2:n virrantiheyttä. Natriumkloraattia syötettiin ja natriumperkloraattia poistettiin väkevyyksien ylläpitämiseksi elektrolyytissä muuttumattomina. Hapenkehitysreaktion fara-day-hyötysuhde (ts. epämieluisa sivureaktio perkloraatin valmistuksessa) mitattiin tina (metallina) painoprosentin funktiona Pt-Sn02-sekapäällysteessä. Saadut tulokset esitetään kuviossa 1, josta voidaan nähdä, että on olemassa optimaalinen hapen inhibitointivair· kutus tinapitoisuudella n. 25-35 % tina- ja platinametallien yhteispainosta ja hyvin huomattava hapen kehityksen inhibitointi tinapitoisuudella laajalla alueella n. 15-40 %.
Esimerkki II
Titaanikuponkeja päällystettiin kuten esimerkissä I, mutta käyttäen erilaisia päällystysliuoksia, jotka sisälsivät platina-, palladium- ja tinaklorideja, Pt-Pd-Sn02~sekapäällysteiden muodostamiseksi, joilla on seuraavat koostumukset: Päällysteen koostumus (paino-% metallia)
Pt Pd Sn02 70 0 30 65 5 30 60 10 30 55 15 30 50 20 30 45 25 30 66919 Nämä kupongit testattiin anodeina perkloraatin tuotannossa samoissa olosuhteissa, joita käytettiin esimerkissä I. Epämieluisan hapen-kehitysreaktion faraday-hyötysuhde mitattiin palladiummetallipitoi-suuden funktiona ja tulokset esitetään kuviossa 2. Tämä käyrä osoittaa, että palladiumpitoisuudella 20 %:in saakka faraday-hyötysuhde pysyi alhaisena, ts. palladium ei vaikuttanut haitallisesti päällysteen suorituskykyyn hapen kehityksen iöhiMtoinnissai Kuitenkin 20 %:n kriittisen Pd-pitoisuuden yläpuolella faraday-hyötysuhde nousi äkillisesti, päällysteen stabiilisuus laski ja tapahtui jonkin verran sähkökemiallista korroosiota.
Esimerkkien I ja II päällysteet testattiin eri virrantiheyksillä ja havaittiin, että hapen kehityksen faraday-hyötysuhde laski virrantiheyden kasvaessa n. 2 kA/m^iin saakka ja pysyi sen jälkeen sta-o biilina 2 kA/m :n yläpuolella.

Claims (5)

7 6691 9
1. Elektrolyysiprosesseissa käytettäväksi tarkoitettu elektrodi, joka koostuu sähköä johtavasta korroosionkestoisesta alustasta, jossa on elektrokatalyyttinen päällyste, tunnettu siitä, että päällyste sisältää vähintään yhden platinaryhmän metallin ja tinadioksidin seoksen dispergoituna toinen toiseensa koko päällysteessä platinaryhmän metalli(e)n ja tinadioksidin tinan välisessä painosuhteessa 8,5:1-3:2, ja mahdollisesti myös vähintäin yhden lisämetallin tai -oksidin, jossa metalli on sinkki, kadmium, arseeni, antimoni, seleeni ja telluuri.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen elektrodi, tunnettu siitä, että platinaryhmän metalli on platina.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen elektrodi, tunnettu siitä, että päällyste sisältää 40-85 paino-osaa platinaa, 0-20 paino-osaa palladiumia ja 15-40 paino-osaa tinaa.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen elektrodi, tunnettu siitä, että päällyste sisältää myös vähintään yhden lisämetallin tai -oksidin, jossa metalli on sinkki, kadmium, arseeni, antimoni, vismutti, seleeni tai telluuri ja korkeintaan n. 30 paino-% tinasta laskettuna.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen elektrodi, tunnettu siitä, että päällyste sisältää yhtä tai useampaa antimonin ja/tai vismutin oksidia korkeintaan yhden paino-osan Sb/Bi 4 paino-osaa kohti Sn. 1 Menetelmä kloraattien, perkloraattien ja muiden peryhdis-teiden valmistamiseksi elektrolyysillä, tunnettu siitä, että käytetään anodina minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukaista elektrodia.
FI791004A 1978-03-28 1979-03-26 Elektroder foer elektrolytiska processer speciellt foer perkloratproduktion FI66919C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB1205278 1978-03-28
GB1205278 1978-03-28

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI791004A FI791004A (fi) 1979-09-29
FI66919B true FI66919B (fi) 1984-08-31
FI66919C FI66919C (fi) 1984-12-10

Family

ID=9997561

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI791004A FI66919C (fi) 1978-03-28 1979-03-26 Elektroder foer elektrolytiska processer speciellt foer perkloratproduktion

Country Status (5)

Country Link
EP (2) EP0004880B1 (fi)
CA (1) CA1129809A (fi)
DE (1) DE2965811D1 (fi)
FI (1) FI66919C (fi)
WO (1) WO1979000843A1 (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5544514A (en) * 1978-09-22 1980-03-28 Permelec Electrode Ltd Electrode for electrolysis and production thereof

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3616445A (en) * 1967-12-14 1971-10-26 Electronor Corp Titanium or tantalum base electrodes with applied titanium or tantalum oxide face activated with noble metals or noble metal oxides

Also Published As

Publication number Publication date
WO1979000843A1 (en) 1979-11-01
EP0004880B1 (en) 1983-07-06
DE2965811D1 (en) 1983-08-11
EP0018970A1 (en) 1980-11-26
EP0004880A1 (en) 1979-10-31
FI791004A (fi) 1979-09-29
CA1129809A (en) 1982-08-17
FI66919C (fi) 1984-12-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4331528A (en) Coated metal electrode with improved barrier layer
US7232509B2 (en) Hydrogen evolving cathode
KR100227556B1 (ko) 전해 전극
US4839007A (en) Method for purifying industrial waste water by direct oxidation of the organic pollutants
US3875043A (en) Electrodes with multicomponent coatings
US4336282A (en) Process for production of electrode for use in electrolysis
US3776834A (en) Partial replacement of ruthenium with tin in electrode coatings
US3428544A (en) Electrode coated with activated platinum group coatings
US4272354A (en) Electrodes for electrolytic processes
KR20050004867A (ko) 가스 발생용 전극 및 이의 제조방법
US6231731B1 (en) Electrolyzing electrode and process for the production thereof
JPS6160147B2 (fi)
JPS622038B2 (fi)
US5232576A (en) Anode for chromium plating and processes for producing and using the same
FI84496B (fi) Anod foer anvaendning foer framstaellning av vaeteperoxidloesning och foerfarande foer framstaellning av anoden.
FI66919B (fi) Elektroder foer elektrolytiska processer speciellt foer perkloratproduktion
JP3724096B2 (ja) 酸素発生用電極とその製造方法
US4267025A (en) Electrodes for electrolytic processes, especially perchlorate production
US3677917A (en) Electrode coatings
US3878084A (en) Bipolar electrode
US3826733A (en) Bipolar electrode
JPS62260086A (ja) 電解用電極及びその製造方法
JP3236653B2 (ja) 電解用電極
US3899409A (en) Bipolar electrode
CA1190184A (en) Coated film-forming metal electrode with surface oxide barrier layer incorporating rhodium and/or iridium

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: PERMASCAND AB