FI65349C - Korrigeringskrets foer sidokuddistorsion - Google Patents

Korrigeringskrets foer sidokuddistorsion Download PDF

Info

Publication number
FI65349C
FI65349C FI782612A FI782612A FI65349C FI 65349 C FI65349 C FI 65349C FI 782612 A FI782612 A FI 782612A FI 782612 A FI782612 A FI 782612A FI 65349 C FI65349 C FI 65349C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
deflection
resistor
switch
winding
impedance
Prior art date
Application number
FI782612A
Other languages
English (en)
Other versions
FI65349B (fi
FI782612A (fi
Inventor
Willem Den Hollander
Original Assignee
Rca Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from US05/885,203 external-priority patent/US4179642A/en
Application filed by Rca Corp filed Critical Rca Corp
Publication of FI782612A publication Critical patent/FI782612A/fi
Publication of FI65349B publication Critical patent/FI65349B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI65349C publication Critical patent/FI65349C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N3/00Scanning details of television systems; Combination thereof with generation of supply voltages
    • H04N3/10Scanning details of television systems; Combination thereof with generation of supply voltages by means not exclusively optical-mechanical
    • H04N3/16Scanning details of television systems; Combination thereof with generation of supply voltages by means not exclusively optical-mechanical by deflecting electron beam in cathode-ray tube, e.g. scanning corrections
    • H04N3/22Circuits for controlling dimensions, shape or centering of picture on screen
    • H04N3/23Distortion correction, e.g. for pincushion distortion correction, S-correction
    • H04N3/233Distortion correction, e.g. for pincushion distortion correction, S-correction using active elements
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N3/00Scanning details of television systems; Combination thereof with generation of supply voltages
    • H04N3/10Scanning details of television systems; Combination thereof with generation of supply voltages by means not exclusively optical-mechanical
    • H04N3/16Scanning details of television systems; Combination thereof with generation of supply voltages by means not exclusively optical-mechanical by deflecting electron beam in cathode-ray tube, e.g. scanning corrections
    • H04N3/22Circuits for controlling dimensions, shape or centering of picture on screen

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Details Of Television Scanning (AREA)

Description

65349 tettaisiin minimiinsä kytkennän transienttijännitteiden vaikutus ja täten estettäisiin haitallisia värähtelyjäjä kytketyssä impedanssissa. Tämä vastus saattaa kuluttaa huomattavia määriä tehoa.
Edellä mainitussa järjestelyssä toteutetaan tyynyvääris-tymän korjailu säätämällä energian tai virran määrää poikkeutuk-sen käämityksessä piirron aikavälin alussa. Tämä puolestaan toteutetaan säätämällä impedanssia kytkettynä sarjaan poikkeutuk-sen käämityksen kanssa jälkimmäisen puoliskon kuluessa palautuksen aikavälistä. Kun keskimääräinen impedanssi on suuri pyrkii vähemmän virtaa kulkemaan poikkeutuksen käämityksessä ja vaakasuuntaisen piirron leveys pienenee. Kun keskimääräinen impedanssi on pieni pyrkii enemmän virtaa kulkemaan poikkeutuksen käämityksessä ja piirron leveys kasvaa. Keskimääräinen impedanssi kytkettynä sarjaan poikkeutuksen käämityksen kanssa on säädettävissä sen suhteellisen ajan perusteella, jolloin kytkin on suljettuna. Tasainen, jatkuvasti säädettävissä oleva tyynyvääristy-män korjailu vaatii, että jännitteen aaltomuoto impedanssin piirin yli noudattaa palautuksen pulssin aaltomuotoa ilman transientti jännitteitä tai vaimentamattomia värähtelyjä. Tällaiset ohimenevät jännitteet tai värähtelyt aikaansaavat tyynyvääris-tymän korjailun muuttuvan tavalla, mikä ei jatkuvasti perustu siihen aikaan, jolloin kytkin on suljettuna.
Se tehon määrä, mikä häviää tyynypiirin vaimentavassa vastuksessa saattaa, kuten on kuvattu jo edellämainitussa patenttihakemuksessa keksijänä Haferl, olla jonkin verran pienennettävissä kytkemällä vaimentava vastus suoraan kytkimen yli. Tällä on se etu, että vaakasuuntaisen poikkeutuksen merkit eivät esiinny vaimentavan vastuksen yli paitsi vaakasuuntaisen palautuksen aikavälin kuluessa, mistä on seurauksena pienentynyt tehon hukka-määrä.
Tehon hukkamäärä vaimentavassa piirissä on lähes kokonaisuudessaan poistettavissa toisella säädettävissä olevalla kytkimellä, mikä yhdistää tyynyvääristymän korjailun impedanssin vertailu jännitteen syöttölähteeseeen, kuten on kuvattuna toisessa samanaikaisessa US-patenttihakemuksessa sarjanumero 821 784, jätetty 4. elokuuta 1977, keksijänä Willem den Hollander. Erityi- 65349 3 nen edullinen suoritusmuoto tästä järjestelystä käyttää diodia säädettävänä kytkimenä ja näytettä palautuksen jännitteestä poik-keutuksen muuntajasta sekä kytkimen säätöjännitteenä että vertailun jännitteen syöttölähteenä.
Vaikkakin jo edellämainitulla vaimennuksen piirillä, keksijänä den Hollander onkin hyvin alhainen tehon hukkamäärä, ei ehkä ole mahdollista käyttää diodikytkinjärjestelyä kaikissa so-vellustapauksissa esim. milloin tarkoin rajoitettu kytkentäjän-nite ei ole käytettävissä poikkeutuksen muuntajasta tai milloin tasajännitteet liittyen muuntajan käämitykseen häiritsevät tämän diodin kytkentää tai milloin vaakasuuntainen ulostulon muuntaja myös aikaansaa vastaanottimen runko-osan sähköisen eristyksen vaihtovirtavoimaverkosta, niitä vaimennuksensovellutuksia varten, joissa kytketty vaimennuksen piiri ei ole käytössä, saattaa pienempi tehon hukkamäärä, kuin mitä on toteutettavissa sillä järjestelyllä minkä keksijänä oli Haferl olla toivottavaa.
Keksinnön edullisena pidetyssä suoritusmuodossa tyynyvää-ristymän korjailupiiri televisiovastaanotinta varten sisältää poikkeutuksen käämityksen sekä poikkeutuksen virran muodostuslai-teet yhdistettynä poikkeutuksen käämitykseen niin että sieltä saadaan käyttövirta poikkeutukseen. Poikkeutuksen virran muodos-tusosat aikaansaavat myös palautuksen jännitteen pulsseja käämitykseen. Tyynyvääristymän korjailupiiri sisältää säädettävän im-pedanssiosan kytkettynä sarjaan poikkeutuksen käämityksen kanssa siten, että osa palautuksen jännitteen pulsseista esiintyy sen yli. Vastus on yhdistettynä säädettäviin impedanssiosiin, jotta vaimennettaisiin transienttijännitteitä, joita esiintyy säädettävän impedanssiosan yli. Toinen syöttölähde aikaansaa jännite-pulsseja synkronisena palautuksen pulssien kanssa. Vastusosa on liitettynä tämän toisen syöttölähteen ja säädettävän impendanssi-osan väliin.
Kuvio 1 on kaaviokuvanto osittain lohkokaavion ja osittain kaavion muodossa tunnettua kytkettyä tyynyvääristymän kor jailupii-riä.
Kuvio 2 esittää osittain lohkokaavion ja osittain kaavio-kuvannon muodossa osaa televisiovastaanottimesta, mihin tämä keksintö sisältyy.
65349
Kuvio 1 esittää poikkeutuksen systeemiä televisiovastaan-otinta varten, mihin sisältyy piiri 20 synkronisoivien merkkien eroittelemiseksi yhdistelmänä olevasta videon merkistä (synkronisoivan merkin eroitin) joita vastaanotetaan sisääntulon kytkin-napaan 1 9 videon ilmaisimesta, mitä ei ole esitetty. Eroitin 20 eroittelee pystysuuntaisen synkronisoinnin merkit yhdistelmänä olevasta videosta ja syöttää ne sisääntulon kytkinnapaan pystysuuntaisen poikkeutuksen generaattorissa 22. Pystysuuntaisen poikkeutuksen generaattori 22 käyttää pystysuuntaisia synkronisoinnin merkkejä synkronisoimaan pystysuuntaisen poikkeutuksen virranmuo-dostaminen sovellettavaksi pystysuuntaisen poikkeutuksen käämitykseen 21,mikä liittyy tähän kuvaputkeen, mitä ei ole esitetty. Synkronisoinnin merkkien eroitin 20 eroittaa myös vaakasuuntaisen synkronisoinnin merkit yhdistelmänä olevasta videomerkistä sovellettavaksi sisääntulon kytkinnapaan vaakasuuntaisen poikkeutuksen generaattorissa 24. Vaakasuuntainen generaattori 24 käsittelee vaakasuuntaiset synkroinisoinnin merkit aikaansaaden sahahammas-virran vaakasuuntaisen poikkeutuksen käämityksen 26 läpi. "S"-muotoilu vaakasuuntaisen poikkeutuksen virtaan aikaansaadaan kondensaattorilla 28, mikä on yhdistettynä sarjaan vaakasuuntaisen poikkeutuksen käämin 26 kanssa. Palautuksen kondensaattori 13 on yhdistettynä vaakasuuntaisen poikkeutuksen generaattorin ulostulon ja maadoituksen väliin. Vaakasuuntaisen pyyhkäisyn taajuinen jännite, mikä on edustettuna aaltomuodolla 34, missä on palautuksen pulssit 35, esiintyy vaakasuuntaisen poikkeutuksen käämityksen 26, "S" kondensaattorin 28 ja sarjaan kytkentyn tyynyvääris-tymän korjailun piirin yli, mitä viimemainittua on osoitettu yleisesti viitenumerolla 30. Tyynyvääristymän korjailupiiri 30 sisältää säädettävissä olevan kytkimen, mitä on yleisesti merkitty 40, yhdistettynä impedanssipiiriin, mitä on merkitty 31 ja mihin myös sisältyy induktanssi 32 ja kondensaattori 36. Kytkin 40 sisältää tyristorin 44 ja vastarinnakkainkytketyn diodin 42. Vaimentava vastus 33 on kytkettynä induktanssin 32 yli. Tulisi todeta, että jo edellämainittu US-patenttijulkaisu 4 088 931 kuvaa muuntajan käyttämistä induktanssin 32 sijaan. Induktanssin käyttö, mikä kuviossa 1 on esitetty, pienentää huippujännnitettä, mikä esiin- 5 65349 tyy kytkimen 40 yli mutta on muutoin toiminnallisesti ekvivalentti muuntajan kanssa.
Kytkimen käytön säätöpiiri 18 on varustettu sisääntuloilla yhdistettynä pystysuuntaisen ja vaakasuuntaisen poikkeutuksen ge-neraattoreihin ja se aikaansaa toistuvia portituspulssien 50 sarjoja joita on merkitty viitenumerolla 48, kunkin näistä pulsseista esiintyessä jälkimmäisen puoliskon aikana vaakasuuntaisen palautuksen aikavälistä. Jälkimmäinen reuna yksittäisistä pulsseista 50 pulssisarjassa 48 esiintyy palautuksen pulssin päättymisen ajanhetkenä. Kunkin toistuvan sarjan 48 alussa vastaten pystysuuntaisen pyyhkäisyn yläpäätä esiintyy kunkin pulssin 50 etureuna välittömästi ennen jälkireunaa niin että pulssit 50 ovat kestoajal-taan lyhyitä. Pulssit 50, mitkä esiintyvät pystysuuntaisen pyyhkäisyn alkamisen jälkeen, mutta ennen pystysuuntaisen pyyhkäisyn aikavälin keskustaa ovat etureunaltaan yhä enemmän siirrettyinä eteenpäin ajassa tähän jälkireunaan verrattuna. Pystysuuntaisen pyyhkäisyn keskellä, mikä vastaa pulssien 48 sarjan keskikohtaa yksittäisten pulssien 50 etureunat lähestyvät palautuksen pulssien 35 keskikohdan aikaa. Sarjan 48 pulssien keskikohdalta kunkin sarjan pyyhkäisystä siirretään pulssien 50 etureunoja vastaavasti yhä enemmän taaksepäin tämän palautuksen keskikohdan aikaan verrattuna kunnes pystysuuntaisen pyyhkäisyn pohjalla esiintyy etureunan maksimisuuruinen viivyttäminen ja pulssin 50 kestoaika on jälleen lyhyt.
Asteettain eteenpäin siirtyvä sulkuaika kytkimelle 40 ensimmäisen puoliskon aikana pystysuuntaisen pyyhkäisyn aikavälistä pienentää asteettain keskimääräistä impedanssia sarjaankytkettynä poikkeutuksen käämityksen 26 kanssa sillä seurauksella, että poikkeutuksen käämitykseen 26 virran muodossa varastoitu energia vaakasuuntaisen piirron aikavälin alussa yhä asteettain kasvaa. Vastaavasti toisen puoliskon aikana pystysuuntaisen pyyhkäisyn aikavälistä yhä lisääntyvä viive kytkimen 40 sulkuajassa vaakasuuntaisen palautuksen aikavälin toisen puoliskon kuluessa asteettain lisää keskimääräistä impedanssia sarjakytkettynä poikkeutuksen käämityksen 26 kanssa, niin että vaakasuuntaisen piirron aikavälin alussa varastoituna oleva energia asteettain pienentyy kohden pystysuuntaisen pyyhkäisyn aikavälin loppua, täten aikaansaaden sivujen 6 65349 ynyvääristymän korjausta. Kytkin 40 pysyy suljettuna vaakasuuntaisen piirron aikavälin kuluessa ja resonanssissa oleva virta kulkee piirissä, mihin sisältyy käämitys 32, kondensaattori 36 ja kytkin 40. Kunkin vaakasuuntaisen piirron aikavälin lopussa avataan kytkin 40 kääntäen vastakkaiseksi se virta, mikä silloin kulkee diodin 42 kautta kun tyristori 44 ei ole joutunut johtavaan tilaan portituksen sarjan 48 vaikutuksesta.
Kuten on mainittu niin vaimennuksen puuttuessa, mikä esim. tapahtuisi vastuksella 33, saattaa värähtelyjä esiintyä impedans-sipiirissä 31 sen ajan kuluessa, jolloin kytkin 40 on avoinna seurauksena kytkennän transienttijännitteistä tai muista syistä.
Nämä saattavat aikaansaada jännitteen, mikä esiintyy impedanssin piirin 31 yli säätämättömästi heilahtelevan sen sijaan että se tasaisesti noudattaisi palautuksen jännitettä. Esim. jännite, mikä esiintyy tyynyvääristymän korjailupiirin 30 yli kuviossa 1 tulisi olla tietty murto-osa palautuksen jännitteestä 35 riippuen impen-danssin piirin 31 suuruudesta poikkeutuksen käämityksen 26 ja kondensaattorin 28 impedanssiin verrattuna.
Tulisi myös huomata, että vastus 33 voidaan kytkeä kytkimen 40 yli mikäli niin halutaan.
Kuvio 2 esittää kaaviokuvannon muodossa osittain lohkokaaviona ja osittain kaavamaisesti vaakasuuntaisesti poikkeutuksen generaattoria kuten sellainen on kuvattuna US-patentissa n:o 3 452 244 esimerkkinä kuvion 1 generaattorista 24, yhdessä kytketyn tyynyvääristymän korjailupiirin kanssa, mihin tämä keksintö sisältyy. Kuviossa 2 vastaanottaa vaakasuuntaisen poikkeutuksen generaattori, mitä on yleisesti merkitty 52 tasajännitteen, mitä on osoitettu B+ tasasuuntaajasta ja suotimesta, mitä on yleisesti osoitettu 53. Vaakasuuntaisen poikkeutuksen generaattori 52 sekä tasasuuntaaja ja suodin 53 on yhdistetty suoraan toiselle puolelle 54 vaihtovirtaa syöttävästä voimaverkosta (mitä tämän jälkeen tullaan nimittämään "maadoitusosaksi 54") kuten on osoitettuna kolmiomuotoisella maadoituksen piirustussymboolilla.
Synkronisoinnin merkkiä vaakasuuntaista generaattoria 52 varten säädetään vaiheenilmaisimella 55, mistä sisääntulo on yhdistetty vastaanottamaan vaakasuuntaisen synkronisoinnin pulssit tietystä syöttölähteestä, kuten synkronisoivan merkin eroittimes-ta 20 kuviossa 1. Vaiheenilmaisimen 55 ulostulo on yhdistetty 7 65349 vaakasuuntaisen oskillaattorin 56 sisääntuloon, mikä aikaansaa pulsseja vaakapoikkeutustaajuudella. Vaakasuuntaisen taajuiset pulssit oskillaattorilla 56 aikaansaatuna yhdistetään eristysmuun-tajan 58 kautta aallonmuotoilun piiriin, mihin sisältyy vastukset 60 ja 62, kondensaattorin 64 sekä diodi 66. Vaakataajuiset pulssit, jotka esiintyvät vastuksen 62 yli yhdistetään kondensaattorin 68 läpi tyristorin 70 hilalle. Tyristori 70 yhdessä vas-tarinnakkain kytketyn diodin 72 kanssa muodostaa kommutoivan kytkimen, mitä on yleisesti merkitty 74. Kommutoiva kytkin 74 on toisesta päästään yhdistetty maahan 54. Toinen pää kytkimestä 74 on yhdistetty suhteellisen suuriarvoisen sisääntulon induktanssin 76 kautta pisteeseen B+, mikä on käyttöjännitteen syöttölähde. Toinen kaksisuuntainen kytkin, mitä on yleisesti osoitettu 78 sisältää tyristorin 80 ja vastarinnakkain kytketyn diodin 82. Toinen pää kytkimestä 78 on yhdistetty maahan 54. Kytkimiäpä 95 toi-sessä päässä kytkintä 78 on yhdistetty kaksisuuntaisen kytkimen 74 sekä sisääntulon induktanssin 76 liitospisteeseen kommutoivan piirin kautta, mitä on yleisesti merkitty 84. Kommutoiva piiri 84 sisältää kommutoivan induktanssin 86 kytkettynä sarjaan kommutoivan kondensaattorin 88 kanssa sekä apuna olevan kondensaattorin 90 kytkettynä näiden liitospisteestä maahan 54. Käämitys 92 on kytketty magneettisesti sisääntulon induktanssiin 76 aallon-nuotoilunpiiri, mitä yleisesti on osoitettu 94 yhdistää käämityksen 92 piirron tyristorin 80 hilalle.
Muuntaja 96 aikaansaa galvaanisen eristyksen niiden osuuksien vaakapoikkeutuksen piiristä 52 mitkä on yhdistetty vaihtovirtaa syöttävään voimaverkkoon sekä televisiovastaanottimen loppuosien välille. Ne osat vastaanottimesta, mitkä on eristetty voimaverkosta ovat tunnistettavissa tavanomaisista maadoitusmer-keistä, mitkä edustavat runko-osan käyttämistä vertailujännitteenä.
Ensiökäämitys 96a muuntajasta 96 on sarjakytketty salpaa-van kondensaattorin 98.kanssa maadoituksen 54 ja kytkinnavan 96 väliin. Toisiokäämitys 96b muuntajasta 96 on yhdistetty vaiheen-ilmaisimen 55 sisääntuloon aikaansaamaan sinne ajanvertailukohta. Suurjännitekäämitys 96c on toisesta päästään yhdistetty rungon maahan ja toisesta yhdistetty viimeisen elektrodin jännitteen ta- 8 65349 sasuuntaajalle, mitä diodi 100 edustaa. Muuntaja 96 on myös varustettu vielä yhdellä apuna olevalla toisiokäämityksellä 96d, mikä on yhdistetty maahan 54 ja niihin osiin televisiovastaanot-timen piiristöstä, mikä tarvitsee palautuksen pulsseja, kuten esim. tyynyvääristymän kytkimen käytön säätöpiiriin, mitä kuviossa 1 havainnollistettu osana 18.
Vaakasuuntaisen poikkeutuksen käämitys, mitä yleisesti on osoitettu 186 on yhdsitettynä rinnakkain piirron kytkimen 78 kanssa S-muotoilevan kondensaattorin 128 sekä induktanssin 132 sarja-yhdistelmän avulla.
Induktanssi 132 on osa tyynyvääristymän korjailun piirin, mitä yleisesti on merkitty viitenumerolla 130, impedanssipiiriä 131. Tyynyvääristymän korjailun piiri 130 sisältää myös kaksisuuntaisen kytkimen, mitä yleisesti on merkitty 140 ja mihin sisältyy vastarinnakkain kytketty tyristori 144 ja diodi 142. Toinen pää kytkimestä 140 on yhdistetty maahan 54 ja toinen pää on yhdistetty kondensaattorin 136 avulla kondensaattorin 128 ja induktanssin 132 liitospisteeseen. Vastaavasti kuvion 1 järjestelylle on kytkin 140 säädettävissä uusiutuvilla portituspulssin sarjoilla 48, mitkä syötetään tyristorille 144 tyynyvääristymän kytkimen käytön säätöpiiristä, mitä ei ole esitetty. Vaimennusvastus 133 on yhdistetty kondensaattorilla 134 kondensaattorin 136 ja kytkimen 140 liitospisteeseen sekä kytkinnapaan 96e toisessa päässä apuna olevaa toisiokäämitystä 96d.
Vaakasuuntaisen poikkeutuksen piirin 52 toiminta on kuvattuna yksityiskohtaisesti US-patenttijulkaisussa h:o 3 452 244.
Lyhyt kuvaus tästä toiminnasta sisällytetään kuitenkin myös tähän. Jälkimmäisen puoliskon vaakasuuntaisen piirron aikavälistä kuluessa on tyristori 80 johtavana poikkeutuksen virtaan nähden ja muuntajan 96 primäärin virtaan nähden. Tämä virta kasvaa ajan mukana johtuen siitä energiasta, mikä varastoituu jännitteeksi kondensaat-toreihin 98 ja 128. Suhteellisen suuri jännite varastoidaan kommu-toivaan kondensaattoriin 88 ja apuna olevaan kondensaattoriin 90 ja kommutoinnin kytkin 74 on avoinna. Ennen vaakasuuntaisen piirron aikavälin loppua aikaansaa vaakasuuntainen oskillaattori 56 pulssin, mikä porttiohjaa kommutoivan kytkimen 74 johtamaan. Tämä sulkee resonanssipiirin, mihin sisältyy kommutoiva piiri 84, koramutoiva kytkin 74 ja piirron kytkin 78. Virta kasvaa tässä re- 9 65349 sonanssipiirissä kunnes se on yhtä suuri ja ylittää yhdistetyn poikkeutuksen ja ulostulon muuntajan primääripuolen virran määrän. Tämän jälkeen tyristori 80 aukenee ja diodi 82 tulee johtavaksi kuljettaen liikamäärän resonanssissa olevasta virrasta, mikä ylittää poikkeutuksen ja muuntajan primääripuolen virran määrän. Resonanssissa oleva virta, mikä kulkee kommutoivan kytkimen piirin 84 ja kytkimien 74 ja 78 kautta pienentyy sitten, diodi 82 muuttuu johtamattomaksi ja kytkin 78 aukeaa. Tämä aloittaa palautuksen aikavälin. Palautuksen aikana jännite kytkinna-vassa 95 ja kommutoivien kondensaattorien 88 ja 90 yli lisääntyy saavuttaen huippukohdan kun virta resonanssissa olevassa piirissä, mihin sisältyy kommutoiva piiri 84, kytkin 74, poikkeutuksen käämitys 126 ja primääripuoli 96a kulkee kondensaattorien 88 ja 90 kautta. Virta muuttuu sitten vastakkaiseksi niin että diodi 72 kommutoivassa kytkimessä 74 kuljettaa tätä virtaa. Virta kasvaa poikkeutuksen käämityksessä ja primääripuolena muuntajassa 96 sitä mukaa mitä jännite kommutoivissa kondensaattoreissa pienentyy. Kun jännite piirron kytkimen yli saavuttaa nollakohdan muuttuu diodi 82 johtavaksi päättäen palautuksen aikavälin ja se aloittaa piirron aikavälin. Virraksi poikkeutuksen käämitykseen varastoitunut energia varaa S kondensaattorin käyttäen lineaarisesti pienentyvää pyyhkäisyn virtaa ensimmäisen puoliskon piirrosta kuluessa.
Tyynyvääristymän korjailun piiri 130 toimii yleisesti poikkeutuksen käämityksen yhteydessä kuten tekee myös tyynyvääristymän korjailupiiri 30 kuviossa 1. Vaimennuksen puuttuessa saattaa värähtelyjä esiintyä huippuosuudella siitä osuudesta palautuksen jännitteestä, mikä esiintyy kytkimen 140 ja impedanssipiirin 131 yli. Jännitteen aaltomuoto impedanssipiirin ja kytkimen 140 yli tulisi täsmälleen noudattaa palautuksen pulssin aaltomuotoa, mikä esiintyy kytkinnavassa 95 paitsi että se on pienemmällä amplituu-dilla, sillä muutoin jatkuva vaihtelu siihen aikaan, jolloin kytkin 140 porttikytketään johtavaksi palautuksen aikavälin kulessa, ei aikaansaa vastaavaa vaihtelua vaakasuuntaisen poikkeutuksen amplitudiin.
Vaimentavalla vastuksella 133 on vastusmäärä, mikä on riittävän alhainen niin että mikäli se yhdistettäisiin impedanssipiirin 131 ja maan 54 tai muun vertailun jännitteen pisteen väliin transienttijännitteet tai värähtelyt, joita impedanssipiirissä 10 65349 131 esiintyy kun kytkin 140 on avoinna oleellisesti vaimentuisi vat. Tämä alhainen vastuksen arvo kuitenkin aikaansaisi oleellisen virran vastukseen 133 sen osuuden perusteella palautuksen pulssista, mikä esiintyy tämän vastuksen yli. Jotta pienennettäisiin sitä palautuksen energiaa mikä vastuksessa 133 häviää, se yhdistetään kuten esitetään kytkinnapaan 96e käämityksestä 96d tämän toimiessa vertailujännitteen syöttölähteenä, mikä noudattaa sitä osuutta palautuksen jännitteestä, mikä esiintyy kytkimen 140 yli kun tämän kytkin on johtamattomana. Ideaalitapauksessa vertailun jännite kytkinnavassa 96e tulisi täsmälleen noudattaa sitä osuutta palautuksen jännitteestä, mikä esiintyy kytkimen 140 yli, missä tapauksessa mitään virtaa, mikä on osoitettavissa palautuksen jännitteeksi, ei kulkisikaan vastuksessa 133 ja ei esiintyisi mitään tehon hukkaa kuin se, mikä aiheuttuu haitallisista värähtelyistä. Käytännössä kuitenkin palautuksen jännite, mikä esiintyy kytkinnavassa 96e voi määräytyä muiden piirien tarpeiden mukaisesti, joihin tämä kytkinnapa on yhdistettynä tai muuntajan hinnan perusteella. Tehon säästö on kuitenkin seurauksena verrattuna kuvion 1 järjestelyyn seurattaessa vertailujännitteitä, mitkä ovat suurempia tai pienempiä kuin se osa palautuksen jännitteestä, mikä esiintyy kytkimen 140 yli niin kauan kuin erotusjännite, mikä esiintyy vaimentavan vastuksen 133 yli on pienempi kuin mitä on se osuus palautuksen jännitteestä mikä esiintyy kytkimen 140 yli.
Tehon hukkaantumisen pienennys vaimennusvastuksessa tehostuu kondensaattorilla 134. Suhteellisesti suurempi impedanssi kondensaattorissa 134 pienillä taajuuksilla ja pienempi impedanssi suurilla taajuuksilla sallii valinnaisesti vaimennuksen virran kulkevan vastuksessa 133 suhteellisesti korkeampitaajuisille epäsuotaville värähtelyille vieläkin suuremmassa määrin kuin mitä se kulkee suhteessa pienemmän taajuisille palautuksen ja piirron aikavälin komponenteille tästä poikkeutuksen jännitteestä.
Alan asiantuntijalle on ilmeistä, että vaimentava vastus voidaan sisällyttää käämityksen 96d sisäiseen impedanssiin ja että useita erilaisista lähteistä palautuksen pulsseille, mitä esiintyy televisiovastaanottimessa saattaa olla käytössä käämityksen 96d sijaan. Vaimentava vastus saattaa myös olla yhdistetty muihin paikkoihin im-pedanssipiirissä 131 täi sen lähellä kuten tilanne kulloinkin vaatii ilman että silti poikettaisiin tämän keksinnön puitteista.

Claims (4)

11 65349 Patentt ivaat imuk set
1. Sivutyynyvääristymän korjauspiiri televisiovastaanotin-ta varten, mihin sisältyy: poikkeutuksen käämitys, poikkeutuksen virran muodostavat osat yhdistettynä poikkeutuksen käämitykseen niin että syötetään poikkeutuksen virtaa siitä läpi, tämän poikkeutuksen virran aikaansaavien osien myös muodostaessa palautuksen jännitteen pulsseja kyseiseen käämitykseen, tämän tyynyvää-ristymän korjailupiirin sisältäessä säädettävän impedanssiosan kytkettynä sarjaan tämän poikkeutuksen käämityksen kanssa, jolloin osa palautuksen jännitteen pulsseista esiintyy mainitun impedanssiosan yli, ja vastusosat, jotka on yhdistetty säädettävään impe-danssiosaan, jotta vaimennettaisiin transienttijännitteitä, joita mainitun säädettävän impedanssiosan yli esiintyy, tunnet-t u siitä, että tyynyvääristymän korjailupiiriin sisältyy toinen jännitteen pulssien syöttölähde (96d) synkronisena mainittujen palautuksen pulssien kanssa, mainitun vastusosan (133) ollessa yhdistetty mainitun toisen syöttölähteen (96d) sekä impedanssi-osan (131) väliin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen korjauspiiri, t u n ^ n e t t u siitä, että suodinosia (134) on yhdistetty mainittuihin vastusosiin (133) vaimentamaan virtojen kulkua tässä vastus-osassa määrätyllä taajuuskaistalla.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen korjauspiiri, tunnettu siitä, että suodinosalla (134) on ylipäästöominaisuu-det suuremman virran kulun sallimiseksi mainitussa vastusosassa jännitteillä, joilla on suhteellisen korkeataajuisia komponentteja kuin jännitteillä, joilla on suhteellisen matalataajuisia komponentteja.
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen korjauspiiri, tunnettu siitä, että suodinosiin sisältyy kondensaattori (134) kytkettynä sarjaan vastusosan (133) kanssa niin että sallitaan suuremman virran kulku tässä vastusosassa transienttijännitteille, joilla on suhteellisen korkeataajuisia komponentteja verrattuna suhteellisen matalataajuisiin komponentteihin poikkeutus-virrasssa.
FI782612A 1977-09-02 1978-08-25 Korrigeringskrets foer sidokuddistorsion FI65349C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB3679277 1977-09-02
GB3679277 1977-09-02
US05/885,203 US4179642A (en) 1977-09-02 1978-03-10 Raster correction circuit with low dissipation resistive damping
US88520378 1978-03-10

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI782612A FI782612A (fi) 1979-03-03
FI65349B FI65349B (fi) 1983-12-30
FI65349C true FI65349C (fi) 1984-04-10

Family

ID=26263247

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI782612A FI65349C (fi) 1977-09-02 1978-08-25 Korrigeringskrets foer sidokuddistorsion

Country Status (3)

Country Link
FI (1) FI65349C (fi)
IT (1) IT1098796B (fi)
SE (1) SE438071B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
IT7827252A0 (it) 1978-09-01
SE438071B (sv) 1985-03-25
FI65349B (fi) 1983-12-30
IT1098796B (it) 1985-09-18
SE7808974L (sv) 1979-03-03
FI782612A (fi) 1979-03-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5673185A (en) Circuit arrangement for generating a DC-separated output voltage
US4074344A (en) High power factor ac to dc converter circuit
FI72245B (fi) Kommuterad tyristorregulator foer en horisontalavlaenkningskrets
FI69735C (fi) Reglerad deflektionskrets
US4088931A (en) Pincushion correction circuit
FI65349C (fi) Korrigeringskrets foer sidokuddistorsion
FI70104C (fi) Reglerad linjeavlaenkningsapparat
US4301394A (en) Horizontal deflection circuit and power supply with regulation by horizontal output transistor turn-off delay control
FI61981B (fi) Kopplad oester-vaester-rasterkorrektionskoppling
FI72244B (fi) Foerfarande foer matning av en elektrisk svaengningskrets och en horisontal deflektionsanordning foer ett bildroer daer deta foerfarande tillaempas
US4179642A (en) Raster correction circuit with low dissipation resistive damping
US4362974A (en) Commutated switched regulator with line isolation for transistor deflection
FI77132B (fi) Variabel horisontal-avboejningsstroemkrets, som aer i staond att korrigera oest-vaest-dynfoervridningen.
FI93293B (fi) Televisiolaitteen suurjännitesäätäjä
FI89653B (fi) Skyddskrets foer effektkaella
DK148109B (da) Afboejningskreds
KR100276019B1 (ko) 마그네트론 구동용 고압 펄스 발생 장치
FI92270C (fi) Poikkeutuspiirin suojajärjestely
CA1082354A (en) Pincushion correction circuit
US4117380A (en) Transformer arrangement for synchronously switched vertical deflection system
FI59497C (fi) Regleringssystem foer hoegspaenning
PL117033B1 (en) Self-adjustable horizontal deflection system with diode controlodnym upravleniem
US4238712A (en) Switched vertical deflection with triac
KR810001992B1 (ko) 궤환 링깅성분 저감용 스위치형 수직증폭기
FI59316B (fi) Regleringskrets foer en horisontalavlaenkningsgenerator

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: RCA LICENSING CORPORATION