FI64630B - Foerfarande foer kontinuerlig framstaellning av staerkelselim - Google Patents
Foerfarande foer kontinuerlig framstaellning av staerkelselim Download PDFInfo
- Publication number
- FI64630B FI64630B FI161573A FI161573A FI64630B FI 64630 B FI64630 B FI 64630B FI 161573 A FI161573 A FI 161573A FI 161573 A FI161573 A FI 161573A FI 64630 B FI64630 B FI 64630B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- starch
- vessel
- adhesive
- pump
- mixer
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C09—DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- C09J—ADHESIVES; NON-MECHANICAL ASPECTS OF ADHESIVE PROCESSES IN GENERAL; ADHESIVE PROCESSES NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE; USE OF MATERIALS AS ADHESIVES
- C09J103/00—Adhesives based on starch, amylose or amylopectin or on their derivatives or degradation products
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)
- Laminated Bodies (AREA)
Description
rRl KUULUTUSJULKAISU
^ '*1) UTLÄGGN! NGSSKRIFT 64630 C (45) Γο t ;'·π I.!. i cyZ.r.·.- : ty 1C 12 1-133 ^ ' (51) Kv.lk.'/Int.CI. ~ C 09 J 3/06 SUOM I —FI N LAN D (21) P«t*nttlh»k«mu* — P*tent»nsölti»lni l6l5/73 (22) H»kemlspllv» — Ansöknlngtdig 17.05.73 (13) AlkupUvt— GHtlghrttdsf 17.05 73 (41) Tullut julkiseksi — Bllvlt ofTtntllg ^g ^.1 73
Patentti· ja rekisterihallitus (44) Nlhtlvlkslpanon )» kuuLjulkaisun pvm.— α o_
Patent· och registerstyrelsen ' An$«k»n utlagd och utl.skrlft*n pub!leer»d 31. Uo. Od (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus —Begird prlorltet 17.05· 72
Ranska-Frankrike(FR) 721770U
(71) Roquette Freres, Lestrem, Ranska-Frankrike(FR) (72) Michel Vromant, Lestrem, Francis Pichon, Lestrem, Ranska-Frankrike(FR) (74) Forssen & Salomaa Oy (5*4) Menetelmä tärkkelysliimojen jatkuvaa valmistamista varten -Förfarande för kontinuerlig framställning av stärkelselim Tämän keksinnön kohteena on menetelmä tärkkelysliiman jatkuvaksi valmistamiseksi aaltopahvin valmistusta ja paperiteollisuutta varten, jolloin "stein-hall"-tyyppiä oleva tärkkelysliima valmistetaan suspendoidun raakatärkkelyksen ja raakatärkkelyksen kantajana toimivan jatkuvasti hyytelöidyn tärkkelyksen ja mahdollisesti liukemenattomaksi tekevän hartsin seoksesta.
Aluksi mainittakoon, että aaltopahvin valmistaminen suoritetaan tavallisesti kahdessa vaiheessa.
Ensimmäisessä valmistetaan aallotettu arkki tai "aaltoarkki" kuumennetuilla aaltorullilla, sitten pannaan ensimmäinen kerros kysymyksessä olevaa liimaa toiselle sivulle aaltojen harjoille, saatetaan voimapaperia oleva peiteark-ki kosketukseen aallotuksen kanssa ja muodostetaan yhteys aallotuk3en ja peitteen kanssa käyttämällä puristusta ja kuumennusta niin, että liimaliitos kuivuu. Näin muodostuu "ykeipintaiseksi" nimitetty pahvi.
Toisessa vaiheessa pannaan toinen kerros kysymyksessä olevaa liimaa yksipin-taisen aaltopahvin vastakkaisille aallonharjoille, asetetaan toinen voima- 2 64630 paperiarkki kosketukseen aallonharjojen kanssa ja kuivataan puristuksessa kuten edellä. Näin muodostuu "kaksipintainen" aaltopahvi.
Yksipintaista aaltopahvia varten käytetyn liiman viskositeetin on oltava pienempi kuin kaksipintaiseen aaltopahviin käytetyn.
On jo tunnettua valmistaa jatkuvasti kysymyksessä olevia tärkkelysliimoja aaltopahviteollisuutta varten käyttämällä laitoksia, joissa suoritetaan toisaalta lämpötilaa kohottamalla alkaalisessa ympäristössä kannattimena toimivan tärkkelyksen hyytelöinti ja toisaalta hyytelöidyn tärkkelyksen ja tärkke-lysmaitona olevan raa'an tärkkelyksen sekoittaminen.
Tunnetuissa laitoksissa, toisin sanoen kahdessa erillisessä liuotuslaittees-sa valmistetaan kaksi laadultaan erilaista erillistä tärkkelysmaitoa, joista vastaavasti valmistetaan kannatin ja raaka tärkkelysmaito ensimmäisen tullessa saaduksi kuumentamalla alkaalisessa ympäristössä yleensä nimellä "jet cooker" nimitetyn tyyppisessä astiassa toisen tullessa saaduksi sekoittamalla lisäaineiden kuten booraksin ja formaldehydin kanssa.
Tunnetuissa laitoksissa aina kaksipintaiseen aaltopahviin tarkoitettu liima saadaan yksipintaiseen aaltopahviin tarkoitetusta liimasta ympäristön tuntuvammalla alkalisoinnilla ja booraksin lisämääriä käyttämällä.
Lopuksi laitoksissa on kolmas edellä mainittua tyyppiä oleva liuotuslaite, joka on tarkoitettu hartsitärkkelysmaidon valmistamista varten kosteutta kestävän liiman valmistamiseksi.
Nämä tunnetut laitokset ovat rakenteeltaan monimutkaisia ja tuottavat kysymyksessä olevia liimoja, jotka ovat laadultaan parannettavia.
Keksinnön kohteena on menetelmä kysymyksessä olevien liimojen Jatkuvaa valmistamista varten, jotka paremmin kuin jo olemassa olevat vastaavat käytännön eri vaatimuksia.
Keksinnön mukainen menetelmä on tunnettu siitä, että kantaja sekoitetaan tarvittavaan määrään jatkuvasti valmistettua, aikaisemmin varastoimatonta seosta tai tärkkelysmaitoa, joka muodostuu tärkkelysjauheesta, vedestä, booraksista ja mahdollisesti hartsista.
3 64630
Keksinnön mukaista laitosta, jossa on sarjassa astia, joka on tarkoitettu tärkkelysmaidon hyytelöintiä varten, hyytelöidyn tärkkelysmaidon ja hyyte-löimättömän tärkkelysmaidon sekoitusastia ja kaksi varastointisäiliötä vastaavasti kaksipintaista aaltopahvia ja yksipintaista aaltopahvia varten tarkoitetun liiman varastoimista varten, käytetään sillä tavalla, että tärkke-lysmaito, josta osa hyytelöidään, valmistetaan joko yhdessä ainoassa liuotus-astiassa, joka syöttää sitten hyytelöinti- ja sekoitusastioita tai sekoittamalla suoraan tärkkelys ja vesi hyytelöinti- ja sekoitusastioiden tulopuolella mitään liuotusastiaa käyttämättä.
Keksinnön mukaisen menetelmän ratkaiseva etu US-patenttijulkaisun 3 228 781 suhteen on siinä, että tärkkelysmaidon hankala varastointi jää pois ja siihen liittyen menetelmä periaatteellisesti yksinkertaistuu, koska kalliit sekoi-tuslaitteet jäävät pois, jotka ovat välttämättömiä sellaisten tärkkelysmaito-määrien säilyttämiseksi pitkähköjen ajanjaksojen yli ja joita ei milloinkaan voida kytkeä pois, olkoonpa että säiliöt ovat tyhjät, ja siksi ne ovat suuria energiankuluttajia, kun taas keksinnön mukaisessa menetelmässä laitteisto voidaan pysäyttää aina, kun pieni, juuri laimennussäiliössä oleva tärkkelysmaito-määrä on tyhjennetty.
Keksintöön kuuluu mainittujen laitteiden lisäksi muita laitteita, joita edullisesti käytetään samanaikaisesti, ja jotka esitetään alempana.
Keksintö voidaan kaikinpuolin hyvin ymmärtää seuraavasta selityksestä ja oheisista piirustuksista, joka selitys ja piirustukset liittyvät keksinnön edullisiin sovellutusmuotoihin.
Näiden piirustusten kuviot 1,1a,Ib,2 ja 3 esittävät kaavioilisesti keksinnön mukaisen laitoksen erilaisia sovellutusmuotoja.
Keksinnön mukaan ja varsinkin sen sovellutusmuotojen ja sen eri osien toteuttamismuotojen mukaan edullisuutta silmälläpitäen aaltopahviteollisuudessa käytettyjä liimoja valmistettaessa menetellään seuraavalla tai vastaavalla tavalla.
Kysymvksc.sf:.'.; olevien liimojen valmistamiseksi raa'an tärkkelyksen vesi-, edullisesti haaieavesisusperisio hyytelöidään jatkuvasti alkaallsessa ympäristössä * 64630 ilmakehän paineessa tai korkeammassa paineessa ja sitten sekoitetaan jatkuvasti saman raa'an tärkkelyksen hyytelöimättömän vesisuspension osaan. Myöskin on mahdollista hyytelöidä raaka tärkkelys suoraan jatkuvasti viemällä se alkaaliseen vesiympäristöön ja sekoittamalla jatkuvasti edellä mainitun raa-an tärkkelyksen suspension kanssa. Kokonaisuus, joka sisältää hyytelöidyn tärkkelyksen muodostaman kantajan ja raa'an tärkkelyksen johdetaan jatkuvasti homogenisoinnin jälkeen varastosäiliöön, mahdollisesti sopivaan viskositeettiin saattamisen jälkeen.
Tärkkelyksen vesisuspension hyytelöinti suoritetaan pienessä hyytelöintias-tiassa. Kun työskennellään ilmakehän paineessa niin yleensä käytetään 100 - 200 litran kokoisia astioita.
Kun työskennellään normaalia korkeammissa paineissa kysymyksessä olevan astian muodostaa yleensä 0,1-1 litran sekoitin. Tämän sekoittimen voi muodostaa suspension ja laimean soodan tulojohtojen yksinkertainen liitos.
Raa'an tärkkelyksen vesisuspension voi muodostaa tärkkelysmaito, jota valmistetaan jatkuvasti kaatamalla luonnontärkkelystä annostelulaitteen avulla hyy-telöintiastian tulopuolella sijaitsevaan apuastiaan, johon jatkuvasti viedään haaleata vettä näiden kahden aineosan suhteiden ollessa valittu siten, että saadaan vakio kuiva-aine astiaan. Haalea vesi, jonka lämpötila voi vaihdella ympäristön lämpötilasta lämpötilaan 30-35°C tekee mahdolliseksi taata liiman lämpötilan säännöllisyys, siis viskositeetin vakioisuus.
Vaihtoehdon mukaan tärkkelys voidaan liuottaa annostelulaitteen poistopuolel-la haalealla vedellä ja suoraan viedä hyytelöintiastiaan. Soodaa lisätään tähän astiaan joko annostelupumpun avulla, jos sitä väkevöidään tai laimennetaan tai annostelulaitteen avulla, jos se on kiinteää. Tämä toinen vaihtoehto on hienovarainen, sillä kiinteä sooda pyrkii muodostamaan kalan silmiä muistuttavia pieniä palloja. Lisätyn soodan määrä lasketaan sillä tavalla, että soo-öa/tärkkelys kokonaisprosenttisuhde on korkeintaan noin 3 % ja tämä siksi, että saadaan lopullisessa sekoituskoneessa (hyytelöidyn tärkkelyksen tai "kannattimen" ja raa'an tärkkelyksen sekoituksessa) 40-60°C hyytelöitymis-piste.
Hyytelöimisastia on varustettu voimakkailla sekoitusvälineillä, esimerkiksi 5 64630
Raineri-tyyppisellä sekoittimella, ja tämä siten, että kantajan viskositeetti "pienenee”. Sen tilavuus lasketaan tärkkelyksen, veden ja soodan vastaavien määrien, tärkkelyksen hyytelöitymiseen tarpeellisen kosketusajan ja sen mekaanisen sekoituksen funktiona.
Hyytelöintiastiassa muodostettu liima tai kantaja johdetaan jatkuvasti toiseen astiaan tai toisioastiaan joko yksinkertaisesti reunan yli päästämällä tai jatkuvalla pumppaamisella. Tässä toisioastiassa se sekoitetaan jatkuvasti raa'an tärkkelyksen suspension kanssa.
Tähän viimeiseen astiaan myöskin viedään liiman muut aineosat, toisin sanoen booraksi (puskuroi hiukan soodan vaikutusta ja lisää viskositeettia hyyte-löinnin jälkeen) sekä säilöntäaineet kuten formaldehydi ja täyteaineet kuten kaoliini. Kun halutaan valmistaa kosteutta kestävää aaltopahvia ("kosteutta kestävä aaltopahvi"), niin lisätään suoraan toisioastiaan liukenemattomaksi tekeviä aineita kuten virtsa-aineformaldehydiä, melamiiniformaldehydiä, feno-liformaldehydiä, ketoniformaldehydiä jne.
Pidetään edullisena lisätä booraksi hyytelöitävään suspensioon ennen hyyte-löimistä. Näin saatu liima on "lyhyempää", joka koneessa ilmenee kulutuksen pienenemisenä.
Myöskin on mahdollista viedä toisioastiaan tärkkelystä jauheena samaan aikaan kuin vettä seoksen toisin sanoen suspension muodostuessa astian sisääntulossa. Tässä tapauksessa voidaan sisällyttää mainitut lisälaitteet "kannattimen" muodostavaan hyytelöityyn tärkkelykseen.
Toisioastian tilavuus lasketaan sillä tavalla, että saadaan riittävä keskimääräinen kosketusaika vakioviskositeetin saamista varten. Yleensä tämä tilavuus valitaan 100-500 litran väliltä. Valmiin liiman poistaminen suoritetaan jatkuvasti joko pumppaamalla tai yksinkertaisesti reunan yli kaatamalla.
Sitten se johdetaan varastosäiliöön.
Ensimmäisen mahdollisuuden mukaan järjestetään niin, että näin saadun liiman viskositeetti vastaa kaksipintaista aaltopahvia varten tarvittavan liiman viskositeettia. Kun tarvitaan liimaa "ykslpintaista" pahvia varten, niin sitä voidaan valmistaa laimentamalla "kaksipintaista" pahvia varten tarkoitettua 1i imaa.
6 64630
Toisen mahdollisuuden mukaan liimat "yksipintaista" ja "kaksipintaista" pahvia varten valmistetaan säätämällä liiman viskositeetti ja hyytelöitymispis-te valitsemalla sopivan hyytelöitymispisteen omaava tärkkelys liiman koostumuksen mennessä muodostettavan raa'an tärkkelysmaidon tekemiseen. Käytännössä liiman saamiseksi "yksipintaista" pahvia varten, jonka liiman hyytelöitymispisteen on oltava korkeammalla kuin liimalla "kaksipintaista" pahvia varten käytetään kantajaan sekoitettaessa tärkkelystä, jonka hyytelöitymispiste on 5-10°C korkeammalla kuin tärkkelyksen, jota käytetään "kaksipintaista" pahvia varten tarkoitettuun liimaan. Tarvittaessa "yksipintaista" pahvia varten liimaa voi kysymykseen tulla esimerkiksi maissin tärkkelys ja "kaksipintaisen" pahvin liiman kysymyksessä ollessa maniokkijauho.
Yleisesti otettuna käytetty tärkkelys voi olla viljatuotteista, kuten maissista, waxy-maissista, vehnästä, mukuloista, kuten perunasta, maniokista jne. saatua luonnontärkkelystä, ja se voi myöskin olla esteröinnillä, eetteröin-nillä, happohydrolyysillä, entsymoinnilla, hapetuksella, dekstriinisoinnilla jne. muutettua tärkkelystä. Kylmässä liukenevaa tärkkelystä, kuten karboksi-metyylitärkkelyksiä, esihyytelöityjä tärkkelyksiä, maltodekstriinejä voidaan käyttää kantajatärkkelyksenä. Tällöin liukeneva tärkkelys lisätään ensimmäiseen astiaan alkaalin ollessa tai olematta läsnä.
Keksinnön mukaisella jatkuvalla menetelmällä voidaan sen notkeuden johdosta muuttaa hyvin nopeasti liiman laatua koneessa esiintyvien tarpeiden mukaan. Sillä voidaan valmistaa pieniä määriä "kosteutta kestävää" liimaa ja varmistaa sitten sen "pot-life" (säilymisaika käyttövalmiina). Sillä vältetään siis hyytelöidyn tärkkelyksen liukenemattomaksi tekevän hartsin välisestä reaktiosta johtuvat viskositeetin suuret lisääntymiset.
Mitä varsinkin laitokseen edellä esitetyn menetelmän toteuttamista varten tulee, josta on jo mainittu joitakin rakenneosia menetelmän selittämisen yhteydessä, niin siinä on sarjassa kuten kuvioissa on esitetty astia 1 ja astia 2, jotka muodostavat vastaavasti ilmakehän paineessa olevan sammion muodostaman hyytelöintiastian tai sekoittimen, jonka sisällä hyytelöityminen alkaa, kun työskennellään paineessa ja sammion tai sekoittimen, joka yleensä on ilmakehän paineessa, muodostaman toisioastian sekä kaksi varastointiastiaa, jotka on esitetty viitenumeroilla 3 ja 4, ja jotka vastaavasti varastoivat kaksipintaista aaltopahvia varten tarvittavan liiman ja yksipintaista aaltopahvia varten tarvittavan liiman.
7 64630
Kuvioiden 1,1a ja Ib mukaisessa sovellutusmuodossa hyytelöimisastiaa 1 syötetään tärkkelysmaitoa ennakolta valmistamatta tärkkelyksellä ja haalealla vedellä vastaavasti pohja-annostelijasta 5 ja säiliöstä 6 tärkkelyksen tullessa saatetuksi suspensioksi veteen ennen kuin se menee astian 1 sisään. Vesi tulee säiliöstä 6 sekoittimeen 7 pumpulla 8, jonka pumppaamaa määrää tarkkaillaan määrän mittarilla 9. Säiliössä 6 olevan veden lämpötila pidetään vakiona esimerkiksi höyryn injektiolla toimivan kuumennuksen säätölaitteen 10 avulla. Hyytelöimisastiaa 1 syötetään lisäksi soodalla säiliöstä 11 annos-teiupumpulla 12 ja hyytelöimisastiassa 1 olevan tärkkelyssuspension lämpötila saatetaan haluttuun arvoon myöskin esimerkiksi vesihöyryn avulla toimivan lämpötilan säätölaitteen 13 avulla.
Homogenisointilaite, esimerkiksi turpiinisekoitin IA on järjestetty astian 1 sisällä muodostuneen hyytelöidyn tärkkelyksen hyvää monogenisointia varten, joka tärkkelys muodostaa "kantajan", joka poistetaan astiasta 1 poistoaukko-jen 15 kautta, joiden luku on muutettavissa ja jotka on sijoitettu eri tasoihin poistumisen jonkin aukon kautta määräytyessä sen ja säiliön pohjan välisen korkeuseron ja astian sisällä tapahtuvan tärkkelyksen ja soodan välisen kosketuksen keston mukaan.
Välineissä, joilla syötetään astiaa 2 raa'an tärkkelyksen vesisuspensiolla on myöskin pohja-annostelija (16,16a,16b) sekä mainitun pumpun 8 tyyppiä oleva pumppu 17, joka pumppaa vettä säiliöstä 6 määrän mittarin 18 avulla säädetyssä määrässä sekoittimen 7 kanssa samanlaatuiseen Vortex-tyyppiseen sekoittimeen 19. Tästä sekoittimesta 19 tärkkelyssuspensio menee astiaan 2 samaan aikaan kuin toisaalta säädetty booraksimäärä, joka tulee pohja-annostelijasta 20, toisaalta astiasta 1 tuleva hyytelöity tärkkelys tai kantajan ja toisaalta vielä mahdollisesti liukenemattomaksi tekevät aineet tapauksessa, jossa halutaan valmistaa "kosteutta kestävää" liimaa, jotka viedään sisään an-nostelupumpulla 21 säiliöstä 22. Voimakas sekoitusväline 23 mahdollistaa hyytelöidyn tärkkelyksen ja raa'an tärkkelyksen hyvän homogenisoinnin seoksen tullessa poistetuksi astiasta 2 esimerkiksi pumpulla 24, joka saattaa liiman kaksipintaisen 3 ja yksipintaisen 4 varastosäiliöön kolmitieventtiilin 25 asennon mukaan.
Kuvion 1 esittämän ensimmäisen vaihtoehdon mukaan varastosäiliöön 4 tarkoitettu liima saatetaan haluttuun viskositeettiin laimentamalla säiliöön 3 va- 8 64630 rastoitu ’’kaksipintaista" aaltopahvia varten tarkoitettu liima vedellä, jolloin säiliöstä 6 putkella 26a siihen yhdistetyllä pumpulla 26 otettu vesi viedään samaan aikaan kuin astiasta 2 tuleva liima sekoittimeen 27, jossa saadaan homogeeninen seos. Pumppu 24 syöttää joko säiliötä 3 tai säiliötä 4 kol-mitieventtiilin 25 asennon mukaan.
Kuviossa la esitetyssä toisessa vaihtoehdossa yksipintaista ja keksipintais-ta aaltopahvia varten tarkoitettu liima valmistetaan suoraan astiassa 2 syöttämällä sitä raa’alla tärkkelyksellä kahdesta lähteestä, joista ensimmäisen muodostaa kuvion 1 pohja-annostelija 16 (kaikkien yhteisten osien kuvioissa 1 ja la ollessa varustettu samoilla viitenumeroilla) ja toisen muodostaa esimerkiksi sekoittimeen 19 antava pohja-annostelija 16a, jommasta kummasta. Pohja-annostelija 16 sisältää esimerkiksi tärkkelystä, jonka laatu - hyyte-löitymispiste - määrää sen yksipintaista aaltopahvia varten tarkoitetun liiman valmistukseen ja pohja-annostelija 16a sisältää tärkkelystä, jonka laatu määrää sen kaksipintaista aaltopahvia varten tarkoitetun liiman valmistukseen. Tällöin sen mukaan syötetäänkö astiaan 2 raakaa tärkkelystä yhdellä tai toisella pohja-annostelijalla valmistetaan yksi- tai kaksipintaista aaltopahvia varten tarkoitettua liimaa. Kuvion 1 mukaisessa vaihtoehdossa varattu laimen-nusjärjestelmä 27 voidaan jättää pois samoin kuin johto 26a (nämä osat säilytetään, jos halutaan saada lisämahdollisuus vaikuttaa yksipintaista aaltopahvia varten tarkoitetun liiman viskositeettiin). Ei esitetyt välineet on järjestetty kolmitieventtiilin 25 ohjaamiseksi syöttöä säiliöihin 3 ja 4.
Kuviossa Ib esitetyn kolmannen sovellutusmuodon mukaan järjestetään kuten kuvion la esittämässäkin sovellutusrauodossa kaksi tarvittavat raa'an tärkkelyksen lähteet muodostavaa pohja-annostelijaa 16 ja 16b. Tässä tapauksessa kuitenkin kumpikin pohja-annostelija syöttää yhteydessään olevaa^omalla sekoituksella varustettua astiaa. Tämän johdosta laitoksessa on pohja-annostelijalla 16 syötetty astia 2 ja pohja-annostelijalla 16b syötetty astia 2b, jonka annostelija annostelee Vortex-tyyppiseen sekoittimeen 19b, johon tulee vettä säiliöstä 6 tulon ollessa säädetty määrän mittarin 18b avulla. Astiaa 2b syötetään astiasta 1 kantajalla ja mahdollisesti astiasta 22 liukenemattomaksi tekevällä aineella (voidaan järjestää erillinen liukenemattomaksi tekevän aineen lähde astiaa 2b varten) ja sama on asianlaita booraksin syöttämistä varten, joka voidaan suorittaa pohja-annostelijalla tai erillisellä pohjaanne s tel ijal la. Astia 2b on varustettu sekoittimella 23b ja siitä tuleva lii- 9 64630 ma viedään pumpulla 24b säiliöön 3. Astia 2 on yhdistetty säiliöön 4. Astioissa 1 ja 2 on edullisesti varjostimet E, jotka on sijoitettu poistoaukko-jen lähelle siten, että ainoastaan täydellisesti homogenisoitu liima tulee näihin poistoaukkoihin.
Esimerkkinä ja ajatuksen kiteyttämiseksi esitetään, että esitettyä tyyppiä olevalla ja hyviä tuloksia antaneella laitoksella on seuraavat numerolliset ominaisuudet: - Hyytelöimisastian 1 tilavuus : 100 1 - Toisioastian 2 tilavuus : 200 1 - Pumppu 8 : teho 280 1/t - Pumppu 17 : teho 560 1/t - Pohja-annostelija 5 : teho 35 kg/t - Annostelupumppu 12 : teho 10 1/t - Pohja-annostelija 16 : teho 185 kg/t - Pohja-annostelija 20 : teho 4,4 kg/t
Laitoksella, jossa on edellä esitetyt laitteet, on mahdollista valmistaa liimaa aaltopahvin valmistamista varten 1000 litraa tunnissa tämän liiman Stein Hall viskositeetin ollessa 40 sekuntia lämpötilassa 27°C. Tietysti tällainen laitos voi olla yhtä hyvin täysin automaattinen kuin käslkäyttöinenkin. Ensiksi mainitussa tapauksessa kaikkia annostelulaitteita käytetään siten, että laitoksen tasainen ja säännöllinen toiminta varmistuu.
Esitetyssä laitoksessa tärkkelyksen hyytelöinti voidaan myöskin suorittaa lämmön vaikutuksella entsyymien läsnäollessa. Tällöin astia 1 muodostaa edellä mainitulla laitteella 13 kuumennetun reaktioastian, astia 11 on varattu laimean entsyymin varastoksi, ja pumppu 12 annostelee sisäänviedyn entsyymin määrän. Lopuksi astia 2 muodostaa inhibiittiastian inhibiitin voidessa olla joko metallisuola, kuten ZnSO^, jota tuodaan pohja-annostelijalla 20, tai happo, jota tuodaan annostelupumpulla 21.
Kuviossa 2 esitetyssä sovellutusmuodossa hyytelöimisastiaa 1 syötetään pumpulla 28 ainoasta liuotusastlasta 29, jonka sisällä tärkkelys pidetään sekoi-tusvälineen 30 avulla vesisuspensiona, otetulla tärkkelysmaidolla.
ίο 6 4 6 30
Astiaa 1 syötetään lisäksi väkevällä soodalla annostelupumpulla 31, joka ottaa sitä säiliöstä 32. Sekoitusvälineellä 33, esimerkiksi turpiinityyppisel-lä voidaan kannattimen muodostava hyytelöity tärkkelys hyvin homogenisoida.
Toisioastiaa 2 syötetään hyytelöidyllä tärkkelyksellä edullisesti kaatamalla toimivan laitteen avulla, jota kokonaisuutena on osoitettu viitenumerolla 34 ja joka ottaa hyytelöityä tärkkelystä sopivasti sijoitettujen eri tasoilla olevien aukkojen 35 kautta näistä aukoista yhden tai toisen käytön tehdessä mahdolliseksi vaikuttaa tärkkelyksen ja soodan astian 1 sisällä tapahtuvan kosketuksen kestoon. Astiaa 2 syötetään lisäksi mainitusta säiliöstä 29 pumpulla 36 otetulla tärkkelysmaidolla ja pohja-annostelijasta 37 tulevalla booraksilla astiaan 2 vietyjen liiman eri aineosien homogenisoinnin tapahtuessa sekoittimella, esimerkiksi turpiinilla varustetulla, joka on kaaviollisesti esitetty kohdassa 38.
Säiliössä 29 ja astiassa 1 on edullisesti vesihöyryn avulla toimivat lämpötilan säätölaitteet, jotka kaaviollisesti on esitetty kohdissa 39 ja 40. Säiliössä 29 olevan tärkkelysmaldon valmistus tapahtuu viemällä tärkkelystä pohja-annostelijalla 41 ja vakiopaineista vettä pumpulla 42 kummankin aineosan tullessa sekoitetuksi kaaviollisesti kohdassa 43 esitetyllä Vortex-tyyppisellä laitteella. Pohja-annostelijan 41 antamaa määrää ohjataan edullisesti pumpun 42 johtoon sijoitetulla vesimittarilla 44, joka vaikuttaa pohja-annostelijaan 41 aikareleen 45 välityksellä laitelman ollessa säädetty siten, että astiaan 29 saadaan tärkkelysmaidon kuiva-ainepitoisuus on suuruusluokkaa 25 %.
Edullisesti järjestetään paljousmittari 46 pumpun 42 ja vesimittarin 44 väliin.
Havaitaan, että astiasta 29 pumpulla 28 otettu tärkkelysmaito johdetaan astiaan 1 vedellä laimennettuna sillä tavalla, että astiaan 1 tulevassa tärk-kelysmaidossa ei enää ole enempää kuin 10 % kuiva-ainetta. Tähän laimentamiseen tarvittava vesi tuodaan astiaan 1 kalkkimaitoa syöttävään johtoon, joka on osoitettu viitenumerolla 48 laimentumisen tapahtuessa sekoittimessa 49 tämän veden tullessa johdetuksi mainitulla pumpulla 42 määrän mittarin 50 ollessa sijoitettu pumpun 42 ja sekoittimen 49 väliin.
11 64 630
Astiaan 2 saadun liiman poistaminen suoritetaan samalla tavalla kuin kuvion 1 mukaisessa laitoksessa pumpun 51 avulla, joka saattaa valmiin liiman ei esitettyihin varastosäiliöihin 3 ja 4.
Kuten kuvion 1 mukaisessa sovellutusmuodossakin astioissa 1 ja 2 on varjostimet E.
Kuvion 3 mukaisessa sovellutusmuodossa astiat 1 ja 2 ovat suljettuja sekoit-timia ainakin sekoittimen 1 toimiessa paineella, joka yleensä on suuruusluok- kaa 2 kg/cm .
Sekoittimen 1 sisään viedään toisaalta säiliöstä 53 pumpulla 52 tärkkelysmai-toa ja toisaalta säiliöstä 55 annostelupumpulla 54 soodaa.
Välineet säiliössä 53 olevan tärkkelysmaidon valmistamista varten ovat samat kuin kuvion 2 mukaisessa sovellutusmuodossa (samoilla laitteilla on samat viitenumerot kuin kuviossa 2). Tässä sovellutusmuodossa booraksin vieminen tapahtuu suoraan astiassa 53 valmistettuun tärkkelysmaitoon ennen hyytelöi-mistä booraksen tullessa tuoduksi sekolttimeen 43 pohja-annostelijasta 56, jota ohjataan aivan kuten pohja-annostelijaa 41 vesimittarilla 44 aikareleen 45 välityksellä.
Kuten kuvion 2 mukaisessa sovellutusmuodossakin astia 53 on varustettu samalla sekoitusvälineellä 30 ja esimerkiksi vesihöyryn avulla toimivalla lämpötilan säätövälineellä 39.
Piirin syöttäminen vakiopalneisella vedellä tapahtuu kuten aikaisemminkin pumpulla 42, joka on yhdistetty vesimittariin 44 määränmittarin 46 välityksellä ja joka on lisäksi yhdistetty määränmittarin 57 välityksellä sekoittimeen 58, jossa tapahtuu säiliöstä 55 tulevan soodan sopiva laimennus.
Määränmittarin 57 avulla säädetään lalmennusveden määrä sellaiseksi, että säiliöstä 53 tulevan tärkkelysmaidon kuiva-ainepitoisuus, joka on suuruusluokkaa 25 % tulee saatetuksi sekoittimessa 1 ilmakehän paineessa arvoon 10 %.
Tärkkelysmaito hyytelöidään astiassa 1 soodan kanssa kosketuksessa ja sitten sekoitetaan turpiinilla 60 varustetulla sekoittimella 59, joka poistaa visko- 12 64630 siteettla liimasta. Sekoittimen 59 poistopuolelle sijoitetun venttiilin 61, jota ohjataan paineen säätölaitteella 62, avulla paine saatetaan sekoittimes-sa 59 sellaiseen arvoon, että sekoitus tapahtuu sopivissa olosuhteissa. Tä-
O
mä paine on yleensä suuruusluokkaa 2 kg/cm^. Sekoittimesta 59 poistuva hyy-telöity kantajatärkkelys johdetaan sekoittimeen 2, jossa siihen yhdistetään samoin pumpun 63 avulla säiliöstä 53 tuleva toinen osa tärkkelysmaitoa. Hyytelö idy n tärkkelyksen ja raadan tärkkelyksen sekoittimessa 2 saatu seos sekoitetaan sitten sekoittimessa 64, joka poistaa näin muodostuneesta liimasta mekaanisesti riittävästi viskositeettia.
Sekoittimesta 64 poistuva liima johdetaan varastosäiliöön pumpun 51 avulla, joka on samanlainen kuin kuvioissa 1 ja 2 esitetyissä sovellutusmuodoissa on käytetty.
Näin ollen todetaan, että on mahdollista käyttää kuvion 1 mukaista laitosta korvaamalla luonnon tärkkelys kylmässä liukenevalla tärkkelyksellä kuten ylempänä mainituilla tärkkelyksillä.
Tällä menettelytavalla on mahdollista valmistaa liima kylmässä soodan ollessa tai olematta läsnä. Tapauksessa, jossa soodaa ei käytetä voidaan käyttää tärkkelyksen vesisuspensiota, jonka leimahduspiste on alhainen, jolloin voidaan valmistaa alkaalitonta liimaa, jonka leimahduspiste on 50°C lähellä. Tällaisia liimoja voidaan käyttää tulenkestävän aaltopahvin liimaukseen, jossa on käytettävä neutraalia liimaa soodan muuttaessa tulenkestäväksi tekevät aineet.
Tietysti on myöskin mahdollista käyttää kuvioon 1 viitaten esitettyä laitosta, kun käytetään käyttövalmista tuotetta. Tällöin on riittävää käyttää yksinkertaisesti annostelijoita, jotka syöttävät astiaa 2 ja saattaa pumpun 17 avulla syötetyksi kaikki liiman valmistuksessa tarvittava vesi.
Kuten jo selityksen johdannossa on esitetty kysymyksessä olevia liimoja voidaan myöskin käyttää paperiteollisuudessa.
Niitä voidaan käyttää kahta paperiarkkia liimattaessa esimerkiksi pahvinval-mistuksessa joko koneessa tai koneen ulkopuolella. Liiman aineosana oleva raa-katärkkelys hyytelöityy sitten kuivattaessa ja tekee mahdolliseksi kummankin arkin toisiinsa kiinnittvmisen.
13 64630
Myöskin voidaan sisällyttää näitä liimoja kreppipaperin valmistuksessa käytettäviin aineosiin, jolloin nämä liimat viedään pölyttämällä tai koneen päähän. Kuivauksen tapahtuessa raaka tärkkelys hyytelöityy ja tekee mahdolliseksi poimutuksen fysikaalisten ominaisuuksien, toisin sanoen jäykkyyden ja ru-tistumislujuuden tai "indice Concora" (normi NFQ 030222) ominaisuuden paraneminen .
Näin ollen olkoonpa käytetty sovllutusmuoto mikä tahansa on käytettävissä menetelmä ja laitos mainittua laatua olevien liimojen valmistamiseksi, joiden ominaisuudet ilmenevät edellä olevasta, ja joilla on useita etuja, joista mainittakoon: - se, että viskositeettia voidaan helposti tarkkailla ja hyvin nopeasti säätää, - se, että liimaa voidaan valmistaa pieniä määriä ja varastointitilavuus on pieni, - se, että ei tarvita kuin rakenteeltaan verraten yksinkertaiset laitokset, ja - se, että voidaan valmistaa yhtä hyvin "yksipintaista" ja "kaksipintaista" aaltopahvia varten tarkoitettua liimaa.
Claims (2)
1. Menetelmä tärkkelysliiman jatkuvaksi valmistamiseksi aaltopahvin valmistusta ja paperiteollisuutta varten, jolloin "st.ein-hall"-tyyppiä oleva tärk-kelysliima valmistetaan suspendoidun raakatärkkelyksen ja raakatärkkelyksen kantajana toimivan jatkuvasti hyytelöidyn tärkkelyksen ja mahdollisesti liukenemattomaksi tekevän hartsin seoksesta, tunnettu siitä, että kantaja sekoitetaan tarvittavaan määrään jatkuvasti valmistettua, aikaisemmin varastoimatonta seosta tai tärkkelysmaitoa, joka muodostuu tärkkelysjauheesta, vedestä, booraksista ja mahdollisesti hartsista.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että jatkuvasti valmistetusta, aikaisemmin varastoimattomasta seoksesta tai tärk-kelysmaidosta, joka muodostuu tärkkelysjauheesta, vedestä, booraksista ja mahdollisesti hartsista, erotetaan jatkuvasti osa, että tästä erotetusta osasta alkalin kanssa sekoittamalla tai entsyymimuutoksella valmistetaan kantaja, minkä jälkeen siten saatu kantaja sekoitetaan ei-erotettuun tärkkelys-maitoon.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FR7217704 | 1972-05-17 | ||
FR7217704A FR2184455B1 (fi) | 1972-05-17 | 1972-05-17 |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI64630B true FI64630B (fi) | 1983-08-31 |
FI64630C FI64630C (fi) | 1983-12-12 |
Family
ID=9098678
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI161573A FI64630C (fi) | 1972-05-17 | 1973-05-17 | Foerfarande foer kontinuerlig framstaellning av staerkelselim |
Country Status (11)
Country | Link |
---|---|
BE (1) | BE799687A (fi) |
CA (1) | CA987857A (fi) |
CH (1) | CH590330A5 (fi) |
DE (1) | DE2261266B2 (fi) |
DK (1) | DK146132C (fi) |
ES (1) | ES414813A1 (fi) |
FI (1) | FI64630C (fi) |
FR (1) | FR2184455B1 (fi) |
GB (1) | GB1434302A (fi) |
IT (1) | IT987647B (fi) |
NL (1) | NL7306807A (fi) |
Families Citing this family (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4297144A (en) | 1975-07-22 | 1981-10-27 | Cpc International Inc. | High speed corrugating adhesives |
FR2449717A1 (fr) * | 1979-02-20 | 1980-09-19 | Prod Du Mais | Procede et installation de fabrication en continu de colles amylacees |
BE885957A (nl) * | 1980-10-31 | 1981-04-30 | Amylum Graanderivaten Raff | Inrichting voor de continue bereiding van zetmeellijm |
US4912209A (en) * | 1988-06-15 | 1990-03-27 | National Starch And Chemical Corporation | Starch based corrugating adhesives |
US5840108A (en) * | 1996-07-26 | 1998-11-24 | Karras; George C. | Method and apparatus for continuous preparation of corrugating adhesive |
-
1972
- 1972-05-17 FR FR7217704A patent/FR2184455B1/fr not_active Expired
- 1972-12-14 DE DE19722261266 patent/DE2261266B2/de not_active Ceased
-
1973
- 1973-05-15 GB GB2308873A patent/GB1434302A/en not_active Expired
- 1973-05-16 DK DK271473A patent/DK146132C/da not_active IP Right Cessation
- 1973-05-16 NL NL7306807A patent/NL7306807A/xx not_active Application Discontinuation
- 1973-05-16 CA CA171,480A patent/CA987857A/en not_active Expired
- 1973-05-16 IT IT2419273A patent/IT987647B/it active
- 1973-05-17 ES ES414813A patent/ES414813A1/es not_active Expired
- 1973-05-17 CH CH707373A patent/CH590330A5/xx not_active IP Right Cessation
- 1973-05-17 BE BE131239A patent/BE799687A/xx not_active IP Right Cessation
- 1973-05-17 FI FI161573A patent/FI64630C/fi active
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FR2184455B1 (fi) | 1977-01-28 |
ES414813A1 (es) | 1976-05-16 |
CA987857A (en) | 1976-04-27 |
DE2261266A1 (de) | 1973-12-06 |
BE799687A (fr) | 1973-11-19 |
GB1434302A (en) | 1976-05-05 |
DK146132C (da) | 1983-11-28 |
CH590330A5 (fi) | 1977-08-15 |
IT987647B (it) | 1975-03-20 |
NL7306807A (fi) | 1973-11-20 |
FR2184455A1 (fi) | 1973-12-28 |
DK146132B (da) | 1983-07-04 |
FI64630C (fi) | 1983-12-12 |
DE2261266B2 (de) | 1977-03-03 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
RUTENBERG et al. | Starch derivatives: Production and uses | |
US4941922A (en) | Starch-based corrugating adhesive containing fibers | |
DE69911018T3 (de) | Dextrinisierung von stärke | |
US20100159104A1 (en) | Method for cooking a starchy material with a high content of dry matter for the preparation of an adhesive composition | |
US4820380A (en) | Stabilized starch suspensions | |
EP0415385B1 (en) | Method of making paper | |
FI64630B (fi) | Foerfarande foer kontinuerlig framstaellning av staerkelselim | |
FI81156B (fi) | Anvaendning av en modifierad staerkelse vid framstaellning av en wellpapprodukt. | |
US4359341A (en) | Starch based adhesives and method therefor | |
US8821689B1 (en) | Starch-biogum compositions | |
US4272295A (en) | Starch-based adhesives | |
CN105940157B (zh) | 一种稳定化施胶制剂 | |
US20080171213A1 (en) | Use of Hydroxypropylated High Amylose Content Potato Starches to Achieve High Kit Numbers | |
FI85595C (fi) | Foerfarande foer framstaellning av limaemnen, som aer avsedda foer wellpap och grundar sig pao staerkelse. | |
KR20180020149A (ko) | 전분 함유 접착제 조성물 및 이의 용도 | |
US3228781A (en) | Continuous cooking and blending of starch adhesive for the corrugating industry | |
FI70588B (fi) | Lim innehaollande staerkelse och foerfarande foer framstaellning daerav | |
FI70039B (fi) | Foerfarande foer tillverkning av staerkelselim | |
US3321359A (en) | Continuous starch cooking method for calender stack sizing of paper and apparatus therefor | |
Mentzer | Starch in the paper industry | |
EP0096935A1 (en) | A process for preparing an adhesive | |
US6841039B1 (en) | Composition and method for the production of planar structures, especially structures made of paper or cardboard | |
FI71760B (fi) | Foerfarande foer framstaellning av staerkelselim och apparaturfoer anvaendning vid detta | |
US2926722A (en) | Process of laminating fiber insulation board with an adhesive, process of making said adhesive, and an adhesive composition obtained | |
CN108425273B (zh) | 一种施胶剂的乳化方法 |