FI62364C - Foerfarande och apparatur foer indunstning av avlut - Google Patents

Foerfarande och apparatur foer indunstning av avlut Download PDF

Info

Publication number
FI62364C
FI62364C FI812323A FI812323A FI62364C FI 62364 C FI62364 C FI 62364C FI 812323 A FI812323 A FI 812323A FI 812323 A FI812323 A FI 812323A FI 62364 C FI62364 C FI 62364C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
heat exchanger
effluent
expansion vessel
expansion
concentrated
Prior art date
Application number
FI812323A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI62364B (fi
Inventor
Jaakko Savolainen
Original Assignee
Enso Gutzeit Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Enso Gutzeit Oy filed Critical Enso Gutzeit Oy
Priority to FI812323A priority Critical patent/FI62364C/fi
Priority to SE8204419A priority patent/SE8204419L/xx
Application granted granted Critical
Publication of FI62364B publication Critical patent/FI62364B/fi
Publication of FI62364C publication Critical patent/FI62364C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C1/00Pretreatment of the finely-divided materials before digesting
    • D21C1/10Physical methods for facilitating impregnation

Landscapes

  • Heat-Exchange Devices With Radiators And Conduit Assemblies (AREA)

Description

1 62364
Keksintö koskee menetelmää ja laitteistoa sellun keitossa syntyvän jäteliemen haihduttamiseksi useammassa peräkkäisessä vaiheessa, jossa menetelmässä haihdutettava jäteliemi johdetaan pumpun paineen alaisena ensimmäisen vaiheen muodostavan höyrylämmitteisen lämmönvaihtimen läpi paisuntasäiliöön, jossa vallitsee lämmönvaihtimen painetta alempi paine, jolloin paisuntasäiliöön tulevan jäteliemen lämpötilan ollessa tässä paineessa olevan veden kiehumispistettä ylempänä osa jäteliemen sisältämästä vedestä on poistettavissa paisuntasäiliöstä höyrynä ja paisuntasäiliössä näin väkevöitynyt ja jäähtynyt jäteliemi on johdettavissa seuraavien haihdutusvaiheitten muodostavien jä-telientä uudestaan kuumentavien lämmönvaihtimien sekä niihin yhdistettyjen niinikään lämmönvaihtimien painetta alemmassa paineessa olevien paisuntasäiliöiden läpi, jolloin osa viimeisessä paisuntasäiliössä tulevasta väkevöityneestä jäteliemestä palautetaan ensimmäiseen lämmönvaihtimeen pumpattavan haihdutettavan jäteliemen joukkoon sen kuiva-ainepitoisuuden nostamiseksi.
Varsinkin sulfaattisellun keitossa syntyvän mustalipeän haihdutuksessa käytetään yleisesti putkilämmönvaihtimia, joissa haihdutettava lipeä kulkee lieriövaipan sisällä olevissa pystysuorissa putkissa, joiden ulkopintoja lämmitetään lieriövaipan sisään johdetulla höyryllä, jolloin lipeän lämpötila nousee 5-20°C syöttölämpötilaa korkeammaksi. Kun lipeän tämän jälkeen annetaan paisua alempaan paineeseen erillisessä paisuntasäiliössä, johon lämmönvaihtimen putkista tuleva lipeä johdetaan, höyrystyy osa mustalipeän sisältämästä vedestä, sillä lipeän lämpötila on suurempi kuin tässä paineessa olevan veden kiehumispiste. Höyryn poiston seurauksena lipeän kuiva-ainepitoisuus kasvaa.
Ym. paisuntamenetelmällä toimiva haihdutin on toiminnaltaan käyttö-yarma, sillä lipeän lämpötilaa ei nosteta niin paljon, että kiehuminen alkaisi haihduttimen putkissa, mistä olisi seurauksena lipeän sisältämän kuivanaineen takertuminen haihdutinputkien sisäpinnoille. Myöskin lämpöpintojen hyväksikäyttö on tehokasta, sillä paisuntasäiliössä lipeä jäähtyy siellä vallitsevaa painetta vastaavaan lämpötilaan, jolloin lämmönvaihtimen ja paisuntasäiliön välinen lämpötilaero on käytettävissä kokonaan hyväksi.
Käytettäessä paisuntamenetelmään perustuvassa haihdutuksessa hyväksi vain yhtä lämmönvaihdinta täytyy osa paisuntasäiliössä syntyneestä 2 62364 väkevöityneestä liemestä palauttaa haihdutettavan jäteliemen joukkoon sen kuiva-ainepitoisuuden nostamiseksi. Toisin sanoen jätelientä tulee kierrättää useita kertoja lämmönvaihtimen-läpi. Kun kierrätettävän liemen määrä on yleensä suuri, tarvitaan lämmönvaihtimen syötössä pumppu, jonka antaman tilavuusvirran tulee olla suuri. Kun pumpun nostokorkeus on pieni (haihduttimen korkeus ja virtausvastukset putkistossa ovat suhteellisen pienet), muodostuvat pumpun tehohäviöt suuriksi, sillä pienellä nostokorkeudella ja suurella tilavuusvirral-la toimiva pumpputyyppi omaa huonon hyötysuhteen. Lisäksi tällainen pumppu on hinnaltaan kallis.
Toinen tapa toteuttaa paisutushaihdutus on monivaiheinen. Tällöin haihdutettava jäteliemi pumpataan useampien peräkkäisten lämmönvaih-timien läpi ja lämpötilan nostamiseksi kutakin lämmönvaihdinta lämmitetään erikseen höyryllä. Tällöin vältetään ym. syöttöpumpun huonosta hyötysuhteesta aiheutuva haitta, koska pumpun tilavuusvirtaa on saatu pienennetyksi ja samalla nostokorkeutta on voitu nostaa (useamman lämmönvaihtimen yhteenlaskettu virtausvastus on suurempi).
Kun kutakin lämmönvaihdinta kuumennetaan erikseen höyryllä, pyrkii laitoksen viimeisissä vaiheessa oleva jätelierai kiehumaan lämpöpin-noilla, mistä on seurauksena lärapöpintojen likaantuminen jäteliemes-tä erkanevan kuiva-aineen takertuessa niihin. Jos taas jäteliemen kiehuminen haihdutinlaitoksen loppupäässä estetään antamalla liemen kiehua vasta laitoksen viimeisen lämmönvaihtimen jälkeisessä pai-suntasäiliössä (muitten vaiheitten välissä ei paisuntasäiliötä ole ollenkaan), jää liemen haihdutukseen käytettävissä oleva lämpötilaero loppuvaiheessa pieneksi, mistä puolestaan on väistämättömänä’ seurauksena se, että laitoksen loppupäässä on oltava erittäin suuret lämpöpinnat. Laitoksesta tulee näin ollen kallis.
Tämän keksinnön mukaisessa jäteliemen haihdutusmenetelmässä on mahdollista aikaansaada tehokas lämpöpintojen hyväksikäyttö ilman yllämainittuja haittoja.
Keksinnölle on tunnusomaista se, mikä on esitetty oheisissa patenttivaatimuksissa.
Seuraavassa keksinnön mukaisen menetelmän eri suoritusmuotoja kuvataan kaaviopiirustuksilla, joissa kuva 1 esittää suoritusmuotoa, jos 3 62364 sa käytetään hyväksi useita toisistaan erillään olevia höyrylämmitteisiä lämmönvaihtimia ja kuva 2 esittää yhden lämmönvaihtimen poik-kileikkauskuvantoa katsottuna viivan II-II suuntaan kuvassa 1. Kuvassa 3 on esitetty puolestaan suoritusmuoto, jossa käytetään hyväksi yhtä lämmönvaihdinta, joka on jaettu useampaan toisistaan erillään olevaan vaiheeseen jakamalla lämmönvaihdin kuvan 4 mukaisesti ylä-ja alapäästään väliseinillä lokeroihin. Kuva 5 esittää lämmönvaihtimen poikkileikkauskuvantoa kuvasta 3 katsottuna pitkin viivaa V-V.
Kuvan 1 mukaisesti haihdutettava jäteliemi, ns. heikkoliemi tuodaan haihdutinlaitokseen pumpulla 1, joka painaa sen ensimmäisen lämmönvaihtimen 2 syöttötilasta 3 siihen yhteydessä oleviin pystysuoriin haihdutinputkiin 4 (kuva 2). Kunkin lämmönvaihtimen 2 lieriövaippaan tuodaan lämmityshöyry nuolen esittämästä yhteestä. Lämmityshöyryn vaikutuksesta liemen lämpötila kasvaa sen siirtyessä putkien 4 läpi lämmönvaihtimen yläosassa olevaan poistotilaan 6. Kunkin lämmönvaihtimen 2 syöttötila 3 ja poistotila 6 on erotettu putkiosasta vaakasuoralla väliseinällä 5, johon putket 4 on kiinnitetty päistään. Liemen lämpötilan nousu putkissa valitaan sellaiseksi, että vallitsevissa paineolosuhteissa liemi ei pääse kiehumaan putkissa, mistä olisi seurauksena liemen sisältämän kuiva-aineen takertumista putkien sisäpinnoille. Tällöin on sopivaa käyttää 5-20°C:een lämpötilaeroa lämmönvaihtimeen johdettavan höyryn ja siihen syötettävän liemen välillä.
Kunkin lämmönvaihtimen 2 poistotila 6 on yhdistetty putkijohdolla lämmönvaihtimen 2 yläpuolelle sijoitettuun paisuntasäiliöön 7, jossa vallitsee pienempi paine kuin poistotilassa 6. Kun putkissa 4 lämmennyt liemi johdetaan paisuntasäiliössä 7 vallitsevaan alempaan paineeseen, jossa liemen kiehumispiste on alhaisempi kuin liemen lämpötila, kiehuu osa liemen sisältämästä vedestä ja se poistetaan höyrynä paisuntasäiliön 7 yhteestä 8.
Paisuntasäiliössä 7 edellämainitulla tavalla syntynyt väkevöitynyt ja kiehumispisteeseensä jäähtynyt liemi johdetaan puolestaan putki-johtoa 9 pitkin seuraavan lämmönvaihtimen 2 läpi sen yläpuolella olevaan paisuntasäiliöön 7, joka on sijoitettu kuvan 1 mukaisesti tietyn korkeuseronAH:n verran alemmaksi edellisen vaiheen paisunta-säiliötä. Kun tämä korkeusero on mitoitettu suuremmaksi kuin toisen lämmönvaihtimen 2 putkistoissa syntyvä virtausvastus, siirtyy väkevöitynyt liemi ensimmäisen lämmönvaihtimen 2 paisuntasäiliöstä toisen lämmönvaihtimen läpi pelkän hydrostaattisen paineensa vaiku tuksesta, eikä lämmönvaihtimien välillä näin ollen tarvita pumppua.
4 62364
Toisen lämmönvaihtimen 2 läpi kulkiessaan ensimmäisestä lämmönvaih-timesta 2 tulevaa jäähtynyttä lientä jälleen lämmitetään, minkä jälkeen sen annetaan uudestaan paisua toisen lämmönvaihtimen 2 yläpuolella olevassa pausuntasäiliössä 7 vallitsevaan alempaan paineeseen, mistä jälleen on seurauksena veden höyrystyminen ja liemen kuiva-ainepitoisuuden nousu. Kuvan 1 mukaisesta 4 lämmönvaihdinta käsittävästä laitoksesta kerätään paisuntasäiliöistä 7 tulevat höy-ryvirrat kokoomaputkeen 10 ja viimeisestä lämmönvaihtimesta tuleva väkevöitynyt liemi.johdetaan osaltaan yhteestä 11 polttoon. Suurin osa väkevästä liemestä kierrätetään kuitenkin putken 12 kautta takaisin heikkoliemipumpun 1 imuun haihdutettavan liemen kuiva-ainepitoisuuden nostamiseksi.
Kuvassa 3 on esitetty yllä kuvattu paisutushaihdutusmenetelmä sovellettuna yhteen ainoaan lämmönvaihtimeen ja eri vaiheet on esitetty samoilla viitenumeroilla kuin edellä. Erilliset peräkkäiset läm-mönvaihdinvaiheet 2 on saatu aikaan jakamalla lämmönvaihtimen syöttötila 3 ja poistotila 6 neljällä väliseinällä 13 lokeroihin, joissa olevia putkia 4 pitkin haihdutettava liemi siirtyy kussakin vaiheessa. omaan paisuntasäiliöönsä 7, jotka on sijoitettu päällekkäin suuremmassa yhtenäisessä säiliössä. Paisuntasäiliöitten 7 välillä on korkeusero Δ. H, joka vastaa seuraavan vaiheen virtausvastusta.
Keksintö ei ole rajoittunut oheisiin suoritusesimerkkeihin, vaan sitä voidaan muunnella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (3)

5 62364
1. Menetelmä sellun keitossa syntyvän jäteliemen haihduttamiseksi useammassa peräkkäisessä vaiheessa, jossa menetelmässä haihdutettava jäteliemi johdetaan pumpun (1) paineen alaisena ensimmäisen vaiheen muodostavan höyrylämmitteisen lämmönvaihtimen (2) läpi paisuntasäi-liöön (7), jossa vallitsee lämmönvaihtimen (2) painetta alempi paine, jolloin paisuntasäiliöön (7) tulevan jäteliemen lämpötilan ollessa tässä paineessa olevan veden kiehumispistettä ylempänä osa jäte-liemen sisältämästä vedestä on poistettavissa paisuntasäiliöstä (7) höyrynä ja paisuntasäiliössä (7) näin väkevöitynyt ja jäähtynyt jäteliemi on johdettavissa seuraavien haihdutusvaiheitten muodostavien jätelientä uudestaan kuumentavien lämmönvaihtimien (2) sekä niihin yhdistettyjen niinikään lämmönvaihtimien (2) painetta alemmassa paineessa olevien paisuntasäiliöiden (7) läpi, jolloin osa viimeisessä paisuntasäiliössä (7) tulevasta väkevöityneestä jäteliemestä palautetaan ensimmäiseen lämmönvaihtimeen (2) pumpattavan haihdutettavan jäteliemen joukkoon sen kuiva-ainepitoisuuden nostamiseksi tunnettu siitä, että eri vaiheissa olevien lämmönvaihtimien (2) paisuntasäiliöiden (7) välillä on sellainen korkeuserot H, että kustakin paisuntasäiliöstä (7) tuleva jäteliemi siirtyy seuraavan vaiheen lämmönvaihtimen (2) läpi sen jäljessä olevaan paisuntasäiliöön (7) pelkästään hydrostaattisen paineensa avulla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän toteuttamiseen tarkoitettu laitteisto, joka käsittää, pystyputkilla (4) varustetun lämmönvaihtimen (2). jonka ala- ja yläosassa on vaakasuoralla väliseinällä (5J erotettu liemen syöttötila (3) ja liemen poistotila (6), jotka on yhdistetty putkilla (4). toisiinsa tunnettu siitä, että peräkkäisten haihdtusvaiheitten muodostamiseksi syöttötila (3) ja poistotila (6L on jaettu pystysuorilla väliseinillä (13) erillisiin lokeroihini»
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto tunnettu siitä, että kunkin poistotilan (6) lokero on yhdistetty omaan, suuremmassa säiliössä eri korkeudelle sijoitettuun paisuntasäiliöönsä (7). 62364 / 6
FI812323A 1981-07-23 1981-07-23 Foerfarande och apparatur foer indunstning av avlut FI62364C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI812323A FI62364C (fi) 1981-07-23 1981-07-23 Foerfarande och apparatur foer indunstning av avlut
SE8204419A SE8204419L (sv) 1981-07-23 1982-07-22 Forfarande och apparatur for indunstning av avlut

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI812323A FI62364C (fi) 1981-07-23 1981-07-23 Foerfarande och apparatur foer indunstning av avlut
FI812323 1981-07-23

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI62364B FI62364B (fi) 1982-08-31
FI62364C true FI62364C (fi) 1984-09-04

Family

ID=8514591

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI812323A FI62364C (fi) 1981-07-23 1981-07-23 Foerfarande och apparatur foer indunstning av avlut

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI62364C (fi)
SE (1) SE8204419L (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN102367640B (zh) * 2011-09-26 2013-12-25 宜宾海丝特纤维有限责任公司 浆粥加热方法

Also Published As

Publication number Publication date
SE8204419D0 (sv) 1982-07-22
FI62364B (fi) 1982-08-31
SE8204419L (sv) 1983-01-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100783686B1 (ko) 다단계 플래시 담수화 방법 및 플랜트
JP6456407B2 (ja) 蒸発缶
US2803589A (en) Method of and apparatus for flash evaporation treatment
US3412558A (en) Distillation and power producing plant
FI122534B (fi) Järjestely mustalipeän haihduttamiseksi
CN205035108U (zh) 一种用于海水淡化装置的淡水冷凝器
US4441958A (en) Forced-circulation evaporator plant
FI62364C (fi) Foerfarande och apparatur foer indunstning av avlut
CN101274784B (zh) 汽水四级分离五效蒸馏水机
US3213000A (en) Multiple stage flash evaporator
US4349068A (en) Method for improved heat transfer
KR101323160B1 (ko) 선박용 수직형 다단 조수기
US20180154277A1 (en) Multi-stage flash desalination system with thermal vapor compressor
US3834994A (en) Multi-stage evaporator
JP5197602B2 (ja) 復水器
US3833480A (en) Distillation of liquid solutions expanded along a curvilinear surface
FI116397B (fi) Prosessi mustalipeän loppuhaihduttamiseksi
CN214840952U (zh) 一种节能的蒸汽空气预热器系统
ES361040A1 (es) Aparato para la transferencia de calor en fase de vapor en-tre liquidos.
KR100749223B1 (ko) 다단 증발법에 의한 해수 담수화 설비의 증발기
EP2229229B1 (en) Method and plant for the desalination of salt water using msf desalination units with a steam recirculation system
FI60503B (fi) Anlaeggning foer industning av vaetskor i flera steg
RU2115737C1 (ru) Многокорпусная выпарная установка
US3194747A (en) Evaporator construction
US3783095A (en) Process for recovering turpentine and heat in connection with the evaporation of black lye

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: ENSO GUTZEIT OY