FI59451C - Taklucka foer taktegellaeggning e dyl - Google Patents

Taklucka foer taktegellaeggning e dyl Download PDF

Info

Publication number
FI59451C
FI59451C FI3816/74A FI381674A FI59451C FI 59451 C FI59451 C FI 59451C FI 3816/74 A FI3816/74 A FI 3816/74A FI 381674 A FI381674 A FI 381674A FI 59451 C FI59451 C FI 59451C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
strips
brick
edge
roof tile
roof
Prior art date
Application number
FI3816/74A
Other languages
English (en)
Other versions
FI381674A (fi
FI59451B (fi
Inventor
Jens-Fredrik Larssen
Original Assignee
Skogsegarnas Vaenerind
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Skogsegarnas Vaenerind filed Critical Skogsegarnas Vaenerind
Publication of FI381674A publication Critical patent/FI381674A/fi
Publication of FI59451B publication Critical patent/FI59451B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI59451C publication Critical patent/FI59451C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04DROOF COVERINGS; SKY-LIGHTS; GUTTERS; ROOF-WORKING TOOLS
    • E04D1/00Roof covering by making use of tiles, slates, shingles, or other small roofing elements
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04BGENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
    • E04B7/00Roofs; Roof construction with regard to insulation

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Roof Covering Using Slabs Or Stiff Sheets (AREA)
  • Building Environments (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)

Description

Rag* ΓβΙ f1„KUULUTUSJULKAISU rQiM
Wa lBJ (11> UTLÄGCNINGSSKRIFT 3 *4 5 ’ ·ΛΛ§ C(4S) Patentti nyönnc Uy 10 03 1931
Patent raeddelat (SI) Kv.ik.VcL3 E 04 B 7/06 // E 04 D 12/00
SUOMI—FINLAND (21) pK#n«tm.kwHi*-p«tnun^nl 3816/7U
(22) HaktmltpUvl—Amttnlnftdag 31.12.7 ^ (23) AHcupllv· —GlMghvtadag 31.12.71* (41) Tullut Julkliuktl — Bllvtt offentllg 26.07.75
Patentti- )· rekisterihallitut {44) Nihtivttui w ,. kuuLMWam - , „
Patent· och registeretjrreleen ' ' Amiikm uthgtf och uti.ikrtftun puMictrad 30.01.8l (32)(33)(31) Utuelkuut—Buglrd prlorttut 25.01.7l
Ruotsi-Sverige(SE) 7l/00955-6 (71) Skogsägamas Vanerindustrier Ab, Box 558, S-651 09 Karlstad,
Ruotsi-Sverige(SE) (72) Jens-Fredrik Larssen, Stocksund, Ruotsi-Sverige(SE) (7l) Berggren Oy Ab (5l) Kattolaatta tiilikattoja tms. varten - Taklucka för taktegelläggning e.dyl.
Keksintö koskee sellaista kattolevyä, joka on tarkoitettu kiinnitettäväksi suoraan rakennuksen kattotuoleihin alustan muodostamiseksi tiiltä tai vastaavaa olevalle katteelle tai muulle suhteellisen raskaalle kuormitukselle.
Mainitunlaisia kattolaattoja tunnetaan ennestään monia eri tyyppejä, ja ne muodostuvat tavallisesti tukevasta, ponttilautaa, vaneria tai ristivaneria tai jonkinlaista lastu- tai kuitulevyä olevasta alustasta. Tämä alusta voidaan valmistaa tehdasmaisesti ja toimittaa rakennuspaikalle. Sen jälkeen kun alusta on kiinnitetty rakennuksen kattotuoleihin, se varustetaan pahvia tai vastaavaa olevalla, kosteudelta suojaavalla kerroksella, alusrimat ja tiilirimat naulataan sen päälle ja lopuksi suoritetaan kattaminen tiilillä.
Tästä katonkattamismenetelmästä aiheutuu huomattavia etuja verrattuna tavanomaiseen katonkattamismenetelmään, jossa katto peitetään asteittaisesta irtopuutavaraa olevilla laudoilla, mutta menetelmään sisältyy kuitenkin lukuisia kalliita työvaiheita. Rakennuskustannusten pienentämiseksi on yhtenä päämääränä voida pienentää ei vain työvaiheiden 2 59451 lukumäärän vähenemisen mukana alentuvia rakennuskustannuksia, vaan myös ainekustannuksia, jotka ovat tähän asti olleet suhteellisen suuria siitä syystä, että kattolaatan on täytynyt kannattaa suhteellisen suuri kuormitus, mikä johtuu tiilien painosta katolle kertyvistä lumimassoista ja muusta sellaisesta.
Keksinnön pohjaksi on siksi asetettu probleema sellaisen katto-levyn aikaansaamiseksi, joka mahdollistaa ainepaksuuden pienentämisen ja jota voidaan valmistaa tehdasmaisesti sillä tavalla, että työpaikalla tarvittavien työvaiheiden lukumäärä vähenee.
Keksintö kohdistuu tarkemmin sanottuna kattolaattaan tiilikattoja tai muuta raskasta kuormitusta varten, joka laatta koostuu kantavasta levystä, alusrimoista ja tiilirimoista. Keksinnölle on tunnusmerkillistä, että kantava levy on sivureunojensa läheltä varustettu reunakaistaleilla, että tiilirimat ovat jonkin verran pitempiä kuin reunakaistaleiden toisiinsa päin olevien reunojen välinen etäisyys ja kiristetty kiinni ainakin näitä reunakaistoja vasten siten, että ne on saatettu määrättyyn kaa-rimuotoon, jolloin tiilirimat muodostavat kantavalle levylle jännemuodostelman, ja että alusrimat on viety kantavan levyn ja tiilirimojen väliin yhdessä tai useammassa kohdassa niiden kohtien välissä, joissa tiilirimat on kiinnitetty reunakaistalei-siin .
Keksintöä kuvataan seuraavassa yksityiskohtaisemmin viittaamalla oheiseen piirustukseen. Piirustuksessa esittää kuvio 1 ylhäältä päin nähtynä kattolaattaa, joka on asennettu rakennuksen kattotuoleille. Kuvio 2 esittää kuvion 1 kattolaattaa kuviossa 1 esitetyn laatan alareunasta käsin katsottuna. Kuvio 3 havainnollistaa kaaviomaisesti niitä voimia, jotka kohdistuvat katto-laattaan kuormituksen vaikuttaessa ylhäältä päin. Kuvio 4 esittää leikkausta pitkin kuvion 1 viivaa IV-IV.
Piirustuksessa esitetty kattolaatta muodostuu kantavasta levystä 1, joka on varustettu reunakaistaleilla 2 ja 3, joita vasten on kiristetty joukko yhdensuuntaisia tiilirimoja 4.
Kantava levy eli kantolevy 1 voi olla mitä tahansa sopivaa ainetta, kuten vaneria, lastulevyä, kuitulevyä tai vastaavaa, ja kattolaatan erikoisrakenteen ansiosta kantolevyllä voi olla suhteellisen vähäinen paksuus. Kantolevylle voidaan antaa mikä tahansa sopiva muoto ia ί 59451 suuruus, mutta käytännön syistä se tehdään sopivimmin suorakulmaiseksi ja pituudeltaan sellaiseksi, että se sopii kattotuolien 5, joille kattolaatta on asennettava, väliseen jakoon. Kuviossa 1 ja 2 katto-laatan pituuden esitetään vastaavan kahta rakennuksen kattotuolien jakoväliä ja sen korkeuden esitetään olevan noin puolet laatan pituudesta .
Piirustuksessa esitetty vasen reunakaistale 2 ulkonee jonkin matkaa kantolevyn 1 ulkopuolelle, kun taas reunakaistale 3 jättää vastaavan-levyisen vapaan kaistaleen kantolevyn 1 oikean reunan sisäpuolelle.
Kun kaksi kattolaattaa asetetaan yhteen vieretysten, reunakaistale 2 limittyy siten lähinnä vasemmalla olevan kattolaatan päälle, jolloin laattojen reunakaistaleet 2 ja 3 ovat vastakkain. Jotta mahdollistettaisiin lähinnä seuraavan kattolevyn limittyminen ylöspäin, reuna-kaistaleet 2 ja 3 jättävät vapaan kaistan myös kantolevyn 1 yläreunaan.
Reunakaistaleet 2 ja 3 voivat olla tehdyt mistä tahansa sopivasta aineesta, ja ne voidaan tehdä sopivan leveiksi ja paksuiksi. Reuna-kaistaleet voidaan valmistaa esimerkiksi jostain jätetuotteesta, kuten vaneria tai vastaavaa valmistettaessa saaduista poistoleikkeistä. Reunakaistaleet on liimattu tai naulattu kantolevyyn 1 niin, että kantolevyn ja reunakaistaleiden välille syntyy luja liitos.
Tiilirimat 4 on kiristetty reunakaistaleita 2 ja 3 vasten, ja ne ovat pääasiallisesti kosketuksissa kantolevyn 1 yläpintaan ainakin välittömästi reunakaistaleiden 2 ja 3 vieressä. Tiilirimojen 4 tehtävänä on muodostaa yhdessä kantolevyn ja mahdollisesti myös tukien tai kattotuolien 5 kanssa suurella kannatuskyvyllä varustettu esijännitetty rakenne. Tunnetuissa rakenteissa riittää, kun tiilirimojen pituus vastaa tarkasti reunakaistareiden 2 ja 3 toisiaan päin olevien sivujen välistä etäisyyttä, mutta jos halutaan keksinnön mukaista esijännitystä, on tiilirimat 4 tehtävä jonkin verran pitemmiksi kuin reuna-kaistaleiden 2 ja 3 välinen etäisyys. Tiilirimoihin voidaan piirustuksessa esitetyllä tavalla tehdä kulmaurat 6 niin, että kulmauran toinen reuna on reunakaistaleen vaakasuoran yläpinnan päällä, ja kulmauran toinen reuna on reunakaistaleen pystysuoraa reunaa vasten ja muodostaa rimojen kiristyspinnan. Tiilirimat kiinnitetään kanto-levyyn vain sen molemmista päistä, liimaamalla tai naulaamalla reuna-kaistaleeseen 2 ja 3, ja tiilirimojen 4 välillä oleva osa muodostaa kantolevylle 1 jännemuodostelman.
4 59451
Kattolaatassa on lisäksi reunakaistaleiden 2 ja 3 välillä alusrimoja 7, joiden tarkoituksena on toisaalta muodostaa kantolevyn 1 ja tiili-rimojen 4 väliin virtaustie kosteudelle ja ilmalle, toisaalta myös aikaansaada kantolevyn 1 ja tiilirimojen 4 välille esijännitys, joka aikaansaa kaarenmuotoisen taipuman tai jännemuodostuman tiilirimoihin 4, kantolevyyn 1 tai näihin molempiin. Alusrimoilla 7 on olennaisesti sama pituus kuin reunakaistaleilla, ja alusrimat voidaan kuten reunakaistaleetkin valmistaa jäteaineesta, kuten vanerin tai laudan valmistuksessa jätetuotteena saadusta poistoleikkeestä. Alusrimojen paksuus voi vaihdella olosuhteiden mukaan ja halutusta jännemitasta riippuen, mutta eräässä käytännön esimerkissä, jossa kattolaatta oli tarkoitettu 1200 mm:n kattotuolivälin omaavaan rakennukseen, asennettiin 38 mm:n paksuinen alusrima 7 kunkin kattotuoliparin keskelle. Alusrima 7 voidaan sovittaa irralleen tai kiinteästi kantolevyä 1 vasten kattolaatan tehdasvalmistuksessa, mutta se voidaan myös työntää tiilirimojen 4 ja kantolevyn väliin, sen jälkeen kun kattolaatta on kiinnitetty tukiin 5.
Yhdensuuntaisia rimoja 4 on yllä nimitetty·"tiilirimoiksi", mutta tämä ei rajoita kattolaatan käyttöä tillikatteiden yhteyteen, vaan on selvää, että kattolaattaa voidaan käyttää myös muunlaisessa kattamisessa tai muussa raskaassa kuormituksessa. Siinä tapauksessa, että kattolaattaa käytetään tillikatteissa, tiilirimat 4 asennetaan sellaisin keskinäisin välein, jotka vastaavat kattotiilien korkeutta. Tietyissä tapauksissa voi olla välttämätöntä tai sopivaa täyttää kahden vierekkäisen kattolaatan tiilirimojen välinen rako, ja tässä tapauksessa siihen voidaan naulata täydennysrima 8, kuten kuviossa 4 on esitetty.
Kattolaatta voidaan siten tehdä kokonaan valmiiksi tehtaassa, ja tuille 5 asentaminen tapahtuu nopeasti ja yksinkertaisesti siten, että levy naulataan kiinni tukiin 5. Kuvioissa 1 ja 2 esitetyssä tapauksessa, jossa kattolaatta vastaa tukien 5 kaksinkertaista jakoväliä, voidaan sopivasti naulata tiilirimat 4 myös välillä olevaan tukeen kiinni. Alusrimat 7 aikaansaavat siten sen, että tiilirimat ja/tai kantolevy taipuvat kaarenmuotoisesti poispäin toisistaan, ja kun tiili-rimoja kuormitetaan ylhäältä päin nuolen mukaisesti, kuvio 3, siirtyy voima kantolevyyn pysty- ja vaakakompomentin sisältävän voimasuunnikkaan muotoisesti, jolloin vaakakomponenttia vastaan vaikuttaa 59451 tuen tai kantolevyn vastaava tukireaktio. Tuloksena oleva pys-tyvoimakomponentti, joka kuormittaa kantolevyä, tulee siten pienemmäksi kuin mitä vastaava voima olisi ollut tavanomaisessa kattolaatässä. Siitä syystä, että kantolevy on lisäksi voitu tehdä ohuemmaksi, rakenteessa käytetään hyväksi myös puutavaran tai puulevyn joustavuutta edullisella tavalla voimayhdistelmässä, joka syntyy tiilirimojen 4 ja kantolevyn 1 välille.
Jo kattolaatan tehdasvalmistuksessa voidaan kantolevylle asettaa kosteudelta suojaava kerros ennen reunakaistaleiden ja tiilirimojen 4 kiinnittämistä. Tällainen suojakerros voi olla pahvia tai vastaavaa. Kosteudelta suojaava kerros voidaan myös asettaa lakkaamalla kattolevy sen valmistuksen jonkin välivaiheen aikana. Täten poistetaan vielä yksi työvaihe lisää lopullisesta katta-mistyöstä.
Edellä selitetty tarkoittaa vain keksinnön yhtä sovellutusesimerkkiä. Keksinnön mukaista kattolaattaa voidaan muunnella seuraavien patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (6)

59451
1. Kattolaatta tiilikattoja tai muuta raskasta kuormitusta varten, joka laatta koostuu kantavasta levystä (1), alusrimoista (7) ja tiilirimoista (4), tunnettu siitä, että kantava levy (1) on sivureunojensa läheltä varustettu reunakaistaleilla (2, 3), että tiilirimat (4) ovat jonkin verran pitempiä kuin reunakaistaleiden (2, 3) toisiinsa päin olevien reunojen välinen etäisyys ja kiristetty kiinni ainakin näitä reunakaistoja vasten siten, että ne on saatettu määrättyyn kaarimuotoon, jolloin tiili-rimat (4) muodostavat kantavalle levylle (1) jännemuodostelman, ja että alusrimat (7) on viety kantavan levyn (1) ja tiilirimojen (4) väliin yhdessä tai useammassa kohdassa niiden kohtien välissä, joissa tiilirimat on kiinnitetty reunakaistaleisiin (2, 3).
2. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kattolaatta, tunnettu siitä, että sen leveys vastaa tukien (5) kaksinkertaista jakoväliä, joihin tukiin kattolevy kiinnitetään, ja että se on varustettu kahdella alusrimalla (7), jotka on sijoitettu kahden vierekkäisen tuen (5) keskelle.
3. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kattolaatta, tunnettu siitä, että reunakaistale (2) ulkonee toiselta puolelta jonkin matkaa kantolevyn (1) sivureunan ulkopuolelle, kun taas vastakkaisella puolella oleva reunakaistale (3) on asetettu vastaavan matkan verran kantolevyn sivureunan sisäpuolelle.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kattolaatta, tunnettu siitä, että kantolevyn (1) paksuus on sellainen, että sekä kantolevy (1) että tiilirimat (4) muodostavat kaarimuo-don alusrimojen (7) vastaaville puolille.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kattolaatta, tunnettu siitä, että kantolevy (1) on tehty vanerista, kuitulevystä tai vastaavasta aineesta.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kattolaatta, tunnettu siitä, että reunakaistaleet (2, 3) ja alusrimat (7) on tehty vanerista tai vastaavasta aineesta.
FI3816/74A 1974-01-25 1974-12-31 Taklucka foer taktegellaeggning e dyl FI59451C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7400955 1974-01-25
SE7400955A SE413530B (sv) 1974-01-25 1974-01-25 Taklucka for taktegelleggning eller annan tung belastning

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI381674A FI381674A (fi) 1975-07-26
FI59451B FI59451B (fi) 1981-04-30
FI59451C true FI59451C (fi) 1981-08-10

Family

ID=20320004

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI3816/74A FI59451C (fi) 1974-01-25 1974-12-31 Taklucka foer taktegellaeggning e dyl

Country Status (4)

Country Link
DK (1) DK684974A (fi)
FI (1) FI59451C (fi)
NO (1) NO148823C (fi)
SE (1) SE413530B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
DK684974A (fi) 1975-09-29
SE413530B (sv) 1980-06-02
FI381674A (fi) 1975-07-26
SE7400955L (fi) 1975-07-28
NO148823C (no) 1983-12-21
NO148823B (no) 1983-09-12
NO750171L (fi) 1975-08-18
FI59451B (fi) 1981-04-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11591808B2 (en) System and method for a vented and water control siding, vented and water control sheathing and vented and water control trim-board
US7077988B2 (en) Corrugated fiberboard panels for use in the construction of walls, ceilings and floors
CN1231647C (zh) 蜂窝状夹芯结构及装有这种板的建筑结构
US3875719A (en) Metal support for wood structural elements
US3276171A (en) Self-supporting paneled structure and method of constructing same
US20080053031A1 (en) Assembling and Arrangement Flat Element Consisting of One or Several Elements
WO1991019064A1 (en) Floor construction
US5850721A (en) Joist bridging
FI71387B (fi) Armerad balkprofil och saett foer dess framstaellning
FI59451C (fi) Taklucka foer taktegellaeggning e dyl
EP1460195A1 (en) A composite beam
US3769771A (en) Structural truss construction with membrane coverings
FI60902B (fi) Av laettbaerverk framstaelld byggnadsenhet
FI83119C (fi) Yttervaeggelement.
NL2032089B1 (nl) Wandelement, wand en gebouw alsmede bouwwerkwijze
FI81165B (fi) Platta av solidpapp foer byggnadsaendamaol.
JP2023162735A (ja) 合成スラブの施工方法及び合成スラブ
RU2111322C1 (ru) Способ изготовления покрытия для пола из фанерной рейки
CA2400836C (en) Corrugated fiberboard panels for use in the construction of walls, ceilings and floors
FI57815B (fi) Kombinationsbalk
RU107204U1 (ru) Перекрытие для деревянного здания (варианты)
RU64238U1 (ru) Клееный деревянный брус
JP6855051B2 (ja) 建築用パネル
FI55241C (fi) Yttervaeggelement foer traehus
FI20205851A1 (fi) Lasielementeillä varustettu puurakenteinen pilari-palkkirakenne ja menetelmä lasielementeillä varustetun puurakenteisen pilari-palkkirakenteen muodostamiseksi