FI58931B - Elastomerkomposition foer daeckslitytor - Google Patents
Elastomerkomposition foer daeckslitytor Download PDFInfo
- Publication number
- FI58931B FI58931B FI751908A FI751908A FI58931B FI 58931 B FI58931 B FI 58931B FI 751908 A FI751908 A FI 751908A FI 751908 A FI751908 A FI 751908A FI 58931 B FI58931 B FI 58931B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- norbornene
- propylene
- ethylene
- epdm
- properties
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C08—ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
- C08F—MACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
- C08F210/00—Copolymers of unsaturated aliphatic hydrocarbons having only one carbon-to-carbon double bond
- C08F210/16—Copolymers of ethene with alpha-alkenes, e.g. EP rubbers
- C08F210/18—Copolymers of ethene with alpha-alkenes, e.g. EP rubbers with non-conjugated dienes, e.g. EPT rubbers
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B60—VEHICLES IN GENERAL
- B60C—VEHICLE TYRES; TYRE INFLATION; TYRE CHANGING; CONNECTING VALVES TO INFLATABLE ELASTIC BODIES IN GENERAL; DEVICES OR ARRANGEMENTS RELATED TO TYRES
- B60C1/00—Tyres characterised by the chemical composition or the physical arrangement or mixture of the composition
- B60C1/0016—Compositions of the tread
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Medicinal Chemistry (AREA)
- Polymers & Plastics (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
- Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
- Tires In General (AREA)
- Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
Description
f·25^1 ΓβΊ ««kuulutusjulkaisu CQQ71 jjeK LJ UTLÄGG N INOSSKRI FT 30^5 1
Paterit noddel.it ^ 'r~^' (51) Kv.ik?/int.ci.3 C 08 F 232/04-, 210/00, 236/04, B 60 C 1/00 SUOMI —FINLAND (il) Mwttlliil(«M»-htt«cweknln| 751908 (22) HtktmitpUvi — AittMinlngtdag 27.06.75 ^ ^ (23) AlkupUvt—Gtttlfh«t*dag 27.06.7 5 (41) Tullut JulklMktl — Bltvlt offtntllg 29 12 75 PMmtl- I» r«kilt*Hh«Hlttis ___
Patent- och ragistoratyrelaen ' Ana6kan utiagd och uti.*krift«n pubiicarad 30.01.8l (32)(33)(21) Pyy*>**ty «uoikeu» —Begird priority 28.06. Ik Ranska-Frankrike(FR) 7^/22809 (71) Michelin & Cie (Compagnie Generale des Etablissements Michelin), Clermont-Ferrand, Ranska-Frankrike(FR) (72) Yves de Zarauz, Gergovie - 63Le Cendre, Ranska-Frankrike(FR) (7^) Oy Kolster Ah (54) Elastomeerikoostumus ulkorenkaiden kulutuspintoja varten -Elastomerkomposition för däckslitytor
Keksinnön kohteena on elastomeerikoostumus, joka koostuu eteeni-propeeni-dieenitetrapolymeerityyppisestä elastomeerista yhdessä sinänsä tunnettujen komponenttien kanssa, käytettäväksi ulkorenkaan kulutuspintojen valmistukseen.
Eteeni-propeeni-termonomeeri-tyyppiset elastomeerit, joita myös kutsutaan nimillä "EPT" tai "EPDM" ovat tunnetusti eteenin, propeenin ja jonkin konjugoi-mattoman dieenin kopolymeerejä. Konjugoidun syklisen tai suoraketjuisen dieenin tehtävänä on saada aikaan kaksoissidoksia, jotka saattavat eteeni-propeeni-tyyppiset elastomeerit rikillä vulkanoituviksi; dieeni voi olla esimerkiksi disyklopenta-dieeni, 1,5~syklo-oktadieeni, 1,4-heksadieeni, etylideeni-norborneeni , metyleeni-norborneeni, tetrahydroindeeni, metyylitetrahydro-indeeni jne, tai jokin muu eteenin ja propeenin kanssa kopolymeroituva dieeni.
EPDM:t ovat elastomeereja, jotka on valmistettu sellaisista lähtöaineista kuten eteeni ja propeeni, jotka ovat halvempia kuin butadieeni ja styreeni, sillä ne ovat vähemmän jalostettuja tuotteita kuin viimemainitut.
/ 2 58931 Näillä elastomeereilla on tiettyjä etuja, erikoisesti niiden kestävyys vanhenemista ja hapettumista vastaan, yhdistyneenä toisaalta niiden vähäiseen kak-soissidosten lukumäärään, toisaalta kaksoissidosten asemaan hiilivetyketjussa.
Tästä johtuen niiden käytöllä kumiteollisuudessa, varsinkin ulkorenkaita valmistettaessa, voi olla mielenkiintoa. Kun niiden yleiset ominaisuudet ovat tyydyttäviä verrattuna tavallisten dieenielastomeerien ominaisuuksiin, EPDM-elastomeereilla on kuitenkin suuri epäkohta, joka tähän asti on rajoittanut niiden käyttöaluetta; niillä on heikko luisumisvastus, joka tekee niistä vaikeasti käytettäviä ulkoren-kaiden kulutuspintana. Tämän epäkohdan korjaamiseksi on ehdotettu erilaisia ratkaisuja. On yritetty modifioida termonomeerien luonnetta ja pitoisuutta tai mono-meerien koostumusta, mutta päinvastoin kuin mitä tapahtuu tavallisilla elasto-meeridieeneillä, joiden pehmentymistä ja kitkakerrointa on mahdollista modifioida polymeerin luonteen ja koostumuksen avulla, kopolymeerin etyleeni- ja propyleeni-pitoisuuden muuttaminen ei saa aikaan tuotteita, joiden kitkakerroin olisi riittävä käytössä ja joilla olisi tyydyttävät mekaaniset ominaisuudet.
EPDM-tyyppisten elastomeerien modifikaatiot eivät siis saa aikaan elasto-meeriä, jonka luisumisvastus olisi riittävän korkea sellaisten ulkorenkaiden kulu-tuspintaa varten, joilla olisi tyydyttävä kiinnittyminen maantiehen joka kelillä ja millä tahansa renkaan kulumisasteella. On myös yritetty kohottaa hiilimustan ja/tai öljyn pitoisuutta. Mutta parannettaessa luisumisvastusta hiilimustan ja/tai öljyn pitoisuutta kohottamalla, niin tämä saa aikaan samanaikaisesti hystereesi-ja mekaanisten ominaisuuksien huomattavan huononemisen.
Nyt on todettu, että edellä mainitut epäkohdat voidaan välttää yllättävällä ja taloudellisesti edullisella tavalla, ja valmistaa EPDM-tyyppistä elasto-meeriä ulkorenkaiden sellaista kulutuspintaa varten, jolla on luisumisvastus ja normaalit hystereesi-ominaisuudet verrattuna klassisiin EPDM-tyyppeihin.
Keksinnölle on tunnusomaista, että tetrapolymeeri on eteeni-propeeni-konjugoimaton dieeni, joka on modifioitu 3-30 paino-#:11a norborneenijohdannaisella, jonka kaava on h r6 3 58931 jossa R^ , Rg, Rg, R^, R^., Rg, R^ ja Rg tarkoittavat kaikki vetyatomia tai Rg ja R^ tarkoittavat 1-U hiiliatomia sisältävää alkyyliryhmää, joka voi olla substituoi-tu halogeenilla, tai fenyyliryhmää, joka voi olla substituoitu 1-1 hiiliatomia sisältävällä alkyyliryhmällä, tai R^, R^, Rg ja R^ tarkoittavat yhdessä 5 tai 6 hiiliatomia sisältävää sykloalifaattista ryhmää ja R ja Rg voivat lisäksi tarkoittaa 1-1 hiiliatomia sisältävää alkyyliryhmää, tai tällaisten norborneeni-johdannaisten seoksella. Elastomeerissä steerisenä esteenä toimiva norborneenijohdannainen tai -johdannaisten seos vähäisessä määrin käytettynä kohottaa tetrapoly-meerin lasiutumislämpötilaa.
Elastomeerien makromolekulaaristen ketjujen joustavuutta on keksinnön mukaisesti pienennetty lisäämällä eteeristä estettä. Näillä elastomeereilla on parantuneet pehmenemisominaisuudet ja erikoisesti parantunut luisumisvastus, jotka eivät saa aikaan hystereesi-ominaisuuksien tuntuvaa huononemista.
Käytetyistä tetrapolymeereistä voidaan mainita esimerkiksi: eteeni-propeeni-1 ,1-heksadieeni-norborneeni eteeni-propeeni-1,l-heksadieeni-5~metyyli-norborneeni eteeni-propeeni-1,l-heksadieeni-5-fenyyli-norborneeni eteeni-propeeni-1,l-heksadieeni-5-kloorimetyyli-norborneeni eteeni-propeeni-etylideeninorborneeni-norborneeni eteeni-propeeni-etylideeninorborneeni-5-metyyli-norborneeni etyleeni-propyleeni-etylideeninorborneeni-5-fenyyli-norborneeni ja etyleeni-propyleeni-etylideeninorborneeni-kloorimetyylinorborneeni.
Nämä polymeerit valmistetaan sinänsä tunnetuilla menetelmillä. Ne voidaan saada aikaan antamalla niiden reagoida katalyyttisessä systeemissä, joka koostuu: a) siirtymämetalliyhdisteestä, joka metalli kuuluu Mendelejevin alkuaineiden jaksottaisen järjestelmän ryhmiin IV-VIII, b) jaksoittaisen alkuainejärjestelmän pääryhmiin I-III kuuluvien alkuaineiden yhdisteistä. Edulliset ryhmien I-III alkuaineet ovat alumiiniyhdisteitä, joiden kaava on AIRX^X^, jossa R on hiilivetyradikaali, vetyatomi ja X1 ja X^, jotka voivat olla samoja tai erilaisia, ovat merkitykseltään samoja kuin R tai halogeeneja. Erikoisesti voidaan mainita: alkyylialuminiumseskvikloridit, dialkyylialuminium-halogenidit, monoalkyylialuminiumdihalogenidit, trialkyyli- tai triaryylialuminium.
Sopivia alkuaineiden jaksoittaisen järjestelmän ryhmien IV-VIII metallien yhdisteitä ovat titaanitetrakloridi, kloorititaanihappojen esterit, vanadiini-johdannaiset, kuten vanadiinitetrakloridi, vanadiinioksitrikloridi, vanadiinin esterit kuten vanadyylibutylaatti, vanadyyli-isopropylaatti, vanadiinitriasetaatti, vanadiiniasetyyliasetonaatti, jne.
>. 58931
Kopolymerointi voidaan suorittaa nestemäisissä monomeereissa, mahdollisesti paineen alaisena, sellaisten inerttien laimennusaineiden kuten mahdollisesti halogeenilla substituoitujen sykloalifaattisten tai aromaattisten hiilivetyjen läsnäollessa ja lämpötilassa, joka vaihtelee laajalla alueella välillä -20°C ja +60°C. Reaktio pysäytetään klassisilla menetelmillä ja polymeerit otetaan talteen höyryn avulla suoritetun laimentimen poistamisen jälkeen.
Keksintöä kuvataan alla olevissa esimerkeissä. Näissä esimerkeissä on polymeerien ominaisuudet määritetty seuraavasti: propeenipitoisuus on määritetty infra-punaspektrografiällä, steerisenä esteenä toimien monomeerien pitoisuus on määritetty NMRrllä; logaritmiset viskositeettiluvut on määritetty etyleenitetrakloridissa pitoisuudessa 0,1 g/100 ml, kitkakerroinluku SRT 20°C:ssa vastaa märkäluisumis-indeksiä, joka on mitattu "skid resistance tester"-laitteella (SRT), jota markkinoi Societe Stanley; mitä korkeampi luku on, sitä parempi on kitkakerroin. Vulka-nointi suoritetaan noin 150°C:ssa suunnilleen 20 minuutin ajan.
Esimerkki 1 Tässä esimerkissä verrataan vertailuyhdisteeseen erilaisia klassisia eteeni-propeeni-termonomeeri-tyyppisiä elastomeereja niiden ominaisuuksien kannalta. Elastomeerien EPDM 1/1 ja 1/2 polymerointi suoritetaan jatkuvana 8 litran reaktorissa pitäen vakiona seuraavat virtausmäärät 1/h: EPDM 1/1 EPDM 1/2
Heptaani 15,5 Tolueeni 15,5
Eteeni 270 Eteeni 300
Propeeni 700 Propeeni 675 1,4-heksadieeni 0,12 Etylideeninorborneeni 0,4 (4 paino-#:inen liuos tolueenissa)
Katalysaattoripitoisuudet VO(OBu)^: 0,21 mmol/1 heptaania 0,047 ramol/1 tolueenia 2,1 mmol/1 heptaania 0,47 mmol/1 tolueenia
Ominaisuudet on esitetty taulukossa I.
58931
Taulukko I
Koe n:o EPDM EPDM NOKDEL 1070* ..
1/1 1/2_1/3__Vertailu
Paino-# propyleeniä polymeerin määrästä k2 UO li
Logaritminen viskosi- teettiluku dl/g 2,58 2,85 3,32
Jodiluku 5,2 6,3 8,6
Mooney-plastisuus ML (1+U) i30°C:ssa 6θ 83 70
Koostumus ja ominaisuudet
Polymeeri 100 100 100 100 Öljy ItO Uo 55 38
Musta HAF 70 70 80 70
Venymämoduli
(100 #), kg/cm 6 14,V
Hystereesihäviö 60°C:ssa, # 32,6 37 37 31* SRT-luku 20°C:ssa 87 82 83 100
Termonomeeri 1,^-hek- Etylideeni- 1,U-heksa- sadieeni norborneeni dieeni *Nordel 1070 on eteeni-propeeni-1 ,i+-heksadieeni-kopolymeeri, jota markkinoi
Du Pont de Nemours.
Vertailuyhdiste koostuu seoksesta, jossa on 65 paino-# SBR 1500 ja 35 paino-# polybutadieeniä.
Todetaan, että ulkorenkaiden kulutuspintana käytettäväksi näillä polymeereillä on riittämätön luisumisvastus alle 90.
Esimerkki 2 Tässä esimerkissä verrataan erilaisten klassista EPDM-tyyppiä olevien elastomeerien ominaisuuksia tavanomaisten dieenielastomeerien ominaisuuksiin. Ominaisuudet on esitetty taulukossa II.
6 58931
Taulukko II
_Elastomeeri_SBR 1 500 Luonnonkumi NordelX 1 0^0 Nordel 1 070
Vulkanointitapa_S/Santocure S/Santocure S/TMTMS/MBT_S/TMTMS/MBT ___
Koostumus:
Hiilimusta 50 50 50 70 Öljy 5 0 8 1+0
Polymeeri_1_00_100_ 100_1_00_
Venymämoduli p (100 %), kg/cm_19^7_2(7*5_18_13,5
Hystereesihäviö 60°C:ssa, %_32_22^5_31*5_33,5
Kitkakerroin SRT
20°C: ssa_100_70_Jk_j6_
Todetaan, että EPDM-tyyppien kitkakerroin on heikko verrattuna Shellin markkinoimaan butadieeni-styreenikopolymeeriin (SBR 1 500). Se on riittämätön, jotta näitä EPDM-tyyppejä voitaisiin käyttää kulutuspintana. *Nordel 1 0l+0 on eteeni-propeeni-1,U-heksadieeni, jota markkinoi Du Pont de Nemours.
Santocure (n-sykloheksyylimerkaptohentsotiatsolimonosulfidi) on Societe Monsanto’n markkinoima.
TMTMS (tetrametyylitiuraamimonosulfidi) markkinoi Societe Naugatuck Chemical Cy nimellä Μ0ΝΕΧ.
Yhdistettä MBT (merkaptobentsotiatsoli) markkinoi Societe Vanderbilt Company, Inc. nimellä CAPTAX.
Esimerkki 3 Tämä esimerkki kuvaa keksinnön mukaisen tetrapolymeerin valmistusta: eteeni-propeeni-etylideeninorborneeni-5~fenyyli-2-norborneeni. Polymerointi suoritetaan jatkuvana reaktorissa, johon pannaan tolueenia 20°C:ssa, joka sitten kyllästetään 25 minuutin aikana koko ajan sekoittaen edeltäkäsin sekoitetulla eteeni-ja propeenivirralla. Eteenin syöttö on 1,2 l/min ja propeenin 0,6 1/min.
Sitten lisätään: 1,5 ml etylideeni-norborneenia, vaihtelevia määriä 5~fenyyli-2-norborneenia, 0,25 mmol VOiOBu)^ tolueeniliuoksessa, 2,50 mmol Cl^Al^CgH^)^ tolueeniliuoksessa, ja muutetaan eteenin ja propeenin syöttö arvoon 1,6 1/min vastaavasti 0,8 1/min.
Reaktio pysäytetään 20 min kuluttua lisäämällä asetonia ja polymeerit otetaan talteen.
7 58931 Käytetään seuraavaa koostumusta (paino-osina): polymeeri 100 hiilimusta 65 öljy 25
ZnO 5 steariinihappo 1 rikki 2,2 TMTMS 0,6 MBT 0,2
Ominaisuudet on esitetty taulukossa III.
Taulukko III
_Koe n:o_III/1 III/2 III/3_III/U_
Reaktioon lisätty 5-fenyyli-2-norborneeni_0 g_3 g_5 g_8 g
Saadun polymeerin paino_28 g _27 g 26,g 25,h g ___
Paino-$5, 5-fenyyli-2-norborneenia modifioidussa EPDMrssä_0_6_9_12__
Paino-$, propeenia modifioidussa EPDM:ssä_37_35_3k_32__
Logaritminen viskositeettiluku, dl/g_2^50_2^63 2_J+7 2_j53_
Lasiutumislämpötila_~51°C_~^6°C_—UU°G_-hO°C__
Venymämoduli (100 %), kg/cm^_2k,5_25_22_23,5__
Hystereesihäviö 60°C:ssa, %_27,7_30,1_29,^_32,6__
Scott-katkeaminen: murtumis- voima (kg/cm^) 207 236 2h8 260
Murtumispituus (%)_Vf5_512_5^0_5^0__
Kitkakerroin (SRT) 20°C:ssa 100 112 118 126
Todetaan, että tämän keksinnön mukaisella modifioidulla EPDM:llä on luisu-misvastus parantunut huomattavasti hystereesiominaisuuksien huonontumatta. Lisäksi todetaan, että kitkakertoimen paraneminen riippuu polymeerin fenyyli-5-norborneeni-pitoisuudesta.
Esimerkki k Tämä esimerkki käsittelee eteeni-propeeni-1,h-heksadieeni-5~fenyyli-2-norborneenia, jonka steerisen esteen pitoisuus vaihtelee.
Polymerointi suoritetaan jatkuvana seuraavin syötöin 1/min: heptaani 15,5 eteeni 175 propeeni k^0 1 ,i+-heksadieeni 0,160 ja seuraavin katalysaattoripitoisuuksin: 8 58931 VCKOBu)^: 0,1U2 mmol/1 heptaanissa, 1,1¾ mmol/1 heptaanissa.
Seosten koostumus on sama kuin esimerkissä 3.
Ominaisuudet on esitetty taulukossa IV.
Taulukko IV
_Koe n:o_IV/1 IV/2 IV/3 IVA IV/5_
Reaktioseokseen lisätty 5~fenyyli-2-nort>orneeni 0 2,5 3,75 5 10 grammoina_^ ____ paino-%, 5~fenyyli-norbor- neenia modifioidussa 057 9 16 EPDM:ssä_ paino-$, propeenia modifioi- dussa EPDM:ssä_32_39_37_35_35_
Logaritminen viskositeetti- luku, dl /g_2,08 2,lU 2,20 2.25 2,1*6_
Venymämoduli (100 %), kg/cm2 29.5 28,7 28,7 27.9 25,3_
Hystereesihäviö 60°C:ssa, % 28,7 29»5_29*8_29,7_29,8_
Scott-murtuma: 2 murtumis voima kg/cm 180 197 203 211+ 250 murtumispituus , %_370_393_UU3_k6o_UlO_
Kitkakerroinluku (SRT) 20°C: ssa_100 108_1_lU_12J_]k2_
Todetaan kitkakertoimen huomattava parantuminen ilman hystereesiominaisuuk-sien tuntuvaa huononemista. Mekaaniset ominaisuudet, erikoisesti Scott-murtuminen, ovat myös parantuneet.
Kuviossa 1 on esitetty kitkakerroin (SRT) (ordinaatalla) yhdistetyn 5~fenyy-li-2-norborneenipitoisuuden (abskissalla) funktiona.
Kuviossa 2 on esitetty hystereesihäviö 60°C:ssa (ordinaatalla) 5~fenyyli- 3-norborneenipitoisuuden (abskissalla) funktiona.
Hystereesihäviökerroin 60°C:ssa määritellään seuraavasti: tetrapolymeerin hystereesihäviö 60°C:ssa_ vertailupolymeerin hystereesihäviö ilman norborneenifenyyliä
Mitä suurempi häviökerroin on, sitä huonommat ovat polymeerin hystereesi-ominaisuudet .
9 58931
Kuviossa 3 on esitetty kitkakerroin (SET) (ordinaatalla) 60°C:ssa tapahtuvan hystereesihäviön funktiona (abskissalia). Kompromissi adheesion ja hystereesi-häviön kesken on saatu aikaan seuraavasti: a) eteeni-propeeni-1,U-heksadieeni-5-fenyyli-2-norborneeni-polymeerien avulla (käyrä a); häviökertoimella on sama määritys kuin yllä, b) klassisen 1 ,U-heksadieeniä sisältävän EPDMrn avulla (Nordel 1 660), modifioimalla hiilimustan prosenttimääriä (käyrä b) koostumuksella, joka sisältää 100 osaa polymeeriä ja 75 osaa öljyä.
TT_ tutkittavan seoksen hystereesihäviö 60°C:ssa
Haviokerrom on 100 x -- vertailuseoksen hystereesihäviö 60 C:ssa (SRT = 100).
Todetaan, että mitä korkeampi häviökerroin on, sitä huonompia ovat hystereesi ominaisuudet ja että parhain adheesio-hystereesi-kompromissi saadaan keksinnön mukaisten polymeerien avulla.
Esimerkki 5 Tämä esimerkki koskee eteeni-propeeni-etylideeninorborneeni-norborneenia. Toimitaan samoissa olosuhteissa kuin esimerkissä 1, kokeessa V/1 ja lisätään 2-norborneenia 6 g/1. Käytetään seuraavaa koostumusta paino-osina: polymeeri 100, hiilimusta 70, öljy Uo, ZnO U, steariinihappo 1, rikki 2, TMTDS 0,6, MBT 0,2. Ominaisuudet on esitetty alla olevassa taulukossa V:
Taulukko V
_Koe_V/J_V/2_
Paino-#, norborneeniä modifioidussa EPDM:ssä_0_1J_
Paino-#, propeenia modifioidussa EPDM:ssä_Ui_38_
Logaritminen viskositeettiluku, dl J&_3,02_2^98_ o
Venymämoduli (100 #), kg/cm 1U,U_1_U_
Hystereesihäviö 60°C:ssa, #_37_U0_
Scott-murtuma-arvo: ^ murtumisvoima, kg/cm 202 230 murtumis venymä, #_823_8#0_
Kitkakerroin (SRT) 20°C;ssa 100_116_
Esimerkki 6 Tämä esimerkki käsittelee eteeni-propeeni-1,U-heksadieeni-norborneeniä kokeessa VI/1. Olosuhteet ovat samat kuin esimerkissä 1. Kokeissa VI/2 ja VI/3 lisätään norborneeniä vastaavasti U g/1 ja 5,3 g/1 kokeessa. Tässä esimerkissä osoitetaan öljyn ja hiilimustan painoprosenttimäärien vaikutus. Koostumus a) polymeeri 100, hiilimusta 100, öljy 75, ZnO 3, steariinihappo 0,5, rikki 1, MBT 0,5, TMTDS 1.
10 5 89 31
Koostumus b) polymeeri 100, hiilimusta 70, öljy 1(0, ZnO 5, steariinihappo 1, rikki 1, TMTMS 5, MBT 0,5.
Ominaisuudet on esitetty taulukossa VI.
Taulukko VI
_Koe n: o_ VI/1_ VI/2 VI/3_
Paino-$, norborneenia modifioidussa EPDM: ssä__________0__6,5__9,5_
Paino-$, propeenia modifioidussa EPDM: ssä____h2__39_
Logaritminen viskositeettiluku, dl/g__2,65 2,57 2,55
Venymämoduli a) b) a) b) a) b) (100 %)s kg/cm2__13 16,1 12,7 lU,U 12,H lU,5
Hystereesihäviö 60°C:ssa, %__Ui ?3 32,6 UU,1 35,5 1*5,^ 37,3
Kitkakerroin (SET) 20°C:ssa__11U 100 125 111__13^ 118
Scott-murtuma: 2 murtumisvoima kg/cm 179 203 179 216 181 233 murtumispituus, %_ 693 6^0 730 726 7bj 737_
Voidaan todeta, että keksintö soveltuu kaikille modifioiduille EPDM-tyypeil-le, olipa vulkanoitavien tuotteiden koostumus mikä tahansa, olettaen että polymeerien luonnetta modifioidaan.
Esimerkki 7 Tässä esimerkissä kuvataan esimerkissä U esitetyllä menetelmällä valmistettujen ja seuraavia norborneenin johdannaisia sisältävien tetrapolymeerien ominaisuuksia (taulukko VII): 5-kloorimetyyli-2-norborneeni 5,6-dimetyyli-2-norborneeni-2 5-heksyyli-2-norborneeni P & trisyklo(5,2,1,0 ’ )-8-dekeeni.
" 58931
Taulukko VII
_Koe n:o_VII/1 VII/2 VII/3_VIIA_VII/5
Steerisenä esteenä 5~kloori- trisyklo- .ς. 5,6-di- ö-heksyy- metyyli-2- (5,2,1,0 ’ - metyyli- li-2-nor- norbornee- o-dekeeni 2-norbor- homeeni _ni_neeni_
Paino-#, steerisenä esteenä toimivaa monomeeriä_0_10_8_9_9
Logaritminen viskositeetti- luku, dl/g_2,86 2,75 2,67_2^7_2,65
Venymämoduli (100 #), kg/cm^_2h ,5_21,8_26,5_23_22,3
Hystereesihäviö 60°C:ssa, %_28,2_31 Λ_30 A_31 ,5_30,5
Scott-murtuma: P
murtumisvoima, kg/cm 206 25^ 232 19^ 195 murtumispituus , %_392_1*58_1432_h20_Ul7
Kitkakerroinluku (SRT) 20°C :ssa_100_1_l6_1_l8_120_110
Kaikki nämä polymeerit sisältävät 2 % 1 ,i+-heksadieeniä ja 35 % propeenia. Tutkittujen vulkanoitavien tuotteiden koostumus oli: polymeeri 100, musta 65, öljy 25, steariinihappo 1, rikki 2,2. TMTMS 0,6, MBT 0,2.
Todetaan kitkakertoimen (märkäluisumisindeksi) huomattava parantuminen liittyneenä tyydyttäviin mekaanisiin ja hystereesiominaisuuksiin.
Claims (2)
1. Elastomeenkoostumus, joka koostuu eteeni-propeeni-dieenitetrapolymeeri-tyyppisestä elastomeerista yhdessä sinänsä tunnettujen komponenttien kanssa, käytettäväksi uikorenkaan kulutuspintojen valmistukseen, tunnettu siitä, että tetrapolymeeri on eteem-propeeni-konjugoimaton dieeni, joka on modifioitu 3-3Ο paino-/S:lla norborneenijohdannaisella, jonka kaava on h i V<r* R6 jossa R1, R2> R^, R^, R,_, Rg, R^. ja Rg tarkoittavat kaikki vetyatomia tai Rg ja R^ tarkoittavat 1-4 hiiliatomia sisältävää alkyyliryhmää, joka voi olla substituoitu halogeenilla, tai fenyyliryhmää, joka voi olla substituoitu 1-U hiiliatomia sisältävällä alkyyliryhmällä, tai R^, R^, Rg ja R^ tarkoittavat yhdessä 5 tai 6 hiiliatomia sisältävää sykloalifaattista ryhmää ja R^ ja Rg voivat lisäksi tarkoittaa 1—^ hiiliatomia sisältävää alkyyliryhmää, tai tällaisten norborneenijohdannaisten seoksella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen elastomeerikoostumus, tunnettu siitä, että norborneenijohdannaista tai norborneenijohdannaisten seosta sisältyy polymeeriin määrässä 5-15 paino-$.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FR7422809A FR2276320A1 (fr) | 1974-06-28 | 1974-06-28 | Composition elastomere pour bandes de roulement de pneumatiques |
FR7422809 | 1974-06-28 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI751908A FI751908A (fi) | 1975-12-29 |
FI58931B true FI58931B (fi) | 1981-01-30 |
FI58931C FI58931C (fi) | 1981-05-11 |
Family
ID=9140722
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI751908A FI58931C (fi) | 1974-06-28 | 1975-06-27 | Elastomerkomposition foer daeckslitytor |
Country Status (19)
Country | Link |
---|---|
JP (1) | JPS5124647A (fi) |
AR (1) | AR207252A1 (fi) |
AT (1) | AT343889B (fi) |
BE (1) | BE830454A (fi) |
CA (1) | CA1062398A (fi) |
CH (1) | CH597006A5 (fi) |
DE (1) | DE2528852C3 (fi) |
EG (1) | EG11709A (fi) |
FI (1) | FI58931C (fi) |
FR (1) | FR2276320A1 (fi) |
GB (1) | GB1504396A (fi) |
IE (1) | IE41566B1 (fi) |
IT (1) | IT1036386B (fi) |
LU (1) | LU72810A1 (fi) |
NL (1) | NL164230C (fi) |
NO (1) | NO144113C (fi) |
RO (1) | RO69860A (fi) |
SE (1) | SE409309B (fi) |
ZA (1) | ZA754142B (fi) |
Families Citing this family (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPS57188939U (fi) * | 1981-05-26 | 1982-11-30 | ||
DE3378341D1 (en) * | 1982-06-30 | 1988-12-01 | Philips Nv | Magnetically suspended linear motor |
JPS5920545A (ja) * | 1982-07-24 | 1984-02-02 | Mazda Motor Corp | エンジンの制御装置 |
US4614778A (en) * | 1984-02-03 | 1986-09-30 | Hirokazu Kajiura | Random copolymer |
JPS6147464U (ja) * | 1984-08-31 | 1986-03-29 | スズキ株式会社 | エンジンの始動装置 |
-
1974
- 1974-06-28 FR FR7422809A patent/FR2276320A1/fr active Granted
-
1975
- 1975-01-01 AR AR259324A patent/AR207252A1/es active
- 1975-06-11 NL NL7506947.A patent/NL164230C/xx not_active IP Right Cessation
- 1975-06-20 BE BE157516A patent/BE830454A/xx not_active IP Right Cessation
- 1975-06-24 LU LU72810A patent/LU72810A1/xx unknown
- 1975-06-24 JP JP50077049A patent/JPS5124647A/ja active Granted
- 1975-06-25 EG EG358/75A patent/EG11709A/xx active
- 1975-06-26 IE IE1416/75A patent/IE41566B1/en unknown
- 1975-06-26 SE SE7507345A patent/SE409309B/xx not_active IP Right Cessation
- 1975-06-27 ZA ZA00754142A patent/ZA754142B/xx unknown
- 1975-06-27 CA CA230,317A patent/CA1062398A/en not_active Expired
- 1975-06-27 GB GB27355/75A patent/GB1504396A/en not_active Expired
- 1975-06-27 AT AT496975A patent/AT343889B/de not_active IP Right Cessation
- 1975-06-27 CH CH839175A patent/CH597006A5/xx not_active IP Right Cessation
- 1975-06-27 IT IT68657/75A patent/IT1036386B/it active
- 1975-06-27 NO NO752329A patent/NO144113C/no unknown
- 1975-06-27 DE DE2528852A patent/DE2528852C3/de not_active Expired
- 1975-06-27 FI FI751908A patent/FI58931C/fi not_active IP Right Cessation
- 1975-06-28 RO RO7582692A patent/RO69860A/ro unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
IE41566B1 (en) | 1980-01-30 |
DE2528852B2 (de) | 1978-02-23 |
DE2528852C3 (de) | 1978-11-02 |
DE2528852A1 (de) | 1976-01-08 |
AR207252A1 (es) | 1976-09-22 |
BE830454A (fr) | 1975-12-22 |
NL7506947A (nl) | 1975-12-30 |
FR2276320A1 (fr) | 1976-01-23 |
JPS5124647A (en) | 1976-02-28 |
IT1036386B (it) | 1979-10-30 |
EG11709A (en) | 1978-09-30 |
IE41566L (en) | 1975-12-28 |
SE409309B (sv) | 1979-08-13 |
RO69860A (ro) | 1980-08-15 |
AU8254375A (en) | 1977-01-06 |
AT343889B (de) | 1978-06-26 |
FI58931C (fi) | 1981-05-11 |
JPS5622450B2 (fi) | 1981-05-25 |
FR2276320B1 (fi) | 1979-09-28 |
GB1504396A (en) | 1978-03-22 |
NO144113C (no) | 1981-06-24 |
NL164230B (nl) | 1980-07-15 |
NO752329L (fi) | 1975-12-30 |
FI751908A (fi) | 1975-12-29 |
SE7507345L (sv) | 1975-12-29 |
ZA754142B (en) | 1976-06-30 |
NL164230C (nl) | 1980-12-15 |
CA1062398A (en) | 1979-09-11 |
NO144113B (no) | 1981-03-16 |
ATA496975A (de) | 1977-10-15 |
LU72810A1 (fi) | 1976-04-13 |
CH597006A5 (fi) | 1978-03-31 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US5362794A (en) | Rubber composition having excellent gripping power and rolling resistance, and production thereof | |
FI58931B (fi) | Elastomerkomposition foer daeckslitytor | |
US3178402A (en) | Rubbery polymer of 1, 3-butadiene having a high cis 1, 4-addition | |
US3563964A (en) | High molecular weight ethylene copolymers produced by coordination catalysts containing anhydrous hydrogen halide | |
US3004018A (en) | Process and catalyst for the production of rubbery polymers | |
US10472449B2 (en) | Polybutadiene graft copolymers as coupling agents for carbon black and silica dispersion in rubber compounds | |
US4195013A (en) | Elastomer composition for pneumatic tire treads | |
US3674754A (en) | Vulcanizable ethylene/propylene copolymers and process for their preparation | |
US3880819A (en) | Copolymerizates of ethylene and/or higher alpha-olefins with non-conjugated diolefins and process for producing the same | |
US3203945A (en) | Polymerization of conjugated diolefins with a cobaltous compound-aluminum alkyl dihalide-amine or ammonia catalyst | |
US3652729A (en) | Branched-chain hydrocarbon elastomers | |
US3215679A (en) | Process for the preparation of polymers of isoprene and butadiene | |
US3527739A (en) | Vulcanizable copolymers of ethylene,higher alpha-olefins and a 5-alkadienyl-2-norbornene,and process for producing same | |
US3177183A (en) | Process for preparation of cispolybutadiene | |
US3705138A (en) | Process for the preparation of amorphous copolymers of ethylene | |
US3624056A (en) | Olefin interpolymers prepared with a catalyst system of a titanium compound, alkyl aryl halide and diaryl magnesium | |
US3383371A (en) | Olefin-alkenyl cyclobutene copolymers and process for their preparation | |
US3429829A (en) | Organolithium initiator plus halogen and halogen containing compound adjuvants for the preparation of diene polymers | |
US3737421A (en) | Process of joining by means of polyhalogen compounds | |
US3256235A (en) | Terpolymers and processes for producing them | |
US3470142A (en) | Terpolymers of ethylene,higher alpha-olefins and cycloalkadienonorbornenes | |
US3453247A (en) | Amorphous,vulcanizable terpolymers of ethylene,aliphatic alpha-olefins,and alkenylmethylencycloalkanes or -cycloalkenes | |
US3228921A (en) | Process for preparing copolymers of high molecular weight from alphaolefins | |
US3313787A (en) | Unsaturated hydrocarbon copolymers comprising at least one alpha-olefin and an alkenyl substituted acetylene and process for preparing same | |
US3817883A (en) | Branched-chain hydrocarbon elastomers |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: MICHELIN & CIE |