FI58217C - Foerfarande foer bestaemning av egenskaper hos ett metallfoeremaol genom maetning av potentialskillnaden mellan detta foeremaol och ett annat metallfoeremaol samt en pasta foer utfoering av foerfarandet - Google Patents

Foerfarande foer bestaemning av egenskaper hos ett metallfoeremaol genom maetning av potentialskillnaden mellan detta foeremaol och ett annat metallfoeremaol samt en pasta foer utfoering av foerfarandet Download PDF

Info

Publication number
FI58217C
FI58217C FI1664/74A FI166474A FI58217C FI 58217 C FI58217 C FI 58217C FI 1664/74 A FI1664/74 A FI 1664/74A FI 166474 A FI166474 A FI 166474A FI 58217 C FI58217 C FI 58217C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
paste
metallfoeremaol
ett
article
electrolyte
Prior art date
Application number
FI1664/74A
Other languages
English (en)
Other versions
FI58217B (fi
FI166474A (fi
Inventor
Boerge Lunn
Original Assignee
Nordiske Kabel Traad
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nordiske Kabel Traad filed Critical Nordiske Kabel Traad
Publication of FI166474A publication Critical patent/FI166474A/fi
Publication of FI58217B publication Critical patent/FI58217B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI58217C publication Critical patent/FI58217C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N27/00Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means
    • G01N27/002Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means by investigating the work function voltage

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Electric Means (AREA)
  • Analysing Materials By The Use Of Radiation (AREA)
  • Testing Resistance To Weather, Investigating Materials By Mechanical Methods (AREA)

Description

I1 ΓΒ, kuulutusjulkaisu CÖ01 7 VäTg .W (’’»UTLAeSNlieSSKRIFT58^1 '
Patent amlirlat ^ (51) Kr.«k.3/fnt.a.3 G 01 N 27/46 SUOMI —FINLAND (21) Ptwnttl^mu*-PK*nt»n««tnln| l66h/lk
(22) HaktmltpUv* — Ai«5lcnlnpd«g 3O.O5.7U
(FI) (23) AlkvptM—Glltff h«t>d*f 30.0 5 · 7U
(41) Tullut JulklMksI — Bllvlt offuntllg 02.12.7U
PaUntti- ja rekisterihallitus NihttvUuip™ j. kuululle™ paraten*· och regitterityralsan Amektn utitfd eeh uti.skriftwi pubUcend 29· 08.80 (32)(33)(31) Pyydetty «tuolkeu· —Bejlrt prlorltet 01. Οβ. 73
Englanti-England(GB) 2637U/73 (71) Aktieselskabet Nordiske Kabel- og Traadfabriker, La Coursvej 7, 2000 K^benhavn F, Tanska-Danmark(Dif) (72) Bzrge Lunn, R<^dovre, Tan ska-Danmark (DK) (?U) Oy Jalo Ant-Wuorinen Ab (5U) Menetelmä metalliesineen ominaisuuksien määrittämiseksi mittaamalla tämän esineen ja toisen metalliesineen välinen potentiaaliero sekä tahna menetelmän suorittamiseksi - Förfarande för bestämning av egenskaper hos ett metallföremal genom mätning av potentialskill-naden mellan detta föremäl och ett annat metallföremal samt en pasta för utföring av förfarandet Tämä keksintö koskee menetelmää metalliesineen ominaisuuksien määrittämiseksi mittaamalla tämän esineen ja toisen metalliesineen välinen potentiaaliero, sekä tahnaa menetelmän suorittamiseksi.
On yleisesti tunnettua, että potentiaaliero kahden eri metallia olevan esineen välillä voidaan mitata yksinkertaisella milli-volttimittarilla kun molemmat esineet on yhdistetty elektrolyytin välityksellä. On siis myös mahdollista mitata myös yhden metallin potentiaali käyttämällä standardielektrodia toisena metalliesineenä.
Viime vuosina on saatettu markkinoille joukko lejeerinkejä, joilla on erityisiä ominaisuuksia ja tunnetaan myös useita lämpökäsittelymenetelmiä, jotka lejeeringissä aikaansaavat tiettyjä ominaisuuksia, jotka tietyissä olosuhteissa voivat olla erittäin mielenkiintoisia, mutta jotka taas toisissa olosuhteissa ovat ei-toivottuja.
Teollisuudessa on siis olemassa tarve saada yksinkertainen ja tehokas menetelmä sen toteamiseksi, onko esine valmistettu tietystä lejeeringistä ja/tai onko se lämpökäsitelty oikein.
2 58217
On yleisesti tunnettua, että koe-esineen sähköpotentiaalin mittaaminen standardivertailuelektrodin suhteen on menetelmä koe-esinei-den ja vertailuelektrodimateriaalin luonteessa esiintyvien erojen määrittämiseksi ja tätä menetelmää voidaan käyttää materiaaleja lajiteltaessa ja kyseisten materiaalien rakenne-eroavaisuuksien määrittämiseksi. Tällaiset mittaukset voidaan suorittaa upottamalla koe-esine ja vertailuelektrodi sopivaan elektrolyyttiin, tai mittaukset voidaan, nimittäin käytettäessä suurempia koe-esineitä, suorittaa palasella suodatinpaperia tai huokoista ainetta, joka kostutetaan elektrolyytillä ja asetetaan esineen pinnalle, jonka jälkeen vertailuelekt-rodi puristetaan paperia tai ainetta vastaan siten, että koe-esineen potentiaali voidaan mitata. Tämä menetelmä edellyttää kuitenkin laboratorioko jeiden käyttämistä tai ainakin apuvälineiden, kuten suodatinpaperin, elektrolyyttiliuoksen ja pinsettien käyttämistä. Tavallinen tehdastyöläinen ei osaa käyttää tällaisia välineitä.
Tämän keksinnön tarkoituksena on siis aikaansaada menetelmä ja tahna kahden metalliesineen välisen potentiaalieron mittaamiseksi, jolla menetelmällä ja tahnalla on helppo työskennellä normaaliolo-suhteissa tehtaassa, siis siten, että tavalliset tehdastyöläiset voivat suorittaa mittauksen vaikeuksitta ja ilman laboratoriovälineitä.
Keksinnön mukainen menetelmä on sellainen, että elektrolyytti-tahnaa saatetaan toisen esineen ainakin yhdelle pinnalle, jonka jälkeen toisen esineen, esimerkiksi standardivertailuelektrodin pinta saatetaan kosketukseen tahnan kanssa ensiksimainitun esineen pinnalla niin, että molemmat esineet täten joutuvat sähköyhteyteen mainitun elektrolyyttitahnan välityksellä, minkä jälkeen molempien esineiden välinen potentiaaliero mitataan tavanomaiseen tapaan, ja menetelmä on tunnettu siitä, että tahna, paitsi aktiivista elektrolyyttiä ja tahnaa muodostavia aineosia, käsittää myös eristävää ainetta olevia, verraten suuria ja ei-kokoonpuristettavissa olevia jauhe-hiukkasia, jotka elektrolyytin läpi tapahtuvan kahden metalliesineen välisen kosketuksen muodostumisen yhteydessä ylläpitävät tietyn etäisyyden esineiden välillä.
Keksinnön mukaan on erittäin edullista käyttää jauhehiukkasia, jotka kaikki ovat käytännöllisesti katsoen samankokoisia ja ovat sopivimmin pallonmuotoisia. Tämä helpottaa kaikissa tapauksissa tyydyttävästi saman etäisyyden aikaansaamisen molempien metalliesi- 5821 7 neiden välillä mittauksen aikana.
Keksinnön mukaan on myös erikoisen edullista käyttää jauhe-hiukkasia, jotka käsittävät hiovia hiukkasia, kuten kvartsi-, lasi-tai vastaavanlaisia hiukkasia, jolloin helpommin saavutetaan hyvä yhteys metallin ja elektrolyytin välillä, koska metalliesineitä voidaan sangen yksinkertaisesti hangata toisiaan vastaan, jolloin lisäksi aikaansaadaan hiova vaikutus.
Keksinnön mukaan voidaan myös edullisesti käyttää jauhehiukka-sia, jotka käsittävät muoviainetta olevia hiukkasia, mikä usein on halpa, yksinkertainen ja kuitenkin tehokas muoto hiukkasille kyseiseen tarkoitukseen.
On suositeltavaa, että toinen metalliesine on koe-elektrodin muotoinen. Kun näin koe-elektrodin geometrinen muoto ja tarkat ominaisuudet ovat tunnettuja, yksinkertaistuu mittausmenetelmä huomattavasti .
Tahna menetelmän suorittamiseksi on tämän keksinnön mukaan tunnettu siitä, että tahna,paitsi aktiivista elektrolyyttiä ja tahnaa muodostavia aineosia, käsittää myös eristävää ainetta olevia, verraten suuria ja ei-kokoonpuristettavissa olevia jauhehiukkasia, jotka elektrolyytin läpi tapahtuvan kahden metalliesineen välisen kosketuksen muodostumisen yhteydessä ylläpitävät tietyn etäisyyden esineiden välillä.
Eräässä laitteessa keksinnön mukaisen menetelmän suorittamiseksi on vertailuelektrodi kiinnitetty pitimeen. Tässä tapauksessa voidaan metalliesine, jonka potentiaali on tarkoitus mitata tai kontrolloida, melko yksinkertaisesti pitää vertailuelektrodia vastaan, jolloin mittaus voidaan suorittaa.
Laitteen erään edullisen suoritusmuodon mukaan on vertailuelekt-rodi sovitettu pihtien toiseen haaraan. Käytettäessä tätä suoritusmuotoa voidaan mittaus suorittaa yksinkertaisesti tarttumalla pihdeillä metalliesineeseen, jonka potentiaali on tarkoitus mitata, mikä on mukavaa kun mitattava esine on liitin tai sulkuventtiili, joka on kiinnitetty putkistoon, josta on vaikeata poistaa yksittäisiä osia lähempää tarkastusta varten. Joka tapauksessa saatetaan elektrolyyttitahna luonnollisesti ensin ainakin toiselle niistä kahdesta metallipinnasta, joiden välillä mittaus suoritetaan.
Kun muovi- tai kvartsijauhetta, aktiivista elektrolyyttiä, esimerkiksi kuparikloridin 1 %:sta liuosta sekä vettä ja luonteeltaan inaktiivista tahnaa muodostavia ainesosia sisältävää tahnaa käytetään, mitataan potentiaaliero 20°C:ssa toisaalta vastahiotun arseeni- 4 58217 inhiboidun, lämpökäsiteltyä messinkiä olevan vertailuelektrodin ja toisaalta vastahiotun samaa messinkiä, ei-lämpökäsitellyssä muodossa olevan näytteen välillä, jolloin saadaan lukemaksi noin 15-20 mV 3 minuutin reaktioajan jälkeen, kun taas tavallista messinkiä oleva näyte, jota käytetään kuumatyöstöön ja joka sisältää 58 % kuparia, antaa lukemaksi yli -35 mV. Oikein lämpökäsitelty, edellä mainittua laatua oleva, mainittua vertailuelektrodia vastaava näyte, joka on niiden toleranssien sisäpuolella, jotka on annettu mainitulle messingille, antaa lukemaksi plus tai miinus muutaman mV:n. Kokeiltaessa samalla tavalla tina-, pronssi- tai tompakkinäytteitä saadaan positiivisia lukemia 20-40 mV.
Keksintöä havaimoliistetaan seuraavassa viitaten piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen menetelmän suorittamiseksi tarkoitetun laitteen erästä suoritusmuotoa, ja kuvio 2 tällaisen laitteen toista suoritusmuotoa.
Kuvion 1 mukaan on koe-esine 1 sijoitettu metallialustalle 7. Vertailuelektrodi 2 on puristettu koe-esineen 1 yläpintaa vastaan ja elektrolyyttitahnaa 3 on sovitettu vertailuelektrodin 2 ja koe-esineen 1 väliin. Vertailuelektrodin 2 yläpää on pitimeen 6 yhdistetyn eristävän hoikin 5 ympäröimä, jota pidintä voidaan liikuttaa pystysuunnassa tangossa 9, joka on asennettu alustalle. Jousi 4 aikaansaa riittävän paineen elektrodin 2 ja koe-esineen 1 välillä. Volttimittarin 8 avulla voidaan koe-esineen 1 ja vertailuelektrodin 2 välinen potentiaali mitata.
Kuviossa 2 esitetyn suoritusmuodon mukaan on vertailuelektrodi 2 kiinnitetty pihtien 5 toiseen haaraan ympäröivän eristävän hoikin 14 avulla. Koe-esine 1, jonka yläpinnalle on levitetty elektrolyyttitahnaa 3, puristetaan vertailuelektrodia 2 vastaan pihtien 15 toisen haaran avulla. Jousi 16 aikaansaa riittävän paineen elektrodin 2 ja koe-esineen 1 välillä. Volttimittarin 8 avulla voidaan koe-esineen 1 ja vertailuelektrodin välinen potentiaali mitata.

Claims (5)

5821 7
1. Menetelmä metalliesineen ominaisuuksien määrittämiseksi tämän esineen ja toisen metalliesineen välisen potentiaalieron mittaamisen yhteydessä, jossa menetelmässä saatetaan elektrolyyttitah-naa toisen esineen ainakin yhdellä pinnalle, jonka jälkeen toisen esineen, esimerkiksi standardivertailuelektrodin, pinta saatetaan kosketukseen tahnan kanssa ensiksimainitun esineen pinnalla niin, että molemmat esineet täten joutuvat sähköyhteyteen mainitun elekt-rolyyttitahnan välityksellä, minkä jälkeen molempien esineiden välinen potentiaaliero mitataan tavanomaiseen tapaan, tunnettu siitä, että tahna, paitsi aktiivista elektrolyyttiä ja tahnaa muodostavia aineosia, käsittää myös eristävää ainetta olevia verraten suuria ja ei-kokoonpuristettavissa olevia jauhehiukkasia, jotka elektrolyytin läpi tapahtuvan kahden metalliesineen välisen kosketuksen muodostumisen yhteydessä ylläpitävät tietyn etäisyyden esineiden välillä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään jauhehiukkasia, jotka kaikki ovat käytännöllisesti katsoen samankokoisia ja sopivimmin pallonmuotoisia.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että käytetään jauhehiukkasia, jotka käsittävät hiovia hiukkasia, sopivimmin kvartsi-, lasi- tai vastaavia hiukkasia.
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että käytetään jauhehiukkasia, jotka käsittävät muovia olevia hiukkasia.
5. Tahna patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän suorittamiseksi, tunnettu siitä, että tahna, paitsi aktiivista elektrolyyttiä ja tahnaa muodostavia aineosia, käsittää myös eristävää ainetta olevia, verraten suuria ja ei-kokoonpuristettavissa olevia jauhehiukkasia, jotka elektrolyytin läpi tapahtuvan kahden metalli-esineen välisen kosketuksen muodostumisen yhteydessä ylläpitävät tietyn etäisyyden esineiden välillä.
FI1664/74A 1973-06-01 1974-05-30 Foerfarande foer bestaemning av egenskaper hos ett metallfoeremaol genom maetning av potentialskillnaden mellan detta foeremaol och ett annat metallfoeremaol samt en pasta foer utfoering av foerfarandet FI58217C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB2637473 1973-06-01
GB2637473A GB1474032A (en) 1973-06-01 1973-06-01 Method and apparatus for measuring potential differences between two metal objects

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI166474A FI166474A (fi) 1974-12-02
FI58217B FI58217B (fi) 1980-08-29
FI58217C true FI58217C (fi) 1980-12-10

Family

ID=10242657

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI1664/74A FI58217C (fi) 1973-06-01 1974-05-30 Foerfarande foer bestaemning av egenskaper hos ett metallfoeremaol genom maetning av potentialskillnaden mellan detta foeremaol och ett annat metallfoeremaol samt en pasta foer utfoering av foerfarandet

Country Status (5)

Country Link
DK (1) DK143216C (fi)
FI (1) FI58217C (fi)
GB (1) GB1474032A (fi)
NO (1) NO140028C (fi)
SE (1) SE418907B (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IL86254A (en) * 1988-05-03 1992-08-18 Nachshol Electronics Ltd Apparatus for determining the proportion of pure gold in a gold alloy sample

Also Published As

Publication number Publication date
FI58217B (fi) 1980-08-29
SE7407205L (fi) 1974-12-02
FI166474A (fi) 1974-12-02
GB1474032A (en) 1977-05-18
DK143216C (da) 1981-11-23
DK143216B (da) 1981-07-20
NO741932L (no) 1974-12-03
SE418907B (sv) 1981-06-29
DK292874A (fi) 1974-12-02
NO140028C (no) 1979-06-20
NO140028B (no) 1979-03-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6280603B1 (en) Electrochemical noise technique for corrosion
US4072576A (en) Method for studying enzymatic and other biochemical reactions
Wilde et al. On the correspondence between electrochemical and chemical accelerated pitting corrosion tests
JP5022942B2 (ja) 6価クロム簡易定量法
Moore et al. A study of dynamic nanoscale corrosion initiation events using HS-AFM
Palomo-Marín et al. Disposable sputtered-bismuth screen-printed sensors for voltammetric monitoring of cadmium and lead in atmospheric particulate matter samples
Heyn Comparison of liquid and gel electrolytes for the investigation of pitting corrosion on stainless steels
FI58217B (fi) Foerfarande foer bestaemning av egenskaper hos ett metallfoeremaol genom maetning av potentialskillnaden mellan detta foeremaol och ett annat metallfoeremaol samt en pasta foer utfoering av foerfarandet
Kalinichenko et al. Reference specimens of nonmetallic materials for penetrant nondestructive testing.
Wünsche et al. Electrochemical impedance spectroscopy and corrosion point counting on metal sheet edges with different cathodic dip coat materials
Saum et al. Detection of protease activity in the wetted surface of gelatin-coated electrodes in air by AC impedance spectroscopy
Łosiewicz et al. Application of the scanning kelvin probe technique for characterization of corrosion interfaces
US7619423B2 (en) Direct method and apparatus for testing anticorrosion performance of aqueous protective fluids with wire beam electrode sensors
Adriaens et al. Growth and real time corrosion resistance monitoring of lead decanoate coatings
Barker Development of the Short-Rod Method of Fracture Toughness Measurement
JPH05281179A (ja) 缶用材料の耐食性評価法
US1372405A (en) Metal-coatings tester
Ukpaka Detrimental effect of water soluble contaminant on steel/paint interface
RU2171463C1 (ru) Способ оценки эффективности ингибиторной защиты металла в коррозионно-активных средах (его варианты)
Calvillo Solís et al. Electrografting ap‐Propylaniline/L–Cys Nanofilm onto a Glassy Carbon Electrode Resulting in Enhanced Electrosensing of Cd (II), Pb (II) and Hg (II)
Liu et al. Target-Induced DNA Mismatch for One-Spot Simultaneous Electrochemical Detection of Multiple Heavy Metals Based on the Amplification of DNA Concatemers
SU1409896A1 (ru) Способ определени сравнительной стойкости коррозионностойких сталей против питтинговой коррозии
JPS61223545A (ja) 材料の耐食性の評価試験方法
CN111912773A (zh) 缝隙及应力耦合作用下的极端环境腐蚀评价方法及夹具
Farsak et al. Experimental Techniques in Corrosion Studies