FI57845B - Foerfarande och anordning foer detektering av spetor i massa - Google Patents

Foerfarande och anordning foer detektering av spetor i massa Download PDF

Info

Publication number
FI57845B
FI57845B FI761331A FI761331A FI57845B FI 57845 B FI57845 B FI 57845B FI 761331 A FI761331 A FI 761331A FI 761331 A FI761331 A FI 761331A FI 57845 B FI57845 B FI 57845B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sticks
light
pulp
wavelength
measuring channel
Prior art date
Application number
FI761331A
Other languages
English (en)
Other versions
FI761331A (fi
FI57845C (fi
Inventor
Jan Hill
Original Assignee
Tellusond Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tellusond Ab filed Critical Tellusond Ab
Publication of FI761331A publication Critical patent/FI761331A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI57845B publication Critical patent/FI57845B/fi
Publication of FI57845C publication Critical patent/FI57845C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N21/00Investigating or analysing materials by the use of optical means, i.e. using sub-millimetre waves, infrared, visible or ultraviolet light
    • G01N21/17Systems in which incident light is modified in accordance with the properties of the material investigated
    • G01N21/47Scattering, i.e. diffuse reflection
    • G01N21/49Scattering, i.e. diffuse reflection within a body or fluid
    • G01N21/53Scattering, i.e. diffuse reflection within a body or fluid within a flowing fluid, e.g. smoke
    • G01N21/534Scattering, i.e. diffuse reflection within a body or fluid within a flowing fluid, e.g. smoke by measuring transmission alone, i.e. determining opacity
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N33/00Investigating or analysing materials by specific methods not covered by groups G01N1/00 - G01N31/00
    • G01N33/34Paper
    • G01N33/343Paper pulp

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Investigating Or Analysing Materials By Optical Means (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Length Measuring Devices By Optical Means (AREA)

Description

I55FH [B] (11)KUULUTUSjULKAlSU 57345 fGTn w 'UTLÄCGNI NGSSKMFT 0 ' 0 ^ ^
^(4Si Patentti rnyonn.-tty 10 10 19SQ
' ' Patent aedcielat (51) Ky.lk.Va3 G 01 N 21/17 SUOMI —FINLAND (21) NtwittlWwmu· — PttmcaMMtnlng 761331 (22) HakamlipUvt—AiwtHmlngadag 11.05.76 (23) Alkupttvt—GUtlgh«tsd«c 11.05.76 (41) Tirihit {ulklaalul — Blhrtt off«ntll| 15.11.7 6 P»Untti- J* r«klst*rihallttu· (441 Nlhttvlktlpanon |« kiniMulktlaun pvm.—
Patent· och regittarstyraltan ' AiwMcan uttagd och utUlcrtftM pvblteervd 30.06.80
(32)(33)(31) hrri***r «woHwim· b«tfrt prioriut 1U.05.75 Ruotsi-Sverige(SE) 75Q553Ö-U
(71) AB Tellusond, 93, Norra St at ion sgat an, 113 33 Stockholm, Ruotsi-Sverige(SE) (72) Jan Hill, Tähy, Ruotsi-Sverige(SE) (7^) Berggren Oy Ab (5^) Menetelmä ja laite tikkujen havaitsemiseksi massassa - Förfarande och anordning för detektering av spetor i massa Tämä keksintö tarkoittaa menetelmää ja laitetta tikkujen havaitsemiseksi paperimassassa. Tikulla tarkoitetaan kahden tai useamman yhteenliit-tyneiden kuitujen muodostamaa suurehkoa kuidunkappaletta,jotka kuidut eivät massan valmistuksen aikana ole vapautuneet tai irronneet toisistaan. Tikut eroavat siis massan kuiduista ensi sijassa siinä, että niiden poikkileikkauksen mitta on suurempi kuin kuitujen ja tavallisesti myös siinä, että niiden pituus on keskimäärin hieman suurempi kuin kuitujen. Kun kuitujen poikkileikkauksen mitta (paksuus) tavallisesti on 10-50 /Um, on tikuiksi nimitettyjen vastaava poikkileikkaus alkaen 80 aina 150 /um ja ylikin. Tikuiksi nimitettyjen poikkileikkauksen mitan alaraja riippuu usein käytettävissä olevan mittauskojeen kyvystä erottaa kapeita tikkuja, ts. suhteellisen pienen poikkileikkauksen omaavia tikkuja kuiduista. Tikkujen keskipituus on yleensä 1,5-2 kertaa kuitujen keskipituutta suurempi, kuitenkin massan tyypistä riippuen.
Tikkujen esiintymisellä paperimassassa on oleellinen merkitys massan laadulle. Jokainen tikku aiheuttaa nimittäin valmistetun paperiradan heikentymistä tai repeytymisen uhkaa ja samalla lisääntynyttä paperi-radan repeytymisen vaaraa valmistuksen aikana. Valmiin paperin pintaan joutunut tikku huonontaa myös paperin painokelpoisuutta esimerkiksi si- 2 57845 ten, että se imee itseensä painoväriä toisella tavalla kuin ympäröivä paperi tai siten, että se irtoaa painatuksessa ja samalla mahdollisesti tarttuu painolaattaan tai painomuottiin. Sen tähden on oleellisen tärkeätä pystyä tutkimaan esiintyykö massassa tikkuja, ja ensi sijassa on kiinnostavaa saada selville tiettyyn massamäärään sisältyvien tikkujen kokonaismäärä, mutta myös esiintyvien tikkujen suuruus tai suuruus-j akautuma.
Tunnettu menetelmä tikkujen havaitsemiseksi paperimassassa perustuu siihen, että massaliete ohjataan valoaläpäisevän mittauskanavan, ns. kuvetin läpi samalla kuin mittauskanavan toisella sivulla sijaitsevasta valonlähteestä suunnataan mahdollisimman yhdensuuntainen valonkimppu mittauskanavan läpi sen vastakkaisella sivulla sijaitsevaan valonilmai-simeen siten, että valonkimpun suunta on olennaisesti kohtisuorassa mittauskanavan pituussuuntaan nähden, ts. massalietteen virtaussuun-taan nähden. Massalietteessä oleva tikku aiheuttaa valonkimpun ohittaessaan vähennystä valonilmaisimen vastaanottaman valon voimakkuudessa ja samalla vastaavan vähennyksen valonilmaisimen lähtösignaalin taajuudessa. Tämän voimakkuuden tai taajuuden vähennyksen suuruus muodostaa tikun poikkileikkauksen suuruuden kohtisuorassa suunnassa valon-kimppua kohden, kun taas voimakkuuden tai taajuuden vähennyksen kestoaika ilmaisee tikun pituuden koska massalietevirrassa olevat tikut sijoittautuvat niin,että niiden pituussuunta suurin piirtein yhtyy virtaussuuntaan. Analysoimalla valonilmaisimen lähtösignaalia sen amplitudivaihteluihin nähden on siis mahdollista saada käsitys siitä, esiintyykö massassa tikkuja. Koska tikun poikkileikkaus usein on suun-nikkaanmuotoinen, ts. tikku on ohut ja leveä on edullista toimia siten, että mittauskanavan läpi suunnataan kaksi toisiinsa nähden kohtisuoraa valonsädekimppua ja samalla kertaa kohti mittauskanavan pituussuunnassa olevaa kohtisuoraa tasoa, ja nämä molemmat valonkimput saavat kuljettuaan mittauskanavan läpi vaikuttaa kahteen vastaavaan valonilmaisimeen ja näiden lähtösignaalit yhdistetään yhteissignaaliksi, joka sen jälkeen analysoidaan yllämainitulla tavalla massassa olevien tikkujen aiheuttamiin taajuusvaihteluihin nähden.
On itsestään selvää, että tämän kaltaisessa mittauksessa on tärkeätä, että mittaustulos on riippumaton ja välinpitämätön mitattavan massan tyypistä, ts. valmistusprosessista ja massan valkaisun asteesta.
On kuitenkin osoittautunut, että tällaista välinpitämättömyyttä massan alkuperästä ei saavuteta ilman muuta koska erilaisissa massan valmistus- 3 57845 prosesseissa ja massan eriasteisissa valkaisuissa aikaansaaduissa tikuissa ilmenee suuria värieroja.
Sen takia tämän keksinnön tarkoituksena on ylläkuvatunlaisella menetelmällä massassa olevien tikkujen havaitsemiseksi aikaansaada välinpitämättömyyttä massan ja samalla tikkujen alkuperään nähden.
Tämä saavutetaan keksinnön mukaan siten, että mittaukseen käytetään sellaista valoa, jonka aallonpituus on aallonpituusalueelta 750-950 nm. Saatavissa olevista valonlähteistä voidaan mieluimmin käyttää 930 nm:n aallonpituuden omaavaa valodiodia.
Keksintö perustuu sille huomiolle, että käyttämällä valoa mainitulta aallonpituusalueelta, ts. pääasiallisesti infrapunaiselta aallonpituusalueelta, tietyn tikun aiheuttama valonkimpun voimakkuuden vähennys tulee olennaisesti riippumattomaksi tikun alkuperästä, ts. massan valmistusprosessista ja valkaisun asteesta ja samalla riippuvaksi vain tikun suuruudesta.
Keksintöä selostetaan tarkemmin seuraavassa oheiseen piirustukseen liittyen, jossa kuvio 1 kuvaa kaavamaisesti laitetta massassa olevien tikkujen havaitsemiseksi keksinnön mukaisella menetelmällä, ja kuvio 2 on käyrä mittauskanavan kautta kulkevan ja tikun vaikutuksen alaisena olevan valonkimpun läpäisevyydestä valon aallonpituuden funktiona ja eri alkuperää oleville tikuille.
Kuviossa 1 hyvin kaavamaisesti ja vain periaatteessa esitetty laite ^ tikkujen havaitsemiseksi käsittää mittauskanavan 1, ns. mittauskuvetin, jonka valoaläpäisevien seinämien kautta johdetaan lietevirta siitä massasta, jonka tikkusisältö on tutkittava, kuten nuolella 2 on osoitettu. Valonlähteistä, joita ei ole tarkemmin esitetty piirustuksessa, ja niihin kuuluvasta optiikasta suunnataan kaksi keskenään kohtisuoraa valon-kimppua 3 ja 4 mittauskanavan 1 lävitse samaan, mittauskanavan 1 pituussuuntaan nähden kohtisuoraan tasoon. Kumpikin näistä valonkim-puista 3 ja 4 koostuu mahdollisimman yhdensuuntaisista valonsäteistä ja on valonlähteeseen kuuluvan optiikan avulla muodostettu siten, että sen suunnikkaanmuotoinen poikkileikkaus on suhteellisen ohut, niin että valonkimppu on olennaisesti ohuen nauhan muotoinen, joka sijaitsee “ 57845 mittauskanavan 1 pituusakseliin nähden kohtisuorassa tasossa. Kun kumpikin valonkimppu 3 ja 4 on kulkenut mittauskanavan 1 läpi, kummankin valonilmaisin 5 tai 6 ottaa ne vastaan, joka ilmaisin siis antaa lähtösignaalin suhteessa kysymyksessä olevan valonkimpun 3 tai 4 voimakkuuteen sen kuljettua mittauskanavan 1 ja mittauskanavassa virtaavan massalietteen lävitse. Huomataan, että mikäli massaliete sisältää tikun, niin se ohittaessaan valonkimput 3 ja 4 heittää "varjon" kumpaankin valonilmaisimeen 5 ja 6 niin että vastaavan valonilmaisimen vastaanottaman valon voimakkuus vähenee. Huomataan, että tämän voimakkuuden vähennyksen suuruus ja samalla vastaavan taajuuden vähennys valonilmai-simien lähtösignaaleissa on tikun leveyden mitta kohtisuorassa suunnassa vasten vastaavaa valonkimppua 3 ja 4, ts. kahdessa keskenään kohtisuorassa suunnassa. Täten mitataan siis sekä tikun "leveys" että sen "paksuus", koska tikku pyrkii mittauskanavan 1 massalietevirrassa sijoittumaan pituussuunnassaan yhteneväisesti virtaussuunnan kanssa. Edelleen huomataan, että voimakkuuden vähennyksen kestoaika ja siis taajuuden alenemisen kestoaika kummankin valonilmaisimen 3 ja 4 lähet-tämissä lähtösignaaleissa on tikun pituuden mitta.
Valonilmaisimien 5 ja 6 lähtösignaalit johdetaan signaalien muokkaus-ja esittely-yksikköön 7. Tässä kummastakin valonilmaisimesta 5 ja 6 tulevat lähtösignaalit yhdistetään yhdistetyksi signaaliksi, esimerkiksi laskemalla yhteen valonilmaisimien lähtösignaalit, jota yhdistettyä signaalia sen jälkeen analysoidaan siinä esiintyvien tikkujen aiheuttamien tilapäisten taajuuden vähennysten suhteen. Määräämällä yhdistetyn signaalin keskitaajuus tiettynä ajanjaksona voidaan esimerkiksi määrätä keskimääräinen tikkupitoisuus siinä massamäärässä,joka samana aikana on virrannut mittauskanavan 1 läpi.
Keksinnön mukaisesti käytetään valonkimppuihin 3 ja 4 sellaista valoa, jonka aallonpituus on aallonpituusalueelta 750-950 nm. Edullisesti voidaan tässä tarkoituksessa valonlähteinä käyttää valodiodeja, joiden aallonpituus on 930 nm, koska tällaisia valodiodeja on yleisesti kaupan.
Käyttämällä yllämainitulta infrapunaiselta aallonpituusalueelta olevaa valoa aikaansaadaan se, että mittauslaite tulee välinpitämättömäksi mitattavana olevan massan tyyppiin nähden, ts. massan valmistusprosessiin ja valkaisun asteeseen nähden. Käyttämällä muulta aallonpituudelta olevaa valoa ei asianlaita sitä vastoin olisi tämä.

Claims (2)

5 57845 Tämä käy ilmi kuvion 2 käyrästä, joka näyttää läpäisevyyden, ts. prosentuaalisen suhteen esiintunkeutuvan valonkimpun voimakkuuden ja si-säänlankeavan valonkimpun voimakkuuden välillä valon aallonpituuden funktiona neljälle erilaista alkuperää olevalle eri tikulle. Käyrän perustana olevat mittaukset suoritettiin siten, että jokaista tyyppiä oleva yksityinen tikku sai kulkea vesivirrassa mittauskanavan läpi ilman minkään kuidun läsnäoloa samalla kun tikun sivuuttaessa mittauskanavan valaistun osan saatu valonkimpun läpäisevyys mitattiin käyttämällä erilaisen aallonpituuden omaavia valoja aallonpituusalueelta 400-1000 nm. Käytettyjen tikkujen poikkileikkaus oli 150 x 150 ^um ja 200 x - 200 /Um väliltä. Kuvion 2 käyrässä näytetyissä läpäisevyys-aallonpi- tuusviivoista saatiin viiva A mekaanisen massan tikuille, viiva B, CE-valkaistun massan tikulle, viiva C valkaisemattoman massan tikulle „ ja viiva D, CEH-valkaistun massan tikulle. Kuten käyrästä 2 suoraan ilmenee vaikuttavat erityyppiset tikut ts. erityyppisistä massoista saadut tikut läpäisevyyteen, ts. mittauskanavasta ulostunkeutuvien valonkimppujen voimakkuuteen olennaisesti yhtä paljon jos käytetyn valon aallonpituus on aallonpituusalueelta 750-950 nm. Tämän aallonpituusalueen ulkopuolelta olevan aallonpituuden omaavan valon valonkimppujen voimakkuuteen erityyppiset tikut sen sijaan vaikuttavat hyvin eri suuressa määrässä, joka merkitsisi, että erityyppisille massoille saataisiin hyvin erilaisia mittaustuloksia.
1. Menetelmä tikkujen havaitsemiseksi massasta, jossa massaliete johdetaan valoaläpäisevät seinämät omaavan mittauskanavan läpi, vähintäin yksi valonsädekimppu suunnataan mittauskanavan ja siinä olevan massalietevirran läpi kohtisuoraan virtaussuuntaan nähden, mittauskana- ^ vasta ulostunkeutuvan valonsädekimpun voimakkuus mitataan valonilmai-simella ja valonilmaisimen lähtösignaalia analysoidaan siinä esiintyvien amplitudivaihteluiden suhteen, tunnettu siitä, että käytetään valoa, jonka aallonpituus on aallonpituusalueelta 750-950 nm.
2. Laite tikkujen havaitsemiseksi massassa patenttivaatimuksen 1 mukaisella menetelmällä, joka käsittää mittauskanavan (1), jonka seinämät ovat valoaläpäisevät, vähintäin yhden mittauskanavan toisella sivulla sijaitsevan valonlähteen, joka on asetettu suuntaamaan valonsädekimpun (3) kohden mittauskanavaa kohtisuorassa sen pituussuuntaan nähden, mittauskanavan vastakkaisella sivulla sijaitsevan valonilmaisimen (5),
FI761331A 1975-05-14 1976-05-11 Foerfarande och anordning foer detektering av spetor i massa FI57845C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7505538A SE390458B (sv) 1975-05-14 1975-05-14 Forfarande och anordning for detektering av spetor i massa
SE7505538 1975-05-14

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI761331A FI761331A (fi) 1976-11-15
FI57845B true FI57845B (fi) 1980-06-30
FI57845C FI57845C (fi) 1980-10-10

Family

ID=20324575

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI761331A FI57845C (fi) 1975-05-14 1976-05-11 Foerfarande och anordning foer detektering av spetor i massa

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4066492A (fi)
JP (1) JPS51139904A (fi)
CA (1) CA1046789A (fi)
DE (1) DE2621217A1 (fi)
FI (1) FI57845C (fi)
GB (1) GB1529507A (fi)
SE (1) SE390458B (fi)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4220499A (en) * 1978-10-04 1980-09-02 Westvaco Corporation Method for determining the relative quantity of shives in a stream of fibrous particles
US4225385A (en) * 1979-01-15 1980-09-30 Westvaco Corporation Shive ratio analyzer
US4507556A (en) * 1982-12-08 1985-03-26 St. Regis Paper Company Apparatus and method for determining pulp stock consistency
IS1279B6 (is) * 1983-06-13 1987-07-07 Fmc Corporation Aðferð til gæðaeftirlits með framleiðslu úr fiski, nautgripum, svínum og alifuglum
US4886576A (en) * 1987-12-16 1989-12-12 Boise Cascade Corporation Method and apparatus for producing uniform pulp yields by controlling the operation of a refiner
US4897159A (en) * 1988-03-07 1990-01-30 P. H. Glatfelter Company Apparatus for pulp contaminant removal
US4837446A (en) * 1988-03-31 1989-06-06 International Paper Company Apparatus and process for testing uniformity of pulp
US4999513A (en) * 1988-09-09 1991-03-12 Canon Kabushiki Kaisha Particle measuring apparatus
US4931657A (en) * 1989-04-13 1990-06-05 Macmillan Bloedel Limited On-line texture sensing
US5293219A (en) * 1991-12-31 1994-03-08 Andritz Sprout-Bauer, Inc. Fiber length analyzer
FI111102B (fi) 1997-09-22 2003-05-30 Metso Automation Oy Menetelmä suspensiossa olevien hiukkasten mittaamiseksi ja mittalaite
US6744500B2 (en) * 2001-10-23 2004-06-01 Stora Enso North America Corporation Identification of material inclusions in pulp and paper using Raman spectroscopy
US20060196621A1 (en) * 2005-03-01 2006-09-07 Johansson Ola M Virtual hand sheet method and system for estimating paper properties
CA2780056C (en) 2009-12-18 2013-10-29 Fpinnovations An on-line macrocontaminant analyser and method
US20180092218A1 (en) 2015-04-28 2018-03-29 Mitsubishi Gas Chemical Company, Inc. Resin composition, prepreg, metal-foil-clad laminate, resin sheet, and printed wiring board

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1286313B (de) * 1962-10-12 1969-01-02 Berthold Anwendung eines optischen Analysenverfahrens zur Bestimmung und Regelung des Faserstoffgehaltes von Faserstoffsuspensionen unterhalb 2% atro
US3498719A (en) * 1965-02-18 1970-03-03 Continental Can Co Photoelectric consistency indicator for pulp
CH441814A (de) * 1965-07-23 1967-08-15 Papirind Forskningsinst Verfahren zur kontinuierlichen Bestimmung der Konzentration von Faseraufschwemmungen
GB1309551A (en) * 1969-05-22 1973-03-14 Nat Res Dev Measurement of optical density
US3724957A (en) * 1971-03-04 1973-04-03 Yokogawa Electric Works Ltd Concentration measuring apparatus
JPS5418596B2 (fi) * 1971-09-07 1979-07-09
DE2218522C3 (de) * 1972-04-17 1975-03-27 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen Verfahren zur kontinuierlichen Trübungsmessung
NL7208307A (fi) * 1972-06-16 1973-12-18
SE369229B (fi) * 1972-12-21 1974-08-12 Gst Regeltechnik Gmbh
SE382116B (sv) * 1973-09-27 1976-01-12 H O T Wiksell Sett for fotometrisk uppmetning av slamhalten vid rening av avloppsvatten samt anordning for genomforande av forfarandet
US3980517A (en) * 1974-07-17 1976-09-14 Sentrol Systems Ltd. Continuous on-machine control of bleaching chemicals

Also Published As

Publication number Publication date
DE2621217C2 (fi) 1989-05-11
SE7505538L (sv) 1976-11-15
CA1046789A (en) 1979-01-23
FI761331A (fi) 1976-11-15
GB1529507A (en) 1978-10-25
FI57845C (fi) 1980-10-10
SE390458B (sv) 1976-12-20
JPS51139904A (en) 1976-12-02
JPS5413522B2 (fi) 1979-05-31
US4066492A (en) 1978-01-03
DE2621217A1 (de) 1976-12-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI57845B (fi) Foerfarande och anordning foer detektering av spetor i massa
US5486915A (en) On-line measurement of lignin in wood pulp by color shift of fluorescence
US4879471A (en) Rapid-scanning infrared sensor
US4786817A (en) System and method for measurement of traveling webs
DE3689640T2 (de) Fiberoptischer Sensor.
CA2078152A1 (en) Fluorescence analyzer for lignin
JPS6410773B2 (fi)
JPS56126747A (en) Inspecting method for flaw, alien substance and the like on surface of sample and device therefor
JPH02500117A (ja) 走行する、長く延びた被検体の撚りを測定する方法及び装置
FI73081B (fi) Anordning samt fotoelektriskt foerfarande foer maetning av fiberstorlek.
KR860004303A (ko) 광산란분석에 의해 사 또는 필라멘트의 평균단면특성을 측정하는 방법
FI78356B (fi) Metod foer maetning av fuktighet.
US5216483A (en) Fluorescence analyzer for lignin
FI97830C (fi) Menetelmä ja laite sellaisen aineen pitoisuuden määrittämiseksi, joka on sidottu virtaavan väliaineen hiukkasiin
FI57846C (fi) Foerfarande och anordning foer detektering av spetor i massa
ES2237487T3 (es) Determinacion del indice kappa en pulpas quimicas por espectrometria raman.
FI117606B (fi) Laite värimittausta varten
FI110638B (fi) Menetelmä ja laite liikkuvalla alustalla olevan silikonipäällysteen määrän mittaamiseksi
FI109377B (fi) Menetelmä materiaalin pinnan karheuden mittaamiseksi
DE3925595C2 (de) Verfahren und Vorrichtung zur Messung des Taupunktes von Gasen
FI67958B (fi) Foerfarande och anordning foer bestaemning av koncentrationen av en substans som aer bunden till partiklar transporterade i ett stroemmande medium
RU2022257C1 (ru) Инфракрасный влагомер для измерения влажности конденсаторной бумаги
SU1004878A1 (ru) Способ определени влажности волокнистого листового материала
FI116240B (fi) Menetelmä ja laite puun tiheyden määrittämiseksi laser-optisella anturilla
JPS59154340A (ja) 湿り度計測装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: AB TELLUSOND