FI57245B - Saett att rena avloppvatten innehaollande cellulosafibrer - Google Patents

Saett att rena avloppvatten innehaollande cellulosafibrer Download PDF

Info

Publication number
FI57245B
FI57245B FI36073A FI36073A FI57245B FI 57245 B FI57245 B FI 57245B FI 36073 A FI36073 A FI 36073A FI 36073 A FI36073 A FI 36073A FI 57245 B FI57245 B FI 57245B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
water
resin
cellulosafibrer
avloppvatten
innehaollande
Prior art date
Application number
FI36073A
Other languages
English (en)
Other versions
FI57245C (fi
Inventor
Einar Sigurd Hecktor
Helge Storstroem
Gert Walter Ludwig Eselboeck
Original Assignee
Casco Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Casco Ab filed Critical Casco Ab
Application granted granted Critical
Publication of FI57245B publication Critical patent/FI57245B/fi
Publication of FI57245C publication Critical patent/FI57245C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/52Treatment of water, waste water, or sewage by flocculation or precipitation of suspended impurities
    • C02F1/54Treatment of water, waste water, or sewage by flocculation or precipitation of suspended impurities using organic material
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/52Treatment of water, waste water, or sewage by flocculation or precipitation of suspended impurities

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Separation Of Suspended Particles By Flocculating Agents (AREA)
  • Paper (AREA)

Description

j r.i Μ1) KUULUTUSJULKAISU C 9 O A C
JÖ* LBJ (11) utlAGG N I NGSSKRI FT 5/245 1¾¾¾ C (45) Fatvi-.tti ,.ιπ tty :.1 19'9 (51) K».ik?/intci.^ C 02 C 5/02, 1/40, B 01 L 21/01 V ; // C 02 B 1/20 SUOM I — FI N LAN D (21) P»**nttlh«lMmu· — PKantanaMtitlnf 360/73 (22) H«k#mlipllv· — Ai»6knlnf«4«| 07*02.73 (23) AlkupiM—GHtl|h«t*da| 07.02.73 (41) Tullut JulklMksI — Bllvlt offwitJIg 2 3.0 8.7 3
Patentti· ja rekisterihallitus (44) Nlhttvlkslpuon ja kuul.|ulk*i*un pvm__
Patent- och registerstyralsen ' ’ An*6kan utltgd och utl.*krifi*> publlcarad 31.03.80 (32)(33)(31) Pyydetty atuolkau* —Bagird prioritet 22.02.72
Ruotsi-Sverige(SE) 2166/72 (71) AB Casco, Box 11010, 100 6l Stockholm 11, Ruotsi-Sverige(SE) (72) Einar Sigurd Hecktor, Lidingö, Helge Storström, Saltsjöbaden,
Gert Walter Ludwig Eaelböck, Stockholm, Ruotsi-Sverige(SE) (7*0 Oy Borenius & Co Ab (5M Tapa selluloosakin, tuj a sisältävän jäteveden puhdistamiseksi -Sätt att rena avloppsvatten innehällande cellulosafibrer
Keksintö kohdistuu uuteen tapaan selluloosakuitujen erottamiseksi jätevedestä. Edullisesti menetelmää voidaan käyttää kuituainetta käyttävän teollisuuden, esim. paperi- ja kartonkiteollisuuden jäteveden puhdistukseen. Näistä teollisuuksista saadaan suuria jäte-vesimääriä, jotka sisältävät hienoa kuituainesta, nk. nollakuituja.
Ennestään tunnetaan useita menetelmiä mainituntyyppisten jäteveden erilaisten epäpuhtauksien saostamiseksi esim. alumiinisulfaatin avulla, mahdollisesti lisäämällä synteettisiä polyelektrolyyttejä, taikka luonnonpolymeerien, esim. luuliiman,avulla. US-patentti-julkaisussa 3.141.816 selostetaan paperinvalmistuksesta peräisin olevan jäteveden puhdistusmenetelmää, jossa käytetään saostusaineena polyetyleenioksidia. DE-patenttijulkaisussa 1.920.590 esitetään edelleen menetelmä, jossa jäteveteen lisätään yhdistelmänä jäteveteen liukeneva polymeeri, jossa on useita reaktiivisia ryhmiä, ja tämän polymeerin kanssa reagoiva polyfunktionaalinen verkkosidonta-aine.
Ruotsalaisesta patenttijulkaisusta 223.094 on tunnettua saostaa jätevedessä olevia epäpuhtauksia fenoli-formaldehydihartsin avulla. Tämä menetelmä on osoittautunut hyödylliseksi käytettäväksi erikoisesti kartongin valmistuksessa, jossa saostunut liete voidaan palauttaa 57245 2 valmistusmenetelmään ja jossa fenolihartsi toimii myös kartongin sidosaineena.
Tämän patentin mukainen menetelmä suoritetaan siten, että fenoli-formaldehydihartsi lisätään alkaliseen jäteveteen, jolloin fenoli-hartsi on vesiliukoisessa muodossa. Sen jälkeen pH alennetaan esim. alumiinisulfaattiliuoksen avulla, kunnes fenolihartsi ei enää ole vesiliukoista ja jolloin fenolihartsi saostuu ja ottaa saostumaan mukanaan muunkin suspendoituneen aineen. Muodostuneet höytäleet voidaan sitten erottaa tunnetuilla tavoilla, esim. sedimentoimalla tai vaahdottamalla.
Sedimentoitumisen tai vaahdottumisen jouduttamiseksi lisätään tavallisesti polyelektrolyyttejä, kuten polyakryyliamideja, polyakrylaatteja, polyetyleeni-imiinejä tms. taikka kationista tärkkelystä, jolloin höytäleet kasaantuvat yhteen.
Tämän menetelmän teho on hyvin vaihteleva, mikä riippuu siitä, että jäteveteen liuenneet tai suspendoituneet orgaaniset aineet vaihtelevat sekä määrällisesti että laadullisesti. Myös metalli-ionien, esim. alumiinin tai natriumin, väkevyyden vaihtelut vedessä vaikuttavat tulokseen. Yhteenkasautuminen näyttää lisäksi olevan riippuvainen veden lämpötilasta.
Synteettiset polyelektrolyytit ovat kalliita ja usein vähemmän tehokkaita. Kationinen tärkkelys on vaikeasti käsiteltävää syystä, että liuos on valmistettava joka päivä. Tällaisen liuoksen varastoimis-kestävyys on osoittautunut 2H tunniksi. Jos tämä aika ylitetään, yhteenkokoamisvaikutus huononee.
Tämän keksinnön menetelmän mukaisesti vältetään edellä mainitut vaikeudet. Menetelmä tulee yksinkertaisemmaksi, käyttövarmuus lisääntyy, pääomakustannukset ja kemikaalikustannukset alenevat.
Keksinnön mukaisesti on yllättäen ilmennyt, että fenoliformaldehydi-höytäleiden yhteenkasautuminen paranee huomattavasti, jos fenolihartsin kanssa yhdessä käytetään suurimolekyylisen polyeetterin vesiliuosta.
Keksinnön mukainen menetelmä tarkoittaa menetelmää, joka on lähemmin 3 57245 määritelty oheisissa patenttivaatimuksissa.
Polyetyleenioksidi kasaa yhteen melkein hetkessä höytäleet suuriksi, hyvin koossapysyviksi kasaumiksi, jotka sopivat erikoisen hyvin vaahdotettaviksi, mutta jotka haluttaessa voidaan myös sedimentoida.
Hetkessä tapahtuvalla yhteenkasautumisella tarkoitetaan sitä, että jätevedessä olevat kuidut hyvin lyhyessä ajassa erottuvat vedestä ja voidaan näin poistaa, jolloin saadaan kirkas vesifaasi. Koska epäpuhtauksien erottumisaika kokonaisuudessaan on hyvin lyhyt, saavutetaan se etu, että erotuslaitteisto voidaan tehdä suhteellisen pieneksi ja siten se tulee myös halvaksi.
Tälle yllättävän positiiviselle tulokselle on selityksenä se, että polyetyleenioksidi yhdessä fenolihartsin kanssa luultavasti muodostaa kompleksin, mistä on seurauksena nopea kasauman koon kasvu. Kompleksit ovat suhteellisesti erittäin pysyviä, mistä syystä muodostunut kasauma voidaan saattaa suhteellisen suurille mekaanisille rasituksille alttiiksi sen hajoamatta. Sitä paitsi saadaan höytelöainetta, joka mekaanisesta vaikutuksesta huolimatta muodostuu nopeasti uudelleen, ilmiö, joka usein on hyvin vaikeasti saavutettavissa tavallisella höytelöittämisellä alumiinisulfaatin ja synteettisten polyelektro-lyyttien avulla.
Keksinnön mukaisesti käytettävät polyetyleenioksidit ovat vesiliukoisia polyetyleenioksideja, joiden molekyylipaino on suurempi kuin 5Q.00Q. Parhaat tulokset saadaan polyetyleenioksidilla, jonka molekyylipaino on suurempi kuin 100.000. Yläraja ei ole ratkaiseva. Hyviä tuloksia on saatu polyetyleenioksidilla, jonka molekyylipaino on 10 miljoonaa,
Polyetyleenioksidi lisätään sopivasti hyvin laimeana vesiliuoksena käsiteltävään jäteveteen höytelöitymisen alettua. Sopivat annostus-määrät ovat noin 0,01...100 mg/1, edullisesti 0,1...20 mg/1 jätevedestä laskettuna. Luonnollisesti voivat myös muut lisäainemäärät tulla kysymykseen jäteveden epäpuhtauksien määrästä riippuen, mutta mainittu alue on usein sopivin käytännölliseltä ja taloudelliselta kannalta. Yläraja ei ole tärkeä, vaan se valitaan kustannussyistä.
57245 n
Keksinnön mukaisessa menetelmässä lisätään jäteveteen fenoliformalde-hydihartsia, ja samalla kun fenoliformaldehydihartsista ja epäpuhtauksista muodostuu höytelöitä, lisätään suurimolekyylisen polyeetterin vesiä liuos. Tällöin muodostuneet kasaumat erotetaan sen jälkeen veden-puhdistustekniikasta tunnetulla tavalla, esimerkiksi linkoamalla, sedimentoimalla, vaahdotuksella tai suodattamalla.
Fenoliformaldehydihartsin lisäys voidaan suorittaa erilaisilla tunnetuilla tavoilla veden ja hartsin ominaisuuksista riippuen eikä se ole tämän keksinnön päätarkoituksena. Valmistettaessa esimerkiksi sidottua selluloosapitoista ainetta, kuten kartonkia, paperia jne., jätevesi on yleensä hapanta, ja fenoliformaldehydihartsin lisääminen aiheuttaa silloin hartsin saostumisen, jolloin epäpuhtaudet höytelöi-tyvät. Kun ovat kysymyksessä alkaliset tai neutraalit jätevedet, kuten sahalaitoksen jätevedet, jotka sisältävät kuoripuristamon kuorijätteitä, voi happamaksi tekeminen olla tarpeen fenoliformaldehydihartsin saostamiseksi.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä käytettävä fenolihartsi on vesiliukoinen hartsi, joka saostuu pH:n aletessa. Lisätyn hartsin määrä ei ole oleellinen ja voi vaihdella laajoissa rajoissa, ja se määrätään tunnetulla tavalla ottaen huomioon jäteveden epäpuhtauksien määrä. Fenolihartsin määrän tulee normaalisti olla suurempi kuin n. 0,03 kg, edullisesti n. 0,1 kg kuivaa hartsia laskettuna 1 m kohti jätevettä ja se on edullisesti 0,03...1 kg kuivaa hartsia laskettuna 1 mJ kohti jätevettä. Yläraja ei ole merkityksellinen, vaan valitaan kustannussyistä.
Voidaan myös ajatella käytettävän rajoitetusti fenoliformaldehydi-hartsia, joka joutuessaan kosketukseen jäteveden kanssa saostuu. Fenoliformaldehydihartsin ja polyetyleenioksidin lisäysjärjestys ei useissa tapauksissa ole merkityksellinen. Siten on myös ajateltavissa, että polyetyleenioksidi lisätään ennen fenoliformaldehydihartsin saostumista.
Esimerkki 1 Vaahdotuskoe A. 1 litra kartonkitehtaan jätevettä pantiin lieriömäiseen, asteikolla varustettuun mittalasiin. Vedessä oli kuituja kuiva-aineena h. 1% ja se oli sameaa.
5 57245 2 ml fenoliformaldehydihartsin (Casco 159*+, Ruotsi) vesiliuosta, jonka fenolihartsikuiva-ainepitoisuus oli 31%, lisättiin sekoittaen.
Sen jälkeen lisättiin 100 ml ilmalla kyllästettyä vettä ja 5 ml poly-etyleenioksidiliuosta (molekyylipaino 300.000), jonka polyetyleeni-oksidikuiva-ainepitoisuus oli 0,1%. Sekoittumisen päättyessä alkoivat nyt kasautuneet höytäleet nousta nesteen pinnalle, jolloin mittalasin pohjaosaan saatiin kirkasta vettä.
Kirkkaan vesipatsaan korkeus mitattiin eri ajankohtina sekoittamisen lopettamisesta. Korkeus prosentteina vesipatsaan koko korkeudesta on esitetty taulukossa I.
B. Vertailun vuoksi suoritettiin esimerkissä 1 A selostettu menetelmä, jolloin erona oli se, ettei lisätty polyetyleenioksidia. Tulokset ovat taulukossa I.
C. Vertailun vuoksi suoritettiin esimerkissä 1 A selostettu menetelmä, jolloin erona oli se, että fenoliformaldehydilisäys jätettiin pois. Tulokset ilmenevät taulukosta I.
Taulukko I
% kirkasta vettä, kun aikaa on kulunut
Esimerkki . c _1 mxn._5 mm._30 mxn.
1 A 50 90 90 1 B 0 0 x) 1C 0 0 0 x) sedimentoituminen
Esimerkki 2 Sedimentoimiskoe A. 1 litra kartonkitehtaan jätevettä pantiin asteikolla varustettuun lieriömäiseen mittalasiin. Jäteveden kuiva-ainepitoisuus, joka oli kuituja, oli n. 1% ja vesi oli sameaa.
2 ml saman formaldehydihartsin vesiliuosta, jota käytettiin esimerkissä 1 A ja 5 ml polyetyleenioksidiliuosta (molekyylipaino 5.000.000), jonka kuiva-ainepitoisuus oli 0,1%, lisättiin sekoittaen. Kun sekoitus lopetettiin, alkoivat kasautuneet höytäleet sedimentoitua, jolloin mittalasin yläosaan saatiin kirkasta vettä.
6 57245
Kirkkaan vesipatsaan korkeus mitattiin eri ajankohtina sekoituksen lopettamisesta. Korkeus esitetään prosentteina laskettuna koko vesi-patsaan korkeudesta taulukossa II.
B. Vertailun vuoksi suoritettiin sama koe kuin esimerkissä 2A, erona se, että polyetyleenioksidia ei lisätty.
C. Vertailun vuoksi suoritettiin sama koe kuin esimerkissä 2A, erona se, että fenolihartsia ei lisätty. Tulokset ilmenevät taulukosta II.
Taulukko II
% kirkasta vettä, kun aikaa oli kulunut
Esimerkki * . c ori _1 mxn._5 mm._30 mm.
1 A 25 60 75 i 1 B 5 35 65 1C 0 0 0
Niin kuin taulukoista I ja II ilmenee, fenolihartsin ja polyeetterin yhdistelmä antaa paljon paremmat tulokset epäpuhtauksien kasautumiseksi kuin kummatkin aineosat erillisinä. Kuten esimerkeistä 1 C ja 2 C ilmenee, ei pelkän polyeetterin käyttö höytelöittämisaineena aiheuta lainkaan kasautumista 30 minuutin aikana.
FI36073A 1972-02-22 1973-02-07 Saett att rena avloppsvatten innehaollande cellulosafibrer FI57245C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE216672A SE357950B (fi) 1972-02-22 1972-02-22
SE216672 1972-02-22

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI57245B true FI57245B (fi) 1980-03-31
FI57245C FI57245C (fi) 1980-07-10

Family

ID=20259471

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI36073A FI57245C (fi) 1972-02-22 1973-02-07 Saett att rena avloppsvatten innehaollande cellulosafibrer

Country Status (10)

Country Link
JP (1) JPS5225027B2 (fi)
AT (1) AT320544B (fi)
CA (1) CA1004782A (fi)
DD (1) DD101650A5 (fi)
DE (1) DE2308815C3 (fi)
FI (1) FI57245C (fi)
FR (1) FR2173166A1 (fi)
IT (1) IT977422B (fi)
NO (1) NO132275C (fi)
SE (1) SE357950B (fi)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE459925B (sv) * 1987-12-23 1989-08-21 Boliden Ab Avskiljning av harts ur massaavlutar
US5230808A (en) * 1991-06-17 1993-07-27 Nalco Canada Inc. Liquid suspension of polyethylene oxide for use in treating paper and pulp wastewater
US5173208A (en) * 1991-06-17 1992-12-22 Nalco Canada Inc. Liquid suspension of polyethylene oxide for use in treating paper and pulp wastewater
US5178770A (en) * 1991-07-12 1993-01-12 Nalco Canada Inc. Method of treating bctmp/ctmp wastewater
WO1993015271A1 (en) * 1992-01-29 1993-08-05 Kemira Kemi Aktiebolag Improved process for production of paper
SE500783C2 (sv) * 1992-05-05 1994-09-05 Eka Nobel Ab Sätt att rena vedhartsinnehållande process- eller avloppsvatten
SE9303762L (sv) * 1993-11-15 1995-05-16 Eka Nobel Ab Sätt att rena processvatten från massaframställning
SE509777C2 (sv) 1997-07-07 1999-03-08 Kemira Kemi Ab Sätt att förbättra retentionen vid avvattning av en cellulosafibersuspension genom användning av ett medel, som inbegriper ett fenolformaldehydharts och en polyetylenoxid
GB9800497D0 (en) * 1998-01-09 1998-03-04 Allied Colloids Ltd Dewatering of sludges

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3141816A (en) * 1960-07-27 1964-07-21 Nalco Chemical Co Method of improving operational efficiency of white water recovery systems

Also Published As

Publication number Publication date
DE2308815B2 (de) 1981-03-19
JPS4898653A (fi) 1973-12-14
CA1004782A (en) 1977-02-01
DD101650A5 (fi) 1973-11-12
NO132275C (fi) 1975-10-15
IT977422B (it) 1974-09-10
NO132275B (fi) 1975-07-07
FI57245C (fi) 1980-07-10
FR2173166A1 (en) 1973-10-05
FR2173166B1 (fi) 1976-11-05
AT320544B (de) 1975-02-10
DE2308815C3 (de) 1982-01-28
JPS5225027B2 (fi) 1977-07-05
SE357950B (fi) 1973-07-16
DE2308815A1 (de) 1973-09-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100568554B1 (ko) 제지 산업에서 유래하는 슬러지의 탈수방법
FI57245B (fi) Saett att rena avloppvatten innehaollande cellulosafibrer
US7718075B2 (en) Method for improving the consolidation and dewatering of suspended particulate matter
Borchate et al. Application of coagulation flocculation for vegetable tannery wastewater
RU2000120919A (ru) Обезвоживание отходов бумажной промышленности
JP2002500104A5 (fi)
FI65217B (fi) Polynukleaera komplex innehaollande vattenhaltiga aluminiumsulfatkompositioner och foerfarande foer deras framstaellning
Ström et al. Formation of complexes, colloids and precipitates in aqueous mixtures of lignin sulphonate and some cationic polymers
Opedal et al. Mechanical Pulping: REVIEW: Colloidal stability and removal of extractives from process water in thermomechanical pulping
US20200102239A1 (en) Method for treating sludge
US4990262A (en) Preparation of high solid mineral slurries
US4990263A (en) Melamine-formaldehyde resins in the flocculation of high solids mineral slurries
FI78279B (fi) Foerfarande foer avlaegsnande av loesta och i kolloidal form varande stormolekyliga organiska aemnen ur traefoeraedlingsindustrins avfallsvatten.
US3141816A (en) Method of improving operational efficiency of white water recovery systems
DES RICHARDSON Extractives removal from newsprint mill process waters by dissolved air flotation
US5368742A (en) Method of removing toxic resin acids and fatty acids from pulp and paper effluent and other streams
FI75379B (fi) Foerfarande foer behandling av en pappersfabriks cirkulationsvatten.
Lindström et al. Interactions between chlorolignin and polysulfone ultrafiltration membranes
CA2483501A1 (en) Modifier for polyelectrolytic flocculants
US4201666A (en) Treating pulp-and-paper mill streams
Licskó Colloid destabilization in the treatment of surface waters containing colloid-stabilizing pollutants
Staszczuk Effect of flotation reagents on hydration of pit-coal and limestone surfaces part II. The effect of flocculants on hydration of pit-coal and limestone surfaces
MXPA00006710A (en) Dewatering of sludges deriving from paper industry
Bouffard et al. White water treatment using organically tailored heulandite minerals
Soong Assessment of various physiochemical treatments for the removal of dissolved and colloidal substances present in the TMP/Newsprint white waters and fungal enzymatic treated white water