FI13147Y1 - Kaivon pesulaitteisto - Google Patents

Kaivon pesulaitteisto Download PDF

Info

Publication number
FI13147Y1
FI13147Y1 FIU20224022U FIU20224022U FI13147Y1 FI 13147 Y1 FI13147 Y1 FI 13147Y1 FI U20224022 U FIU20224022 U FI U20224022U FI U20224022 U FIU20224022 U FI U20224022U FI 13147 Y1 FI13147 Y1 FI 13147Y1
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
scrubber
connection
supply connection
shutter
closure
Prior art date
Application number
FIU20224022U
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Inventor
Kari Sarkonen
Original Assignee
Maanrakennus Jokinen Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Maanrakennus Jokinen Oy filed Critical Maanrakennus Jokinen Oy
Priority to FIU20224022U priority Critical patent/FI13147Y1/fi
Publication of FI13147Y1 publication Critical patent/FI13147Y1/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21BEARTH OR ROCK DRILLING; OBTAINING OIL, GAS, WATER, SOLUBLE OR MELTABLE MATERIALS OR A SLURRY OF MINERALS FROM WELLS
    • E21B37/00Methods or apparatus for cleaning boreholes or wells
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B08CLEANING
    • B08BCLEANING IN GENERAL; PREVENTION OF FOULING IN GENERAL
    • B08B9/00Cleaning hollow articles by methods or apparatus specially adapted thereto 
    • B08B9/02Cleaning pipes or tubes or systems of pipes or tubes
    • B08B9/027Cleaning the internal surfaces; Removal of blockages
    • B08B9/032Cleaning the internal surfaces; Removal of blockages by the mechanical action of a moving fluid, e.g. by flushing
    • B08B9/0321Cleaning the internal surfaces; Removal of blockages by the mechanical action of a moving fluid, e.g. by flushing using pressurised, pulsating or purging fluid

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Cleaning By Liquid Or Steam (AREA)

Abstract

1. Pesuri (100) siiviläputkikaivojen (200) pesemiseksi käsittäen; onttorakenteisen pesuriosan (102), joka käsittää ensimmäisen päädyn (104) ja toisen päädyn (106) ja useita aukkoja (108) pesuriosan (102) ulkokehällä (110) ensimmäisen ja toisen päädyn (104, 106) välissä; nesteensyöttöyhteyden (112) pesuriosan (102) toisen päädyn (106) kautta pesuriosaan (102) ja mainitun nesteensyöttöyhteyden (112) yhteyteen järjestetyn pumpun (114); ja pesuriosan (102) ensimmäiseen päädyn (104) kautta järjestetyn huuhteluyhteyden; tunnettu siitä, että huuhteluyhteys käsittää pesuriosan (102) ensimmäisen päädyn (104) kautta pesuriosan (102) sisäpuolelle ulottuvan huuhtelukanavan (116); ja että huuhtelukanavan (116) yhteydessä on suljin (118) ja suljinta (118) käyttävä toimilaite (120) siten, että suljin (118) on sovitettu suljetussa toimintatilassa muodostamaan virtausyhteyden nesteensyöttöyhteydestä (112) huuhtelukanavaan (116) olennaisesti estäen virtausyhteyden nesteensyöttöyhteydestä (112) pesuriosan (102) ulkokehällä (110) oleville aukoille (108) ja avatussa toimintatilassa avaamaan virtausyhteyden nesteensyöttöyhteydestä (112) pesuriosan (102) ulkokehällä (110) oleville aukoille (108). Lisäksi suojavaatimukset 2-5.

Description

Kaivon pesulaitteisto Keksinnön tausta Keksintö liittyy kaivojen pesulaitteistoon ja erityisesti siiviläputkikai- vojen pesulaitteistoon.
Kaivojen tukkeutumisongelma, eli tuoton hiipuminen, on eräs ongelma siiviläputkikaivoissa. Esimerkiksi liuenneen raudan ja mangaanin saostuminen kaivorakenteisiin ja kaivon ulkopuoliseen maaperään laskee kaivon tuottoa. Tuo- ton hiipumisesta seuraa esimerkiksi kaivopumpun sähköenergian kulutuksen kas- vua. Eräs keino parantaa tuottoa on kaivon mekaaninen pesu, jossa kaivon ja sen ulkopuolisen maaperän lika irtoaa, kun kaivon sisäpintaan ja sen läpi ohjataan vettä paineella. Tämän jälkeen kaivo huuhdellaan pumppaamalla vettä ulos kai- vosta. Fräs siiviläputkikaivon pesuri käsittää pesuriosan, josta vesi ohjataan pai- neella kaivon sisäpintaan sekä pesuriosan alapuolella olevan pumpun pesuvaihetta varten ja pesuriosan yläpuolella olevan pumpun huuhteluvaihetta varten.
Ongelman mainitun pesurin osalta muodostaa kaivojen tehokas pesu säännöllisin väliajoin. Mainitussa pesurissa pesuriosan ala- ja yläpuolella olevat pumput ja niiden liitännät pesuriosaan kasvattavat pesurin pituutta. Kaivon ollessa vinossa gravitaatioakseliin (GV) nähden, ongelmaksi voi muodostua pitkän pesu- laitteiston siirtäminen ylöspäin ja/tai alaspäin kaivossa.
Keksinnön lyhyt selostus Keksinnön tavoitteena on saada aikaan uudentyyppinen pesulaitteisto ja pesuri kaivojen pesemiseksi. Keksinnön mukaiselle ratkaisulle on tunnusomaista se, mitä sanotaan itsenäisessä vaatimuksessa. N 25 Keksinnön perusajatuksena on, että pesulaitteisto toteuttaa pesun ja N huuhtelun yhden pumpun avulla. Tällöin veden virtausta pesuun tai huuhteluun 3 ohjataan pesuriin järjestetyn sulkimen avulla. N Keksinnön mukaisen ratkaisun eräänä etuna on pesulaitteiston lyhy- = empi fyysinen/rakenteellinen pituus, mikä helpottaa gravitaatioakseliin (GV) näh- a N 30 denvinossa olevien kaivojen pesemistä. Keksinnön mukaisessa ratkaisussa käytet- N tävien toimilaitteiden määrä on myös kohtuullinen ja se on helppo käyttää. S Keksinnön eräitä suoritusmuotoja on esitetty epäitsenäisissä vaatimuk- O . N sissa. >”
Kuvioiden lyhyt selostus Keksintöä selostetaan nyt lähemmin eräiden suoritusmuotojen yhtey- dessä, viitaten oheisiin piirroksiin, missä: kuvio 1 esittää sivusuunnasta katsottuna erästä pesulaitteistoa osittain poikkileikattuna, kuvio 2 esittää sivusuunnasta katsottuna ja osittain poikkileikattuna kuvion 1 mukaista pesulaitteistoa pesuvaiheessa, kuvio 3 esittää sivusuunnasta katsottuna ja osittain poikkileikattuna kuvion 1 mukaista pesulaitteistoa huuhteluvaiheessa, ja kuvio 4 esittää sivusuunnasta katsottuna erästä toista pesulaitteistoa osittain poikkileikattuna.
Kuvioissa keksinnön eräitä suoritusmuotoja on esitetty selvyyden vuoksi yksinkertaistettuna.
Samankaltaiset osat on merkitty kuvioissa samoilla vii- tenumeroilla.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus Kuviossa 1 on esitetty sivusuunnasta katsottuna ja osittain poikkileikat- tuna eräs pesuri, jota voidaan käyttää siiviläputkikaivojen puhdistamiseen.
Siivi- läputkikaivo 200 käsittää siiviläosan, jonka rakojen 203 läpi vesi pääsee virtaa- maan.
Kuitenkin lian, kuten esimerkiksi raudan ja mangaanin, saostuminen siivi- läputkikaivon rakenteisiin ja ulkopuoliseen maaperään laskee kaivon tuottoa.
Kai- von tuottoa voidaan mitata esimerkiksi ominaisantoisuudella, jolla tässä tarkoite- taan veden virtausta kuutioina tunnissa metriä kohden (m”3/h * 1/m). Ratkaisun mukaisen pesurin käyttö ei välttämättä rajoitu ainoastaan siiviläputkikaivoihin, vaan sitä voidaan käyttää myös muihin vesikaivoihin.
N 25 Siiviläputkikaivot ovat tyypillisesti olennaisesti gravitaatioakselin (GV) AN suuntaisia.
On kuitenkin mahdollista, että siiviläputkikaivo on tahattomasti tai jos- N tain syystä vinossa gravitaatioakseliin (GV) nähden.
Kuvioissa 2-4 siiviläputki- ? kaivo on gravitaatioakselin (GV) suuntainen selvyyden vuoksi.
N Ratkaisun mukaisella pesurilla suoritetaan siiviläputkikaivoille niin E 30 kutsuttu mekaaninen pesu, joka käsittää kaksi vaihetta.
Kuviossa 2 kaavamaisesti N esitetyssä pesuvaiheessa siiviläputkikaivon 200 sisäkehää 202 kohti ja sisäkehän S 202 rakojen 203 läpi ohjataan vettä paineella, mikä saa lian irtoamaan kaivon 200 N sisäkehältä 202, raoista 203 sekä sitä ympäröivästä maaperästä 204. Kaivo 200 on S esitetty kaavamaisesti katkoviivoin.
Maaperä 204 on ainesta, joka läpäisee vettä.
Irronnut lika liikkuu veden seassa.
Kuviossa 3 kaavamaisesti esitetyssä huuhteluvaiheessa 310 vettä ja olennainen osa veden seassa liikkuvasta liasta pumpataan pois.
Pesuvaihetta voidaan kutsua myös nimellä kiertovesipumppaus: siiviläputkikaivon sisäkehää kohti ja sisäkehän rakojen läpi paineella ohjattu vesi on tyypillisesti peräisin kaivosta ja mainittu vesi ajautuu pesuvaiheessa gravitaa- tioakselin (GV) suuntaan palautuen takaisin pumpulle pumpun ollessa päällä ja uu- delleen kohti siiviläputkikaivon sisäkehää ja sen läpi.
Kuvio 2 esittää siis pesuvai- hetta, jota voidaan kutsua myös nimellä kiertovesipumppaus.
Tämän lisäksi siiviläputkikaivolle voidaan suorittaa kemiallinen elvy- tys, jossa kaivo käsitellään raudan ja mangaanin poistamiseen kehitetyllä elvytys- aineella kiertovesipumppauksen avulla.
Ratkaisun mukaisen pesurin käyttö ei ra- joitu ainoastaan mekaaniseen pesuun, vaan sen pesu- ja huuhteluvaihe soveltuvat myös käytettäväksi kemialliseen elvytykseen.
Kaivon mekaanisessa pesussa pesuri lasketaan kaivoon siten, että pesu- rin pumppu on yhteydessä kaivossa olevaan veteen.
Pesuvaiheessa pesuria pide- tään paikoillaan vertikaalisessa suunnassa ja kiertovesipumppausta suoritetaan esimerkiksi 15-60 min.
Tämän jälkeen, pesurin ollessa edelleen paikoillaan verti- kaalisessa suunnassa, suoritetaan huuhteluvaihetta esimerkiksi 10-30 min tai kunnes kaivosta poistetun veden seassa ei esiinny oleellisesti likaa.
Tämän jälkeen pesuria siirretään alaspäin noin pesuriosan mitan verran, minkä jälkeen pesu- ja huuhteluvaihe toistetaan.
Pesurin siirtoa alaspäin, pesuvaihetta ja huuhteluvai- hetta toistetaan, kunnes kaivo on kokonaisuudessaan käyty läpi.
Pesuria siirretään, nostetaan ja lasketaan esimerkiksi pesuriin kytketyn nosturikaluston avulla.
Koska huuhteluvaiheessa vesi poistetaan kaivosta esimerkiksi ojaan, erilliseen säiliöön tai maanpinnalle, on veden puhtautta helppo seurata tarkkailemalla.
Pesuri 100 siiviläputkikaivojen 200 pesemiseksi käsittää onttoraken- N teisen pesuriosan 102, joka käsittää ensimmäisen päädyn 104 ja toisen päädyn 106 AN ja useita aukkoja 108 pesuriosan 102 ulkokehällä 110 ensimmäisen ja toisen pää- N dyn 104, 106 välissä.
Pesuri 100 käsittää nesteensyöttöyhteyden 112 pesuriosan ? 102 toisen päädyn 106 kautta pesuriosaan 102 ja mainitun nesteensyöttöyhteyden N 30 112 yhteyteen järjestetyn pumpun 114 ja pesuriosan ensimmäiseen päädyn 104 E kautta järjestetyn huuhteluyhteyden.
N Onttorakenteinen pesuriosa 102 käsittää eri kokoisia ja muotoisia ont- S toja rakenteita.
Rakenne voi koostua yhdestä tai useammasta kappaleesta kuten N esimerkiksi erilaisista putkiprofiileista ja sen päätyihin asennetuista levyistä.
Olen- S 35 naistarakenteelle on, että sen sisäpuolella on ontto tila, jonka kautta neste, tyypil- lisesti siis kaivosta otettu vesi, voi virrata pesuriosan aukotetun ulkokehän kautta kohti kaivoa. Rakenne pesuriosalla ei rajoitu tietyn muotoiseen tai säännölliseen profiiliin. Tyypillistä on kuitenkin käyttää kaivoputken poikkileikkauksen muo- toista profiilia. Tyypillinen siiviläputkikaivon poikkileikkauksen profiili on olen- naisesti pyöreä.
Onttorakenteisen pesuriosa 102 käsittää toisen päädyn 106. Pesuriosan toinen pääty 106 käsittää nesteensyöttöyhteyden 112 pesuriosaan 102. Nesteen- syöttöyhteys 112 tarkoittaa, että toisessa päädyssä on ainakin yksi aukko, jonka kautta mainittu neste voi pumpun 114 tuottaman paineen vaikutuksesta virrata pesuriosaan 102. Toinen pääty 106 käsittää tarvittavat kiinnitykset pumpulle 114, joka on järjestetty nesteensyöttöyhteyteen 112. Nesteensyöttöyhteys 112 toimii reittinä nesteelle pesuriosaan 102, mainitun nesteen käsittäessä tyypillisesti siis pesuun käytettävää kaivosta otettua vettä, ja pesun aikana veden sekaan mahdol- lisesti kertyvää likaa ja/tai muita aineita, kuten esimerkiksi pesun tehostamiseksi pesuriosaan 102 syötettävää ja maaperän 204 kautta pumpulle 114 kiertävää ke- mikaalia kemiallisessa elvytyksessä.
Onttorakenteinen pesuriosa 102 käsittää ensimmäisen päädyn 104. Pe- suriosan ensimmäinen pääty 104 käsittää ainakin yhden aukon 105 pesurin huuh- teluyhteyden järjestämiseksi pesuriosaan 102, joka huuhteluyhteys toimii reittinä nesteen poistamiseksi pesuriosasta 102. Pesuriosan 102 ensimmäinen pääty 104 — käsittää tarvittavat kiinnitykset huuhteluyhteyteen kytkettäville laitteille. Pesuri- osan 102 ensimmäinen pääty 104 käsittää lisäksi tarvittavat läpiviennit, kiinnityk- set ja aukot pesuriosaan 102 järjestettyjen laitteiden energiansyöttöyhteyksille.
Pesuriosa 102 käsittää useita aukkoja 108 ulkokehällä. Aukot eivät ra- joitu tiettyyn muotoon tai kokoon ja aukot 108 voivat olla keskenään eri kokoisia tai muotoisia. Olennaista aukoilla on, että pesuriosaan 102 syötettävä neste, eli tyy- N pillisesti siis kaivosta 200 otettu vesi, voidaan syöttää paineella aukkojen 108 N kautta kohti kaivon sisäreunaa.
N Pumppu 114 käsittää yleisesti erilaisia nesteen, tässä tapauksessa eri- ? tyisesti siis veden, siirtoon tarkoitettuja eri tehoisia ja kokoisia pumppuja erilaisilla N 30 kayttovoimilla kuten esimerkiksi sähköllä. Pumppu 114 imee nestettä kaivosta au- E kon 114a tai aukkojen 114a kautta ja pumppaa nesteen nesteensyöttöyhteyden N 112 kautta pesuriosaan 102. Pumppu 114 käsittää tarvittavan energiansyöttöyh- S teyden. Pumpun 114 energiansyöttöyhteys voi olla järjestetty esimerkiksi pesuri- N osan 102 ensimmäisen päädyn 104 ja toisen päädyn 106 kautta. Selvyyden vuoksi S 35 mainittua energiansyöttöyhteyttä pumpulle 114 ei ole esitetty kuvioissa.
Pesuriosan 102 materiaali tai materiaalit käsittävät esimerkiksi kumi- seoksia, alumiinia ja/tai erilaisia teräksiä kuten rakenneteräksiä ja/tai ruostumat- tomia teräksiä. Pesuriosa voi olla myös pinnoitettu. Pesurin 100 huuhteluyhteys käsittää pesuriosan 102 ensimmäiseen 5 päätyyn 104 muodostetun aukon 105 kautta pesuriosan 102 sisäpuolelle ulottuvan huuhtelukanavan 116. Huuhtelukanavan 116 yhteydessä on suljin 118 ja suljinta 118 käyttävä toimilaite 120 energiansyöttöyhteydessä 121, jolloin suljin 118 on sovitettu suljetussa toimintatilassa muodostamaan virtausyhteyden nesteensyöt- töyhteydestä 112 huuhtelukanavaan 116 olennaisesti estäen virtausyhteyden nes- —teensyöttöyhteydestä 112 pesuriosan 102 ulkokehällä 110 oleville aukoille 108 ja avatussa toimintatilassa avaamaan virtausyhteyden nesteensyöttöyhteydestä 112 pesuriosan 102 ulkokehällä 110 oleville aukoille 108. Huuhtelukanava 116 on kanava, eli reitti, nesteelle pois pesuriosasta 102 ja pois kaivosta. Neste poistuu pesuriosasta 102 ensimmäisen päädyn 104 läpi menevän huuhtelukanavan 116 kautta. Pesuriosan 102 ensimmäinen pääty 104 käsittää tarvittavat kiinnitykset huuhtelukanavalle 116, jotta liitos ei esimerkiksi vuoda nestettä. Huuhtelukanava 116 voi käsittää esimerkiksi erilaisia ja eri kokoi- sia profiileja, putkia ja letkuja. Huuhtelukanavan poikkileikkaus ei kuitenkaan ra- joitu ainoastaan pyöreisiin profiileihin. Huuhtelukanava 116 ulottuu tyypillisesti pesurista 100 kaivon ulkopuolelle mekaanisessa pesussa, jolloin neste voidaan huuhteluvaiheessa 310 ohjata pois kaivosta Huuhtelukanavan 116 materiaali tai materiaalit käsittävät esimerkiksi kumiseoksia, alumiinia ja/tai erilaisia teräksiä kuten rakenneteräksiä ja/tai ruos- tumattomia teräksiä. Huuhtelukanava voi olla myös pinnoitettu. Huuhtelukanava 116 on järjestetty ulottumaan pesuriosan 102 sisäpuo- N lelle siten, että sen pesurinosan 102 sisäpuolelle järjestetty pääty 116a on järjes- O tetty sijaitsemaan lähellä pesuriosan toisessa päädyssä olevaa nesteensyöttöyh- > teyttä 112. Tästä seuraa, että olennaisen lähelle nesteensyöttöyhteyttä 112, huuh- ? telukanavan 116 päädyn 116a ja nesteensyöttöyhteyden 112 väliin jää virtausyh- N 30 teys nesteensyöttöyhteydestä 112 pesuriosan 102 ulkokehän 110 aukkoja 108 E kohti. N Huuhtelukanavan 116 ulottuessa lähelle nesteensyöttöyhteyttä 112 S mahdollistetaan sulkimen 118 pienempi koko, mikä yksinkertaistaa rakennetta ja N pienentää tuotantokustannuksia.
N >”
Suljin 118 on rakenteeltaan sellainen, että se voidaan kiinnittää toimi- laitteeseen 120. Eräässä kiinnitysmuodossa suljin 118 käsittää reiät toimilaitteen 120 ja sulkimen 118 välistä tappiliitosta varten. Toimilaitteella 120 ohjataan suljinta 118 suljettuun ja avattuun toimin- tatilaan. Suljetulla ja avatulla toimintatilalla tarkoitetaan sulkimen 118 sellaista toiminta-asentoa tai -asemaa, jossa pesuri toimii sulkimen 118 osalta palvellen joko pesuvaihetta tai huuhteluvaihetta. Kuvioissa 1, 2 ja 3 suljettu ja avattu toimin- tatila tai -asema saavutetaan sulkimen 118 lineaarisen liikkeen avulla, mitä ohja- taan toimilaitteella 120. Mainitulla toimilaitteella 120 saadaan aikaan mainittu li- — neaarinen liike. Suljettu ja avattu toimintatila voidaan eräässä toisessa suoritus- muodossa saavuttaa esimerkiksi kiertämällä suljinta 118 suljettuun ja avattuun toimintatilaan tai -asentoon toimilaitteella 120.
Suljin 118 on sovitettu suljetussa toimintatilassa muodostamaan vir- tausyhteyden nesteensyöttöyhteydestä 112 huuhtelukanavaan 116 olennaisesti estäen virtausyhteyden nesteensyöttöyhteydestä 112 pesuriosan 102 ulkokehällä 110 oleville aukoille 108. Virtausyhteys käsittää tällöin olennaisesti huuhtelukana- van 116 suuntaisia virtauksia 320. Pesuriosan 102 ulkokehän 110 aukkoihin 108 kohdistuvat virtaukset 220a ja 220b virtausyhteydestä estää fyysisesti sulkimen 118 sisäkehä 304, kun suljin on sovitettu suljettuun toimintatilaan.
Suljin 118 on sovitettu avatussa toimintatilassa avaamaan virtausyh- teyden nesteensyöttöyhteydestä 112 pesuriosan 102 ulkokehällä 110 oleville au- koille 108. Virtausyhteys käsittää tällöin pesuriosan 102 ulkokehän 110 aukkoihin 108 päin kohdistuva virtauksia 220a ja 220b. Virtaukset 222a ja 222b huuhteluka- navaan 116 heikkenevät huuhtelukanavassa 116 ja nesteenpinta asettuu tietylle tasolle joko maanpinnan (SG) ja huuhtelukanavassa 116 olevan nesteenpinnan vä- N lisen paine-eron takia tai eräässä suoritusmuodossa kiinni olevan venttiilin 124 ta- AN kia, missä venttiili 124 suljetussa toimintatilassa fyysisesti estää nesteen virtaami- N sen lävitseen ja huuhtelukanavan 116 lävitse.
? Kuvioiden esittämässä suoritusmuodossa suljin 118 on järjestetty lä- N 30 helle pesuriosan toista päätyä 106 olennaisesti kohdakkain nesteensyöttöyhtey- E den 112 kanssa. Kun mainitun huuhtelukanavan 116 päädyn 116a ja pesuriosan N 102 toisen päädyn 106 nesteensyöttöyhteyden 112 väli on lyhyempi, voi suljin 118 S olla myös mitoiltaan pienempi, mikä pienentää tuotantokustannuksia. Ainakin osa N sulkimesta 118 sijaitsee suljetussa toimintatilassa huuhtelukanavan 116 päädyn S 35 116a ja pesuriosan 102 toisen päädyn 106 nesteensyöttöyhteyden 112 välissä.
Kuvioiden esittämässä suoritusmuodossa suljin 118 on onttorakentei- nen ja käsittää avoimen ensimmäisen 119a ja avoimen toisen 119b päädyn. Suljin 118 muodostaa virtausyhteyden avoimen ensimmäisen ja avoimen toisen päädyn lävitse. Suljin 118 toimii suljetussa toimintatilassa virtausyhteytenä nesteensyöt- töyhteydestä 112 huuhtelukanavaan 116 palvellen huuhteluvaihetta.
Kuvioiden esittämässä suoritusmuodossa suljin 118 on päistään avoin kartiosuljin ja nesteensyöttöyhteys 112 käsittää pesuriosaan 102 järjestetyn vas- teen, jota vasten suljin 118 on sovitettu vastaamaan sulkimen suljetussa toiminta- tilassa olennaisesti estäen virtausyhteyden nesteensyöttöyhteydestä 112 pesuri- osan 102 ulkokehällä 110 oleville aukoille 108 mutta päästäen huuhteluvirtauksen lävitseen. Suljin 118 käsittää tällöin viistetyn päädyn 118a. Pesuriosaan 102 jär- jestetty vaste voi olla esimerkiksi viiste pesuriosan toisessa päädyssä 106 tai eril- linen rakenne järjestettynä pesuriosaan 102. Sulkimen 118 suljetussa toimintati- lassa kartiosuljin ja vaste asettuvat kohdakkain 302, millä edistetään nesteen la- päisemättömyyttä kartiosulkimen ja vasteen välistä kohti pesuriosan 102 ulkoke- hän 110 aukkoja 108. Kun sulkimeen 118 kohdistuu voimia johtuen virtauksista, edesauttaa sulkimen ja vasteen ulottuminen kohdakkain 302 sulkimen 118 pysy- mistä paikallaan.
Eräässä suoritusmuodossa suljinta 118 käyttävä toimilaite 120 on pai- neilmasylinteri. Paineilmasylinterin koko, iskunpituus ja kiinnitystapa voi vaih- della eri suoritusmuodoissa. Paineilmasylinteri on energiansyöttöyhteydessä 121: paineilmasylinteriin on kytketty käytössä tarvittavat letkut ja/tai putket pesuri- osan 102 ensimmäisen päädyn 104 lävitse.
Eräässä suoritusmuodossa suljinta 118 käyttävä toimilaite 120 on säh- kösylinteri. Sähkösylinterin koko, iskunpituus ja kiinnitystapa voi vaihdella eri N suoritusmuodoissa. Sähkösylinteri on energiansyöttöyhteydessä 121: sähkösylin- AN teriin on kytketty käytössä tarvittavat johdot pesuriosan 102 ensimmäisen päädyn N 104 lävitse. P Eräässä suoritusmuodossa pesuri 100 käsittää tiivisteitä 128a, 128b N 30 ja/tai 128c. Tiivisteiden ulkohalkaisija on suurempi kuin pesuriosan 102 ulkoke- E hän 110 halkaisija, olennaisesti vastaten kaivon 200 sisäkehän 202 halkaisijaa. Tii- N visteet käsittävät sellaisen paksuuden ja materiaalin, että ne olennaisesti kestävät S pesurin 100 liikuttamisen ylös ja/tai alas pitkin kaivoa 200. Tiivisteiden 128a ja N 128b eräänä tarkoituksena on olennaisesti ohjata veden virtausta kohti kaivon 200 S 35 sisäkehää 202. Tiivisteiden 128a ja 128b eräänä toisena tarkoituksena on estää nesteen ja lian virtaaminen kaivon sisäkehää pitkin alaspäin tai ylöspäin. Tiivisteen
128b halkaisija voi eräässä suoritusmuodossaan jättää tiivisteen 128b ulkokehän ja kaivon 200 sisäkehän 202 väliin sellaisen raon, että irronnut lika ja vesi voivat raon kautta virrata tiivisteiden 128b ja 128c väliselle alueelle.
Tiivisteen 128c eräs tarkoitus on ohjata maaperän 204 kautta kiertävä vesi ja sen mukana mahdollisesti kulkevalika kohti pumpun imuaukkoa 114a pumpun 114 ollessa päällä.
Tiivisteen 128c eräs toinen tarkoitus on estää nesteen ja lian virtaaminen kaivon sisäkehää pitkin alaspäin tai ylöspäin Näiden lisäksi tiivisteet 128a, 128b ja/tai 128c voivat toimia pesurin 100 ohjaamisessa ylös ja/tai alas kaivossa 200. Kuvion 1 mukaisen pesurin 100 pituus voi olla esimerkiksi noin 1000 mm.
Mainittu pituus käsittää erilaisia suoritusmuotoja sen mukaan, kuinka suuren osan kaivosta pesuriosa pesee kerralla ja kuinka jouhevasti pesurin 100 halutaan etenevän gravitaatioakseliin nähden vinossa olevassa kaivossa.
Pesurin halkaisija voi olla esimerkiksi 300 mm.
Tällöin pesurilla voidaan pestä halkaisijaltaan yli 300 mm kaivot ainakin kaivon halkaisijaan 500 mm asti tiivisteitä vaihtamalla.
Pesulaitteisto siiviläputkikaivojen 200 pesemiseksi käsittää pesurin 100, venttiilin 124 huuhtelukanavassa 116 ja ainakin yhden ohjausyksikön 122 pumpun 114, sulkimen 118 toimilaitteen 120 ja venttiilin 124 toiminnan ohjaa- miseksi.
Mainittu ainakin yksi ohjausyksikkö 122 on järjestetty ohjaamaan pesuri 100 pesutilaan ohjaamalla venttiili 124 suljettuun toimintatilaan ja suljin 118 avat- tuun toimintatilaan ja ohjaamaan pesuri 100 huuhtelutilaan ohjaamalla venttiili 124 avattuun toimintatilaan ja suljin 118 suljettuun toimintatilaan.
Venttiilin 124 suljetulla ja avatulla toimintatilalla tarkoitetaan venttiilin suljettua ja avattua ase- maa tai asentoa.
Venttiili 124 on laite, jonka tehtävänä on estää, säätää tai sallia nestei- den tai kaasujen virtausta.
Venttiili 124 voi olla eri kokoinen ja eri ohjaustavalla N toimiva eri suoritusmuodoissa.
Venttiiliä 124 voidaan ohjata ohjausyksiköstä 122. AN Erillisessä suoritusmuodossa venttiili 124 voi olla manuaalisesti (käsin) säädet- N tävä. ? Venttiilin 124 ollessa suljetussa toimintatilassa jää venttiilin ja huuhte- N 30 lukanavassa116 olevan nesteenpinnan väliin suljettu alue huuhtelukanavassa 116. E Suljettu alue käsittää sinne muodostuneen tilan, jota voidaan SI-järjestelmässä ku- N vata yhtälöllä p * V / T = vakio, missä p on paine, V on tilavuus ja T on lämpötila.
S Kun huuhtelukanavan 116 suljetussa tilassa nesteenpinnan korkeus kasvaa, piene- N nee huuhtelukanavassa oleva tilavuus muodostaen suuremman paineen olettaen, S 35 että lämpötila pysyy olennaisesti samana.
Etuna venttiilin 124 käytölle on siis se, että venttiilin muodostaessa suljetun tilan kasvava paine pyrkii rajoittamaan nesteenpinnan nousua. Tämä on etu pesuvaiheessa, koska tällöin suurempi osa vedestä virtaa pesuriosassa 102 kohti ulkokehän 110 aukkoja 108. Mikäli venttiilin 124 suljetussa tilassa mainittu paine venttiilin 124 ja nesteenpinnan välillä ei riitä rajoittamaan nesteenpintaa tietylle korkeudelle, estää venttiilin 124 suljettu toi- mintatila fyysisesti nesteen pääsyn venttiilin 124 lävitse huuhtelukanavassa 116. Mikäli pesurin 100 venttiili 124 ei pesuvaiheessa 310 ole suljetussa toi- mintatilassa tai mikäli pesuri 100 ei käsitä venttiiliä 124, rajoittaa nesteen pois pääsyä huuhtelukanavasta paine-ero, joka on muodostunut maanpinnan (SG) ja pesurin 100 huuhtelukanavan 116 nesteenpinnan välille. Mikäli pesuvaiheessa —paine-ero maanpinnan (SG) ja pesurin 100 huuhtelukanavassa 116 olevan nes- teenpinnan välillä on tarpeeksi suuri, ei neste virtaa pois kaivosta 200 pesurin 100 huuhtelukanavan 116 lävitse. Ohjausyksikkö 122 sijaitsee tyypillisesti kaivon ulkopuolella. Alan am- mattilaiselle on ilmeistä, että ohjausyksikkö 122 sisältää oleellisen pumpun 114, sulkimen 118, toimilaitteen 120 ja venttiilin 124 toiminnan ohjaamiseksi. Kuviossa 4 kaavamaisesti esitetyssä suoritusmuodossa pesuri käsittää yhteen 430, johon on kytketty nesteensyöttökanava 402 kemiallisen aineen syöt- tämiseksi pesuriosaan 102. Kuvio 4 esittää, kuinka kemiallinen aine virtaa pesuri- osaan 102 ja kulkeutuu kiertovesipumppauksessa kiertävän nesteen 404 mukana kohti kaivon 200 sisäpintaa 202 sekä maaperän 204 ja pumpun aukon 114a kautta takaisin pesuriosaan 102. Huuhteluvaiheessa olennainen osa kemiallisesta ai- neesta ja irronneesta liasta poistuu kaivosta pumpatun nesteen mukana. Alan ammattilaiselle on ilmeistä, että tekniikan kehittyessä keksinnön perusajatus voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Keksintö ja sen suoritusmuodot — eivät siten rajoitu yllä kuvattuihin esimerkkeihin, vaan ne voivat vaihdella suoja- N vaatimusten puitteissa.
N O
N 0
I N
I a a
N N
O +
N N O
N >”

Claims (5)

Suojavaatimukset
1. Pesuri (100) siiviläputkikaivojen (200) pesemiseksi käsittäen; onttorakenteisen pesuriosan (102), joka käsittää ensimmäisen päädyn (104) ja toisen päädyn (106) ja useita aukkoja (108) pesuriosan (102) ulkokehällä (110)ensimmäisen ja toisen päädyn (104, 106) välissä; nesteensyöttöyhteyden (112) pesuriosan (102) toisen päädyn (106) kautta pesuriosaan (102) ja mainitun nesteensyöttöyhteyden (112) yhteyteen jär- jestetyn pumpun (114); ja pesuriosan (102) ensimmäiseen päädyn (104) kautta järjestetyn huuh- —teluyhteyden; tunnettu siitä, että huuhteluyhteys käsittää pesuriosan (102) ensimmäisen päädyn (104) kautta pesuriosan (102) sisäpuolelle ulottuvan huuhtelukanavan (116); ja että huuhtelukanavan (116) yhteydessä on suljin (118) ja suljinta (118) käyttävä toimilaite (120) siten, että suljin (118) on sovitettu suljetussa toimintati- lassa muodostamaan virtausyhteyden nesteensyöttöyhteydestä (112) huuhteluka- navaan (116) olennaisesti estäen virtausyhteyden nesteensyöttöyhteydestä (112) pesuriosan (102) ulkokehällä (110) oleville aukoille (108) ja avatussa toimintati- lassa avaamaan virtausyhteyden nesteensyöttöyhteydestä (112) pesuriosan (102) ulkokehällä (110) oleville aukoille (108).
2. Suojavaatimuksen 1 mukainen pesuri, tunnettu siitä, että suljin (118) on järjestetty lähelle pesuriosan toista päätyä (106) olen- naisesti kohdakkain nesteensyöttöyhteyden (112) kanssa; ja suljin (118) on onttorakenteinen suljin, joka käsittää avoimen ensim- mäisen päädyn (119a) ja avoimen toisen päädyn (119b).
3. Suojavaatimuksen 2 mukainen pesuri, tunnettu siitä, että N suljin (118) on kartiosuljin ja nesteensyöttöyhteys (112) käsittää pesu- O riosaan (102) järjestetyn vasteen, jota vasten suljin (118) on sovitettu vastaamaan 0 sulkimen suljetussa toimintatilassa olennaisesti estäen virtausyhteyden nesteen- ? syöttöyhteydestä (112) pesuriosan (102) ulkokehällä (110) oleville aukoille (108). N 30
4. Jonkin suojavaatimuksen 1-3 mukainen pesuri, tunnettu siitä, E että N pesuri (100) käsittää venttiilin (124) yhteydessä huuhtelukanavaan I (116) siten, että N venttiili (124) on sovitettu avatussa toimintatilassa sallimaan nesteen- S 35 virtaus huuhtelukanavan (116) läpi ja suljetussa toimintatilassa estämään nes- teenvirtaus huuhtelukanavan (116) läpi.
5. Pesulaitteisto siiviläputkikaivojen (200) pesemiseksi, tunnettu siitä, että pesulaitteisto käsittää minkä tahansa suojavaatimuksen 1-4 mukaisen pesurin (100); venttiilin (124) huuhtelukanavassa (116); ja ainakin yhden ohjausyksikön (122) pumpun (114), sulkimen (118) toi- milaitteen (120) ja venttiilin (124) toiminnan ohjaamiseksi; ja että mainittu ainakin yksi ohjausyksikkö (122) on järjestetty ohjaamaan pe- suri (100) pesutilaan ohjaamalla venttiili (124) suljettuun toimintatilaan ja suljin (118) avattuun toimintatilaan ja ohjaamaan pesuri (100) huuhtelutilaan ohjaa- malla venttiili (124) avattuun toimintatilaan ja suljin (118) suljettuun toimintati- laan.
N
N
O
N 0
I
N
I a a
N
N
O +
N
N
O
N >”
FIU20224022U 2022-02-28 2022-02-28 Kaivon pesulaitteisto FI13147Y1 (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20224022U FI13147Y1 (fi) 2022-02-28 2022-02-28 Kaivon pesulaitteisto

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20224022U FI13147Y1 (fi) 2022-02-28 2022-02-28 Kaivon pesulaitteisto

Publications (1)

Publication Number Publication Date
FI13147Y1 true FI13147Y1 (fi) 2022-03-24

Family

ID=81124419

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FIU20224022U FI13147Y1 (fi) 2022-02-28 2022-02-28 Kaivon pesulaitteisto

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI13147Y1 (fi)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU57358U1 (ru) Система поддержания пластового давления
JPH08509905A (ja) 流体の処理システム及び方法
CN205421525U (zh) 自清淤一体泵站
CN104894815B (zh) 过滤器以及具有循环水过滤系统的洗衣机
KR100983075B1 (ko) 직물 매체 여과 시스템
FI13147Y1 (fi) Kaivon pesulaitteisto
KR20130098693A (ko) 필터장치의 필터 엘리먼트
KR101769354B1 (ko) 지그재그형 부상식 섬유여과장치
CN105289052A (zh) 沉淀池斜管污泥脉冲水流冲洗法
KR100860230B1 (ko) 세정설비를 가지는 하상여과공법을 이용한 집수시스템
CN107626132B (zh) 束管式过滤器的高性能反冲洗装置
CN113863234B (zh) 一种自动冲洗系统
US3853176A (en) Well cleaning apparatus
CN214384206U (zh) 一种移动式超深井应急抢险泵站
CN104563277B (zh) 一种用于排水网管的折叠门式冲洗设备
CN210993795U (zh) 一种超滤膜自清洗装置
KR101109208B1 (ko) 수평집수관의 세정방법 및 장치
CN210946718U (zh) 一种水库闸门淤泥清除装置
CN203944203U (zh) 一种碟片式转盘滤池
CN109157884A (zh) 一种电镀液过滤装置、冲洗方法和系统
KR102575241B1 (ko) 수처리 시설용 승강식 여과장치
CN212564540U (zh) 反冲洗装置
CN216972083U (zh) 中水回收超膜过滤设备
CN220035675U (zh) 一种智能自清洁泵站
KR101169954B1 (ko) 자동 전처리용 필터

Legal Events

Date Code Title Description
FGU Utility model registered

Ref document number: 13147

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: U1